Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

39Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

In geen enkele gereedschapskist mag een goede hamer ontbreken. Vooral professionele doe-het-zelvers zijn vaak op zoek naar een stevige hamer. Met een hamer kun je allerlei doe-het-zelf activiteiten doen, of je nu een spijker op de muur wilt slaan om je huis te versieren of een plank op wilt zetten. Een hamer is het allround gereedschap van alle gereedschappen.

Als je al een tijdje op zoek bent naar de beste hamer voor jou, moet je onze gids hieronder aandachtig lezen. Hier op onze hamertest 2022 laten we je kennismaken met verschillende modellen en leggen je alle voor- en nadelen uit. Na het lezen van deze gids zou je goed geïnformeerd moeten zijn en zou je aankoopbeslissing gemakkelijker moeten zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een hamer kun je thuis gemakkelijk je verschillende doe-het-zelf activiteiten doen, maar je vindt op onze site ook producten voor professionals.
 • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen handmatig en mechanisch bediende hamers. De mechanische hamers zijn meestal duurder dan de handhamers, maar ze bieden ook een grotere slagkracht.
 • Bovendien kunnen onder de handbediende hamers nog andere soorten worden onderscheiden. De slotenmakershamer is de meest variabele en eenvoudigste van alle hamersoorten en is geschikt voor de meeste soorten werk.

Hamer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hamer koopt

Voor welk soort werk heb ik de hamer nodig?

Zoals al duidelijk is geworden, zijn er verschillende hamers voor elk toepassingsgebied. Het is daarom heel belangrijk dat je weet wat je met de hamer wilt doen voor je hem koopt. Als je thuis af en toe een schilderij wilt ophangen en een spijker in de muur wilt slaan, kun je het beste een kleine slotenmakershamer met een laag hamerkopgewicht bestellen.

Der Schlosserhammer ist wohl der bekannteste Hammer, Sein Design ist relativ einfach, trotz allem können mit ihm alle nötigen Aufgaben im Haushalt erledigt werden.

De slotenmakershamer is waarschijnlijk de bekendste hamer. Hij is betrekkelijk eenvoudig van ontwerp, maar toch kan hij voor alle noodzakelijke huishoudelijke klussen gebruikt worden.

De kleine ingenieurshamer is de meest veelzijdige van alle hamersoorten, je kunt hem voor veel kleine hamerklussen gebruiken, ook om de spijkers in de vloerplanken stevig vast te slaan. De voorhamer is net zo veelzijdig, hoewel hij door zijn grotere gewicht en slagoppervlak meer geschikt is voor grover werk. Voor uitbreidingswerk aan het huis of in de weekendhut, waar stenen gebruikt worden, heb je een metselhamer nodig, waarmee stenen betrekkelijk gemakkelijk in vormen gehamerd kunnen worden.

Als je een hamer koopt, zoek dan een ergonomisch handvat met een rubber bekleding, want dat is heel precies en tegelijk gemakkelijk voor de pols. Voor je iets nieuws op het huis kunt bouwen, moet je soms iets ouds afbreken. De beste manier om dit te doen is met een voorhamer, die dankzij zijn grote en zware hamerkop de nodige kracht heeft om een muur af te breken.

Als je een voorhamer wilt kopen, is een lange steel aan te bevelen, want die maakt krachtige klappen mogelijk. Gebruik voor delicater werk een rubberen hamer, die alleen betrekkelijk lichte klappen toelaat en zo voorkomt dat het materiaal breekt of versplintert. Een kleine rubberen hamer is geschikt om bijvoorbeeld tentharingen te laten zinken. Als je echter een boomhut wilt bouwen, gebruik dan een dakhamer met een steel van stalen buis en rubber bekleding, die ideaal is voor allerlei soorten houtwerk.

Voor zwaar werk, zoals het openscheuren van asfalt, is een mechanisch bediende hamer, in dit geval een sloophamer, zinvol. Een ander gereedschap dat op soortgelijke terreinen gebruikt wordt is de pneumatische hamer, ook wel krikhamer genoemd. In tegenstelling tot de sloophamer zijn deze hamers verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen, groot en klein. Dus voor kleinere klussen aan steen, beton of dergelijke materialen koop je beter een pneumatische hamer.

Hammer trifft den Nagel auf den Kopf

De hamer is een symbool van kracht en activiteit. Als typisch gereedschap van smeden die ijzer kunnen vormen, wordt het ook geassocieerd met een krachtige, angstaanjagende aura. (Foto: Grieslightnin / pixabay.com)

Hoe vaak heb ik de hamer nodig?

Het is ook interessant om te weten hoe vaak en hoe intensief je de hamer zult gebruiken. Want vooral bij veelvuldig en intensief gebruik is het belangrijk dat je je goed voelt bij het gebruik van de hamer. Het goede gevoel hangt vooral af van het handvat van de hamer. Voor werk dat een goed tastgevoel vereist, is een houten handvat meer aan te bevelen dan een plastic handvat.

Als je bijvoorbeeld met een voorhamer werkt, geef je de voorkeur aan een houten handvat. Hoewel het niet zo goed dempt als een kunststof handvat, geeft het de gebruiker een betere feedback of hij de juiste plek raakt. Natuurlijk speelt ook de gebruiksfrequentie een belangrijke rol bij de vraag of je een dure professionele hamer moet kopen of dat een kleine slotenmakershamer voldoende is voor doe-het-zelven.

Van welk materiaal moet mijn hamer gemaakt zijn en welk gewicht moet hij hebben?

In principe hebben verschillende hamers verschillende materialen nodig en dus verschillende gewichten. Voor het handvat is er keuze uit hout, kunststof of aluminium. Voor speciale eisen wordt ook staal gebruikt; in de meest robuuste versie zijn handvat en kop uit één stuk gemaakt. Een houten handvat voelt het beste aan, maar hout absorbeert klappen niet zo goed als plastic of aluminium.

Met de stalen versie heb je het voordeel van de grote stevigheid van de hamer, maar het gewicht van de hamer op de steel neemt ook toe, waar het gewicht eigenlijk geen positief effect heeft op de slagkracht. Het is ook mogelijk de handgreep met leer of rubber te bekleden om bijvoorbeeld zweet beter te absorberen, en dit verhoogt ook de dempende werking.

Een stalen kop is beslist de juiste keuze voor een groot aantal klussen, alleen voor fijnere dingen moet je je toevlucht nemen tot rubberen of plastic koppen. Ook hoe zwaarder de hamerkop, hoe langer de steel moet zijn. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hard kunt slaan, maar tegelijk je pols te beschermen. Als je alleen een paar spijkers in de muur wilt slaan, is een slotenmakershamer van 200 g voldoende, maar een Schmid heeft een stevige voorhamer nodig die ongeveer 5 kg moet wegen.

Wat kost een hamer?

De prijsklasse van hamers is heel breed, ze zijn er in vele prijsklassen. Een eenvoudige slotenmakershamer van 100 g met een houten handvat is verkrijgbaar voor slechts 3-4 euro, en je kunt ook een kleine rubber hamer kopen voor slechts 6 euro. Naarmate de afmetingen en het gewicht van de hamer toenemen, neemt ook de prijs toe, dus moet je rekenen op minstens 10 euro voor een hamer. Latthamers en metselaarshamers zijn er ook vanaf 10 euro, hoewel er ook duurdere producten zijn voor 30 euro en meer. Producten die volledig van staal gemaakt zijn behoren ook tot deze categorie.

De voorhamer kost minstens 20 euro omdat hij zwaarder is, en een voorhamer van 5 kg kost ongeveer 30 euro. Als je een pneumatische hamer of een sloophamer wilt kopen, moet je rekening houden met een prijskaartje van drie cijfers. Gebruikt gereedschap kost ongeveer 100 euro, maar nieuw gereedschap kost aanzienlijk meer, en hightech sloophamers in nieuwe staat kunnen meer dan 1000 euro kosten. Het is echter ook mogelijk om deze hulpmiddelen tegen een kleine vergoeding te huren, vooral in grote steden.

Type Prijs
100 g monteurshamer abij ca. 3-4 euro
Rubberen hamer ab ca. 5 euro
Hamer ab ca. 10 euro
Latthammer, metselaarshamer ab ca. 10 euro
Voorhamer ab ca. 20 euro
Sloophamer gebruikt ab ca. 100 euro

Besluit: Welke soorten hamers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten hamers

 • Met de hand bediende hamers
 • Mechanisch bediende hamers

Bovendien zijn er nog vele andere sub-types van hamervormen, die in hun constructie en functie verschillen naargelang het toepassingsgebied. Meestal wordt een hamer gebruikt bij de fabricage, vaak om voorwerpen in te slaan, in te hameren of vorm te geven. Er zijn echter ook bijzondere gevallen, zoals de hamer van de rechter of de veilinghamer, waar de hamer louter gebruikt wordt voor akoestische waarneming in openbare ruimten, zodat het gebruik ervan meer symbolisch is. In de regel bestaat een hamer uit een kop en een steel, en de hamerkop op zijn beurt bestaat meestal uit een spoor en een vin. Het web is het slagvlak van de hamer, de vin is het deel van de hamerkop dat meestal wigvormig is. Afhankelijk van het type hamer kunnen echter de baan, de vin en ook de steel van de hamer sterk verschillen. In het volgende stellen we je de twee bovengenoemde soorten hamers voor, alsook hun belangrijkste subtypes, en geven we ook duidelijk hun voor- en nadelen aan.

Wat zijn de belangrijkste soorten handbediende hamers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Handbediende hamers zijn meestal vrij nauw gebaseerd op het klassieke ontwerp van een hamer; alle hamers van dit type vereisen menselijke kracht of energie om ze te gebruiken. Nu laten we je kennis maken met zes belangrijke handbediende hamers:

De slotenmakershamer

Deze hamer is de meest verspreide soort in Duitsland en wordt ook wel ingenieurshamer genoemd. Het heeft een vierkant gezicht en een afgeronde vin over het handvat. Het gewicht ligt tussen 50 g en 2 kg. Ingenieurshamers hebben meestal houten handvatten van essen- of hickoryhout. Soms worden ze beschermd door handgreephulzen. Er zijn echter ook handvatten van plastic of staal.

De moker

De moker wordt meestal gebruikt als slaggereedschap en heeft vele toepassingen; hij heeft twee vierkante sporen. Het wordt vaak samen met een handbeitel gebruikt, en weegt meestal tussen 1 en 1,5 kg.

De dakdekkershamer

Hij wordt ook wel timmermanshamer genoemd en wordt gebruikt in de houtbouw. Behalve een slagvlak heeft hij een asymmetrische klauw om spijkers uit te trekken. Dit is wat hem het meest onderscheidt van de andere soorten hamers.

De rubberhamer

Dit is een hamer met een dikke kop van hard rubber, meestal cilindervormig. De kop is in een houten handvat geklemd. Een rubberen hamer wordt vooral gebruikt om op gevoelige onderdelen, zoals deursloten, te slaan, om ze niet te beschadigen.

De voorhamer

Dit type hamer bestaat uit een lange steel en een zware hamerkop met een vierkante baan. Wegens zijn verhoudingsgewijs zware gewicht van 5 kg en meer wordt de voorhamer vooral gebruikt voor ruw werk en moet hij met beide handen worden gehanteerd. Deze hamer wordt vooral gebruikt voor smeden.

De metselaarshamer

De metselaarshamer is een heel speciale hamer waarmee stenen in vorm gehamerd kunnen worden. Dit doe je met de scherpe, horizontale rand aan de achterkant van de hamerkop. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het vooral gebruikt door het metselaarsvak. De slagkracht van een metselhamer is groot, hij weegt meestal zo’n 600 g of meer. Nu hebben we je kennis laten maken met enkele belangrijke soorten handhamers en tenslotte hun voor- en nadelen samengevat:

Voordelen
 • veel verschillende hamers voor verschillende klussen
 • relatief lage prijs
Nadelen
 • eigen inspanning vereist
 • soms grote kracht, dus kans op verwondingen

Hoe werken machine-aangedreven hamers en welke voor- en nadelen bieden ze?

Met de industrialisatie vond de mens ook machines uit die dezelfde functie vervullen als een handhamer, maar die geen of niet veel menselijke inspanning meer vergen. We zullen nu twee belangrijke soorten bewerkte hamers uitleggen.

De sloophamer

Het is een elektrisch of door een verbrandingsmotor aangedreven werktuig dat meestal gebruikt wordt voor het verscheuren en slopen van bouwconstructies. Het wordt ook vaak gebruikt voor het beitelen van asfaltplafonds, waarbij een beitel gebruikt wordt om het te bewerken materiaal met slagen te pletten. De sloophamer is relatief zwaar en moet daarom verticaal en met beide handen gebruikt worden.

De luchthamer

De luchthamer wordt op soortgelijke gebieden gebruikt als de sloophamer, maar dan vooral in de bouw. Hij werkt door een door lucht aangedreven zuiger die een impuls overbrengt op een werktuig, de beitel. De perslucht wordt opgewekt door een door een motor aangedreven compressor en via een verbindingsslang naar de hamer gevoerd. Deze pneumatische hamers zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen, van lichte, eenhandige tot tweehandige die zelfs aan graafmachines bevestigd worden.

Voordelen
 • geen hoge inspanning vereist
 • veel sneller en doeltreffender werk mogelijk
Nadelen
 • hoge prijs
 • minder flexibiliteit

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om hamers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om hamers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald hulpmiddel geschikt voor je is of niet. Deze vijf criteria kunnen samengevat worden

 • Type hamer
 • Algemene productiekwaliteit
 • Gewicht en afmetingen
 • Hamer materiaal
 • Extra uitrusting en functies

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke koopfactoren en hoe je ze kunt indelen.

Soort hamer

Zoals al uitgelegd zijn er veel verschillende hamers voor verschillende soorten werk, dus voordat je een hamer koopt moet je je altijd afvragen waar je hem voor nodig hebt. Zoals al in het vorige deel uitgelegd, moet je eerst beslissen of een hand- of mechanisch bediende hamer beter bij je past. De belangrijkste factor hier is de moeilijkheidsgraad van het werk, want voor grootschalig sloopwerk is een mechanische hamer onontbeerlijk, gewoon omdat hij minder fysiek belastend is.

Als je eenmaal gekozen hebt voor een van de twee soorten hamers, is de volgende stap het vinden van de hamer die het beste bij je past in de respectieve categorie. Het belangrijkste is wat voor werk je met de hamer wilt doen en of je hem nodig hebt voor je werk of gewoon voor je vrije tijd.

Je kunt de belangrijkste soorten hamers die in het gidsgedeelte beschreven worden als basis gebruiken. De juiste soort hamer kiezen is erg belangrijk, alleen als je de juiste keuze maakt zul je later tevreden zijn over de hamer. In de volgende tabel hebben we alle hamersoorten en hun toepassingen op een rijtje gezet:

Hamersoort Gebruiksbereik
Slotenmakershamer Met zijn geringe gewicht van de hamerkop is hij ideaal voor kleinere klusjes in huis (bv. het bevestigen van foto’s).
Ingenieurshamer De meest veelzijdige hamer is ook voor kleine huishoudelijke klussen, zoals spijkers in de vloerplanken hameren.
Hamer Meer geschikt voor ruw werk door zijn grotere gewicht en slagoppervlak.
Metselhamer Voor werk met stenen, b.v. een nieuwe muur.
Sledgehammer De grote en zware hamerkop kan muren slopen en is ideaal voor sloop- en renovatiewerk.
Rubberen hamer Zachte klappen zonder dat bijvoorbeeld tentharingen versplintert of breekt.
Dakhamer Zeer stevig en geschikt voor elk houtwerk.
Sloophamer Zwaar werk, zoals het verscheuren van asfalt, is mogelijk met de mechanische hamer.
Pneumatische hamer/drukluchthamer Mechanisch en in verschillende versies verkrijgbaar, ook ideaal voor kleinere klussen aan steen of beton.

Algemene productiekwaliteit

Bij het kopen van een hamer is het echter even belangrijk aandacht te besteden aan de algemene goede kwaliteit van de hamer. Dit komt omdat de hamer, zoals al bekend, bestaat uit een handvat en de hamerkop. Beide delen zijn stevig met elkaar verbonden. Is dit niet het geval, dan heb je een werphamer waarmee je jezelf en andere mensen kunt verwonden. Het belangrijkste kwaliteitskenmerk van een hamer is dus de stevige passing van de hamerkop op de steel.

Een ander kwaliteitskenmerk is de afwerking van de hamerkop. De kop moet vrij zijn van scheurtjes, want hieraan kun je al vóór het eerste gebruik zien dat de hamer niet lang meegaat en snel zal breken. Als de hamerkop midden in een slag breekt, kan dat heel gevaarlijk zijn voor je en je zult je bezeren. Als je online een hamer wilt kopen, let er dan op dat de hamer DIN-gecertificeerd is.

DIN is een industriële norm die je laat zien of de hamer volgens vastgelegde kwaliteitscriteria geproduceerd is. Een hamer met het DIN merk garandeert de beste kwaliteit. Bij het kopen van een hamer moet je er ook op letten dat de houten handvatten niet gebogen of gebarsten zijn. Als je een plastic handvat koopt, let er dan op dat het materiaal schoon is.

Gewicht en afmetingen

Als je eenmaal het juiste type hamer hebt gekozen en de algemene productkwaliteit in orde is, moet je nu letten op hoe zwaar je hamer is en hoe groot hij is. Natuurlijk zijn er al belangrijke verschillen tussen de afzonderlijke hamersoorten. Een voorhamer is gewoonlijk altijd aanmerkelijk zwaarder en groter dan een ingenieurshamer, eenvoudig omdat de toepassingsgebieden verschillen. Maar omdat je al een beslissing moet hebben genomen over het juiste type hamer, wordt in het volgende deel aandacht besteed aan de verschillen binnen een hamersoort.

In principe zijn de dempende eigenschappen van het handvat heel belangrijk om je pols te beschermen. Hoe groter de stootkracht, hoe groter de impact op je pols. Daarom moet de steel in goede verhouding staan tot de hamerkop. Een zware en grote hamerkop vereist een lange steel. Hoe groter en zwaarder de hamerkop, hoe belangrijker het is een lange steel te hebben, zodat je hard kunt slaan zonder je pols te bezeren.

In den richtigen Hammer kann schon mal ein bisschen mehr Geld investiert werden.

De juiste lengte van de schacht speelt een belangrijke rol, vooral voor de slag. Hij moet niet te kort zijn, zodat je kunt zwaaien en niet te lang, zodat je nauwkeurig kunt slaan.

Of je nu kiest voor de 300 g slotenmakershamer met een lengte van 20 cm of voor de ingenieurshamer met een gewicht van 700 g en een lengte van ongeveer 30 cm is uiteindelijk een kwestie van smaak. In principe moet voor zwaarder werk een zwaardere en langere hamer gekozen worden, maar je moet ook nagaan of je de hamer zelf kunt hanteren. Hoe zwaarder de hamer, hoe groter de krachtsinspanning die nodig is, vooral bij handhamers, en dit verhoogt meestal het risico op verwondingen. Tenslotte moet je je afvragen of je in je werkplaats wel genoeg ruimte hebt voor een grote, zware hamer.

Hamer materiaal

Het is ook belangrijk dat je hamer van het juiste materiaal voor je gemaakt is. Bij handbediende hamers zijn er verschillen in materiaal, vooral tussen de kop en het handvat. De kop zelf is meestal van staal en moet selectief gehard zijn. Het middelste deel is dan relatief zacht en taai, terwijl het slagoppervlak (spoor) relatief hard is. Als het staal doorgehard was, kon de hamer gemakkelijker barsten en zou hij geen goede trekkracht hebben.

Wist je dat Hornbach groot succes behaalde met de marketingcoup van de “Hornbach hamer”? De Hornbach hamer was van gepantserd staal. Hornbach gebruikte een reclamespotje om de transformatie van een Russische transporttank in een hamer te laten zien. Dankzij de reclame was de beperkte oplage van 7000 stuks, die 25€ (!) per hamer kostte, binnen zeer korte tijd verkocht.

Omdat een volkomen harde hamer terugstuitert in plaats van zijn energie op het slaande oppervlak af te geven. Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen de hamersoorten. In het geval van de rubber hamer is de kop logischerwijs van rubber, maar binnen een hamer soort is het materiaal van de hamerkop in wezen hetzelfde. Er zijn, zelfs binnen een hamertype, aanzienlijk meer verschillen in het handvat of de schacht van de hamer.

In principe kun je kiezen tussen hout, kunststof of staal. Als een goed gevoel en perfecte controle het belangrijkst zijn, kies je een houten handvat, want dat is de beste manier om precieze en krachtige slagen te krijgen. Houten handvatten worden bijvoorbeeld vaak gebruikt voor mokers, en meestal worden soorten met een grote elasticiteit en lange vezels gebruikt, omdat die veel steviger zijn dan andere boomsoorten. Een voorbeeld hiervan is es, en de Amerikaanse hickory wordt als de meest robuuste beschouwd.

Hout

Voordelen
 • “Goed gevoel”
 • Nauwkeurige slagen
Nadelen
 • Nauwelijks demping
 • Relatief snelle slijtage

Kunststof handvatten daarentegen hebben in wezen twee grote voordelen: ze dempen de hamerslag veel beter dan een houten handvat, en beschermen zo de gewrichten van de gebruiker, en zijn over het geheel genomen veel duurzamer dan een houten handvat.

Kunststof / glasvezel

Voordelen
 • Goede vering
 • Zeer robuust
Nadelen
 • Precieze slagen moeilijker

Voor professionals zijn er ook hamers met een stalen steel, die meestal vervaardigd zijn met de kop als één stuk. Zonder twijfel zijn dit de meest robuuste hamers, aantoonbaar bijna onverwoestbaar. Maar stalen handvatten zijn meestal veel duurder dan de andere materialen en ook zwaarder, en aan het handvat levert het gewicht van een hamer weinig voordeel op voor de kracht die bij het hameren wordt opgewekt. Professionele panlattenhamers, bijvoorbeeld, zijn meestal gemaakt met stalen handvatten.

Staal

Voordelen
 • Uiterst robuust en duurzaam
 • Hogere slagkracht mogelijk
Nadelen
 • Hoger gewicht van de steel
 • Hogere prijs

Extra uitrusting en functies

Aan het eind van de aankoop van je hamer moet je aandacht besteden aan de extra uitrusting en functies van je hamer. Bij met de hand bediende hamers kan het bijvoorbeeld gaan om rubber of lederen omhulsels aan het handvat, die bedoeld zijn om het comfort van de bediener van de hamer te verhogen. Rubberen omhulsels geven vooral een betere demping, terwijl leer zelfs zweet kan absorberen.

Sommige hamers hebben ook een magnetische spijkerhouder, meestal in de vorm van een groef boven het slagvlak van de hamer, waarin een spijker magnetisch wordt vastgehouden, zodat hij met de eerste slag nauwkeurig kan worden gezet. Een ander aspect is het opgeruwde slagoppervlak van een hamer; dit is wenselijk als verbetering van de werking voor sommige soorten hamers, maar ongeschikt voor andere.

Vooral bij timmermanshamers, bijvoorbeeld, moet rekening gehouden worden met een opgeruwd slagvlak, want dat voorkomt dat de hamer of de spijker bij het aanslaan van de hamer wegglijdt. Maar juist bij heel eenvoudige hamers kan zo’n opgeruwd slagoppervlak zonder problemen achterwege gelaten worden; voor sommige werkzaamheden is het zelfs een hindernis, bijvoorbeeld sommige dakbedekkingshamers die gebruikt worden voor het verwijderen van bekistingen hebben een glad slagoppervlak.

Dakhamers zijn ook een goed voorbeeld van de extra functie van spijkertrekken, die mogelijk gemaakt wordt door de klauw aan de andere kant van het slagvlak. Als deze functie belangrijk voor je is in verband met je hamer, moet je voor dit type hamer gaan. Een andere extra eigenschap die je moet zoeken, vooral bij mechanische hamers, is een geschikte koffer waarin het gereedschap en zijn toebehoren plaatsbesparend en transportvriendelijk opgeborgen kunnen worden. De kleur van je hamer is minder een kwestie van extra uitrusting en meer een kwestie van smaak. Maar als alle tot nu toe opgesomde kenmerken voor twee voorwerpen vrijwel identiek zijn, kan zelfs de kleur een aankoopcriterium zijn.

Uiteindelijk spelen extra functies voor de meeste hamers geen erg belangrijke rol. Daarom moet je dit punt in de meeste gevallen pas als het laatste beslissende aankoopcriterium beschouwen.

In de volgende tabel hebben we het belang van de mogelijke extra functies duidelijk weergegeven:

Extra functie, uitrusting belang
Handgreepcoating as vereist, kwestie van smaak
Geruwd slagvlak gewoonlijk alleen belangrijk voor voorhamers
Magnetische spijkerhouder as vereist
Klauw voor het trekken van spijkers as vereist
Geschikte koffer leuke extra uitrusting, speciaal voor mechanische hamers

Interessante feiten over hamers

Hoe lang bestaat een hamer al?

De oorspronkelijke vorm van de hamer is de in de hand gehouden steen. Prehistorische mensen bewerkten hamerstenen en gebruikten ze als handbijlen gedurende vele duizenden jaren.

Wist je dat de hamer het oudste gereedschap van allemaal is? Zelfs apen gebruikten hamers in hun oudste vorm. Dit waren stenen. Later, in de Bronstijd, werden stenen hamers vervangen door metalen koppen en hun vorm is tot op de dag van vandaag slechts minimaal veranderd.

De eerste hamers volgens de huidige definitie ontstonden in het Neolithicum met de ontwikkeling van stenen bijlen, in die tijd werd de hamer ook vooral als oorlogswerktuig gebruikt. De oorsprong van het woord hamer zou ook uit deze tijd kunnen stammen, in het Indo-Europees duidt het voorvoegsel ham op steen of rots. De moeilijkheid lag, en ligt nog steeds, in het stevig verbinden van de kop en het handvat, zodat metalen hamers in hun huidige vorm pas in de Bronstijd ontstonden met het begin van de metaalbewerking.

Wat zijn de fysische principes achter de werking van een hamer?

Uiteindelijk berust het effect van een hamer op eenvoudige natuurkunde. De kracht van de botsing neemt evenredig toe met het gewicht, maar als het kwadraat van de snelheid. Het handvat laat de kop enorm versnellen, zodat zelfs een lichte slag een aanzienlijk effect kan hebben. Als de hamer naar beneden slaat, ondersteunt ook de zwaartekracht de kracht van de klap.

Voor de meest efficiënte overdracht van momentum en energie is het voordelig de hamermassa aan te passen aan het te drijven deel, zoals een spijker, centerpons, beitel of beitel. Om materiaal direct te bewerken, glad te maken, te vervormen, b.v. rijden en smeden, of zelfs destructief te scheiden of te pletten, is een geschikte kopvorm nodig, variërend van vrij plat tot bolvormig tot puntig.

Is er een hamer speciaal voor linkshandigen?

Ja, er zijn inderdaad hamers die speciaal voor linkshandigen gemaakt zijn. Maar uiteindelijk is het een kwestie van individuele smaak en gevoel of linkshandigen zulke speciaal gemaakte modellen ook echt moeten gebruiken. Wie altijd goed met een gewone hamer gewerkt heeft, zal in het begin waarschijnlijk niet zo goed overweg kunnen met een linkshandige hamer en kan zich de extra prijs voor het zeldzame voorwerp besparen.

Want niet veel leveranciers bieden zelfs zulke speciale hamers voor linkshandigen aan. Dit feit ondersteunt ook de veronderstelling dat zulke speciale hamers voor linkshandigen waarschijnlijk ook voor hen niet veel verlichting bieden.

Fotocredits: 74654148 – ©kitch/123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies