Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

25Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Wil je ’s morgens tijd besparen in plaats van veel tijd te besteden aan het stylen van je haar? De straightening brush maakt het mogelijk! Het transformeert warrig haar, natuurlijke krullen of natuurlijke golven in steil haar met een natuurlijk resultaat in slechts een paar minuten. Met onze steilborstel test 2022 willen we je helpen de beste steilborstel voor jou te vinden. We hebben keramische, plastic en ionische stijlborstels vergeleken en de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. Dit is om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een stijlborstel bestaat uit een combinatie van stijltang en borstel, die je tijd bespaart bij het stylen.
 • De kwaliteit van de apparaten varieert sterk: ze zijn gemaakt van conventioneel plastic, hittebestendige keramische bekleding of ionische technologie.
 • Het zachtst voor je haar zijn stijlborstels met een keramische coating en ionische technologie, omdat het haar niet geëlektrificeerd wordt.

Haarborstel: Onze selectie

Er zijn veel stijlborstels op de markt. Maar helaas kunnen ze niet allemaal overtuigen met hun prijs-prestatie verhouding. Om je keuze gemakkelijker te maken, hebben we hieronder de beste steilborstels geselecteerd.

Gladmakende borstels: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende hebben we de belangrijkste criteria uitgewerkt die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke rechtrichtborstels. De criteria die je kunt gebruiken om elektrische stijlborstels met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen lichten we de afzonderlijke criteria toe en belichten we waar je bij aankoop beslist op moet letten.

Lengte van de kabel

Afhankelijk van waar je je haar wilt doen, is de lengte van de kabel van cruciaal belang. Kabels korter dan twee meter kunnen te kort zijn, waardoor dagelijks gebruik problematisch wordt. In het algemeen zijn de kabels van rechtrichtborstels tussen de 1,7 en drie meter lang. Een ander punt is dat de kabel 360° gedraaid kan worden. Dit maakt het gemakkelijker om het apparaat te hanteren, want je hoeft je hand niet te draaien om het optimaal te gebruiken.

Gewicht

Bijna alle stijlborstels zijn gemaakt van plastic en keramiek om het gewicht van het apparaat laag te houden. Omdat je de warmteborstel langere tijd vasthoudt, is het gewicht van cruciaal belang. Het stylen met een zwaar apparaat kan daarom snel vermoeiend worden. In principe moet een toestel minder dan 400 gram wegen, zodat je het langere tijd kunt gebruiken zonder je in te spannen. Als hij meer dan 450 gram weegt, wordt het hanteren van de borstel vermoeiend.

Instelbare temperatuurniveaus

Ieder mens heeft een ander haartype, dus is het belangrijk dat de temperatuur instelbaar is. Deze helpen je om je haar te verzorgen en niet te veel te gebruiken.

Een te hoge temperatuur doet je haar breken. Als de temperatuur te laag is, zal het toestel het haar niet goed steilen.

Om haarbreuk te voorkomen, is het vooral belangrijk dat je de juiste temperatuurinstelling gebruikt. Zo kun je het gewenste resultaat bereiken.

Opwarmtijd

Voor ieder van ons is tijd heel belangrijk. Daarom wil niemand lang wachten tot een toestel opgewarmd is. De opwarmtijd is dus ook een belangrijke aanwijzing voor de kwaliteit van het product. Het moet tussen de 30 en 50 seconden duren. Als je langer dan 60 seconden op een apparaat moet wachten, spreekt dat voor goedkope kwaliteit en verouderde technologie.

Structuur en grootte van de borstelharen

Het borstellichaam bepaalt de intensiteit van het rechtmakende effect. Voor kort haar is het aan te bevelen dat het borstellichaam niet te breed is. Zo blijft er meer ruimte over om vast te houden. Voor langer haar zijn borstels met een breder lichaam aan te bevelen. Een groter haaroppervlak wordt blootgesteld aan de steilheid, zodat het haar sneller steil wordt.

De borstel mag nooit aan je haar trekken. Daarom raden we je aan, als je gevoelig haar hebt, de recensies van het apparaat van je keuze te lezen.

De keramische verwarmingsoppervlakken zijn meestal rond of langwerpig. Ze bestaan uit kunststof borstelharen en nopjes van silicone en rubber.

Automatische veiligheidsuitschakeling

Iedereen heeft wel eens het ongemakkelijke gevoel gehad te vergeten de stekker van een apparaat uit het stopcontact te halen. Daarom is het belangrijk een apparaat te kiezen dat een automatische veiligheidsuitschakeling heeft. Na 30 of 60 minuten schakelt het toestel automatisch uit. Deze functie helpt de kans op brand door het toestel te verkleinen.

Gladmakende borstels: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over rechtstrijkborstels beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over het rechttrekken van borstels.

Voor wie is een straightening brush bedoeld?

Stijlborstels zijn geschikt voor vele haartypes. Ze werken echter het beste voor haar dat minstens 10 cm lang is. Het haar wordt vastgehouden door de trekkracht van één hand terwijl je de stijlborstel gebruikt. Als je haar erg gekruld is, zal de stijlborstel niet hetzelfde effect hebben als het gebruik van een stijltang. Je krijgt geen perfect steil haar.

Glättbürste

Straightening borstels kunnen op alle haartypes gebruikt worden. Merk echter op dat de intensiteit van het rechtmakende effect varieert naargelang de haarstructuur. (Beeldbron: unsplash / Gemmachuatran)

Voor heel kort haar, zoals baarden of pony’s, zijn er speciale stijlborstels of stijltang modellen.

Welke soorten stijlborstels zijn er?

De stijlborstel is een mengeling van een gewone haarborstel en een stijltang. Ze kunnen in drie categorieën worden ingedeeld: Kunststof, keramische of ionische technologie.
Type Voordelen Nadelen
Plastic stijlborstel Goedkoop en hittebestendig Laadt het haar op met statische elektriciteit, Kan het haar beschadigen
Keramische stijlborstel Zacht voor de hoofdhuid en minder statisch, Korte opwarmtijd, Glans en volume, Hittebestendig materiaal Duurder in aanschaf, Zwaarder in gewicht
Ionische stijlborstel Voorkomt statische lading op het haar, Glans en gezondheid van het haar Duurder in aanschaf, Zwaarder in gewicht

In principe is de behuizing van plastic, zodat het toestel handzaam en licht is. De inschakelknop en een temperatuurinstelling bevinden zich op het handvat van de borstel. De borstelharen van het apparaat zorgen voor je gladde haar. Ze zijn gemaakt van keramiek of kunststof, die het haar op natuurlijke wijze opwarmen en steil maken. De steiltangborstels hebben ook ionische technologie, die ervoor zorgt dat het haar niet statisch geladen wordt.

Hoeveel kost een rechttrekkende borstel?

Door de verscheidenheid aan stijlborstels is er een grote prijsklasse. Afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal van de borstel, variëren de kosten. Het gamma kan gaan van ongeveer 20 tot 140 euro. Deze prijs lijkt redelijk als je de borstel dagelijks wilt gebruiken en je haar wilt verzorgen.
Type kosten
Kunststof stijlborstel 10-40 euro
Keramische stijlborstel 25-60 euro
Ionische stijlborstel 40-140 euro

Plastic gladmakende borstels beginnen bij een prijs van 10 tot 15 euro. Wel moet rekening gehouden worden met de grootte van het penseel en de kwaliteit. In de meeste gevallen hebben goedkopere apparaten natuurlijk minder temperatuurinstellingen en gebruiken ze niet de nieuwste technologieën. Keramische stijlborstels met ionische technologieën en accessoires zijn gemiddeld duurder. Ze zijn bijzonder zacht voor het haar en geven extra verzorging.

Wat zijn de alternatieven voor een stijlborstel?

Er zijn drie alternatieven voor een stijlborstel. Het stijltangetje bestaat uit twee verwarmde platen. De stijltang glijdt lok voor lok door het haar. Dit geeft een streng strak uiterlijk.

Glättbürste

Om glad en glanzend haar te krijgen, kun je naast de stijlborstel ook andere alternatieven gebruiken. Het meest populaire alternatief is de stijltang. (Beeldbron: unsplash / Shari Sirotnak)

Een heteluchtborstel combineert een haardroger en een haarborstel, waardoor hij verschilt van de stijlborstel. De laatste biedt verschillende stylingmogelijkheden, maar hij maakt het haar niet natuurlijk steil zoals de steilborstel. Het laatste alternatief is het gebruik van een föhn en een kam. Je kunt dit direct met nat haar stylen. Merk op dat het haar steil maken niet intens is. Hier zijn alle voordelen en nadelen van de alternatieven ten opzichte van de stijlborstel:

Alternatief Voordelen Nadelen
Stijltang Voor heel steil haar, Heel praktisch voor korte stukken haar, Maakt ook heel pluizig/krullend haar steil Tijdrovend, Minder natuurlijk
Warme lucht borstel Kan gebruikt worden voor nat haar (föhnen), Krullen en volume, Meer stylingmogelijkheden Duurder in aanschaf, Zwaarder in gewicht, Meer volume, Makkelijker recht te maken
Föhn/föhn Lage warmteontwikkeling (onder 150°C), Kan gebruikt worden voor nat haar, Combinatie van stylingstappen Ingewikkelder in model te brengen, Makkelijker recht te maken

Hoe hoog moet de temperatuur zijn?

De temperatuur moet zo laag mogelijk zijn. Voor dun, fijn of beschadigd haar moet de temperatuur max. 150-170 °C zijn, om het haar niet verder te beschadigen. Voor dik en gezond haar is een temperatuur tot 230 °C mogelijk. Als basisregel wordt echter aangeraden om altijd een hittebeschermer te gebruiken. Hieronder staat een tabel met een overzicht van de temperatuurinstellingen. Dit zijn slechts aanbevelingen, maar ze kunnen van persoon tot persoon verschillen. Het is het beste te beginnen bij de laagste temperatuur en die zo nodig te verhogen. We raden dit overzicht van de temperatuurinstellingen aan:

 • Zeer dun/geverfd haar: 80-150°C
 • Normaal gekleurd/gestreept haar: 150-170°C
 • Licht golvend tot normaal haar: 180-190°C
 • Golvend of dik haar: 200- 210°C
 • Zeer krullend of dik haar: 210-230°C

Hoe gebruik je een straightening brush?

 1. Bereiding: Gebruik eerst een hittebeschermende spray naar keuze en masseer in het haar. Let op: Droog het haar van tevoren helemaal af.
 2. Haarconditie: Ontwar het haar met een borstel en breng het ruw in model.
 3. Stel het toestel in: Kies de juiste temperatuur voor je haartype. Laat hoge hitte niet te lang op een deel van het haar.
 4. Steilhet haar: Haal de steilborstel door het haar, lokken tegelijk, in een langzaam en gelijkmatig tempo. Je kunt het beste bij de wortels beginnen en je naar de uiteinden werken.
 5. Stijl: Fixeer met haarlak of gel naar wens en je bent klaar!

Kan ik een stijlborstel op nat haar gebruiken?

Een haarstrijkborstel is niet bedoeld om nat haar te drogen. Daarom kunnen elektrische borstels nat haar beschadigen. Nat haar is verzwakt in zijn structuur en reageert daarom bijzonder gevoelig. Ze hebben ook geen ingebouwde haardroger. Als je een borstel wilt die je op nat haar kunt gebruiken, moet je eens kijken naar de heteluchtborstel.

Glättbürste

Ook al staat de stijlborstel erom bekend dat hij zacht is voor je haar, toch moet je de hitte niet onderschatten. Het is krachtig genoeg om je haar steil te maken. (Beeldbron: unsplash / Curology)

Kan ik krullen of golven stylen met een stijlborstel?

Nee, er is momenteel geen bekende manier om krullen/golven met een stijlborstel te stylen. Het is niet aan te raden het te proberen, want je kunt je haar in het apparaat verstrikt raken of het eruit trekken. Je kunt het beste een krultang of een ander krulapparaat gebruiken.

Hoe maak ik een stijlborstel schoon?

Om de levensduur van het toestel op peil te houden, is het nodig de rechtstrijkborstel schoon te maken. Schoonmaken mag niet gebeuren met een rechtstrijkborstel die op de stroomvoorziening is aangesloten of kort geleden is gebruikt. Je moet ook het gebruik van schoonmaakmiddelen of chemicaliën vermijden. Schoonmaken moet als volgt gebeuren: Basisreiniging van de borstel: Eerst moet je het koude toestel met een vochtige doek afvegen. Intensieve reiniging van de borstelharen: Je moet de borstelharen met de afzettingen van de stylingproducten reinigen met een bevochtigde tandenborstel of een smalle borstel.

Conclusie

Stijlborstels zijn gemakkelijk in het gebruik en zacht voor het haar. Daarom, als je snel je haar wilt steilen met een natuurlijke afwerking, is dit de borstel voor jou. Bovenal is het heel praktisch omdat het twee stylingstappen combineert. Als je echter perfect steil haar hebt of een sluike look, is een stijltang een beter alternatief. Hetzelfde geldt als je een veelzijdig gereedschap wilt. Een hete lucht borstel is bijvoorbeeld beter als je krullen of meer volume wilt creëren.

Foto bron: Kachmar/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies