Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

49Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gitaarband test 2022. Hier stellen we alle gitaarriemen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gitaarband voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gitaarband wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij gitaarspelen wordt bijna geen onderwerp zo onderschat als de juiste gitaarband. Een goed gevoerde, stabiele gitaarband zorgt voor een comfortabele speelervaring, niet alleen bij staand spelen. Het kan ook rug- en schouderpijn voorkomen.
 • Gitaarbanden zijn meestal van leer of nylon en worden met een riempje aan de bandpennen van de gitaar vastgemaakt: Niet alle gitaren hebben echter twee strap pinnen;, zodat op de hals van westerse gitaren vaak een koord gebruikt wordt. Over deze bandpinnen kan een veiligheidswieltje geplaatst worden om te voorkomen dat de band eraf glijdt.
 • Gitaarbanden zijn er in veel verschillende uitvoeringen, b.v. met doodshoofden, in vintage look of in hippie stijl. Vaak hebben ze accessoirefuncties, zoals plectrumhouders. De prijzen beginnen bij € 5, hoewel zeer hoogwaardige modellen tot € 200 kunnen kosten.

Gitaarband: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gitaarband koopt

Hoe maak ik een gitaarband vast?

Een gitaarband wordt meestal aan de gitaar vastgemaakt met de zogenaamde strap pins (of strap buttons). De lus van de gitaarband wordt er eenvoudig overheen geschoven. Elektrische gitaren en bassen hebben meestal twee strap pinnen. Akoestische gitaren kunnen echter maar één strap pin hebben. In het laatste geval wordt een dunne band eenvoudig aan de kop van de gitaar bevestigd. De gitaarband wordt meestal van tevoren met de dunne band verbonden. Zo houdt de gitaarband optimaal vast. Als je een heel dure gitaar bezit of niets wilt riskeren, kun je een zogenaamd lock-wheel over de strap pinnen bevestigen. Een lock-wheel is een klein slotje dat je aan de riempin bevestigt. Dit voorkomt dat de gitaarband afglijdt.

Met een lock-wheel op de strap pin kun je de gitaarband niet loskrijgen. Zo ben je zeker van de veiligheid van je instrument, zelfs tijdens acrobatische intermezzo’s op het podium. Nog een voordeel: ze zijn heel goedkoop. Overigens kun je ook bandpennen achteraf laten bevestigen; dus als je deze optie verkiest, moet je even informeren bij je plaatselijke muziekwinkel. Instrumenten van hoge kwaliteit mogen achteraf niet veranderd worden, want dat kan hun waarde verminderen. In plaats van een slotwiel zijn er verschillende andere soorten spanbandbevestigingen. In deze tabel zie je het respectieve product, de nodige montage, de voor- en nadelen, en de meest voorkomende fabrikanten.

Product Installatie Voordeel Nadeel Merk
Veiligheidssloten Het Veiligheidsslot bestaat uit 2 delen. Het ene deel vervangt de bestaande strap pin, het andere wordt aan de gitaarband bevestigd. Zeer stevige houvast.Werkt met elke gewone gitaarband. Vervanging van de strap pin vereist Schaller,Dunlop
Strap Blocks De gitaarband is bevestigd aan de strap pin. Het Strap Block is nu via de band vastgemaakt aan de strap pin van de gitaar. Geen ingewikkelde installatie nodig Minder veilig dan Security Locks Fender
Clip Lock De strap blokken met clips vervangen de bestaande pin op de gitaar door hun eigen strap pin. Als je live meerdere gitaren gebruikt, heb je maar één gitaarband voor alle gitaren nodig. Speciale gitaarband met clips vereist DiMarzio

Welke lengte moet mijn gitaarband hebben?

Het slechte nieuws hier is: Er is niet één standaard maat voor gitaarbanden. Ben je echter van gemiddelde lengte en volgroeid, dan zul je niet ver misgaan met een gitaarband tussen 90 en 180 cm lang. Speelgewoonten spelen hier ook een rol: als je je gitaar bijvoorbeeld het liefst heel laag bespeelt, moet je natuurlijk een iets langere band zoeken. Omdat gitaarbanden verstelbaar zijn, zijn ze zelden te kort – de meeste banden zijn daarom ook geschikt voor kinderen. Ben je echter erg lang, dan zijn er ook bandjes in XL maat met een lengte tot twee meter.

De gitaarband is een onmisbaar accessoire voor zowel professionele als amateur-gitaristen. (Image source: 123rf.com / 14215208)

Hoe breed moet mijn gitaarband zijn?

Ook hier is er geen eenvoudig antwoord. Wel kan gezegd worden dat een bredere band het gewicht van de gitaar gelijkmatiger verdeelt dan een smallere band. Een smallere band kan ook gemakkelijker in het vlees snijden. Als je besluit een bredere riem te gebruiken, zorg er dan voor dat die rond de randen goed gewatteerd is. Anders kan de band oncomfortabel tegen de hals schuren. Brede, goed gevoerde harnassen worden meestal als het meest comfortabel ervaren. Je moet er echter voor zorgen dat de band ook aan de rand zacht of gewatteerd is, zodat hij niet oncomfortabel op de hals ligt.

Welke ontwerpen zijn er voor gitaarbanden?

Gitaarbanden zijn er in verschillende ontwerpen. Zoals altijd is het echter raadzaam je ervan te vergewissen dat de band zijn belangrijkste functie vervult – de gitaar comfortabel vasthouden – voordat je het ontwerp van de band in je beslissing betrekt. Als dit verzekerd is, zijn er grote variaties mogelijk: bijvoorbeeld gitaarbanden met doodshoofden of met Union Jack, enz.

TIP: Afzonderlijke patronen kunnen ook achteraf op de band genaaid worden in de vorm van lapjes. Zo zorg je ervoor dat je niet beknibbelt op functionaliteit en toch een aantrekkelijk ontwerp krijgt.

Hoe pas je de lengte van een riem aan?

Zeer weinig gitaarbanden hebben een vaste, niet-verstelbare lengte – de overgrote meerderheid kan gemakkelijk op de gewenste lengte ingesteld worden. Er zijn verschillende mechanismen om deze aanpassing te maken

 • Lengtevariatie met behulp van bandjes
 • Lengtevariatie met behulp van lussen
 • Knoppen
Gitaarband mechanisme Beschrijving
Lengtevariatie met behulp van riempjes Afstelling met behulp van een riempje is het meest gebruikelijk. Hij is heel soepel en er is nauwelijks inspanning nodig om hem op de juiste maat af te stellen.
Lengtevariatie met behulp van lussen Lussen zijn vooral populair voor akoestische gitaren met leren riemen. Hoewel dit iets meer moeite kost om in te stellen, kan de maat niet per ongeluk aangepast worden.
knoppen De knop hier werkt eigenlijk met een riempje. Afstellen met dit mechanisme is gemakkelijker, maar de houder is niet stabiel.

De maat van de band aanpassen met spanbanden is de meest gebruikelijke methode (vooral voor elektrische gitaren). Net als bij een rugzak kun je een deel van de riem strakker of losser maken. Voordeel: Je blijft soepel en kunt de lengte van de band tussendoor zonder veel moeite aanpassen. Bij riemen voor akoestische gitaren is de lengtevariatie met lussen vaak gebruikelijk, meestal alleen bij leren riemen. Het voordeel hier is dat je de lengte niet per ongeluk kunt verstellen, maar je moet ook de gitaar afnemen om de band te verstellen.

De variant met een draaiknop is eigenlijk geen onafhankelijk mechanisme. Het is eerder de variant waarbij een riempje gebruikt wordt. Maar in plaats van aan de riem zelf te moeten trekken, kun je een schuifje draaien. De kern van de zaak is hier dat het mechanisme een eenmaal ingestelde positie goed moet kunnen vasthouden! De ervaring heeft geleerd dat het verstellen van de band met een knop comfortabeler is, maar het houdt meestal niet zo goed.

Zijn er ook veganistische gitaarbanden?

Bij nylon gitaarbanden hebben veganisten vaak het probleem dat het bovenste deel van de band nog van leer is. Maar hier kun je opgelucht ademhalen, want veel fabrikanten bieden comfortabele gitaarbanden van de beste kwaliteit, gemaakt van volledig synthetische materialen. Vegan gitaarbanden zijn gemaakt van 100% synthetische materialen en zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen.

Hoeveel kost een gitaarband?

Goedkope gitaarbanden zijn er al vanaf €5. Maar je moet niet op het verkeerde paard wedden: een investering in een gitaarband van hoge kwaliteit is een investering in de gezondheid van je rug, je schouder en in je algemene plezier in het spelen. Goed gevoerde versies garanderen een goed speelgevoel, ook als je lang rechtop speelt, en zijn verkrijgbaar voor slechts € 30. Een goedkope gitaarband die tijdens het spelen in je nek snijdt, kan het plezier in het gitaarspelen in feite verminderen. Als je serieus staand wilt spelen, moet je bereid zijn ongeveer 30€ uit te geven. En trouwens: zo’n riempje gaat meestal eeuwig mee. Zoals vaak het geval is, geldt dat ook hier: Als je goedkoop koopt, koop je dubbel!

Past een gitaarband ook op andere instrumenten?

In de meeste gevallen past een gitaarband ook op elektrische bassen. Het enige belangrijke is dat bassisten misschien een langere riem nodig hebben omdat de body van het instrument groter is. Ook als bassist is een bredere band aan te bevelen, omdat het instrument zwaarder is, en zo kan het gewicht beter verdeeld worden. Voor ukeleles, banjo’s en andere instrumenten moet je een speciale band kopen. Dit komt omdat het bandknopje een andere maat kan hebben en het bandje niet goed past. Bovendien is een gitaarband hier vaak veel te lang. Ukuleles, bijvoorbeeld, worden ook om de hals gedragen, in tegenstelling tot een gitaar; Hier zijn speciale riemen voor die dit doel beter dienen dan een gitaarband.

Besluit: Welke soorten gitaarriemen zijn er en welke is het beste voor jou?

Als je eenmaal hebt uitgezocht welke verschillende lengtes en verstelmechanismen er zijn, sta je nu voor de vraag welke riem voor jou geschikt is. Deze vraag wordt in wezen bepaald door welk materiaal je verkiest. Gitaarbanden zijn van verschillende essentiële materialen gemaakt

 • Nylon/kunststof
 • Leer
 • Andere materialen, zoals hennep of katoen

In het volgende zullen we de verschillende soorten uitleggen, en hun respectieve voor- en nadelen. Hiermee willen we je helpen de beste gitaarband voor je te vinden.

Voordelen en nadelen van spanbanden

van kunststof Bij spanbanden van kunststof moet je erop letten dat ze goed gewatteerd zijn. Dat komt omdat de materialen, in tegenstelling tot leer, vaak nogal hard zijn en het lichaam niet op dezelfde manier omhelzen. Maar goed gevoerde versies vervullen ongetwijfeld hun doel en zijn ook ademend.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Robuust
Nadelen
 • Soms minder gewatteerd  

Voor- en nadelen van leren

riemen Leren gitaarriemen zijn standaard veel duurder dan riemen van plastic. Anderzijds zien ze er eleganter uit en sluiten ze goed aan op het lichaam. Afgezien van ethische overwegingen is een ander argument tegen leren produkten dat je er gemakkelijk onder in het zweet kunt uitbreken.

Voordelen
 • Edele uitstraling
 • Soepelheid
Nadelen
 • duur
 • mogelijke ethische bezwaren

Andere materialen

Gitaarbanden worden ook van andere materialen gemaakt, zoals katoen of hennep. Deze bandjes kunnen ongetwijfeld hun doel dienen, maar omdat het vaak nogal niche producten zijn, is vallen en opstaan meestal de enige manier om te werk te gaan. Hennepriemen, bijvoorbeeld, zijn erg zacht in vergelijking met nylon, maar de keuze qua vormgeving is nogal beperkt. We bevelen ook de Fender Tweed gitaarband; aan, die gemaakt is van katoen en een coole vintage look heeft.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gitaarbanden te evalueren en te vergelijken

Duurzaamheid

Als je je gitaarband koopt, moet je er zeker van zijn dat het materiaal waarmaakt wat het belooft. Niet alle leer is hetzelfde, en niet alle plastic is hetzelfde. Bij leer moet je letten op het stiksel en de algemene kwaliteit van het materiaal. Goedkoop leer ruikt onaangenaam of is op sommige plaatsen met kunstleer bekleed. Bij kunststof banden moet je de riemen goed bekijken: als ze erg groot en omvangrijk zijn, loop je het risico dat ze oncomfortabel zijn.

Ophanging

Kijk naar het lipje dat over de riempen gaat. Dit is vaak het gedeelte van het harnas dat na een tijdje kan slijten. Dit is vooral belangrijk voor topzware gitaren (d.w.z. gitaren met een zware hals). Als je een gitaarband koopt, moet hij strak en onbuigzaam lijken. In het beste geval krijg je hem de eerste keer niet gemakkelijk over de bandpin.

Vulling

Een van de belangrijkste aankoopcriteria moet de vulling zijn. Dit komt omdat een riem die in je lichaam snijdt het speelplezier aanzienlijk vermindert en ook niet goed is voor je houding. Harnassen van leer hebben de neiging goed gewatteerd te zijn. Er zijn in dit opzicht grote verschillen met tuigjes van kunststof. Let erop dat de fabrikant adverteert als “gewatteerd”. Of, in het beste geval, probeer gewoon de gitaarband uit – zo kun je er zeker van zijn dat alles perfect past.

Gimmicks, plectrumhouders en dergelijke

Sommige gitaarbanden hebben handige extra’s, zoals plectrumhouders. Zo heb je je plectrum altijd bij de hand en kun je tijdens het spelen snel je plectrum verwisselen. Voor sommigen is dit een belangrijk aankoopcriterium. Er zijn ook riemen met een veiligheidswiel ingebouwd in de riemhouder; zodat je er geen hoeft te kopen. Fabrikanten zijn hier erg creatief en bieden allerlei extra’s. De aanbeveling hier is: Zolang de band het instrument goed vasthoudt en comfortabel draagt, zijn al de andere dingen nuttige toevoegingen die erbij moeten komen!

Wetenswaardigheden over gitaarbanden

Kan ik zelf een gitaarband maken?

Het antwoord is ja! Het zal echter moeilijk zijn om de kwaliteit van bekende fabrikanten te evenaren. Maar als je graag je eigen gitaarbanden maakt, kun je op het Internet instructies en verslagen vinden over hoe je dat zelf kunt doen.

Hoe hoog moet mijn gitaar hangen als ik speel?

Idealiter hangt je gitaar even hoog als wanneer je zittend speelt. Idealiter buigt de pols niet en grijpt hij de hals vast, maar moeten de onderarm en de pols een lijn vormen.

Beeldbron: 123rf.com / 48842376

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies