Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

35Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote glaslijmtest 2022. Hier stellen we alle glaslijmen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de juiste glaslijm voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je glaslijm wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Glasslijm moet de bijzondere eigenschap hebben dat hij bijzonder goed hecht op gladde oppervlakken.
 • Glaslijm is verkrijgbaar als universele lijm, siliconenlijm of montagelijm.
 • In veel gevallen is glaslijm ook geschikt voor metaal, kunststof, steen en vele andere oppervlakken.

Glaslijm: Onze selectie

Shopgids glaslijm: Alles wat je moet weten

Wanneer moet je glaslijm gebruiken?

In principe kun je glaslijm op verschillende gebieden gebruiken, of het nu thuis, bij hobby’s of op het werk is. Afhankelijk van wat je wilt lijmen, kun je verschillende soorten glaslijm gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld glaslijm nodig hebben voor het volgende

 • Aquarium
 • Douche
 • Beeldscherm van mobiele telefoons
 • Servettechniek
 • Oven

In het volgende leggen we de mogelijke toepassingen meer in detail uit:

Aquarium

Bij het bewerken van een aquarium heb je speciale glaslijm nodig. Je moet er zeker van zijn dat de lijm niet giftig is voor vissen. De lijm moet ook bestand zijn tegen zeewater en goed bestand zijn tegen verwering en veroudering.

Glaslijm is uitstekend geschikt voor het repareren van een aquarium. Je moet er echter een zoeken als je ernstiger schade hebt.

Douche

Glaslijm kan ook gebruikt worden voor het verlijmen van gemengd glas. Glaslijm kan ook prachtig gebruikt worden in de badkamer, bijvoorbeeld voor het verlijmen van douchewanden of acryl badkuipen.
Beeldscherm

Van mobiele telefoons

Als er kleine krasjes op het beeldscherm zitten, is hiervoor bestemde glaslijm geschikt. Maak het scherm schoon en strijk er de glaslijm over.

Als er grote barsten zijn, moet het beeldscherm vervangen worden. Een inleiding hierover vind je hieronder in de rubriek “Kan ik mijn display met glaslijm beplakken?

Servettechniek

Glaslijm kan ook prachtig gebruikt worden op hobbygebied, bijvoorbeeld voor servettechniek. Deze techniek kan gebruikt worden om verschillende glazen te versieren en te verfraaien.

Je kunt bijvoorbeeld lantaarns, flessen, glazen borden of bloemenvazen versieren. (Image source: pixabay.com / Ocsana)

Voor lantaarns heb je glas nodig, een speciale lijm, vernis en zachte kwasten. Zo kun je glazen ontwerpen naar je eigen smaak.

Oven

Omdat materialen in de keuken aan hoge hitte en vochtigheid blootgesteld worden, moet ook een speciale lijm gebruikt worden. Een goede glaslijm is tegen deze factoren bestand.

Je kunt bijvoorbeeld siliconenlijm gebruiken om het ovenglas te lijmen. Natuurlijk werkt het lijmen van metaal op glas zonder problemen.

Welke eigenschappen moet glaslijm hebben?

Niet elke lijm is geschikt voor elk oppervlak. Door de speciale eigenschappen van glas moet de lijm bepaalde eigenschappen hebben.

Glaslijm moet de bijzondere eigenschap hebben om zo te verharden dat hij waterdicht is. Veel andere lijmen hebben deze eigenschappen niet en zijn niet geschikt voor glas.

Glaslijm moet ook de grootst mogelijke kleefkracht ontwikkelen op gladde oppervlakken. Bij veel andere lijmen moet het oppervlak eerst opgeruwd worden, zodat het op de beste manier kan hechten.

Samengevat moet glaslijm dus de volgende eigenschappen hebben:

Eigenschap Reden
Waterdicht Glas komt vaak in contact met water.
hoge kleefkracht Glas heeft een glad oppervlak. Daarom moet de lijm bijzonder sterk hechten om lang te blijven zitten.
Transparant Glas is doorzichtig. Gekleurde lijmen zouden vlekken achterlaten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van glaslijm?

Glaslijm heeft het voordeel dat het op vele oppervlakken gebruikt kan worden.

Terwijl andere speciale lijmen maar op een beperkt aantal materialen gebruikt kunnen worden, is glaslijm vaak een goed alternatief voor het lijmen van steen, plastic, papier, hout en vele andere materialen.

Glaslijm heeft als basiseigenschap dat hij waterdicht en afdichtend is. Vloeistoffen mogen de kleefstof niet doordringen of zelfs oplossen. Dit heeft het voordeel dat glaslijm voor verschillende projecten gebruikt kan worden en niet alleen lijmt maar ook afdicht.

Voordelen
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Afdichten
Nadelen
 • Gevaarlijke stoffen
 • Moeilijk op te lossen

Zoals elke lijm kan ook glaslijm giftige stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet je je voorwerp nooit in een gesloten ruimte lijmen.

Als de glaslijm eenmaal uitgehard is, is hij niet meer gemakkelijk te verwijderen.

Door zijn waterdichte, hittebestendige eigenschappen is glaslijm moeilijk los te maken. Bovendien is glas een gevoelig materiaal. Als er te veel druk wordt uitgeoefend, is er gevaar voor breuk.

Wat kost glaslijm?

Glaslijm is er in verschillende vormen en kost daarom ook verschillende bedragen. Gemiddeld kosten grotere buisjes minder per gram dan kleinere. De prijs begint bij 0,32€ per ml en loopt op tot 3,00€ per ml.

gewicht prijsklasse
1 ml 0,32€ – 3,00€
10 ml 3,20€ – 30€

Besluit glaslijm: Welke soorten zijn er en welke is geschikt voor u?

De soort glaslijm die je nodig hebt hangt af van wat je wilt lijmen. Afhankelijk van hoe sterk de belasting moet zijn, hoe waterdicht of hittebestendig je lijm moet zijn, worden verschillende soorten op de markt aangeboden.

Lijmen die geschikt zijn voor glas kunnen grofweg verdeeld worden in universele lijmen, siliconenlijmen en montagelijmen.

Wat zijn de eigenschappen van alleslijmen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is alleslijm geschikt voor een groot aantal verschillende materialen. Het is snel en gemakkelijk te gebruiken. Alleslijmen behoren tot de groep van de natlijmen op basis van oplosmiddelen.

Alleslijm heeft het voordeel dat hij op verschillende oppervlakken kan worden gebruikt, maar heeft een zwakke hechting in vergelijking met andere lijmen.

Alleslijm is gevoeliger voor vocht en organische oplosmiddelen. Bovendien is alleslijm niet bijzonder hittebestendig. De verwekingstemperatuur is ongeveer 40°C.

Voordelen
 • Universeel
 • Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen
 • Zwakke kleefkracht
 • In water oplosbaar
 • Warmtegevoelig

Als je een kleefmiddel nodig hebt voor in de keuken, bijvoorbeeld voor de oven of de afwasmachine, is alleslijm daar niet bijzonder geschikt voor.

Wat zijn de eigenschappen van siliconenlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

Silicone is er in talrijke varianten en kan op vele manieren gebruikt worden. Opgemerkt moet worden dat producten die gewoon siliconen heten, niet hetzelfde zijn als siliconenlijm. Siliconenlijm bevat siliconen met hechtende eigenschappen en is in veel gevallen doorzichtig.

Siliconenlijm is geschikt voor de volgende oppervlakken

 • Glas
 • Karton
 • Papier
 • Metaal
 • Kunststoffen
 • Keramiek

Je kunt de ovenruit ook gemakkelijk vastlijmen met siliconenlijm.

In dit verband moet je opmerken dat niet elke glaslijm dezelfde eigenschappen heeft en even geschikt is voor verschillende materialen. Je vindt de gebruiksaanwijzing altijd op de verpakking.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Waterafstotend
 • Hittebestendig
Nadelen
 • Kan barsten en breken
 • Verminderde duurzaamheid

Siliconenlijm is bijzonder geschikt voor keramiek en glas en is waterafstotend en hittebestendig. Bovendien is siliconenlijm heel gemakkelijk te verwerken en eenvoudig in gebruik.

Een nadeel is dat siliconenlijm na verloop van tijd kan barsten of zelfs breken, wat de duurzaamheid verzwakt.

Wat zijn de eigenschappen van montagelijmen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Montagelijmen worden op verschillende gebieden gebruikt. Het maakt niet uit of het om kleine of grote oppervlakken gaat, binnen of buiten. De lijm is niet alleen geschikt voor glas, maar ook voor metaal, pleisterwerk, beton, tegels, PVC en nog veel meer.

Sommige montagelijmen kunnen echter voor minder oppervlakken geschikt zijn dan andere. Je moet de gebruiksaanwijzing op de verpakking raadplegen.

Montagelijmen zijn bijzonder geschikt voor hoge belastbaarheid en duur. Maar de andere eigenschappen verschillen van fabrikant tot fabrikant. Sommige montagelijmen zijn niet waterdicht, doorzichtig en niet bestand tegen de hitte in de keuken.

Voordelen
 • Hoge belastbaarheid
 • Lange levensduur
Nadelen
 • In water oplosbaar
 • Hittegevoelig

Afhankelijk van je behoeften moet je verschillende montagelijmen vergelijken om de juiste te vinden.

Glaslijm: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Om je te helpen de juiste te kiezen uit de vele beschikbare glaslijmen, stellen we de volgende criteria voor waarmee je rekening moet houden als je glaslijmen koopt.

De volgende criteria helpen je het juiste product te kiezen

 • Oplosbaarheid in water
 • Temperatuursbestendigheid
 • UV-uitharding
 • Kleur

In het volgende zullen we de criteria nader toelichten.

Oplosbaarheid in water

Glas komt vaak in contact met water. Daarom is een watervaste kleefstof uiterst belangrijk. Of het nu in de keuken, badkamer of buiten is, een goede glaslijm moet bestand zijn tegen hoge en constante vochtigheid.

Wateroplosbaarheid heeft natuurlijk ook een afdichtende eigenschap. (Image source: unsplash.com / Ahmed zayan)

Temperatuurbestendigheid

Als de voorwerpen die gelijmd moeten worden in de zon staan, of als er kachelglas of gewoon een kopje gelijmd moet worden, is een goede temperatuurbestendigheid bijzonder belangrijk voor glaslijm.

Lijmen die niet temperatuurbestendig zijn worden zacht bij hoge temperaturen en geven schadelijke stoffen af. Als de temperatuur te laag is, worden lijmen broos.

Een goede glaslijm is zonder problemen bestand tegen hogere en lagere temperaturen en kan alleen op plaatsen gebruikt worden, of het nu thuis is of bij hobby’s.

UV-uitharding

Als je glaslijm wilt kopen, moet je er rekening mee houden dat sommige glaslijmen alleen met UV-licht uitharden. Dit is belangrijk omdat de lamp bij de aanschaf van de glaslijm komt. Je vindt de informatie over uitharding op de verpakking.

Kleur

Bij het verlijmen van glas is kleur belangrijker dan bij welke andere lijm dan ook. Glas is in de meeste gevallen doorzichtig. Onaantrekkelijke lijmvlekken moeten vermeden worden.

Door de transparante aard van glas zou gewone lijm zichtbaar zijn en een lelijke afdruk achterlaten. In het ideale geval droogt glaslijm transparant op. (Image source: pixabay.com / 705847)

Een goede glaslijm droogt transparant op en laat geen zichtbare sporen na.

Glaslijm: Interessante feiten over het onderwerp

Kan ik mijn scherm met glaslijm lijmen?

Waarschijnlijk is iedereen wel bekend met kapotte beeldschermen. Reparaties kunnen erg duur zijn, dus in veel gevallen zijn ze niet de moeite waard. Dus rijst de vraag of je het beeldscherm zelf kunt repareren.

Het antwoord is ja! Het vergt echter wel een beetje inspanning en intuïtie.

Hoe kan ik siliconenlijm verwijderen?

Hoe je glaslijm van een oppervlak kunt verwijderen hangt sterk af van wat gebruikt werd.

Veel glaskleefstoffen zijn moeilijk te

Als je siliconenlijm moet verwijderen, is dat niet onmogelijk:

 1. Je hebt niet veel gereedschap nodig om siliconenlijm op te lossen. In veel gevallen volstaat een spatel of een scheermesje. Afhankelijk van de eigenschappen van de lijm, kan een beetje olie ook helpen.
 2. Breng een beetje olie aan op het uitgeharde silicone en wrijf het in de plek.
 3. Na een korte reactietijd kan het silicone met een scheermesje of spatel verwijderd worden.

Beeldbron: 123rf.com / 21262159

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies