Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

30Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote haarlak test 2022. Hier stellen we alle haarlakken die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een lijst samengesteld van de meest populaire haarlakken per categorie.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste haarlak voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je haarlakken koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Haarlakken geven maximale houvast aan je kapsel als het tegen de groeirichting in of omhoog gestyled moet worden. Er wordt een polymeerfilm van acrylaten op je haar aangebracht, waardoor het daarna moeilijker te kammen is.
 • Sommige bieden ook UV bescherming voor je kapsel. Conventionele haarlak voor het hoofdhaar kan ook voor de baard gebruikt worden.
 • De haarlak mag tijdens het gebruik niet worden ingeademd.

Haarlak: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je haarlak koopt

Wat is haarlak?

Haarlak zit vaak in een spuitbus en wordt op het haar gespoten. Anders dan haarlak wordt haarlak gebruikt om het haar te verstevigen en houvast te geven, maar veel sterker dan haarlak. Als je voldoende haarlak in je haar gespoten hebt, is het niet meer mogelijk het haar door te kammen.

Vanwege de sterke fixerende eigenschappen wordt haarlak alleen gebruikt als je je haar tegen de groeirichting in of naar boven toe wilt stylen (b.v. voor mohawk kapsels). Als alternatief kunnen ook alleen afzonderlijke strengen vastgezet worden. Deze zeer specifieke toepassing van haarlak maakt het tot een nicheproduct, maar het kan zowel door dragers van lang als kort haar gebruikt worden. Haarlak vertegenwoordigt dus de sterkste en laatste intensiteitsgraad in haarsprays. Haarlak wordt gebruikt om het haar extreem sterk te fixeren en moet daarom slechts zelden gebruikt worden. Er wordt een fijne polymeerfilm op het haar aangebracht, die voor de stevigheid zorgt.

Wat kost haarlak?

De prijsklasse van haarlakken gaat van heel goedkoop 1.50 € tot 30 € voor blikken van 250 ml.

Prijsklasse Prijs per 250 ml
Laag tot 5 €
Middelgroot tot 10 €
Upscale tot 20 €
Luxueus meer dan 20 €

Hoe werkt haarlak?

Haarlak heeft als effect dat het haar tegen de groeirichting of de zwaartekracht in gestyled kan worden. Dit werkt omdat haarlak een zeer sterk fixerende werking heeft. Dit geeft een intens glanseffect aan het haar. Sommige haarlakken beschermen ook tegen UV-straling. Als het een aërosolproduct is, wordt het op het haar gespoten door de druk in de bus.

Wat zijn de verschillende soorten haarlakken?

Er zijn vier verschillende soorten haarlak:
Toepassingsgebied Speciaal kenmerk
Voor hoofdhaar Hier kan het haar ook tegen de groeirichting in of naar boven toe gestyled worden.
Voor de baard De baard behoudt de hele dag door zijn vaste vorm.
Met UV bescherming De lak beschermt het haar tegen de schadelijke UV stralen van de zon.
Zonder aerosol De houder wordt niet onder druk gezet met de brandbare aerosol en kan gewoon via het pompsysteem gespoten worden.
Uitkambare haarlak De polymeerfilm zorgt ervoor dat het haar zo aan elkaar kleeft dat uitkammen niet mogelijk is. Niettemin zijn er fabrikanten die uitkambare haarlakken aanbieden.

Haarlak voor het hoofdhaar

Haarlak voor het hoofdhaar verschilt van de andere varianten doordat, afhankelijk van het kapsel, grote hoeveelheden gebruikt worden en de blikken dienovereenkomstig in grote maten van 200-500 ml verkocht worden.

Haarlak voor de baard

Dezelfde lakken voor het hoofdhaar kunnen ook gebruikt worden voor het modelleren van de baard. Dit helpt de baard om de hele dag zijn vaste vorm te behouden. Haarlack-1

Haarlak met UV-bescherming

Haarlak met UV-bescherming beschermt het haar tegen de schadelijke UV-stralen van de zon Haarlak

zonder aërosol

Haarlak zonder aërosol heeft geen houder die met de brandbare aërosol onder druk wordt gezet, maar neemt zijn toevlucht tot een pompsysteem. Toch mag de lak tijdens het aanbrengen niet worden ingeademd.

Haarlak die uitgekamd kan worden

Eigenlijk zit haarlak zo stevig op het haar dat hij er niet uitgekamd kan worden. Niettemin zijn sommige fabrikanten erin geslaagd haarlak te ontwikkelen die uitkambaar is en die ook voor een heel redelijke prijs in de gewone drogisterijen wordt aangeboden.

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van haarlak?

Hoe breng ik haarlak aan?

Bij het spuiten moet de lak op minstens 20 cm afstand van het haar gespoten worden met de spuitbus in verticale positie, zodat de lak goed kan spuiten. Dit moet in een cirkelvormige beweging gebeuren om een gelijkmatige verdeling te krijgen. Je moet oppassen dat je de vernis tijdens het aanbrengen niet inademt! Rook niet tijdens het aanbrengen, want de houder staat onder druk met een licht ontvlambare aerosol!

Waar moet ik op letten voor ik haarlak gebruik?

Het haar moet pas gewassen en droog zijn, zodat de lak zich ongestoord aan het haar kan hechten.

Waar moet ik op letten nadat ik haarlakken gebruikt heb?

Na gebruik van haarlak kan het haar niet meer doorgekamd worden. Om de lak te verwijderen, moet het haar verschillende keren grondig gewassen worden. Daarna moet een conditioner gebruikt worden, zodat het beschadigde haar minder snel breekt. Omdat de verpakking van de haarlak onder druk staat en gevuld is met een licht ontvlambare aërosol, bestaat het risico dat hij barst als hij te sterk verhit wordt.

Daarom moet het blik uit de buurt van ontstekingsbronnen worden gehouden en tegen zonnestralen worden beschermd. Als je bezorgd bent, kun je ook haarlakken zonder aërosolen gebruiken in spuitbussen met een pompsysteem. Haarlak vertegenwoordigt het laatste en sterkste stadium van haarsprays en verschilt er ook van: Haarlak bevat hoofdzakelijk acrylaten.

Haarlakken zijn er voor diverse toepassingen

 • Haarlak voor de hoofdhuid
 • Haarlak voor de baard
 • Haarlak met UV bescherming
 • Haarlak zonder aërosol
 • Haarlak die uitgekamd kan worden

Wat zijn de kenmerken van haarlakken?

Haarlakken vormen een film van acrylaten op je haar.

Voordelen
 • Zeer sterke fixatie van het haar, ongeacht het weer
 • Het haar kan ook hoog opgestoken worden
 • Het kapsel zit de hele dag stevig en verliest zijn vorm niet
Nadelen
 • Het haar kan na het aanbrengen niet gekamd worden
 • De laklaag op het haar kan er kunstmatig uitzien.
 • Spuitbussen zijn altijd een belasting voor het milieu
 • Haarlak mag op geen enkele manier ingeademd worden!

Wanneer kunnen haarlakken gebruikt worden?

Haarlakken zijn bijzonder geschikt voor trendy kapsels van de jaren ’50 tot ’80. Zeer toupeed rockabilly kapsels moeten de hele dag goed zitten, en daarom kunnen haarlakken hier hun kracht tonen. Een bijenkorf hoort niet naar beneden te hangen, zelfs niet na een avondje feesten, en het krullende kapsel moet de volgende ochtend nog steeds stuiteren. Ook voor mannen moet de krul van de Elvis vetkuif goed zitten en het gekamde haar kan een nat uiterlijk krijgen met haarlak. Als het nodig is, kunnen de kapsels in carnavalstijd ook versterkt worden. Dansers of breakdancers hebben hun kapsel ook nodig om perfect te zitten tijdens optredens. Verder kunnen pruiken ook met haarlak gevormd worden, wat heel belangrijk is voor toneelartiesten.

Wetenswaardigheden over haarlak

Wat is het verschil tussen haarlak en haarlak?

Haarlak verbetert de houvast van het kapsel, zodat weer en wind het niet kunnen vernielen of ontregelen. Na het aanbrengen blijft het haar echter nog steeds doorkambaar en uitwassen gaat gemakkelijker. Haarlak tast de elasticiteit van het haar niet aan. Haarlak daarentegen fixeert het haar op een extreme manier en daarna is het haar ook niet meer doorkambaar.

Haarlack

Haarlak geeft je haar ook glans.
(Bron: 123rf.com/ Nd3000)

Zijn haarlakken doorkambaar?

Zeer goede haarlak is eigenlijk niet doorkambaar, omdat het haar extreem aan elkaar geplakt zit. Er zijn echter fabrikanten, zoals Schwarzkopf, die doorkambare haarlakken ontwikkeld hebben. Om van haarlak af te komen is het voldoende je haar grondig te wassen door de shampoo een tijdje in te laten werken.

Hoe verwijder ik haarlak van bepaalde oppervlakken?

Haarlak kan vervelende vlekken achterlaten op oppervlakken zoals tegels, plastic, glas en hout, die moeilijk te verwijderen zijn. Je kunt deze vlekken van tegels gemakkelijk verwijderen met wasverzachter, alcohol en glasreinigers op alcoholbasis. Voor glas is een beetje afwasmiddel voldoende om de vlekken weg te werken. Verrassend genoeg helpt scheerschuim bij kunststoffen. Voor hout moet je de beits volledig laten drogen voor je hem met een afwasmiddeloplossing inwrijft en dan verwijdert. Na het gebruik van haarlak kunnen vervelende vlekken op oppervlakken verschijnen, maar ze kunnen met eenvoudige huismiddeltjes verwijderd worden.

Kan ik haarlak tegen insecten gebruiken?

Absoluut niet! Ook al hebben haarlakken een kleverig effect, ze mogen niet tegen insecten gebruikt worden omdat het dier alleen maar vastzit en niet onmiddellijk sterft. Bovendien kleeft het vernis ook aan de oppervlakken. Een vliegenmepper is de veel schonere methode. Natuurlijk kun je het beste een papier gebruiken om de spin of kever weer naar buiten te krijgen zonder hem te doden.

Kan ik zelf haarlak maken?

Omdat haarlak uit acrylaten bestaat en alleen industrieel verkrijgbaar is, is het niet mogelijk het zelf te maken. Bovendien moet de lak onder druk in het blik worden aangebracht en met een precisiespuitkop over het hoofd worden verdeeld, wat thuis niet kan.

Beeldbron: Racorn/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies