Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Schijnt de zon weer zo fel dat je je favoriete acteurs in je serie niet eens meer herkent? Dan is het hoog tijd voor een stijlvol gordijn. Tegelijk blijven vervelende blikken van de buurt je bespaard en hoef je niet steeds de ramen schoon te maken. Dit betekent dat niet alleen de serie een visuele blikvanger in je huis is.

Met onze gordijnentest 2021 willen we je helpen je ideale gordijn te vinden. We hebben je de verschillende mogelijkheden getoond, ze met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen gepresenteerd. Dit moet je toekomstige aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Gordijnen zijn een uitstekende manier om je huis te beschermen tegen de zon en de inkijk. Ze kunnen ook een visuele blikvanger zijn.
 • Een basisonderscheid tussen gordijnen wordt gemaakt in de manier waarop ze vastgemaakt worden. Er kunnen bijvoorbeeld oogjes, linten, lussen of schuifsystemen gebruikt worden.
 • Met een ruime keuze aan kleuren en dessins zijn er talloze mogelijkheden voor mooie gordijnen. Hoe hoger de kwaliteit van de stoffen, hoe hoger de prijs van het model.

Gordijnen: Onze selectie

Er zijn veel verschillende gordijnen op de markt. In het volgende gedeelte hebben we de beste gordijnen op een rijtje gezet om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Gordijnen: koop- en beoordelingscriteria

De volgende lijst met beoordelingscriteria is bedoeld om je een overzicht te geven van de belangrijke aspecten bij het kopen van gordijnen, zodat je onderscheid kunt maken tussen de verschillende aanbiedingen. We beschouwen de volgende criteria:

In het volgende willen we elk criterium nader toelichten.

Maat

Gordijnen zijn er in veel verschillende maten. De eenheid is meestal centimeters. Het is daarom zinvol om de afmetingen van het raam en dus de vereiste maten voor het gordijn te weten vóór je koopt. Hetzelfde gordijnmodel is meestal in verschillende maten verkrijgbaar.

Op maat gemaakte gordijnen zijn ook verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels. Dit betekent dat je ook ongewone raammaten chic kunt inrichten met losse gordijnen.

Het is ook belangrijk om de rimpelfactor van de gordijnen te noteren, die bij sommige gordijnen als maateenheid wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, een rimpelfactor van 2,5 betekent dat je 2,5 meter stof per meter raam nodig hebt. Voor vloerlange gordijnen moet je 3 centimeter meer lengte rekenen, zodat de stof op de vloer kan rusten.

Type / sluiting

Er is een ruime keuze aan gordijntypes en verschillende soorten sluitingen. Het volgende overzicht moet je helpen bij je keuze.

 • Universeel band / spoorband / ruchesband: Met deze banden vormen zich kleine, onregelmatige plooien. Zo kun je zelf de drape van het gordijn bepalen. Om het gordijn goed te laten passen, moet je er ook haken, glijders of ringen aan bevestigen. Het is het beste om voorwerpen te gebruiken die bij het uiterlijk van het gordijn passen.
 • Oogjes: Oogjes zijn meestal van metaal of plastic en worden aan de bovenkant van de stof bevestigd. Zo kun je het gordijn eenvoudig over de gordijnroede trekken.
 • Lussen: Aan de stof van het gordijn zijn ongeveer 7 tot 10 centimeter lange lussen bevestigd, die eenvoudig over de gordijnroede getrokken kunnen worden.
 • Bindband: In tegenstelling tot de lussen worden op de gordijnstof twee losse banden genaaid, elk 30 tot 40 centimeter lang, die je naar believen kunt knopen.
 • Klittenband: De bevestigingsmethode met klittenband bestaat uit twee delen, het fleece band en het klittenband. Het klittenband wordt dan op het raamkozijn geplakt. Dit houdt lichte gordijnen op hun plaats omdat het zachte oppervlak van het vliesband aangrijpt op het harde oppervlak van het klittenband.
 • Schuifsystemen: Gordijnen kunnen ook bevestigd worden met schuifsystemen van kunststof of metaal. Schuifsystemen worden meestal in het plafond geboord.

Je moet altijd rekening houden met de vorm en het ontwerp van je gordijnroede om een zo goed mogelijke bevestiging te krijgen.

Verduistering

Als je gordijn geen licht doorlaat, kun je het als verduistering gebruiken. Zulke gordijnen worden meestal in de slaapkamer gebruikt. Daarentegen kunnen andere stoffen geweven worden om extreem open en doorschijnend te zijn, bijvoorbeeld om veel daglicht binnen te laten, zelfs als het gordijn dichtgetrokken is. Op deze manier wordt de kamer niet verduisterd, ondanks een volledig privacy scherm.

Sommige stoffen laten beduidend meer warmte toe dan andere.

Opgemerkt moet worden dat een klassieke daglichtstof meestal dunner geweven is. Daarentegen moeten gordijnstoffen voor verduistering meestal dubbel geweven zijn om ondoorzichtig te zijn. Bij dit proces worden veel verschillende materialen gebruikt. Gordijnen worden over het algemeen minder gebruikt bij het zoeken naar optimale zonbescherming.

Linnen, zijde en organza zijn daarom totaal ongeschikt voor een goede bescherming tegen de zon. Zware stoffen laten over het algemeen veel minder warmte door. Hiermee maak je een kamer echter helemaal donker.

Kleur

Gordijnen zijn er in talloze uitvoeringen en kleuren. Er zijn geen grenzen aan je creativiteit.

Er worden vaak effen kleuren gebruikt. Wil je echter dat je gordijnen een echte blikvanger zijn, dan zijn ook fellere kleuren de moeite waard.

Behalve de ruime keuze aan kleuren zijn er ook talloze patronen. Voorbeelden hiervan zijn ruit- of streeppatronen. Er zijn ook gordijnen met borduurwerk of appliqués voor kinderen.

Gordijnen: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende deel beantwoorden we kort de belangrijkste vragen over gordijnen. Na het lezen van deze gids moet je in staat zijn de ideale gordijnen voor je huis te kiezen.

Voor wie zijn gordijnen geschikt?

Gordijnen zijn bijzonder geschikt bij de inrichting van je eerste huis. Ze kunnen gebruikt worden om je tegen inkijk te beschermen, om de kamer te verduisteren of als stilistisch element voor je huis.

Gardinen

Gordijnen zijn niet alleen geschikt voor ramen. Ze kunnen ook gebruikt worden voor deuren of terrassen. Precies zoals je wilt. (Image source: Moon / unsplash)

Behalve gordijnen kopen, kun je er ook zelf naaien. Hier is het belangrijk de juiste stof en de houder te kiezen. Er is geen grens aan je creativiteit. Je kunt gordijnen gebruiken voor ramen, deuren of balkons/terrassen.

Er zijn veel verschillende ontwerpen en soorten montage, afhankelijk van de grootte, de behoefte en de plaats van gebruik.

Welke soorten gordijnen zijn er?

Als je een gordijn wilt kopen, zijn er vier hoofdsoorten. We laten je de voordelen en nadelen van elk type zien.

Type Voordelen Nadelen
Decoratieve sjaal (gordijn) Veel modellen / kleuren / motieven. Geschikt voor bijna elk raam. Niet geschikt voor dakvensters. Repareren kan ingewikkeld zijn.
Schuifgordijn Heb een verzwaring aan de onderkant. Kan gebruikt worden als ruimteverdeler. Niet geschikt voor elk raam.
Ruitengordijn Gordijnroede wordt in het raam geklemd. Meestal alleen voor kleine badkamerramen.
Romeins rolgordijn Een mengeling van gordijn en rolgordijn. Goed geschikt voor ramen met een vensterbank. Ruimtebesparend. Koorden kunnen breken of in de knoop raken.

In het algemeen hangt de keuze van het juiste type gordijn af van het raam waaraan het gordijn bevestigd moet worden. De individuele voor- en nadelen moeten er dan op toegepast worden. Het is belangrijk dat je bij het kopen het beste advies krijgt, zodat je de juiste soort gordijn voor je kunt kiezen. Er is een manier om een gordijn voor bijna elke behoefte te passen.

Hoeveel kosten gordijnen?

Gordijnen zijn er in veel verschillende prijssegmenten. Er wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen eenvoudige, middeldure en designer gordijnen. De afmetingen en de stoffen van de producten spelen een grote rol in de prijs. De kwaliteit van de gordijnen en de soort sluiting zijn ook belangrijk. Deze criteria bepalen de prijs.

Type Prijsklasse
Eenvoudige gordijnen ca. 10 tot 30 euro
Midden prijssegment 40 tot 100 euro
Designer gordijnen vanaf 100 euro

Eenvoudige gordijnen zijn al verkrijgbaar in bouwmarkten of meubelzaken. Hoe individueler en hoogwaardiger je gordijnen moeten zijn, hoe hoger de prijs. Hier vind je vooral eenmalige of op maat gemaakte stukken, die ook door bekende ontwerpers worden gemaakt.

Welke alternatieven zijn er voor gordijnen?

Behalve de hierboven beschreven gordijnen zijn er ook andere producten die voor de ruiten geplaatst kunnen worden. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we je in het volgende gedeelte een overzicht willen geven

 • Venetiaanse jaloezieën: Venetiaanse jaloezieën kunnen gebruikt worden als bescherming tegen inkijk of tegen verblinding, en worden aan de binnenkant van het raam bevestigd. Jaloezieën bestaan uit afzonderlijke kantelbare lamellen die gemaakt kunnen zijn van metaal, kunststof of zelfs hout. Je kunt met de verstelbare lamellen individueel bepalen hoeveel licht je wilt binnenlaten en hoe ondoorzichtig het privacy screen moet zijn.
 • Rolgordijnen: In tegenstelling tot gordijnen en jaloezieën bestaan rolgordijnen uit een enkel stoffen paneel. Het uniforme uiterlijk schept een visuele rust in de kamer. Voor een goede bescherming tegen de zon zijn verduisterende rolgordijnen een goede keus.
 • Gordijn: Een gordijn lijkt veel op een draperie. Deskundigen spreken van gordijnen als ondoorzichtige decoratieve stoffen voor het raam gebruikt worden.

Elk van deze producten heeft voordelen en nadelen. Afhankelijk van je toepassingsmogelijkheden en behoeften, moet je een geschikt producttype kiezen.

Gardinen

Gordijnen hebben vele toepassingen en stijlen. Afhankelijk van het model kunnen romantische, stijlvolle of eenvoudige kamers creatief ingericht worden. (Image source: Rob Wingate / unsplash)

Elke soort raamdecoratie kan je kamer er individueel en verschillend uit laten zien. Al met al hangt het altijd af van de algemene indruk.

Hoe maak ik gordijnen schoon?

Het is zinvol om gordijnen na een tijdje schoon te maken, want niemand houdt van vergeelde of stoffige gordijnen. Er zijn echter een paar dingen die je in gedachten moet houden. In het volgende deel laten we je zien welke trucs je moet volgen om je gordijnen goed schoon te krijgen.

 • Wassen in de wasmachine: Je moet gordijnen wassen in de wasmachine op 30 graden in het fijnwasprogramma op 800 toeren. Zorg ervoor dat je de wasmachine niet overbelast, anders ontstaan er kreukels.
 • Wasmiddel: Niet alleen het wasprogramma is belangrijk, maar ook het juiste wasmiddel. Om van de vergeling en grijze aanslag af te komen, moet je een speciaal wasmiddel voor gordijnen gebruiken. In het algemeen moet je voor katoen en polyester een kleur- of mild wasmiddel gebruiken. Witte gordijnen moeten met vloeibaar wasmiddel gewassen worden. Handwas wordt aanbevolen voor zijden en bedrukte gordijnen.
 • Natuurlijke huismiddeltjes: Natuurlijke huismiddeltjes zijn onder andere zuiveringszout / bakpoeder, azijn / citroenzuur of wassoda. De gordijnen moeten voor het wassen geweekt worden.

Over het algemeen is het een goed idee om gordijnen 2 tot 4 keer per jaar te wassen. Gordijnen kunnen dan gestreken worden. Bovendien moeten gordijnen niet in de droger gedroogd worden, maar op de traditionele manier opgehangen worden.

Hoe kan ik gordijnen goed weggooien?

Zodra je je oude gordijnen niet meer mooi vindt of ze beschadigd zijn, moet je ze vervangen. Er zijn ook enkele richtlijnen die je moet volgen bij het weggooien ervan.

 • Oude kledinginzameling: Gordijnen kunnen naar de oude kledinginzameling gebracht worden. Het is echter van essentieel belang dat ze schoon en in goede staat zijn. Anders kunnen ze niet ingeleverd worden.
 • Restafvalbak: Als de gordijnen erg versleten of vuil zijn, kunnen ze in de restafvalbak gegooid worden.
 • Recyclingcentrum: Als grote hoeveelheden oude gordijnen zich hebben opgehoopt, kunnen ze in het recyclingcentrum worden gedeponeerd. Zo worden de huisvuilbakken niet onnodig overvol.
 • Donaties: Een andere mogelijkheid is om gordijnen in goede staat aan liefdadigheidsinstellingen te schenken. Het is ook mogelijk ze in te leveren bij tweedehands winkels.
 • Gordijnroedes: Gordijnroedes moeten ook gerecycleerd worden in het recyclagecentrum of bij het grofvuil.

Het is belangrijk dat je je gordijnen op de juiste manier weggooit, anders kunnen er onnodige kosten voor derden ontstaan. Kijk daarom goed naar je gordijn voor je het weggooit. Je moet ook op internet nagaan of het recyclingcentrum in je omgeving überhaupt gordijnen accepteert.

Conclusie

Naast zijn functionele eigenschappen is een gordijn ook een visuele blikvanger in je huis. De vele verschillende modellen betekenen dat er geen grenzen zijn aan de variëteit. Bij het kopen van een gordijn kun je kiezen uit veel verschillende stijlen. Bovenal is bescherming tegen zon en privacy een belangrijke eigenschap van gordijnen. Er zijn ook op maat gemaakte gordijnen verkrijgbaar voor je individuele wensen. Dit betekent dat je in alle rust kunt genieten van geweldige series zonder hinderlijke schittering.

Beeldbron: Białasiewicz / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies