Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Gehoorbescherming met radio is een praktische verdere ontwikkeling van gehoorbescherming, zodat werken in een lawaaierige omgeving aangenaam begeleid wordt door muziek. Met de toevoeging van de radio heb je de mogelijkheid om tijdens je werk naar aangename muziek te luisteren, die gepaard gaat met hard lawaai. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de verbinding via Bluetooth, waarmee je ook naar je eigen muziek kunt luisteren.

Met onze grote gehoorbescherming met radiotest 2022 willen we je helpen het beste apparaat voor je te vinden. We hebben verschillende gehoorbeschermers met radio’s bekeken en de voor- en nadelen voor je tegen elkaar afgewogen. We hebben ook de belangrijkste aspecten samengevat om je beslissing te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

  • In sommige beroepen is het dragen van gehoorbescherming verplicht om te voorkomen dat het geluidsniveau een nadelig effect heeft op de gezondheid van de arbeiders.
  • Gehoorbescherming met een radio maakt het mogelijk om naar muziek te luisteren terwijl je werkt, in vergelijking met eenvoudige gehoorbeschermers. Dit maakt werken met veel omgevingslawaai aangenamer om te hanteren.
  • Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers met radio. Afhankelijk van het model kun je ook naar je eigen muziek luisteren via Bluetooth.

Gehoorbescherming met radio: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor gehoorbescherming met radio

Als je gehoorbescherming met radio zoekt die het beste bij je past, vind je op de markt een heleboel aanbiedingen. Om deze aanbiedingen te filteren hebben we de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt beslissen. Samengevat zijn dat: xyz

In het verdere verloop hebben we je de criteria uitgelegd.

Verzwakkingswaarde

De verzwakkingswaarde van gehoorbescherming met radio is erg belangrijk. Het geeft aan met hoeveel decibel (dB) het omgevingsgeluid wordt verminderd. Sinds februari 2005 is gehoorbescherming verplicht bij het werken met luide machines met een geluidsniveau van 85 dB of meer. Gehoorbescherming wordt echter ook aanbevolen bij geluidsniveaus tot 80 dB.

Als je in een lawaaierige omgeving met industriële machines werkt, moet je er zeker van zijn dat je gehoorbescherming aan de Europese DIN norm voldoet.

De dempingswaarde van de meeste gehoorbeschermers met radio ligt tussen 25 – 35 dB. Als je gehoorbescherming bij een radio koopt, let er dan op dat je bij benadering een waarde van 50 dB krijgt. Deze waarde komt overeen met het volume van een normaal gesprek en is aangenaam voor ons oor. Dus als je op je werk geconfronteerd wordt met een geluidsniveau boven 85 dB, zorg er dan voor dat je gehoorbeschermer bij aankoop het lawaai met minstens 35 dB vermindert.

Connectiviteit

Er zijn tegenwoordig veel verschillende modellen gehoorbescherming met radio op de markt. Er zijn ook verschillende soorten. Enerzijds kan een gehoorbeschermer met radio aangesloten worden via FM of AM radio. Anderzijds kan hij via Bluetooth ook verbonden worden met een smartphone of MP3 speler. Een andere verbindingstype is via een SD kaart of ook via de digitale radio DAB +. Sommige gehoorbeschermers kunnen ook met een aux kabel op de smartphone worden aangesloten. Let bij het kopen op het feit dat er deze verschillende soorten verbindingen zijn en kies de verbinding die het beste bij je past.

Bluetooth compatibiliteit

Bluetooth compatibiliteit is interessant voor je als je een gehoorbeschermer wilt waarmee je niet alleen naar de radio kunt luisteren, maar ook naar je eigen muziek. Dit is een extra functie op de radio die toch al beschikbaar is. Veel leveranciers op de markt adverteren met de toevoeging van Bluetooth compatibiliteit. Je kunt je gehoorbeschermer met radio gewoon op je smartphone aansluiten.

Bovendien is het dan ook mogelijk om gesprekken via je gehoorbeschermer aan te nemen zonder hem af te hoeven doen. Als je een gehoorbeschermer zoekt met een radio en je hebt genoeg aan muziek via de radio, dan raden we je aan er een te kiezen zonder Bluetooth compatibiliteit. Dit komt omdat ze iets hoger geprijsd zijn. Wil je echter liever kiezen tussen je eigen muziek en de radio, zorg er dan voor dat je gehoorbeschermer met radio ook met Bluetooth uitgerust is.

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening van een gehoorbeschermer met radio werkt meestal op batterijen of accu’s. Het voordeel van gehoorbeschermers met radio op batterijen is dat ze langer meegaan dan die op batterijen. Apparaten op batterijen zijn echter milieuvriendelijker dan op batterijen werkende apparaten, omdat ze vaker kunnen worden opgeladen voor de batterij vervangen moet worden.

Runtime

Vooral voor werk waar niet noodzakelijk een stroomaansluiting is, heb je een gehoorbeschermer nodig met een radio die een lange runtime heeft. Er zijn apparaten die op oplaadbare batterijen werken en andere die op batterijen werken. Gehoorbeschermers die op batterijen werken, lopen niet zo lang mee als die op batterijen. Gemiddeld werken gehoorbeschermers met radio die op batterijen werken ongeveer 8 – 20 uur. In vergelijking daarmee werken batterij-aangedreven exemplaren tot 150 uur voor ze weer opgeladen moeten worden.

De meeste toestellen die op batterijen werken kunnen in korte tijd volledig opgeladen worden. Dus als je er geen probleem mee hebt het apparaat om de twee dagen op te laden, is deze gehoorbeschermer met radio ook een interessante optie. Anders raden we je aan een gehoorbeschermer met radio op batterijen te overwegen, als je het toestel alleen wekelijks wilt opladen.

Afhankelijk van hoe vaak je je gehoorbeschermer met radio gebruikt, is ook de gebruiksduur een belangrijk criterium.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voordat je een gehoorbeschermer met radio koopt

Voordat je besluit een gehoorbeschermer met radio te kopen, heb je waarschijnlijk een paar vragen. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen in detail beantwoord en we hopen dat dit je beslissing vergemakkelijkt.

Wat is er speciaal aan gehoorbescherming met een radio en welke voordelen biedt het?

Het bijzondere aan gehoorbescherming met een radiofunctie is dat je naar ontspannende muziek kunt luisteren terwijl je werkt. Vooral als je in een lawaaierige omgeving werkt, is het toch al moeilijk om met andere collega’s te praten, dus is de mogelijkheid om tenminste naar muziek te luisteren voor veel mensen heel belangrijk. Afhankelijk van het model kun je ook je eigen muziek aansluiten en beluisteren. Dit werkt via Bluetooth door je smartphone of MP3 speler aan te sluiten.

Gehörschutz mit Radio-1

Gehoorbescherming is onder andere belangrijk voor werk op vliegvelden, omdat het lawaai anders op den duur schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
(Image source: Pandu Agus Wismoyo / unsplash)

Het grote voordeel van gehoorbescherming met een radio ten opzichte van gewone gehoorbescherming is dat je je werkdag heel aangenaam kunt maken.

Welke soorten gehoorbescherming met radio zijn er?

Bij de aanschaf van een gehoorbeschermer met radio heb je keuze uit verschillende modellen. Meestal heb je de keuze tussen gehoorbescherming met een radio of met extra Bluetooth verbinding.

Gehoorbescherming alleen met radio

Een vorm van gehoorbescherming is met radio. Dit betekent dat je naar de radio kunt luisteren via AM of FM ontvangst terwijl je werkt, en zo werk en plezier combineert. In tegenstelling tot eenvoudige oordopjes, die alleen helpen tegen het lawaai, geeft de toevoeging van de radio je de gelegenheid om naar muziek te luisteren terwijl je je werk doet. Voor veel mensen maakt het luisteren naar muziek deel uit van het dagelijks leven. Ook op het werk mag het niet achterwege blijven, want met de juiste muziek wordt zelfs het werken aan onaangename taken leuker.

Voordelen
  • Iets goedkoper
  • gemakkelijk in het gebruik
Nadelen
  • Alleen radio-ontvangst

Bij aankoop ga je na wat voor jou bijzonder belangrijk is en weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Gehoorbeschermers met radio en Bluetooth compatibiliteit

Een ander type gehoorbeschermer is er een met een radio en extra Bluetooth compatibiliteit, of de mogelijkheid om je eigen muziek aan te sluiten en te selecteren met een aux kabel. Dit heeft het grote voordeel dat je zelf kunt bepalen naar welke muziek je luistert. Maar je kunt niet alleen kiezen naar welke muziek je luistert, je hebt ook de mogelijkheid om naar een podcast of luisterboeken te luisteren.

Voordelen
  • Luister naar je eigen muziek
  • Meer mogelijkheden van waar je naar luistert (podcast, luisterboeken, enz.)
Nadelen
  • Duurder in aanschaf
  • Iets ingewikkelder in gebruik

Beide soorten hebben voor- en nadelen. Als het belangrijk voor je is om naar je eigen muziek te kunnen luisteren, dan raden we je aan een gehoorbeschermer te kopen met een radio en extra Bluetooth functie. Heb je echter een gehoorbeschermer nodig die je slechts af en toe gebruikt en die niet te duur mag zijn, kies dan een gehoorbeschermer met een radio.

Wanneer kan ik een gehoorbeschermer gebruiken met radio?

Er zijn veel verschillende toepassingen. Meestal worden deze toestellen gebruikt bij het werken met luide machines of hard omgevingslawaai. Dit kan het geval zijn in verschillende beroepen. Bijvoorbeeld bij werk op het vliegveld of bij jacht- en landbouwwerk.
Gehoorbescherming met radio is ook erg in trek bij lawaaierig tuinwerk, zoals het maaien van het gazon.

Afhankelijk van waar je gehoorbescherming voor nodig hebt, is er een geschikt model en zijn er geschikte eigenschappen. Als je gehoorbescherming koopt, let er dan op dat die voldoet aan de Europese DIN norm, vooral als je met hard omgevingslawaai werkt. Hierin staat onder meer dat de dempingswaarde van de gehoorbescherming voldoende is om in de nabijheid van luide industriële apparatuur te werken zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Wat kost gehoorbescherming bij een radio?

De prijsklasse voor verschillende modellen gehoorbescherming is groot. Afhankelijk van het werk waarvoor gehoorbescherming nodig is, varieert ook de prijs. Eenvoudige oordopjes zijn bijvoorbeeld veel minder duur dan oorkappen. Zulke oordopjes zijn handig als bescherming tegen lawaai tijdens het slapen en kosten gemiddeld €15 voor een pakje met meerdere oordopjes.

Dus voor lagere geluidsniveaus zijn deze aan te bevelen. Maar als je een basis gehoorbescherming nodig hebt, kun je die al voor 15€ krijgen. De prijs varieert naargelang het merk of de uitrusting en kan oplopen tot 160€.

Type Prijsklasse
Oordopjes ca. 10-15€
Gehoorbescherming ca. 15-160€
Gehoorbescherming met radio ca. 50-150€

Let er bij het kopen op dat je gehoorbescherming koopt die voor jou het meest geschikt is en de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt.

Hoe veilig is gehoorbescherming met een radio op het werk?

Het is de verantwoordelijkheid van je werkgever om ervoor te zorgen dat het soort gehoorbescherming dat je draagt geen gevaar op het werk oplevert. Dus als je van je werkgever groen licht krijgt om gehoorbescherming met een radio te dragen, dan kun je die zonder zorgen dragen.

Het dragen van gehoorbescherming met een radio op het werk is alleen aan te raden als je niet of nauwelijks met andere collega’s kunt communiceren. Anders is het natuurlijk moeilijk voor je om je collega’s te horen als ze je iets willen vertellen of je een waarschuwingssignaal geven.

Gehörschutz mit Radio-2

Gehoorbescherming met een radio zal je werkdag aangenamer maken, maar zorg er eerst voor dat de muziek je niet afleidt of in gevaar brengt.
(Image source: cetteup / unsplash)

Ga eerst bij je werkgever na of je op het werk gehoorbescherming met een radio mag dragen, of dat het te gevaarlijk is en je gehoorbescherming zonder radio moet gebruiken.

Kan ik een gehoorbeschermer met radio op mijn smartphone aansluiten?

Dat hangt ervan af of je gehoorbeschermer met radio ook Bluetooth compatibiliteit heeft of voorzien is van een Aux aansluiting.

Verbindingstype Beschrijving
Bluetooth Als dit het geval is, dan kun je de twee apparaten eenvoudig met elkaar verbinden door Bluetooth in te schakelen en ze aan elkaar te koppelen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om telefoongesprekken te voeren via Bluetooth.
Aux verbinding Je kunt je gehoorbeschermer ook op een smartphone aansluiten via een aux kabel, maar je moet er wel aan denken dat één kabel beide toestellen verbindt. Voor sommige klussen kan zo’n kabel erg vervelend zijn.

De handigere optie zou een gehoorbeschermer zijn die ook via Bluetooth met een smartphone verbonden kan worden.

Beeldbron: Zajda/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies