Laatst bijgewerkt: 26-03-2020

Onze selectiecriteria

Products

18Onderzochte producten
Hours

24Bestede uren
Studies

3Beoordeelde onderzoeken
Comments

71Verzamelde opmerkingen

Het hebben van een hamster kan een mooie ervaring zijn. De meeste Nederlanders die een huisdier bezitten kiezen voor een hond of een kat, maar ook hamsters worden vaak sympathiek gevonden. Kinderen willen vaak als eerste huisdier een hamster, omdat hij zo klein en schattig is. Voordat je een van deze knaagdieren koopt in de dierenwinkel, is het verstandig om je te verdiepen in wat hij allemaal kan en nodig heeft. Waaronder een hamsterkooi. Op deze manier ga je veel leuke en grappige momenten beleven met je hamster.

In dit artikel delen we alle nuttige informatie en tips rondom de hamsterkooi, zodat je weet wat er in Nederland te koop is voor jouw hamster. Ook gaan we in op een aantal vragen die dierenliefhebbers stellen, op het moment dat ze een hamster in huis willen halen.
Belangrijk om te weten

 • Ieder huisdier heeft zijn eigen behoeften. Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat een huisdier niet alleen maar leuk is, maar ook om de nodige verzorging vraagt. Neem je jouw verantwoordelijkheid voor jouw wollige vriendje? Hij zal er blij mee zijn.
 • Hamsters zijn huisdieren die makkelijk te verzorgen zijn. In dit artikel lees je hoe je dat kunt doen, vooral als het gaat om de juiste hamsterkooi en het gezond en schoonhouden van de leefomgeving van de hamster.
 • Er zijn veel verschillende hamsterkooien en hamster huisjes verkrijgbaar. Welke je het beste kunt kiezen, hangt af van het formaat van het dier, het ras en de specifieke behoeften van het dier en natuurlijk zijn verzorger.

Onze selectie

Iedere dierenliefhebber kan zich het moment nog herinneren. Het moment dat ze hun huisdier voor het eerst zagen, vasthielden en in huis haalden. Het maakt niet uit of het om een jonkie of ouder huisdier gaat, het warme gevoel is hetzelfde. Daarom hebben we hieronder een aantal goede en praktische hamsterkooien voor je geselecteerd, waarin je jouw hamster welkom kunt heten.

De veiligste hamsterkooi uit Europa

Chique hamsterkooi met houten trap en speelplateau. Er zitten zelfs een schattig klein huisje en een loopwiel in voor jouw hamster! Zo kan jouw kleine knaagvriend lekker in beweging blijven en zich vermaken. De spijlen van de hamsterkooi staan 7 mm uit elkaar, waardoor deze hamsterkooi zowel geschikt is voor muizen, dwerghamsters en gerbils. Neemt door de afmetingen 100 x 54 x 35 cm niet veel ruimte in, waardoor deze hamsterkooi ook past in een flat of kinderkamer. De accessoires zijn natuurlijk van onbehandeld hout en niet-giftige levensmiddelen kleurstoffen.

De beste houten hamsterkooi

Deze comfortabele houten hamsterkooi is als het ware een chalet voor jouw kleine pluizige vriend de hamster. De afmetingen zijn 115 x 60 x 58 cm en het deurtje en de ruit zijn gemaakt uit plexiglas die je aan de buitenkant kunt vergrendelen. Het stevige materiaal van de vier ruiten is eenvoudig te reinigen. Je kunt in deze hamsterkooi niet een, maar meerdere hamsters kwijt. Let dan wel op dat de hamsters vriendjes zijn. 3 Niveau’s van verblijf en vermaak, biedt deze hamsterkooi. Het dak met metalen rooster is volledig opklapbaar. Gemaakt van onbehandeld hout, wat volkomen veilig is voor je knaagdier.

De beste glazen hamsterkooi

De naam zegt het al, deze hamsterkooi is ideaal voor kleine vrienden. Ratten, gerbils, hamsters, chinchillas en andere kleine dieren. Door de diepe bodemschaal van glas zie je ze door het zaagsel wroeten, zonder dat de bodembedekking uit de kooi valt. In deze luxe hamsterkooi met meerdere verdiepingen is ruimte voor meerdere hamsters. De afmetingen zijn 58,5 x 38 x 47,5 cm, met mooi afgeronde hoeken, waardoor hij stijlvol in jouw interieur past. De afgebeelde accessoires zijn inbegrepen, dus het huisje, het wiel en de bak.

De beste basis hamsterkooi

Geef jouw hamsters een prettig woongevoel in deze basis hamsterkooi die makkelijk uit te breiden is. In de 67 x 36,5 x 70 cm afmetingen, hebben een of meerdere hamsters genoeg ruimte om te spelen, wroeten en rusten. Er is geen ontsnappen aan, met de draadafstand van 7 mm, zelfs niet voor de dweghamster. Gemaakt in Europa en van hoge kwaliteit. Trappen, rad en huisje worden meegeleverd, maar het strooisel niet. De bovenkant haal je heel gemakkelijk van de glazen onderbak, als het tijd is om schoon te maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de hamsterkooi

Als je uitgekeken bent op de klassieke huisdieren als een kat en een hond, dan kun je een hamster overwegen. Steeds meer mensen in Nederland doen dat. Anderen kiezen weer voor andere bijzondere huisdieren, zoals spinnen, fretten en konijnen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de hamsterkooi. Zodat je een doordachte keuze kunt maken als het gaat om het huisje van jouw hamster.

Maak de eet- en drinkbakjes van de hamster eens per week schoon met heet water. Vermijdt schoonmaakmiddelen.
(Bron: anatols: 43947922/ 123rf.com)

Welke voor- en nadelen heeft een hamster als huisdier?

Als je jouw kind kwijtraakt in een dierenwinkel of tuincentrum, loop dan eens als eerste naar de hamsters. De kans is namelijk groot dat hij of zij met de neus tegen het glas naar al die schattige kleine diertjes staat te kijken. Al het gevoel van tijd en plaats verloren. Eerlijk gezegd, verbaast het ons niets, want ze zijn ook leuk als sympathieke huisgenootjes. Hieronder zie je een lijst met voordelen en nadelen van deze knagende kleintjes.

Voordelen
 • Makkelijk om te verzorgen
 • Nemen weinig ruimte in
 • Zijn snel tam te maken
 • Veel op maat gemaakte accessoires
 • Het zijn schone dieren
 • Vrijwel geurloos, omdat ze zo schoon zijn
Nadelen
 • Het zijn nachtdieren en kunnen je uit je slaap houden
 • Een hamsterkooi kan niet zomaar overal staan

Hoe ziet de ideale hamsterkooi eruit?

Hoe is jouw hamster? Slaapt hij veel, rent hij het liefst de hele dag in het wiel, of wroet hij graag met zijn vriendjes? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij het kiezen van een passende hamsterkooi. Ook is het slim om van tevoren na te denken over de plaatsing in jouw huis. In welke kamer en op welke ondergrond?

Sommige rassen hamsters kunnen niet samen in een hamsterkooi, omdat ze territoriaal zijn. Onderling kan er dan geweld ontstaan, dus dat wil je niet. Ook let je bij het kopen van een hamsterkooi op het geslacht van jouw huisdiertje, als je wilt voorkomen dat er nestjes ontstaan. Dwerghamsters van dezelfde sekse kunnen bijvoorbeeld prima bij elkaar in een hamsterkooi.

In dit artikel beschrijven we de diverse soorten hamsterkooien die in Nederland te krijgen zijn. Want het is namelijk jouw verantwoordelijkheid als hamster eigenaar, om hem van een leuk huisje te voorzien. Het is de plek waar jouw hamster of hamsters eten, drinken, spelen en uitrusten. Zet de hamsterkooi op een plek met frisse lucht, waar het zonlicht niet direct op valt.

foco

Wist je dat de zwangerschap van een hamster maar 16 dagen duurt? En, dat de ouders soms een van de kleintjes opeten, omdat het misvormd is, ze niet voor hun vele kleintjes kunnen zorgen of uit stress?

Kan ik de hamsterkooi in mijn slaapkamer plaatsen?

Als je eenmaal een goede hamsterkooi hebt gekocht ga je kijken waar je hem in huis gaat neerzetten. Niet iedere plek in huis is daarvoor even geschikt. Zo vatten hamsters snel kou, dus plaats de hamsterkooi niet op een plek waar het continu tocht. Ook vinden hamsters langdurig direct zonlicht niet prettig, net als harde geluiden. Zoek dus een rustige, lichte plek met frisse lucht.

Omdat de hamster een nachtdier is, kun je de hamsterkooi beter niet in de slaapkamer plaatsen. Tenzij je zelf ook een nachtdier bent natuurlijk. ‘s Nachts gaat de hamster actief worden, rondrennen, wroeten en spelen en dat kan geluid geven. Ook kun je de hamsterkooi het beste op een goed geventileerde plek zetten in huis. Een woonkamer of bijkeuken zijn daarom betere plekken voor een hamsterkooi.

Een hamster is een heel schoon knaagdier, dus veeleisend is het schoonhouden van de hamsterkooi niet.
(Bron: Elena Vyaseleva: 53499037/ 123rf.com)

Welke soorten hamsterkooien zijn er?

Stem de hamsterkooi af op de persoonlijkheid en het gedrag van jouw hamster. Iedere hamster heeft namelijk andere voorkeuren en gedragingen. Een hamsterkooi is een grote investering, die het hele leven van de hamster meegaat. Kijk daarbij goed naar het ras knaagdier dat je hebt en let op de veiligheid van en het onderhoud aan de hamsterkooi.

Type hamsterkooi Voordelen Nadelen
Staaldraad hamsterkooi Bieden een goede ventilatie.

Makkelijk schoon te maken.

Bieden variatie.

Let op de afstand tussen de spijlen, zorg dat de allerkleinsten niet kunnen ontsnappen.

Zijn niet ideaal als je kleine kinderen hebt, omdat hun vingers klem kunnen komen te zitten.

Glazen hamsterkooi Stevige omheining.

Hamsters kunnen niet ontsnappen.

Bieden je uitstekend zicht op jouw spelende huisdiertjes.

Ventileren niet altijd goed, schoonmaken kan lastig zijn.
Hybride hamsterkooi Combineren de voordelen van de glazen en staaldraad hamsterkooi.

Meestal goed beveiligd.

Uitstekende ventilatie.

Zijn meestal iets hoger in prijs.
Modulaire hamsterkooien Stevige wanden die ontsnappingen voorkomen.

Je kunt er gemakkelijk accessoires aan toevoegen.

Ventileren niet altijd even goed, waardoor ze kunnen stinken.

Bacteriën hopen zich erin op bij langdurig gebruik.

Hoe maak ik een hamsterkooi schoon?

Een hamsterkooi maak je regelmatig schoon: eens per dag, eens per week en eens per maand. Omdat een hamster een schoon knaagdier is, neemt het onderhoud van de hamsterkooi niet veel tijd in beslag. Iedere dag neem je even de etensresten en kruimels weg rondom de voederbak. Eens per week was je de voederbak en drinkfles met heet niet kokend water. Vermijdt hierbij het gebruik van schoonmaakmiddelen, want dit kan jouw hamster vergiftigen.

foco

Wist je dat een hamster in staat is om jouw naam te onthouden?

Haal voor een maandelijkse schoonmaakbeurt de bodembedekking uit de hamsterkooi. Scheid de bak van de kooi en haal alle onderdelen eruit. Plaats de hamster voorzichtig in een goed ventilerende doos of bak, waaruit hij niet kan ontsnappen.

Je kunt de hamsterkooi net zo minimalistisch of wild decoreren als je wilt.
(Bron: Olena Kurashova: 91683984/ 123rf.com)

Was met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Neem de spijlen af met azijn of chloor en spoel af met water. Dompel ook de accessoires in warm water met milde zeep en spoel alles af met lauw water. Laat de hamsterkooi drogen, voordat je de hamster terugplaatst.

Welke bodembedekking doe ik in de hamsterkooi?

Een bodembedekking of vulling is fundamenteel voor het leefklimaat in een hamsterkooi, want het bevordert de gezondheid van jouw kleine vriendjes. Er zijn allerlei soorten bodembedekking, zoals houtsnippers en -pulver. Gebruik echter geen gearomatiseerde houtkrullen of cederhout, want dit is giftig voor hamsters.

foco

Wist je dat de levensverwachting van een hamster tussen de 2 en de 4 jaar ligt?

Je kunt de bodembedekking ook thuis maken van natuurlijke materialen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van bodembedekking. Wil je zeker weten dat je het goede soort kiest? Vraag het dan aan jouw dierenarts.

Type bodembedekking Voordelen
Gegranuleerde mais Absorbeert veel vocht, waardoor de bovenlaag droog blijft.
Gerecycled papier Is zacht en biologisch afbreekbaar.
Tarwe stro Deze ondergrond is eetbaar en draagt vezels bij aan het dieet van jouw huisdier.

Hoe zorg ik ervoor dat een hamsterkooi lang meegaat?

Als je wilt dat de hamsterkooi lang meegaat, dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je deze schoonhoudt. In een van de alinea’s hierboven, leggen we je uit hoe je dit kunt doen. Als je wilt, dan kun je de accessoires in de hamsterkooi met antibacteriële schoonmaakmiddelen reinigen. Let er dan wel op, dat je ze grondig afspoelt, zodat er geen resten achterblijven.

Maak jouw hamsterkooi minimaal eens per maand grondig schoon.
(Bron: Tatiana Kasantseva: 22799357/ 123rf.com)

Het gebruik van een smeermiddel of olie op de scharnieren van de hamsterkooi, zorgen ervoor dat deze soepel blijven bewegen. Een druppeltje WD40 op het scharnier eens per jaar is voldoende.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hierboven heb je al het nodige over de hamsterkooi gelezen. Nu wordt het tijd, om al je kennis toe te passen en een keuze te gaan maken. Aan de hand van onderstaande criteria, kun je bepalen welke hamsterkooi het beste past bij jouw huisdier en in jouw huis of appartement.

 • Accessoires
 • Bodemschaal
 • Materiaal en vorm
 • Formaat

Accessoires

De meeste hamsterkooien die momenteel te koop zijn, beschikken over een aantal accessoires. Denk aan een voederbakje, drinkfles, trapjes en een huisje. Je kunt de hamsterkooi zo minimalistisch of flamboyant decoreren als je wilt. Kijk in eerste instantie hoe jouw hamster reageert op de verschillende accessoires. Speelt het vaak? Dan kun je de accessoires afwisselen. Accessoires als een looprad houden jouw hamster vriendje fit. Zorg er wel voor dat ze van goede kwaliteit zijn en geen scherpe randen en gevaarlijke stoffen bevatten.

Bodemschaal

De bodemschaal is een belangrijk aspect aan de hamsterkooi. Ze kunnen van allerlei materialen gemaakt zijn, zoals plastic of glas. Leuk aan deze laatste is, dat je de kleine hamsters kunt zien wroeten in de bodembedekking. Kies voor een bodemschaal die eventueel vocht opvangt en die je makkelijk kunt reinigen.

Materiaal en vorm

Een hamsterkooi gemaakt van duurzaam en kwalitatief hoogwaardig materiaal, gaat lang mee. Fabrikanten zijn hier gelukkig steeds vaker van bewust en vermelden het op de verpakking. Kies bij een hamsterkooi voor kwaliteit, want het gaat om het welzijn van jouw huisdier.

De spijlen kunnen het beste van roestvrij staal gemaakt zijn en de accessoires van hout of stevig plastic. De vorm hangt samen met het ras en de beweeglijkheid van jouw hamster, maar ook met de ruimte in jouw huis.

Hamsters zijn goede huisdieren voor kinderen.
(Bron: Tatiana Kasantseva : 22799397/ 123rf.com)

Formaat

Dit is een belangrijke factor om even bij stil te staan. Bepaal voor je een hamsterkooi koopt, waar deze komt te staan. Meet het oppervlak van de tafel of kast en kies voor een hamsterkooi die past en in verhouding is met jouw interieur. Als jouw hamster speels en beweeglijk is, of je hebt meerdere hamsters, geef ze dan wel genoeg ruimte om te ravotten. Bepaal ook of er in de kooi ruimte is voor de nodige accessoires.

Samenvatting

Nu weet je alles wat je nodig hebt, om de beste hamsterkooi voor jouw hamster te kopen. Een plek waar de hamster lang en gelukkig zal leven en de manier waarop deze lang meegaat. Geef jouw huisdiertje een plek om te spelen, slapen, eten en drinken en houdt de kooi goed schoon. Dan zal hij zich op zijn gemak voelen bij jou en zullen jullie samen genieten van vele mooie momenten.

We hopen dat je dit artikel hebt kunnen waarderen. Vergeet niet jouw reactie hieronder achter te laten. Deel het artikel ook met anderen die op zoek zijn naar de beste hamsterkooi.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: stockcrafter: 85069486/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

De interesse voor dieren begon bij Yara tijdens haar tussenjaar in Australië. Dit fascineerde haar zozeer dat ze zoölogie is gaan studeren. Ze heeft vooral een zwak punt voor vogels. Maar ook andere diersoorten zijn altijd boeiend voor haar in alle aspecten.