electric guitar and amplifier
Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Ben je groot muziekliefhebber? Er zijn mensen die gewoon luisteren naar liedjes, zonder teveel aandacht aan de kwaliteit van het geluid te schenken. Anderen, de echte muziekliefhebbers onder ons, willen echter verder gaan en er zelfs zelf deel van uitmaken. Speel je gitaar en wil je meer uit je muziek halen? Met de juiste versterker voel je je al snel een professionele gitarist.

Een gitaarversterker geeft de gitaar zijn volume en kleur. Of je nu net bent begonnen met het gitaar spelen, of al enige kennis hebt van het instrument, deze shopgids kan je helpen een keuze te maken op basis van je budget, het geluid dat je wilt krijgen en andere factoren waar je rekening mee moet houden. Of je nou op zoek bent naar je eigen geluid of sterren zoals Jimmy Page na wilt doen, we helpen je bij het vinden van de perfecte gitaarversterker.
Belangrijk om te weten

  • Een gitaarversterker lijkt misschien een ingewikkelde tool om te begrijpen, maar niets is minder waar. Als je het meest basic apparaat eenmaal doorhebt, is de weg vrij om de opties te analyseren en te ontdekken welk model het beste bij je past.
  • Er bestaan verschillende soorten versterkers. Elke gitaarversterker en versterkermerk biedt zijn unieke geluid dat voor allerlei verschillende stijlen en genres gebruikt kan worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een kop of combo versterker. De verschillende versterkers gebruiken ook diverse technologieën voor het produceren van het geluid, zoals je verderop in deze shopgids zult zien.

Onze selectie: De beste gitaarversterkers op de markt

Er zijn veel verschillende soorten gitaarversterkers op de markt verkrijgbaar. Om deze reden is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. We willen je helpen de versterker te vinden die het beste bij je past. Daarom vind je hieronder een selectie met onze favoriete gitaarversterkers van dit moment. Ieder product in de lijst heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Sommige modellen zijn meer gericht op beginners, hoewel er ook modellen voor de geavanceerde speler tussen staan. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De gitaarversterker met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met zijn 100 watt levert de Champion 1000 combo van Fender voldoende vermogen om de muren van de buren te laten trillen. Als directe opvolger van de populaire “Frontmen”-serie beschikken de Champion-versterkers over een effectensectie en een innovatieve “voice”-regelaar. Hierdoor kunnen compleet verschillende versterkergeluiden worden gemaakt en verrijkt met effecten.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Fender bewijst dat het vandaag de dag mogelijk is om hoge kwaliteit te bieden tegen redelijke prijzen.

De gitaarversterker die je makkelijk meeneemt

Op zoek naar een gitaarversterker die je makkelijk mee kunt nemen, maar met een groots geluid? De Bullet BT15 is mooi compact en goed te tillen aan het handvat. Het apparaat is ideaal voor het oefenen op locatie.

De versterker heeft een driebandsequalizer, overdrive/distortion en een nominale output van 15 W tot maximaal 30 W. Het apparaat ziet er daarnaast ook nog eens heel mooi uit, dankzij de prachtige vintage-look. Wij zijn fan!

De gitaarversterker met het meest stijlvolle ontwerp

De Marshall MG10G is een compacte combo versterker voor de elektrische gitaar die ideaal is om thuis te oefenen of op te warmen voor het volgende optreden. Het apparaat heeft een vermogen van 10 watt en een 6,5” luidspreker.

Het is een praktische oefenversterker voor een zeer betaalbare prijs. Dankzij de koptelefoon-aansluiting is het ook mogelijk om in stilte te oefenen. Deze versterker zal het heel goed als je net begint met gitaar spelen.

De beste gitaarversterker drie stembanden


AffiliateLink


Katana Mini

De gitaarversterker van Boss heeft een zeer robuuste behuizing, maar is toch licht. Dankzij het lichte gewicht is het apparaat gemakkelijk te vervoeren en verslepen. De robuuste behuizing met de stabiele metalen hoeken kan bovendien goed tegen een stootje.

Dankzij de 3-bands equalizer biedt de versterker een grote verscheidenheid aan geluiden voor elke smaak en gelegenheid. Het apparaat biedt een eersteklas gitaargeluid, zelfs als je op reis bent.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gitaarversterkers

Zonder gitaarversterker maakt een elektrische gitaar niet veel geluid. Speel je gitaar, dan is het belangrijk te weten welke verschillende opties er op de markt zijn. Het is niet moeilijk te begrijpen waarvoor een versterker dient en wat de voordelen van het apparaat zijn. Er zijn echter zoveel merken en modellen verkrijgbaar, ieder met zijn eigen kenmerken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je te helpen de gitaarversterker te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit instrument.

Guitar player performing a song

Als je een beginnend gitaarspeler bent en beter wilt leren spelen, is een versterker van 10 of 20 watt meer dan genoeg.
(Bron: Yakobchuck: 91013575/ 123rf.com)

Wat is een gitaarversterker en wat doet het?

Een versterker is een elektronisch apparaat dat het geluid van een instrument versterkt. Een gitaarversterker in het speciaal, is een apparaat dat de klanken van een elektrische gitaar versterkt. De gitaar wordt door middel van een kabel aangesloten op de versterker. Vervolgens wordt het geluid, eventueel vervormd, door een luidspreker weergegeven. Bijna alle versterkers hebben verschillende functies. Met sommige modellen kun je bijvoorbeeld effecten toevoegen om het geluid naar eigen smaak aan te passen.

Sommige aanpassingen bieden de optie om bijvoorbeeld de galm aan te passen of de bas, hoge tonen of medium tonen te versterken. Er zijn gitaarversterkers met verschillende vermogens, afmetingen en meer of minder in- en uitgangen. Ook kun je kiezen voor een gitaarversterker met een Bluetooth-verbindingsoptie en USB-poorten om het apparaat eenvoudig aan andere apparaten te koppelen.

An electric guitar with a speaker

Een gitaarversterker is een elektronisch apparaat dat de klanken van een elektrische gitaar versterkt. 
(Bron: Sidelnikob: 117239002/ 123rf.com)

Hoe ontstonden de eerste gitaarversterkers?

De eerste versterkers waren gericht op akoestische gitaren. Deze eerste modellen verschenen in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Pas in de jaren ’30 en ’40 begonnen elektrische versterkers populair te worden, deels dankzij de Hawaiiaanse muziek. Natuurlijk hadden we het in die tijd nog over hele simpele modellen.

Beetje bij beetje werden er steeds meer geluidseffecten aan de apparaten toegevoegd, zoals distortion, modulatie en reverb. Het duurde tot de jaren ’60 voordat de gitaarversterkers meer geprofessionaliseerd werden. Dick Dale werkte samen met Fender om gepersonaliseerde versterkers te maken. De apparaten werden populairder door groepen zoals The Kinks.

Jimmy PageVoormalig gitarist van Led Zeppelin
“Stop je 1 dag met gitaarspelen, dan zul je het merken. Stop je 2 dagen met spelen, dan zal je leraar het merken. Raak je de gitaar 3 niet meer aan, dan zal het publiek het merken.”

Welke soorten gitaarversterkers zijn er?

Als je nog niet erg bekend bent in de wereld van de gitaarversterkers, kan het zijn dat we het over elementen hebben die Chinees voor je klinken. Maar maak je geen zorgen, in deze shopgids doen we ons uiterste best om je zoveel mogelijk inzicht te geven in deze elektronische apparaten. Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten gitaarversterkers die er zijn. Met deze lijst zul je direct ontdekken welk model het beste bij je past.

  • Top: Dit is het soort versterker, dat meestal bovenop een stack wordt geplaatst. Een stack bestaat uit 2 op elkaar geplaatste luidsprekerkasten. Deze versterker versterkt het signaal van de elektrische gitaar en levert het als vermogen af aan de luidsprekerkasten. Ze worden veel gebruikt in professionele omgevingen. Om het apparaat te laten werken, heb je een luidspreker nodig met een even groot of groter vermogen dan de top zelf.
  • Combo: Bij een combo zitten de versterker en de luidsprekers samen in één kast, wat praktisch is bij het vervoer en het opbouwen van de spullen. Het voordeel is dat het alle onderdelen van een versterker heeft, waardoor je geen ander apparaat anders hoeft te gebruiken, tenzij je speciale functies wilt configureren. Een combo versterker is ideaal voor beginners, omdat het een veel groter gebruiksgemak heeft.

Elektrische gitaren kunnen ook op basis van de technologieën die ze gebruiken worden ingedeeld:

  • Buizen: Je kunt wel zeggen dat dit de eerste technologie is die werd gebruikt voor versterkers. Het zijn  versterkers die opgebouwd zijn met elektronenbuizen. Vooral professionele versterkers maken gebruik van deze techniek. Ze beperken het type geluid echter behoorlijk.
  • Solid state: Worden ook wel transistorversterkers genoemd, aangezien ze transistors voor de signaalversterking bevatten. Dit is een goed alternatief dat veelzijdig te gebruiken is, licht en compact is en niet veel onderhoud vergt. De prijs is vaak goed betaalbaar.
  • Hybride: Dit zijn versterkers die verschillende technieken combineren. Hoewel ze tegenwoordig over het algemeen niet meer tot de favorieten behoren, bieden ze de voordelen van zowel de buizen- als de transistorversterkers. Ze zijn veelzijdig te gebruiken en vergen weinig onderhoud.
  • Modelling: In principe zijn dit versterkers die het geluid van verschillende versterkers kunnen nabootsen. Ze zijn gemaakt met een microprocessortechnologie. Ze bieden veel opties en verschillende effecten en worden meestal zeer gewaardeerd door rock- en metalmuzikanten.
  • Akoestisch: Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze versterkers gericht op akoestische gitaren. Ze reproduceren een veel schoner geluid en hebben geen toevoegingen die het geluid manipuleren.

Welke hoofdonderdelen vormen de werking van een gitaarversterker?

Hoe werkt een gitaarversterker nu precies? Dat is voor veel mensen nog steeds een lastige vraag om beantwoord te krijgen. Om je te helpen beter te begrijpen uit welke hoofdonderdelen een versterker is samengesteld, vind je deze informatie hieronder op een grafische en duidelijke manier:

Onderdeel van de gitaarversterker Wat is het? Inclusief of niet?
Voorversterker Hier wordt het signaal van de gitaar verwerkt. Het is de plek waarop verzadiging, egalisatie en verschillende effecten een rol spelen. ✓ Als onderdeel opgenomen in kop en combo versterkers.
Vermogenstoren Gedeelte waarin het signaal wordt geïntensiveerd en de kracht wordt gebruikt om te worden gehoord. ✓ Opgenomen in kop en combo versterkers.
Luidspreker Onderdeel dat verantwoordelijk is voor het afgeven van het uiteindelijke geluid. ✓ Opgenomen in combo versterkers.

Hoeveel vermogen moet een gitaarversterker hebben?

Dit hangt in grote mate af van de manier waarop je de elektrische gitaar wilt gebruiken, net als van je kennis en speelervaring. Als je nog aan het leren bent, is het voldoende om een thuisversterker te kopen, met een vermogen van 10 of 20 watt. Dit verandert als je al meer ervaren bent en professioneel gebruik maakt van de gitaar om bijvoorbeeld af en toe op te treden.

In dat geval is het aan te raden om een versterker te kopen die kan worden gebruikt voor repetities, opnames en optredens. Een vermogen van tussen de 50 en 100 watt is over het algemeen genoeg. Het is niet raadzaam om een gitaarversterker te kiezen met meer vermogen dan dat. Je zult niet meer nodig hebben en er geen betere prestaties uithalen.

Hoeveel vermogen een apparaat nodig heeft, hangt ook af van het soort technologie dat de versterker gebruikt. Een buizenversterker heeft meestal meer vermogen zodra deze zijn optimale ‘warming-up’ heeft bereikt, omdat ze niet vanaf het begin hun maximale prestaties bereiken. Wel zijn deze apparaten vaak zwaarder en duurder, waardoor het niet gebruikelijk is onder amateur-muzikanten voor deze soort te kiezen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zonder gitaarversterker maakt een elektrische gitaar niet veel geluid. Grote kans dat als je al een tijdje gitaar speelt, je al veel van versterkers af weet. Maar het kan ook dat je nieuw bent in de wereld van de versterkers. Hoe dan ook, door het enorme aanbod op de markt, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een handige lijst met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aanschaf van een gitaarversterker:

Speelniveau

Om te beginnen, is je speelniveau van groot belang. Je ervaring met gitaren en versterkers zal voor een groot gedeelte je keuze voor een bepaald model bepalen. Als je een beginner bent en je vaardigheden wilt verbeteren door veel te oefenen, is een versterker met een vermogen van 10 of 20 watt over het algemeen voldoende. Als je eenmaal bepaalde vaardigheden hebt verworven, in een band speelt en misschien zelfs al af en toe optreedt, kun je beter voor een model met een vermogen van 50 watt kiezen.

Natuurlijk zijn er ook nog versterkers met grotere vermogens te vinden, maar die zijn vaak erg duur en minder gemakkelijk te vervoeren. Bovendien moet je niet vergeten dat je ook het gebruik van een versterker moet oefenen. Het kan best zijn dat het op het begin nog niet klinkt zoals je had gehoopt. Als je dan een te ingewikkeld apparaat koopt, zul je op den duur spijt krijgen van je aankoop. Daarom is het verstandig om met een eenvoudiger model te beginnen.

amplifier

Tegenwoordig bieden de nieuwste gitaarversterkers opties zoals een Bluetooth-verbinding en USB-poorten. 
(Bron: Ratsamerat: 23023744/ 123rf.com)

Technologie en verbindingsopties

Als je eenmaal hebt besloten wat voor soort gitaarversterker je wilt kopen, is het belangrijk om naar de technologie te kijken die het apparaat gebruikt. Je kunt kiezen uit een buizen-, transistor-, hybride, modelling of akoestische versterker. Een andere factor die je in gedachten moet houden is het aantal beschikbare besturingselementen en equalizers dat het apparaat heeft. Voor een beginner zal het niet nodig zijn om extreem veel opties te hebben, hoewel je er nooit teveel kunt hebben.

De meeste gitaarversterkers hebben voldoende in- en uitgangen om het met andere apparaten te kunnen verbinden. Tegenwoordig worden er ook steeds meer versterkers op de markt gebracht die opties als een Bluetooth-verbinding en USB-poorten bieden. Kijk, voordat je de versterker koopt, altijd goed naar de specificaties van het apparaat om er zeker van te zijn dat je een apparaat koopt dat aan je wensen voldoet, zodat je het optimale uit je aankoop haalt.

Jimi HendrixVoormalig Amerikaanse gitarist
“Soms wil je de gitaar opgeven, heb je er een hekel aan, maar als je het niet opgeeft, word je beloond.”

Vermogen

Ook het vermogen van de gitaarversterker is een belangrijk criterium. De reden is dat het vermogen van de versterker gedeeltelijk de sound van het geluid bij hoge volumes bepaalt. Een apparaat met weinig vermogen zorgt voor een slecht en vervelend geluid. Het nodige vermogen hangt af van de manier waarop je de versterker wilt gaan gebruiken.

Als je de versterkers alleen maar thuis wilt gebruiken, zal een apparaat met een vermogen van 10 of 20 watt voldoende zijn. Met 50 watt kun je de versterker al gebruiken voor oefenruimtes en andere kleine ruimtes. Met een vermogen van 100 watt praten we over de serieuzere en meer professionele modellen. Dit zal pas nodig zijn als je bijvoorbeeld concerten speelt.

Samenvatting

Een gitaarversterker geeft de gitaar zijn volume en kleur. Of je nu net bent begonnen met het gitaar spelen, of al enige kennis hebt van het instrument, deze shopgids helpt je een keuze te maken op basis van je budget, het gewenste geluid en andere factoren waar je rekening mee moet houden. Houd bij je aankoop rekening met factoren als je speelniveau, de gebruikte technologie en het vermogen van het apparaat.

Vond je onze shopgids over gitaarversterkers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Koletic: 26086707/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies