Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

29Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote glycerine zeep test 2022. Hier stellen we alle glycerine zepen voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste glycerine zeep voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een glycerine zeep wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Glycerine zepen worden gekenmerkt door hun transparante kleur.
 • Ze zijn heel gemakkelijk om te smelten, daarom worden vaak alleen zuivere glycerine zepen gekocht en door de kopers zelf omgesmolten.
 • Hygroscopiciteit is een bijzondere eigenschap van glycerine zepen, die een bijzonder hydraterend effect heeft.

Glycerine zeep: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een glycerine zeep koopt

Wat is een glycerine zeep?

Glycerine zepen zijn bevroren oplossingen waarvan de moleculen niet in kristallijne orde zijn. In het algemeen worden glycerine zepen gekenmerkt door hun doorschijnende en transparante “kleur”. Het transparante effect is een chemisch-fysisch proces dat ontstaat bij de produktie van glas. Om deze transparante kleur te verkrijgen, worden de zepen gemaakt van zuivere grondstoffen.

Als de glycerine zeep niet van zijn zuivere basisstoffen gemaakt is, verliest hij iets van zijn transparante kleur. (Image source: unsplash.com / Kristina Balic)

Maar niet alle vetten leveren dezelfde transparante zeep op. Vooral dierlijke vetten en ricinusolie hebben de eigenschap dat ze zepen bijzonder doorzichtig maken. Bovendien bestaat het grotendeels uit glycerine, dat lichter is dan water. Glycerine zepen vonden hun oorsprong al in de 19e eeuw.

Welk effect heeft glycerine zeep?

Glycerine zeep is bijzonder goed voor de huid. De glycerine dringt diep in de huid door, hydrateert de huid van binnenuit en maakt haar glad en soepel. Het beschermt de huid tegen uitdrogen en is werkzaam tegen irritatie. Glycerine zeep is daarom bijzonder geschikt voor de droge, schrale en onelastische huid. De speciale eigenschap die de huid hydrateert is hygroscopiciteit.

Dit is het vermogen om water te binden en te absorberen. De vochtinbrengende eigenschappen overtreffen die van veel andere cosmetische producten. Bovendien wordt glycerine als bijzonder huidvriendelijk beschouwd. In tegenstelling tot andere zepen werken de vetten in glycerine zeep niet als allergenen. Dit maakt glycerine zeep bijzonder geschikt voor mensen met een allergie.

Wat zijn de ingrediënten van glycerine zepen?

Het hoofdbestanddeel van glycerine zepen is glycerine en ook dierlijke of plantaardige vetten. Als glycerine wordt toegevoegd, ontstaat een oplossing. Als deze oplossing afkoelt, ontstaat glycerinezeep. Aan glycerine zeep worden ook natuurlijke aroma’s toegevoegd om de zeep een aangename geur te geven. Verder worden vaak speciale additieven toegevoegd die nog meer voordelen bieden, zoals plantenextracten. De bekendste additieven zijn oliën, honing, melk en koffie. Al deze additieven hebben een speciaal effect en brengen extra voordelen voor de huid. Deze zijn te zien in de volgende tabel.

Toevoeging Werking
Olie Beschermt de huid tegen vrije radicalen
Sheaboter Beschermt de huid en werkt ontstekingsremmend
Melk Exfolieert de huid omdat het de poriën reinigt
Koffie Exfolieert voor een soepele huid
Honing Exfolieert tegen huidonzuiverheden

Hoe wordt glycerinezeep gemaakt?

Eerst wordt een basiszeep gemaakt. Dit bestaat meestal uit plantaardige of dierlijke vetten. Hieraan wordt later glycerine toegevoegd, waardoor een oplossing ontstaat die heel doorzichtig is. Om de zepen te verfijnen worden vaak geurstoffen of natuurlijke smaakstoffen toegevoegd. Door de chemische samenstelling van glycerine zepen blijft de geur beter behouden en wordt er zelden mee geknoeid. De oplossing moet dan afgekoeld worden. Om de transparante kleur te behouden, moet een suikeroplossing toegevoegd worden. Nu wordt de zeep in een mal gegoten en bewaard tot hij hard is.

Hoeveel kost glycerine zeep?

Glycerine zeep is een tamelijk goedkoop product. Je kunt het kopen voor maar een paar euro. De prijzen variëren echter naar gelang de grootte, de hoeveelheid erin en de ingrediënten. Over het algemeen zijn kant-en-klare glycerine zepen iets goedkoper, maar bevatten ze minder. Hier krijg je meestal een reep van ongeveer 200g voor 1-10€. De pure staaf glycerine zeep zonder durfte enz. is iets duurder, maar meestal in grootverpakkingen verkrijgbaar. Deze zeep is meestal verkrijgbaar in kiloverpakkingen en kost gemiddeld tussen de 10 en 20€. Wil je je zeep echter een speciaal tintje geven, dan zul je extra ingrediënten of geurstoffen moeten toevoegen.

Wat zijn de alternatieven voor glycerine zeep?

Alternatieven voor glycerine zeep zijn alle andere zepen en wasmiddelen. Er is een grote keuze. Je kunt gelijksoortige producten kopen in termen van ingrediënten en geur. Om maar een paar alternatieven te noemen, zijn er natuurlijke zepen, rauwe zepen, kwarkzepen, douchegels of bodylotions. De glycerine die in glycerinezeep zit, is echter het zogenaamde “wondermiddel”. Er zijn ook andere zepen die vochtinbrengend zijn. Maar als je vooral op hydratatie gesteld bent, raden we je aan een zeep met glycerine te kiezen. Met een glycerine zeep heb je een natuurlijk product dat water bindt en diep in je huid doordringt. Zo hydrateert glycerine zeep van binnenuit.

Besluit: Welke soorten glycerine zepen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een glycerine zeep wilt kopen, zijn er twee alternatieven om uit te kiezen

 • Zuivere glycerine zeep
 • Afgewerkte glycerine zeep

Pure glycerine zepen zijn een natuurlijk product zonder toegevoegde stoffen. Bij je beslissing moet je afwegen of je liever tijd bespaart en een kant-en-klare glycerine zeep koopt, of dat je liever je eigen zeep maakt en iets meer tijd moet investeren.

Wat onderscheidt zuivere glycerine zeep en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Een groot voordeel van zuivere glycerine zeep is de goede verdraagzaamheid. Omdat het geen additieven bevat, is het geschikt voor iedereen. Wil je een natuurlijk product waaraan je je eigen toets kunt geven (geur, kleur, enz.), dan is zuivere glycerine zeep zeker het juiste product voor jou. Het feit dat het ingrediënt glycerine hoofdzakelijk in zuivere zeep zit, garandeert een hydraterend effect dat irritatie voorkomt. De belangrijkste voordelen van zuivere glycerine zeep zijn:

Voordelen
 • Hoog glycerinegehalte
 • Natuurlijke vorm
 • Geschikt voor mensen met een allergie
 • Recycleerbaar
Nadelen
 • Kan duurder zijn incl. zelf uitgekozen ingrediënten
 • Heeft tijd nodig om zelf te smelten

Het grote voordeel van zuivere glycerinezeep is dat hij ook geschikt is voor mensen met een allergie. Maar omdat de zeep eerst zelf gesmolten moet worden, moet je wel wat tijd hebben. Bovendien is het heel gemakkelijk om de glycerine zepen die je zelf gemaakt hebt om te smelten. Afhankelijk van welke additieven je koopt, heeft dit invloed op de totale prijs. Je krijgt een kilo zeep voor ongeveer 10€, maar je hebt eerst de extra ingrediënten zoals geurstoffen nodig. Het is dus mogelijk dat je meer uitgeeft aan je eigen glycerine zeep dan aan een kant-en-klare zeep.

Wat zijn de kenmerken van een kant-en-klare glycerine zeep en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Kant-en-klare glycerinezeep is vaak overtuigend omdat het minder werk vraagt en toch goed verdragen wordt. Ook kant-en-klare glycerine zepen worden in de regel zeer goed verdragen en bestaan grotendeels uit glycerine. Glycerine heeft de eigenschap hygroscopisch te zijn en is daardoor bijzonder vochtinbrengend. We zetten alle voor- en nadelen even op een rijtje:

Voordelen
 • Eindproduct
 • Extra ingrediënten met een positieve werking
Nadelen
 • Afhankelijk van het ingrediënt niet geschikt voor iedereen
 • Duurder
 • Kleinere stukken
 • Vereist meer om te hersmelten

Maar omdat de afgewerkte zepen vaak extra ingrediënten bevatten, is deze variant niet voor iedereen geschikt. Bovendien zijn de bars meestal kleiner en duurder. Het is natuurlijk ook mogelijk om afgewerkte zepen om te smelten, maar in dat geval is er meer zeep nodig om ze om te smelten om speciale geuren enz. te behouden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om glycerine zeep te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verschillende glycerine zepen. De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende glycerine zepen te vergelijken zijn als volgt

 • Ingrediënten
 • Effect
 • Hoeveelheid
 • Geur/Kleuren
 • Recycling

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van deze criteria belangrijk is.

Ingrediënten

Zoals reeds gezegd, kunnen aan glycerine zepen extra stoffen worden toegevoegd, die nog meer voordelen voor je huid hebben. In het volgende willen we die nog eens op een rijtje zetten en tegelijk de voor- en nadelen van de respectieve ingrediënten presenteren.

Toevoegingsmiddel Voordelen Nadelen
Olie Speciaal voor de droge huid Niet voor de vette huid
Sheaboter Anti-verouderingseffect Niet geschikt voor de vette huid
Melk Reinigend en zuiverend vermogen Kan ontstekingen veroorzaken bij een droge huid
Koffie Vertraagt het huidverouderingsproces Niet voor de droge huid want het kan de huid uitdrogen
Honing Antibakmiddel

Welke glycerine zeep je uiteindelijk kiest hangt af van je huidtype en je persoonlijke voorkeur, want afhankelijk van het ingrediënt zal de zeep ook dienovereenkomstig ruiken.

Effect

Analoog aan de ingrediënten speelt ook het gewenste effect een belangrijke rol bij de aankoop van je glycerine zeep. Zoals we hierboven al zeiden, hebben de extra ingrediënten zoals olie een bijzonder effect. Afhankelijk van je huidtype varieert de keuze. Klassiek kun je ook kiezen voor een zuivere glycerine zeep zonder toevoegingen. Deze zepen zijn bijzonder vochtinbrengend en worden meestal goed verdragen.

Afhankelijk van je huidtype kun je beter een andere glycerine zeep kopen. (Image source: unsplash.com / Heather Ford)

Het belangrijkste hier is dat je voor jezelf afweegt wat goed voor je is en wat niet.

Hoeveelheid

In veel gevallen staat de prijs in verband met de hoeveelheid die erin zit. Het is belangrijk hier voorzichtig te zijn, want zepen met meer ingrediënten zijn vaak duurder, maar relatief goedkoper. Om hier geld te besparen, moet je kijken naar de prijzen per mg (of kg) en ze met elkaar vergelijken. In het algemeen bevatten zuivere glycerine zepen meer. Kant-en-klare glycerine zepen zijn meestal de goedkopere optie per eenheid, maar het gehalte is minder dan in de zuivere glycerine zepen.

Geur/kleurstoffen

Zoals reeds gezegd is glycerine zeep bijzonder geschikt voor gebruik met geurstoffen. Door zijn chemische samenstelling houdt het geuren bijzonder goed vast. Bovendien vervormt het de geuren nauwelijks. In veel gevallen kan de geur in verband gebracht worden met de werking. Bij het kiezen van een geur moet je dus rekening houden met het effect.

Afhankelijk van de geur van de glycerine zepen hebben ze meestal verschillende effecten. (Beeldbron: unsplas.com / Viktor Forgacs)

Anders: Koop wat je het mooist vindt. Misschien heb je al een bepaalde geur die je wilt, anders kun je gewoon naar een drogisterij gaan en daar rondkijken. Ze hebben vaak kleine monsters.

Recycling

Glycerine zeep is bijzonder gemakkelijk te smelten en is daarom zeer goed te recyclen. Je kunt zeep die je al gebruikt hebt gemakkelijk een nieuw leven geven. Door zijn goede recycleerbaarheid is glycerine zeep ook milieuvriendelijk. Het is mogelijk kant-en-klare glycerine zepen te kopen en er verschillende tot een geheel te mengen. In dit geval moet je echter de hele zeep omsmelten om een nieuwe te kunnen maken. Je kunt ook een pure glycerine zeep kopen en er je eigen toevoegingen aan doen. Hier hoef je niet alles in één keer om te smelten, dus is het geen probleem dat dit soort zeep alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar is.

Wetenswaardigheden over glycerine zeep

Hoe smelt ik zelf glycerine zeep?

Zelf glycerine zeep smelten is gemakkelijker dan je zou denken. In het volgende zullen we de belangrijkste stappen kort op een rijtje zetten. De gemakkelijkste manier om je eigen glycerine zeep te maken is een staaf zuivere glycerine zeep. Snijd gewoon zoveel van het grote blok af als je wilt gebruiken. Smelt dan de pure staaf glycerine zeep in een kom boven een waterbad. Als alternatief kun je het in de magnetron smelten. Wees echter voorzichtig, de zeep zal snel weer hard worden, dus we raden je aan dit boven een waterbad te doen.

Dit heeft het voordeel dat je, als de zeep eenmaal vloeibaar is, er direct kleurstoffen in kunt mengen. Als je dit boven een heet water bad doet, voorkom je ook dat de glycerine zeep hard wordt. Hier kun je later andere ingrediënten zoals geurstoffen of oliën toevoegen. Je kunt er ook bloemblaadjes enz. doorheen roeren om de glycerine zeep te verfraaien. Als je klaar bent met het versieren van de zeep, giet je de vloeibare glycerine zeep in een vorm naar keuze en zet je hem een paar uur in de koelkast om af te koelen. Een tip van ons: Als je een heel bijzondere zeep wilt maken, kun je ook twee verschillende kleuren in één mal gieten.

Wat moet ik doen na het uitgieten van glycerine zeep?

Haal de zeep na afkoeling zo snel mogelijk uit de vorm en wikkel hem in huishoudfolie. Omdat glycerine zeep de eigenschap heeft vocht in de lucht te binden, is het mogelijk dat er een vochtig laagje op je zeep ontstaat. Dit moet vóór het inpakken afgewassen worden. Bewaar je zeep dan op een donkere plaats bij kamertemperatuur. Zeep is daar ongeveer 3-4 maanden houdbaar.

Wat te doen als je glycerine zeep “zweet”?

Met “zweten” bedoelen we dat er water- of oliedruppels op de zeep ontstaan. In het vorige punt legden we je uit dat het binden van vocht een eigenschap is van glycerine zeep. En deze eigenschap veroorzaakt “zweten”. Dus als je zeep “zweet” spoel je hem gewoon af met water, laat hem drogen en berg hem dan prompt op. Het “zweten” van zeep kan ook voorkomen worden. Dienovereenkomstig mag de temperatuur bij het smelten niet te hoog zijn (ca. 60°). Bovendien moet de zeep niet te lang in gesmolten toestand blijven. Als je het deksel erop blijft zetten, zal de zeep de waterdamp absorberen.

Beeldbron: unsplash.com / Kristina Balic

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies