
Onze selectiecriteria
Is er onlangs geconstateerd dat je diabetes hebt? Of heb je tijdens je zwangerschap last gekregen van zwangerschapsdiabetes? Een glucosemeter helpt je bij het bijhouden van je glucosewaarden en het bepalen welke soorten medicijnen je nodig hebt.
Weet je echter niet welke glucometer de juiste voor jou is? In deze shopgids helpen we je de glucosemeter te vinden die het beste bij je past. Omdat het zelf controleren van je bloedsuikerspiegel een belangrijk hulpmiddel is bij het volgen van je behandelplan en het voorkomen van complicaties, is de aankoop van een glucometer essentieel. Lees deze shopgids om al je twijfels over dit product weg te nemen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Onze selectie: De beste glucosemeters op de markt
- 3 Shopgids: Alles wat je moet weten over glucosemeters
- 3.1 Wat is een glucosemeter?
- 3.2 Wat zijn de voordelen van een glucosemeter?
- 3.3 Wanneer heb je een nieuwe glucosemeter nodig?
- 3.4 Moet je een glucosemeter altijd vervangen bij onnauwkeurige resultaten?
- 3.5 Hoe vaak moet ik mijn glucosewaarden meten met een glucosemeter?
- 3.6 Wat zijn de waarden die mijn glucosemeter moet lezen?
- 3.7 Hoe moet je een glucosemeter gebruiken?
- 3.8 Kan ik een glucosemeter gebruiken voor zwangerschapsdiabetes?
- 3.9 Hoe moet je een glucosemeter schoonmaken?
- 4 Waar moet je op letten bij je aankoop?
- 5 Samenvatting
Belangrijk om te weten
- Een glucosemeter is een apparaat waarmee je zelf de glucoseconcentratie in je bloed meet. Je gebruikt de meter door zachtjes in je vingertoppen te prikken en de glucosewaarden in je bloed te meten.
- Door je bloedsuikerspiegels zelf te controleren, kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen en je huisarts raadplegen als de resultaten niet zijn zoals verwacht.
- Als je een glucosemeter koopt, moet je op een aantal belangrijke factoren letten. Het is bijvoorbeeld handig als de meter een grote geheugencapaciteit heeft, zodat je de data een lange tijd achter elkaar kunt opslaan en raadplegen.
Onze selectie: De beste glucosemeters op de markt
Om je te helpen de beste glucosemeter te vinden, heeft ons team van experts een selectie gemaakt met de beste modellen op de markt. Iedere glucosemeter is speciaal ontwikkeld voor een aantal specifieke behoeften. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je huisarts voor advies. Hieronder vind je de beste glucosemeters die je op de markt zult vinden:
- De glucosemeter met de meest betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten
- De beste glucosemeter met optie om ketonen te meten
- De beste glucosemeter met een groot, makkelijk af te lezen display
- De meest compacte glucosemeter
De glucosemeter met de meest betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten
De glucosemeter van Caresens is compact en geschikt voor alledaags gebruik. Met deze glucosemeter krijg je elke dag eenvoudig betrouwbare en nauwkeurige meetresultaten. Binnen 5 seconden heb je het resultaat al. De meter heeft een groot en helder display, zodat je de resultaten gemakkelijk kunt aflezen.
De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend. Voor een zeer vriendelijk prijsje ontvang je niet alleen een glucosemeter die nauwkeurige resultaten biedt, maar ook nog eens heel eenvoudig werkt.
De beste glucosemeter met optie om ketonen te meten
De glucosemeter van Degros kenmerkt zich met name door zijn goede prestaties en hoogwaardig design. De betrouwbare glucosemeter heeft bovendien een optie om ketenen te meten. Hiervoor heb je wel nog aparte ketonen teststrips nodig, maar die koop je er eenvoudig bij.
Een sterk verhoogde ketonenspiegel met verzuring in combinatie met diabetes kan leiden tot een diabetische coma. Daarom is het meten van ketonen in sommige situaties sterk aan te raden. De meting met dit apparaat gaat snel en de strips zijn betrouwbaar.
De beste glucosemeter met een groot, makkelijk af te lezen display
Ondanks dat de glucosemeter van Ascensia een van de goedkoopste meters op de markt is, bevat dit model alles wat je nodig hebt om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. De glucosemeter heeft een handig, groot en makkelijk af te lezen display, zodat je zeker weet dat je de juiste resultaten binnenkrijgt.
Dat is handig als je over het algemeen moeite hebt om details van kleine schermpjes af te lezen. Het apparaat heeft bovendien zeer praktische bedieningsknoppen en is daarmee geschikt voor gebruikers van alle leeftijden.
De meest compacte glucosemeter
Hoewel de glucosemeter van Bayer erg compact is, hoef je niet bang te zijn dat het apparaat onvolledig is. De glucosemeter heeft alle functies die je nodig hebt, verpakt in een stijlvol design dat eenvoudig in de palm van je hand past. Je neemt de meter daardoor altijd gemakkelijk met je mee.
Binnen 5 seconden na de meting wordt het resultaat al getoond. Een ander voordeel van deze glucosemeter is dat hij zichzelf codeert en een seintje geeft wanneer er onvoldoende bloed is toegevoegd.
Shopgids: Alles wat je moet weten over glucosemeters
Als je diabetes hebt, heb je een glucosemeter nodig om dagelijks de hoeveelheid suiker in je bloed te meten. Lichaamsbeweging, voedsel, medicijnen, stress en andere factoren hebben invloed op de glucose in je lichaam. Een glucosemeter helpt je je diabetes beter onder controle te houden en eventuele schommelingen in je suikerniveaus bij te houden. Om je te helpen de beste glucosemeter te kopen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.
Een glucosemeter helpt je om je diabetes beter onder controle te houden en eventuele schommelingen in je suikerniveaus bij te houden.
(Bron: Alexander Raths: 30095131/ 123rf.com)
Wat is een glucosemeter?
Je kunt uit verschillende soorten glucosemeters kiezen, van de eenvoudige tot de meer geavanceerde modellen met verschillende functies en opties. Dat er zo’n enorm aanbod aan glucosemeters op de markt is, is geen toeval. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dat is dus 1 op de 14 Nederlanders. Een glucosemeter helpt bij het bijhouden van je glucosewaarden en om te bepalen welke soorten medicijnen het nuttigst zijn voor de behandeling van je diabetes.
Wat zijn de voordelen van een glucosemeter?
- Controleert of je de doelen van je behandeling bereikt.
- Helpt je te begrijpen hoe factoren zoals je voeding, lichaamsbeweging en stress je bloedsuikerniveau beïnvloeden.
- Controleert het effect van diabetesmedicatie op je bloedsuikerniveau.
- Helpt patiënten en dokters om hoge en lage glucosewaarden in het bloed te detecteren. Zo kan worden vastgesteld of je je behandeling moet aanpassen.
- Helpt patiënten zichzelf te beschermen door hen in staat te stellen op een hypoglykemie of hyperglykemie te controleren.
- Helpt je te motiveren om je aan je dieet te houden en zo gezond mogelijk te leven.
Wanneer heb je een nieuwe glucosemeter nodig?
Een andere manier om erachter te komen dat je de glucosemeter moet vervangen, is wanneer deze ongewoon hoge of lage bloedsuikerwaarden laat zien. In deze gevallen raden we je aan de meter opnieuw te gebruiken, om de getallen te verifiëren. Als deze situatie zich vaker voordoet, moet je overwegen om de glucosemeter te vervangen.
Moet je een glucosemeter altijd vervangen bij onnauwkeurige resultaten?
- Problemen met teststrips: Gebruik nooit beschadigde of verouderde strips. Als strips wel nog gebruikt kunnen worden, bewaar deze dan in een afgesloten verpakking, weg van hitte en vochtigheid. Controleer ook altijd of de strips wel compatibel zijn met je glucosemeter.
- Extreme temperaturen: Bewaar de glucosemeter en teststrips altijd op kamertemperatuur.
- Alcohol, vuil of andere stoffen op je huid: Was en droog je handen en de teststrip goed af voordat je in je vingers prikt.
- Problemen met meten: Steek de teststrip volledig in het apparaat voor nauwkeurige resultaten.
- Onvoldoende bloed: Zorg ervoor dat er een ruime druppel bloed op de strip komt. Doe dit in één beweging, het wordt afgeraden om later nog bloed toe te voegen.
- Andere plek: Als je een ander deel van je lichaam dan je vingertop test en je denkt dat de aflezing niet klopt, test dan opnieuw, deze keer wel met je vinger. Alternatieve lichaamsdelen om te testen zijn minder nauwkeurig.
- Rode bloedcellen in je bloed: Als je weinig rode bloedcellen in je lichaam hebt en last hebt van bloedarmoede, kunnen je testresultaten minder nauwkeurig zijn. Houd er echter rekening mee dat getallen die binnen een grens van 15% van de laboratoriumwaarde vallen, nog steeds als correct worden beschouwd.
Het kan gebeuren dat je zorgverzekeraar veranderingen doorvoert in de lijst met glucosemeters die ze vergoeden. Als dit betrekking heeft op jouw glucosemeter, moet je wellicht eerder wisselen.
Glucosemeters, ook wel bloedsuikermeters genoemd, zijn compacte apparaten die je helpen om je eigen bloedsuikerspiegel te controleren.
(Bron: Belchonock: 98512012/ 123rf.com)
Hoe vaak moet ik mijn glucosewaarden meten met een glucosemeter?
- Diabetes type 1: Waarschijnlijk raadt je huisarts aan om vier tot tien keer per dag te prikken. Het liefst doe je dit vóór maaltijden en tussendoortjes, voor en na het sporten, voor het slapengaan en soms ook ‘s nachts. Het kan goed zijn dat je je waarden vaker moet controleren als je ziek bent, je dagelijkse routine verandert of met nieuwe medicijnen begint.
- Diabetes type 2: Je arts kan aanraden om je waarden een paar keer per dag te meten, afhankelijk van het type en de hoeveelheid insuline die je gebruikt. Het beste is om vóór maaltijden te meten en voor het slapengaan als je meerdere dagelijkse injecties gebruikt. Als je echter langwerkende insuline gebruikt, hoef je mogelijk maar twee keer per dag één test te doen, vóór het ontbijt en het avondeten. Als je diabetes type 2 met andere medicatie, een dieet of lichaamsbeweging behandelt, hoef je je bloedsuikerwaarden mogelijk niet dagelijks te testen.
Wat zijn de waarden die mijn glucosemeter moet lezen?
Context | Milligram per deciliter (mg/dl) |
---|---|
Mensen tot 60 jaar oud, die geen andere onderliggende medische aandoeningen hebben | 80-120 |
Mensen van 60 jaar en ouder
Mensen met een hart-, long- of nierziekte, of een verminderd vermogen om een lage glucosewaarden te meten |
100-140 |
Voor maaltijden | 80-130 |
Twee uur na de maaltijd | Minder dan 180 |
Hoe moet je een glucosemeter gebruiken?
- Was en droog je handen goed af van tevoren.
- Plaats een teststrip in de glucosemeter.
- Prik in de zijkant van je vingertop met het onderdeel dat hiervoor bij de testkit is geleverd.
- Knijp of masseer zachtjes in je vinger totdat er een druppel bloed ontstaat.
- Houd de teststrip tegen de bloeddruppel aan.
- Kijk naar het display om na een paar seconden je glucosewaarden te zien.
Kan ik een glucosemeter gebruiken voor zwangerschapsdiabetes?
- 95 mg / dl of minder: Voor de maaltijden, voor het slapengaan en ‘s avonds.
- 140 mg / dl of minder: 1 uur na het eten.
- 120 mg / dl of minder: 2 uur na het eten.
Hoe moet je een glucosemeter schoonmaken?
Gebruik nooit alcohol, ammoniakreinigers, glasreinigers of schuurmiddelen om de glucosemeter schoon te maken. Sommige meters geven een signaaltje wanneer het nodig is om het apparaat schoon te maken.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Een goede glucosemeter is, net als een goede saturatiemeter, in sommige gevallen van levensbelang. Er zijn veel verschillende glucosemeters op de markt. Het is daarom belangrijk dat je weet welk model je nodig hebt. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste criteria waar je op moet letten bij de aankoop van een glucosemeter, zodat je zeker weet dat je de meter koopt die het beste bij je past.
Formaat
Hoewel iedere glucosemeter is ontworpen om in de hand gehouden te worden, zijn bepaalde modellen kleiner en dus gemakkelijker te hanteren dan andere. Deze compacte ontwerpen betekenen echter ook dat het display en de cijfers over het algemeen kleiner zijn. Als je slechtziend bent, raden we je aan te overwegen een grotere meter te gebruiken, die ook grotere teststrips gebruikt.
Hoewel iedere glucosemeter ontworpen is om in de hand gehouden te worden, zijn bepaalde modellen kleiner en dus gemakkelijker te hanteren dan andere.
(Bron: Olena Kachmar: 124403779/ 123rf.com)
Opslag
Het is erg belangrijk om je glucosemetingen bij te houden om eventuele problemen uit te sluiten. Hoeveel metingen je op je glucosemeter kunt bewaren, hangt af van het apparaat. Sommige glucosemeters hebben slechts ruimte voor driehonderd metingen. Is dit te weinig? Overweeg dan een meter met een grotere opslagcapaciteit te kopen. Of kies een model dat je via bluetooth kunt verbinden met een app op je smartphone. Zo wordt het nog makkelijker om je metingen te bewaren.
Verzekeringsdekking
Het is belangrijk om te controleren of de aankoop van je glucosemeter wordt vergoed door je verzekeraar. De basisverzekering vergoedt de aanschaf van een glucosemeter één keer per drie jaar. Als je afhankelijk bent van insuline vergoedt de basisverzekering deze strips. Sommige verzekeraars vergoeden alleen specifieke modellen glucosemeters of beperken het totale aantal strips dat je mag terugvragen. Controleer deze informatie om te voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan verwacht.
De basisverzekering vergoedt de aanschaf van een glucosemeter één keer per drie jaar.
(Bron: Zdravinjo: 95978703/ 123rf.com)
Samenvatting
Een glucosemeter helpt je bij het bijhouden van je glucosewaarden en bij het bepalen van welke soorten medicijnen het nuttigst zijn bij de behandeling van je diabetes. Weet je niet welke glucosemeter de juiste is? In deze shopgids helpen we je de glucosemeter te vinden die het beste bij je past. Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt over diabetes, raden we je aan een arts te raadplegen die je persoonlijk advies kan geven en verder kan begeleiden.
We hopen dat deze shopgids je heeft geholpen alles te weten te komen over glucosemeters. Een glucosemeter helpt je je diabetes beter onder controle te houden en eventuele schommelingen in je suikerniveaus bij te houden. Lees onze shopgids om te ontdekken wat de beste glucosemeters zijn en op welke factoren je moet letten bij je aankoop.
En jij, ben jij er al uit welke glucosemeter je nodig hebt? Laat het ons weten door hieronder je reactie achter te laten! Of deel het artikel op social media met vrienden en familie, zodat ook zij ontdekken welke glucosemeter het beste bij hen past.
(Bron van de header afbeelding: Wavebreak Media Ltd: 10074540/ 123rf.com)