Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

62Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

59Verzamelde opmerkingen

De zachte klanken van een gitaar maken elke avond rond het kampvuur tot een onvergetelijke ervaring. Maar het instrument tot in de perfectie beheersen vergt enige oefening en handigheid. Voor je aan de slag gaat, heb je de juiste gitaar nodig. Om je te helpen kiezen tussen de ontelbare gitaren die op de markt zijn, hebben we de favorieten van onze redacteuren op een rijtje gezet in onze grote gitaartest 2022. Je vindt in onze gids ook antwoorden op de meest gestelde vragen. Zo leggen we bijvoorbeeld precies uit wat het verschil is tussen een akoestische concertgitaar, een akoestische gitaar of een elektrische gitaar.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De gitaar is een van de populairste instrumenten ter wereld vanwege zijn veelzijdigheid en het feit dat hij zowel als lead- en als ritme-instrument gebruikt kan worden.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen akoestische en elektrische gitaren. Akoestische gitaren worden ook verdeeld in concertgitaren en akoestische gitaren.
 • Het materiaal en de constructie van de afzonderlijke houten delen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de klank van een akoestische gitaar.

Gitaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gitaar koopt

Waar kan ik een tweedehands gitaar kopen?

Vaak hoef je niet diep in de buidel te tasten om een gitaar van hoge kwaliteit te krijgen. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden. Als je een tweedehands gitaar koopt, moet je op de volgende punten letten om negatieve verrassingen te voorkomen

 • Tekenen van slijtage
 • Snaren
 • Auditie

Als een gitaar lange tijd bespeeld is, is het duidelijk dat hij wat tekenen van slijtage vertoont. Kleine krasjes of afbladderende verf zijn geen groot probleem. Als de gitaar echter scheuren vertoont, of als er hele stukken van ontbreken, moet je ervan afzien hem te kopen. Om te voorkomen dat je een kapotte gitaar krijgt, is er één basisregel. Dit is: koop nooit een gitaar die je niet met eigen ogen geïnspecteerd hebt. Niet alleen de gitaar zelf kan beschadigd worden. De snaren van de gebruikte gitaar kunnen ook tekenen van slijtage vertonen.

Dit hoeft echter geen groot probleem te zijn. Er zijn verschillende soorten snaren die je in elke muziekwinkel kunt kopen. Zo kun je de gebruikte gitaar aanpassen aan je eigen behoeften. Net zoals je de gitaar met je ogen en handen gecontroleerd moet hebben, moet je hem ook uitproberen. Hier kun je nagaan of de klank van de gitaar met je wensen overeenstemt. Natuurlijk is dit moeilijk als de gitaar of de snaren beschadigd zijn. Je kunt tweedehands gitaren kopen op de volgende plaatsen

 • amazon.com
 • ebay.com

Koop je een gitaar tweedehands online, dan kun je mogelijke gebreken ervan niet vaststellen. Daarom raden we je aan om gebruikte gitaren alleen op rommelmarkten of van vrienden of kennissen te kopen. Je vindt heel snel gebreken.

Als je een tweedehands gitaar koopt, moet je goed op de toestand letten. Als het kan, moet je het ook eerst uitproberen om te ontdekken of het geluid is wat je wilt. (Image source: unsplash.com / Gabriel Gurrola)

Wat kost een gitaar?

Gitaren zijn er in alle prijsklassen. Van kindergitaren of goedkope beginnersgitaren tot professionele concertgitaren die enkele duizenden euro’s kosten. Als je een professioneel musicus bent, of ernaar streeft er een te worden, is het heel verantwoord om een paar honderd euro te betalen voor een gitaar van hoge kwaliteit. Beginnersgitaren zijn meestal van plastic gemaakt. Dit maakt ze redelijk robuust. Het niet erg hoogwaardige materiaal is echter te horen aan de klank van de gitaar.

Hij klinkt niet zo mooi en akoestisch als een gitaar van een hogere kwaliteit, gemaakt van hout. Maar natuurlijk heeft het een voordeel. Dit is de prijs ervan. Gitaren voor beginners zijn verkrijgbaar – vaak inclusief een muziekboek en gitaartas – voor 40 tot 100 euro. Je moet iets meer budget hebben voor een houten gitaar. En dat werpt meestal vruchten af. Voor zo weinig als 150 tot 200 euro kun je een geavanceerde gitaar krijgen. Deze hebben een volle klank. Dit komt vooral door het materiaal waarvan het gemaakt is. Geavanceerde gitaren zijn van verschillende houtsoorten gemaakt. De frets zijn meestal van verchroomd gegoten aluminium.

Hoe meer je bereid bent te betalen, hoe hoogwaardiger het materiaal en de afwerking van je gitaar meestal zullen zijn. Gitaren voor professionele gitaristen hebben een paar voordelen. Het eerste is hun duurzaamheid. Veel gitaristen gebruiken hun gitaar enkele tientallen jaren. Dit komt tot uiting in de prijs. Een collector’s gitaar, bijvoorbeeld, kan tot 10.000 euro kosten. Deze speciale muziekinstrumenten hebben verschillende voordelen. Afhankelijk van hoe hij gebouwd is, kan een professionele gitaar een geheel eigen klank voortbrengen. Dit verschilt van gitaar tot gitaar – dus kijken professionele gitaristen vaak heel zorgvuldig welk model bij hun stijl past. Professionele gitaren zijn vaak van exotische houtsoorten gemaakt.

Wat zijn de verschillen tussen een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

Western gitaren en concertgitaren verschillen op verschillende manieren, zoals de constructie en, natuurlijk, de klank. De belangrijkste verschillen zijn als volgt

 • Snaren
 • Type
 • Brug
 • Geluid

Een akoestische gitaar heeft snaren van staal. Daarom wordt het ook wel een staalsnarige gitaar genoemd. De bovenste vier snaren worden bassnaren genoemd. Deze hebben een kern van staal omwikkeld met een fijne draad.

De onderste twee snaren zijn alleen van staal. Op de klassieke gitaar zijn de bovenste drie snaren gemaakt van een nylon kern omwikkeld met draad. De onderste zijn alleen van nylon gemaakt.

Er zijn verschillende verschillen tussen de twee gitaren wat de constructie betreft. De kop van de klassieke gitaar is opengewerkt en gemaakt met gaten. Op de akoestische gitaar bevindt de actie zich achter de kop. Op de concertgitaar staat hij ervoor. De hals van de klassieke gitaar is platter dan die van de akoestische gitaar. Hij heeft 12 frets die bespeeld kunnen worden. De akoestische gitaar heeft een hals die licht gebogen is.

De body van de klassieke gitaar ziet er altijd hetzelfde uit omdat hij gemaakt is volgens de klassieke vorm. Westerse gitaren, daarentegen, zijn er in allerlei verschillende vormen. Ook de brug maakt verschil. De klank van de Western gitaar is helder en schitterend. Deze voordelen zijn vooral duidelijk bij de bassen. Door hun stalen snaren zijn akoestische gitaren echte allrounders die je in alle stijlen kunt bespelen. De klank van de klassieke gitaar is tamelijk dof en warm door de nylon snaren. Hij is het meest geschikt voor klassieke muziek en flamenco. De nylonsnaren van een klassieke gitaar klinken nogal warm en dof, en daarom is deze vorm van gitaar het meest geschikt voor klassieke muziek en flamenco. Nylon snaren worden op veel tokkelinstrumenten gebruikt en worden meestal zonder plectrum bespeeld om de noten meer soul te geven.

Hoe verwissel ik de snaren van een akoestische gitaar en een klassieke gitaar?

De klassieke gitaar heeft een brug waar de snaren doorheen geregen worden en achter vastgeknoopt. Het knopen gebeurt op een speciale manier die heel ingewikkeld is. Dit zorgt ervoor dat de snaren goed vastgehouden worden. Het verwisselen van de snaren is op deze gitaar moeilijker en tijdrovender dan op de akoestische gitaar. Omdat bij deze gitaar kleine metalen balletjes aan het uiteinde van elke snaar bevestigd zijn, wordt het gemakkelijker de snaren te verwisselen. Deze zogenaamde kogeleindjes zijn niet meer zichtbaar omdat ze in het lichaam zitten. Dit maakt het wisselen van snaren op een klassieke gitaar veel gemakkelijker dan op een akoestische gitaar.

Als je niet zeker bent, kun je ook een muziekwinkel in de buurt je laten leren hoe je de snaren moet vervangen.

Kan ik een gitaar huren?

Als je niet wilt investeren in je eigen gitaar, kun je er een huren. Hier laten we je zien waar. In principe zijn beginnersgitaren erg goedkoop, maar niet van erg hoge kwaliteit. Daarom raden we aan gitaren te huren, vooral als je net begint met gitaarspelen. Je eerste aanloophaven is je gitaarleraar of een muziekschool in de buurt. Ze bieden aan om muziekinstrumenten voor een paar weken of maanden te huren tegen een heel lage prijs. Veel online aanbieders bieden de dienst aan dat je bij hen gitaren kunt huren. Je moet er zeker van zijn dat je de referenties controleert. Je kunt de conditie van de gitaar immers niet zelf controleren.

Besluit: Welke soorten gitaren zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten gitaren

 • Akoestische klassieke gitaren
 • Akoestische gitaren
 • Elektronische gitaren

Bij elk van deze soorten is de klank en de manier van spelen verschillend. Dit brengt bepaalde voor- of nadelen met zich mee, die we je in dit artikel zullen uitleggen Afhankelijk van het feit of je van een klassieke, akoestische klank houdt of dat je de muziek die je speelt graag versterkt, is een ander type gitaar geschikt voor je. In het volgende gedeelte helpen we je uit te zoeken welk type gitaar het beste bij je past. Daarom stellen we je voor aan de gitaren die we hierboven genoemd hebben. Bovendien zullen we hun voor- en nadelen duidelijk uiteenzetten. Hoe

klinkt een akoestische concertgitaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het bijzondere voordeel van een akoestische concertgitaar is dat je er speciaal klassieke gitaarmuziek mee kunt spelen. Dit betekent dat het de perfecte gitaar voor beginners is. Bij de akoestische gitaar wordt het geluid uitsluitend voortgebracht door de snaren aan te slaan. Dit wordt versterkt door de speciale constructie van de gitaar. Zo ontstaan tonen. De akoestische concertgitaar heeft een bredere hals dan, bijvoorbeeld, de akoestische westerngitaar. Het wordt meestal bespannen met nylon snaren, d.w.z. bassnaren met een nylon kern. Deze worden meestal alleen met de vingers bespeeld of getokkeld. Je mag geen plectrum gebruiken op een akoestische gitaar.

Voordelen
 • Perfecte beginnersgitaar
 • Percussieve klank
Nadelen
 • Laag volume, vooral in de hoge tonen
 • Groot verschil in kwaliteit

De meeste mensen die gitaar beginnen te spelen doen dat op een klassieke concertgitaar. De reden hiervoor is dat de gitaar bijzonder gemakkelijk te bespelen is door de zachtere nylon snaren. In tegenstelling tot een elektrische gitaar heeft de akoestische concertgitaar een percussieve klank. Daardoor is het de perfecte begeleiding voor meezingers rond het kampvuur. Maar als je de akoestische concertgitaar bespeelt in een band met andere instrumenten, is het niet erg gemakkelijk om hem eruit te pikken.

De reden hiervoor is dat hij nogal stil is, vooral in de hogere registers. Deskundigheid is vereist als je een akoestische concertgitaar koopt. De aangeboden gitaren verschillen sterk in kwaliteit. Dit komt omdat, zoals we in de vorige paragraaf vermeldden, veel mensen de gitaar als beginnersgitaar gebruiken. Als je professioneel muziek wilt maken, moet je advies inwinnen en een model van hoge kwaliteit kiezen. De ABC gitaar scoorde het best in onze test. Dit is een allround gitaar. Akoestische concertgitaren zijn geschikt voor beginners en professionele gitaristen. Ze hebben een helder geluid, zijn gebruiksvriendelijk en perfect voor avonden rond het kampvuur.

Hoe klinkt een akoestische akoestische gitaar gebouwd en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De akoestische gitaar is een speciaal voor westerse muziek gebouwde soort akoestische gitaar. Hij verschilt ook van de akoestische concertgitaar in zijn ontwerpvariatie. Bij de akoestische gitaar wordt het geluid uitsluitend voortgebracht door de snaren aan te slaan. Dit wordt versterkt door de speciale constructie van de gitaar. Zo ontstaan tonen. De akoestische gitaar heeft een smallere hals dan de akoestische concertgitaar en zijn hals is smaller. Het wordt meestal bespannen met stalen snaren.

Voordelen
 • Grootte Ontwerpvariant
 • Houdt toon lang vast (langere sustain)
 • Gemakkelijk snaren verwisselen
 • Ook verkrijgbaar met 12 snaren
Nadelen
 • Relatief luid
 • Vereist meer kracht
 • Moeilijker te bespelen vanwege de stalen snaren

De meeste gitaristen beginnen met het bespelen van een akoestische klassieke gitaar. Als ze gevorderd zijn, stappen velen over op een akoestische akoestische gitaar. Dit kan komen doordat ze er in verschillende uitvoeringen en ontwerpen zijn. Zo kun je individueel kiezen hoe je je gitaar wilt hebben. De akoestische concertgitaar heeft een langere sustain, wat betekent dat hij de toon langer kan vasthouden. Hij heeft ook voordelen boven de akoestische concertgitaar in de manier waarop hij bespeeld kan worden.

De snaren van de akoestische gitaar liggen dichter bij elkaar, wat het gemakkelijker maakt snaren te verwisselen. De akoestische gitaar is ook verkrijgbaar met 12 snaren. In tegenstelling tot de klassieke gitaar, die door zijn rustige speelwijze goed geschikt is voor het kampvuur, is de akoestische gitaar nogal luidruchtig. Zijn klank is harder, en niet zo percussief als die van de concertgitaar. De stalen snaren van de akoestische gitaar hebben een nadeel. Omdat ze erg stevig zijn, heb je veel kracht in je vingers nodig om de snaren vast te grijpen.

Hoe klinkt een elektronische gitaar en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Elektronische gitaren, of elektrische gitaren, worden bespeeld in combinatie met een versterker. Het volume van de elektronische gitaar kan dus geregeld worden. Terwijl bij akoestische gitaren de tonen worden voortgebracht door het holle lichaam van de gitaar, wordt deze functie bij de elektronische gitaar overgenomen door de versterker. Omdat de holle body niet de doorslaggevende factor is, kunnen elektrische gitaren veel verschillende uitvoeringen hebben. Elektronische gitaren bieden nog een andere eigenschap. Als je bijvoorbeeld een vervormingsapparaat op de gitaar aansluit, kun je er allerlei bijzondere geluiden mee spelen. Alleen al qua klankvariatie zijn er nadelen aan de elektronische gitaar.

Voordelen
 • Vergeeft fouten
 • Sterk geluid
 • Veel speciale effecten mogelijk
Nadelen
 • Tonen worden ingeslikt

 • Onnatuurlijk geluid

De elektronische gitaar heeft een sterk geluid. Dit maakt het spel vergevingsgezinder als je tijdens het spelen kleine foutjes maakt. Daarom beginnen veel gitaar beginners op een elektronische gitaar. In tegenstelling tot een akoestische gitaar, waarvan het geluid de neiging heeft overstemd te worden door andere luidere instrumenten, kan de klank van de elektrische gitaar ook tegen veel andere instrumenten worden gehoord. Daarom vertrouwen veel musici in de metal-, jazz- of rockgenres op deze gitaar. Hier kun je stoom afblazen. In combinatie met een versterker en vervorming kun je met een elektronische gitaar allerlei bijzondere tonen produceren. Dit resulteert in een grotere variëteit aan klanken die met dit type gitaar kan worden voortgebracht.

Met een elektrische gitaar ben je in staat muziek van verschillende genres te spelen, zoals rock of heavy metal.

Helaas kan het met de elektronische gitaar soms gebeuren dat noten ingeslikt worden. Hij heeft niet zo’n fijne klank als bijvoorbeeld een akoestische gitaar. Hij is ook inferieur aan de akoestische gitaar wat de echtheid van het geluid betreft en is daarom waarschijnlijk niet de beste keuze voor avonden rond het kampvuur.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gitaren te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om gitaren te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het je gemakkelijker te beslissen of een bepaalde gitaar bij je past In principe zijn deze criteria doorslaggevend

 • Materiaal
 • Maat
 • Instellen
 • Lak afwerking
 • Brug

In de volgende paragrafen hebben we voor jou samengevat wat deze afzonderlijke criteria werkelijk betekenen en hoe je ze kunt indelen.

Materiaal

Het materiaal van de gitaar is waarschijnlijk het belangrijkste aankoopcriterium. Afhankelijk van welke houtsoorten gebruikt werden om de gitaar te bouwen, verschilt hij sterk in klank. Omdat het hout zo’n belangrijk criterium is, moet je eerst bedenken hoeveel je aan je gitaar wilt uitgeven. Hoogwaardige houtsoorten zoals mahonie kunnen snel in prijs omhoog schieten. Daarom wordt dit hout meestal alleen voor professionele gitaren gebruikt. Bijna alle gitaren hebben een bovenblad van sparrenhout. Dit dient als het ware als basis. Minder dure gitaren, d.w.z. die in de prijsklasse van 50 tot 200 euro, gebruiken niet zulke hoogwaardige houtsoorten. Voor deze gitaren is de klankkast meestal van geribbeld hout. De rug is vaak van natohout gemaakt. De houtkeuze beïnvloedt ook de klank van de gitaar. Minder dure gitaren, bijvoorbeeld, hebben de neiging dof te klinken. Als voor de bouw van een gitaar hout van hoge kwaliteit wordt gebruikt, zal hij een volle klank hebben.

Maat

Naast het hout is de maat van de gitaar het belangrijkste aankoopcriterium. De grootte van een gitaar moet aangepast zijn aan de gitarist. Veel gitaristen geloven dat de gitaar als een nieuw lichaamsdeel moet zijn. Hier zit een kern van waarheid in. Gitaristen spelen immers bijna elke dag op hun gitaar en vaak jarenlang of zelfs tientallen jaren. Daarom moet de maat van de gitaar comfortabel zijn voor de gitarist. Natuurlijk zijn kindergitaren kleiner dan die voor volwassenen. Kinderen mogen daarom geen eigen gitaren gekocht worden. Want kinderen groeien heel snel en worden dus snel te groot voor de gitaar. Voor kinderen geldt hetzelfde als voor volwassenen: de gitarist moet zich op zijn gemak voelen met zijn instrument. Dit houdt in dat je alle snaren comfortabel moet kunnen vastpakken. Als dit niet het geval is, ontstaat er spanning. Verder klinkt een gitaar alleen goed als hij goed bespeeld wordt. En dit houdt ook in dat alle snaren grijpbaar moeten zijn.

Het is van essentieel belang dat de maat van de gitaar past bij het lichaam van de gitarist. Je moet alle snaren op een gitaar comfortabel kunnen vastpakken. (Image source: pexels.com / freestocks.org)

Aanpassing

In de vorige paragraaf legden we uit waarom een gitaar altijd aan de maat van de gitarist aangepast moet worden. Hier leer je waarom de instelling van de gitaar ook een grote rol speelt in de klank. Als je in een dure gitaar investeert, stellen de instrumentmakers hem meestal individueel af. Dit is een van de redenen voor de vaak hoge prijs van professionele gitaren.

Gitaren die in het middensegment geprijsd zijn, worden bij de bouw meestal niet aangepast. Dit gebeurt meestal in de muziekwinkel. Daarom moet je aanwezig zijn als je de gitaar koopt. Zo kun je er zeker van zijn dat je nieuwe instrument aan je behoeften is aangepast. Heel goedkope gitaren worden in de fabriek meestal niet afgesteld. Als je veranderingen wilt, moet je contact opnemen met de klantenservice van de fabrikant. In de meeste gevallen moet je het echter zelf doen en je gitaar zelf afstellen.

Lakafwerking

Het is niet alleen een kwestie van uiterlijk. Hier leggen we uit waarom de afwerking van je gitaar een criterium is waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden. Het vernis op een gitaar wordt vaak de afwerking genoemd. En deze afwerking kan sterk variëren, afhankelijk van de gitaar. Het vernis dat op de gitaar aangebracht wordt heeft meer dan alleen visuele doeleinden. Behalve de unieke vormgeving die je je gitaar kunt geven, vervult hij ook een andere functie. Afhankelijk van hoeveel of weinig vernis aangebracht is, dempt het de tonen meer of minder. De vernis kan zo sterk veranderen dat eenzelfde gitaarmodel helderder klinkt dan een met minder vernislagen. Hoe meer lagen vernis op de gitaar aangebracht worden, hoe meer de klank van de gitaar aan glans verliest.

Brug

De snaren van de gitaar zijn verankerd aan de brug op de hals van de gitaar. Hij kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Gitaarsnaren van nylon zitten anders vast dan die van staal. De eerste worden met een speciale techniek geknoopt. De laatste worden door de geboorde gaten getrokken met een zogenaamd kogeleind – kleine metalen balletjes aan het uiteinde van de snaar. Een tweede mogelijkheid is om de stalen snaren met pinnen in de hals van de gitaar te steken en ze op hun plaats te bevestigen. De brug kan van kunststof of van bot zijn. Sommige bruggen zijn doorlopend recht. Andere kunnen schuin staan. Omdat de brug vast is, kan hij niet gebruikt worden om de toonhoogte afzonderlijk te regelen. Acoustic Guitar in Wooden Look Het materiaal, de afmetingen en de constructie van de afzonderlijke houten onderdelen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de klank van je akoestische gitaar.

Interessante feiten over de gitaar

Hoe lang spelen mensen al gitaar?

Instrumenten die lijken op de gitaar bestaan al zo’n 5.000 jaar. De voorloper van de huidige gitaar kwam voor het eerst in gebruik tijdens de Renaissance. Een reliëf uit de Hammurapi Tempel in Babylon bewijst dat de mensen altijd al muziek hebben willen maken. Het dateert van 1792 tot 1750 v. Chr. en toont een instrument dat op de luit lijkt. Tekeningen uit het oude Egypte tonen ook aan dat de mensen in die tijd gitaarachtige instrumenten bespeelden. De voorloper van de huidige gitaar is de Spaanse vihuela.

Waar kun je dummy gitaren kopen om kapot te slaan?

Het slaan van gitaren is een populaire praktijk bij concertgitaristen. De traditie in kwestie begon tijdens concerten in de jaren ’60. Sindsdien slaan veel musici hun dure professionele gitaar aan het eind van het concert op het podium kapot. Natuurlijk heeft dit een groot effect. Toch kan deze praktijk duur zijn, en daarom kun je bij elke fabrikant zogenaamde dummy gitaren laten maken. Dit zijn goedkoop gemaakte gitaren die eruit zien als merkgitaren. Het enige verschil is dat ze niet bespeelbaar zijn en vaak maar een paar euro kosten.

De duurste gitaar die ooit op een veiling verkocht werd, was van Bob Dylan.

In 2013 werd een gitaar die eigendom was van Bob Dylan geveild. De Fender Stratocaster, waarmee hij een concert gaf op het Newpork Folk Festival in 1965 dat de geschiedenisboeken in ging, werd verkocht voor het equivalent van 700.000 euro ( $965.000). Christie’s, het veilinghuis in New York, zei dat een gitaar nog nooit zo’n hoge prijs had opgebracht. In 1964, toen Dylan de gitaar kocht, kostte hij het equivalent van ongeveer 200 euro.

Beeldbron: Unsplash.com / Alexandre St-Louis

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies