met behulp van laptop in café-bar
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

23Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Vandaag de dag is het mogelijk om verrassend goedkope laptops te vinden die bovendien zeer goede prestaties bieden. Deze modellen zijn gericht op zowel thuisgebruik als voor professionele werkzaamheden. In het algemeen zijn het computers die voornamelijk zijn ontworpen voor websurfen, kantoorwerk en het afspelen van video’s en films.

Helaas is de verscheidenheid aan opties zo groot dat het niet altijd even gemakkelijk is om het juiste model te kiezen, zeker niet als je een model zoekt met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het positieve ervan is dat de grote concurrentie tussen de verschillende fabrikanten het mogelijk maakt om voor minder dan driehonderd euro laptops van topmerken te vinden.
Belangrijk om te weten

 • Met een goedkope laptop kun je programma’s zoals Word, Excel of PowerPoint gebruiken, films of gestreamde series bekijken, op het internet surfen en zelfs bepaalde videogames spelen.
 • Goedkope laptops zijn ideaal voor zowel thuisgebruik als voor kantoorwerk waarbij geen high-performance apparatuur nodig is. Deze computers zijn deels goedkoper omdat ze geen onderdelen bevatten zoals dvd-lezers of speciale videokaarten.
 • Het eerste aankoopcriterium waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een goedkope laptop is het gebruik dat je ervan gaat maken.

Onze selectie: De beste goedkope laptops op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste laptops die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste goedkope laptop van 14 inch

Het Lenovo Ideapad 3 Chromebook is ideaal voor als je in de cloud werkt en niet veel opslagruimte nodig hebt. Het 14 inch Chromebook is geschikt voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. Met het Full HD scherm beschik je over een heldere kleurweergave en een scherp beeld.

De laptop heeft een Intel Celeron processer, beschikt over 8 GN werkgeheugen en 64 GB opslag, een Flash geheugen en een Intel UHD Graphics 600 videokaart.

De beste goedkope laptop van 15 inch

De Asus Chromebook C523NA-A20209 wordt evenals de vorige modellen aangeraden voor basis gebruik zoals internetten, e-mailen, notities maken en het gebruik van apps. Het Chromebook heeft een moderne uitstraling dankzij de extra dunne schermranden.

De laptop heeft een 15.6 inch full HD-scherm, wat een degelijke werkruimte biedt. Verder is de processor Intel Celeron, heeft hij 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte, flashgeheugen en een Intel HD Graphics 500 videokaart.

De beste goedkope 2-in-1 laptop

Deze Lenovo laptop adviseren we voor dagelijks gebruik zoals internetten, het bekijken van films en het typen van verslagen tijdens je studie. Het formaat van 11.6 inch is vergelijkbaar met dat van een tablet, dus je kunt het eenvoudig meenemen. De laptop heeft een full HD-scherm met touchscreen.

De 2-in-1 laptop beschikt over een Intel Celeron processor, 4 GB werkgeheugen en 64 opslagruimte, evenals SSD en Flash en een Intel UHD Graphics 600 videokaart.

De beste goedkope laptop met loskoppelbaar scherm

De Lenovo Ideapad Duet Chromebook is evenals de voorgaande modellen geschikt voor basisgebruik. Het bijzondere van dit 10.1 inch Chromebook is dat je het toestenbord er eenvoudig van het full HD-scherm kunt loskoppelen en dankzij het touchscreen gebruik je het als tablet met een touchscreen.

De compacte laptop heeft een MediaTek P60T processor, een ARM-videokaart, 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte, evenals een flashgeheugen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over goedkope laptops

Bij het kopen van een laptop voelen veel gebruikers zich een beetje verloren. Vooral als ze niet erg vertrouwd zijn met bepaalde concepten van computer hardware en software. We hebben deze complete gids opgesteld om alle twijfels die je tijdens het aankoopproces kan hebben, uit de weg te ruimen.

meisje studeert in haar bed

Goedkope laptops zijn ideaal voor zowel thuisgebruik als voor kantoorwerk waarbij geen high-performance apparatuur nodig is.
(Bron: Neel: sZYUKEWsDLA/ Unsplash.com)

Welke minimale functies moet een goedkope laptop bieden?

Het is belangrijk dat je een laptop kiest die de meest gebruikte software soepel kan verwerken. Op die manier vermijd je de frustratie dat het lang duurt om je laptop op te starten of om bepaalde programma’s uit te voeren. Enkele van de belangrijkste zijn:

 • Een kantoorsoftware pakket zoals Microsoft Office of LibreOffice.
 • Webbrowsers, zoals Chrome, Mozilla Firefox, Opera of Microsoft Edge
 • Mediaspelers, zoals VLC of Windows Media Player.
 • Communicatieprogramma’s, zoals Skype of Zoom.
 • Video- en audio-editors, zoals Audacity en Photoshop
 • Documentmanagers, zoals Adobe Acrobat Reader
 • E-book managers, zoals Caliber.

Welke soorten goedkope laptops zijn er?

Bij het kiezen van een goedkope laptop heb je verschillende opties. Je kunt voor een conventionele goedkope computer, een Chromebook of een netbook gaan. Hieronder vertellen we je wat meer over deze modellen.

 • Chromebook: Dit zijn apparaten die zijn ontworpen om te werken met het Chrome OS besturingssysteem en die zich voornamelijk richten op het werken in de cloud. Ze onderscheiden zich door hun zeer snelle opstart van het systeem en hun beperkte opslagcapaciteit. Ze zijn echter wel heel goedkoop. Hieronder kun je een video vinden met meer informatie.
 • Netbook: Het zijn lichter laptops met veel kleinere afmetingen. Zo hebben ze meestal schermen tussen 7″ en 14″. Ze zijn over het algemeen minder krachtig en ook goedkoper.
 • Traditionele laptops: Eigenlijk zijn het gewone laptops met een lagere prijs. Meestal hebben ze geen speciale grafische kaart en hebben ze configuraties met minder krachtige processoren.
Andreas SchuppDirecteur van Lenovo’s ontwerplaboratorium
“Mensen gebruiken computers op veel verschillende manieren. Niet alleen aan een tafel, soms op een bank of in andere posities.”

Wat zijn de voor- en nadelen van goedkope laptops?

Zonder twijfel zijn goedkope laptops de beste optie voor een groot aantal gebruikers. Hieronder laten we je alle voordelen en ook de belangrijkste nadelen ervan zien:

Voordelen
 • Ze hebben een zeer lage prijs.
 • Ze bieden een goede prijs-kwaliteit verhouding.
 • Ze zijn ontworpen voor de gemiddelde gebruiker.
 • Ze zijn voorzien van geoptimaliseerde configuraties.
 • Ze kunnen thuis, op kantoor of op elke andere locatie worden gebruikt.
 • Ze zijn ideaal om mee op reis te nemen.
Nadelen
 • Ze kunnen zeer veeleisende programma”s niet soepel uitvoeren.
 • Ze hebben niet genoeg kracht voor geavanceerde games.

Welke besturingssystemen gebruiken goedkope laptops?

De meeste laptops worden geleverd met een reeds geinstalleerd besturingssysteem. Het lijdt geen twijfel dat het voor veel gebruikers beter is op deze manier, vanwege het comfort dat dit met zich meebrengt of omdat ze niet over de nodige computerkennis beschikken om het systeem zelf te installeren. In die gevallen is het systeem dat ze gebruiken meestal Windows 10.

Sommige computers worden echter zonder besturingssysteem verkocht, waardoor de prijs iets lager ligt. Het kan ook zijn dat je het systeem dat voorgeïnstalleerd is, wilt vervangen door een ander systeem. Dit zijn de verschillende mogelijkheden die je hebt:

 • Windows: Het besturingssysteem van Microsoft is het meest gangbare en zorgt daarom voor de grootste software- en hardwarecompatibiliteit. Het is ook het systeem met de meeste veiligheidsproblemen. De laatste versie, die alle computers momenteel hebben, is Windows 10.
 • GNU/Linux: Het is een multi-platform, open source besturingssysteem. Dit laatste houdt in dat elke gebruiker het gratis kan gebruiken, wijzigen en herverdelen. Er zijn verschillende uitvoeringen. Een van de meest gebruikte is Ubuntu.
 • Chrome OS: Dit is het besturingssysteem van Google en het systeem dat door Chromebook wordt gebruikt. Het heeft een groot gebruiksgemak, werkt soepel en het is ontworpen om het meeste uit cloud-apps te halen.
 • Mac OS: Dat is het besturingssysteem van Apple-computers, hoewel je niet kunt zeggen dat het merk Apple zich onderscheidt door zijn goedkope laptops.

Welke alternatieven zijn er voor goedkope laptops?

Na het lezen van deze koopgids kun je tot de conclusie komen dat je een computer nodig hebt met andere functies dan de meer betaalbare laptops. Maak je geen zorgen, er zijn verschillende alternatieven, waarvan er vast één van deze opties aan je behoeften zal voldoen. Hier zijn de belangrijkste ervan:

 • Game-laptops: Computers met configuraties die zorgen voor goede prestaties in videogames, omdat ze krachtige speciale grafische kaarten integreren. De prijs ervan is meestal veel hoger.
 • 2-in-1 laptops: Deze zitten tussen een laptop en een tablet in, zodat je van de voordelen van beide opties kunt profiteren. Ze zijn heel flexibel en hebben een aanraakscherm.
 • Professionele laptops: Ze zijn een variatie op conventionele laptops, maar bevatten processorconfiguraties, RAM, opslageenheden en videokaarten die geschikt zijn voor de meest veeleisende taken. Ze zijn ideaal voor onder andere grafisch ontwerpers, ingenieurs, architecten en financiële analisten.
 • Tablets: Door middel van een ‘onscreen’ toetsenbord en vingerbewegingen kan de tablet gebruikt worden voor video, foto’s, tekstverwerking, spellen, internet en tientallen andere toepassingen.

Samenvatting

Het huidige aanbod van laptops is zeer gevarieerd. Het is mogelijk om hele goedkope modellen te vinden, veel van hen met zeer goed uitgebalanceerde configuraties die het mogelijk maken om uitstekende prestaties te leveren. Zo kunnen ze de meeste programma’s die je normaal gesproken gebruikt op een soepele manier uitvoeren.

De meeste thuisgebruikers en veel kantoorwerkers hebben tenslotte geen bijzonder krachtige computers nodig. Ze hebben genoeg aan een laptop waarmee ze op het internet kunnen surfen, films en video’s kunnen afspelen en programma’s als Word, Excel, Skype, Adobe Acrobat Reader kunnen uitvoeren.

Vond je onze shopgids over goedkope laptops interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Knight: j4uuKnN43_M/ Unsplash.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies