camping keuken
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Gasstellen zijn zeer handig alternatieven als je thuis te maken hebt met een langdurige stroomuitval. Ze zijn ook erg populair bij het kamperen, omdat je ze overal kunt gebruiken om warm te eten, hoe afgelegen van de bewoonde wereld je ook bent. Koken op een gaskookplaat is bovendien erg populair vanwege de eenvoudig te regelen warmte.

Er zijn veel verschillende soorten gasstellen op de markt, die zich onderscheiden in het beoogde gebruik en het soort gas waar ze op werken. De meest populaire gasstellen zijn de draagbare modellen met twee of drie branders, geschikt voor dagelijks gebruik. Er zijn ook modellen die speciaal gemaakt zijn voor bergbeklimmers. Deze gasstellen zijn zeer eenvoudig op te vouwen en mee te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Bij buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen en bergbeklimmen, is het belangrijk dat je goed eet. Gasstellen zijn speciaal ontworpen om overal waar je wilt warm te eten, hoe afgelegen van de bewoonde wereld je ook bent. Er zijn veel verschillende soorten gasstellen. In deze shopgids ontdek je welk soort het beste bij je past.
 • Gasstellen gebruiken butaan, propaan, isobutaan of een mengsel van deze brandstoffen. Reserveonderdelen zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden. Het gebruik ervan heeft tal van voordelen, zoals het gebruiksgemak en het verwarmingsvermogen. Gaskookplaten zijn bovendien erg veilig, hoewel het belangrijk is om enkele minimale veiligheidsnormen na te leven.
 • Bij het kiezen van een gasstel moet je rekening houden met de manier waarop je hem wilt gebruiken. Let op of het model compatibel is met universele gasflessen. Ook andere factoren, zoals de warmteafgifte en de branderdiameter, zijn belangrijke criteria bij de aankoop van een gasstel.

Onze selectie: De beste draagbare gasstellen op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste draagbare gasstellen op de markt. Ze zijn geselecteerd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhoudingen. Sommige modellen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik op de camping, andere om tijdens een wandeling te koken. Ondanks hun verschillen hebben ze allemaal één ding gemeen: ze zorgen ervoor dat je overal warm kunt eten. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het gasstel met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De gaskachel van Campingaz is niet alleen een bestseller vanwege zijn uitstekende prijs, maar ook vanwege zijn onbetwiste kwaliteit. Het is een compact en robuust kooktoestel dat goed tegen een stootje kan. Dat is handig als je wilt koken terwijl je op de camping staat of een bergwandeling maakt.

Het 1-pits kooktoestel heeft een grote 2200 Watt brander die is te ontsteken met een piëzo-mechanisme. Je hebt dus geen lucifers nodig. Het gasstel werkt fantastisch en is eenvoudig te reinigen. Echt een aanrader!

Het beste gasstel om te wokken en stoofschotels te maken

Ben je op zoek naar een stabiel gasstel dat geschikt is om buiten te wokken of bijvoorbeeld stoofschotels of heerlijke visgerechten te maken? Dan raden we je aan om eens naar deze gasbrander van Konder te kijken. De robuuste en grote gasbrander staat als een huis en is zeer veelzijdig te gebruiken.

Met dit model verander je je kampeerplek binnen een mum van tijd in een sterrenrestaurant. De brander heeft een vermogen van 6.5KW en werkt op zowel propaan als butaan gas. Deze uitvoering wordt geleverd zonder gasslang en drukregelaar, maar het apparaat is ook als complete set te bestellen.

Het meest compacte gasstel om mee de bergen in te nemen

Dit gasstel van Jetboil is lekker compact, licht van gewicht en prettig in gebruik. Het is het perfecte model voor wandelaars die bijvoorbeeld de bergen in gaan of licht bepakt op trekkingstocht gaan. Met het Zip-gasstel heb je binnen no-time een warme maaltijd of drankjes.

Het apparaat is vooral geschikt voor dagtrips of een enkele overnachting. Een inhoud van 0,5 liter kookt binnen 2 minuten en 30 seconden. Het gasstel wordt inclusief gastankstabilisator geleverd. Het is gemaakt van degelijk materiaal en alles past perfect.

Het beste gasstel met 4 branders

Als je op zoek bent naar een gasstel waarmee je iets meer ruimte om te koken hebt, bijvoorbeeld omdat aan het kamperen bent met je gezin, is het kooktoestel van Kemper iets voor jou. Het toestel heeft 4 branders, zodat je met meerdere pannen tegelijk kunt werken.

De deksel van het gas kooktoestel kan ook gebruikt worden als windscherm voor wanneer het toestel in de buitenlucht of op de camping wordt gebruikt. Het toestel is aan te sluiten op een propaan of brutaan gasfles. Hier heb je een lucifer of aansteker voor nodig.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gasstellen

Als je bezig bent met buitenactiviteiten is het belangrijk om warm te eten en zo je batterijen weer op te laden. Vergeet daarom niet om een goed gasstel in je rugzak te stoppen als je bijvoorbeeld meerdere dagen gaat kamperen. Twijfel je over het gebruik of de veiligheid van een gasstel? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over het gebruik van dit handige kooktoestel.

berg keuken

Bij buitenactiviteiten zoals wandelen, kamperen of bergbeklimmen, is het belangrijk dat je goed eet. Gasstellen zijn speciaal ontworpen om overal waar je wilt warm te eten, hoe afgelegen van de bewoonde wereld je ook bent. (Bron: Wesidetrip: lsoldjcvoqq/ Unsplash.com)

Wat is een gasstel precies?

Een gasstel is een praktisch gebruiksvoorwerp dat wordt gebruikt om voedsel te verwarmen en te koken. We richten ons in deze shopgids op gasstellen die speciaal zijn ontworpen om buiten de deur gebruikt te worden. Normaal gesproken worden ze gebruikt bij kamperen, bergbeklimmen, op het strand en op elke andere plaats waar geen normale keuken is. Ze worden ook wel kooktoestellen, branders of draagbare gasstellen genoemd.

De structuur van een gasstel is heel eenvoudig. Het kookstel bestaat ​​uit een of meerdere branders, een steun en een gasregelaar die op butaan, propaan, isopropaan of een mengsel van de drie brandstoffen aangesloten kan worden. Normaal gesproken gebruik je ze met kleine gasflessen, al zijn er ook grotere modellen die alleen grote flessen accepteren.

Welk gas gebruiken gasstellen?

Je kunt gasstellen op basis van hun brandstof in drie groepen indelen: gastellen die werken op butaan, propaan of isobutaan. Elk soort gas biedt een andere prestatie en een ander verwarmingsvermogen. Hieronder lichten we de verschillende soorten gas toe:

 • Butaangas. Dit is het goedkoopste en gemakkelijkst te gebruiken gas dat je op de markt kunt vinden. Het wordt verkocht in gasflessen met een grote capaciteit, maar ook in kleinere gasflessen. Omdat de vlam in koude toestand aan kracht verliest, wordt het gebruik ervan aanbevolen op hoogtes lager dan 1700 meter en met een temperatuur van boven de 4 ºC.
 • Propaangas. Propaan heeft een hogere calorische waarde dan butaangas, waardoor het zelfs bij intense kou geschikt is om mee te koken. Deze gassoort is de perfecte brandstof voor mensen die activiteiten uitvoeren in het hooggebergte.
 • Isobutaan gas. Isobutaan is een organische stof die naast brandstof ook als koelgas wordt gebruikt. Isobutaan-gasflessen voor draagbare gasstellen bevatten een mengsel van isobutaan en propaan, meestal in een verhouding van 80/20.

De meeste draagbare gasstellen kunnen op een van deze gassoorten werken. Je moet echter altijd van tevoren controleren met welke gassoort het apparaat werkt, aan de hand van de technische specificaties van de fabrikant. De meeste gasflessen bevatten een mengsel van twee of drie van deze gassoorten, ieder in verschillende verhoudingen.

Als je de pan afdekt tijdens het koken, verkort je de bereidingstijd.

Waarom een gasstel?

Gasfornuizen worden voornamelijk geassocieerd met buitenactiviteiten, zoals kamperen. Ze bieden echter nog veel meer voordelen dan dat. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste voordelen van een gasstel:

 • Koken op campings. Compacte gasstellen met twee of meer branders zijn ideaal om te koken als je een paar dagen aan het kamperen bent. Heb je een aanhanger, een tent of een caravan? Dan zijn dit soort verplaatsbare keukens ideaal.
 • Koken op patio’s en terrassen. Heb je een tuin, een groot terras of een patio, ook dan kun je buiten een diner bereiden door te koken op een draagbaar gasfornuis.
 • Ideaal voor wandelaars. Ook als je wandelt kun je genieten van warme maaltijden. Vergeet de typische koude broodjes en bereid een lekker gerecht met een praktisch, compact gasstel.
 • Eenvoudig schoon te maken. Bij gebruik van gas zijn draagbare gasstellen eenvoudiger schoon te maken dan kookstellen die vloeibare brandstoffen gebruiken, zoals alcohol of diesel.
 • Grote warmtecapaciteit. Gasstellen hebben een hoge calorische waarde, groter dan die van andere brandstoffen. Daardoor kunnen ze voedsel sneller opwarmen.
 • Goedkoop. Gasflessen zijn redelijk goedkoop en gemakkelijk te vinden, vooral als je een fornuismodel kiest dat gebruikmaakt van flessen met gestandaardiseerde formaten.
 • Makkelijk te gebruiken. De meeste gasbranders zijn zeer eenvoudig in gebruik. Veel modellen hebben tegenwoordig piëzo-elektrische systemen, waardoor je geen aanstekers of lucifers meer nodig hebt. Daarnaast is de vlam heel gemakkelijk te regelen.

Zoals je ziet, is een gasstel een onmisbaar item als je aan het kamperen of aan het wandelen bent. Hieronder laten we je zien hoe je een draagbaar gasstel zo veilig mogelijk gebruikt.

camping keuken

Draagbare kachels gebruiken butaan, propaan, isobutaan of een mengsel van deze brandstoffen. Reserveonderdelen zijn goedkoop en gemakkelijk te vinden. (Bron: Redd: xsmw-ho3rx4/ Unsplash.com)

Hoe ga je veilig om met een gasstel?

Voordat je een gasstel aansteekt, dien je altijd de instructies van de fabrikant door te lezen. Raak eerst vertrouwd met de verschillende onderdelen en de juiste manier om de gastank aan te sluiten. Zorg er ook voor dat je het gasstel op een stabiele ondergrond plaatst. Zo minimaliseer je het risico dat de pannen tijdens het koken per ongeluk omvallen.

Voordat je de gasfles bevestigt, moet je precies weten hoe je dit moet doen.

Bij sommige modellen moet de fles worden vastgeschroefd. Bij andere gasstellen komt de fles onder druk te staan en wordt er een klein gaatje in geperforeerd. Probeer in het eerste geval de fles niet meer dan nodig aan het gasstel vast te draaien. Daarna steek je de kachel aan met een lucifer of met de ingebouwde aansteker.

Zodra de kachel is aangestoken, kun je de vlam op de gewenste hoogte instellen. Sommige gasstellen hebben een beschermende kap om te voorkomen dat de vlam makkelijk uitgaat. Andere modellen hebben dit niet, maar het is niet moeilijk om een model met een kap voor een goede prijs te vinden. Ten slotte raden we je aan om altijd een reservegasfles mee te nemen, aangezien het moeilijk is om de resterende hoeveelheid gas te bepalen.

camping keuken

Gasstellen zijn zeer handig alternatieven als je thuis te maken hebt met een langdurige stroomuitval. (Bron: Friedman: n561dz3nfvm/ Unsplash.com)

Hoe lang doe je met één gasfles?

De duur van een gasfles hangt allereerst af van de capaciteit. Voor gasstellen is er een ruim aanbod aan verschillende capaciteiten, van flessen met een capaciteit van 250 gram gas tot grotere flessen, zoals die van 3 kg. Een B250-gasfles kan bijvoorbeeld een uur of anderhalf uur meegaan, afhankelijk van de intensiteit van de vlam.

Ook de weersomstandigheden hebben invloed op de duur van de gasfles.

Het koken van een liter water op zeeniveau bij 20ºC kan bijvoorbeeld tussen de 3 en 6 minuten duren. Hoe kouder het echter is, hoe meer gas je nodig hebt. De hoogte waar je op kookt is ook van invloed, want hoe lager de atmosferische druk, hoe beter het gasstel zal werken.

Om te weten hoe lang de gasfles meegaat, dien je de technische specificaties van het gasstel te raadplegen en de gastoevoer te controleren. De meeste modellen verbruiken ongeveer 150 gram gas per uur. Als je de capaciteit van de gashouder kent, kun je dus gemakkelijk inschatten hoe lang deze meegaat onder normale gebruiksomstandigheden.

theepot in het kamp

Er zijn veel verschillende soorten gasstellen op de markt, die zich onderscheiden in het beoogde gebruik en het soort gas waar ze op werken. (Bron: Sariya: 121755191/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor het uitvoeren van buitenactiviteiten, vooral als die meerdere dagen duren of zich hoog in de bergen afspelen, is het belangrijk om gezond en warm voedsel te eten. Dit is mogelijk met een draagbaar gasstel. Een gasstel is een eenvoudig kooktoestel, dat je echter moet selecteren met inachtneming van de nodige sleutelfactoren. Hieronder laten we je zien welke dit zijn:

Verwarmingsvermogen

Draagbare gasstellen zijn ontworpen om voedsel en drinken te verwarmen en om eenvoudige recepten te bereiden, zoals soep of bijvoorbeeld pasta. Bij de meeste modellen wordt het verwarmingsvermogen duidelijk aangegeven in de specificaties van het product. Het verwarmingsvermogen geeft je een beeld van hoe lang het gemiddeld duurt om voedsel op te warmen. Normaal gesproken wordt ter referentie aangegeven hoe lang het duurt om een ​​liter water te koken.

Het vermogen van een gasstel kan echter worden beïnvloed door weersomstandigheden en de hoogte waarop je je bevindt. Ook het type gas dat je gebruikt is van invloed op de kracht van de vlam. Bij mooi weer kun je gasflessen gebruiken met een combinatie van butaan en propaan. In de koude maanden heb je meer vermogen nodig en zul je een gasfles met een mengsel van propaan en isobutaan moeten gebruiken.

kamp keuken

Een draagbaar gasstel is een handig gebruiksvoorwerp dat vooral buitenshuis wordt gebruikt om voedsel te verwarmen en te koken. (Bron: Vladmax: 21431710 / 123rf.com)

Compatibele gasflessen

Bij aanschaf van een gasstel is het belangrijk om te weten of deze compatibel is met de standaard gasflessen. Sommige draagbare gasstellen accepteren alleen gasflessen van het eigen merk, omdat ze geen gestandaardiseerd systeem hebben. Hierdoor kun je geen universele gasflessen gebruiken, die meestal goedkoper en gemakkelijker te vinden zijn dan niet-gestandaardiseerde flessen.

Gasfles-aansluiting

In principe zijn er twee mogelijke verbindingssystemen tussen een gasstel en de gasfles: door middel van perforatie of door middel van een slang. Apparaten die met het eerst genoemde systeem zijn uitgerust, hebben een kleine naald die de gasfles doorboort. De gasfles kan in dat geval pas verwijderd worden als deze helemaal leeg is.

Het tweede systeem, het schroefsysteem, is gebruikelijk bij gasstellen met een cilinder. Om de gasfles aan te sluiten, hoef je de slang alleen maar op de klep van de gasfles te schroeven. In tegenstelling tot het vorige systeem, kan de fles eenvoudig worden verwijderd, zelfs als er nog gas in zit. Het is het meest praktische systeem en geniet de voorkeur van veel bergbeklimmers en wandelaars.

Stabiliteit

Lange en smalle gasstellen zijn over het algemeen het minst stabiel, vooral als ze rechtstreeks op de gasfles worden geschroefd. Dit type gasstel kan worden gebruikt voor activiteiten van een dag of twee, maar niet voor langere periodes. De meest stabiele modellen zijn de gasstellen die zijn uitgerust met poten en die door middel van een slang met de gasfles zijn verbonden.

Samenvatting

Als je buitenactiviteiten doet, zoals bergbeklimmen of kamperen, is het belangrijk om goed en warm te eten. Gasstellen zijn het ideale hulpmiddel om overal te koken, hoe afgelegen van de bewoonde wereld je ook bent. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar, elk geschikt voor een ander soort activiteit.

In deze shopgids hebben we geprobeerd te verduidelijken welke soorten gasstellen er zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Ook hebben we laten zien hoe je een gasstel zo praktisch mogelijk gebruikt en welke veiligheidsmaatregelen je in acht moet houden. Ten slotte hebben we een reeks aanbevelingen gedaan bij het kiezen van het meest geschikte gasstel voor jou.

Vond je onze shopgids over gasstellen interessant? Deel het dan op social media. Als je liever een vraag of reactie achterlaat kan dat ook, door hieronder te reageren. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Dmitry: 22194238/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies