Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een grote tent biedt plaats aan veel mensen en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Door de grote hoeveelheid ruimte schept een grote tent ruimte voor vrienden, familie, bagage, meubels en nog veel meer. Een grote tent is ideaal voor een feestje, een langere vakantie met het gezin of voor mensen die het gewoon gezellig willen hebben.

Onze grote tent test 2022 is ontworpen om je te helpen de beste grote tent voor jou te vinden. We hebben grote tenten voor evenementen, grote tenten voor sport en ontspanning en grote nomadententen vergeleken. We hebben ook de voordelen en nadelen op een rijtje gezet om je te helpen de juiste koopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Een grote tent is een tijdelijk bouwsel van materialen als polyester, nylon, katoen, membraan, zeildoek of leer. Een tent omvat een draagstructuur die bestaat uit een skelet op stokken van hout, bamboe, plastic of metaal.
 • Grote tenten zijn er in verschillende uitvoeringen, voor verschillende gelegenheden en gebruik, en met verschillende eigenschappen.
 • Een grote tent kan in verschillende delen verdeeld zijn – binnentent, buitentent en geraamte – en van verschillende materialen gemaakt zijn. Het materiaal van je tent beïnvloedt niet alleen de prijs, maar ook het gewicht, de waterbestendigheid, de schoonmaakmethode en de stabiliteit.

Grote Tent: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor grote tenten

Grote tenten kunnen erg duur zijn. Daarom kan een eenvoudige aankoopintentie al snel een investering worden. Om vergissingen of onverwachte verrassingen te voorkomen, is het belangrijk dat je de koop- en beoordelingscriteria zorgvuldig bekijkt. De volgende criteria helpen je de juiste grote tent te kiezen:

Aantal mensen

Een sport- en vrijetijdstent behoort al tot de categorie grote tenten vanaf een capaciteit van vijf personen. Zulke tenten hebben meestal een capaciteit tot 12 personen. Daarna is het moeilijk en niet aan te raden een grotere tent te nemen. Dit komt omdat hoe groter de tent is, hoe meer stabiliteit gegarandeerd moet worden.

De optimale grootte voor een grote sport- of vrijetijdstent is acht personen.

Voor grotere tenten, zoals een feest- of festivaltent, varieert het aantal personen. Afhankelijk van het type tent hebben grote tenten veel ruimte. Uiteindelijk hangt het allemaal af van hoe je de tent zult gebruiken en wat voor extra spullen, zoals rugzakken, tafels, stoelen, enz.

Uitrustingskenmerken

Een tent met de juiste eigenschappen biedt meer comfort. Omdat meer functies een hogere aanschafprijs betekenen, moet je goed nadenken over wat je voor je tent nodig hebt. Hieronder vind je een lijst en uitleg van de belangrijkste criteria.

Uitrusting Beschrijving
Muggennet Bescherm je tegen ongenode kruipertjes. Een muskietennet hoort meestal bij de basisuitrusting van een tent.
Opbergvakken, vestibules Opbergvakken zorgen voor meer comfort en orde. Zo kunnen de ruimtes efficiënter gebruikt worden. Apses liggen niet direct in de binnentent, maar meestal tussen de ingang en de binnentent.
Luifel Een luifel bedekt de ingang en beschermt tegen zon en regen. Dit is een ruimte buiten je tent en kan in grootte variëren, zodat je het in het beste geval als zitplaats kunt gebruiken.
Ramen ramen laten meer licht binnen en laten de grote tent er uitnodigend en gezellig uitzien. Ramen moeten goed afgedicht en gestikt zijn. Als ze niet goed gedaan worden, kan dat de waterdichtheid van de tent aantasten.
Stahoogte Optimale stahoogte maakt de grote tent comfortabeler, want je kunt je in de tent bewegen en rechtop staan.
(Ingenaaide) vloer Een vloer beschermt tegen grondvocht en maakt de tent tot een gesloten kamer. Het beschermt ook de grasmat en voorkomt dat je op de kale grond slaapt.

Afhankelijk van de uitrusting zijn er geen bovengrenzen. Je bestemming met zijn hoogte, klimaat en weer kan een belangrijke rol spelen.

Materialen

Het materiaal van je buitentent moet stevig en UV-bestendig zijn en mag niet vervormen, noch bij hitte, noch bij kou. Je binnentent moet UV-bestendig zijn en een droog klimaat bieden. Daarom is het aan te bevelen een materiaal te gebruiken dat lucht- en waterdampdoorlatend is.

De vloer moet van een dikker en steviger materiaal gemaakt zijn. De stof moet waterdicht zijn en niet snel scheuren. Je tent moet stevige en sterke stokken hebben. Hoe groter je tent, hoe steviger je frame moet zijn. Je kunt kiezen uit de volgende materialen voor een grote tent: Sport- en vrijetijdstent

 • Buitentent: Nylon, Polyester
 • Binnentent: nylon, polyester
 • Vloer: waterdicht materiaal
 • Skelet: glasvezel, aluminium

Feest- en festivaltent:

 • Buitentent: waterdicht materiaal, PE zeildoek, polyester
 • Skelet: stalen palen, aluminium

De kleurkeuze voor je grote feesttent speelt een belangrijke rol en moet zorgvuldig overwogen worden. Vuil valt minder op bij donkere kleuren en maakt de tent over het algemeen minder opvallend. De binnenkant warmt echter veel meer op bij blootstelling aan zonlicht en het kan erg warm worden in de tent.

Felle kleuren scheppen een mooi licht binnen, maar vallen meer op voor insecten. Heldere kleuren laten het licht ’s morgens vroeger binnen en ’s avonds langer. Ze warmen minder snel op, zodat het niet zo snel warm wordt. Lichte kleuren zijn echter vatbaarder voor vuil.

Verpakkingsgrootte / gewicht

Tenten hebben een gemiddeld gewicht van 1,5 kilo per persoon. Voor grote tenten kan het gewicht per persoon veel minder zijn en ligt rond de 0,8 kilo per persoon.

De materialen van vandaag hebben een positieve invloed op het gewicht.

Lichtere stoffen zijn soepeler en gemakkelijker op te bergen. Zwaar katoen of leer is vervangen door nylon of polyester. Aluminium en houten palen zijn vervangen door speciale metaallegeringen of glasvezel. De moderne produktiemethode heeft niet alleen een positieve invloed op de gewichtsvermindering, maar heeft hetzelfde effect op de verpakkingsgrootte.

Besluit: Welke soorten grote tenten zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een grote tent wilt kopen, zijn er drie productalternatieven om uit te kiezen.

Type Voordeel Nadeel
Grote tent voor gelegenheden Ruimte voor groot aantal mensen, Ruimte voor meubels en decoratie, Buitengelegenheid Enigszins duur, Moeilijk op te zetten/te demonteren
Grote tent voor sport en ontspanning Ideaal voor grote groepen of gezinnen, Is ruim, Verkrijgbaar met verschillende functies Neemt meer ruimte in beslag om te vervoeren, Duurder dan kleinere tenten
Grote nomadentent Biedt veel ruimte, Zeer robuust Moeilijk op te zetten/te demonteren, Neemt meer ruimte in beslag om te vervoeren

Je kunt meer te weten komen over de afzonderlijke grote tent alternatieven in de volgende secties.

Grote tent voor gelegenheden

Grote feesttent voor evenementen

Gebeurtenissen kunnen openbaar of privé zijn. Ze kunnen op kleinere of grotere schaal plaatsvinden en vereisen dan ook een geschikte tent voor een groter aantal mensen. Tenten variëren in vorm en grootte, afhankelijk van het evenement. Plan je een huwelijksreceptie, verjaardagsfeest of familiefeest, dan loont het de moeite om een partytent te organiseren.

Een partytent kan op allerlei plaatsen opgezet worden en beschermt de feestelijkheden tegen regen, wind en zon. Partytenten worden gebruikt voor kleine tot middelgrote vieringen.

Voordelen
 • Ruimte voor een groot aantal mensen
 • ruimte voor meubels en decoratie
 • bescherming tegen zon en regen
 • buitengelegenheid
Nadelen
 • Enigszins duur
 • Complex om op te richten/te ontmantelen

Een bedrijfsfeest, Oktoberfest of buitenfeest wordt vaak door veel mensen bijgewoond en vereist daarom een XXL feesttent. In dit geval komt een feesttent in aanmerking, want dit type tent is geschikt voor grote evenementen. Enkele voorbeelden van grote feesttenten voor gelegenheden:

 • Bruiloftstent
 • Feesttent
 • Marquee
 • Circustent
 • Middeleeuwse tent
Grote tent voor sport en vrije tijd

Grote tent voor sport en vrije tijd

Sport- en vrijetijdstenten worden vooral gebruikt voor reis- en kampeervakanties. Wie graag gaat kamperen, een groot gezin heeft, veel bagage meeneemt of gewoon van gezelligheid houdt, kiest een grote sport- of vrijetijdstent. Omdat moderne grote tenten vaak goed uitgerust zijn, is dit type tent bijzonder geschikt voor lange reizen of verblijven.

Grote tenten kunnen verschillende vormen aannemen, die o.a. bepaald worden door het eisenprofiel. De meeste sport- en vrijetijdstenten bestaan uit een binnentent en een buitentent. Dit resulteert in meer comfort. Bovendien leidt hij waterdamp weg en komt condensatie niet in contact met de binnentent.

Voordelen
 • Ideaal voor grote groepen of gezinnen
 • Is ruim
 • Bescherming tegen zon en regen
 • Verkrijgbaar met verschillende voorzieningen
Nadelen
 • Neemt meer ruimte in bij transport
 • Duurder dan kleinere tenten
 • Niet alle modellen zijn waterdicht

Moderne sport- en vrijetijdstenten zijn zeer robuust en meestal goed uitgerust. De keuze uit verschillende soorten tenten stelt je in staat de juiste tent voor je vakantiebestemming te vinden. Afhankelijk van het weer zijn sommige tenten geschikter dan andere. Enkele voorbeelden van grote tenten voor sport en vrije tijd:

 • Koepeltent / Iglo tent
 • Werptent
 • Tunnel tent
 • Nok tent
 • Piramide tent
 • Geodetische
Grote Nomad Tent

Grote Nomad Tent

Nomadische tenten worden vooral gebruikt door nomadische volkeren. Oorspronkelijk werd dit type tent van dierenhuiden gemaakt. Tegenwoordig vind je nomadententen van verschillende materialen. Traditioneel dient een nomadentent als woonruimte en vervangt zo het huis.

Om deze redenen hebben nomadententen een grote leefruimte, want het hele leven van de nomaden speelt zich in deze lokalen af. Dit betekent dat er ruimte nodig is voor een woonkamer, een eetkamer, een kookkamer en een slaapkamer.

Voordelen
 • Biedt veel ruimte
 • Zeer robuust
 • Bescherming tegen zon en regen
Nadelen
 • Ingewikkelde montage/demontage
 • Vereist meer ruimte voor transport

Nomadententen worden nog steeds veel gebruikt en zijn erg populaire soorten tenten. Door zijn robuuste constructie is zo’n tent bestand tegen alle weersomstandigheden. Enkele voorbeelden van grote nomadententen:

 • Tipi tent
 • Yurt tent
 • Bedoeïenentent
 • Berbel tent
 • Zwarte tent

Denk goed na over wat je van plan bent voor een evenement in een tent of wat voor soort reis je in een tent wilt maken, zodat je de juiste soort tent kunt kiezen.

Shopgids Grote Tent: Alles wat je moet weten

Zoek je een grote tent voor een evenement of voor je volgende kampeervakantie met de hele familie en zit je nog met onbeantwoorde vragen? Dan ben je hier op de juiste plaats. We hebben antwoorden op de meest gestelde vragen over grote tenten.

Wat is een grote tent?

Tenten zijn er in verschillende uitvoeringen en voor verschillende gelegenheden. De afmetingen van de tenten kunnen dan ook sterk variëren. Zodra we het over een capaciteit van 15 personen of meer hebben, wordt deze tent als een grote tent beschouwd. Voor een vrijetijdstent als een kampeertent behoort een 5-persoonstent al tot de categorie grote tenten.

Hoeveel kost een grote tent?

De prijzen variëren sterk, afhankelijk van het type, de uitrusting, het materiaal, het merk, de afmetingen en de capaciteit van de grote tent.

Type prijsklasse
Sport- en vrijetijdstent ca. €60-1.200
Tent voor gelegenheden ca. €600-10.000
Nomadentent ca. €150-2.200

Een grote tent kopen is immers een investering die zorgvuldig overwogen moet worden. In elk geval moet de prijs-prestatie verhouding in overeenstemming zijn met deze overweging.

Hoe vervoer ik een grote tent?

Om het meest geschikte vervoermiddel te kiezen, is het belangrijk dat je de volgende factoren van je grote tent kent: Lengte, volume en gewicht. Als je de factoren van de tent gecontroleerd hebt, kun je beslissen of je hem per auto, aanhangwagen of zelfs vrachtwagen wilt vervoeren.

Hoe berg ik een grote tent op?

Het opbergen van je grote tent valt uiteen in verschillende processen. Na de demontage kun je de tent schoonmaken en opbergen zoals beschreven in de volgende instructies. Je kunt deze instructies gebruiken voor elk type tent.

 1. Schoonmaken, drogen: Je moet elke tent drogen en schoonmaken voor je hem opbergt. Vuil kan gaten en scheuren veroorzaken die je tent kunnen beschadigen. Maak je tent schoon voor je hem opbergt. Alles wat je nodig hebt is lauw water, een mild schoonmaakmiddel en een spons of zachte borstel. Opmerking: Het wasprogramma van de wasmachine zal je tent ruïneren!
 2. Tenthuid: Als je het tentzeil afneemt, begin je al met het opbergen van je grote tent. Zorg ervoor dat het goed opvouwt. Volg de aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing. Als je een tentzak bij je tent kreeg, kun je het beste alles in de juiste volgorde in de zak doen. Je tent moet losjes in de tas liggen.
 3. Skelet, vloer: Maak je vertrouwd met het geraamte van je grote tent. Je kunt een aluminium profiel, plastic of metaal overal met een gerust geweten opbergen. Houd het hout en de bamboe droog en goed geventileerd. De grond moet ook op een droge en goed geventileerde plaats bewaard worden, want hij is meestal nat en vuil en droogt daardoor beter.
 4. Bewaarplaats: We raden een droge en niet te warme plaats aan om te bewaren. Als je je tent bij zeer hoge temperaturen opbergt, kun je de waterdichtheid aantasten. Hierdoor wordt je tent minder waterdicht. Als je je tent in de kelder wilt opbergen, zet dan een ontvochtiger neer. Vocht beschadigt ook de impregnering.

Als je de juiste afbouwprocedure voor je grote tent volgt, voorkom je scheuren in je tent. Dit geeft je grote tent een langere levensduur.

Moet ik een grote tent huren of kopen?

Of je een grote tent moet huren of kopen is aan jou. Als je deze beslissing neemt, moet je je bewust zijn van de voordelen die je krijgt en wat je te wachten staat.

Huur een grote tent of koop twee kleinere tenten.

Je kunt het beste een lijst van voor- en nadelen maken, en een lijst van kosten. Het is ook handig om een plan te maken om na te gaan hoe vaak je een grote tent eigenlijk nodig zult hebben. Stem af met de mensen met wie je de tent gaat gebruiken. Praat met de mensen die al een grote tent bezitten.

Hoe beoordeel ik de juiste grootte van een grote tent voor mij?

Om de grootte van je tent te bepalen, is het belangrijk dat je jezelf bepaalde vragen stelt voor je een maat kiest. Vuistregel voor het berekenen van de tentmaat voor een sporttent, vrijetijdstent of nomadentent:

 • Matten hebben meestal een lengte van 180 – 200 cm en een breedte van 50 – 80 cm
 • Bij het zitten moet de hoogte minstens 90 – 100 cm zijn
 • Bij staan is de referentiewaarde de lengte van de langste persoon
 • Voor langere tochten kun je gewoon één persoon aftrekken van het aangegeven aantal personen in de tent

Vuistregel voor het berekenen van de tentgrootte voor een feesttent of feesttent:

 • Staande personen: Aantal personen x 0.5 m² = benodigde ruimte in m²
 • Rijen stoelen: Aantal personen x 0,7 m² = benodigde ruimte in m²
 • Tentstellen: aantal personen x 0,8 m² = benodigde ruimte in m²
 • Zitplaatsen met tafel: aantal personen x 1,2 m² = benodigde ruimte in m²

Opmerking: Een circustent, bijvoorbeeld, kan meer dan 2.000 mensen bevatten.

Großzelt-2

Verschillende soorten evenementen kunnen in een partytent gevierd worden. Bovendien biedt een grote feesttent voldoende ruimte voor tafels, stoelen, versieringen en nog veel meer.
(Image source: Manfred Antranias / pixabay / pixabay)

Kenmerken die van invloed kunnen zijn op de grootte van je tent zijn, bijvoorbeeld: aantal personen, bagage, meubels, voorwerpen en nog veel meer.

Wat zijn de alternatieven voor een grote tent?

Afhankelijk van de gelegenheid kunnen de alternatieven heel verschillend zijn. De volgende ideeën kunnen overwogen worden:

 • Dekzeilen
 • Biwacks
 • Verschillende kleinere tenten
 • Camper / kampeerauto
 • Paviljoen
 • Hutten
 • Circustent

Met deze mogelijkheden kun je toch je vakantie in de natuur doorbrengen en je evenement buiten houden.

Foto bron: Limon/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies