een man die een stalen buis snijdt met een haakse slijper
Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

28Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Vroeger waren haakse slijpers alleen voorbehouden aan vakmensen. Maar veel doe-het-zelvers vinden de veelzijdigheid en uitgebreide mogelijkheden ervan, van hun zaagfunctie tot de steen- en betonslijper geweldig handig. Vandaag de dag kan iedereen thuis van dit gereedschap genieten.

Haakse slijpmachines zijn zeer krachtige apparaten die vaak worden gebruikt op machinewerkplaatsen en in de bouw. Ze kunnen worden gebruikt om metaal, porselein en steen te snijden, te slijpen of grote oppervlakken te polijsten. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over deze tools, zodat je de beste kunt kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Tot nu toe, had je bij de aankoop van een haakse slijper voor in huis twee opties: gereedschap van goede kwaliteit tegen exorbitante prijzen, of goedkope producten van middelmatige kwaliteit. Gelukkig is het nu mogelijk om goede apparatuur te kopen tegen betaalbare prijzen.
  • Met haakse slijpers kan je een grote verscheidenheid aan taken verrichten. Zo kan je bijvoorbeeld snijden, zagen, schuren, borstelen, reinigen van roest, afbramen van metaal, beton of keramiek.
  • Het vermogen of het gewicht zijn belangrijke aspecten waarop je moet letten zodat je aankoop aan je wensen voldoet. In het laatste deel van deze gids, dat gewijd is aan de aankoopcriteria, gaan we hier dieper op in.

Onze selectie: De beste haakse slijpers op de markt

Haakse slijpers zijn zeer krachtige machines. Ze zijn in staat om door dikke metalen en zelfs door beton te snijden. Met deze machines kun je thuis professionele resultaten bereiken. Om je te helpen de beste op de markt te kiezen, hebben we de vijf beste modellen geselecteerd:

De haakse slijper met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze haakse slijper van Bosch heeft een krachtige motor van 880 Watt en een hoge bewerkingssnelheid. Hij is ergonomisch ontworpen en is licht van gewicht. Daarom is de machine zeer goed hanteerbaar.

De slijper wordt geleverd met 2 diamantzaagbladen in een praktische transportkoffer. Het zaagblad heeft een doorsnee van 125 mm. Ook beschikt de machine over stofbescherming door speciaal ontwikkelde ventilatiesleuven.

De beste goedkope haakse slijper

Deze set van Powerplus is ideaal voor lichter slijp- en schuurwerk. De set bestaat uit een koffer met de haakse slijper van 900 W en in totaal 6 schijven en accessoires. De compacte haakse slijper is erg wendbaar dankzij zijn kleine schijf van Ø125 mm.

Om meer kracht te zetten en tegelijkertijd preciezer te werken heb je een tweede handgreep. Deze kan je links of rechts monteren. De haakse slijper ligt erg comfortabel in de hand.

De beste accu-gedreven haakse slijper

De lichte en handige accuslijper van Makita is geschikt voor gebruik met standaard 115mm schijven. De slijper beschikt over slanke softgrip behuizing voor een comfortabele greep met één hand.

Deze Makita slijpmachine heeft een duurzame constructie tegen overbelasting. De nominale accuspanning is18 V, de batterijcapaciteit 4,0 Ah en de gemiddelde oplaadtijd is 36 minuten. De slijper wordt geleverd zonder accu en oplader.

De beste professionele haakse slijper

Deze professionele haakse slijpmachine met snoer van Bosch is speciaal bedoeld voor het (door)slijpen van metaal, tegels en bakstenen en biedt uitstekende slijpprestaties met veelzijdigheid voor regelmatig gebruik in de 1400W-klasse.

De slijper behoudt een constant toerental tijdens het gebruik, zelfs onder belasting. Een geavanceerde koelsysteem van de motor zorgt ervoor dat deze kleine haakse slijpmachine zelfs hoge overbelastingen aankan. De soft start zorgt voor een hogere gebruikersbescherming.

Shopgids: Alles wat je moet weten over haakse slijpers

Of het nu gaat om snijden, schuren of slijpen, het gebruik van een haakse slijper is veelzijdig, zolang je maar het juiste product kiest. Hiervoor moet je begrijpen wat deze machines zijn en hoe ze werken. Hieronder vind je een uitgebreide shopgids die antwoord geeft op de meest voorkomende vragen

een tegel snijden met een haakse slijper

Het vermogen of het gewicht zijn belangrijke aspecten waar je op moet letten zodat je aankoop naar wens verloopt.
(Bron: Ferli: 82932522/ 123rf.com)

Wat is een haakse slijper?

Een haakse slijper, slijptol of flex is een gereedschap om metaal, steen of hout te bewerken. Een haakse slijper kan aangedreven worden door benzine of elektriciteit. In tegenstelling tot de elektrische slijpmachine is de slijpschijf haaks ten opzichte van het motorgedeelte aangebracht. Hij wordt vooral gebruikt voor het slijpen en zagen in metaal.

De tandwielen zijn bevestigd aan een schijf van schurende materialen.

Haakse slijpmachines hebben meestal een verstelbare beschermkap die het mogelijk maakt om beide handen te gebruiken. Sommige modellen hebben snelheidsregelaars en een aantal gereedschapsloze schijfwisselsystemen.

Waar worden haakse slijpers voor gebruikt?

Haakse slijpers kunnen zowel gebruikt worden voor het verwijderen van overtollig materiaal van werkstukken (slijpen en ontbramen) als voor het doorsnijden van stukken. Het soort werk dat kan worden gedaan is afhankelijk van de schijf. Er zijn diamantschijven, voor steen- en porseleinsnijden, schuurschijven, slijpschijvenof borstelschijven.

Deze gereedschappen kunnen worden gebruikt voor metallurgische en bouwwerkzaamheden of voor noodgevallen en reddingsacties, waarbij ze worden gebruikt om mensen te bevrijden die vastzitten in voertuigen en bij aardverschuivingen. Ze zijn vaak te vinden in alle soorten werkplaatsen en vooral in autoreparatiebedrijven.

snijden van een tegel met behulp van een haakse slijper zware industrie werknemer snijden staal met haakse slijper in werkplaats, bij autoservice

Met haakse slijpers kunnen we een grote verscheidenheid aan taken uitvoeren.
(Bron: Hoda: 21727758/ 123rf.com)

Welke soorten haakse slijpers zijn er?

De eerste haakse slijpers waren zeer zwaar, omdat ze van gietijzer waren gemaakt en niet ergonomisch gevormd waren. Hoewel ze het moeilijkste werk gemakkelijker maakten, was het gebruik ervan een uitdaging voor de gebruiker. De modellen van vandaag zijn geëvolueerd en zijn lichter en gemakkelijker te hanteren geworden. Je kunt ze in de volgende tabel bekijken:

Type haakse slijper Eigenschappen
Mini Haakse Slijpmachine Ze gebruiken slijpschijven tot 115 mm.
Geschikt om metaal te snijden.
Niet geschikt voor beton, steen of porselein.
Enkelhandige haakse slijper Compact en ergonomisch.
Ontworpen om met één hand te worden gebruikt.
Flexibele schijven tot 125 mm.
Ze kunnen betonplaten snijden.
Tweehandige haakse slijper Groter en zwaarder, ontworpen om met beide handen te worden gehanteerd.
Zeer duur en professioneel gereedschap.
Snij- en slijpschijven van 230 mm.
Ze snijden betonnen vloeren en dikke betonplaten.
Pneumatische haakse slijper Het heeft geen ingebouwde motor.
Ze zijn aangesloten op een luchtcompressor of een dieselmotor.
Ze zijn niet erg gebruikelijk en ze zijn erg duur.
Haakse slijper met lange hals Accu-aangedreven haakse slijpers.
Gemakkelijk te gebruiken.
Zeer hanteerbaar en licht van gewicht.
Ze worden aanbevolen voor het snijden van metaal.
Ze zijn stil.

Wat voor vermogen heb ik nodig voor mijn haakse slijper?

Zoals altijd als we het over elektrisch gereedschap hebben, hangt het benodigde vermogen af van het werk dat je gaat doen. Houd er rekening mee dat om op een redelijke manier met een haakse slijper te kunnen werken, het gereedschap voldoende vermogen moet hebben. Als het mogelijk is, moet je altijd een hoger vermogen kiezen dan je normaal nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld een beginner bent, als je nog nooit een haakse slijper hebt gehad en huishoudelijk werk gaat doen, dan is een 1200 Watt (W) machine meer dan genoeg. Maar als je een vakman bent die zwaar en delicaat werk moet doen, dan moet je kiezen voor een machine van 2000 W of meer.

Om je een idee te geven van het vermogen dat je nodig hebt, hebben we de volgende tabel opgesteld:

Werkzaamheid Benodigd vermogen
Polijsten 500 W
Schuren 1000 W
Het snijden van eenvoudige materialen 1500 W
Het snijden van zware materialen 2500 W

Kan ik met de haakse slijper mijn keukenmessen slijpen?

En niet alleen de keukenmessen, maar ook je gereedschap. Het is normaal dat een kniptang of schaar zijn scherpte verliest door het gebruik ervan. Een gereedschap zonder snijkant heeft niet veel nut. Gelukkig kun je met de haakse slijper de snijkanten van al je gereedschap en ook van de keukenmessen repareren.

Het is heel eenvoudig te doen. Plaats eerst het mes of gereedschap in een bankschroef die het vast en stevig houdt. Plaats dan gewoon een slijpschijf in je haakse slijper en zet hem aan. Laat de schijf vervolgens voorzichtig over de rand van het blad lopen in een hoek van 25 tot 35 graden.

Kan mijn haakse slijper beschadigd worden als er stof in komt?

Een veel voorkomende fout bij de aanschaf van haakse slijpers is dat er gelet wordt op de technische details en dat de stofbeschermingssystemen worden vergeten. Het heeft weinig zin om een krachtige motor te hebben als de radiaal geen zuig- of IP-bescherming tegen stof heeft.
Als het de motorwikkeling bereikt, kan het vroegtijdige slijtage veroorzaken.

Bovendien zal de motor, als er bij het snijden of slijpen stof van de materialen afspringt, door gebrek aan koeling doorbranden. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. De ene is het beschermen van de ventilatieopeningen met speciale accessoires en de andere is het kiezen van een model met stofafzuiging of speciale roosters die de luchtstroom kanaliseren.

Slijpen met haakse slijper

Haakse slijpers zijn zeer krachtige machines.
(Bron: Bttcher: 39308318/ 123rf.com)

Hoe kan ik ongelukken vermijden als ik met mijn haakse slijper werk?

Nu is het tijd om ook wat risico’s van de haakse slijper uit te leggen. Hoewel het zeer eenvoudige aanbevelingen zijn, is het altijd goed om ze in gedachten te houden en zo ongelukken te voorkomen.

  • Houd het apparaat uit de buurt van kinderen. Het is belangrijk, om voor de hand liggende redenen, dat kinderen dit instrument niet gebruiken, omdat ze zichzelf heel gemakkelijk kunnen snijden.
  • Houd het gereedschap uit de buurt van vochtige gebieden. Als elektrisch gereedschap is het belangrijk om het uit de buurt te houden van natte en vochtige plekken, om kortsluiting te voorkomen.
  • Draag handschoenen en gezichtsbescherming. Hoewel dit voor de hand liggende zaken zijn, is het belangrijk om te onthouden dat je altijd beschermende kleding moet gebruiken.
  • Leer hoe je het gereedschap moet gebruiken. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met het gebruik van deze machine.
  • Wees voorzichtig bij het verwisselen van de schijven. Bij het verwisselen van schijven moet je altijd de stekker uit het stopcontact halen of de accu verwijderen.
  • Verricht onderhoud. Het is belangrijk dat je af en toe wat onderhoud uitvoert aan je gereedschap, zodat het langer meegaat en er geen ongelukken gebeuren terwijl je het gebruikt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een haakse slijper om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de slijpmachine die je nodig hebt:

Vermogen

Bij de keuze van een haakse slijper is de kracht van de motor een van de belangrijkste elementen waar je op moet letten. Zoals we al hebben uitgelegd, moet je kiezen op basis van je werkbehoeften. We raden je aan om altijd een hoger vermogen te kiezen dan je nodig hebt.

Kleinere haakse slijpers, met 115 mm schijven, hebben meestal een vermogen tussen 300 en 700 V. Ze kunnen zonder problemen klusjes in huis klaren, maar voor zwaardere werkzaamheden is dit niet voldoende. Als je beton of porselein wilt snijden, is een slijper boven de 2000 V het beste.

bouwvakker met behulp van een haakse slijper

Een haakse slijper, slijptol of flex is een gereedschap om metaal, steen of hout te bewerken.
(Bron: Ungur: 20746782/ 123rf.com)

Behuizing

Als je wilt dat je haakse slijper lang meegaat, dan moet je op zoek gaan naar een model dat een harde, bestendige behuizing heeft. We raden je aan een model te zoeken dat ook enige bescherming biedt tegen stof en water, omdat dit de motor en het ventilatiesysteem beschermt.

Haakse slijpmachines zijn ook vaak ergonomisch ontworpen, zodat je met één hand kunt werken. Deze factor is ook belangrijk, vooral als je op lastige of moeilijk bereikbare plaatsen gaat werken. Kijk ook naar de veiligheidsafdekking voor de schijf en de stroomkabeldoorvoer.

Gewicht

Het gewicht is een andere factor waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je gereedschap. Hoe zwaarder de machine is, des te meer kracht hij heeft. De krachtigste haakse slijpers zijn grote, zware gereedschappen die je met beide handen moet bedienen. Deze machines kunnen elke klus klaren, zelfs het snijden van dikke segmenten van beton.

Als je op zoek bent naar een gereedschap voor in huis of om je doe-het-zelf-werkplaats compleet te maken, dan is onze aanbeveling om te kiezen voor een lichtgewicht, compact model. Enkelhandige of langhoekslijpmachines zijn meestal zeer licht en maken het mogelijk om met één hand te werken zonder moe te worden.

Werknemer snijden een tegel met behulp van een haakse slijper op de bouwplaats

Haakse slijpers kunnen zowel gebruikt worden voor het verwijderen van overtollig materiaal van werkstukken (slijpen en ontbramen) als voor het doorsnijden van stukken.
(Bron: Polyamate: 109162415/ 123rf.com)

Voeding

Hoewel ze allemaal een krachtige elektromotor hebben, zijn er slijpmachines met zowel kabel- als accuvermogen. Zoals altijd zijn kabelgereedschappen krachtiger. Dit zijn slijpmachines met een vermogen van meer dan 1800 W, die in staat zijn om professioneel te werken en een hoog vermogen hebben.

Gereedschap op batterijen is meestal boven 24 of 32 volt (V). Deze gereedschappen zijn compacter en geven je meer bewegingsvrijheid, maar leveren hierbij veel van hun kracht in. Als je kiest voor een haakse slijpmachine op batterijen, zorg er dan voor dat deze een oplader heeft en dat de cellen lithium-ion zijn, omdat ze geen geheugeneffect hebben.

Ventilatiesysteem

Haakse slijpers moeten een goed ventilatiesysteem hebben, zodat de motor niet oververhit raakt als hij te lang draait. De nieuwste machines hebben bijvoorbeeld elektronische koelsystemen. Als je ze vaak gaat gebruiken, is deze factor zeer relevant bij de aankoop.

De luchtstroom moet naar voren worden gericht om stof en vonken uit de buurt van de gebruiker te houden. Ook is het belangrijk dat het ventilatiesysteem bescherming heeft tegen stof, want als er zich stof ophoopt op de motor of de roosters, kan dit op den duur leiden tot oververhitting.

 Ambachtsman die met elektrisch gereedschap in werkplaats werkt.

De eerste haakse slijpers waren zeer zwaar, omdat ze van gietijzer waren gemaakt en niet ergonomisch gevormd waren.
(Bron: Davydov: 87335679/ 123rf.com)

Accessoires

De meeste haakse slijpmachines worden geleverd met meerdere schijven. Afhankelijk van het model zijn dit schijven van 115, 125 of 230 mm. Het is belangrijk dat het universele schijven zijn, die je gemakkelijk kunt vinden op het internet of in elke ijzerhandel bij je in de buurt.

Enkele veel voorkomende accessoires zijn gelamineerde schijven voor het schuren, schuurplaten waarmee je laklagen kunt verwijderen, viltpolijstschijven, draadborstels om roest te verwijderen of borstelschijven voor hout. Als je haakse slijper op een accu werkt, is een reserve- en een oplaadapparaat een goede aanvulling op je aankoop.

Samenvatting

Voor mensen die graag kleine reparaties aan huis uitvoeren of voor professionals die op zoek zijn naar een krachtig en betrouwbaar gereedschap, is een haakse slijper het ideale apparaat. Of het nu gaat om het nauwkeurig snijden, polijsten en slijpen van hout of het werken met metaal en alle soorten zware en robuuste materialen.

Als je op zoek bent naar een haakse slijper voor in huis of voor je werkplaats, dan heb je in dit artikel alles wat je moet weten om het beste model te kiezen kunnen lezen. Volg onze adviezen op, let op het vermogen, de ergonomie, de onderdelen en overweeg wat je ermee gaat doen voordat je je keuze maakt.

Vond je onze shopgids over haakse slijpers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Adamczyk: 24069553/ 123rf.com) 

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies