Heerlijke, knapperige en voedzame granola mag niet ontbreken in een gezonde voorraadkast. Hoewel de klassieke granola uit havermout, noten en honing bestaat, zijn er tegenwoordig nog veel meer combinaties mogelijk. Hoe kies je de beste granola? Waar moet je op letten bij je aankoop? In deze shopgids vind je de antwoorden op deze en nog veel meer vragen over granola.

Granola is een bron van de juiste complexe koolhydraten, vezels en gezonde vetten. De hoge voedingswaarde maakt het het ideale voedsel voor sporters, kinderen en vegetariërs. Bovendien helpt het knapperige mengsel om de eetlust af te nemen, constipatie te bestrijden en het cholesterol te verlagen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Belangrijk om te weten

  • Granola is een mengsel van onder andere granen, noten, gedroogd fruit, zaden, oliën, zoetstoffen en andere extra ingrediënten, zoals kokosnoot, kaneel en gember. De ingrediënten worden enkele minuten geroosterd om een knapperige textuur te bereiken.
  • Granola bevat de juiste complexe koolhydraten, vezels, gezonde vetten, eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium en zink. De voedingssamenstelling varieert uiteraard echter per product, afhankelijk van de ingrediënten.
  • Granola zorgt voor verzadiging, verlicht constipatie, vermindert cholesterol en geeft energie. Er zijn veel verschillende soorten granola, er is voor ieder wat wils. Ook bestaan er varianten voor allerlei soorten dieten zoals veganistische en glutenvrije granola en granola geschikt voor diabetici.

Ranking: De beste granola producten op de markt

Granola is erg voedzaam en gezond, vooral als je het zelf maakt. Granola maken is niet moeilijk en neemt weinig tijd in beslag. Gelukkig maar, met alle drukke levens van tegenwoordig. Toch heeft niet iedereen de tijd om zelf granola te maken. Als je granola met een goede voedingskwaliteit wilt kopen, kun je het beste kiezen voor een van onze favoriete producten:

1e plaats: Kölln Muesli Crisp (Classic)

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je de knapperige granola van Kölln. De granola is natuurlijk en puur en heeft een fijne vanilletoon. Het is een klassiek recept zonder al te veel toevoegingen zoals stukjes fruit. Een goede optie dus voor de liefhebbers van een simpele maar heerlijke granola. De vanille-knapperige stukjes zorgen voor een lichte en toegankelijke smaak.

Hierboven zeggen we het eigenlijk al. Als je van pure maar knapperige muesli houdt, is dit jouw product. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de granola aan te vullen met vers fruit of te combineren met de fruitmuesli van dezelfde fabrikant. Het product heeft een hoog volkoren aandeel en is van goede kwaliteit. De knapperige granola is daarnaast geschikt voor veganisten.

2e plaats: Lizi’s Granola (biologisch)

Op de tweede plaats staat de biologische granola van Lizi’s Granola. De granola bevat weinig suiker en veel vezels. Het product is geschikt voor veganisten en bevat geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). De zak bevat 500 gram. De ingrediënten zijn: havervlokken, geraspte kokosnoot, raapzaadolie, fructose, pompoen- en zonnebloemzaadjes en cashewnoten en hazelnoten.

Naast het hoge vezelgehalte, houdt het lage suikergehalte de glycemische index laag en produceert het geen abrupte verhogingen van de bloedglucose. Het is daarom een ideaal product voor diabetici. De samenstelling is er speciaal op gericht om je energie op een geleidelijke en duurzame manier te verhogen. De granola is knapperig en krokant en niet te zoet of plakkerig.

3e plaats: Dr. Oetker Vitalis Super Muesli (met extra portie eiwitten)

De granola van Dr. Oetker heeft een heerlijke smaak van soja en volkoren havermout met scherpe chocolade en knapperige noten. Juist deze combinatie zorgt voor een extra eiwitrijk ontbijt. Voor de productie van de granola worden alleen hoogwaardige grondstoffen uit een gecontroleerde teelt gebruikt. Een geavanceerd recept maakt het resultaat compleet.

Deze granola is een echte superblend en is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een eiwitboost voor iedere ochtend. Dit vezelrijke product is ideaal als energieleverancier voor een goede start van je dag. De basis bestaat uit knapperige volkoren haver, rogge en sojavlokken. Je kunt de granola gebruiken in combinatie met melk, yogurt, kwark, fruit of gewoon puur.

4e plaats: Crunchy Queen (zonder toegevoegde suikers)

De granola van Crunchy Queen is geschikt voor degenen die op zoek zijn naar meer dan een simpele granola: meer plantaardige eiwitten, meer noten en dus meer plezier. Het product enkel en alleen uit plantaardige eiwitten van soja-vlokken, zonnebloempitten, geroosterde en gezouten pinda’s, pindakaas en een vleugje agavesiroop. De granola wordt met de hand gemaakt.

De Crunchy Queen-granola is gemaakt zonder toegevoegde suikers en kunstmatige toevoegingen als smaakstoffen en -versterkers. Het product is daarom ook geschikt voor mensen die aan bepaalde voedselintoleranties lijden. Crunchy Queen staat bekend om de aandacht voor gezond en suikervrij voedsel en gepersonaliseerde producten. Het gezicht achter het merk is het gezicht van Julia, de zelfbenoemde Crunchy Queen en groot Crunchy Muesli-fan.

5e plaats: Verival (biologisch, veganistisch en zonder palmolie)

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je de granola van Verival. De granola is niet overal in de supermarkt te vinden, maar gelukkig wel op online shops zoals Amazon. De knapperige mix van haver en rijstkrokantjes wordt gebakken met zonnebloemolie. Dit maakt de haver extra knapperig. Met het handige multi-pack zul je voldoende voorraad hebben voor een langere tijd. Zo begin je iedere dag met voldoende energie.

Verival bakt de granola zonder palmolie, omdat duurzaamheid een belangrijke kernwaarde voor hen is. Het product wordt met de hand gemaakt in het hart van de Tiroolse Alpen. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1984 is er veel veranderd, maar de huisvesting in het mooie Tirol is altijd gebleven. Omgeven door groene weiden en met sneeuw bedekte bergen wordt de ontbijtcreatie met liefdevolle toewijding bereid.

Shopgids: Alles wat je moet weten over granola

Er zijn veel verschillende soorten granola op de markt. Er is voor ieder wat wils. Om optimaal te genieten van de voordelen van granola, is het belangrijk om de granola op basis van je eigen smaak te kiezen. Ook is het bepalend of je de granola op de juiste manier consumeert. In deze paragraaf gaan we dieper in op deze en andere aspecten.

De aanbevolen hoeveelheid granola kan per persoon variëren, afhankelijk van de individuele behoeften.
(Bron: Erik Reis: 70237232/ 123rf.com)

Wat is granola precies?

Granola is een mengsel van onder andere verschillende granen, noten, gedroogde vruchten, zaden, zoetstoffen en olie. Het is een zeer energiek en voedzaam voedingsmiddel. De ingrediënten worden enkele minuten in de oven geroosterd. De meest klassieke combinatie van granola is: havervlokken, noten, honing, zonnebloemolie, rozijnen en geraspte kokosnoot.

Wat zit er in granola?

Hoewel er een traditionele combinatie van ingrediënten bestaat om granola te maken, zijn er in de afgelopen jaren veel verschillende recepten ontstaan om aan de verschillende behoeften en wensen van de consument te voldoen. Als gevolg hiervan is de variëteit van granola op de markt enorm toegenomen. Welke ingrediënten moeten er in ieder geval in een gezonde granola zitten? Je vindt het antwoord in de onderstaande lijst:

  • Granen: Havervlokken of -schilfers, cornflakes, boekwijtvlokken of rijstvlokken zoals gepofte tarwe, quinoa of rijst.
  • Noten: Amandelen, pinda’s, cashewnoten, hazelnoten of pistachenoten.
  • Gedroogd fruit: Rozijnen, bosbessen, pruimen, abrikozen of aardbeien.
  • Zaden: Zonnebloem, pompoen, chia of sesam.
  • Oliën: Zonnebloem, olijf of kokosnoot.
  • Zoetstoffen: Honing, rijststroop, kokossuiker, fruitpuree, dadelsiroop, berkensuiker of stevia.
  • Smaakstoffen: Geraspte kokosnoot, kaneel, bittere cacao, gedroogde citrusschillen, gember, zeezout, dille, mosterd.

Wat zou er niet in granola moeten zitten?

Het probleem met goedkope granola uit de supermarkt is dat het meestal veel toegevoegde suikers en ongezonde vetten bevat. Met het doel om gemakkelijker de aandacht van consumenten te krijgen en te behouden, veranderen fabrikanten een gezond voedingsproduct als granola in een ongezonde traktatie. Hieronder vind je een overzicht van de ingrediënten die NIET in granola zouden moeten zitten:

  • Witte of bruine suiker
  • Honing, in buitensporige hoeveelheden
  • Poedersuiker
  • Suikerachtige granen
  • Gekarameliseerde noten
  • Noten met een chocolade topping
  • Gezouten of gefrituurd fruit
  • Stukjes melkchocolade of witte chocolade
  • Gedroogd fruit bedekt met glazuur
  • Oliën in grote hoeveelheden of, erger nog, geraffineerde olie
Granola voedselgroepen Gezonde ingrediënten Schadelijke ingrediënten
Granen Volkoren granen, vlokken, zonder toegevoegde suiker. Suikerachtige granen. 
Noten Ongebrande noten. Noten met toegevoegd zout, gebakken of met een karamel- of chocolade-topping.
Gedroogd fruit Bijvoorbeeld rozijnen, bosbessen, pruimen en abrikozen. In principe is al het fruit toegestaan. Geglazuurd gedroogd fruit of fruit bedekt met chocolade of karamel.
Zaden Zoals zonnebloem- en pompoenpitten, chia en sesam. Gezouten zonnebloempitten.
Zoetstoffen Honing (in kleine hoeveelheden), berkensuiker, stevia, rijststroop, dadelsiroop. Witte suiker, bruine suiker en overmatige hoeveelheden honing of siroop.
Oliën en vetten Extra vierge zachte olijfolie, zonnebloemolie (in kleine hoeveelheden), vierge kokosolie, natuurlijke pindakaas (geen toegevoegde suiker). Teveel olie, van welke aard dan ook. Geraffineerde oliën, pindakaas met toegevoegde suiker.

Welke voedingsstoffen biedt granola?

De ingrediënten van granola zijn goed verteerbaar en bevatten ruim voldoende gezonde voedingsstoffen. Granola is daarom een zeer compleet voedingsmiddel. Het levert eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Als het is gemaakt met ingrediënten van goede kwaliteit, kan granola dagelijks worden geconsumeerd door zowel kinderen als volwassenen. Het voedingsprofiel van een goed granola product is als volgt:

  • Complexe koolhydraten met een langzame afgifte van energie: Tussen de 50 en 60%.
  • Eenvoudige suikers: Ongeveer 20 tot 25%. Dit percentage ligt lager in het geval van suikerarme granola’s.
  • Voedingsvezels: Ongeveer 6%. Hoewel dit aandeel erg kan variëren, afhankelijk van de gekozen ingrediënten.
  • Eiwitten: Meestal tussen de 8% en 10%, tenzij er extra eiwitbronnen aan het product worden toegevoegd.
  • Vetten: Kunnen variëren tussen de 9% en 25%, afhankelijk van de hoeveelheid noten, zaden en olie. Vetten zijn meestal enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd, van het omega 3-soort.
  • Vitaminen: B-viraminen (B1, B2, B3 en foliumzuur) en vitamine E.
  • Mineralen: Calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en fosfor.

Waarom is granola gezond?

Als granola enkel bestaat uit geroosterde granen als havermout, noten en zaden, is granola gezond. Granola die geroosterd is met suikers en vetten kun je beter laten staan. Het belangrijkste voordeel van gezonde granola is dat het bijna alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Granola kan bovendien nuttig zijn voor de preventie en behandeling van verschillende ziekten. Het is daarnaast een uitstekend supplement voor speciale diëten. Hieronder vind je de overige voordelen van granola:

  • Helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen: Granola biedt omega 3-vetten dankzij ingrediënten als noten en chia- of lijnzaad. Bovendien is havermout een bron van oplosbare vezels, die de opname van cholesterol uit voedsel op het darmniveau vermindert. Als gevolg hiervan neemt het cholesterolgehalte in het bloed af en hoopt dit zich niet op in de slagaders.
  • Vermindert constipatie: Granola is een uitstekend voedingsmiddel om constipatie te behandelen omdat het 2 soorten vezels biedt: oplosbaar en onoplosbaar. De eerste worden door bacteriën afgebroken in de dikke darm en houden de massa in de darm soepel en de tweede stimuleert de darmbeweging en bevordert de stoelgang.
  • Voorkomt aambeien en darmkanker: Constipatie is een risicofactor voor beide aandoeningen. Omdat granola constipatie verlicht, helpt het indirect om deze ziekten te voorkomen.
  • Levert calcium, ijzer en zink: Deze voedingsstoffen zijn van cruciaal belang voor de veganististen die geen zuivel of vlees consumeren en de voedingsstoffen dus uit andere bronnen moeten halen.
  • Uitstekende bron van plantaardige eiwitten: De combinatie van verschillende aminozuren van noten, zaden, quinoa en haver maakt granola een zeer goede eiwitbron voor vegetariërs en veganisten.
  • Aanbevolen voedingsmiddel voor sporters: Granola levert energie voor fysieke prestaties, eiwitten voor de ontwikkeling van de spiermassa en belangrijke mineralen voor de functie van spieren zoals kalium, calcium en magnesium.
  • Granola biedt foliumzuur, een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap: Foliumzuur, in Nederland ook wel bekend als vitamine B11, helpt bij de sluiting van de neurale buis van het embryo. In het geval van een tekort aan foliumzuur kan de baby worden geboren met spina bifida. De wervelkolom sluit dan niet goed aan de onderkant. Ook is er kans op anencefalie-symptomen waarbij de hersenen en de schedel onvolledig ontwikkeld worden.
  • Het bevordert de fysieke en intellectuele ontwikkeling van kinderen: Granola levert energie en voedingsstoffen als eiwitten, calcium, fosfor voor de fysieke groei van botten, spieren en kraakbeen. Bovendien bevat granola voedingsstoffen als omega-3-vetten en ijzer, die onmisbaar zijn voor de cognitieve- en hersenontwikkeling.
  • Het helpt om bloedarmoede voorkomen en te behandelen: Granola is een plantaardige bron van ijzer. Om de ijzer-opname te verhogen, is het noodzakelijk om de granola te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citroen, aardbei, bosbes of kiwi.
  • Het helpt bij het handhaven van een normale bloedglucose bij mensen met diabetes: De koolhydraten in granola worden langzaam verteerd en opgenomen dankzij de aanwezigheid van vezels. Daarom lijdt het bloedglucosegehalte na het consumeren van granola niet onder abrupte verhogingen.

Is granola goed voor je darmen?

Granola verlicht niet alleen constipatie, maar is ook nog eens een prebioticum. Prebiotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten die, wanneer ze de dikke darm bereiken, dienen als een substraat voor de nuttige bacteriën die erin leven. Hierdoor blijft het evenwicht in de darmflora behouden en wordt de gezondheid van de gastheer bevorderd.

Maar let op! Een prebioticum is niet hetzelfde als een probioticum. Een probioticum is een levend micro-organisme dat gunstig is voor de gezondheid wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Je vindt probiotica bijvoorbeeld in de bacteriën van yoghurt. Een prebioticum daarentegen is een onverteerbare vezel die de nuttige bacteriën voedt die in het darmkanaal leven en de werking ervan reguleren.

Cynthia SassVoedingsdeskundige

” Er bestaat geen standaard recept voor granola. Of de granola wel of niet gezond is hangt af van de ingrediënten en de manier waarop deze verwerkt zijn.”

Hoe maak je granola zelf?

Zelf granola maken is heel eenvoudig en snel gedaan. Je kunt verschillende combinaties van ingrediënten gebruiken, afhankelijk van je eigen voorkeuren. De verhouding droog voedsel (granen, noten, gedroogde vruchten en zaden) ten opzichte van vochtig voedsel (honing en olie) is over het algemeen 6 op 1. Dit is ons favoriete recept:

  • Plaats 2 kopjes havermout vlokken op een bakplaat, samen met 2 kopjes andere granenmix vlokken (bijvoorbeeld tarwe, rijst, quinoa, maïs), 1 kop grof gehakte noten (zoals amandelen, cashewnoten), ½ kopje zaden naar smaak en ½ kopje rozijnen.
  • Meng ¾ kopje honing met ¼ kopje milde extra vierge olijfolie. Semlt de honing zodat je het gemakkelijker over de droge ingrediënten kunt verspreiden. Giet het honing- en oliemengsel over de droge ingrediënten en verspreid het zo goed mogelijk. Roer de inhoud nu met een spatel om het droge voedsel goed te mengen met de honing en olie.
  • Bak het mengsel gedurende 10 minuten op een gemiddelde temperatuur. Roer na deze tijd de ingrediënten opnieuw met een spatel en bak nog eens 5 minuten.
  • Zodra de granola een enigszins gouden kleur aanneemt, haal je deze uit de oven en laat je hem afkoelen tot op kamertemperatuur.
  • Bewaar de muesli in een glazen bak met een deksel en bewaar deze gedurende 7 dagen in de koelkast.
  • Je kunt de granola puur en alleen eten, of gemengd met yoghurt, melk, een groentendrankje of fruit.

Helpt granola om af te vallen?

Ja, ondanks dat granola een voedingsmiddel is dat is gericht op calorieën en voedingsstoffen, is het een uitstekende optie voor mensen die willen afvallen. Dankzij de rijke bijdrage van voedingsvezels, eiwitten en gezonde vetten biedt granola veel verzadiging en onderdrukt het de eetlust. Hierdoor heb je tussen de maaltijden door minder zin om te snaaien.

Aan de andere kant zorgen de knapperige textuur en de heerlijke smaak van granola ervoor dat veel mensen dit product met veel plezier eten. Hierdoor vermindert het verlangen naar andere snacks vol suikers, verzadigde vetten, transvetten en zout. Wel is het belangrijk om te controleren of je een goede granola kiest, en niet een waar veel ongezonde suikers en vetten aan zijn toegevoegd.

De beste tijd om granola te eten is bij het ontbijt of als lichte snack tussendoor.
(Bron: Julia Sudnitskaya: 52106299/ 123rf.com)

De beste manier om met granola af te vallen, is om het bij het ontbijt te eten, vergezeld van fruit en zuivelproducten. Veganisten kunnen de granola combineren met drankjes of yoghurt gemaakt van amandelen, cashewnoten of havermout. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden, omdat het dan lastiger kan worden om gewicht te verliezen.

Is granola goed voor sporters?

Veel sporters zijn bezig met een healthy lifestyle en willen daarbij dus ook gezond eten. Granola is dan een geschikte optie. Het is rijk aan langzaam vrijkomende koolhydraten en is een voedingsmiddel dat langzaam verteerd wordt. Het duurt ongeveer 2-3 uur om de voedingsstoffen ervan te absorberen. Het wordt om deze reden niet aangeraden om granola als pre-workout of post-workout snack te gebruiken, omdat op deze momenten voldoende energiebronnen en snelle eiwitten nodig zijn.

Bovendien kan granola spijsverteringsongemakken tijdens lichamelijke inspanning veroorzaken. Als je sport, is het het beste om de granola bij het ontbijt of als snack tussendoor te eten. We raden aan om het in ieder geval minimaal 3 uur voor of na het tijdstip van de training te eten. Granola is gunstig voor elke sporter, maar nog meer voor veganisten omdat het een geweldige plantaardige bron van eiwitten, calcium, ijzer, fosfor en magnesium is.

Welke soorten granola zijn er?

Hoewel de voedselgroepen die worden gebruikt over het algemeen altijd hetzelfde zijn, zijn er verschillende soorten granola op de markt. De meeste mensen kunnen ieder soort granola eten, hoewel er ook mensen zijn die een dieet volgen en die een soort moeten kiezen die speciaal geschikt is voor hun situatie. Hieronder vind je een overzicht met de soorten granola die er zijn:

  • Klassieke granola: Bevat een combinatie van bijvoorbeeld havermout, honing, noten, rozijnen en olie.
  • Granola geschikt voor veganisten: De honing wordt in dit geval vervangen door stevia, berkensuiker, rijststroop, kokossuiker, banaan- of appelmoes of dadelsiroop.
  • Glutenvrije granola: Bevat geen havermout of is gemaakt met glutenvrij havermout. Hoewel havermout van nature geen gluten bevat, wordt het wel in fabrieken verwerkt waar ze met granen met gluten werken. Glutenvrije granola kan ook worden gemaakt van quinoa, maïs, rijst of boekweit.
  • Granola verrijkt met eiwitten: Dit is de klassieke granola, verrijkt met extra eiwitten of soja-eiwitisolaat.
  • Granola met weinig suiker: De honing wordt vervangen door suikervrije of suikerarme zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld stevia, berkensuiker, fruitpuree, dadelsiroop of rijststroop.

Hieronder vind je per type granola de nodige indicaties en beschrijvingen voor wie de soort het meest geschikt is:

Klassieke granola:

  • Mensen die de voedingskwaliteit van hun eetpatroon willen verbeteren en geen speciaal dieet volgen, zoals mensen die een veganistisch of glutenvrij dieet volgen
  • Personen die last hebben van obstipatie of die hun darmfunctie willen reguleren
  • Vegetarische mensen (let op: niet veganistisch)
  • Individuen die hun eetlust willen verminderen, om minder te eten en gewicht te verliezen
  • Sporters
  • Kinderen en tieners
  • Mensen met cholesterolwaarden die hoger zijn dan normaal

Granola met weinig suiker:

  • Diabetici
  • Mensen die willen afvallen
  • Personen die gevoelig zijn voor tandbederf
  • Kinderen, mits de granola geen kunstmatige zoetstoffen bevat

Granola verrijkt met eiwitten:

  • Sporters
  • Mensen die om een andere reden een verhoogde eiwitbehoefte hebben

Glutenvrije granola:

  • Mensen met glutenintolerantie of mensen die om andere redenen een glutenvrij dieet hebben

Granola zonder honing:

  • Veganisten, omdat honing wordt gemaakt door bijen en dus een dierlijk product is
  • Mensen die allergisch zijn voor honing van bijen

Hoeveel granola moet je eten?

De aanbevolen portie granola is 25 tot 40 gram per dag, wat overeenkomt met respectievelijk ½ kopje of ¾ kopje. De hoeveelheid kan echter variëren, afhankelijk van je eigen behoeften. Voor atleten of kinderen in volle groei wordt het aanbevolen om dagelijks 5 tot 6 eetlepels granola te eten.

Heeft granola ook nadelen?

Granola wordt als zeer veilig voedsel voor de gezondheid beschouwd. Het enige negatieve effect dat kan optreden bij mensen die nog niet zijn gewend aan de consumptie ervan, is mogelijk winderigheid. Dit komt door het hoge gehalte aan voedingsvezels. Meestal raakt na een paar dagen het lichaam gewend en neemt de winderigheid aanzienlijk af.

Er zijn veel verschillende recepten om granola te maken. Je kunt de samenstelling ervan helemaal aanpassen naar je eigen behoeften op dat moment.
(Bron: Nataliya Piatrovich: 103659762/ 123rf.com)

Heeft granola contra-indicaties?

Veganisten en personen met glutenintolerantie dienen granola te kopen waarvan de ingrediënten geschikt zijn voor hen, dat wil zeggen respectievelijk vrij van honing en gluten. Voor mensen met diabetes, geldt dat ze granola met weinig suiker zouden moeten consumeren. Verder moeten de volgende groepen mensen extra voorzichtig zijn met de consumptie van granola:

  • Mensen met een allergie voor een van de ingrediënten, bijvoorbeeld voor noten, sesamzaad of honing.
  • Mensen met een prikkelbare darm of mensen die lijden aan een inflammatoire darmziekte in de actieve fase zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
  • Kinderen die jonger zijn dan 2 jaar, omdat de kleine ingrediënten op deze leeftijd erg gevaarlijk zijn. Zo kunnen de noten of het gedroogde fruit verstikking of zelfs longontsteking veroorzaken.
  • Mensen die last hebben van hypothyreoïdie en levothyroxine gebruiken moeten granola bij het ontbijt vermijden, omdat de vezels de absorptie van het schildklierhormoon kunnen remmen. De rest van de dag kunnen ze zonder problemen granola eten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je eerder in deze shopgids hebt kunnen lezen, kan er een behoorlijk verschil qua voedingskwaliteit zitten tussen zelfgemaakte granola en gekochte granola. De toegevoegde suikers en het gebruik van kunstmatige toevoegingen kunnen de samenstelling van de granola negatief beïnvloeden en er meer een ongezonde snack van maken dan een gezond ontbijtalternatief. Om er zeker van te zijn of je goede granola koopt, raden we je aan op de volgende aankoopcriteria te letten:

  • Hoeveelheid suiker
  • Hoeveelheid vezels
  • Oorsprong van de ingrediënten
  • Aanwezigheid van allergenen
  • Smaak

Hoeveelheid suiker

Gezonde granola mag niet meer dan 8-10 gram eenvoudige suikers per portie bevatten. Mensen met diabetes of mensen die willen afvallen, raden we aan om te kiezen voor minder suiker, met een gehalte van maximaal 4% suiker. Mueslirepen hebben meestal een suikergehalte dat ruim boven deze aanbeveling ligt.

Lisa HayimVoedingsdeskundige

“Granola is een geweldige bron van vezels en eiwitten. Veel fabrikanten voegen echter onnodig veel suiker of honing toe. Je moet daarom altijd het etiket lezen en de optie zonder toegevoegde suiker zoeken. Een goede vuistregel is om ervoor te zorgen dat elke portie minder dan 10 gram suiker bevat.”

Hoeveelheid vezels

Granola is een van de meest vezelrijke voedingsmiddelen die er zijn. Een vezelrijke granola kan bijvoorbeeld zo’n 25 gram vezels per 100 gram bevatten.  Het wordt aanbevolen om voor een product te kiezen waarvan het vezelgehalte per portie tenminste 2 tot 4 gram is. De beste vezelbijdrage wordt geleverd door een mengsel van volle granen, noten en zaden.

Oorsprong van de ingrediënten

De beste granola’s zijn de granola’s die zijn gemaakt met de hoogste kwaliteit grondstoffen. Wat dat betreft is de oorsprong van de ingrediënten een belangrijke bepalende factor voor de kwaliteit van het product. Organische granola is vrij van landbouwchemicaliën en kunstmatige toevoegingen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien is het een milieuvriendelijk product. Controleer altijd op het etiket waar de ingrediënten vandaan komen en hoe deze zijn verwerkt voor de ontwikkeling van het product.

Aanwezigheid van allergenen

Klassieke muesli bevat gluten. Daarom dienen mensen met glutenintolerantie glutenvrije granola te kopen. Tegelijkertijd moeten personen die allergisch zijn voor noten, sesam of honing granola-merken kopen die deze ingrediënten niet bevatten. Als je last hebt van allergieën of bang bent voor overgevoelige reacties, raden we aan om ten alle tijde het voedingsetiket te lezen.

Granola is rijk aan voedingsvezels, eiwitten en gezonde vetten.
(Bron: Dmytro Pylypenko: 30693794/ 123rf.com)

Smaak

Hoewel granola meestal zoet is, zijn er ook zoute granola soorten. Als je voor een zoute granola soort kiest, is het belangrijk dat je een product kiest waarvan het natriumgehalte niet te hoog is: tussen de 40 en 100 milligram per portie. Ingrediënten die in deze gevallen als smaakstoffen gebruikt worden zijn: Himalaya-zout, mosterd, dille en kurkuma. Hoe dan ook, in bijna alle supermarkten is er voldoende keuze om een granola product te kiezen dat bij jouw smaak past.

Samenvatting

Granola is een van de meest complete en voedzame voedingsmiddelen die er zijn. Veel kinderen en volwassenen zijn al fan van dit product dankzij de heerlijke smaak, de knapperige textuur en de aantrekkelijke gouden kleur. Je kunt de granola alleen en puur consumeren of combineren met yoghurt, melk en fruit tijdens het ontbijt of als lichte snack tussendoor. De klassieke versie bevat havermout, honing, noten en rozijnen. Er zijn tegenwoordig echter veel meer recepten te vinden.

Granola bevordert de gezondheid van het hart en de darmen, geeft energie, helpt om af te vallen, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en vermindert constipatie. De grootste uitdaging bij het kopen van granola is om een product te kiezen dat is gemaakt met de beste ingrediënten en dat geen overmatige hoeveelheden suikers bevat.

Vond je onze shopgids over granola interessant? Vergeet dan niet om deze te delen op sociale media. Ook kun je hieronder je reactie achterlaten. We zijn nieuwsgierig naar je mening en beantwoorden je vragen graag!

(Bron van de header afbeelding: Brent Hofacker: 32529956/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

De schrijvers en redacteurs van ADVIESJAGERS.nl schrijven informatieve kwaliteitsartikelen over de beste producten op de Nederlandse markt.