Laatst bijgewerkt: 08-08-2021

Een gereedschapskist is een opbergplaats voor gereedschap, spijkers, schroevendraaiers en alle andere gebruiksvoorwerpen die een vakman nodig heeft. Het maakt niet uit of je een vakman of een hobby-knutselaar bent; of je nu een optimale opbergruimte zoekt of een complete set wilt kopen.

Met onze gereedschapskistentest 2022 willen we je helpen de juiste gereedschapskist voor je te vinden. Het kan een lege koffer zijn of een koffer die al uitgerust is. We willen je steunen in je aankoopbeslissing, want idealiter is dit een eenmalige investering.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gereedschapskisten zijn geschikt om gereedschap goed gesorteerd op te bergen en om het gemakkelijk te vervoeren. Er zijn veel verschillende varianten die verschillen in materiaal, kwaliteit en eigenschappen.
 • Welk model je uiteindelijk kiest hangt af van de vraag of je een gereedschapskist nodig hebt voor professioneel gebruik of gewoon voor universeel gebruik in het huishouden.
 • Een ander verschil ligt in de uitrusting van de dozen, waarbij er zowel lege als reeds gevulde gereedschapskisten zijn. Hier moet bijzondere aandacht besteed worden aan kwaliteit en duurzaamheid.

Gereedschapskist: Onze selectie

Gereedschapskisten: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende willen we je uitleggen waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte gereedschapskist. Dit zijn de criteria waarmee je rekening moet houden voor je tot aankoop overgaat:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je op moet letten bij de afzonderlijke aankoopcriteria.

Functie

Eerst en vooral moet je duidelijk zijn over het doel waarvoor je een gereedschapskist nodig hebt. Voor elke toepassing is een andere doos beter geschikt. Bijvoorbeeld, een gereedschapskist voor universeel gebruik in het huishouden is meestal niet geschikt voor het repareren van fietsen.

En een doe-het-zelver heeft waarschijnlijk geen doos nodig die voor industrieel gebruik ontworpen is. Je moet ook nadenken over de inhoud voor je hem koopt. Er zijn gereedschapskisten die direct verkocht worden met de passende inhoud. Als je echter een opslagplaats voor je eigen gereedschap wilt kopen, zijn lege dozen de betere keuze.

Materiaal

Ook het materiaal speelt een grote rol bij de keuze, want het is doorslaggevend voor de levensduur. Het moet aangepast zijn aan de functie van de gereedschapskist.

De meest voorkomende materialen zijn plastic, aluminium en hard plastic.

Kunststof is meestal voldoende voor een eenvoudige all-round doos. Dit materiaal is voldoende als je een gereedschapskist zoekt voor af en toe werk. Voor zwaar gebruik is het beter een steviger materiaal te gebruiken. Aluminium of hard plastic zijn hier het meest geschikt. Het interieur van deze modellen is meestal voorzien van schuim om de gereedschappen optimaal te beschermen. Er zijn ook houten gereedschapskisten. Ze zijn echter meestal eenvoudig van opzet en bieden weinig bergruimte. Ook hier moet je duidelijk zijn over hun toekomstige functie.

Inhoud en uitrusting

De inhoud van een gereedschapskist is van cruciaal belang voor het gebruik ervan. Afhankelijk van het beoogde gebruik is verschillende apparatuur geschikt. Een bepaalde basisuitrusting moet echter in elke doos aanwezig zijn.

Gereedschap kan opgeborgen worden in modellen met geïntegreerde opbergsystemen.

Het is zinvol een lege doos te kiezen als je al uitrusting hebt en die nu wilt opbergen. Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er dozen met overeenkomstige inhoud. Je moet goed nadenken over welke hulpmiddelen je echt nodig hebt. Je kunt hier immers veel geld besparen.

De uitrusting varieert gemiddeld van 80 tot 1000 onderdelen. Maar ook hier speelt het beoogde gebruik een rol. Een hobby-vakman zal zich meestal met minder gereedschap kunnen redden dan een professionele vakman.

Kwaliteit en duurzaamheid

Je moet je bewust zijn van de verschillen in kwaliteit en duurzaamheid voor je een aankoopbeslissing neemt. Zowel het interieur als de gereedschapskist zelf moeten een zekere mate van veerkracht bezitten, want het is een gebruiksvoorwerp.

Als je van plan bent de gereedschapskist vaak te gebruiken, zul je op den duur geen plezier beleven aan een exemplaar van mindere kwaliteit. De koffer mag bij langdurig gebruik geen tekenen van beschadiging vertonen. Zorg ervoor dat het materiaal stevig is.

Ook al heb je alleen een kleine noodkoffer nodig voor kleinere klusjes, beknibbel niet op kwaliteit. In het ideale geval gaat een geschikte gereedschapskist een leven lang mee.

Als je een doos met inhoud kiest, zorg dan dat je gereedschap van goede kwaliteit kiest. Je herkent dit aan de hoogwaardige afwerking van de gereedschappen. Controleer ze op scherpe randen en gebruiksvriendelijk vakmanschap.

Grootte

De grootte hangt af van de inhoud. Voor professioneel en regelmatig gebruik is een voldoende grote doos aan te bevelen. Hier kun je veel gereedschap opbergen, ook van verschillende soorten en maten. Afmetingen van gereedschapskisten worden gegeven in hoogte, diepte en breedte. Je moet de afmetingen aanpassen aan je gereedschap als je een lege doos zoekt.

Zo kun je er zeker van zijn dat elk onderdeel later zijn plaats zal vinden. Je kunt een al gevulde gereedschapskist kopen in alle maten. Daarom moet je al over de nodige inhoud nagedacht hebben voor je een maat kiest. Het is belangrijk dat de gereedschapskist niet te omvangrijk is. Het moet gemakkelijk op te bergen zijn en gemakkelijk te hanteren. Ook eigenschappen als stapelbaarheid spelen een rol.

Gewicht

Het gewicht van een gereedschapskist hangt sterk af van het materiaal en de inhoud. Het dragen van een zware doos is niet altijd wenselijk. Let daarom bij het kopen vooral op hoe de gereedschapskist vervoerd kan worden.

Omdat het gereedschap al zwaar genoeg is, moet de koffer niet onnodig zwaar zijn.

Gewicht speelt een grote rol, vooral bij veelvuldig gebruik. Kunststof of hard plastic zijn lichter dan metaal. Deze materialen zijn echter niet zo stabiel en veerkrachtig op lange termijn. Als je een bijzonder grote gereedschapskist nodig hebt, zal die navenant zwaar zijn. In dit geval kun je een koffer met geïntegreerde wielen gebruiken. Daardoor is hij gemakkelijk te vervoeren en is hij gemakkelijk op je rug.

Gereedschapskisten: veel gestelde vragen en antwoorden

In wat volgt krijg je een overzicht van de belangrijkste punten die je moet overwegen voor je een gereedschapskist koopt. We beantwoorden al je vragen over dit onderwerp. Daarna moet je een goed overzicht hebben en goed voorbereid zijn om een beslissing te nemen.

Voor wie is een gereedschapskist

geschikt? Een gereedschapskist is geschikt voor iedereen die opbergruimte voor zijn gereedschap nodig heeft. Er zijn verschillende ontwerpen, maten en materialen. Je kunt ook kisten kiezen met verschillende opbergsystemen en laden waarin je je gereedschap optimaal kunt ordenen.

Werkzeugkasten

Een gereedschapskist biedt plaats aan gereedschap en andere knutselbenodigdheden. (Image source: unsplash / Tekton)

Een lege gereedschapskist is goed voor je als je orde wilt brengen in je bestaande uitrusting. Je kunt deze koffers onbeladen kopen en eventueel met een geïntegreerd opbergsysteem. Als je geen voorkeur hebt voor een lege doos, heb je keuze uit vele modellen met inhoud.

Er is een gereedschapskist voor elk doel, of je nu een hobby-vakman bent of een kist nodig hebt voor professioneel gebruik. De kwaliteit en inhoud van een koffer kunnen gekozen worden naar gelang de toepassing.

Een gevulde koffer is bijzonder geschikt voor handwerkslieden die weinig of geen keuze aan gereedschap hebben. Zo kun je jezelf wat basisuitrusting aanschaffen.

Er zijn verschillende dozen voor alle gelegenheden, zoals voor het repareren van fietsen, maar ook speciaal voor het repareren van auto’s, boten of speelgoedtreinen.

Welke soorten gereedschapskisten zijn er?

Alvorens te kopen moet je duidelijk weten wat voor gereedschapskist je nodig hebt. Er zijn vijf alternatieven. We stellen ze hieronder aan je voor en geven je een overzicht van de voordelen en nadelen:

Type Voordelen Nadelen
Universeel en huishoudelijk gereedschap Geschikt voor beginners Meestal slechts van middelmatige kwaliteit
Huishoudelijk en handwerk gereedschap Goed geschikt voor hobby-knutselaars Inhoud meestal niet verder dan hobby-uitrusting
Industrie-Gereedschapskist Geschikt voor professionals Hoog budget vereist
Gereedschapskist zonder inhoud Voor het opbergen van eigen gereedschap Geen inhoud inbegrepen
Gereedschapskist met opbergsysteem Vergemakkelijkt het sorteren van gereedschap Meestal problemen met het sorteren van eigen gereedschap

Allereerst is de vraag, of je nu een gereedschapskist voor algemeen of professioneel gebruik nodig hebt. Het voordeel van gereedschapskisten voor algemeen en huishoudelijk gebruik is hun overzichtelijke afmetingen en eenvoudige uitrusting. De belangrijkste gereedschappen zijn aanwezig en extra gereedschappen die je normaal nooit zult gebruiken veroorzaken geen extra kosten.

Je betaalt meestal iets meer voor de professionele versie, maar je hebt dan wel goede, hoogwaardige apparatuur. Het voordeel van een lege gereedschapskist is dat je geen extra gereedschap hoeft te kopen dat je misschien al bezit. Dit betekent dat je voldoende ruimte en bergruimte hebt voor je eigen uitrusting.

Een goed sorteersysteem helpt om veel meer orde in de gereedschapskist te scheppen dan op deze foto te zien is. Dit maakt het gemakkelijker om later te werken. (Image source pixabay / kalhh)

Voor optimale opslag zijn er gereedschapskisten met opbergsystemen. Het voordeel hier is dat je het gereedschap kunt sorteren in de lades en vakken die er al zijn. Dit houdt alles op orde en voorkomt dat losse schroeven in de koffer rondvliegen.

Wat kost een gereedschapskist?

De kosten van een gereedschapskist hangen af van de afmetingen, de mogelijkheden en de materialen die je kiest. Het bereik is hier van 15 tot 400 euro. Voor eenvoudig en weinig voorkomend gebruik is een koffer in het lagere prijssegment meestal voldoende. Maar als je hem professioneel en vaak wilt gebruiken, is het raadzaam iets meer uit te geven. Bij goed onderhoud zal het lang meegaan.

Als je er goed voor zorgt en de juiste kwaliteit kiest, zul je meestal maar één keer in een gereedschapskist investeren.

Plastic dozen zijn meestal goedkoper. Goede gereedschapskisten zijn al verkrijgbaar voor gemiddeld 20 euro. Kies je een model met inhoud, dan kun je rekenen op een meerprijs van 20 tot 40 euro. Ook hier hangt de prijs af van het aantal en de kwaliteit van de bijgeleverde gereedschappen. Aluminium gereedschapskisten kosten gewoonlijk rond de 80 euro.

Dat komt omdat ze door hun materiaal van hogere kwaliteit en veerkrachtiger zijn. Kies je een model met meer uitrusting, dan kun je de koffers krijgen voor gemiddeld 150 euro.

Type Prijsklasse
Kunststof gereedschapbox 20 tot 50 euro
Aluminium gereedschapbox 80 tot 150 euro

Voor een lange levensduur en goede kwaliteit moet je zo mogelijk niet op de prijs besparen. Omdat het meestal om een eenmalige aankoop gaat, moet je vooral op deze criteria letten.

Welke alternatieven zijn er voor een gereedschapskist?

Om je gereedschap optimaal op te bergen zijn er andere alternatieven dan de gereedschapskist. We stellen er hier twee voor:

Alternatief Beschrijving
Sorteersysteem voor aan de muur Dit systeem kan aan de muur bevestigd worden en voorzien worden van haken of dozen. Gereedschap kan dan gesorteerd worden en schroeven op een gemakkelijk toegankelijke manier opgeborgen. Je hebt een goed overzicht en gemakkelijke toegang tot de dingen die je nodig hebt.
Gereedschapsplank In een gereedschapsplank kun je bijzonder grote gebruiksvoorwerpen opbergen. Kleine onderdelen en ook schroevendraaiers en hamers kunnen in hun eigen dozen gesorteerd worden. Oude jampotten of dergelijke voorwerpen kunnen hier een prachtige nieuwe functie vinden als schroefbewaarplaats.

Beide sorteersystemen zijn geschikt voor goed gesorteerde opslag. Je hebt echter niet de mogelijkheid om de gereedschappen te bundelen of te vervoeren. Deze alternatieven zijn dus alleen geschikt als je losse onderdelen nodig hebt of in een werkplaats werkt. Zodra je je uitrusting mee wilt nemen, is een gereedschapskist de beste optie.

Hoe bouw ik mijn eigen gereedschapskist?

Als je nog niet het juiste model voor je gereedschap gevonden hebt en je bent een beetje handig, dan kun je gemakkelijk je eigen gereedschapskist bouwen. Alles wat je nodig hebt is een beetje tijd en een paar materialen

 • Hout: Hier is vooral veerkrachtig en duurzaam hout geschikt. Ook de dikte moet aan de belasting aangepast zijn.
 • Zaag: Een houtzaag is hier het meest geschikt.
 • Houtlijm: Er zijn verschillende soorten lijm. Let vooral op hun geschiktheid voor hout.
 • Sjablonen: Voor sjablonen kun je op het Internet naar printbare sjablonen zoeken of je eigen versie tekenen.

Voor deze eenvoudige versie hoef je alleen de sjablonen op het hout te tekenen, ze met een zaag uit te zagen en de afzonderlijke delen met houtlijm aan elkaar te zetten. Je kunt de vorm en grootte bepalen zoals je wilt. Voor een robuustere versie kun je de dikte van het hout variëren.

Een andere manier om een betere stabiliteit te bereiken is het gebruik van schroeven. Zorg ervoor dat je eerst de gaten in het hout voorboort en dan de schroeven erin draait. Anders bestaat het gevaar dat het hout gaat splinteren.

Je kunt je gereedschapskist aanpassen met lades, wieltjes en beschildering.

Natuurlijk kun je ook lades of houders voor schroevendraaiers toevoegen. Je kunt de afgewerkte doos ook verven of er een watervaste vernis op aanbrengen. Je moet je er echter van bewust zijn dat de zelfgemaakte versie meestal niet zo duurzaam is als een professioneel gemaakt model. Een andere tip voor jou is je gereedschapskist uit te rusten met wielen. Deze versie op wielen is goed voor grote en zware modellen. Dit is goed om je rug te sparen en onnodig sjouwen te vermijden.

Hoe sorteer ik een gereedschapskist goed?

Na een aankoop rijst de vraag hoe je een gereedschapskist zo verstandig mogelijk kunt sorteren. Het gaat om gemakkelijke hanteerbaarheid, zodat je later goed kunt werken zonder lang naar het juiste gereedschap te hoeven zoeken. Een bepaalde basisuitrusting moet in elke gereedschapskist aanwezig zijn.

Met deze hulpmiddelen ben je al goed uitgerust voor het dagelijks leven en in het huishouden. Ze moeten altijd bij de hand zijn in de gereedschapskist

 • Waterpas
 • Multifunctioneel mes
 • Hamer
 • Zaag
 • Spanningstester
 • Moersleutel (in de varianten sleuf en kruis)

De basisuitrusting en alle andere gereedschappen kun je sorteren in de passende armaturen in je kist. Ladesystemen zijn goed voor kleine onderdelen zoals schroeven of spijkers. Een andere mogelijkheid is om ze in passende vakjes te sorteren. Dit zorgt ervoor dat ze niet rondvliegen in de gereedschapskist of zoek raken.

Werkzeugkasten

Een zekere basisuitrusting zoals schroeven, spijkers en hamers hoort in elke gereedschapskist thuis. (Image source: pixabay / picjumbo_com)

Magneetstrips zijn een goede hulp als het gaat om het snel en binnen handbereik bevestigen van schroevendraaiers en ander gereedschap. Deze stroken zijn verkrijgbaar in elke doe-het-zelf zaak of online en zijn gemakkelijk op de kast te bevestigen.

Een andere truc om alles georganiseerd te houden is het labelen van afzonderlijke laden en vakken. Zo kom je direct bij het juiste hulpmiddel terecht zonder lang te hoeven zoeken. Om alles er netjes uit te laten zien, kun je het beste geschikte etiketteerhulpmiddelen gebruiken.

Conclusie

Gereedschapskisten kunnen niet alleen een goede hulp zijn voor professionele vakmensen. Er zijn ook geschikte modellen voor de eenvoudige hobby-vakman of het huishouden. Leeg of met inhoud, er is een geschikte gereedschapskist voor elke gelegenheid.

Als je eenmaal een geschikte koffer gekozen hebt, kun je hem bij goed onderhoud vele jaren gebruiken. Een aankoop moet dus goed doordacht en van tevoren gepland worden. We hopen dat je met onze tips en suggesties de juiste beslissing kunt nemen.

Beeldbron: Serezniy / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies