plastic gasmasker
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Als je risicovol werk doet waar gevaarlijke gassen of stoffen bij betrokken zijn, is het belangrijk om goed na te denken hoe je jezelf hier tegen beschermt. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen die je hierbij helpen. Een gasmasker is daar een voorbeeld van. Heb jij ooit een gasmasker gebruikt? Weet je hoe ze werken?

Als je een gasmasker nodig hebt maar niet goed weet waar je moet beginnen, maak je dan geen zorgen. Je bent op de juiste plek beland. Gasmaskers worden al jarenlang veel gebruikt en zijn handige en praktische hulpmiddelen om jezelf tegen giftige gassen te beschermen. In deze shopgids ontdek je alles wat je moet weten over de werking van een gasmasker en wat de beste modellen op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Een gasmasker is een beschermend masker dat met een luchtfilter schadelijke vervuiling en gifstoffen uit de lucht filtert. Je zet het masker op je hoofd, waarbij het strak aansluit op het gezicht om de ogen, neus en mond. Omdat het masker het gezicht bedekt, is een ventiel nodig om te kunnen ademen.
 • Het gebruik van gasmaskers is vooral nodig bij banen waarbij je wordt blootgesteld aan giftige gassen of stoffen. Er zijn verschillende soorten gasmaskers, afhankelijk van de gebruikers (industrieel, militair en civiel) en het gebruik (wegwerp- en herbruikbaar).
 • Als je een gasmasker koopt moet je op een aantal factoren letten, zoals het beschermingsniveau, het ontwerp, de meegeleverde accessoires en de levensduur van het gasmasker.

Onze selectie: De beste gasmaskers op de markt

Blootstelling aan gassen of gifstoffen kan erg gevaarlijk zijn. Om je hier tegen te beschermen, moet je bij bepaalde beroepen een gasmasker dragen. Gasmaskers zijn eenvoudig en comfortabel in het gebruik en helpen je om in alle rust te werken, vrij van gezondheidsproblemen. Als je op zoek bent naar de beste gasmaskers op de markt, helpen wij je graag verder. Hieronder vind je een selectie met de beste opties die verkrijgbaar zijn.

Het beste gasmasker van flexibel en natuurlijk rubber

Dit halfgelaatsmasker van Climax is gemaakt van flexibel en natuurlijk rubber voor een optimale pasvorm. De filters zijn te vervangen en daarmee is het gasmasker herbruikbaar. Het gasmasker past zich goed aan aan het gezicht, dankzij de praktische elastische hoofdband.

Het masker wordt geleverd met P3-filters die je beschermen tegen schadelijke stoffen. De filters geven een minimale weerstand waardoor je gewoon vrij kunt blijven ademen.

Het beste gasmasker met dubbel filtratiesysteem


AffiliateLink


3M herbruikbaar halfmasker 6002C – Halfmasker met wisselfilters tegen organische gassen en deeltjes – Voor verfspuit- en machineslijpwerkzaamheden

Het 3M herbruikbare beschermmasker biedt een effectieve bescherming tegen organische gassen en dampen (beschermingsniveau A2) en tegen deeltjes (beschermingsniveau P2).
Het halfmasker is ideaal voor machineslijpen of verfspuitwerkzaamheden – beschermt betrouwbaar ook bij het schilderen met penseel of verfrol & bij het slijpen van machines.
Hoog comfort: met dubbel filtersysteem voor verminderde ademweerstand en goede gewichtsverdeling. Licht lichaam met onbeperkt zicht voor aangenaam, moeiteloos werken.
Eenvoudige filterwisselen: de filters kunnen door hun bajonetklikaansluiting snel en eenvoudig worden verwisseld en het masker kan worden gereinigd.
Inhoud: 1 x halfmasker 6002C incl. 2 wisselfilters / universele grootte / beschermingsniveau: A2P2 / Betrouwbaar ademmasker tegen gassen, dampen en deeltjes.

Het gasmasker van 3M heeft een dubbel filtratiesysteem dat een effectieve bescherming beidt tegen organische gassen, dampen (beschermingsniveau A2) en deeltjes (beschermingsniveau P2). De set omvat bovendien een veiligheidsbril en reservefilters.

Het masker is zacht voor de gezichtshuid en past comfortabel op het hoofd. Dit model is ideaal voor machineslijpen en verfspuitwerkzaamheden.

Het beste volgelaatsmasker

Het Climax volgelaatsmasker is volledig water- en luchtdicht en beschermt je tegen gifgassen en dampen. Het gasmasker is speciaal ontworpen om een maximale bescherming te bieden aan de gebruiker.

Het masker wordt inclusief P3-filter geleverd. Het filter is gemaakt om je te beschermen tegen hoge concentraties schadelijke stoffen zoals fijnstoffen, radioactieve stoffen en virussen. Het masker is eenvoudig op te zetten en sluit goed aan op het gezicht.

Het meest comfortabele gasmasker

Het gasmasker van Nasum is erg populair vanwege het grote draagcomfort. Na een paar minuten vergeet je al dat je hem op hebt. De prijs-kwaliteitverhouding van dit masker is bovendien uitstekend. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een masker dat aan al je wensen voldoet.

De siliconen rand, die het masker nog beter op het gezicht houdt, is zacht en aangenaam. Het ontwerp van de gezichtscontouren biedt de gebruikers een breed gezichtsveld. Echt een aanrader dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over gasmaskers

Gasmaskers zijn onmisbare tools in bepaalde beroepen waarbij de gebruiker aan bepaalde gevaarlijke situaties wordt blootgesteld. Om te profiteren van de voordelen van een gasmasker moet je de verschillende modellen kennen, weten hoe je het masker moet opzetten en begrijpen wat de mogelijke risico’s zijn. Hieronder helpen we je hierbij door antwoord te geven op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

arts analyseren van monsters

Een gasmasker is een beschermend masker dat met een luchtfilter schadelijke vervuiling en gifstoffen uit de lucht filtert.
(Bron: Shironosov: 89523819/ 123rf.com)

Wat is een gasmasker precies?

We hebben het hier niet over een spannend Halloween- of een. We hebben het over echt werkende gasmaskers. Een gasmasker is een masker dat je beschermt tegen dampen, gassen en andere stoffen die giftig of schadelijk zijn voor je gezondheid. Je moet het masker strak op je hoofd plaatsen en zo het hele gezicht bedekken. De materialen van een gasmasker zijn meestal flexibel zodat ze zich goed aanpassen aan het gezicht. Je ademt door een ventiel. De meeste gasmaskers bevatten bovendien een speciale bril voor de bescherming van je ogen.

Tegen welke gifstoffen beschermt een gasmasker je?

Hoewel gasmaskers oorspronkelijk vooral door militairen werden gebruikt, is het ontwerp van de maskers tegenwoordig zodanig geëvolueerd, dat ze door allerlei soorten gebruikers in verschillende contexten gebruikt kunnen worden. Het is belangrijk om bij de aankoop van een gasmasker altijd te controleren waartegen het masker je beschermt. De belangrijkste gifstoffen waartegen de meeste gasmaskers je beschermen zijn:

 • Rook van vuur of andere soorten rook
 • Stof uit mijnen, fabrieken of bouwplaatsen
 • Organische stoffen die ontstaan bij lassen, verven, spuiten of graffitiwerk
 • Chemische stoffen die aanwezig zijn bij transport, desinfectie- en reinigingswerkzaamheden
 • Traangas en andere chemische stoffen die worden gebruikt door militaire groepen
 • Radioactieve stoffen

Als je een gasmasker koopt is het dus belangrijk om te controleren of het model je beschermt tegen de stoffen waar je mee werkt.

Wist je al dat het gebruik en de hoeveelheid gasmaskers aan het begin van de Eerste Wereldoorlog aanzienlijk toenam? In deze periode werden zeer dodelijke chemische wapens gecreëerd en gebruikt. Het gebruik van gasmaskers werd daarmee zeer belangrijk voor de bescherming van het leger.

Gasmaskers kregen hun bekendheid door militair gebruik tegen strijdgassen, wat de naam gasmasker verklaart. Inmiddels gaat het gebruik dus veel verder dan dat.

Hoe werkt het filter van een gasmasker?

De filters zijn het belangrijkste onderdeel van een gasmasker. Dit is een beetje vergelijkbaar met een zandfilter in een zwembad. Hoe goed het materiaal van het masker zelf of de verstelbare banden ook zijn, als de filters niet goed werken, word je nog steeds blootgesteld aan de stoffen die je juist wilt vermijden. In het ventiel boven de mond zijn drie filterstadia te onderscheiden:

Filterstadia Wat gebeurt er?
Fysiek Een microporeuze schijf filtert kleine deeltjes uit de lucht.
Chemisch Actieve kool, een koolstofhoudend adsorberend middel, maakt bepaalde giftige gassen die niet door de kool worden geabsorbeerd onschadelijk.
Koolstof Kolen geven meestal deeltjes af in de lucht. Om te voorkomen dat deze in het lichaam worden ingebracht, houdt een derde fysieke filter ze op afstand.

Hoe lang een gasmasker meegaat is afhankelijk van de absorptiecapaciteit van het filter. Als het filter eenmaal verzadigd is, biedt het geen bescherming meer. Het masker beschermt je dan niet langer tegen de schadelijke stoffen. De meeste gasmaskers gebruiken afsluitdoppen en worden opgeslagen in vacuümverzegelde verpakkingen om te voorkomen dat het filter voor gebruik wordt afgebroken.

Hoe draag je een gasmasker?

Gasmaskers beschermen je tegen verschillende stoffen, zolang je ze maar op de juiste manier plaatst. Het idee is dat ze perfect aansluiten op je gezicht zodat er geen damp of gas in de luchtwegen binnenkomt. De meeste maskers zet je in een paar eenvoudige stappen op:

 1. Plaats de filters waar op het masker staat aangegeven dat je ze moet plaatsen.
 2. Draai de filters in de richting van de pijlen.
 3. Plaats de onderste band boven op je hoofd en zet deze stevig vast.
 4. Zet nu de voorkant van het masker over je neus en mond.
 5. Plaats het hoofddeksel op de bovenkant van je hoofd.
 6. Trek de twee zijriemen gelijkmatig aan totdat het masker goed past en comfortabel om je hoofd heen zit.
 7. Stel het masker en de riemen indien nodig bij.

Zoals je ziet, is het niet erg moeilijk om het masker op te zetten. Toch is het erg belangrijk dat je dit goed, om te voorkomen dat er alsnog giftige stoffen het masker binnendringen.

Tom Cole-HunterOnderzoeker bij Centre for Research in Environmental Epidemiology (CREAL)
“Ongeacht de effectiviteit van het filter, moet je bij het gebruik van een gasmasker altijd in de gaten houden dat het goed wordt gemonteerd en afgesteld, zodat alle lucht- en vervuilingsdeeltjes die worden geïnhaleerd door het filter binnenkomen en tegengehouden worden.”

Welke soorten gasmaskers zijn er?

Sinds de uitvinding van het gasmasker, is het gebruik van dit hulpmiddel in drie hoofdcategorieën in te delen: de gasmaskers voor militair, civiel en industrieel gebruik, die bestemd zijn voor verschillende werkgebieden. Toch kun je de maskers ook nog op een andere manier indelen, als je kijkt naar het verschil tussen herbruikbare en wegwerpbare maskers. Hieronder laten we je zien wat de  belangrijkste verschillen zijn tussen deze soorten.

Type gebruik

Gasmaskers worden in verschillende contexten gebruikt. Hieronder zie je de verschillen tussen de diverse modellen:

Beschermt tegen Locatie van het filter
Militair Chemische en biologische agentia, zoals sarin, soman, tabun, VX, fosgeen en lewisiet. Het filter zit aan de zijkant van het masker, want als je moet schieten terwijl je het masker op hebt is het nodig om de wang dichtbij de kolf van het pistool te kunnen brengen.
Civiel Chemische middelen, stof, autodampen en vervuiling in het algemeen. Het filter zit op de voorkant van het masker.
Industrieel Gassen, vloeistoffen en vaste stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid zoals chloor, ammoniak, kwik, asbest en andere stoffen. Het filter zit op de voorkant van het masker.

Herbruikbaar v.s. wegwerpbaar

Sommige gasmaskers kun je opnieuw gebruiken, andere maar één keer. Hieronder vind je de verschillen tussen deze twee soorten maskers:

Herbruikbaar Wegwerpbaar
Bescherming Zeer goed. Minder goed.
Materiaal Harde kunststof (polyethyleen), textiel en metalen onderdelen. Kunststof.
Aantal keren te gebruiken (bij benadering) Meer dan 50 keer. Maximaal 10 keer.
Kosten Duur. Goedkoop.

Welke accessoires zitten er meestal bij een gasmasker?

De nieuwste gasmaskers worden verkocht in sets met andere elementen die de het beschermingsniveau van het gasmasker aanvullen. De meest typische accessoires die worden meegeleverd zijn: verschillende deeltjesfilters, nitrilhandschoenen, een anti-nevel- en anti-krasbril, een gebruiksaanwijzing en een set extra riemen voor het geval de originele beschadigd zijn.

bioveiligheidspak met gasmasker

Het gebruik van gasmaskers is vooral nodig bij banen waarbij je wordt blootgesteld aan giftige gassen of stoffen.
(Bron: Balcerzak: 29391885/ 123rf.com)

Hoe weet je hoe beschermend een gasmasker is?

Een manier om te weten of je een goed gasmasker koopt is door te kijken naar de beschermingsclassificatie. Hier is een norm voor vastgesteld. De classificatie bestaat uit de drie klassen van FFP, wat staat voor ‘Filtering Facepiece Particals’. Afhankelijk van de deeltjesfiltratie worden de maskers als FFP1, FFP2 of FFP3 geclassificeerd:

 • FFP1: Dit is het laagste beschermingsniveau. De gasmaskers met dit label zijn niet erg efficiënt tegen giftige gassen uit stof of aërosolen. Dit niveau is daarmee vooral geschikt in de bouw of de voedingsindustrie.
 • FFP2: Gasmaskers van dit niveau worden gebruikt in werkomgevingen waar schadelijke en mutagene deeltjes in de lucht voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de metallurgische industrie en de mijnbouw. Werknemers komen in dat soort contexten vaak in contact met aërosolen, nevel en rook die de luchtwegen aantasten.
 • FPP3: Gasmaskers op dit niveau bieden maximale bescherming en kunnen zelfs radioactieve deeltjes uitfilteren. Ze worden veel gebruikt binnen de chemische industrie.

Het filter kun je eigenlijk zien als een zeef vol gaatjes. Hoe kleiner die gaatjes, hoe fijner de deeltjes zijn die worden gefilterd. Het nadeel van een heel erg goed filter is dat de gaatjes waardoor je moet ademen zodanig klein zijn, dat je meer moeite moet doen om te ademen. Ga daarom goed na welk soort filter het beste bij jouw werk past.

bouwer met gasmasker

De materialen van een gasmasker zijn meestal flexibel zodat ze zich goed aanpassen aan het gezicht. Je ademt door een ventiel. De meeste gasmaskers bevatten bovendien een speciale bril voor de bescherming van de ogen.
(Bron: Mmmx: 83681325/ 123rf.com)

Wanneer moet een gasmaskerfilter worden vervangen?

De levensduur van een filter is afhankelijk van een aantal factoren. De standaard vervaldatum voor de meeste gasmaskerfilters is echter 6 jaar na de productiedatum. De filters zijn herbruikbaar zolang ze na elk gebruik hermetisch afgesloten zijn. Als je bij het gebruik van het masker een onaangename smaak in je mond proeft of het moeilijk vindt om te ademen, vervang dan onmiddellijk het filter door een nieuwe.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Door een gasmasker te gebruiken ben je beter beschermd en wordt je minder blootgesteld aan stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is tegenwoordig goed mogelijk om verschillende modellen te kiezen die passen bij je dagelijkse activiteiten en het beschermingsniveau dat je nodig hebt. Als je op zoek bent naar het ideal gasmasker, zul je geïnteresseerd zijn in de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een gasmasker:

Beschermingsniveau en filters

Het beschermingsniveau is de belangrijkste factor voor de effectiviteit van een gasmasker. Welk niveau je nodig hebt is afhankelijk van het doel waarvoor je het masker gebruikt en van de gassen of stoffen waar je aan blootgesteld wordt. Controleer altijd van tevoren of het beschermingsniveau volgens de FPP-standaard is aangegeven in de productbeschrijving. Om het juiste filter te kiezen, kun je gebruik maken van de volgende tabel:

Type filter Kleurcode Aanwezige vervuilende stoffen
AX Bruin Gassen en dampen van organische stoffen met een kookpunt lager dan 65 graden Celsius
A Bruin Gassen en dampen van organische stoffen met een kookpunt hoger dan 65 graden Celsius
B Grijs Anorganische gassen en dampen zoals chloor, waterstofsulfide en blauwzuur
E Geel Zwaveldioxide, zoutzuur
K Groen Ammoniak en verwante stoffen
Co Zwart Koolmonoxide
Hg Rood Kwikdamp
No Blauw Stikstofgassen, inclusief koolmonoxide
Reactor Oranje Radioactief jodium, inclusief radioactief methyljodide

Materiaal

Ook het materiaal waar een gasmasker van gemaakt is, is belangrijk. Het juiste materiaal zorgt niet alleen voor comfort, maar biedt ook een effectieve bescherming. Vermijd rubberen modellen of een glazen bril. Controleer voordat je een model koopt of het gemaakt is van plastic polymeren of siliconen. De beste glazen zijn gemaakt van polycarbonaat, aangezien dit materiaal niet zal beslaan of krassen.

View this post on Instagram

#radioactivemask#photo#valencia#

A post shared by ✴️ʜᴇᴄᴛᴏʀ ʙᴀᴄᴀ✴️ (@hector_baca_tattoo) on

Ontwerp

Als je een gasmasker koopt, is het tot slot belangrijk om van tevoren duidelijk te hebben of je het masker incidenteel of juist heel vaak van plan bent te gebruiken. In beide gevallen, maar vooral in het laatste geval, staat het comfort van het masker centraal. De beste modellen passen op elk gezicht. We raden aan om op zoek te gaan naar een model met verstelbare riemen voor de beste pasvorm.

Samenvatting

Gasmaskers zijn efficiënte instrumenten die je beschermen tegen stoffen, gassen en dampen die giftig en schadelijk zijn voor je gezondheid. Je moet het masker op je hoofd zetten, waarbij het strak aansluit op het gezicht om de ogen, neus en mond. Gasmaskers hebben een ademventiel, waarin zich ook het filter bevindt dat schadelijke stoffen op afstand houdt.

Om het beste gasmasker te kopen moet je letten op factoren zoals het materiaal, het beschermingsniveau en de kwaliteit van de filters. In deze shopgids laten we je zien wat de  beste gasmaskers zijn.

Vond je onze shopgids over gasmaskers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij ontdekken wat er over gasmaskers te weten valt.

(Bron van de header afbeelding: Luchschen: 31613434/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies