Golf ball
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Golf is een zeer relevante sport op wereldniveau. Ook in Nederland zijn er in elke provincie wel een paar clubs met daarbij aangesloten golfers te vinden. Golf is een concentratiesport die veel geduld en verfijning van de beoefenaar vraagt. Daarom beoefenen Nederlanders deze sport minder massaal dan andere balsporten, zoals voetbal.

Je kunt golf beoefenen op de green, maar ook je techniek aanscherpen op de driving range. Dit betekent, dat er aanzienlijke oppervlakken nodig zijn, om deze sport te kunnen beoefenen. Bovendien heb je speciale instrumenten nodig, zoals golfclubs en golfballen. In dit artikel concentreren we ons op deze laatste. De golfbal speelt een centrale rol in de golfsport. Het doel is namelijk, om deze kleine witte bal in zo min mogelijk swings in de juiste hole te krijgen.
Belangrijk om te weten

 • De kwaliteit van de golfballen bepaalt in veel grotere mate dan bij andere balsporten, de resultaten van de golfer.
 • Het belangrijkste onderdeel van de golfbal is de kern.
 • Compressie en opbouw van golfballen zijn belangrijke aspecten om extra op te letten als je golfballen gaat kopen.

Onze selectie: De beste golfballen op de markt

Hieronder laten we je de beste golfballen zien, die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Dat scheelt jou als golfer weer tijd. Lees de korte beschrijving eronder, om te kunnen bepalen of dit de golfballen zijn die het beste bij jouw golfstijl en -niveau passen. Het materiaal en het formaat zijn twee andere factoren waar je rekening mee moet houden, voordat je de golfballen naar je winkelmandje sleept.

De bewezen tweedehands golfballen voor beginners

Ben je beginnend golfer en wil je zoveel mogelijk golfballen voor een zachte prijs? Dan kies je voor deze 100 gebruikte golfballen.

De AAAA kwaliteit golfbalen zijn van verschillende merken en kunnen gebruikssporen bevatten zoals krasjes en lichte verkleuren. Dat kan echter geen kwaad als je net begint met golfen en je je vooral wilt concentreren op jouw swing en een betere grip wilt krijgen op de golfclub. Dit is een absoluut koopje voor de beginnende golfer.

De beste gerecyclede golfballen van hetzelfde merk

Hierboven werd al duidelijk dat je ook kunt trainen met gerecyclede golfballen. Dit is niet alleen vriendelijker voor het milieu, maar ook voor het milieu. Als je echter al iets meer ervaren bent dan een recente beginner, kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan golfballen van hetzelfde merk.

De golfballen van Titleist bieden in deze gevallen de oplossing. De kwaliteit gerecyclede golfballen van de Store-Line serie bevatten hetzelfde merk en overtuigen met hun kwaliteit en prestaties.

De beste golfballen met 2-laags constructie

Legend maakt prima golfaccessoires. Deze voordelige, harde Legend 2-laags ‘Distance ballen’ voldoen prima aan de eisen van iedere golfer, zéker als je nog weleens een balletje in het water slaat.

De ballen zijn zowel geschikt voor golfers met een lagere als een hogere swingsnelheid. De golfballen van Legend zien er niet alleen zeer stijlvol uit, ze slaan ook nog eens heel lekker. De ballen helpen je om je grenzen te verleggen en handicap te verlagen.

De meest onverwoestbare golfballen

De golfballen van Nassau zijn zeer degelijke 2-pieze golfballen. Dit zijn de meest onverwoestbare ballen die je op de markt gaat tegenkomen. Ze maken veel lengte, weinig backspin en daardoor weinig afwijking naar links of rechts.

Je kunt kiezen uit de kleuren wit, oranje, roze en geel. De gele ballen zijn onze favoriet. Het product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit zijn echt goede ballen voor een zeer vriendelijke prijs!

Shopgids: Alles wat je moet weten over golfballen

In het gedeelde hieronder zullen we een aantal vaak gestelde vragen over golfballen beantwoorden, om deze nog beter te leren kennen. Op deze manier kun je nog beter beoordelen of bepaalde golfballen passen bij wat je zoekt, want dit kan nog best lastig zijn in het enorme aanbod in Nederland. Met de juiste golfballen haal je optimaal rendement uit jouw spel en techniek. Vooral al je een beginnende golfer bent en je de kenmerken en het gedrag van de verschillende golfballen nog moet leren kennen.

Man in a golf camp

Een van de belangrijkste kenmerken van golfballen, is dat ze asymmetrisch van vorm moeten zijn.
(Bron: Warrengoldswain : 28176343/ 123rf.com)

Welke kenmerken hebben golfballen?

Golfballen hebben een diameter die niet kleiner mag zijn dan 42,67 millimeter. Ook mogen ze niet meer dan 45,93 gram wegen. Moderne golfballen hebben een kern van een opgerold rubberen koord, wat ze de nodige elasticiteit geeft. De buitenkant is van plastic in een speciale vorm, zo heeft het oppervlak van een golfbal kleine deukjes of inkepingen, die ook wel dimples worden genoemd. Op een golfbal zitten tussen de 250 en 450 deukjes, die de bal stabiliseren, zodra deze door de lucht vliegt.

Er zijn veel soorten golfballen verkrijgbaar in Nederland, maar niet iedere golfbal mag zomaar gebruikt worden tijdens officiële tours of toernooien. Als je oefent, dan hoeven golfballen niet te voldoen aan de volgende eisen, maar let hier wel op als je professioneel golf speelt:

 • De golfballen moeten asymmetrisch van vorm zijn.
 • 42,67 Millimeter is de minimale diameter van de golfballen.
 • Golfballen mogen niet zwaarder zijn dan 45,93 gram.
 • Ze moeten bovendien een maximale snelheid van 76 meter per seconde kunnen bereiken

Uit hoeveel delen bestaan golfballen?

Een golfbal is opgebouwd uit twee delen, de kern en de bedekking. Desalniettemin, kan een golfbal uit meerdere lagen opgebouwd zijn. Bij sommige golfballen zit er een beschermlaag tussen de kern en de buitenkant. Deze beschermlaag voorkomt dat de bal anders reageert op een slag met de golfclub, dan gedacht. Veranderingen in de vlucht van de bal kunnen namelijk het verschil bepalen tussen een Hole in one, een Eagle, Birdie, of Bogey.

 • Kern: Dit is het hart van de golfbal en kan bestaan uit met vloeistof gevuld plastic of rubber.
 • Buitenlaag: De buitenkant van de golfbal, waarbij het materiaal en de deukjes fundamenteel zijn in hoe de golfbal zich door de lucht beweegt.
 • Beschermlaag: Een fijne film van keramiek, metaal, glas of koolstof tussen de kern en de buitenlaag. Deze laag zorgt ervoor dat de vlucht van de bal niet al te zeer vervormd wordt nadat de club de golfbal raakt.

Welke golfballen passen het beste bij mijn handicap?

Het niveau van de golfer kun je mede bepalen aan de hand van diens handicap. Men berekent een handicap aan de hand van het verschil tussen het ideale aantal slagen op het veld (par) en het aantal waarin de golfer de hole bereikt. Bijvoorbeeld, als een golfveld par 72 is, en de speler laat een kaart zien van 83 slagen, dan is de handicap van de golfer 11. Laten we hieronder naar de kenmerken van de verschillende golfballen kijken, behorend bij een zekere handicap:

Hoog Middel Laag
Type golfbal Golfballen die bestaan uit twee lagen, met een vloeistof kern en stevige buitenkant. Drielaag golfballen, met een buitenkant van urethaan plastic. Bestaat uit meerdere lagen, met een lage compressie kern, stevige beschermlaag en relatief zachte bedekking.
  Eerste kenmerk Genereren weinig spin (draaiing) en de vlucht is langer. Betere controle bij korte slagen. Bevorderen precisie en controle over de slag, maar beperken de afstand van de golfbal.
Tweede kenmerk Gaan lang mee. Hebben een beschermlaag tussen de kern en de buitenkant. Zijn meestal duurder dan andere golfballen.

Welke voordelen bieden tweedehands golfballen?

Het trainen met gebruikte golfballen biedt vele belangrijke voordelen voor zowel de golfer als het milieu. Over dit laatste: alleen al in Europa en de Verenigde Staten gaan er 400 miljoen golfballen verloren. Als je je bedenkt dat een golfbal er ongeveer 1000 jaar over doet, om te verteren, dan gaat het om behoorlijke milieuschade. Bovendien komen er tijdens het verteren giftige substanties en metalen vrij. Het is dus nogal van belang, om hier verstandig mee om te gaan. Dit kun je dus doen, door te trainen met gebruikte golfballen. We hebben daarom ook een set gebruikte golfballen opgenomen in onze selectie aan het begin van dit artikel.

Joost LuitenNederlandse golfprofessional
“Ik was 6 jaar toen ik voor het eerst tegen een golfbal sloeg. Mijn oom Wim nam me toen mee naar de driving range van Golf Centrum Rotterdam. Ik vond het meteen gaaf om die balletjes zo ver mogelijk weg te meppen.”

Als golfer kun je tweedehands golfballen kopen, om voor een zacht prijsje toch over kwalitatief hoogstaande golfballen te beschikken. Professionals in golf kunnen vervolgens de gebruikte golfballen van de hand doen en zo hun kosten verlagen. Het gebruiken van golfballen die al een keer geslagen zijn door professionals betekent dus een besparing voor golfers en is vriendelijker voor het milieu.

Holding a golf ball

Golfballen zijn opgebouwd uit een kern, een beschermlaag en de buitenkant.
(Bron: Kzenon: 15479871/ 123rf.com)

Hoe houd ik mijn golfballen schoon?

Natuurlijk worden de golfballen vuil als je buiten golft. Daarom is het zinvol om ze na gebruik schoon te maken. Bovendien vermindert het vuil dan niet het rendement dat je eruit haalt tijdens het volgende gebruik. De meest snelle en eenvoudige vorm van het reinigen van golfballen, is deze schoonmaken met een licht vochtige doek.

Soms krijg je golfballen niet schoon met een vochtige doek. Dan kan je een beetje afwasmiddel toevoegen aan het water, of, als je het heel grondig aan wilt pakken, speciaal bleekmiddel voor golfballen gebruiken. Krijg je de golfballen dan nog niet schoon, dompel ze dan een tijdje onder in water met ammoniak, chloor of transparante azijn. Reinig ze daarna alsnog met een licht vochtige doek.

Wist je dat het eerste golftoernooi in 1953 op de televisie werd uitgezonden?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Jouw wensen en behoeften en jouw niveau als golfer bepalen waar je op moet letten bij het kopen van golfballen. Kijk aan de hand van deze voorwaarden naar het materiaal, de opbouw en de gelaagdheid van de golfballen. Verder is de hardheid en de oppervlakte met de dimples van belang. Deze laatste bepalen namelijk hoe de bal door de lucht vliegt.

Compressie

De hardheid of compressie van de kern van de golfballen doet ertoe, omdat deze bepaalt in hoeverre de golfballen bestand zijn tegen verschillende slagen met de golfclub. Compressie is vooral van belang bij de eerste bal die richting de hole gaat, want dit zijn de hardere klappen. Heb je een snelle swing, dan raden we je aan, om golfballen te kopen met een hogere mate van compressie, oftewel, met een steviger geperste kern.

De compressie van golfballen bepalen mede hoe lang deze meegaan. Kies voor een hogere compressie, als je duurzaam wilt golfen, zonder prestatieverlies tijdens de vlucht van de bal. Er zijn golfballen beschikbaar met diverse compressie niveau’s, meestal 70, 80, 90 of 100. Compressie is fundamenteel voor golfballen die uit meerdere lagen bestaan.

Playing golf

Je kunt ook trainen met gerecyclede golfballen, dit is vriendelijker voor het milieu.
(Bron: Somkku9kanokwan: 28471677/ 123rf.com)

Opbouw van de golfbal

De opbouw van de golfbal is onder te verdelen in twee delen, de binnenkant en de buitenkant. Beide zijn zeer belangrijk en daarom zijn er veel verschillende soorten golfballen met verschillende materialen in de kern en de buitenlaag. Ga op zoek naar die golfballen die zich het beste voegen naar jouw golfspel en niveau. Hieronder vind je de verschillende soorten golfbal opbouw met de belangrijkste bijbehorende kenmerken:

Criteria Vloeibare kern Vaste kern Harde kern, twee lagen Meerdere lagen
Materiaal van de kern Klein plastic hart, gevuld met een vloeistof en bedekt met rubber. Rubberen hart, met een beschermlaag tussen de kern en de buitenkant. Vaste, stevige en grote kern van rubber. Stevige rubberen kern, met een film tussen het hart en de buitenkant van de bal.
Bedekking van de buitenkant Synthetische balata (keramiek), urethaan of elastomeren (rubber) voor de buitenkant. Buitenkant is doorgaans van urethaan (stof afgeleid van carbamine zuur). Materiaal aan de buitenkant kan surlyn of ionomeer zijn (plastics). Urethaan aan de buitenkant van de bal.
Aan te raden voor Professionele golfers. Golfers met een lage handicap. Gemiddelde handicaps en hogere handicaps die duurzaamheid en afstand zoeken. Golfers met lage handicap, die afstand willen.

Gelaagdheid

Het aantal golfballen in een verpakking is iets om rekening mee te houden, als je golfballen koopt. Beginnende golfers hebben meer golfballen in een verpakking nodig, omdat ze nog niet de precisie van de professionele golfers hebben. Vooral bij het afslaan van de bal. Een set golfballen bevat doorgaans tussen de 3 en 20 golfballen, maar er zijn ook grotere verpakkingen, zoals die uit onze selectie van 100 golfballen. Ook de kleur van de golfballen is iets om op te letten bij je aankoop. Gevorderde golfers ondervinden meestal geen problemen, maar beginners kunnen hun golfballen makkelijk uit het oog verliezen. Opvallende kleuren kunnen je helpen om de golfballen beter te volgen met je ogen.

De buitenkant van golfballen kan uit verschillende materialen bestaan, maar belangrijker nog is de gelaagdheid van de golfballen. De verschillende lagen bepalen namelijk welk type golfballen het beste past bij jou als golfer. Bij jouw golfniveau en jouw persoonlijke swing. Meestal geldt hoe meer lagen, hoe beter de kwaliteit. Maar, dit is niet van toepassing als je net begint met golf. Kies uit een van de volgende gelaagdheden:

 • 1 Laag: Eenvoudige golfballen die gebruikt worden tijdens het trainen
 • 2 Lagen: Raden we aan aan beginnende golfers, omdat ze hard zijn en je er grote afstanden mee kan overbruggen
 • 3 Lagen: Minder hard en minder bestand tegen harde klappen, maar geven je als golfer over het algemeen betere controle en meer balgevoel
 • Meerdere lagen: Combineert de voordelen van golfballen die uit 2 en 3 lagen bestaan, qua afstand, balgevoel en duurzaamheid

Inkepingen of dimples

Het aantal inkepingen en de vorm en afmetingen ervan, kan belangrijk zijn bij jouw keuze voor de ene of andere soort golfballen. Over hoe meer dimples of deukjes de buitenkant van de golfballen beschikken, hoe stabieler deze in de lucht ligt. Maar als je veel in Nederland golft, waar het nogal eens hard waait, dan raden we je aan om voor zwaardere golfballen te kiezen die zo min mogelijk wind vangen. Zeker als je professioneel golft.

Samenvatting

Het soort golfballen waarmee je golft, kan bepalen of je op je gemak speelt of niet. Ook kunnen de golfballen van invloed zijn op jouw sportprestaties. Daarom is het slim om de verschillende soorten golfballen te leren kennen en uit te proberen. We hopen dat we je daarmee in dit artikel een stukje mee op weg geholpen hebben.

Let bij het kopen van golfballen onder andere op jouw handicap en de materialen en opbouw van de golfballen. Een professionele golfer stelt totaal andere eisen aan golfballen dan een beginnende golfer. De eerste zoekt naar zachtere en nauwkeuriger golfballen, terwijl de tweede zich vooral concentreert op de swing en de afstand.

Vond je dit een leuk artikel? Laat dan vooral een sportieve reactie achter hieronder. Delen met de andere leden van de golfclub mag ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Nathaphat Chanphirom: 60134678/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies