jongen spelen computer
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

19Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Als je wilt genieten van de beste geluidskwaliteit voor recreatief of professioneel gebruik, dan is het een goed idee om een speciale geluidskaart of audio interface te installeren of aan te sluiten op je computer. Gelukkig is er tegenwoordig een ruim aanbod aan mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Vandaag de dag zijn er twee soorten kaarten te onderscheiden op basis van hun functie en verbindingsmodus: de interne geluidskaart en de externe kaart met USB-connectiviteit. Beide soorten zijn te vinden in verschillende soorten en prijsklassen. Als je niet een hele krachtige nodig hebt dan zijn er hele betaalbare opties voor je te vinden die eenvoudig te installeren zijn.
Belangrijk om te weten

 • Geluidskaarten zijn de apparaten die audio afspelen en verwerken. Ze kunnen intern (ingebouwd) zijn, deze worden aangesloten op het moederbord, voor als je geen laptop, maar een desktopcomputer hebt. Een externe geluidskaart sluit je doorgaans aan met een USB-kabel of soms een Thunderbolt-kabel. Het aanbod is enorm en ze zijn eenvoudiger uit te breiden dan interne interfaces.
 • Als je een geluidskaart in je computer installeert, kun je genieten van een nauwkeuriger en beter geluid en kun je meer ingangen hebben om externe audiobronnen aan te sluiten, zoals je koptelefoon, microfoons en speaker sets.
 • Bij het kiezen van een geluidskaart is het belangrijk dat je goed weet hoe je de kaart gaat gebruiken, hoeveel audiokanalen je nodig hebt en wat de bitdiepte is, naast andere aankoopcriteria.

Onze selectie: De beste geluidskaarten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste geluidskaarten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte geluidskaart een stuk eenvoudiger.

De beste interne geluidskaart voor gamers

De Sound Blaster Z is een interne geluidskaart van Creative die ideaal voor gaming en home-entertainment is en voorzien is van een externe, straalvormende microfoonmodule van hoge kwaliteit.

Dankzij de CrystalVoice Voice Enhancement en Clarity-technologie ben je duidelijk verstaanbaar tijdens videoconferencies, games met meerdere spelers en online chats. Je kunt je decoder of homecinema-systeem aansluiten via een enkele kabel voor een 5.1 surroundgeluid uit elke bron.

De beste externe plug-and-play geluidskaart

Deze externe geluidskaart van Omeram is heel eenvoudig te installeren. Je hoeft hem alleem maar aan te sluiten op een USB 2.0 poort. De geluidskaart geeft geluid in 3D ofwel 7.1 surround sound (als je koptelefoon dit ondersteunt). De geluidskaart werkt zowel op PC als op Mac.

Je kunt de kaart verbinden met je koptelefoon, microfoon en speaker set. Ook is hij compatibel met Windows Vista, XP, 98SE/ME/2000, 7, 8, 8.1, 10, Linux en MacOS 10 en hoger.

De meest veelzijdige externe geluidskaart

De externe USB-geluidskaart van StarTech heeft een twee externe microfooningangen – een handige oplossing voor elke audiotoepassing met hoge geluidskwaliteit, meerdere ingangen en ondersteuning van 44,1 en 48 kHz sampling voor zowel afspelen en opnemen.

De externe audio-adapter is een uitermate geschikte oplossing voor home theater, gaming of multimediapresentaties en is eenvoudig te installeren via plug-and-play onder Windows XP en Windows Vista.

De beste externe geluidskaart onder de 8 euro

Sluit deze USB geluidskaart van Quost gewoon in een vrije poort van je PC of notebook en sluit je headset, speakers, microfoon of versterker erop aan aan. De audio uitgang is een gecombineerde aansluiting die als analoge audio uitgang en digitale audio uitgang gebruikt kan worden.

De kaart met 5.1 en 3D Sound is geschikt voor alle Windows versies, Linux & MacOS en heeft geen externe stroomverziening nodig.

De beste externe geluidskaart voor audiofielen

Met de Sound Blaster Omni Surround 5.1 van Creative zet de geluidskaart je PC of Mac onmiddellijk om in een 5.1-entertainmentsysteem. De geluidskaart is ook ideaal voor gesproken communicatie en is voorzien van een ingebouwde tweevoudige microfoon, die over een speciale technologie beschikt voor opvallend heldere spraak bij gesprekken of opnamen.

En voor de echte audiofiel is de Omni ook nog voorzien van een 600 ohm hoofdtelefoonversterker voor een geluidsweergave van studiokwaliteit.

Shopgids: Alles wat je moet weten over geluidskaarten

Bij het kopen van een geluidskaart is het belangrijk dat je begrijpt hoe deze werkt, welke functies het belangrijkst zijn en welke mogelijkheden je hebt als je de interface op je computer installeert. In het volgende gedeelte zetten we de belangrijkste factoren op een rijtje en beantwoorden we de meest gestelde vragen.

gamer jongen op zijn computer

Als je een geluidskaart in je computer installeert, kun je genieten van een nauwkeuriger en beter geluid en kun je meer ingangen hebben om externe audiobronnen aan te sluiten.
(Bron: Drobot: 107576433/ 123rf.com)

Wat zijn geluidskaarten precies?

Geluidskaarten zijn interne of externe elektronische apparaten die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van audio in digitaal formaat. Ze zijn vaak geïntegreerd in hetzelfde moederbord, hoewel wanneer dit het geval is, hun prestaties meestal vrij beperkt zijn. “Losse” geluidskaarten zijn daarentegen ontworpen voor meer veeleisende toepassingen en om een superieure geluidskwaliteit te bieden.

Wij raden altijd het gebruik van dan wel een interne, dan wel een externe geluidskaart aan omdat de conversie in een losse geluidskaart in de meeste gevallen veel beter is dan de conversie in de ingebouwde geluidskaart van een computer.

Wat zijn de functies van geluidskaarten?

De belangrijkste functie van geluidskaarten is het beheren van de audio in de pc. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van het geluid, het digitaliseren ervan (indien nodig), het verwerken ervan en het verzenden ervan naar het uitvoerapparaat in het gewenste formaat. Dus hun belangrijkste taken zijn:

 1. Het invoeren van het geluid in het systeem via de verschillende ingangen en de verwerking ervan.
 2. Het mengen van de verschillende geluiden.
 3. Het verspreiden van het geluid over de verschillende apparaten waar het op afgespeeld zal worden.
 4. Het omzetten van analoog geluid in digitaal geluid en/of andersom.
 5. Het verhogen van het aantal aansluitmogelijkheden.
 6. De versterking van het uitgaande audiosignaal.

Wat zijn de componenten van een geluidskaart?

Nu je weet wat de functies van een geluidskaart zijn, gaan we je uitleggen wat de verschillende componenten ervan zijn en welke rol ze spelen bij het functioneren van de kaart. Op deze manier kun je de specificaties van de verschillende modellen veel beter begrijpen. Hieronder laten we je de belangrijkste zien:

 • Processor/DSP: Een digitale signaalprocessor (DSP) is een microprocessor die speciaal ontworpen is voor het bewerken van (continue) digitale signalen.
 • DAC (Digital-to-Analog Converter): Een DAC is een circuit dat je in apparaten zoals cd-spelers, streamers en AV-receivers aantreft, maar dat ook steeds meer als standalone apparaat voorkomt.
 • ADC/Analog-to-Digital Converter: Zoals de naam al aangeeft, doet hij de omgekeerde functie van de DAC en zet hij analoge signalen om in digitale signalen.
 • Versterker: Het belang hiervan is fundamenteel voor de prestaties van elke kaart, vooral als je een koptelefoon gaat gebruiken. Het is de component die verantwoordelijk is voor het versterken van het geluid dat uit de DAC komt voordat het een van de uitgangen van de kaart bereikt.

vrienden die thuis videogames spelen

Geluidskaarten zijn interne of externe elektronische apparaten die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van audio in digitaal formaat.
(Bron: Iakovenko: 115460993/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van geluidskaarten?

Je kunt de vele voordelen van losse geluidskaarten in de onderstaande tabel zien:

Voordelen
 • Ze maken een betere geluidskwaliteit mogelijk.
 • Hiermee kun je meer dan één ingang hebben om externe geluidsbronnen aan te sluiten.
 • Geschikt voor meer audiokanalen, zodat je onder andere 5.1- en 7.1-apparatuur kunt aansluiten.
 • Vermindering van het CPU-verbruik.
 • Ze hebben verbeterde systemen tegen interferentie.
 • Ze bieden een nauwkeuriger bass- en richtingsgeluid.
Nadelen
 • Je moet er extra voor betalen.

Voor wie is het aan te bevelen een geluidskaart te kopen?

Niet elke gebruiker heeft een computer met een losse geluidskaart nodig. Als je de computer voornamelijk gebruikt voor kantoorwerk en om af en toe wat series of films te bekijken, dan heb je meer dan genoeg aan de audio-chip die in het moederbord is geïntegreerd. Als je echter een krachtige gamecomputer of een PC voor audiobewerking wilt instellen, dan heb je een losse kaart nodig.

Hetzelfde geldt als je meer audiokanalen nodig hebt. Een losse kaart is essentieel als je over professionele luidsprekers en/of koptelefoons beschikt en wilt genieten van de beste geluidskwaliteit. Je wilt misschien ook een losse kaart als je computermoederbord meer dan vijf jaar oud is, omdat deze waarschijnlijk niet goed beschermd is tegen interferentie.

Welke soorten geluidskaarten zijn er?

Er zijn meestal drie verschillende soorten geluidskaarten: interne geluidskaarten, audio-interfaces en externe USB-geluidskaarten. Laten we eens kijken wat de belangrijkste kenmerken van beide soorten zijn:

 • Interne geluidskaarten:  Interne inbouw geluidskaarten worden ín de computer geplaatst door middel van een PCI (Express) connector.
 • Audio-interfaces: Deze zijn meer gericht op professionele toepassingen en productie, zodat ze vaak superieure prestaties bieden aan interne of externe geluidskaarten voor thuisgebruik. Ze worden meestal aangesloten via USB-aansluitingen.
 • USB-geluidskaarten: Deze bieden meestal dezelfde functies als interne geluidskaarten, maar worden aangesloten via een USB-poort.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een geluidskaart om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de geluidskaart die je nodig hebt:

Gebruik

Misschien heb je een geluidskaart nodig om die van je computer te vervangen omdat hij niet meer werkt. Of heb je een kaart nodig voor professionele toepassingen? Voor deze twee situaties heb je verschillende kaarten nodig. In de volgende tabel kun je hierover meer zien:

Waar heb ik de geluidskaart voor nodig? Welke moet ik kopen?
De ingebouwde geluidskaart van mijn computer doet het niet meer. Een goedkope USB-kaart.
Ik wil het beste uit mijn thuisbioscoop halen. Een geluidskaart met 5.1 of 7.1 surround sound.
Ik wil videospelletjes spelen. Voor een PC kun je een kaart kiezen die speciaal is ontworpen voor gaming, zowel intern als extern. Voor de console moet je kiezen voor een externe console met USB-connectiviteit.
Voor professionele toepassingen. Een professionele audio-interface.
Voor een thuisstudio. Een middenklasse audio-interface.

Audiokanalen

Het aantal kanalen dat de geluidskaart bevat, bepaalt het aantal luidsprekers dat erop kan worden aangesloten. Als je een koptelefoon gebruikt, kun je met een groter aantal kanalen ook meer richtingen emuleren of positioneren. Op deze manier kun je genieten van een veel nauwkeuriger geluid.

Je hebt minstens twee audiokanalen nodig voor stereogeluid. Je zult echter waarschijnlijk willen genieten van 5.1 of zelfs 7.1 surround sound. Deze zes- of achtkanaals audiosystemen maken gebruik van vijf of zeven full-band kanalen en één smalband laagfrequent kanaal, dat wordt bezet door de subwoofer.

streaming

Het aantal kanalen in de geluidskaart bepaalt het aantal luidsprekers dat erop kan worden aangesloten.
(Bron: Altamura: 95525985/ 123rf.com)

Bitdiepte of geluidsresolutie

Het aantal bits geeft de geluidskwaliteit weer die de kaart kan samplen of het spectrum van geluiden dat het systeem kan uitzenden. Het ligt meestal tussen 8 bits en 24 bits. Een 16-bits kaart, wat tegenwoordig de minimumwaarde is, is in staat om 32.000 verschillende geluidsintervallen of tinten te onderscheiden.

Een ideaal aantal is 24 bits. Er moet echter worden opgemerkt dat het aantal bits wordt beperkt door de menselijke gehoorcapaciteit. Boven een bepaalde waarde heeft het geen zin om ze uit te breiden, omdat we deze nog betere resolutie helaas niet zouden kunnen opmerken.

Sample rate en SNR

Sample rate is het proces dat wordt gebruikt om geluid op te nemen of, met andere woorden, om analoge informatie om te zetten in digitale informatie (in binaire taal). De frequentie wordt gemeten in kilohertz (kHz). De meest voorkomende waarden variëren van 44,1 kHz, wat een geluidskwaliteit oplevert die gelijkwaardig is aan die van CD’s, tot 192 kHz.

De SNR (Signal to noise ratio) is gerelateerd aan de buzz of achtergrondgeluiden die je hoort als je een luidspreker of koptelefoon aansluit. Dus hoe hoger de SNR-waarde (gemeten in decibel), hoe minder brom je hoort als er geen geluid wordt afgespeeld, en dus hoe beter de geluidskwaliteit.

Wist je dat de eerste geluidskaart, genoemd naar het legendarische Sound Blaster-merk, in november 1989 verscheen?

Input- en outputaansluitingen

Om te weten welke kaart je nodig hebt, moet je weten welke input- en outputaansluitingen je gaat gebruiken.

Enkele van de uit- en ingangen die je misschien wilt hebben op je geluidskaart zijn:

 • Lijnuitgangen (Line-out): Om actieve luidsprekers of versterkers aan te sluiten, aangezien dit meestal een uitgang is die met minimale versterking wordt geleverd. Er zijn meestal drie soorten: 3,5 mm mini-jack, via RCA-connectoren of gebalanceerde 3-pins XLR-connectoren.
 • Koptelefoonuitgang: Maakt het mogelijk om een koptelefoon aan te sluiten via een aansluitkabel. Dit is een uitgang met een versterkt signaal.
 • Luidsprekeruitgangen: Dit zijn specifieke audio-uitgangen voor luidsprekers. Ze kunnen worden voorzien van een kleurcode om aan te geven voor welke luidspreker ze bestemd zijn.
 • Optische verbindingsuitgang: Dit is een hoogwaardige digitale verbinding waarop een glasvezelkabel moet worden aangesloten. Het belangrijkste voordeel is dat ze een hoge bestendigheid hebben tegen signaalverlies.
 • S/PDIF-uitgang (Sony-Philips Digital Interface): Dit is een digitale audioverbinding die onder andere aansluiting op een versterker via een RCA-kabel mogelijk maakt.
 • MIDI-uitgang: Wordt gebruikt om digitale instrumenten aan te sluiten die een MIDI-taal gebruiken. Op deze manier is het mogelijk om een melodie op het instrument te spelen.
 • Lijningang (Line-in): Meestal een 3,5 mm mini-jack, wat een standaard is die een gemiddelde geluidskwaliteit biedt. Bij mini-jack aansluitingen gaan de twee stereokanalen samen. Het maakt het mogelijk om elk apparaat met een lijnuitgang aan te sluiten.
 • MIDI-ingang: Wordt gebruikt om digitale instrumenten te verbinden die een MIDI-taal gebruiken. Met andere woorden: om het geluid van het instrument door te geven aan de computer.
 • Microfoon-ingang: Dit is een analoge audioaansluiting voor het aansluiten van een microfoon. Het is meestal een 3,5 mm of 6,3 mm (XLR) aansluiting. Als je echter van plan bent om een condensatormicrofoon aan te sluiten, dan moet je ervoor zorgen dat deze compatibel is, omdat ze een potentiaal van 48 V (volt) nodig hebben.

Samenvatting

Als je de dagelijkse routine uitvoert op je computer of laptop (internet, mail, fotobewerking, muziek afspelen et cetera) dan heb je meestal genoeg aan de ingebouwde audio-chip van je computer, tablet of smartphone. Maar als je wilt genieten van een betere geluidskwaliteit voor je thuisbioscoop, gaming of als je je computer wilt gebruiken voor professionele toepassingen, dan heb je er één nodig.

Om te weten welke je nodig hebt, moet je jezelf afvragen hoe je de apparatuur gaat gebruiken. Als je er een nodig hebt die het mogelijk maakt om videoconferenties te houden met een goede geluidskwaliteit, is een externe low-end USB-kaart voldoende. Voor een thuisstudio kun je misschien kiezen voor een instapmodel of een mid-range audio-interface.

Vond je onze shopgids over geluidskaarten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Drobot: 108963751/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies