Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Handboren zijn echte allrounders als het om boren gaat. Ze zijn met de hand geleid en kunnen dus in alle richtingen gebruikt worden, omhoog, omlaag of zijwaarts. Ze zijn ook geschikt voor bijna alle materialen. Perfect voor thuisgebruik! Met de grote handboor test 2021 willen we je helpen de beste handboor voor jou te vinden.

We hebben een ruime keuze aan handboren onder de loep genomen en leggen uit wat belangrijk is bij de aanschaf ervan. We tonen je ook de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende soorten handboren.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Handboren worden waarschijnlijk het meest gebruikt om een gat in de muur te boren. Ze zijn echter ook geschikt voor veel andere materialen en situaties.
 • Bij het kopen van een handboor moet je op een paar factoren letten. Aandrijvingstype, vermogen, percussieboorfunctie, snelheid en gewicht zijn de belangrijkste criteria.
 • Om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je handboor haalt, laten we je zien hoe je de boorhouder verwisselt. Hij houdt de verschillende boren voor verschillende materialen vast en kan na een tijdje verslijten.

Handboor: Onze selectie

Handboren kopen en evalueren

Als je een handboren wilt kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten voor je tot aanschaf overgaat. Samengevat zijn dat:

We vertellen je precies waar je op moet letten bij de afzonderlijke criteria.

Prestaties

Bij de aanschaf van een handboor is het belangrijk te letten op de prestaties van het apparaat.

In het algemeen geldt dat hoe harder het materiaal is waar je doorheen wilt boren, hoe hoger het vermogen moet zijn.

Als je af en toe een gat in de muur wilt boren, moet je streven naar een hoog wattage, minstens 650 watt.

Voor goede prestaties is minstens 650 watt aan te bevelen.

De meeste elektrische handboren hebben een snoer om het juiste vermogen te leveren. Zorg ervoor dat de kabel minstens 1,5 meter lang is. Dan heb je genoeg manoeuvreerruimte bij het boren en heb je geen verlengstuk nodig.

Er zijn ook batterij-aangedreven handboren. Bij deze modellen is het belangrijk dat de batterij ten minste twee lithium-ion batterijen bevat. Om ervoor te zorgen dat het gereedschap snel weer klaar is voor gebruik, moet een snellaadfunctie mogelijk zijn. Zorg er ook voor dat de batterij minstens 18 volt heeft, anders wordt het moeilijk met klopboren.

Percussieboorfunctie

De percussieboorfunctie is een belangrijke functie in je nieuwe handboor. De meeste machines hebben een extra knop zodat je ze naar behoefte aan of uit kunt zetten.

De slagboorfunctie is vooral belangrijk voor vaste materialen.

Bij slagboren worden korte slagen op het materiaal toegebracht. Percussieboren is vooral geschikt voor sterkere materialen zoals beton, metselwerk of steen. Daarom is het belangrijk dat je deze functie kunt uitschakelen, want het kan zijn dat je tussendoor door zachter hout wilt boren. Als je vooral vaak in beton wilt boren, kun je beter een hamerboor gebruiken. Een handboor met percussiefunctie zou anders te snel breken.

Gewicht

Het gewicht van een handboor moet je bij je keuze niet verwaarlozen. Veel machines zijn wat zwaarder en voelen lekker in de hand. Maar als je ze veel gebruikt, kunnen ze snel zwaar worden voor je armen. Kies dus een lichte handboor als je vaak en lang wilt boren. Overweeg ook of een accuboormachine echt nodig is.

Een batterij maakt je handboor zwaarder.

Merkgereedschap is meestal lichter. Handboren zijn er in gewichten van 1,3 kilo of meer. Hij mag niet zwaarder zijn dan 2,5 kilo, zodat je op den duur comfortabel kunt werken.

Snelheid

Als het om snelheid gaat, is het van cruciaal belang wat je later het vaakst wilt boren. Een handboor met 2500 omwentelingen per minuut is voldoende voor algemeen huishoudelijk gebruik. Maar als je vooral fijn houtwerk wilt doen, moet je de machine op ongeveer 4000 toeren per minuut laten draaien. Dit zal resulteren in minder splinters op het hout.

Een handboor waarmee je het toerental handmatig kunt instellen is het beste.

Veel machines hebben hiervoor een wieltje aan de zijkant, waardoor je ze heel gemakkelijk kunt instellen. De mogelijkheid om het toerental in te stellen stelt je dan ook in staat om met de handboor te schroeven.

Aandrijving type

Tot nu toe heeft het artikel het vooral gehad over handboren met elektrische aandrijving. Behalve elektrisch aangedreven handboren zijn er ook machines met pneumatische aandrijving. Dit betekent dat ze met luchtdruk werken en geen elektriciteit nodig hebben. De pneumatische aandrijving is bijzonder geschikt voor zeer vaste materialen, zoals beton. Om een eenvoudig gat in een muur te boren, is deze vorm van aandrijving bijna te veel.

Daarom wordt pneumatiek vaak geassocieerd met hamerboren, die dan ook geschikt zijn voor beitels. Er zijn ook met de hand bediende handboren. Deze handgereedschappen worden alleen door spierkracht aangedreven. De handkrukboormachine wordt aan het ene uiteinde vastgehouden terwijl de andere hand de zwengel ronddraait. Vaak zit er ook een slinger aan de zijkant, zodat bijvoorbeeld de borstkas gebruikt moet worden om de nodige kracht uit te oefenen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een handboor koopt

Voor je een handboor koopt, kan de keuze overweldigend zijn. Hier hebben we in detail enkele dingen uitgelegd waar je op moet letten bij het kopen.

Wat is er bijzonder aan een handboor?

Boren kunnen een gat boren of schroeven aandraaien in vrijwel elk materiaal. Er zijn veel verschillende soorten boren. Sommige zijn daarom meer specifiek geschikt voor bepaalde projecten.

De handzwengel handboor is geschikt voor fijn houtwerk zoals modelbouw of zelfs voor kinderen en hun eerste projecten. (Image source: Simone / Unsplash)

Handboren zijn geschikt voor bijna elke gelegenheid. Omdat ze door de gebruiker in de hand worden gehouden, kunnen ze een gat boren van onderen, van boven of zelfs van opzij.

Het meest gebruikelijke gebruik van een handboor is om een gat in een muur te boren.

Het kan gebeuren dat de handboor zo veel kracht moet zetten dat hij verdraait. Het is daarom een goed idee om een extra handvat aan de voorkant van de machine te hebben, zodat je hem stevig kunt vasthouden.

Welke soorten handboren zijn er?

Handboren worden vooral onderscheiden door de soort aandrijving. De precieze soorten aandrijving met hun voor- en nadelen worden hieronder uitgelegd.

Handboor met elektrische aandrijving

Handboren met elektrische aandrijving zijn de machines die het meest geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik. Ze kunnen zowel met snoer als op batterijen werken. Machines met een oplaadbare batterij kunnen vaak geen klopboren doen, omdat daar niet genoeg vermogen voor is.

Voordelen
 • Geschikt voor veel verschillende materialen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Krachtig
Nadelen
 • Elektriciteit moet altijd in de buurt zijn

Een handboor met elektrische aandrijving is dus super geschikt voor occasioneel gebruik. Om gaten in de muur te boren of om projecten met hout uit te voeren, kun je niet fout gaan met zo’n apparaat.

Handboren met pneumatische aandrijving

Handboren met pneumatische aandrijving werken hoofdzakelijk met luchtdruk. Ze zijn daarom ontworpen om door hardere materialen te boren, zoals beton of graniet.

Voordelen
 • Geen elektriciteit nodig
 • Boort gemakkelijk door hardere materialen
 • Vaak geschikt om te beitelen
Nadelen
 • Duur

Pneumatisch aangedreven handboren zijn eerder zeldzaam. Pneumatische aandrijvingen worden vaak gebruikt voor hamerboren, die meer geschikt zijn voor ruw werk. Deze zijn ook vrij duur en kunnen meer dan 200 euro kosten.

Handboren met handbediening

Handboren met handbediening worden tegenwoordig nog maar zelden gebruikt. Ze worden voornamelijk aangedreven door spierkracht op een lier of slinger. Handboren kunnen fijn werk vaak veel beter uitvoeren dan elektrische machines. Daarom worden ze vaak gebruikt in de modelbouw, bijvoorbeeld.

Voordelen
 • Zeer geschikt voor fijn houtwerk
 • Goed voor kinderen
 • Geen elektriciteit nodig
Nadelen
 • Kan niet door harde materialen
 • Gevaar voor uitglijden groot
 • Veel spierkracht nodig

Elektrische handboren hebben die met de hand enigszins vervangen, omdat ze vaak nauwkeuriger werken en ook door hardere materialen boren.

Voor wie zijn handboren geschikt?

In principe zou elk huishouden een handboor moeten hebben. Af en toe is het nodig een gat te boren, bijvoorbeeld om een plank of een foto te monteren. Zulke projecten kunnen niet altijd met spijkers uitgevoerd worden.

Met een extra handgreep aan de voorkant kan de elektrische handboren goed en stevig vastgehouden worden tijdens het boren. (Image source: unsplash / ronix tools)

Een handboren kan ook gebruikt worden voor doe-het-zelf projecten. Bijvoorbeeld om je eigen salontafel of balkonmeubels te bouwen. De professionele gereedschappen zijn vooral geschikt voor ambachtslieden. Handboren is er ook erg populair. Dan vooral met meer vermogen.

Wat kost een handboren?

De verschillende aandrijfsoorten handboren hebben ook verschillende prijzen.
Aandrijvingstype Prijsklasse
Elektrische 30-250 euro
Pneumatische 70-400 euro
Handmatige 10-30 euro

De elektrische handboren zijn het voordeligst in prijs en waarschijnlijk het meest waarschijnlijk in gebruik. Omdat het echte allrounders zijn, loont het de moeite om daar een duurder model te kiezen. Pneumatische handboren worden meer gebruikt in de professionele sector. Ze zijn vaak voor meer gespecialiseerd gebruik bestemd en zijn daarom iets duurder. Handboren vereisen niet veel techniek en zijn vaak geschikt voor kinderen. Het zijn daarom verreweg de goedkoopste handboren.

Hoe verwissel je de boorhouder van een handboor?

De boorhouder van je handboor zorgt ervoor dat de boortjes goed vastgeklemd zitten, zodat je veilig in de verschillende materialen kunt boren. Na verloop van tijd en veel gebruik kan de spankop verslijten. Je hoeft echter geen nieuwe handboor te kopen; je kunt ook de boorhouder vervangen. Eerst echter een kleine opmerking. Deze gebruiksaanwijzing heeft betrekking op handboren met elektrische aandrijving. Bedenk dat elke machine natuurlijk anders is, en dat de jouwe misschien iets anders werkt. Als je niet zeker bent, vraag het dan nog eens aan een vakman.

 1. Bereid je voor: Koppel je machine los van de stroomvoorziening of verwijder de batterij. Leg het gereedschap klaar dat je nodig hebt om de boorhouder te verwisselen. Dit zijn meestal: een schroevendraaier (voor de borgschroef), een zeskantsleutel maat 8 of 10, een steeksleutel en je nieuwe boorhouder.
 2. Draai de borgschroef los: Draai eerst de borgschroef van je boorschroefdraad los. Hier moet je de schroef met de klok mee draaien, want het is linkse schroefdraad. Houd de steeksleutel tussen de boorhouder en de machine, zodat de schroef losgedraaid kan worden. Je kunt zien of je een kruiskop- of sleufschroevendraaier nodig hebt door van bovenaf in de boorhouder te kijken. Deze stap is optioneel omdat niet alle boorhouders deze borgschroef hebben.
 3. Maak de boorhouder los: Steek de zeskantsleutel in de boorhouder. Houd de spindel weer vast met de steeksleutel en draai de zeskantsleutel tegen de klok in. De boorhouder kan nu gemakkelijk tegen de wijzers van de klok in losgedraaid worden.
 4. Bevestig de nieuwe boorhouder: Draai de nieuwe boorhouder met de klok mee weer op de machine. Klem de inbussleutel weer vast, houd de spindel vast met de steeksleutel en draai de boorhouder weer vast met de inbussleutel. Tenslotte hoef je de borgschroef alleen tegen de klok in weer vast te draaien, want het is hier linkse schroefdraad.

Soms moet de handboor vastgeschroefd worden. Maar in principe blijft het even eenvoudig.

Hoe kan een 3D model van een handboor gemaakt worden?

Je kunt een CAD programma gebruiken om op je computer een model van een handboor te maken. Je kunt dan zelf een machine bouwen. Als je eerst een 3D model maakt, zie je hoe de handboor in elkaar moet zitten en welke materialen je kunt gebruiken om hem te bouwen. Of je kunt proberen zelf een ontwerp te maken, of je kunt eerst een 360 graden scan maken van een handboor. Deze gegevens kunnen dan verder verwerkt worden in het CAD programma. Met dit 3D model op je computer kun je dan aan de gang gaan en je eigen handboor bouwen. Of je kunt het model afdrukken met een 3D printer.

Conclusie

Met handboren kun je door een grote verscheidenheid van materialen boren. De verschillende aandrijvingen maken het mogelijk om voor elk project de juiste boormachine te vinden. Elektrische handboren zijn echte alleskunners en mogen in geen enkel huishouden ontbreken.

Handboren met handaandrijving zijn beter geschikt voor meer gespecialiseerde klussen, zoals delicaat houtwerk. Als je vaak door iets harders moet boren, zoals beton of graniet, is het de moeite waard te investeren in een handboor met pneumatische aandrijving.

Beeldbron: Matt Antonioli / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies