Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Als je op zoek bent naar een grafische kaart, zul je merken dat er momenteel meer dan 2000 producten op de markt zijn. Bovendien zijn er steeds nieuwe, gemoderniseerde modellen en verwarrende benamingen. Voor de doorsnee consument is het heel moeilijk om bij te houden wat er beschikbaar is en wat bij je behoeften past.

Met onze grafische kaart test 2021 willen we je helpen de beste grafische kaart voor jouw behoeften te vinden. We hebben verschillende soorten grafische kaarten vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing gemakkelijker en zo eenvoudig mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij het kiezen van de juiste grafische kaart is het belangrijk te weten waarvoor je je PC wilt gebruiken. Ga je hem gebruiken om grafisch veeleisende spelletjes te spelen of gewoon om te werken?
 • De krachtigste en duurste grafische kaart is niet altijd nodig voor je. Als je standaard kantoorfuncties gebruikt, op het Internet surft en standaard multimedia toepassingen gebruikt, is een instap grafische kaart prima geschikt. De huidige computers hebben meestal een adequate grafische kaart ingebouwd of geïntegreerd in de grafische processor.
 • Als je je PC wilt gebruiken voor grafische of video verwerking, hoge-resolutie spelletjes of CAD programma’s, moet je niet beknibbelen op de grafische kaart. In dit geval is het de belangrijkste PC component.

Grafische kaart: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor grafische kaarten

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke grafische kaarten. In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn. De criteria die je kunt gebruiken om grafische kaarten te vergelijken zijn:

Grafisch geheugen

Veel mensen maken de fout zich alleen te concentreren op de grootte van het geheugen van de grafische kaart, maar het is niet altijd nodig een enorm geheugen te hebben. Als je geen spellen speelt op meerdere monitoren met hoge resolutie, is een kleiner geheugen voldoende, want de meeste spellen zijn daarvoor geoptimaliseerd.

Het beste is om je te oriënteren op de huidige gemiddelde geheugengroottes. Als je de grafische kaart gebruikt om te gamen, kies je best minstens 4 GB tot 16 GB. Minder is genoeg voor normaal computerwerk. Het grafisch geheugen speelt een heel belangrijke rol. Behalve de grootte van het geheugen zijn ook de bandbreedte en de kloksnelheid van belang.

 • Kloksnelheid:
  Een grafische kaart met een hogere kloksnelheid en minder geheugen kan een betere keuze zijn.

  Nog belangrijker dan de grootte van je geheugen is echter de kloksnelheid. Hoe hoger de GPU kloksnelheid en hoe hoger de effectieve RAM kloksnelheid, hoe sneller de grafische kaart informatie kan verwerken en sneller beelden van de hoogste kwaliteit kan leveren. De grafische kaart met een lagere geheugenklok is uiteindelijk vaak minder krachtig, ook al heeft hij aanzienlijk meer geheugen.

 • Bandbreedte en geheugentype: Geheugenbandbreedte is van cruciaal belang als je de volledige prestaties uit je grafische kaart wilt halen. De meeste huidige grafische kaarten zijn uitgerust met DDR3 geheugen. Voor beginners zijn DDR2 modules vaak voldoende. In de spelsector moet je beslist voor DDR5 geheugen gaan om hogere prestaties en snelheid te krijgen. Je ziet hier duidelijk dat je aandacht moet besteden aan alle componenten in combinatie, vooral als het om geheugen gaat, want dit heeft een belangrijk effect op de prestaties van je grafische kaart.

Compatibiliteit met andere apparatuur

 • Grootte: Afhankelijk van of je een intern geïnstalleerde grafische kaart of een externe wilt kopen, moet je de afmetingen bekijken. Niet elke computerkast heeft evenveel ruimte voor je grafische kaart. Het zou vervelend zijn als je nieuwe grafische kaart uiteindelijk niet past. Met externe grafische kaarten ben je wat vrijer in je beslissing, omdat je niet afhankelijk bent van de behuizing van je computer.
 • Verbindingen en interfaces: Omdat je je grafische kaart ook moet aansluiten op de voeding en de monitor, moet je voor je koopt uitzoeken welke aansluitingen dit mogelijk maken. Er zijn zogenaamde 6-pins of 8-pins voedingsconnectoren, voor ISA, PCI, AGP en PCI Express interfaces. Het beste kun je nagaan hoe je oude grafische kaart met het moederbord en het scherm verbonden was. PCI-Express (PCI-e) is al de norm op de huidige computers. Vooral als je de grafische kaart op meerdere monitoren wilt aansluiten, moet hij een HDMI 2.0 of DisplayPort 1.2 aansluiting hebben om optimaal van zijn prestaties te kunnen profiteren.
 • Resolutie: Voor een optimale weergave moet je grafische kaart ook bij de andere componenten van je systeem passen. Bovenal moet de beeldschermresolutie van je monitor in overeenstemming zijn met die van de grafische kaart. Voor de beste overdracht kies je een grafische kaart die een DVI verbinding heeft. Voor full HD heeft je grafische kaart minstens 1920 x 1080 pixels nodig. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld films wilt kijken. Wil je spellen met hoge resolutie spelen, dan zit je op resoluties van meer dan 1920 x 1080 pixels, en je hebt ook een dual-link connector op je grafische kaart nodig om hem op de monitor aan te sluiten.

Warmteontwikkeling en type koeling

De manier waarop je grafische kaart gekoeld wordt, heeft een grote invloed op zijn prestaties. Als het te heet wordt, lijden de prestaties eronder. Om te voorkomen dat de grafische kaart oververhit raakt, moet de warmte voortdurend afgevoerd worden.

Er zijn twee manieren om dit te doen: Passieve en actieve koelsystemen.

De minimum eis is passieve koeling door afvalwarmte.

Als je je grafische kaart zwaar belast, kun je beter actieve koeling gebruiken. Hier maken we onderscheid tussen twee varianten. De ene is koeling met een eenvoudige ventilator, die ook de meest voorkomende vorm is en op de kaart wordt aangebracht. Afhankelijk van de grafische kaart kunnen er tot drie ventilatoren zijn.

Aan de andere kant is er waterkoeling. Deze variant is veel stiller, maar ook duurder. In tegenstelling tot luchtkoelers wordt de warmte op de grafische kaart vooral afgevoerd met behulp van water uit de koeler, dat in een gesloten circuit naar een radiator wordt gepompt, waar de warmte aan de lucht wordt afgegeven.

Waterkoelsystemen zijn de meest efficiënte koelsystemen voor gewone gebruikers.

Passieve koeling vereist geen ventilator. De afvalwarmte wordt via warmtegeleidende materialen weggevoerd van de grafische kaart. Dit gebeurt volkomen geruisloos, in tegenstelling tot koeling door ventilatoren, maar het kan lang niet zoveel warmte afvoeren als nodig is wanneer de grafische kaart onder hoge belasting werkt.

Stroomverbruik

Alle onderdelen van je computer verbruiken stroom, maar de grafische kaart is, samen met de processor, meestal verantwoordelijk voor het grootste verbruik. Bij hoogwaardige grafische kaarten in high-end apparaten kan dit tussen de 200 en 300 watt zijn.

Bij normaal surfen en werken is het verbruik echter meestal tussen de 10 en 30 watt. Zorg er niettemin voor dat je stroomvoorziening voldoende reserves heeft om het hoge verbruik op te vangen. Voor high-end gaming grafische kaarten kunnen hoogwaardige voedingen van 450 watt of meer nuttig en noodzakelijk zijn.

Besluit: Welke soorten grafische kaarten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Grafische kaarten zijn er van veel bedrijven, maar de ingebouwde grafische chips zijn meestal van een van de twee grote fabrikanten: AMD of Nvidia.

Fabrikant Voordelen Nadelen
AMD goedkoper dan Nvidia, met vergelijkbare prestaties, spellen kunnen met filters opnieuw geslepen worden hoger stroomverbruik, grotere behoefte aan ventilatie, meer lawaai, kan alleen overweg met FreeSync
Nvidia stil, laag stroomverbruik, spellen kun je verscherpen met filters, kan overweg met G-Sync en Adaptive Sync is hoger geprijsd

In de volgende secties vergelijken we de twee fabrikanten in detail voor je.

AMD

Als een goede prijs-prestatie verhouding belangrijk voor je is, kun je gerust voor de AMD grafische kaart gaan. Je krijgt optimale prestaties, maar moet kleine offers brengen in factoren als volume, stroomverbruik en ventilatie.

AMD verkoopt de Radeon lijn. AMD gebruikt FreeSync technologie. Dit synchroniseert de grafische kaart met het scherm, waardoor invoervertraging wordt verminderd en scheuren wordt voorkomen. Als je alleen een FreeSync beeldscherm wilt gebruiken, heb je genoeg aan AMD’s grafische kaart.

Nvidia

Als de prijs slechts van secundair belang is, hebben Nvidia grafische kaarten het voordeel. Met optimale prestaties bieden de grafische chips nauwelijks negatieve begeleidende factoren. Door zijn lage stroomverbruik genereert hij zelfs bij maximale belasting geen enorme hitte. Dit betekent dat hij minder hoeft af te koelen, wat weer leidt tot nauwelijks luchtgeluid.

Nvidia verkoopt modellen onder de naam GeForce. Behalve zijn eigen G-Sync technologie ondersteunt Nvidia ook de open standaard Adaptive Sync. Hierdoor kunnen Nvidia chips meerdere soorten beeldschermen gebruiken.

Gids: Veelgestelde vragen over grafische kaarten in detail beantwoord

Als je je computer met een nieuwe grafische kaart wilt uitrusten, heb je vast wel een paar vragen die je van tevoren opgehelderd wilt hebben. In onze grote grafische kaart gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen van klanten uitgekozen en ze duidelijk beantwoord.

Onze gids moet je helpen de perfecte grafische kaart voor jou op de markt te vinden.

Wat is een grafische kaart en waarom heb je er een nodig?

De grafische kaart is verantwoordelijk voor de prestaties van de computer in grafische toepassingen. Het wordt ook wel een GPU genoemd, wat staat voor Graphics Processing Unit. Het ontvangt gegevens van de computer en gebruikt die om het beeld voor de monitor te berekenen.

Grafikkarte-1

Als het interieur van je computer het toelaat, kun je je nieuwe grafische kaart installeren. Is er niet genoeg ruimte, dan zul je een externe oplossing moeten gebruiken.
(Image source: Rafael Pol /Unsplash)

Bij de onboard oplossing is de grafische kaart direct op het moederbord van de hoofdprocessor geïntegreerd. Hier wordt een deel van het hoofdgeheugen gebruikt als grafisch geheugen. Hierdoor is de kaart niet zo krachtig als een externe grafische kaart, die zijn eigen geheugen heeft.

Externe grafische kaarten zijn krachtiger dan onboard oplossingen.

Als je een plaatje op je computer wilt hebben, heb je een grafische kaart nodig, anders blijft het zwart. Hij regelt de beeldweergave en ontlast de processor als je spelletjes wilt spelen of films wilt kijken.

Wat kost een grafische kaart?

Er zijn verschillende prijsklassen tussen verschillende grafische kaarten. Als je je PC alleen voor kantoortoepassingen wilt gebruiken, hoef je geen grafische kaart te kopen die enkele honderden euro’s kost.

Aan de andere kant zul je voor die prijs geen grafische kaart vinden die aan de eisen van een huidig high-end spel kan voldoen.

Type Prijsklasse
Instapmodel onder de 50 euro
Middenklasse model 50 tot 150 euro
Prestatiemodel 100 tot 350 euro
High-end model vanaf 350 euro (tot 10.000 euro)

Je kunt eenvoudige modellen krijgen voor zo weinig als 45 euro. Met een minimum aan grafische kracht kunnen ze echter niet veel meer doen dan kantoortoepassingen draaien en misschien een video bekijken. Grafische kaarten uit het middensegment beginnen bij 50 euro en lopen op tot ongeveer 150 euro.

Met deze modellen zouden gewone computerprogramma’s bruikbaar moeten zijn en zelfs eenvoudige spelletjes kunnen gespeeld worden. Voor krachtige grafische kaarten moet je tussen de 100 en ongeveer 350 euro betalen. Ze bieden al de nodige prestaties voor gamen of videobewerking, maar kunnen hun grenzen bereiken voor spellen met hogere eisen.

High-end grafische kaarten waarmee je alle spellen kunt spelen zijn niet voor minder dan 350 euro te koop. De sky is the limit, en er zijn zelfs modellen voor meer dan 10.000 euro. Met zulke modellen heb je je echter al voor de komende jaren verzekerd.

Hoe kan ik mijn grafische kaart overklokken?

Als je spellen niet soepel lopen of je computer stottert tijdens grafische toepassingen, heeft je grafische kaart waarschijnlijk zijn grenzen bereikt. Voor betere prestaties kun je je grafische kaart een beetje optimaliseren, dit heet overklokken.

Hoe hoger je je GPU overklokt, hoe meer rekenkracht hij krijgt.

Overklokken zelf is tegenwoordig veilig. De grafische kaarten zijn uitgerust met verschillende veiligheidsmechanismen, zodat ze niet in brand vliegen als je ze overklokt. Als je echter merkt dat de computer blijft hangen of vastloopt, moet je de klokfrequentie iets verlagen.

Iets anders om rekening mee te houden is dat een hogere kloksnelheid theoretisch de levensduur van je grafische kaart kan verkorten. Hij zal op veel hoger vermogen werken dan waarvoor hij ontworpen is. Ook kun je problemen krijgen met garantieclaims, als dat ooit nodig is.

Kan ik met mijn grafische kaart meerdere monitoren tegelijk laten werken?

Een oplossing met 2 DVI aansluitingen stelt je in staat om met je grafische kaart meerdere monitoren tegelijk te laten werken. Als je meer dan twee monitoren wilt aansluiten, kun je twee of meer grafische kaarten met elkaar verbinden om een grafische kaart netwerk te vormen.

Zowel je moederbord als je grafische kaart moeten deze optie echter ondersteunen. Als je aan verschillende programma’s tegelijk werkt, veeleisende videobewerking uitvoert of uitgebreide spelletjes speelt, kunnen meerdere monitoren de workflow of spelervaring aanzienlijk verbeteren.

Waar kan ik zien welke grafische kaart is aangesloten?

Als je wilt zien welke grafische kaart momenteel in je computer geïnstalleerd is, kun je dat gemakkelijk doen in Apparaatbeheer. Je ziet de stappen in de volgende sectie

 1. Druk tegelijk op de sneltoets

[Windows] + [X]. In het menu dat opent, kies je “Apparaatbeheer”.

 • Zoek naar “Graphics Card” en open het tabblad.
 • Door te dubbelklikken op de grafische kaart die eerder verscheen, kun je alle informatie over je grafische kaart oproepen.
 • Zijn er alternatieven voor een grafische kaart?

  Als je op je computer werk wilt doen waarbij je beelden moet afspelen, met andere woorden, alles wat je op een computer kunt doen, heb je een grafische kaart nodig. Er zijn dus geen alternatieven. Je kunt je toepassingen niet draaien zonder een grafische kaart.

  Grafikkarte-2

  De grafische kaart is een belangrijk onderdeel van de computer. Met twee actieve ventilatoren is hij ontworpen voor hogere prestaties.
  (Image source: Christian Wiediger /Unsplash)

  Als je een nieuwe computer hebt gekocht en niet tevreden bent over de reeds geïnstalleerde grafische kaart, kun je die natuurlijk vervangen door een geschikt model dat je meer prestaties biedt. Er zijn vrijwel geen bovengrenzen.

  Hoe maak ik een grafische kaart

  schoon? Als je de computer voor normale werkdoeleinden gebruikt, hoef je de grafische kaart niet per se schoon te maken. Omdat er altijd gevaar is voor beschadiging van de gevoelige chips en verbindingen, moet je onnodige ingrepen vermijden.
  Als de grafische kaart alleen in normaal gebruik is, hoeft ze niet schoongemaakt te worden.

  Als schoonmaken echter onvermijdelijk is, raden we aan het grove vuil eerst te verwijderen met een haardroger in koude lucht stand. Als de grafische kaart erg vuil is, bijvoorbeeld na vele jaren gebruik, moet ze intensiever worden schoongemaakt. Hoe stoffiger het is, hoe heter het wordt en de ventilatoren kunnen de warmte niet meer afvoeren. In dit geval zijn er een paar basisprincipes die je in gedachten moet houden

  1. Koppel de computer los van de stroomvoorziening.
  2. Koppel de monitor en andere apparaten los van de PC.
  3. Verwijder nu de grafische kaart.
  4. Verwijder grof vuil met een föhn op koude lucht.
  5. Je kunt grote oppervlakken afvegen met een antistatische doek.
  6. Moeilijk bereikbare plaatsen kun je schoonmaken met een antistatisch borsteltje of een wattenstaafje.

  Als je heel grondig te werk wilt gaan, kun je ook de afzonderlijke onderdelen van de grafische kaart losschroeven, maar hiervoor moet je al enige ervaring hebben.

  Hoe installeer en verwijder ik een grafische kaart?

  In deze video leer je hoe je je grafische kaart in je computer installeert en waar je rekening mee moet houden.

  Wat zijn de tekenen dat de grafische kaart defect is?

  Als je grafische kaart niet meer goed werkt, kan dit op verschillende manieren tot uiting komen.

  • Op het scherm verschijnen op verschillende plaatsen flikkerende strepen. Je moet de computer onmiddellijk afsluiten nadat je alle toepassingen gesloten hebt.
  • Je computer blijft crashen als je spelletjes speelt of grafisch-intensieve toepassingen gebruikt.
  • Je scherm blijft zwart. Als je acht korte piepjes hoort of één lange piep en twee korte piepjes, betekent dit meestal dat de grafische kaart niet gevonden kan worden of defect is.

  Deze tekenen kunnen verschillende oorzaken hebben en je moet beslist zelf controleren of een specialist laten nagaan of het probleem met de grafische kaart te maken heeft.

  Foto bron: Klemenchenko/ 123rf.com

  Waarom kun je me vertrouwen?

  Recensies