koken van gegrild vlees
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

26Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Grillen is eigenlijk hetzelfde als roosteren: je maakt je vlees, vis of groenten gaar en bruin, onder of op een grill Een groot voordeel van grillen is dat je niet of nauwelijks boter of olie hoeft toe te voegen. Ook geeft grillen mooie grill-streepjes op je vlees, vis, gevogelte en groente. Geen wonder dat er steeds meer grillplaten en contactgrills verkocht worden.

Grills zijn één van de meest gebruikte keukenapparaten. Ze zijn niet zo duur, veelzijdig en heel eenvoudig te gebruiken en te reinigen. Er zijn verschillende soorten, zoals contactgrills, stenen grillplaten, gasgrills of de complete raclette/gourmetsets. Met zoveel verschillende modellen kan het moeilijk zijn om de meest geschikte te kiezen. In dit artikel helpen we je bij het maken van je keuze.
Belangrijk om te weten

 • Grills zijn een goede optie voor mensen die gezonder willen eten. Omdat ze veelzijdig en gemakkelijk te reinigen zijn, zijn deze apparaten voor veel mensen de favoriete manier van koken geworden.
 • Het behoud van de smaak en eigenschappen van voedsel is misschien wel het grootste voordeel van grillen. Om er het beste uit te halen, moet je weten hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken.
 • Bij de keuze van de meest geschikte grill moet je rekening houden met factoren zoals de grootte, het vermogen en het materiaal. Aspecten zoals het type coating van de grillplaat of de accessoires die meegeleverd worden, zijn ook belangrijk.

Onze selectie: De beste grills op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste grills die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt de aankoop van de perfecte grill een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte contactgrill

De Ultracompact Compact Grill van Tefal kan op 3 standen gebruikt worden: dubbelzijdige grill, barbecue en mini-oven. Met zijn vermogen van 2000 Watt kun je in korte tijd alle soorten maaltijden bereiden.

Het ingebouwde opvangbakje voert het vet gemakkelijk af. Dankzij de anti-aanbakplaten hoef je geen olie of boter toe te voegen. Bovendien is de compactgrill eenvoudig te reinigen in de vaatwasmachine (platen en bakje), en kan hij verticaal opgeborgen worden in je keuken.

De beste individuele grill/gourmetset voor 4 personen

De Princess 103080 Dinner4All bestaat uit vier aardewerken borden met een eigen bakplaat eraan vast. In de centrale unit kan je tot vier bakplaatjes aansluiten op het centrale stekkerblok. Je kunt vlees, vis en groenten op de serveerschaal in de centrale unit serveren zodat iedereen er makkelijk bij kan.

Alle aardenwerken borden zijn makkelijk los te halen en vaatwasserbestendig. De antiaanbaklaag op de bakplaten maakt het gebruik van boter of olie overbodig en zorgt dat er geen etensresten aanbakken.

De beste grillplaat onder de 40 euro

De Princess Economy Table Chef is een grillplaat waarmee je kan grillen, bakken en gourmetten. Hij kan zelfs  als Teppan Yaki gebruikt worden. Het bakoppervlak meet 44 x 22.5 cm en is geschikt voor 4 personen. Er is geen vet of boter nodig dankzij de tweelaags anti-aanbaklaag.

De grillplaat heeft een hoog vermogen van 1800 Watt waardoor de vlakke bakplaat zeer snel opwarmt en heeft Cool Touch handvatten zodat je de bakplaat kunt verzetten zonder je handen eraan te branden.

De meest complete contactgrill

De Tefal Optigrill heeft maar liefst 9 automatische kookprogramma’s waarmee je een grote variatie aan gerechten kan bereiden. De grill beschikt over een groot grilloppervlak van 40×20 cm, waarmee je 6-8 porties tegelijkertijd kan bereiden.

Door middel van een kleur- en geluidssignaal, weet je wanneer het gerecht rood, medium of doorbakken is. Het apparaat heeft een uitneembaar vetopvangbakje en is heel eenvoudig schoon te maken.

De meest complete grill met raclette

De Princess Teppanyaki Party heeft een bakoppervlak van 42 x 21 cm biedt genoeg ruimte voor 8 personen. Bij het gourmetstel krijg je 8 raclette pannetjes en 8 houten spatels. De omkeerbare bakplaat heeft een vlakke en geribbelde zijde.

Dankzij het vermogen van 1200 Watt bereikt hij de ingestelde temperatuur zeer snel. Dit apparaat is ideaal voor het gezellig samenzijn aan tafel, zonder dat iemand in de keuken hoeft te staan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over grills

Het is een goed idee dat je voordat je een grill koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

jonge vrouw in een grijze schort frietjes spek

Het behoud van de smaak en eigenschappen van voedsel is misschien wel het grootste voordeel van grillen. (Bron: Pohranychny: 121211868/ 123rf.com)

Waarom is het een goed idee om een grill te kopen?

Als je je voedsel grillt dan heb je geen vet (boter of olie) nodig, je kunt je eten dus gezonder bereiden. Ook geeft grillen mooie grill-streepjes op je vlees, vis, of groente. Deze grill-streepjes geven ook een andere smaak aan je eten, en ziet er vaak beter uit dan uit de pan.

 • Veelzijdigheid. Op een grill kun je een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen roosteren: vlees, kip, vis, groenten of fruit, onder andere. Bovendien kun je grotere hoeveelheden tegelijk bereiden.
 • Weinig of geen boter of olie. Er is maar heel weinig vet nodig om voedsel te grillen, veel minder dan als je het in een pan bakt of frituurt. Het is niet alleen gezonder, maar ook goedkoper.
 • Geschikt voor speciale diëten. Sommige mensen verdragen geen vetrijke voeding, voor hen is deze optie ideaal.
 • De smaak van het voedsel blijft behouden. Geroosterde voedingsmiddelen, vooral groenten, behouden niet alleen hun smaak, maar ook al hun voedingsstoffen. Bij het koken gaan de voedingsstoffen en een groot deel van de smaak verloren in het kookwater.
 • Gemakkelijk te gebruiken. Met een grill is het eenvoudig om vlees of vis precies goed te krijgen. De meeste hebben regelbare thermostaten om de meest geschikte temperatuur voor elk voedsel te kiezen.
 • Gezellige etentjes. Met een grill kun je op een leuke manier met vrienden eten. Je kunt de grill in het midden van de tafel neerzetten, zodat elke gast zijn of haar biefstuk of hamburger naar smaak kan klaarmaken.
 • Laag energieverbruik. Elektrische grills verbruiken weinig elektriciteit, zeker als je kiest voor een apparaat met een A-waarde. De kleinste modellen hebben zo’n 1000 W vermogen, meer dan genoeg om perfect en snel te grillen.

Gegrilde worst en groenten op de elektrische grill. Bovenaanzicht. Plat leggen.

Grills zijn een onmisbaar hulpmiddel als je gezond wilt eten. (Bron: Mukhina1: 123167553/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een grill op de juiste manier?

Een grill is uiterst eenvoudig te gebruiken, maar het is de moeite waard om een paar eenvoudige tips op te volgen. Lees allereerst de gebruiksaanwijzing goed door, met name het hoofdstuk over de veiligheidsmaatregelen.

Als je dit gedaan hebt, maak je het oppervlak van de plaat schoon met een licht vochtige doek om het stof te verwijderen.

De variëteit aan vlees, vis, groenten en gevogelte die gegrild kan worden heel groot. Als je vlees of gevogelte gaat grillen, zorg er dan voor dat de biefstukken niet te dik zijn zodat ze goed doorbakken worden. Elektrische grills zijn niet zo effectief als bijvoorbeeld een gasbarbecue.

Welk onderhoud heeft een grill nodig?

Alle grills zijn voorzien van een anti-aanbaklaag waardoor ze zeer eenvoudig te reinigen zijn. Na gebruik veeg je ze gewoon af met een zachte doek of een spons met een beetje water en afwasmiddel. Uiteraard moet je wachten tot de grill volledig is afgekoeld voordat je hem schoonmaakt. Hier zijn enkele tips die ook handig kunnen zijn:

 • Als je aangekoekte etensresten van de bakplaat wilt verwijderen, kun je er ijsblokjes op leggen als de plaat nog warm is. Hierna kun je ze er met een stuk keukenpapier afvegen.
 • Azijn en citroen zijn doeltreffende ontvettingsmiddelen. Je kunt ze gerust gebruiken om je bakplaat er weer als nieuw uit te laten zien, want ze hebben geen nadelige invloed op het coatingmateriaal.
 • Vermijd het gebruik van schuursponsjes of gebruiksvoorwerpen die het oppervlak van de bakplaat kunnen beschadigen. Zet hem ook niet meteen na gebruik onder de kraan, want de plotselinge temperatuursverandering kan het apparaat beschadigen.

Welke soorten coatings kan een grill hebben?

Er zijn verschillende soorten coatings. Ze zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit. Dit zijn de meest gebruikte materialen:

 • Teflon. Teflon is eigenlijk het handelsmerk voor polytetrafluorethyleen (PTFE). Het is een van de meest gebruikte materialen bij de vervaardiging van keukengerei vanwege de anti-aanbak eigenschappen.
 • Keramiek. Dit is het materiaal dat gebruikt wordt voor de zogenaamde “ecologische” grillplaten. Het verliest echter zijn anti-aanbak eigenschappen sneller dan die van Teflon, zodag ze minder lang meegaan.
 • Steen. Eigenlijk is het geen echte steen, maar een teflon of keramische coating. Het verschil zit hem in de textuur en het uiterlijk van dit type coating, ontworpen om de weerstand, de anti-adhesie en de levensduur te verbeteren.

Koken worstpasteitjes en opgebakken aardappels op een elektrische grill.

Teflon is een van de meest gebruikte materialen bij de vervaardiging van keukengerei vanwege de anti-aanbak eigenschappen. (Bron: Markstout: 109652040/ 123rf.com)

Wat betekent het dat een grill vrij is van PFOA?

Teflon is een materiaal dat veel gebruikt wordt door fabrikanten van kookgerei vanwege de anti-aanbak eigenschappen. Het is echter al jaren het onderwerp van controverse vanwege de vermeende toxiciteit. De teflon voor braadpannen en bakplaten is niet schadelijk, zolang de coating maar vrij is van deuken of krassen en we niet koken boven 260°C .

Teflon vormt weliswaar geen enkel risico voor je gezondheid, maar het perfluoroctaanzuur (PFOA) wel. Dit is de verbinding die vroeger werd gebruikt om Teflon aan het oppervlak van de koekenpan of bakplaat te bevestigen. De meeste studies concluderen echter dat PFOA alleen risico’s met zich meebrengt als de grilplaat of de pan beschadigd is.

Momenteel is het gebruik van PFOA verboden in alle landen die het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen hebben ondertekend, inclusief Nederland. Veel fabrikanten geven op hun producten aan dat ze vrij zijn van PFOA, terwijl het in feite al jaren geleden is afgeschaft, met name op het gebied van keukengerei.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een grill om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de grill die je nodig hebt:

Grootte

Als je een groot gezin hebt of met veel mensen in huis woont, is het belangrijk om een grillplaat te kiezen met een groot oppervlak, minstens 30 cm lang. Er zijn grills tot 50 cm lang, geschikt voor 8 personen. Voor twee personen is een kleine grillplaat van 20 tot 30 cm lang echter voldoende. Als je een grote kiest, moet je je afvragen of je genoeg opslagruimte in je keuken hebt.

Close-up van hete kokende kipfilet op de elektrische grill

Als je aangekoekte voedselresten wilt verwijderen, kun je ijsblokjes op de grillplaat leggen terwijl deze nog warm is. Daarna kun je de plaat met keukenpapier schoonvegen. (Bron: Sobko: 123387276/ 123rf.com)

Materiaal van de grillplaat

Grillplaten zijn meestal gemaakt van gietijzer of aluminium, met een anti-aanbaklaag van teflon. Het zijn materialen die weinig tijd nodig hebben om warm te worden (tussen 5 en 10 minuten). Het enige nadeel is dat er snel krassen op kunnen komen als je niet het juiste gereedschap gebruikt bij het omkeren of het verwijderen van het vlees, vis of groenten van de bakplaat.

Roestvrijstalen grills zijn veel resistenter dan grills van ijzer of aluminium. Ze hebben wel veel meer tijd nodig om warm te worden en de warmte te verdelen. Natuursteen is een materiaal dat de warmte het beste verdeelt en het langst vasthoudt. Het nadeel ervan is dat ze er een tijdje over doen om warm te worden, bijna een half uur.

heerlijk Teppanyaki zalmgrill eten met groente in de ijzeren pan en houten snijplank op tafel in Japans restaurant voor lunch of diner

Grillplaten zijn meestal gemaakt van gietijzer of aluminium, met een anti-aanbaklaag van teflon. (Bron: Kitpaiboolwat: 106927759/ 123rf.com)

Coating

Er worden vier soorten anti-aanbakstoffen gebruikt: teflon (PTFE), keramiek, steen en quantanium. Teflon is zeer effectief en duurzaam, als je maar houten of siliconen kookgerei gebruikt om krassen te voorkomen. Controleer of het ijzer vrij is van PFOA, een stof die schadelijk is voor de gezondheid.

Keramisch gecoate grills zijn een tweede optie. Ze zijn net zo effectief als Teflon, maar niet zo duurzaam, omdat de warmte de eigenschappen ervan in de loop van de tijd kan beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor een natuurstenen coating. Quantanium is samengesteld uit aluminium, marmer en titanium. Het is een heel sterk en duurzaam materiaal, maar wel vrij duur.

Vermogen

Hoe meer elektrisch vermogen een grill heeft, hoe sneller hij warm wordt. Het vermogen is een bijzonder belangrijke factor, vooral als je kiest voor een grote grill. Stalen en stenen grills hebben ook meer vermogen nodig, omdat deze materialen er langer over doen om op te warmen. Vergeet niet dat hoe meer vermogen het apparaat heeft, hoe meer elektriciteit je verbruikt.

Als jullie thuis met z’n tweeën zijn dan heb je genoeg aan een grill van 1000 tot 1500 W. Met dit vermogen kun je niet al te dikke stukken vlees grillen. Als je daarentegen met meer dan twee personen bent, moet je kiezen voor een krachtigere grillplaat, tussen 1800 en 2500 W, waarbij de laatste het optimale resultaat biedt.

Accessoires

Een vetopvangbakje en een afneembare thermostaat zijn de twee accessoires die elke grill moet hebben. Het opvangbakje is essentieel, omdat hierin de sappen en vetten van het voedsel opgevangen worden. Hierdoor wordt veel gespetter voorkomen. De thermostaat moet afneembaar zijn om de grill gemakkelijker te kunnen verplaatsen en schoon te maken, met de hand of in de afwasmachine.

Snoerlengte

De lengte van de voedingskabel is een belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Als je grillplaat een te korte kabel heeft – minder dan 80 cm – zal het moeilijk zijn om er een geschikte plaats in je keuken voor te vinden. Het is aan te bevelen dat het snoer tussen de één en anderhalve meter lang is, zodat je geen verlengsnoer hoeft te gebruiken.

Kwaliteit/prijs verhouding

Op dit moment zijn er grills te vinden voor heel betaalbare prijzen prijzen, onder de vijftig euro. Over het algemeen zijn dit basisgrills, die niet erg krachtig zijn en van klein of middelgroot formaat. Vanaf vijftig euro vind je grills van hogere kwaliteit, met betere coatingmaterialen en dus effectiever en duurzamer.

Samenvatting

De trend van gezonde voeding heeft ertoe geleid dat veel mensen ervoor kiezen om voedsel te grillen in plaats van het te bakken. Daarom is de grill in veel keukens een veelgebruikt hulpmiddel geworden. De veelzijdigheid, het eenvoudige gebruik en de gemakkelijke reiniging zijn de fundamentele kenmerken. Bovendien behouden ze alle smaak en voedingsstoffen van het voedsel.

In dit artikel hebben we je de verschillende soorten grills laten zien en de diverse materialen waar ze van gemaakt zijn. We hebben je ook enkele tips gegeven over het gebruik en de reiniging ervan, evenals informatie over de verschillende soorten coatings. En tot slot, enkele aankoopcriteria om je te helpen bij het kiezen van de beste grill.

Vond je onze shopgids over grills interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Berkovich: 97205174/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. Perfluorooctanoic Acid (PFOA), Teflon, and Related Chemicals [Internet]. Cancer.org. 2020 [cited 24 April 2020]. Available from:
Bron

2. Ácido pentadecafluorooctanoico (PFOA, ácido perfluorooctanoico), sus sales y compuestos conexos del PFOA [Internet]. Chm.pops.int. 2020 [cited 24 April 2020].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
Perfluorooctanoic Acid (PFOA), Teflon, and Related Chemicals [Internet]. Cancer.org. 2020 [cited 24 April 2020]. Available from:
Ga naar bron
Informatief artikel
Ácido pentadecafluorooctanoico (PFOA, ácido perfluorooctanoico), sus sales y compuestos conexos del PFOA [Internet]. Chm.pops.int. 2020 [cited 24 April 2020].
Ga naar bron
Recensies