Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

21Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

De glassnijder is even belangrijk voor hobbyisten als voor de ervaren handwerksman. Glas is immers een uiterst populair en goedkoop bouwmateriaal. Om de perfecte resultaten van glaswerk te krijgen, moet alles passen als het op de glassnijder aankomt: De juiste tip voor je favoriete materiaal. De perfecte snit voor betere kwaliteit. Het juiste handvat voor gemakkelijk hanteren. Snijd met gemak flessen, rechte randen, cirkels of ronde vormen.

De juiste glassnijder, gecombineerd met de juiste hantering, wordt een alleskunner in je gereedschapskist. Met onze grote glassnijder test 2022 willen we je graag helpen de juiste glassnijder voor je te vinden. We hebben handglassnijders met diamanten tip en met wieltjes tip voor je vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijke feiten in het kort

 • De term “glassnijder” past hier niet helemaal bij. De glassnijder snijdt geen glas, maar kerft het oppervlak. Het glas wordt dan bij de gesneden rand gebroken.
 • Conventionele met de hand bediende glassnijders zijn de diamant glassnijder of de wielglassnijder. Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan de wielsnijder.
 • Om betere sneden te krijgen, moet bij het snijden van glas altijd olie gebruikt worden. Dit kan met de hand of door de glassnijder zelf aangebracht worden.

Glassnijder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glassnijder koopt

Hoe werkt een glassnijder

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, snijdt de glassnijder niet door glas. Het glas is slechts aan het oppervlak bekrast. Daarna kan het glas gebroken worden. Natuurkundig verklaard: het krassen vernietigt de oppervlaktespanning van het glas. Hierdoor ontstaan microscopisch kleine, diepe scheuren. De scheuren worden opgevuld met glasstof, dat spanning opbouwt in het glas. Aan het oppervlak kan het glas dus langs de geslepen rand, een fissuur genoemd, gebroken worden door weinig kracht uit te oefenen.

Hoe sneller het glas gebroken is na het krabbelen, hoe beter. De bestaande spanning wordt na verloop van tijd automatisch afgebouwd. De kloof koelt af. Meerdere keren krabbelen maakt het ook moeilijker om het glas te breken. Zo ontstaan meer scheuren en wordt de spanning verdeeld. Er kunnen onzuivere randen ontstaan. Het gevaar van kleine splinters neemt toe. Of het glas kan helemaal op de verkeerde plaats breken.

Hoe is een glassnijder opgebouwd

Klassieke glassnijders voor de hand zijn conventioneel opgebouwd uit drie delen: het snijgereedschap, de snijkop en het handvat. Het snijgereedschap is een speciaal geslepen diamant of schijf van hard metaal of staal.

Glasschneider -1

De klassieke wielsnijder.
(Image source: pixabay.com / thephilippena)

De snijkop draagt het snijgereedschap. Afhankelijk van het model is hij vast of draaibaar. Als verbindingsstuk tussen het snijgereedschap en de handgreep dient het ook om de kracht tussen de twee over te brengen. Bij speciale olieglassnijders geleidt de snijkop de olie ook van het handvat via een lont naar het wiel. Het handvat is van verschillende materialen gemaakt, afhankelijk van het model. Veel voorkomende keuzes zijn van hout, metaal en plastic. De vorm van het handvat beïnvloedt de snijwerking. Bij met olie werkende glassnijders zit het oliereservoir ook in het handvat.

Wat kost een glassnijder

Het is relatief goedkoop om een glassnijder aan te schaffen. De kosten variëren naargelang het type en model. Voor hobbygebruik is een model in de prijsklasse tussen 5 en 10 euro voldoende. Professionele glassnijders worden aangeboden in het prijssegment vanaf 10 euro. Voor een investering van 20 euro krijg je een degelijke olieglassnijder. Als je een speciale glassnijder nodig hebt om dikker glas of tegels te snijden, zijn de kosten tussen de 30 en 40 euro.

Je zult de term “silver cut” steeds weer tegenkomen als je op zoek bent naar de juiste glassnijder. In het origineel is Silberschnitt een geregistreerd handelsmerk van de firma Bohle sinds 1936. Vandaag is de fabrikant nog steeds marktleider met zijn wieluitslijpers van hoge kwaliteit. De term Silberschnitt wordt door andere leveranciers gebruikt als een extra omschrijving. Hier moet je bij het kopen op letten.

Zijn er alternatieven voor de glassnijder?

Je hebt besloten geen glassnijder te kopen? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Weeg af hoe vaak je de glassnijder wilt gebruiken. Is het de moeite waard een uitstapje naar de bouwmarkt te maken of een glassnijder te kopen? Elke doe-het-zelf zaak heeft een knipdienst. In diverse bouwmarkten kun je ook glas snijden.

Je moet echter van tevoren bij je bouwmarkt nagaan of ze werkelijk een glassnijder als onderdeel van hun service aanbieden. Voor speciale projecten kan het de moeite waard zijn te overwegen naar een professionele glassnijder te gaan. Je kunt ook online een keur van leveranciers vinden die glas op maat voor je maken en het bij je thuis bezorgen.

Besluit: Welke soorten glassnijders zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er is een glassnijder voor elk project. Met handglassnijders heb je de keuze tussen.

 • Diamanten glassnijder
 • Wiel glassnijder

Het verschil is te zien in de punt. Deze bestaat uit een diamantpunt of een wielpunt. Een speciaal soort handglassnijder is de olieglassnijder. Hier is een klein oliereservoir in de handgreep geïntegreerd. Dit betekent dat er tijdens het snijden automatisch olie wordt afgegeven. Dit vereenvoudigt het snijproces. De voor- en nadelen van beide soorten hangen vooral af van de dikte van het glas en het gebruiksdoel.

Diamant glassnijder

De diamant als snijwerktuig heeft een 500 jaar oude traditie. De diamant aan de punt is vast. Het is bijzonder geschikt voor delicate materialen, want bij het krabbelen hoeft nauwelijks druk uitgeoefend te worden. Holle voorwerpen kunnen ook goed gesneden worden. Snijolie is niet nodig. De glasdikte bepaalt de breedte van de benodigde diamantpunt.

Voor verschillende glasdiktes zijn verschillende glassnijders nodig. De diamantsnijder is goed om rond te snijden en direct op een sjabloon. Snijden vereist echter oefening. Voor de onervarene kan het problematisch zijn om de juiste snijhoek aan te houden. De tere diamant kan daarbij beschadigd raken, wat tot een nieuwe aankoop leidt.

Voordelen
 • Goed voor delicaat glas
 • Geschikt voor cirkelvormige sneden en sjablonen
 • Geschikt voor holle voorwerpen
Nadelen
 • Delicaat
 • duur
 • Niet geschikt voor beginners

Wielglassnijder

De wielglassnijder is al sinds de 19de eeuw op de markt. Tegenwoordig wordt het als de meest voorkomende soort verkocht. De punt is gemaakt van een draaiend wiel van hard metaal of staal en is robuust. Dit maakt het vooral aan te bevelen voor onervaren en hobbyisten. Verschillende snijhoeken kunnen gebruikt worden om verschillende glasdiktes te snijden. Dit slaat niet op de vasthoudhoek, maar op de hoek waarin de flanken van het snijwieltje samenkomen.

Je hoeft de glassnijder niet bij te stellen. De snijhoek is al door de fabrikant vooringesteld. De punt van het wiel is zeer robuust, zodat je met meer druk kunt werken. Hoe dikker het glas, hoe meer druk je moet uitoefenen. Tenzij anders vermeld door de dealer, de volgende snijhoeken zijn geschikt voor de respectieve glasdiktes

Glasdiktesse Snijhoek
2 tot 3 mm 120 graden
3 tot 4 mm 127 graden
4 tot 6 mm 135 graden
6 tot 8 mm 140 graden
8 tot 10 mm 145 graden
10 tot 12 mm 150 graden
12 tot 15 mm 155 graden
15 tot 19 mm 155 tot 158 graden
tot 25 mm 158 tot 160 graden

Niet alleen glas kan gemakkelijk met de wielsnijder gesneden worden. Het is ook geschikt voor het snijden van spiegels, tegels en keramiek. Sommige handelaars bieden de glassnijder aan inclusief zes snijwieltjes. In geval van een bot wiel kan er meteen een vervangen worden. Dit maakt deze variant heel goedkoop.

Voordelen
 • Geschikt voor diverse materialen
 • robuust
 • goede waarde
Nadelen
 • Niet geschikt voor breekbaar glas
 • Niet geschikt voor holle vaten
 • Glas moet snel gebroken worden

De wielsnijder is niet goed voor breekbaar glas of holle vaten, want er moet druk uitgeoefend worden om een scheur te maken. De kloof koelt ook betrekkelijk snel af. Daarom moet het glas snel na het scoren gebroken worden.

Andere soorten glassnijders

Behalve hand glassnijders zijn er nog andere soorten die aan de orde komen, afhankelijk van het glaswerk. Die willen we in de volgende paragrafen kort voorstellen.

Flessensnijders

De flessenglassnijder zijn speciaal ontworpen om glazen flessen te snijden. Het bestaat uit een snijwerktuig van metaal. Ook met deze flessensnijder moet het glas maar één keer bekrast worden. Afwisselend warmte en koude met water bij de spleet zal het glas breken. Dit gereedschap is bijzonder geschikt voor handwerken. Oude wijnflessen kunnen bijvoorbeeld omgetoverd worden tot lampen. Conventionele flessensnijders zijn ontworpen voor verschillende maten flessen.

Ronde glassnijder

De snijkop van de ronde glassnijder is aan een staaf bevestigd. De staaf is op zijn beurt bevestigd aan een zuignap. De zuignap wordt aan de ruit bevestigd en de glassnijder wordt gebruikt als een kompas. Omgaan vereist oefening. Bijzondere voorzichtigheid is geboden bij het uitsnijden van het glas. We raden aan met een rubberen hamer te werken.

Elektrische glassnijder

Dik glas, zoals vensterglas, kun je het beste snijden met een elektrische glassnijder. Tegels kunnen ook gesneden worden met een elektrische glassnijder. Elektrische glassnijders zijn ook verkrijgbaar als batterij-aangedreven apparaten. Elektrische glassnijders zijn niet geschikt voor het bewerken van fijn glas, zoals Tiffany glas. Bovendien zijn alleen rechte sneden mogelijk.

Voor alle glassnijders geldt: oefening baart kunst. Test de hanteerbaarheid met een paar oefenstukjes voor je aan je project begint.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glassnijders te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke eigenschappen je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke glassnijders. De criteria die je kunt gebruiken om glassnijders te vergelijken zijn:

De volgende paragrafen geven je een toelichting bij de koopcriteria. De criteria beperken zich niet tot de glassnijder zelf. Het is ook belangrijk goed te kijken naar de vorm en de textuur van het te bewerken materiaal.

Glassoort en dikte

Voordat je een glassnijder koopt, moet je weten welke glassoort je wilt snijden. Niet alle glas is hetzelfde. Vooral de dikte van het glas is belangrijk. Glas is in de handel verkrijgbaar in diktes van 2-25 mm. Wil je delicaat werk doen met Tiffany glas? Dan is de diamanten glassnijder aan te bevelen.

Hij kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld dunne vazen te snijden, want de diamantslijper heeft minder druk nodig bij het werk. Dikker glas is gemakkelijker te bewerken met een wielsnijder. Het kan ook gebruikt worden om andere materialen te snijden. Wil je een spiegel of tegels snijden? Dan moet je de voorkeur geven aan de wielglassnijder.

Glasvorm

Voordat je een glassnijder koopt, is het ook belangrijk te weten welke vorm je later wilt snijden. Wil je rechte sneden maken of langs een sjabloon? Voor eenvoudig werk met rechte sneden is een wielsnijder prima geschikt. Als je van plan bent creatiever met glas te werken, moet je een diamanten glassnijder overwegen. Als je een cirkel wilt uitsnijden, is een cirkelsnijder aan te bevelen.

Snijkwaliteit

De kwaliteit van de snede hangt af van verschillende factoren. Eerst en vooral is goed vakmanschap van de glassnijder belangrijk. Zorg ervoor dat de punt goed gemaakt is en dat hij stevig in de kop zit. Ook de hantering beïnvloedt de kwaliteit van de snede. De kwaliteit van de snijtip speelt ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van de snede. Als je een glassnijder koopt, let dan ook op de kwaliteit van je glas. Hoe hoger de glaskwaliteit, hoe belangrijker de snijkwaliteit moet zijn.

Handgreep

De handgreep is in hoge mate verantwoordelijk voor de kwaliteit van de snede. Enerzijds zijn er verschillende vormen die de snijkwaliteit beïnvloeden. Afhankelijk van de vorm van het handvat, kan de glassnijder gebruikt worden met een potloodgreep, vuistgreep of met de greep tussen wijs- en middelvinger.

Elke (hobby)handwerksman moet zijn eigen persoonlijke greepvorm uitzoeken. Ook het materiaal van de handvatten verschilt. De meest voorkomende handvatten zijn van hout of metaal. Het materiaal beïnvloedt hoe de frees in de hand aanvoelt. Je kunt sommige handvatten ook gebruiken als breekrand. Oliesnijders hebben deze functie niet. De handvatten zijn minder stabiel door de extra functie.

Snijolie

Je moet olie gebruiken bij het snijden van glas. De olie vermindert de wrijving en voorkomt ook splinters. Glassnijders met een geïntegreerde olietank worden aangeboden als een praktische extra functie. In dit geval wordt gestadig olie aan de punt toegevoegd. Omdat de olie ook handmatig toegevoegd kan worden, zou de functie de aankoopbeslissing niet noemenswaardig moeten beïnvloeden.

Wetenswaardigheden over glassnijders

Hoe je een glassnijder goed gebruikt

Pas op voor glas! Draag handschoenen – Draag een veiligheidsbril – Draag kleding met lange mouwen
 1. Voorbereiden van de werkruimte: De eerste stap is het voorbereiden van je werkruimte. Zorg voor een schoon werkoppervlak. Maak ook het glas schoon met een glasreiniger. Leg het glas dan op de schone vlakke ondergrond
 2. Bereid het werkmateriaal voor: Markeer dan de snede met een watervaste stift. Stel de juiste snijhoek in, afhankelijk van de dikte van het glas. Doop de punt van het wieltje in snijolie voor het snijden. Als je een olieglassnijder gebruikt, sla dan deze stap over.
 3. Snijd het glas door: Houd de glassnijder verticaal. Je kunt de frees naar achteren over het glas trekken of naar voren duwen. Oefen voldoende druk uit om de scheur te maken. De druk moet ongeveer 3 kg zijn. Als je te veel druk uitoefent, is de spleet niet schoon en kan het glas versplinteren als het breekt. Laat het bij één snede. Herhaal de snede niet als het resultaat niet bevredigend is. Dit zal meer barsten veroorzaken en het moeilijker maken het glas te breken
 4. Breek het glas: Plaats een stevig, lang voorwerp onder het glas. Een stuk hout, bijvoorbeeld, kan hiervoor gebruikt worden. Oefen druk van boven uit om het glas te breken. Wacht niet te lang met het breken van het glas, anders verhardt de kloof weer.
 5. Afwerking: Om de rand af te werken, kun je heel fijn schuurpapier gebruiken.

Welke olie wordt aanbevolen

Bij het snijden van glas helpt snijvloeistof om het glas te laten barsten. In geval van nood zou water gebruikt kunnen worden. Schedeolie is echter bijzonder aan te bevelen. Het glas is gemakkelijker te breken en het gereedschap is ook beschermd. Synthetische oliën zijn het beste. Fiets- of motoroliën zijn even geschikt als speciale glassnijolie of petroleum.

Ideeën om te knutselen met een glassnijder

Zin in een nieuwe hobby? Waarom probeer je het handwerken niet nog eens uit! Glas in verschillende vormen en kleuren is ideaal voor handwerk. Je kunt bijvoorbeeld een windgong maken van flessen met een glassnijder. Ben je al bedreven in het werken met glas? Breng je hobby dan naar een hoger niveau en waag je aan het werken met Tiffany glas. Of begin met het zoeken naar een werkplaats.

Beeldbron: Somchit/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies