Laatst bijgewerkt: 16-07-2021

Onze selectiecriteria

36Onderzochte producten

30Bestede uren

30Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze groot haar olie test 2022. Hier stellen we alle haaroliën voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste haarolie voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een haarolie wilt kopen.
De belangrijkste informatie in een notendop

 • Haarolie is een alleskunner die zowel veel eigenschappen als toepassingen heeft.
 • De toepassing kan aangepast worden aan de behoefte en het doel.
 • Het is aan te bevelen siliconen te vermijden, omdat ze alleen op korte termijn effect hebben en het haar juist belasten.

Haarolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je haarolie koopt

Voor wie is haarolie geschikt?

Haarolie is geschikt voor elke vrouw en man die iets goeds voor zijn haar wil doen. Heet water maakt het haar broos en droogt het uit.

Gezond haar – sommige haarverzorgingsproducten zijn nuttig voor gezond haar. Een haarolie kan vele functies en effecten vervullen, daarom is het een allrounder product. (Beeldbron: unsplash.com/ Element5 Digital)

Om je haar te beschermen en de haarstructuur te verzegelen, is de alleskunner een oplossing om je haar goed verzorgd en gezond te houden. Een van de voordelen van het gebruik van haarolie is dat door het gebruik van rijke oliën als ingrediënten, je haar meer gehydrateerd wordt. Het voedt het haar ook van binnenuit en kan de gezondheid van je haar verbeteren, zoals eerder gezegd, en ook haarbeschadiging voorkomen. Het haarverzorgingsproduct heeft vele eigenschappen die het op verschillende manieren zeer bruikbaar maken. Dit zijn:

 • Natuurlijke bescherming tegen hitte
 • Bescherming tegen vochtigheid
 • Bescherming tegen kroezen
 • Voorkomen van gespleten haarpunten
 • Bouwt glans op
 • Verbeterde doorkambaarheid
 • Gladder haar

Hoe wordt haarolie gebruikt?

Omdat haarolie een alleskunner is, kan het op verschillende manieren gebruikt worden. Het hangt af van wat je wilt bereiken en wat voor haartype je hebt. Iemand met een vette hoofdhuid heeft er bijvoorbeeld geen baat bij haarolie in de hoofdhuid te masseren, want deze manier van aanbrengen stimuleert het vochtgehalte en doet het haar vetter lijken. Het zou nuttiger zijn je op de uiteinden te concentreren en de olie daar in te masseren en het als een behandeling te laten inwerken.

Een vuistregel bij het gebruik van haarolie is dat hoe vloeibaarder de olie is, hoe spaarzamer je het product moet gebruiken.

Afhankelijk van je haartype moet je nagaan hoe de olie wordt aangebracht. Als je haarolie als leave-in behandeling wilt gebruiken, is het aan te bevelen dit in droog haar te gebruiken.

Kan haarolie voor of na het wassen gebruikt worden?

In een notendop kan haarolie voor of na het wassen aangebracht worden. Het hangt ervan af waar je de allrounder voor wilt gebruiken. Meestal wordt het in vochtig haar gemasseerd of in de lengten verdeeld. Op deze manier kan de haarolie in het haar worden opgenomen en heeft het de werking van een kuur. Het kan ook gebruikt worden als hittebeschermer, wat beslist ideaal is bij het föhnen en de lijst van producten die je gebruikt vermindert.

De vraag of je haarolie vóór of na het wassen moet gebruiken, wordt vaak gesteld. Het antwoord is dat je je haarolie op vele manieren kunt gebruiken. Daarom kun je het, afhankelijk van het gebruiksdoel, voor of na het wassen gebruiken. (Beeldbron: unsplash.com/ Anton Malanin)

Om een voedend effect van de olie te genieten, kan de haarolie vóór het wassen aangebracht worden. Zo kan ook een reinigende werking van de olie geproefd worden.

Haarolie in handdoekdroog of droog haar?

Het is mogelijk om haarolie op handdoekdroog en droog haar aan te brengen. Zoals reeds gezegd, kan de olie in vochtig haar gebruikt worden, bv. als een soort verzorgingsbehandeling. Veel spannender is het gebruik in droog haar. Je kunt haarolie gebruiken als preventie en behandeling van gespleten haarpunten door het zachtjes in je droge haar te masseren. Een ander effect als het droog is, is dat het glans aan je haar geeft. Een andere manier om haarolie in droog haar te gebruiken is door het te gebruiken voor styling.

Hoe vaak kan haarolie gebruikt worden?

Haarolie kun je zo vaak gebruiken als je wilt. Dit betekent dat het naar behoefte gebruikt kan worden. Omdat haarolie vol voedingsstoffen zit, kan het geen kwaad een olie vaak te gebruiken. Als je haarolie als haarbehandeling wilt gebruiken, is het aan te bevelen dit tweemaal per week te doen.

Welke ingrediënten worden in haarolie gebruikt?

De alleskunner komt in verschillende vormen en kan bepaalde ingrediënten bevatten om specifieke effecten te bereiken. Haarolie kan samengesteld worden uit deze andere oliën, die de volgende werkingen hebben:

ingrediënt werking van ingrediënt
Arganolie wordt vaak toegevoegd als duwtje in de rug voor glans en is gemakkelijk reukloos
Amandelolie heeft een voedende werking op droog en schilferig haar, waardoor dit type haar baat heeft bij deze olie
Kokosolie heeft ook een voedende werking, die het haar ook van binnenuit reguleert en versterkt door het grote aantal mineralen
Olijfolie is geschikt voor pluizig haar en helpt het haar soepeler te maken
Honing in het algemeen is het een antisepticum en kan daarom bij veel klachten helpen. Een ander effect van honing is hoe hydraterend het is en hoe gemakkelijk het zich met je haarstructuur verbindt

Deze tabel met ingrediënten geeft slechts een selectief overzicht van de oliën die vaak voorkomen in verband met haarolie.

Hoeveel kost haarolie?

De kosten van haarolie zijn op elk prijsniveau te vinden. In een drogisterij kun je een product bemachtigen voor tussen de 3€ en 5€. Een haarolie daarentegen vind je in een kapsalon voor € 30 à € 40. De reden voor deze prijzen is het gebruik van hoogwaardige of biologisch gecertificeerde oliën als ingrediënten.
Prijsniveau Prijzen in €
goedkoop 3-5
gemiddeld 10-15
duur 30-40

Waar is haarolie te koop?

Je kunt haarolie op veel plaatsen kopen. Van drogisterijen en discountwinkels tot online winkels, overal vind je haaroliën. Het belangrijkste bij het kopen van een product is dat het bij jou en je behoeften past. Bijgevolg is het gunstig zorgvuldig te kijken of een bepaald haartype aan bod komt en welke andere oliën er aan toegevoegd zijn.

Wat zijn de alternatieven voor haarolie?

In het volgende zullen we een aantal alternatieven voor haarolie opnoemen en uitleggen wat die alternatieven inhouden:
alternatief beschrijving
conditioner snelle verzorging, lijkt op een kuur, praktisch, makkelijker doorkambaar
haarmelk ook wel leave-in conditioner genoemd, haarconditioner die na het wassen in het haar blijft zitten
mousse voor de afwerking,toch verzorgt het, helpt tegen pluis
haarkuur voorkomt en corrigeert haarbeschadiging
haarboter natuurlijke olie, vaste consistentie, kan gebruikt worden als haarconditioner of haarmasker

Het is belangrijk dat je weet hoeveel alternatieven er zijn om precies na te gaan welk product voor jou geschikt is.

Besluit: Welke soorten haaroliën zijn er en welke is geschikt voor jou?

Haarolie kan als volgt verdeeld worden:

 • Haarolie natuurlijke cosmetica
 • Haarolie met siliconen
 • Haarolie zonder siliconen
 • Haarolie – biologisch en veganistisch
 • Haarolie voor mannen

Elke soort haarolie heeft zijn voor- en nadelen. Alvorens te kopen moet je de respectieve kanten van de soorten bekijken.

Wat is haarolie natuurlijke cosmetica en wat zijn de voordelen en nadelen?

Natuurlijke cosmetica verwijst naar natuurlijke haarverzorging. De fabrikanten van dit soort haarolie gebruiken geen additieven in het produktieproces. Dit maakt de oliën mild en compatibel en helpt bij een duurzame verzorging. Deze soort haarolie gebruikt natuurlijke ingrediënten die een zacht en neutraal effect hebben. De geur is daardoor vaak aangenamer.

Voordelen
 • Gebruik van natuurlijke oliën
 • Aangename geur
 • Zacht en neutraal
Nadelen
 • Duur
 • Niet overal beschikbaar
 • Onderzoek nodig

Maar aan natuurlijke cosmetica zijn over het algemeen hogere prijzen verbonden. Om echt een geschikte haarolie van dit type te vinden, zou je wat onderzoek moeten doen.

Wat is haarolie met en zonder siliconen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Haarverzorging zonder siliconen is zeldzaam. Veel fabrikanten gebruiken nog steeds siliconen omdat het optische effect zeer effectief is en direct kan worden waargenomen. Siliconen kunnen bijvoorbeeld gespleten haarpunten opvullen, maar ze zijn een enorme belasting voor het haar en kunnen het beschadigen in plaats van het te verzorgen. Haaroliën met siliconen hebben daarom een onmiddellijk effect en zijn visueel werkzaam. Ook kunnen de resultaten direct worden waargenomen.

Voordelen
 • Onmiddellijk effect
 • Visueel effectief
 • Direct resultaat
Nadelen
 • Stress voor het haar
 • Geen langetermijneffecten

Haaroliën zonder siliconen daarentegen hebben een langdurig verzorgend effect en zijn zacht en mild. Voor een product dat siliconenvrij is, moet je hogere prijzen verwachten en een kleinere selectie. Ook hier zou onderzoek nodig zijn.

Voordelen
 • Onmiddellijk effect
 • Blijvende verzorging
 • Zacht en mild
Nadelen
 • Prijzen zijn hoger
 • Weinig keuze
 • Onderzoek nodig

Wat is haarolie – biologisch en veganistisch en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze haarolie voldoet aan biologische en veganistische normen en is gecertificeerd. Er is niet veel keus, maar er zijn andere mogelijkheden als biologisch en veganistisch voor jou van grote waarde is (zie Zero-Waste Hair Oil in Trivia). Deze oliën hechten veel waarde aan goede ingrediënten en vermijden dierproeven. Door de kwaliteit van de haarolie op waarde te schatten, kun je vaak een mild en zacht product verwachten.

Voordelen
 • Goede ingrediënten
 • Geen dierproeven
 • Mild en zacht
Nadelen
 • Kleine selectie
 • Dure prijzen
 • Niet overal verkrijgbaar

Maar de keuze is klein, de prijzen zijn hoog en het is niet overal verkrijgbaar. Hier zou je de beslissing moeten nemen over wat je zelf belangrijk vindt.

Wat is haarolie voor mannen en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn speciaal voor mannen ontwikkelde haaroliën die ook als baardolie gebruikt kunnen worden. Zowel de groei als het uiterlijk kunnen bevorderd worden met een haarolie voor mannen. Haaroliën voor mannen zijn speciaal ontwikkeld om het uitdrogen van het haar tegen te gaan en hebben vaak een meer bittere geur.

Voordelen
 • Kan gebruikt worden als baardolie
 • Gaat droog haar tegen
 • Scherpe geur
Nadelen
 • Niet alle producten zijn siliconenvrij
 • Kleine selectie

De nadelen van een haarolie voor mannen zijn dat niet alle producten siliconenvrij zijn en dat de keuze nog klein is.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om haaroliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele haaroliën. De volgende criteria kunnen je helpen bij je beslissing:

 • Effect
 • Haartypes
 • Siliconenvrij
 • Ingrediënten en geurstof
 • Container materiaal

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat bij deze criteria belangrijk is.

Effect

Dit aankoopcriterium omvat welk effect je nastreeft. Bepaalde haaroliën streven vaak combinaties na van de volgende effecten:

 • Shine
 • Volume
 • Anti-frizz
 • Afvlakken
 • Hittebescherming

Om meerwaarde uit de aankoop te halen, is het voordelig te weten wat het doel van het gebruik van een haarolie is. Op deze manier kun je de juiste olie kiezen waar je tevreden over zult zijn.

Haartypes

Om tevreden te zijn over je aankoop, moet je weten wat je haartype is. De meeste fabrikanten etiketteren hun haarverzorgingsproducten met de volgende termen:

 • Alle haartypes
 • beschadigd haar
 • beschadigd haar
 • broos haar
 • weerbarstig haar
 • droog haar
 • krullend haar
 • pluizig haar

Het is gunstig rekening te houden met haartypes, want elk type heeft specifieke behoeften waaraan een specifieke haarolie tegemoet moet komen. Ook hier zijn combinaties te vinden die preciezer aangeven wat de haarolie geacht wordt te doen. Er is een olie voor elk haartype.

Het haartype zegt veel over de werking die je nodig hebt om je haar de juiste verzorging te geven. Je bewust zijn van je eigen haartextuur kan alleen maar een voordeel zijn. Het helpt over het algemeen bij het beslissen of je een haarproduct wel of niet moet kopen. (Beeldbron: usersplash.com/ Vladislav Muslakov)

Droog en broos haar, bijvoorbeeld, heeft een olie nodig die rijke voeding geeft. Daarentegen zou fijn haar baat hebben bij een haarolie die minder rijk is.

Siliconenvrij

Of een haarolie siliconenvrij is of niet doet er beslist toe. Om je haar op een duurzame manier te verzorgen, is het aan te bevelen te kiezen voor haaroliën zonder siliconen. Zoals eerder bij de haaroliesoorten gezegd, bieden siliconen alleen een optische, oppervlakkige oplossing die van korte duur is. Zo’n olie verzwaart het haar alleen maar en verzorgt het nauwelijks. Een haarolie zonder siliconen daarentegen verzorgt direct en laat het volledige effect van de olie de vrije loop. Daarom moet de haarolie siliconenvrij zijn.

Ingrediënten en geurstof

Vooral voor mensen die gevoelig zijn, is het belangrijk om op te letten welke ingrediënten en geurstoffen gebruikt worden. Niet iedereen verdraagt een product met een zoete geur, bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je oplet welke oliën of ingrediënten gebruikt worden, om werkelijk het beste uit je aankoop te halen.

Container materiaal

In het vervolg kan haarolie onderscheiden worden door twee soorten containermateriaal. De twee zijn:

 • Glas
 • Plastic

Glazen verpakkingen zijn milieuvriendelijker, herbruikbaar en vaak van betere kwaliteit. Als je bezorgd bent over de duurzaamheid, is het raadzaam haarolie in een potje te kopen. Anderzijds zijn haaroliën in plastic potjes vaak goedkoper. Uiteindelijk moet je zelf beslissen wat voor jou waardevoller is.

Trivia: Interessante feiten over haarolie

Zero-Waste Haarolie – Is het mogelijk?

Zero-waste is een nieuw soort levensstijl die pleit voor milieuvriendelijk, plastic-verminderend en duurzaam leven. In deze stijl is het belangrijk om alleen te gebruiken wat nodig is.

Zero-waste haarolie is een gemakkelijke manier om verbruik en afval in de badkamer te verminderen.

Hiervoor kan bijvoorbeeld kokosolie gebruikt worden. Deze alleskunner kan niet alleen als haarolie gebruikt worden, maar ook als haarbehandeling, voor make-up verwijdering, lipverzorging en nog veel meer. Een andere mogelijkheid zou zijn om meteen voor de oliën te gaan. In plaats van een haarolie met arganolie te kopen, bijvoorbeeld, kun je de arganolie rechtstreeks krijgen. Zo kun je zelf ook genieten van het effect van de olie.

Tips voor de juiste verzorging met haarolie

 • Een kam om de haarolie in te werken zou je helpen de olie gelijkmatig te verdelen.
 • Verdeel de haarolie over het haar en laat het onder een verwarmde handdoek inwerken (ongeveer 20 minuten). Masseer bij het uitwassen eerst een beetje shampoo in droog haar. Daarna kan het haar verschillende keren met shampoo gewassen worden terwijl het vochtig is. Dit is een goede kuur om het effect van de olie te savoureren.
 • Om het voedende effect van haarolie optimaal te benutten, helpt het om het hoofd en het haar warm te houden.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies