Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Thuis eten is één van de beste manieren om een gezond leven te leiden. Maar als je ook producten gebruikt die zo natuurlijk mogelijk zijn, is het natuurlijk nog beter. Eén van de mogelijkheden om dit te bereiken is om een hakmolen in je keuken te hebben. Het zal je helpen om zelf de producten te kiezen die je wilt consumeren. Zo weet je altijd wat je eet.

Met een hakmolen vermijdt je de aankoop van een gesneden product waarvan je de oorsprong niet kent. Of dat ze er iets aan toevoegen dat je niet wilt eten of dat van inferieure kwaliteit is. Bovendien kun je een groot aantal voedingsmiddelen hakken. Natuurlijk moet je het best mogelijke apparaat hebben. Om dit te bereiken, hebben we deze shopgids samengesteld met alle informatie die je nodig hebt.
Belangrijk om te weten

 • Een hakmolen is een zeer handig apparaat, dat in veel huishoudens gebruikt wordt. Op de markt vind je een groot aantal opties, je moet bekijken welke van hen beter aansluit bij je behoeften.
 • De meeste hakmolens hebben verschillende functies, niet alleen het hakken. Ze kunnen meestal ook kloppen, mengen of snijden. Het is belangrijk dat het model dat je kiest over deze mogelijkheden beschikt.
 • Een ander aspect dat je moet evalueren is de grootte van de kom van het gekozen model. Het zal bepalen hoe je het apparaat kunt gebruiken.

Onze selectie: De beste hakmolens op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste hakmolens die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte hakmolen een stuk eenvoudiger.

De beste “alles-hakker” hakmolen

Deze Kenwood chopper is voorzien van dubbele snijmessen en zorgt voor perfecte snijresultaten. Met een gewicht van 1.15 kg en een capaciteit van 500 ml is deze chopper zeer compact en handig in gebruik. Daarnaast is het ook geschikt voor het verpulveren van ijs met de twee snelheden die de Kenwood CH550 bevat. Na gebruik kunnen de onderdelen in de vaatwasser voor een gemakkelijke schoonmaak. De hakmolen heeft een vermogen van 400 W. Een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste hakmolen onder de 30 euro

De Philips Hakmolen HR1393/90 biedt een helpende hand in de keuken. Het apparaat kan alles snijden wat je maar wilt: groenten, kruiden, noten enzovoorts, en dat binnen enkele seconden. Dankzij de simpele bediening en het compacte formaat is fijnsnijden nog nooit zo gemakkelijk geweest. De hakmolen beschikt over een handige grote kom van 0.7 l, een krachtige motor van 450 W en een roestvrijstalen mes dat scherp blijft. De hakmolen is vaatwasbestendig.

De beste compacte hakmolen

Deze compacte allessnijder MMR08A1 van Bosch helpt je bij snel en tijdbesparend snijden en mixen. Dit model beschikt over een krachtige motor van 400 Watt. Het is makkelijk op te bergen dankzij het compacte ontwerp. De hakmolen heeft een klopschijf voor het opkloppen van room of eiwit. Het apparaat heeft een vaatwasser- en magnetronbestendige mixbeker met een capaciteit van 800 ml.

De beste hakmolen + staafmixer

Met deze Bosch MSM66020 ErgoMixx staafmixer heb je een veelzijdige staafmixer van hoge kwaliteit, voor de lekkerste gerechten. Zo heeft hij 12 snelheden, wordt hij geleverd met een molen om snel noten, kruiden, uien of kaas te hakken, voorkomt hij spetters en krijg je er een maatbeker bij. Vaatwasserbestendige blendervoet met scherp 4-bladenmes QuattroBlade voor eenvoudig pureren, blenden en snijden. Krachtige motor met 600 Watt voor een optimaal resultaat.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hakmolens

Het is van groot belang dat je voordat je een hakmolen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Forcemeat

De hakmolen wordt meestal gebruikt voor het hakken van vlees, maar kan ook voor andere voedingsmiddelen worden gebruikt.
(Bron: Jekaterina Timofejeva: 103775812/ 123rf.com)

Wat is een hakmolen precies?

Zoals uit de naam kan worden afgeleid, is een hakmolen een apparaat om voedsel mee te hakken. Het kan ook andere functies uitvoeren. Deze handige apparaten hebben een spiraalvormige schacht die het voedsel naar de roterende messen beweegt. Afhankelijk van de snelheid die je gebruikt, krijg je een grovere of fijnere textuur. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken.

Waarom heb ik een hakmolen nodig?

Er zijn vele redenen om een hakmolen in huis te hebben. De eerste is dat het je in staat stelt om zelfgemaakt gehakt te eten. Je kiest zelf het vlees dat je wilt hakken. Natuurlijk kun je ook andere voedingsmiddelen snijden, zoals vis, groenten of fruit. Het kan ook worden gebruikt om voedsel fijn te malen, te kloppen of te pureren. Je kunt dit apparaat voor veel meer dingen gebruiken dan je denkt.

Welke functies moet een hakmolen hebben?

Zoals je in deze gids hebt gezien, hebben hakmolens verschillende functies die verder gaan dan het voor de hand liggende, hakken. Het is belangrijk dat je weet wat je er allemaal mee kunt doen. Het is logisch dat hoe meer functies je hebt, hoe beter. Natuurlijk, als ze hierdoor te duur worden is het beter om te evalueren of je ze gaat gebruiken of niet.

Functie Waar is het voor
Hakken Dit wordt gebruikt om gehakt te maken, maar ook andere voedingsmiddelen kunnen worden gehakt.
Snijden Het snijden van groenten of fruit kan het werk in de keuken aanzienlijk vergemakkelijken.
Mengen Dit wordt gebruikt om verschillende ingrediënten te mengen, bijvoorbeeld om een saus te bereiden.
Kloppen Dit is een functie die je kunt gebruiken om hele eieren of eiwitten te kloppen.
Pureren Je kunt deze optie gebruiken om crèmes of puree te bereiden.
Malen Als het deze functie heeft, kun je bijvoorbeeld noten malen.

Is een handmatige hakmolen een goede keuze?

Het is je wellicht opgevallen dat er in onze selectie van de beste hakmolens geen handmatige hakmolens staan. Dat komt omdat het tegenwoordig praktischer is om een elektrische hakmolen te hebben, omdat deze het werk op een eenvoudigere manier doet. Maar een handmatige hakmolen kan onder bepaalde omstandigheden een goede optie zijn.

Het kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je het niet te veel gebruikt. Vooral als je gewend bent om te kamperen. Je kunt verschillende voedingsmiddelen hakken zonder dat je elektriciteit of zelfs batterijen nodig heeft. De werking is zeer eenvoudig, het heeft een ring, elke keer als je eraan trekt wordt het voedsel gehakt.

Ground beef

Met de hakmolen kun je ook heerlijke puree bereiden.
(Bron: Taiftin: 23146089/ 123rf.com)

Hoe maak ik de hakmolen schoon?

Als er iets belangrijk in de keuken is, is het de hygiëne. Natuurlijk is dat met een apparaat dat in contact is met voedsel als een hakmolen nog veel meer het geval. Daarom is het belangrijk om je machine bij elk gebruik grondig te reinigen. Ook is het noodzakelijk dat je dit op de juiste manier en zo snel mogelijk doet.

Stap Wat moet je doen
1 Schakel de hakmolen uit en trek de stekker uit het stopcontact.
2 Demonteer alle verwijderbare onderdelen van de molen.
3 Was deze onderdelen af, bij sommige modellen kun je dit in de vaatwasser doen.
4 Droog alle onderdelen goed af.
5 Reinig de onderkant van de machine met een vochtige doek.
6 Droog de onderkant goed af.
7 Zet de molen weer in elkaar en bewaar deze tot het volgende gebruik.

Welke soorten messen kunnen hakmolens hebben?

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden bij het kopen van je hakmolen is het type messen dat hij heeft. Dit zal bepalen hoeveel je er mee kunt doen. Hoewel elke hakmolen anders is, kunnen we het over twee soorten hebben. Elk van hen is geschikt voor een ander soort voedsel wat de textuur betreft. Hieronder kun je hier meer over zien:

 • Scherpe messen. Speciaal ontworpen voor zachte ingrediënten. Hiermee worden de vezels behouden. Ze garanderen een droge en precieze snede.
 • Getande messen. Perfect voor harde ingrediënten. Ze bieden geweldige prestaties en zijn zeer duurzaam. Ze zijn ideaal voor noten, ijs, wortels of zelfs koffiebonen.
Maaike KooijmanFreelance editor bij culy.nl
“Ja, een zelfgemaakte gehaktbal is een stuk lekkerder – want verser en zelf gekruid – dan een voorgevormde uit de supermarkt. Maar wat pas écht lekker is, is helemaal teruggaan naar de basis en ook zelf het gehakt malen. Dat klinkt misschien moeilijk, tijdrovend en vooral overbodig – je kunt toch ook gewoon een bakje gehakt in de winkel kopen? – maar heeft juist een heleboel voordelen.”

Welke prijs hebben de hakmolens?

Zoals bij alle aankopen, moet je bij de keuze van je hakmolen rekening houden met de prijs ervan. Voor ongeveer 10 euro kun je enkele manuele hakmolens vinden. Zoals je in de gids hebt gezien is het een interessante optie voor bepaalde omstandigheden, maar niet voor normaal gebruik. Elektrische kun je ze kopen vanaf ongeveer 20 euro, maar er zijn modellen die meer dan 200 euro kosten.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je een product kiest dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bij het bepalen van een budget moet je rekening houden met het gebruik dat je ervan gaat maken. Het is niet hetzelfde als dat sporadisch is of als je de machine bijna dagelijks gaat gebruiken.

Hoe gebruik ik de hakmolen?

Het gebruik van een hakmolen is niet al te ingewikkeld. Maar het is belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aspecten, zodat je het meeste uit je machine kunt halen. Let dus op de volgende tips. Het is een goed idee om ze later te proberen. Zo gebruik je de hakmolen op de best mogelijke manier.

 • Lees de gebruiksaanwijzing van de hakmolen zorgvuldig door.
 • Zet alle onderdelen in elkaar. Als dit de eerste keer is dat je het apparaat gebruikt, was deze dan goed van tevoren.
 • Sluit het apparaat aan op de stroom.
 • Bereid het eten voor dat je gaat hakken. Snijd ze in stukken zodat de hakmolen goed kan werken.
 • Sluit het deksel en gebruik de hakmachine.
 • Verwijder vervolgens het voedsel en maak de machine zo snel mogelijk schoon.

fried ground meat

Vergeet niet de stekker uit het stopcontact te halen voordat je je hakmolen schoonmaakt.
(Bron: Yana Gayvoronskaya: 38644119/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van hakmolens?

Niet alleen heb je in deze gids ontdekt hoe handig een hakmolen kan zijn, maar ook wat de functies ervan zijn. Maar er zijn nog meer dingen die je moet weten om de beste aankoop te doen. We willen je echter eerst de belangrijkste voor- en nadelen van dit type apparaat laten zien:

Voordelen
 • Ze zijn eenvoudig te gebruiken.
 • Er zijn zeer voordelige opties.
 • Ze zijn een grote hulp in de keuken.
Nadelen
 • Je moet leren hoe je ze moet gebruiken.
 • Er zijn modellen met een hele kleine container.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een hakmolen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de hakmolen te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de hakmolen die je nodig hebt:

Basis

Het is belangrijk dat de hakmolen een antislipbasis heeft. Je vermijdt mogelijke ongelukken, maar je kunt de machine ook gemakkelijker gebruiken. Als het apparaat voortdurend in beweging is, zal het moeilijker zijn om de knop ingedrukt te houden. Je zult het vast vervelend vinden als dit gebeurt en stoppen met het gebruik ervan. Dus vergeet dit niet.

Minced raw red meat

Hakmolens kunnen twee soorten messen hebben: scherpe en getande messen.
(Bron: Andor Bujdoso: 91387888/ 123rf.com)

Container

Het is essentieel dat je een duidelijk idee hebt hoe je de hakmolen gaat gebruiken voordat je de aankoop doet. Bijvoorbeeld, afhankelijk van waar je het apparaat voor gaat gebruiken, heb je een grotere of kleinere container nodig. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als je de molen gaat gebruiken om uien en soortgelijk voedsel te hakken als om aardappelpuree voor het hele gezin te maken.

Ontwerp

Het ontwerp van de hakmolen is belangrijk. Het is waar dat een apparaat met een mooi ontwerp aantrekkelijker is, maar er zijn andere aspecten die belangrijker zijn. Bijvoorbeeld, hoe compact de machine is. Of de afmetingen ervan. Het is belangrijk om deze aspecten in gedachten te houden, omdat een te groot model vvel ruimte kan innemen.

Jeroen MeusBelgische kok
“Een blender (met zo’n hoge beker) is voornamelijk geschikt om ingrediënten te mixen met een voldoende hoeveelheid vocht. Een hakmolen (in veel gevallen met een beker met kleiner volume en doorgaans met een ander type van hakmes) is dan weer perfect om eerder droge of matig vochtige ingrediënten fijn te hakken.”

Schoonmaken

We hebben ook een sectie gewijd aan het onderwerp van het reinigen van de hakmolen. Je hebt gezien dat je dit zo snel mogelijk moet doen. Maar je moet er wel rekening mee houden of het eenvoudig te demonteren is, zodat je niet teveel tijd kwijt bent. Het is ook belangrijk om te weten of het model dat je hebt gekozen je de mogelijkheid biedt om de onderdelen in de vaatwasser te plaatsen.

Vermogen

Een ander belangrijk aspect van een hakmachine is de kracht ervan. Het vermogen is meestal tussen de 250 en 800 W. Welke moet je kiezen? Het hangt allemaal af van het voedsel waarmee je gaat werken. Als het voedsel niet al te consistent is, zoals groenten of fruit, zal een lager vermogen voldoende zijn.

Aan de andere kant, als je harder voedsel wilt hakken, is het het beste om te kiezen voor de hogere vermogens. Ook als je van plan bent om de molen voor alle soorten voedsel te gebruiken, kun je beter voor de hogere vermogens kiezen. Als je dat doet, krijg je betere resultaten met minder inspanning. Dus vergeet dit aspect niet.

Samenvatting

Een hakmolen kan zeer nuttig zijn. Niet alleen omdat je ermee kunt hakken, maar ook omdat het andere functies vervult die zeer interessant kunnen zijn. Het is belangrijk dat je een model kiest dat over zoveel mogelijk functies beschikt. Probeer een model te kiezen dat gemakkelijk te reinigen is, waarbij je de onderdelen in de afwasmachine kunt plaatsen.

Je weet nu ook wat de twee belangrijkste opties zijn die je hebt bij de aankoop van een hakmolen: elektrisch of handmatig. Je hebt gezien dat elektrische apparaten praktischer zijn, maar handmatige kunnen ook van pas komen. Probeer het model te vinden met het juiste vermogen voor de functies die je nodig hebt. Vergeet niet dat de capaciteit van de container ook belangrijk is.

Vond je ons artikel over hakmolens interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte hakmolen kunnen vinden!

(Bron van de header afbeelding: Yakov Oskanov: 76368399/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies