Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Laminaat afkorten, gipsplaten doorzagen of planken en platen op lengte zagen – dit alles kan in enkele ogenblikken gebeuren dankzij een handcirkelzaag. De mobiele helpers vervangen het zweterige zagen met de hand en bieden je nog preciezere zaagresultaten. Dankzij de krachtige prestaties en hoge snelheid kunnen zelfs massieve materialen zoals massief hout of metaal snel en zuiver doorgesneden worden.

Of ze nu op batterijen werken of in de werkplaats op het lichtnet aangesloten worden – er is een geschikte cirkelzaag voor elke professionele of hobby-vakman. In de volgende productvergelijking hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet en toegelicht, om je te helpen de perfecte cirkelzaag voor jouw behoeften te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Cirkelzagen zijn geschikt voor mobiel gebruik op bouwterreinen en voor privégebruik. Er zijn cirkelzagen met netvoeding, maar ook snoerloze modellen met accu-werking.
  • Mogelijke toepassingsgebieden zijn op lengte snijden en het doorsnijden van verschillende materialen zoals hout, metaal en plastic. Ook verstek- en groefsneden zijn mogelijk dankzij zwenkbare zaagbladen.
  • Middelhooggeprijsde modellen vanaf 80 euro bieden al een uitgebreid prestatiegamma wat betreft de belangrijkste criteria zoals snelheid, vermogen, snijdiepte en veiligheidsvoorzieningen.

Handcirkelzaag: Onze selectie

We hebben verschillende modellen voor je uitgezocht en vergeleken. In het overzicht vind je alle kandidaten in onze vergelijking en details over de cirkelzaagmachines.

Handcirkelzaag: Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van een cirkelzaag kom je onvermijdelijk verschillende specificaties, cijfers en gegevens tegen. We hebben hier voor je samengevat wat de afzonderlijke specificaties betekenen, welk effect ze hebben op het snijresultaat en of ze doorslaggevend moeten zijn voor je aankoopbeslissing.

Je moet vooral op de volgende kenmerken letten:

Wat de afzonderlijke criteria betekenen en waar je in detail op moet letten wordt hieronder in detail uitgelegd.

Zaagdiepte

De zaagdiepte geeft aan hoe ver het zaagblad in het materiaal dringt.

De meeste fabrikanten geven de snijdiepte aan onder een hoek van 0 graden en ook onder een hoek van 45 graden, bijvoorbeeld voor versteksnedes. Mini en compacte handzagen bereiken zaagdieptes vanaf 10 millimeter. Apparaten voor commercieel gebruik voor timmerlieden en andere ambachtslieden bereiken snijdieptes tot 100 millimeter.

Vermogen en snelheid

Het vermogen en de snelheid van een handcirkelzaag zijn doorslaggevend voor de zaagsnelheid en het zaagresultaat. Te weinig kracht en te weinig snelheid leiden tot onzuivere snedes en rafelige randen. Te veel vermogen, daarentegen, in combinatie met hoge snelheden, kan leiden tot brandplekken op het werkstuk.

Hoe sterker het materiaal, hoe hoger de kracht moet zijn. Je kunt de zaagsnelheid gemakkelijk zelf berekenen met de volgende formule:

Zaagsnelheid = (zaagbladdiameter in millimeters x snelheid x 3,14) / 60.000

Als de berekende waarde rond de 50 ligt, kun je schone zaagresultaten verwachten, want bij deze snelheid wordt het hout doorgezaagd in plaats van gespleten.

Werkwijze

Met een handcirkelzaag op netspanning ben je gebonden aan de kabel, maar apparaten met deze soort voeding bereiken aanzienlijk hogere prestaties door de netspanning van 230 volt. Bovendien kun je oneindig doorwerken zonder dat de prestaties afnemen.

Cirkelzagen op batterijen zijn geschikt voor mobiel gebruik op plaatsen waar geen stopcontact in de buurt is. Hier is vooral de opslagcapaciteit voor lange werkperiodes van belang. Dit wordt aangegeven in ampère-uren (Ah). Hoe hoger de waarde, hoe langer en krachtiger de cirkelzaag kan werken.

Hellingshoek

Als je niet alleen rechte sneden wilt maken om op lengte te zagen, maar ook werkstukken met verstekzaagsneden aan elkaar wilt verbinden, dan helpt een zwenkbare handcirkelzaag je daarbij. De meeste handcirkelzagen zijn ontworpen voor een maximale helling van 45 graden. Slechts enkele machines bieden nog hogere hoeken.

Met behulp van geprefabriceerde hulpstukken of eenvoudige constructies kun je echter ook hoeken en verstekken van elke afmeting zagen met een handcirkelzaag.

Extractietoestel of opvangbak

Er zijn twee systemen ontstaan om de spaanders op te vangen. Enerzijds worden de snippers verzameld in een opvangbak. Deze bevindt zich direct op de cirkelzaag.

Anderzijds bieden veel fabrikanten ook modellen met een afzuigmond aan. Een stofzuiger kan hierop aangesloten worden met behulp van een adapter.

Beschermende voorzieningen

Last but not least komt veiligheid op de eerste plaats. Om ervoor te zorgen dat zelfs onervaren gebruikers zich niet verwonden bij het zagen van hout met de handcirkelzaag, let je bij de aanschaf op de volgende veiligheidskenmerken

  • Inschakelblokkering: Om te voorkomen dat de zaag onbedoeld wordt ingeschakeld, kan hij alleen worden gestart door de inschakelblokkering en de inschakelknop tegelijk in te drukken.
  • Slingerkap: Deze plastic of metalen kap omsluit het zaagblad en gaat alleen open bij het zagen. Hij sluit ook automatisch als het zaagblad vastgeklemd zit.
  • Springend mes: Helaas tegenwoordig niet meer standaard, voorkomt het spouwmes dat het zaagblad na de snede vastloopt door spanning in het hout.
  • Motorrem: Deze voorkomt dat de motor oververhit raakt als de belasting te hoog of onjuist is.

Behalve het spouwmes moet je handcirkelzaag al deze veiligheidsvoorzieningen hebben. Het slingermechanisme heeft tegenwoordig het spouwmes vervangen, zodat veilig zagen ook zonder gegarandeerd is.

Shopgids handcirkelzaag: Alles wat je moet weten

We hebben hier de meest gestelde vragen over het werken met een handcirkelzaag beantwoord.

Wat is een handcirkelzaag?

Een handcirkelzaag wordt gebruikt om op maat te zagen, op lengte te snijden of verstekken te zagen in verschillende materialen, zoals kunststof, hout of metaal. Daartoe wordt de handcirkelzaag tegen of op het materiaal geplaatst en langs de gewenste snijkant geleid. Het ronde zaagblad duikt in het materiaal en snijdt het door zijn draaiende beweging met behulp van de snijtanden.

Welke soorten cirkelvormige handzagen zijn er?

Cirkelzagen verschillen in de manier waarop ze bediend worden. Er zijn cirkelzagen op batterijen en cirkelzagen op netvoeding.

Accu’s leveren vergelijkbare zaagresultaten als net-aangedreven cirkelzagen. De gebruiksduur wordt echter beperkt door de capaciteit van de batterij. De lagere spanning van de batterijvoeding heeft ook lagere prestaties tot gevolg.

Wat kost een handcirkelzaag?

De prijsklasse voor cirkelzagen is heel breed. De prijs hangt o.a. af van de bijgeleverde accessoires, zoals zaagbladen, geleiderails en, in het geval van snoerloze cirkelzagen, het laadstation en de accu zelf. Merkmachines zijn duurder, maar leveren meestal betere prestaties dan vergelijkbare producten.

Prijsklasse Beschikbare producten
Instapprijs (40 – 80 €) Eenvoudige merkloze apparaten met geringe prestaties, mini-handcirkelzagen
Middelmatig geprijsd (80 – 200 €) Merkloze producten van hogere kwaliteit met uitgebreide mogelijkheden, Merkmodellen voor thuisgebruik / hobby
Hoog-prijssegment (vanaf 200 €) Merkmodellen met hoge prestaties, accessoires zoals batterij, transportkist, geleiderails

Zelfs in het midden-prijssegment vind je betrouwbare cirkelzagen voor thuisgebruik en hobby-ambachtslieden. Zelfs goedkope merkzagen zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 80 euro.

Wat kan een handcirkelzaag doen?

Met een handcirkelzaag kun je meer doen dan alleen planken op lengte zagen. Een handcirkelzaag kan gebruikt worden voor vele soorten lengte- en dwarssnedes in verschillende materialen, zoals kunststof, hout en metaal.

Handcirkelzagen worden vooral gebruikt voor het zagen van houten planken en planken. Maar materialen zoals metaal, plastic en steen kunnen ook gezaagd worden met een handcirkelzaag met het juiste zaagblad. (Image source: Clem Onojeghuo/ Unsplash)

Behalve op maat zagen, kun je ook groeven en uitsparingen frezen door een snijdiepte te kiezen die kleiner is dan de dikte van het materiaal. Het kantelbare zaagblad maakt de handcirkelzaag ook geschikt voor het zagen van verstekken of schuine kanten. Met de verstekzaagsnede onder een hoek van 45 graden kun je twee werkstukken, zoals plinten, haaks op elkaar verbinden.

Welk zaagblad moet ik gebruiken?

De keuze van het zaagblad hangt helemaal af van het beoogde gebruik van de cirkelzaag. Eerst moet je het materiaal overwegen. Je hebt bijvoorbeeld een ander zaagblad nodig voor metaal dan voor hout. Je vindt de andere criteria in de volgende tabel:

Zaagblad eigenschap Effect Toepassing
weinig tanden (tot 20) snel zagen, maar ruwe snijkanten lengte snijden, hout snijden
veel tanden (vanaf 20) langzamer zagen, maar fijnere snijkanten precisie snijden
afwisselende tandgeometrie hx zuivere snijkanten universeel gebruik, Lengte-, kruis- en versteksnedes
vlakke tandgeometrie robuuste all-round snede, geschikt voor bros materiaal met een laag aantal tanden groef- en freessnedes

Met een universeel zaagblad kun je het meeste houtzaagwerk precies en zuiver doen en vervelende bladwissels vermijden. Als je echter speciale eisen stelt, moet je een speciaal zaagblad gebruiken.

Samenvatting

Cirkelhandzagen zijn een uitstekende hulp en vervangen hun stationaire tegenhangers, de cirkeltafelzagen, bij mobiel gebruik op bouwterreinen en in de hobbysector. Door hun veelzijdige gebruiksmogelijkheden zijn ze meer dan alleen een hulpmiddel voor snijplanken. Dankzij het tot 45 graden kantelbare zaagblad kun je gemakkelijk verstekken en kanten afschuinen.

Op grond van het beoogde toepassingsgebied en de te bewerken materialen zijn vooral het vermogen, de snelheid en de snijdiepte van belang voor je aankoopbeslissing. Bij accucirkelzagen moet je ook letten op de opslagcapaciteit van de accu, zodat je tijdens het zagen niet zonder stroom komt te zitten. Merkmachines voor beginners en hobby-ambachtslieden zijn verkrijgbaar voor zo weinig als 80 euro. Professionals, daarentegen, moeten 200 tot 600 euro investeren voor een geavanceerde handcirkelzaag.

Beeldbron: George Pastushok/ Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies