Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

51Bestede uren

26Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gitaarstandaard test 2022. Hier stellen we alle gitaarstandaards die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gitaarstandaard voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gitaarstandaard wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een gitaarstandaard is bijzonder geschikt als je je gitaar(s) steeds veilig wilt opbergen.
 • Voordelen van een gitaarstandaard zijn de stabiele houvast van je gitaar, de bescherming tegen vallen, de ruimtebesparing. Bovendien kun je snel je gitaar pakken.
 • Goedkopere modellen beginnen bij een prijs van 6 tot ongeveer 20 €, gitaarstandaards van hogere kwaliteit kosten ongeveer 20 tot 70 €.

Gitaarstandaards: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gitaarstandaard koopt

Wie moeeen gitaarstandaard kopen?

Een gitaarstandaard is een goed idee als je je gitaar steeds veilig wilt bewaren. Op het podium tijdens een pauze van het spelen, in je eigen huis of in de repetitieruimte van je band – een gitaarstandaard biedt je gitaar houvast en stabiliteit. Een gitaarstandaard is nuttig voor elke gitaarbezitter.

Wat zijn de voordelen van een gitaarstandaard?

Een gitaarstandaard beschermt je gitaar tegen vallen, bespaart ruimte en maakt het mogelijk je gitaar snel te pakken in plaats van hem eerst uit de gitaartas/koffer te moeten bevrijden. Met behulp van een gitaarstandaard ben je heel flexibel, want je kunt hem onderweg onbeperkt opstellen – je kunt er zeker van zijn dat je gitaar bij elke gelegenheid stevig blijft staan. Door de mogelijkheid je gitaar snel en gemakkelijk te pakken en de stabiliteit, kun je je volledig op andere dingen concentreren en hoef je je gitaar niet steeds in het zicht te hebben. Wil je dat je gitaar een veilige plaats heeft in je huis, op het podium of in de repetitieruimte? Dan is het de moeite waard te investeren in een gitaarstandaard.

Of je nu thuis bent, in de repetitieruimte of op het podium, met een gitaarstandaard staan je gitaren stevig en blijven ze toch binnen handbereik. (Image source: pixabay.com / Klaus Hausmann)

Moet je liever investeren in een gitaarstandaard of een muurbevestiging?

Je hebt thuis weinig ruimte om je gitaar(s) op te bergen? In dit geval is een gitaar muurbevestiging de juiste keuze! De houder is een optimale oplossing om ruimte te besparen en je gitaar wordt een visuele blikvanger in je huis. Als je maar weinig ruimte ter beschikking hebt, is een wandbevestiging voor je gitaar een aantrekkelijk alternatief. Het nadeel van een muurbevestiging is dat je gaten moet boren om de beugel te kunnen vastschroeven. Als je meubels verplaatst of verhuist, moet je de gaten dichtmaken. Ook is deze oplossing alleen voor thuisgebruik, want ze biedt geen steun voor je gitaar als je op stap bent.

Wanneer moet je een meervoudige standaard kopen?

Als je meerdere gitaren bezit of van plan bent in de toekomst meer gitaren te kopen, moet je overwegen of het zinvoller is een meervoudige standaard te kopen. Een meervoudige standaard (of multi-gitaarstandaard) is ook handig in een repetitieruimte of op het podium, want hij bespaart de ruimte van verscheidene afzonderlijke gitaarstandaards. Een multi-stand kan gebruikt worden om verschillende gitaren tegelijk op te bergen. Je kunt deze gitaarstandaards ook inklappen en ze op elk moment opzetten en verplaatsen zonder enige beperking.

Wat zijn de kosten?

De prijzen van gitaarstandaards hangen af van het materiaal en de kwaliteit. Een gitaarstandaard kost tussen €6 en €75. Je moet meer uitgeven voor gitaarstandaards van staal en hout dan voor gitaarstandaards van plastic. Muurbevestiging prijzen beginnen bij € 2 en lopen op tot € 50. Gemiddeld moet je tussen €5 en €20 uitgeven voor een fatsoenlijke gitaar muurbeugel.

Besluit: Welke soorten gitaarhouders zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen deze vijf meest voorkomende soorten gitaarhouders

 • A-vorm stand
 • Vorkstandaard
 • “Premium” gitaarstandaard
 • Wandbevestiging (verticale ophanging)
 • Gitaarrek

Afhankelijk van het beoogde gebruik en persoonlijke voorkeur is de ene gitaarhouder geschikter voor je gitaar dan de andere. In het volgende leggen we kort de verschillen uit, zodat je kunt beslissen welke gitaarhouder geschikt is voor jou. We vergelijken ook de voor- en nadelen van elke gitaarhouder.

Hoe werkt een A-vormige standaard en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een A-frame standaard wordt de gitaar op de vork gezet en er tegenaan geleund. De standaard, ook wel een A-frame genoemd, is gemakkelijk inklapbaar. Dit, en ook zijn geringe afmetingen, maken hem bijzonder geschikt voor transport. Een nadeel kan zijn dat er geen houder voor de gitaarhals is. Als de gitaar op een plaats wordt gezet waar er tegen gestoten kan worden, kan hij omvallen.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Ruimtebesparend
 • Opvouwbaar
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Stabiel
Nadelen
 • Geen houder voor gitaarhals
 • Bij stoten zou de gitaar kunnen omvallen

Een A-vormige standaard is geschikt voor jou als je een goedkope maar stabiele, ruimtebesparende en gemakkelijk te vervoeren instrumenthouder zoekt om je gitaar op een plaats te zetten waar hij niet per ongeluk gestoten kan worden.

Hoe werkt een vorkstandaard en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een vorkstandaard heeft naast de vork ook een steun voor de gitaarhals, die meer stabiliteit moet geven. Goedkopere modellen kunnen echter onstabiel zijn en met de gitaar omslaan. Een ander nadeel is dat de standaard eerst in elkaar gezet moet worden en niet opvouwbaar is. Dit maakt hem minder geschikt voor vervoer.

Voordelen
 • Meestal goedkoop
 • Houder voor gitaarhals
Nadelen
 • Moet in elkaar gezet worden
 • Kan niet opgevouwen worden
 • Goedkope modellen kunnen onstabiel zijn

Een vorkstandaard is de juiste voor jou als je een goedkope gitaarstandaard zoekt die ook de gitaarhals vasthoudt. Hij is bijzonder geschikt als je hem op een rustige plaats wilt bewaren en niet wilt vervoeren.

Hoe werkt een “premium” gitaarstandaard en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Bij de “Premium” gitaarstandaard hangt de gitaarhals in de houder en rust de gitaarbody op de voorkant. Hij is ruimtebesparend en opvouwbaar en dus ideaal voor transport. Maar zoals het woord premium al doet vermoeden, is zo’n gitaarhouder relatief duur in aanschaf.

Voordelen
 • Compact
 • Houder voor gitaarhals
 • Opvouwbaar
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Relatief duur

Een “premium” gitaarstandaard is de juiste voor jou als je bereid bent iets meer uit te geven en een compacte, opvouwbare en gemakkelijk te vervoeren gitaarhouder zoekt die je instrument een stevige standaard biedt.

Hoe werkt een muurbevestiging en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een muurbevestiging voor verticale ophanging is een kleine vork die aan een muur bevestigd wordt. De gitaarhals wordt hier opgehangen. Met flexibele modellen kan ook de gitaarhals vastgezet worden. Bij het ophangen van de gitaar in de wandhouder moet je echter oppassen voor botsingen met de muur. Zo nodig kun je een extra stootkussen gebruiken waarop de gitaarbody rust. Zorg er bij het monteren voor dat de muurbevestiging stevig aan de muur vastgeschroefd is om te voorkomen dat de gitaar later omvalt. Het is ook mogelijk dat er temperatuur- of vochtigheidsschommelingen op de wanden optreden, die scheuren of kromtrekken van de gitaar kunnen veroorzaken.

Voordelen
 • Ruimtebesparend
 • Gitaar is veilig tegen stoten
 • Decoratieve bijdrage aan kamerinrichting
Nadelen
 • Vereist een veilige wandbevestiging
 • Muur kan onderhevig zijn aan temperatuur- en vochtigheidsschommelingen
 • Botsingen met de muur zijn mogelijk

Als je hiermee rekening houdt, biedt een wandbevestiging een zeer ruimtebesparende en ook decoratieve opbergmogelijkheid voor je gitaar. Een muurbevestiging is geschikt voor je als je thuis weinig ruimte hebt, als je van je gitaar een visuele blikvanger wilt maken, of als je hem buiten bereik van kinderen en huisdieren wilt houden.

Hoe werkt een gitaarrek en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een gitaarrek of multi-gitaarstandaard kan gebruikt worden om verschillende gitaren naast elkaar op te bergen. Hij is gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen en kan dus ook vervoerd worden. Een nadeel is dat de gitaren tegen elkaar kunnen botsen en elkaar kunnen beschadigen als ze niet zorgvuldig genoeg geplaatst worden. Bovendien is de bekleding van een multigitaarstandaard vaak delicaat.

Voordelen
 • Ruimte voor meerdere gitaren
 • Gemakkelijk op te zetten en af te breken
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Ruimtebesparend opbergen voor wel 10 gitaren
Nadelen
 • Gitaren kunnen tegen elkaar botsen
 • Vaak gevoelige opvulling

Een gitaarrek is geschikt voor jou als je meerdere gitaren ruimtebesparend wilt opbergen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om gitaarstandaards te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gitaarstandaards te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikte gitaarstandaard te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Opvulling
 • Gewicht / Grootte
 • Stabiliteit

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een gitaarstandaard onder deze aspecten te kopen of niet.

Bekleding

Het is belangrijk dat de delen die met de gitaar in aanraking komen goed bekleed zijn. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat je gitaar geen schade oploopt, zoals krassen of deuken. Als je gitaar met een nitrolak gelakt is, let dan vooral op hoogwaardige bekleding, want de weekmakers die er vaak in zitten kunnen de lak van de gitaar beschadigen en lelijke verkleuringen veroorzaken! Tegenwoordig wordt nitrolak zelden voor gitaren gebruikt, maar als je niet zeker bent, vraag het de fabrikant.

Gewicht / Maat

Als je je gitaarstandaard vaak mee wilt nemen naar optredens op het podium of naar de repetitieruimte en voortdurend onderweg bent, is een handige en lichte gitaarstandaard zeer aan te bevelen. Maar ook hier moet je voorzichtig zijn om goede kwaliteit te krijgen. Je moet er zeker van zijn dat, ondanks de lichtheid van de gitaarstandaard, er stabiliteit en stevigheid voor je gitaar is.

Stabiliteit

Stabiliteit en kantelweerstand zijn enorm belangrijk als je je gitaar goed en veilig wilt bewaren en valpartijen wilt voorkomen. Sommige gitaarstandaards hebben een halsbevestiging die je om de hals van de gitaar kunt bevestigen, of de hals van de gitaar wordt vastgeklemd om bij kleine schokken een val te voorkomen. Let er ook goed op dat je gitaarstandaard het gewicht van je gitaar kan dragen en niet omvalt. Stalen gitaarstandaards zijn stevig, terwijl plastic gitaarstandaards meestal indruk maken door hun handzaamheid en lichtheid.

Beeldbron: unsplash.com / Keagan Henman

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies