Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

65Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

111Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote Geigerteller test 2023. Hier stellen we alle geigertellers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste geigerteller voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een geigerteller wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een Geigerteller geen apparaat voor een orkest, maar een stralingsmeetapparaat.
  • Geigertellers bepalen het aantal radioactieve deeltjes dat in een bepaalde tijdspanne door de meetkamer gaat. Er wordt een impuls opgewekt die een typisch klikgeluid tot gevolg heeft.
  • Geigertellers voor privé-gebruik zijn meestal uitgerust met een digitale sensor, waarbij het klikgeluid desgewenst ook kan worden uitgeschakeld. De gebruiker kan ook een alarmdrempel instellen die een tril- of geluidssignaal in werking stelt als de grens overschreden wordt.

Geigerteller: Onze selectie

Gq Geigerteller

Maak optimaal gebruik van de handige USB datapoort, ideaal voor aansluiting en opladen via uw pc. Profiteer van de bijgeleverde GQ Soft geigerteller software voor een naadloze en gebruiksvriendelijke ervaring. U zult merken dat het grote front en de tekstmodus een eenvoudige leesbaarheid garanderen, terwijl ze boordevol nuttige gegevens zitten. Zo kunt u eenvoudig CPM, datum, tijd, verstreken tijd, µSv/h, mR/h, en nog veel meer bijhouden.

Ftlab Geigerteller

De FTLab Smart Geiger FSG-001 is instelbaar op meetduren van 3, 5, 10 of meer minuten, zodat u de optimale meettijd kunt kiezen voor uw specifieke situatie. Het maakt niet uit of de straling afkomstig is van natuurlijke of kunstmatige bronnen – teveel radioactieve straling kan schadelijk zijn. Bescherm uzelf en uw omgeving door radioactieve straling te meten in alledaagse situaties zoals in de voedings-, bouw- en onderzoeksindustrie.

Carpower Geigerteller

Ontdek de kracht van Carpower’s nucleaire stralingsdetector: een professionele geigerteller, uitgerust met de nieuwste ingebouwde sensoren die u in staat stellen om eenvoudig en snel straling te detecteren. Met een snelle detectiesnelheid, breed meetbereik, hoge nauwkeurigheid en lange levensduur bent u verzekerd van een betrouwbare meting.

Shopgids Geigerteller: Alles wat je moet weten

Wat is een geigerteller precies?

In principe is een Geigerteller de zogenaamde Geiger-Müller telbuis. Dit is eigenlijk het hart van de meter en bevindt zich binnenin de meter. Met behulp van de Geigerteller kan een test van de atomaire straling worden uitgevoerd, wat het apparaat onmisbaar maakt voor het opsporen van besmetting in de omgeving.

De term geigerteller is echter in de omgangstaal ingeburgerd geraakt voor het complete apparaat. De telbuizen bepalen het niveau van ioniserende straling, zodat Geigertellers als stralings- of deeltjesdetectoren kunnen worden ingedeeld.

Afhankelijk van de constructie en het voltage waarmee de tellerbuis werkt, kan het apparaat voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Het dient als evenredige teller of ionisatiekamer. In principe is het niet altijd de klassieke Geiger-Müller tegenbuis, maar de meeste apparaten kunnen nog steeds voor de drie werkingswijzen gebruikt worden.

Geigerzähler im Gras

Geigertellers meten de radioactieve straling om ons heen. Ze worden niet alleen door beroepsmensen gebruikt, maar ook door particulieren. (Beeldbron: pixabay.com / GoranH)

Andere modellen zijn echter speciaal voor een van deze toepassingen ontworpen. De ingebouwde sensortechnologie van de geigerteller meet alfa, bèta en gammastraling. Voor doeltreffende metingen van alfastraling zijn de huidige, moderne toestellen met halfgeleidersensoren bijzonder geschikt.

Klassieke telbuizen zijn niet geschikt voor deze toepassing omdat alfastraling een veel korter bereik heeft dan de andere twee soorten straling. Het wordt gemeten in de eenheden CPM respectievelijk microsievert.

Hoe werkt een geigerteller?

Hoe sterker de radioactieve straling op een bepaalde plaats is, hoe hoger de waarde die op het display van de geigerteller verschijnt. Bovendien wordt de afstand tussen de klikgeluiden ook korter. Veel modellen zijn bovendien uitgerust met een alarmfunctie die een waarschuwingstoon geeft als bepaalde gemeten waarden overschreden worden.

De huidige gesofisticeerde technologie is sinds haar uitvinding in de jaren 1920 voortdurend verbeterd en verfijnd. De algemene opzet van de telbuizen is echter nauwelijks veranderd. Het belangrijkste onderdeel van de geigerteller is een langwerpig metalen omhulsel, een anode en een kathode. Binnenin de buis zit ook een inert gasmengsel van lucht.

Hoge spanning wordt opgewekt door de twee elektroden. Radioactieve straling maakt protonen en elektronen vrij uit de atomen. Als deze in de telbuis terechtkomen, ontstaat een spanningsontlading, die op zijn beurt leidt tot de karakteristieke klik van een Geigerteller.

Omdat de stroomsterkte tijdens de ontlading constant blijft, is het niet mogelijk op basis van deze ontlading te bepalen hoe hoog de straling is, en daarom moeten met een geigerteller verschillende metingen achter elkaar worden verricht. De gasontlading wordt gevolgd door een zogenaamde dode tijd, waarin het niet mogelijk is de kamer te ioniseren.

Er moet ook een bepaalde regeneratietijd gewacht worden voor een geigerteller weer gebruikt kan worden. Deze tijdspanne is echter maar een fractie van een seconde, zodat het voor leken nauwelijks merkbaar is. Voor meettechnici en natuurkundigen is het echter belangrijk dat het minimale tijdsinterval niet wordt onderschreden. Dit is 100 microseconden. Met de telbuis meet men eigenlijk niet de sterkte van de ontladingsprocessen, maar alleen hun frequentie.

De naam “teller” past daarom ook ideaal bij de apparaten. De nieuwe Geigertellers werken momenteel meestal met halfgeleidersensoren, die enerzijds niet zo gevoelig zijn als vroegere instrumenten, en anderzijds slechts een lage spanning nodig hebben. In principe is er echter nauwelijks verschil in de manier waarop ze werken.

Waar worden geigertellers gebruikt?

Geigertellers zijn natuurlijk niet alleen in trek in verband met een super-GAU, want de toestellen kunnen met hun gevoelige sensoren ook lage stralingsniveaus detecteren, die overal ter wereld te vinden zijn. De zeer gevoelige modellen worden gebruikt in de geneeskunde en de archeologie, maar ook op vele andere gebieden.

Bovendien is een stralingsmeter ook heel geschikt voor wandelaars en buitensporters die de stralingsdosis in de nabije omgeving willen achterhalen. Hoewel het gevaar van radioactiviteit in deze streken erg gering is, kan de geigerteller toch precies bepalen hoeveel radioactieve straling er in de omgeving aanwezig is.

Het is niet alleen interessant voor leerlingen en studenten om zo’n meting uit te voeren, maar ook milieubewuste mensen die de radioactiviteit in de omgeving van een kerncentrale willen opsporen gebruiken met de apparaten een Geigerteller. Enerzijds is dit voor hun eigen bescherming, maar anderzijds is het ook om de aandacht van de media op de grieven te vestigen.

Hier in Duitsland is de straling vooral van natuurlijke oorsprong. Zo kon een waarde van 2,35 millisievert per jaar bepaald worden. Particuliere gebruikers die hun geigerteller vaak gebruiken zullen echter merken dat er in principe maar een heel gering risico van radioactieve straling is.

Daarom worden geigertellers meestal gebruikt om persoonlijke nieuwsgierigheid te bevredigen of om te leren hoe je zo’n apparaat moet gebruiken. Omdat de metingen niet nauwkeurig genoeg zijn, zijn ze niet geschikt voor wetenschappelijke doeleinden. Gebruikers moeten zich hiervan bewust zijn.

Wat kost een geigerteller?

Voor privé-gebruik zijn geigertellers meestal verkrijgbaar voor een prijs tussen 100 en 300 euro. Smartphone uitbreidingen hebben echter de laagste aankoopprijs, want ze zijn al in de winkel verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro.

In principe hangt de aankoopprijs van een Geigerteller af van het aantal en de soort geïntegreerde sensoren: Terwijl sommige handheld toestellen maar één telbuis hebben, hebben andere modellen twee telbuizen om meer informatie te geven. Natuurlijk zijn de laatste ook navenant duurder in aanschaf.

Internet of vakhandel: Waar koop ik mijn geigerteller?

Alle belangrijke informatie over geigertellers kun je natuurlijk op het Internet vinden. Zo kunnen belangstellenden een eerste overzicht krijgen. Bovendien is het assortiment in online winkels meestal uitgebreider dan in regionale winkels. Bovendien kan het zoeken naar een winkel die geigertellers in voorraad heeft nogal moeilijk zijn, omdat slechts enkele winkeliers de meetinstrumenten ook werkelijk aanbieden.

Hoewel je in de plaatselijke winkel een ervaren verkoper zult ontmoeten, zijn de mogelijkheden om te vergelijken zeer beperkt. Bij online bestellen moet je een paar dagen rekenen voor de geigerteller geleverd wordt, maar je zou online flink wat geld moeten kunnen besparen. Handelaren op Internet zijn ook inschikkelijk als het om klachten gaat, want het is meestal voldoende de goederen terug te sturen. Zo hoeft de koper niet naar de winkel te gaan.

Besluit: Welke soorten geigertellers zijn er en welk apparaat is geschikt voor jou?

Stralingsmeters zijn er voor privégebruik in verschillende uitvoeringen. In principe kan men onderscheid maken tussen drie verschillende soorten Geigertellers:

  • Digitale geigertellers
  • Dosimeter
  • Extra stekker voor smartphones

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte Geigerteller voor je te vinden.

Digitale geigerteller: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

Digitale meters zijn het meest gebruikelijke type voor particuliere gebruikers. De meters lijken qua uiterlijk en afmetingen op andere meetinstrumenten, zoals een voltmeter. Technisch juist is de spreektaalterm voor de geigerteller dosistempo meter, maar dit moet niet verward worden met een dosismeter. Met deze eenvoudige buizentellers kun je de heersende stralingsniveaus betrekkelijk nauwkeurig bepalen.

Voordelen
  • Gemakkelijk te gebruiken
  • Veelzijdig
  • Uitgebreide informatie over de radioactieve straling in de directe omgeving
Nadelen
  • De meetresultaten zijn niet erg nauwkeurig
  • Meestal hebben de toestellen maar één hoofdfunctie

Geigertellers voor privé-gebruik worden niet gekalibreerd, in tegenstelling tot professionele modellen. Daarom kunnen de meetresultaten onder bepaalde omstandigheden afwijken van de werkelijke waarden. Maar digitale geigertellers geven nog steeds goede aanwijzingen over de heersende stralingsblootstelling.

Dosimeters: Wat zijn het en wat zijn de voordelen en nadelen?

In principe zijn de meeste geigertellers dosimeters. Het zijn zeer compacte toestellen die voorzien zijn van een LCD scherm. De gemeten waarden zijn er duidelijk op af te lezen. Bovendien staat de gebruiker een bedieningspaneel ter beschikking. De telbuis bevindt zich binnenin de behuizing. Deze werkt als sensor en is dus het hoofdbestanddeel van de dosimeter.

Voordelen
  • Compact en handzaam
  • Met LCD display voor het gemakkelijk aflezen van de meetresultaten
  • Met geïntegreerd bedieningspaneel voor eenvoudig gebruik
Nadelen
  • Niet gekalibreerd

Een dosimeter voor privé-gebruikers is meestal ook niet gekalibreerd. Geigertellers voor professioneel gebruik, zoals die bij rampenbestrijding, geven natuurlijk preciezere gegevens.

Maar ook hier geeft zo’n model goede aanwijzingen voor het meten van stralingsniveaus.

Extra stekkers voor smartphones als geigertellers: wat zijn het en wat zijn de voor- en nadelen?

Behalve de klassieke meettoestellen zijn er nu ook kleine extra stekkers voor smartphones verkrijgbaar. Deze zijn natuurlijk ook voorzien van een sensor, maar het is meestal een halfgeleidersensor, geen Geiger-Müller tegenbuis.

Een gegevensverbinding kan tot stand gebracht worden via de 3.5 mm jack van de mobiele telefoon. De verzamelde gegevens van de stekker kunnen dan met behulp van speciale apps uitgelezen worden.

Voordelen
  • Zeer compact
  • Goedkoop
  • Voldoende nauwkeurigheid
Nadelen
  • Aparte smartphone en speciale apps zijn nodig
  • Storing met mobiele telefoon mogelijk

Het is mogelijk dat er interferentie met mobiele radio optreedt. Door zo’n overlapping van beide golftreinen kan een meting niet goed uitgevoerd worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om Geiger counters te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

  • Ontwerp / Type
  • Meetcriteria
  • Meetinstellingen
  • Operatie

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een apparaat op basis van de criteria te kopen of niet.

Ontwerp / Type

Zoals een paar regels hierboven beschreven is, zijn er twee soorten constructies. Ofwel kiest de consument voor een handzaam meetapparaat, ofwel kiest hij een handige verlengstekker speciaal voor smartphones.

Geigerzähler über Wasser

Geigertellers zijn er in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met een digitaal display. (Beeldbron: üixabay.com / GoranH)

Terwijl de eerste variant scoort met iets betere hanteerbaarheid omdat er geen extra voorzieningen nodig zijn, overtuigen de smartphone stekkers vooral door hun praktische handigheid.

Meetcriteria

Nauwkeurigheid en meetbereik spelen ook een belangrijke rol bij de aanschaf van een geigerteller. Veel toestellen voor thuisgebruik kunnen geen alfastraling detecteren omdat de afzonderlijke deeltjes door hun grootte niet door de telbuis kunnen. Bèta- en gammastraling kunnen echter betrouwbaar worden opgespoord. Sommige fabrikanten van geigertellers bieden ook toestellen aan die röntgenstraling kunnen detecteren. Maar omdat er geen voldoende onderscheid is tussen gamma- en röntgenstraling, geldt deze bewering min of meer voor elk model. Het meetbereik van de geigertellers bevestigt de nauwkeurigheid die de sensor heeft. Hoe kleiner het aantal microsievert dat per seconde door de sensor kan worden waargenomen, hoe kleiner de stralingsbelasting die de gevoelige sensor kan detecteren.

Meetinstellingen

Bij sommige toestellen kan de gebruiker zelf het meetinterval instellen, zodat hij dan kan kiezen tussen verschillende niveaus (3 tot 10 minuten). De gemeten waarden worden dan met het opgegeven interval bepaald. De stralingsblootstelling wordt dan geëxtrapoleerd om te bepalen hoe intens ze is. Bovendien bieden veel geigertellers de mogelijkheid om een alarmdrempel in te stellen, waarop al voldoende gewezen is.

Meetinstellingen

Fabrikanten gebruiken verschillende instelmogelijkheden voor de toestellen. Zo zijn er geigertellers die alleen een aan/uit knop hebben. Er zijn echter ook modellen die anders ingesteld kunnen worden om de meetresultaten weer te geven. Bovendien zijn sommige toestellen voorzien van een USB interface, zodat de meetgegevens naar een PC kunnen worden overgebracht. Diagrammen of dergelijke kunnen dan op de computer gemaakt worden.

Zo behoudt de gebruiker ook na langere tijd een uitstekend overzicht van de respectieve stralingsblootstelling. Smartphone toestellen maken ook uitgebreide documentatie van straling mogelijk met de Geigerteller app. Maar pas op: in sommige geigertellers is de USB interface uitsluitend ingebouwd om de batterijen op te laden. Er kunnen echter geen gegevens mee naar de computer overgebracht worden.

Wetenswaardigheden over geigertellers

De geschiedenis van de geigerteller

Een soort telbuis werd voor het eerst ontwikkeld in 1913, toen Hans Geiger en Walther Müller aan een meetapparaat werkten. Aan het eind van de jaren 1920 konden de twee eindelijk hun eerste resultaten presenteren en de Geiger-Müller telbuis was geboren. Het was ’s werelds eerste detector die gebruikt kon worden om straling te meten. De staalwaarden werden bepaald door een elektronische reactie op de meting.

Het praktische gebruik was aanvankelijk een verfijnde methodiek die zowel met een gestabiliseerde hoogspanning als met een pulsversterking werkte. Pas aan het eind van de jaren 1950 werd dit een routinemethode. Zelfs in de later gebouwde Geigertellers bleef de basisfunctie grotendeels behouden. Omdat de pulsen steeds dezelfde waarden hebben, was het vanaf het begin mogelijk om de invallende quanta nauwkeurig te tellen.

Alternatieven voor de geigerteller

Er zijn maar heel weinig echte alternatieven voor geigertellers. Met de eenvoudige telbuisjes kunnen zelfs leken zonder problemen de toestand van de respectieve radioactieve straling in de gaten houden. Als alternatief gebruiken veel gebruikers de smartphone ook zonder extra stekker. Alles wat nodig is, is een mobiele telefoon met een camera en een bijbehorende app.

De gemeten waarden zijn met deze methoden echter uiterst onnauwkeurig en hangen ook af van de positie van de mobiele telefoon. Alleen als de lens van de smartphone camera precies loodrecht op de stralingsbron is gericht, kan een waarde überhaupt gemeten worden. Als dan de beginhoek verandert, veranderen ook de stralingswaarden.

Welke soorten straling zijn er en welke zijn gevaarlijk voor mensen?

Radioactieve straling kan al voorkomen in ons huishouden, in de tuin of bij de dokter. In de meeste gevallen gaat het slechts om kleine doses straling die voor de mens niet gevaarlijk zijn. We hebben de vier soorten straling en de gevaren die ze kunnen meebrengen in de volgende tabel samengevat:

Soorten straling transmissie gevaren voor de mens
Alfastraling lucht slechts enkele centimeters, afgebogen door papier of bovenste huidlaag alfastralen vormen een gering gevaar voor de mens, zolang ze niet worden ingeademd of via voedsel worden geconsumeerd. Dan vormen de alfadeeltjes een 20-maal groter gevaar dan de andere twee stralingen.
Bètastraling dringt oppervlakkig in het lichaam door, maar heeft geen effect op de inwendige organen Ogen beschermen tegen straling kan worden afgeleid van metaal bètastralen kunnen in de bovenste huidlaag doordringen, maar vormen geen al te groot gevaar voor het lichaam. Verbrandingen en beschadiging van de ooglenzen kunnen niettemin voorkomen.
Gamma straling Stralingsbereik in lucht zeer hoog, dringt door metaal en kan alleen door een dikke laag lood worden afgebogen Zeer hoog omdat het door veel materialen heen kan, want het bestaat uit elektromagnetische straling… Gammadeeltjes kunnen alleen afgebogen worden door een dikke laag lood of beton.
Röntgenstralen Doordringt het lichaam en de lucht Röntgenstralen kunnen kankerverwekkend zijn als ze er te lang aan blootgesteld worden. Kortdurende blootstelling aan de stralen, zoals bij een röntgenfoto of een CT scan in het ziekenhuis, kan zelfs een klein risico vormen. Er is ook radiotherapie, die gebruikt wordt om kankercellen te bestrijden.

Het is belangrijk op te merken dat straling een natuurlijk verschijnsel is en bijna overal voorkomt. Er is dus geen reden tot paniek. In kleine doses zijn de meeste soorten straling onschadelijk voor de mens.

Beeldbron: 123rf.com / 18488213

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies