goniometer
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

43Verzamelde opmerkingen

Heb je je ooit afgevraagd hoe huizen en gebouwen rechtop gebouwd kunnen worden? Om een gebouw, en de rest van de elementen op het gebied van de bouw, timmerwerk, mechanica en doe-het-zelven onder de juiste hoek te installeren, is het noodzakelijk om een digitale goniometer te gebruiken die de hoeken meet.

Goniometers worden vaak samen met laserniveaumeters en inclinometers gebruikt. Het is een meetinstrument dat niet in de gereedschapskist van een vakman mag ontbreken. In dit artikel geven we je enkele van de belangrijkste kenmerken van goniometers om je te helpen bij je aankoop.
Belangrijk om te weten

 • De digitale goniometer is een zeer eenvoudig en betaalbaar instrument, waarmee je een grote verscheidenheid aan werkzaamheden kunt uitvoeren. Het is een apparaat in de vorm van een halve cirkel of een cirkel met een schaalverdeling van 180 of 360º.
 • Goniometers zijn zeer eenvoudige instrumenten om te gebruiken. Om te meten hoef je alleen maar het beweegbare gedeelte te plaatsen op het punt waar je de waarden van wilt opmeten en ze op het scherm aflezen.
 • De nauwkeurigheid van het instrument is fundamenteel bij het kiezen van de meest geschikte goniometer, zoals je verderop in de aankoopcriteria zult zien. Deze gereedschappen moeten een meetbereik bieden dat ten minste de hoeken van 0 tot 90 graden (º) bestrijkt.

Onze selectie: De beste goniometer op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste goniometers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste goniometer een stuk eenvoudiger.

De meest gebruikersvriendelijke goniometer

De HaverCo goniometer met groot en duidelijk leesbaar LCD-display beschikt over een relatieve en absolute hoekmeting voor vakmensen en doe-het-zelvers. De twee poten van elk 20 cm lang kunnen in de gewenste positie of hoek worden vergrendeld.

De goniometer is robuust en stevig, zeer nauwkeurig en gemakkelijk te gebruiken. Werkt op een knoopcel batterij, die niet standaard wordt meegeleverd. Zeer praktisch en nauwkeurig apparaat, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

De beste goniometer voor houtbewerking

Deze goniometer van Tacklife is zeer eenvoudig en nauwkeurig. Het instrument beschikt over automatische uitschakeling na 6 minuten.

Hij kan op nul gezet worden in elke hoek voor relatieve metingen en heeft een vastzetschroef voor het vastzetten van een willekeurige hoek, evenals een groot, gemakkelijk afleesbaar lcd-scherm. Met name bij de houtbewerking kun je met dit gereedschap nauwkeurige metingen uitvoeren.

Onze favoriete goniometer met een precisie van +/- 0,3°

De Brüder Mannesmann digitale hoekmeter is een grote vierkante liniaal voor het nauwkeurig meten en overbrengen van hoeken van maximaal 360º. De goniometer heeft een comfortabel ontwerp en een LCD-scherm dat eenvoudig af te lezen is.

De precisie van +/- 0,3° en de metrische en Engelse schaalverdeling garanderen onder alle omstandigheden de nauwkeurigheid van je metingen met deze digitale meter.

De beste professionele goniometer

De Bosch PAM 220 digitale goniometer werkt snel en nauwkeurig. Vooral bij het berekenen van hoeken voor het zagen van hout of materialen op basis van hout maakt de digitale gradenboog het werk veel gemakkelijker.

Dankzij de meetnauwkeurigheid van ± 0,2 graden in een meetbereik van 0 tot 220 graden zijn de resultaten uiterst nauwkeurig. De geïntegreerde rekenfuncties van het meetgereedschap zijn bijzonder praktisch.

Shopgids: Alles wat je over goniometer moet weten

Het is van groot belang dat je voordat je een goniometer koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Doctor

De digitale goniometer is een zeer eenvoudig en betaalbaar instrument.
(Bron: Elnur Amikishiyev: 99945512/ 123rf.com)

Wat is een goniometer?

De goniometer is een instrument in de vorm van een cirkel of halve cirkel met een schaalverdeling in 360 of 180º. Deze apparatuur wordt al sinds de oudheid gebruikt om hoeken te meten en te bouwen. Dit instrument maakt het mogelijk om hoeken tussen twee objecten te meten. Traditioneel werden ze gebruikt om twee punten van een kust of de positie van een ster en de horizon te meten.

Ze zijn in staat om met voldoende precisie de breedtegraad te bepalen door middel van zeer eenvoudige wiskundige berekeningen. Traditionele goniometers werden ook wel sextanten genoemd. Tegenwoordig zijn deze apparaten geëvolueerd en worden ze gebruikt in de bouw, het timmerwerk, mechanische werkplaatsen en in de doe-het-zelfsector, evenals in de fysiotherapie.

Waar wordt een goniometer voor gebruikt?

In principe worden goniometers gebruikt voor het meten en controleren van hoeken tussen twee oppervlakken met één gemeenschappelijk punt. Dit kunnen bijvoorbeeld twee muren zijn, een dak, het niveau van een helling ten opzichte van het horizontale vlak van de stoep of de twee oppervlakken van een prisma die je aan elkaar moet lassen. Zoals je kunt zien, zijn er veel toepassingen.

Digitale goniometers, in combinatie met een meetlint, een inclinometer of een waterpas, zijn bijzonder geschikt voor alle bouwwerkzaamheden. Ze worden ook gebruikt om de snijhoek te meten van onderdelen die worden gebruikt bij de vervaardiging van meubels, machines en zelfs muziekinstrumenten. Goniometers worden ook veel in de fysiotherapie gebruikt.

Physical therapy goniometre

Digitale goniometers, in combinatie met een meetlint, een inclinometer of een waterpas, zijn bijzonder geschikt voor alle bouwwerkzaamheden.
(Bron: Edward Olive: 77334000/ 123rf.com)

Wat zijn de gangbare toepassingen van een goniometer?

Zoals we al hebben uitgelegd, kunnen goniometers worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan werkzaamheden op verschillende gebieden. Het is net zo gebruikelijk om ze te vinden in professionele taken als bij kleine huishoudelijke klusjes, omdat ze veel gemak bieden voor delicaat werk en ze kunnen aangevuld worden met andere meetgereedschappen.

Hier zijn enkele van de klussen waar je je goniometer voor kunt gebruiken, zowel voor professioneel- als voor thuisgebruik :

 • Installatie van stellingen en kasten.
 • Installatie van deur- en raamkozijnen.
 • Decoratie van binnen- en buitenruimtes.
 • Allerlei soorten bouwwerkzaamheden.
 • Timmerwerk
 • Installatie van leidingen.
 • Fabricage van machines.
 • Installatie van scharnieren voor deuren en ramen
 • Fysiotherapie.

Wat zijn de verschillen tussen goniometers en laserniveaumeters?

Laserniveaumeters worden gebruikt om de verticaliteit of horizontaliteit van een oppervlak te controleren. Zowel digitale als analoge niveaumeters worden gebruikt om te bepalen of een vlak op de juiste manier waterpas staat. Laserniveaumeters bieden daarnaast extra functies voor het nivelleren, zoals afstands- of hoekmeting.

Goniometers worden gebruikt om acute, rechte en stompe hoeken tussen twee vlakken te meten. Deze oppervlakken kunnen twee muren zijn, een zadeldak, de hoek tussen twee delen die gelast moeten worden of tussen twee delen die samengevoegd gaan worden. Sommige digitale goniometers kunnen nivelleringsfuncties hebben en vele bevatten de traditionele niveaubel.

Wat kan ik nog meer doen met een goniometer?

Naast het meten van hoeken is de belangrijkste toepassing van een goniometer het transporteren van hoeken. Wat betekent dit? Het betekent dat je een hoek opmeet, bijvoorbeeld de hoek van een balk met een muur of een pilaar, en dat je deze vervolgens overbrengt naar een onbewerkt element om een precieze snede te maken in de gewenste helling.

Dit is vooral belangrijk voor het werken met een verstekzaag of cirkelzaag. Dit soort werk komt veel voor bij het timmerwerk, bijvoorbeeld om een meubelstuk in een ruimte te plaatsen die onder een valse hoek staat. Het transporteren van hoeken wordt ook gebruikt in de bouw en het ambachtswerk.

Welke voordelen heeft een digitale goniometer ten opzichte van een analoge?

Analoge (traditionele) goniometers zijn niet veel meer dan een gradenboog met een liniaal in het midden, die vrij kan draaien vanaf het bevestigingspunt. De basis van de gradenboog wordt aan de ene kant aangebracht, en de liniaal wordt aan de andere kant ondersteund. De hoek kan dan worden gemeten met behulp van de centrale meetschijf.

Digitale goniometers vermijden ingewikkelde wijzerplaten door de informatie op een LCD-scherm weer te geven. Daarnaast bieden veel digitale goniometers nog andere voordelen, zoals hoekconversie. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van een digitale goniometer:

 • Ze geven de informatie weer op een LCD-scherm.
 • Ze hebben achtergrondverlichting, dus je kunt bij weinig licht werken.
 • Ze bieden hoekconversie naar sexagesimale (meest gebruikte), centesimale of stralingsgraden.
 • Je kunt de metingen opslaan en de gegevens naar een smartphone of een computer sturen.
 • Ze zijn sneller, want je hoeft ze alleen maar op het te meten oppervlak aan te brengen.
 • Sommige goniometermodellen kunnen worden gebruikt met andere elementen zoals een laserniveau of een lasermeter.

Young man repairing shoes in workshop

De goniometer wordt gebruikt bij timmerwerk.
(Bron: Elnur Amikishiyev: 122999629/ 123rf.com)

Wat kan ik aan mijn goniometer toevoegen?

Zoals we zojuist hebben uitgelegd, kunnen goniometers zeer goed gebruikt worden met andere meetinstrumenten zoals waterpassen, inclinometers of lasermeters. Sommige modellen (de grotere) hebben meestal een ruimte op één van de armen, ontworpen om een lasermeter te plaatsen. Ze werken ook goed met laserniveaumeters.

Een weinig bekende truc is om de goniometer te combineren met een lasermeter zodat je een oneindig lange arm krijgt. Plaats hiervoor de hoofdarm op het referentievlak en de andere arm op het te meten oppervlak. Als de hoek moet worden geprojecteerd, plaatst je de lasermeter op die arm en het zal de laserlijn zo nauwkeurig mogelijk projecteren.

Wat is beter: een goniometer of een inclinometer met een laserniveaumeter?

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze twee instrumenten zeer verschillende functies vervullen. Hoewel sommige lasermeters inclinometerfuncties bevatten, zullen de hoekmetingen die ze leveren nooit zo nauwkeurig zijn als die van een goniometer. De goniometer zorgt voor een nauwkeurige en zeer betrouwbare meting van de hoeken, terwijl de inclinometer oneffenheden detecteert.

Building design: Office desk with project drawings

Goniometers worden gebruikt voor algemene bouwwerkzaamheden.
(Bron: Caifas: 92645793/ 123rf.com)

Welk onderhoud heeft een goniometer nodig?

Aangezien het precisie-instrumenten zijn, hebben goniometers een zekere zorg nodig. Als je ze laat vallen of ergens tegenaan stoot, kan het mechanisme beschadigd raken en kapot gaan. Op deze manier kunnen de hoeken verkeerd gemeten worden, dus we raden je aan om een aantal veiligheidscriteria te volgen:

 • Laat het instrument niet vallen.
 • Wanneer je de armen opent om de hoeken te meten, zorg er dan voor dat je het mechanisme niet forceert.
 • Als de goniometer een rem heeft, forceer hem dan nooit.
 • Bewaar de goniometer altijd in de hoes.
 • Bewaar het instrument op een droge en koele plaats, buiten het bereik van vocht, zonlicht en corrosieve producten.
 • Controleer de nauwkeurigheid van de metingen om de drie maanden. Je kunt dit doen door het te vergelijken met andere goniometers.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een goniometer om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de goniometer die je nodig hebt:

Grootte

De grootte van een goniometer wordt bepaald door het werk dat je ermee gaat doen. Grotere modellen met langere armen zijn bijvoorbeeld geschikt voor bouw- en metselwerk. Je kunt een zeer compleet assortiment aan goniometers van dit type vinden. Sommige hebben ruimtes zodat ze met laserniveaus en inclinometers gecombineerd kunnen worden.

Als je een goniometer wilt voor precisiewerk, bijvoorbeeld voor timmerwerk, het afstellen van mechanische onderdelen of voor productie en doe-het-zelf werk, kun je het beste een kleine goniometer kiezen. Deze apparatuur is beter hanteerbaar, wat van vitaal belang is als je in smalle en ontoegankelijke ruimtes moet werken.

Architect taking some measures

Met digitale goniometers kan je de metingen opslaan en de gegevens naar een smartphone of computer sturen.
(Bron: Ian Allenden: 42638520/ 123rf.com)

Functies

Hoewel ze ontworpen zijn om hoeken te meten en te transporteren, is het de moeite waard om te controleren of ze extra functies hebben. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de goniometer te gebruiken voor bouw-, metsel- of loodgieterswerkzaamheden, moet je een model kiezen met een waterpasfunctie.

Een andere zeer aantrekkelijke functie is de geheugenfunctie. Met deze functie kun je de metingen opslaan om de hoeken zo nauwkeurig mogelijk te transporteren. Dit is heel handig voor bouw- en snijwerkzaamheden. Als je goniometer een functie heeft om de metingen naar een smartphone of computer te sturen, dan heb je een instrument van hoog niveau.

Precisie

Nauwkeurigheid is de belangrijkste aankoopfactor voor een goniometer. Als de meting van de hoeken niet nauwkeurig is, is de kwaliteit van je werk niet optimaal. In dit opzicht is het belangrijk dat je een instrument kiest dat zo veel mogelijk invalshoeken bestrijkt. De meeste goniometers dekken tussen 180 en 360°. 360º is de beste keuze.

Het apparaat moet een meetnauwkeurigheid van maximaal 0,1 tot 0,3 graden hebben en de resolutie moet minimaal 0,1 graden zijn. Hoe hoger het getal in dit geval, hoe lager de nauwkeurigheid. Het is ook belangrijk dat je een hoekconvertor hebt, omdat je dan comfortabeler kunt werken.

Ontwerp

Het ontwerp van de instrumenten geeft je een goed beeld van de prijs en de kwaliteit van de goniometer. In die zin hebben de meeste goniometers dezelfde constructie, om het gebruik op oppervlakken van verschillende grootte te vergemakkelijken. Zoals we hebben uitgelegd, zijn er grote modellen, ontworpen voor metselwerkprojecten, en kleine voor precisiewerk.

Kijk in het algemeen naar de materialen waar ze van gemaakt zijn. Het is aan te bevelen dat de metalen onderdelen van aluminium zijn gemaakt, omdat dit metaal niet gaat roesten en minder onderhoud nodig heeft. We raden je ook aan om een model te kiezen met een rem en dat de “zachte” onderdelen van goede kwaliteit anti-slip rubber zijn.

Accessoires

Het belangrijkste accessoire dat in geen enkele goniometer mag ontbreken is een etui of een koffertje om het in op te bergen. Deze instrumenten zijn delicaat en je moet er niet tegenaan stoten, daarom is dit accessoire van vitaal belang om de levensduur van het apparaat te verlengen. In dit geval is onze aanbeveling dat je een model met een koffertje kiest, omdat deze bescherming biedt tegen stoten en vallen.

Sommige modellen hebben een LED-verlichting en een display met achtergrondverlichting. Deze twee accessoires zijn ideaal als je in de bouw werkt en extra verlichting nodig hebt. Er zijn modellen met een luchtbelniveau en andere met ruimte in de armen om andere apparatuur, zoals lasermeters of inclinometers, te kunnen gebruiken.

Doctor or physiotherapist meausuring active range of motion

Goniometers worden veel gebruikt in de fysiotherapie.
(Bron: Daniela Pelazza: 104696873/ 123rf.com)

Samenvatting

Zoals je heb kunnen zien, zijn goniometers zeer eenvoudige instrumenten, maar zijn ze essentieel voor een grote verscheidenheid aan bouw- en timmerwerkzaamheden. Dankzij dit gereedschap kun je de beste resultaten bereiken bij hoeksneden en oppervlaktemetingen. Als je ze bij je doe-het-zelf projecten gebruikt zal je altijd het beste resultaat bereiken.

In termen van prijs-kwaliteitverhouding is een goniometer een eenvoudig, nauwkeurig en noodzakelijk instrument dat je in je gereedschapskist moet hebben. In dit artikel hebben we alles uitgelegd wat je moet weten over goniometers en op welke factoren je moet letten bij de keuze van één van deze instrumenten.

Vond je ons artikel over goniometers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste goniometer kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Alexandr Loskutov: 2074986/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies