Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

De glasboor is een speciaal soort gewone boor. De glasboor kan niet alleen gebruikt worden om door glas te boren. Afhankelijk van de soort is het ook geschikt voor minder harde tegels of zelfs hard gebakken tegels en andere materialen. Daarom wordt het soms een tegelboor genoemd.

Als je een perfect resultaat wilt hebben bij je volgende boorproject, moet je beslist onze grote glasboortest 2022 lezen. Hier helpen we je de juiste glasboor voor je behoeften te vinden. Daartoe hebben we verschillende glasboormachines met elkaar vergeleken en tonen je de belangrijkste aankoop- en beoordelingscriteria. Veel leesplezier.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Conventionele boren zijn niet voldoende voor het bewerken van delicate materialen zoals glas. Anders zal het glas breken of barsten. Daarom is voor deze gevoelige materialen een speciale glasboor nodig.
 • Het is vooral belangrijk een koelmiddel te gebruiken als je met een glasboor boort. Zorg ervoor dat er tijdens het hele boren voldoende koelvloeistof is.
 • Om het boren veilig te laten verlopen, moet je veiligheidsmaatregelen nemen. Deze omvatten het dragen van een veiligheidsbril, het gebruik van een stootkussen en, indien nodig, het gebruik van fixatiehulpmiddelen.

Glasboor: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor glasboren

Op het Internet vind je een ruime keuze aan glasboren. Om het overzicht niet te verliezen. In het volgende gedeelte laten we je zien waar je op moet letten als je een glasboor koopt. Samengevat zijn dat:

Grootte

Afhankelijk van hoe groot je het gat wilt hebben, kies je de glasboor. Je kunt heel kleine gaatjes boren die maar een paar millimeter groot zijn. Deze glasboren hebben meestal een lansvormige punt en zijn daarom goed geschikt voor het boren van deze kleine gaatjes. Het is echter ook mogelijk grotere gaten te boren die tot 20 cm in diameter zijn.

Diamantboren die een holle ronde vorm hebben worden hiervoor gebruikt. Maar niet alleen de grootte van het gat is doorslaggevend voor de keuze van je glasboor. Het is ook de diameter van het te boren voorwerp. Hoe harder het materiaal, hoe langzamer de boor moet zijn. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de snelheid van je glasboormachine kunt regelen.

Materiaal

Glasboren zijn van verschillende materialen gemaakt. Er zijn glasboren van hard metaal, hardmetaal en diamant. Al deze materialen kunnen gebruikt worden om door gewoon glas te boren. Als je de glasboor voor zulk eenvoudig glas wilt gebruiken en niet van plan bent hem vaak te gebruiken. Dan moet je een eenvoudige glasboor van carbide of hardmetaal gebruiken. Als je de glasboor echter vaker gebruikt en door speciaal of gehard glas wilt boren. Dan is de diamantboor voor jou de betere keus. Het heeft de hoogste krashardheid.

Merk

Het assortiment glasboren is zeer uitgebreid. Veel verschillende merken bieden glasboren aan.

Merk Materiaal Assortiment Prijssegment
Bosch Carbide en diamant Verkrijgbaar in set of per stuk Midden prijssegment
JTENG Carbide en diamant Alleen verkrijgbaar in set Lager prijssegment
UEOTO Hardmetaal en diamant Alleen verkrijgbaar als set Onderste prijssegment
Dremel (663) Diamant Alleen afzonderlijk verkrijgbaar Bovenste prijssegment

Om je een overzicht te geven van de verschillende merken en het assortiment, hebben we de tabel hierboven gemaakt.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glasboor koopt

Voor je een glasboor koopt, moet je een paar factoren in overweging nemen. Dit zal je helpen het juiste product voor je behoeften te vinden. In de volgende paragrafen hebben we enkele van deze factoren samengevat en je vragen over glasboren beantwoord.

Wat is er speciaal aan een glasboor en welke voordelen biedt hij?

Met een glasboor kun je ook door gevoelige materialen boren, zoals glas, keramiek, tegels en porselein. Als je ooit geprobeerd hebt met een gewone boor door een tegel te boren, bijvoorbeeld, dan weet je dat er veel mis kan gaan. En in het ergste geval kan de tegel of het glas beschadigd worden. Het grootste probleem bij het boren door tegels, glas en dergelijke is het zeer gladde en harde oppervlak.

Dit is heel moeilijk om doorheen te boren, want je vindt er nauwelijks houvast. Om het boren in deze materialen te vergemakkelijken, zijn er speciale glasboren. Ze voorkomen dat de tere materialen tijdens het boren gebroken worden. Vergeleken met een gewone, spaanverwijderende hout- of metaalboor, werkt de glasboor anders.

Door de minerale stoffen werkt de glasboor met krassen en schrapen. Dit betekent dat het materiaal bij elke omwenteling meer en meer wordt afgeschraapt. De krashardheid van de boor is belangrijk. Deze krashardheid wordt gemeten op een schaal van 1 (talk) tot 10 (diamant). En zou idealiter 10 moeten zijn voor het boren in glas.

Welke soorten glasboren zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten glasboren op de markt. Deze omvatten de eenvoudige hardmetalen glasboor en de speciale diamant glasboor.

Hardmetalen boor

De eenvoudige glasboren bestaan uit een ingelaste hardmetalen punt. En zijn daarom bijzonder geschikt voor het boren van tegels. Omdat de punt een goede grip biedt bij het boren op het gladde oppervlak. De krashardheid van deze glasboor ligt maar iets boven de krashardheid van glas. Daarom kan voor het werken met de hardmetalen glasboor alleen blank geglazuurd materiaal gebruikt worden.

Voordelen
 • eenvoudige vormgeving
 • goede grip door punt
 • lage kostprijs
 • ideaal om tegels te boren
Nadelen
 • alleen voor gewoon glas
 • vaak schoonmaken
 • snelle slijtage

De hardmetalen glasboor is goed als je eenvoudige, kleine gaatjes wilt boren door een tegel in de badkamer, bijvoorbeeld.

Diamantboor

Wil je echter in nog delicatere materialen boren, zoals speciaal of gehard glas, dan kies je beter voor een diamantboor. Vergeleken met de hardmetalen boor heeft deze geen punt. In plaats daarvan is hij cirkelvormig. En hij heeft de hoogste krashardheidswaarde.

Voordelen
 • Bewerking van bijzonder gevoelige materialen
 • goede houvast door cirkelvorm
 • hoogste krashardheidswaarde
 • boren van grotere gaten mogelijk
Nadelen
 • Vaak schoonmaken
 • duurder dan glasboren van hard metaal

Door de cirkelvormige vormgeving kunnen met deze glasboren ook grotere gaten geboord worden dan met glasboren van hard metaal. De diamantboor zorgt voor een geweldig resultaat van je boorgat zonder barsten.

Glasbohrer

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal voor je boor kiest. Zorg ervoor dat het aan je behoeften voldoet. (Image source: Pixabay / pexels)

Voor wie zijn glasboren geschikt?

Glasboren zijn geschikt voor zowel de professionele vakman als de doe-het-zelver. De markt voorziet in alle behoeften. Of je nu een gat in een glazen fles wilt boren voor je volgende doe-het-zelf project. Of als je een professionele tegelzetter bent en een gat nodig hebt voor wateraansluitingen.

Veiligheidsglas en gehard glas zijn niet geschikt om met een glasboor te gebruiken.

Je kunt de glasboor gebruiken voor bijna alle delicate materialen. Gehard glas en veiligheidsglas zijn echter uitzonderingen. Dit komt omdat deze glazen zo ontworpen waren dat ze onmiddellijk zouden versplinteren als er in geboord werd. Dit geharde glas vind je vaak in glazen meubels, ruiten in auto’s of aanraakschermen.

Wat kost een glasboor?

Vergeleken met gewone boren zijn glasboren van hardmetaal meestal niet veel duurder. Hier verschillen de prijzen van de verschillende merken. Waarbij een goedkope set glasboren goedkoper kan zijn dan een dure set betonboren. Je kunt een set glasboren van hardmetaal krijgen voor slechts 8 euro. Over het algemeen zijn diamantboren duurder omdat ze een hogere scoringshardheid hebben. Maar hier verschillen de prijzen sterk. Want je kunt al een meerdelige diamantboorset krijgen vanaf 8 euro. Een enkele diamantboor alleen kan echter al zo’n 14 euro kosten.
Soort boor Prijsklasse
Carbide boor ca. 8 tot 100 euro
Diamant boor ca. 8 tot 800 euro

De prijs is meestal een indicator voor de kwaliteit van de boor. Dat is de reden waarom een heel goedkope glasboor snel bot kan worden. Maar als je maar een paar gaatjes hoeft te boren, kun je ook deze goedkope versies gebruiken.

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen?

Voordat je begint te boren, moet je enkele veiligheidsmaatregelen nemen. Je moet tijdens het boren steeds een veiligheidsbril dragen. Splinters, die heel, heel klein kunnen zijn, kunnen wegspatten en in je oog terechtkomen.

Glasbohrer

Om je tegen kleine splinters te beschermen, moet je een veiligheidsbril dragen. (Image source: voltamax / pixabay)

Je moet ook een onderlaag gebruiken, afhankelijk van wat je wilt boren. Als je in een vastzittende tegel wilt boren, is dit natuurlijk niet nodig. Maar als je in glas wilt boren, moet je een onderlaag gebruiken. Dit is om je werkoppervlak niet te beschadigen en om te voorkomen dat de trillingen tijdens het boren het glas doen breken.

Draag voor de veiligheid een veiligheidsbril.

Omdat de meeste glasboren koeling nodig hebben, moet je hier ook rekening mee houden. Afhankelijk van het koelmiddel dat je kiest, kun je er een handdoek of een plastic vel onder leggen. Deze kunnen het water of de olie opvangen en ook je werkoppervlak beschermen. Het is ook zinvol om fixeerhulpmiddelen te gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat de boor tijdens het boren niet wegglijdt. Zo voorkom je dat je het materiaal en jezelf beschadigt.

Hoe gebruik ik een glasboor op de juiste manier?

Als je alle veiligheidsmaatregelen genomen hebt, kun je beginnen met boren. Om dit te doen moet je eerst beslissen welke koelvloeistof je wilt gebruiken. Dit is absoluut nodig omdat bij het boren warmte ontstaat door wrijving. Deze hitte veroorzaakt een spanning die tot een scheur in het materiaal kan leiden. Behalve gewoon water kun je ook speciale snijolie gebruiken. Afhankelijk van wat je boort, kun je ook een stofzuiger halen om je te helpen. Vooral als je door een tegel boort, genereert de muur erachter veel vuil.

Tijdens het hele boorproces moet je ervoor zorgen dat er steeds voldoende koelvloeistof is.

Het beste kun je iemand vragen je te helpen en het rondvliegende stof op te zuigen. Om het aanbrengen op het gladde materiaal te vergemakkelijken, kun je het geselecteerde gebied afplakken met afplaktape. Het is het beste om twee lagen te gebruiken. Markeer het boorgat met een potlood. Nu kun je de glasboor onder een lichte hoek gebruiken en met weinig druk beginnen te boren. Zorg ervoor dat de snelheid laag staat. Als de snelheid niet geregeld kan worden, dan moet de glasboor in batches gebruikt worden.

Beeldbron: Iurii Golub / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies