Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

26Onderzochte producten

53Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

158Verzamelde opmerkingen

Je hebt een praktische trolley nodig, bijvoorbeeld om kinderen of boodschappen te vervoeren of om tuinieren gemakkelijker te maken? Dan kan een handkar precies iets voor jou zijn. Afhankelijk van het gebruiksgebied moet je letten op bepaalde eigenschappen van de kar.

In dit artikel kom je te weten wat het verschil is tussen een trolley om boodschappen te doen en een trolley voor de kinderen. In onze handkartest 2021 hebben we ook alle belangrijke informatie over dit onderwerp samengevat. We leggen de verschillende soorten karretjes uit, de te verwachten kosten en nog veel meer. Dit moet het je gemakkelijker maken de perfecte handkar te vinden.

Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een handkar is een handkar met vier wielen, die je kunt gebruiken bij wandelingen, om kinderen te vervoeren of om rond het huis en in de tuin te werken.
 • De klassieke modellen zijn traditioneel van hout gemaakt. Intussen zijn er handkarren van lichtgewicht plastic die opgevouwen of ingeklapt kunnen worden. Een derde variant zijn de transportwagens, die bijzonder veerkrachtig en stabiel zijn.
 • Opvouwbare en inklapbare modellen zijn het meest geschikt voor reizen, wandelen of naar het strand gaan, want ze zijn licht en kunnen tot een heel kleine pakmaat worden teruggebracht.

Handkar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een handkar koopt

Voor je een handkar koopt, moet je antwoorden hebben op de belangrijkste vragen over handkarren. In dit gedeelte hebben we de belangrijkste informatie over handtrucks samengevat.

Wat is een handkar?

Een handkar wordt vaak ook een karretje genoemd. Hij is meestal voorzien van vier wielen en heeft aan de voorkant een apparaat waarmee je de kar achter je aan kunt trekken.
Veel jongeren gebruiken een handkar om zich op Vaderdag te verplaatsen.

Er zijn verschillende manieren om een handkar te gebruiken. Sommigen gebruiken het om zware voorwerpen gemakkelijker te dragen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Anderen gebruiken hem als voertuig voor gezinsuitstapjes, waarbij ze de kinderen meetrekken.

Wat zijn de voordelen van een handkar ten opzichte van andere karretjes?

Een handkar heeft verschillende voordelen als vervoermiddel, vooral in termen van functionaliteit en stabiliteit. Je kunt veel spullen in een handkar opbergen, wat erg praktisch is als je op pad bent. Omdat hij vier wielen heeft, is er geen gevaar dat hij op een vlakke ondergrond omvalt.

Handtrucks zijn heel stabiel en kunnen ook voor allerlei doeleinden gebruikt worden. (Image source: pixabay.com / Marlon Sommer)

Bovendien is de handkar duurzaam en veerkrachtig, een tijdloze metgezel voor tuinieren, op het strand, in de dierentuin of tijdens wandelingen. Nog een voordeel: modellen van onbehandeld hout kunnen beschilderd worden, waardoor de handkar een uniek voertuig wordt. Samengevat zijn er verschillende voordelen van een handkar

 • Stevig vervoermiddel
 • Veel bergruimte
 • Hoog draagvermogen
 • Duurzaam
 • Kan op veel plaatsen gebruikt worden
 • Creativiteit kan de vrije loop krijgen

Welk materiaal is het beste voor mij: hout, aluminium of textiel?

Keuze te over: Terwijl de modellen van onbehandeld hout beschilderd kunnen worden en zo verder geïndividualiseerd, is er ook een ruime keuze aan modellen van textiel, die in combinatie met aluminium of kunststof verkrijgbaar zijn. De modellen van hout hebben een tijdloze, klassieke uitstraling en zijn verkrijgbaar met transparante lak of in verschillende uitvoeringen. Een nadeel hier is echter het onbuigzame materiaal. Als alternatief kun je denken aan de aanschaf van een bolderkar van stof of kunststof, want die kun je opvouwen en inklappen. Deze materialen zijn echter minder duurzaam en kunnen bij veelvuldig gebruik scheuren.
Wist je dat er opvouwbare handkarren zijn? Het voordeel van dit type kar is dat hij in de auto past en mee op reis genomen kan worden. Ook als je een treinreis plant, gevolgd door een wandeling, is dat geen probleem met de handkar.

Aluminium is noch visueel aantrekkelijk, noch buigzaam, zodat het het meest voor de hand liggende materiaal is voor een handkar die als praktisch vervoermiddel voor tuin en erf gebruikt moet worden.

Heeft mijn handkar een dak nodig?

De extra functie van een dak is handig als je je kinderen of de goederen die je vervoert wilt beschermen tegen verschillende weersomstandigheden zoals zon, regen, sneeuw of wind. Deze investering is praktisch op het strand en bij allerlei excursies. Als je handkar alleen af en toe als speelgoed door je kinderen gebruikt wordt, of als je hem gebruikt om je tuingereedschap te vervoeren en anders in een schuurtje op te bergen, is deze investering misschien niet nodig. Het extra dak vind je in alle drie de productcategorieën, d.w.z. in de klassieke handkar, de opvouwbare en inklapbare versie en de transportkar.

Wat kost een handkar?

Er zijn handkar modellen van de middelste twee-cijferige prijsklasse helemaal tot de lagere drie-cijferige prijsklasse. Goed nieuws voor wie geld wil besparen: in alle drie de categorieën zijn heel goedkope modellen verkrijgbaar voor maar 40 €, maar je kunt er geen bijzondere kwaliteit van verwachten. Modellen in de middelhoge prijsklasse zijn verkrijgbaar van €50 tot €200. Als je de luxe versie zoekt, kun je 200€ en meer uitgeven.
Prijsklasse Prijsklasse
Goedkope trolleys onder de 50 €
Middenprijsklasse vanaf ca. 50-200 €
Luxe trolleys vanaf ca. 200 €

Waar kan ik een trolley huren of lenen?

Als een handkar kopen geen optie voor je is omdat hij maar één keer gebruikt zal worden, of als je hem voor een rondrit wilt uitproberen, dan is huren een goede optie. Het aanbod van verhuurdiensten varieert in heel Duitsland. Inwoners van Essen, Keulen, Leipzig en Bremen kunnen zich verheugen op lage dagprijzen en eenvoudige maar degelijke karretjes. Bremen biedt een tweede luxe versie voor groepen met allerlei accessoires zoals muziek, bierkratten en (gemengde) drankautomaten. Voor alle Hamburgers is er een goedkope variant waar je ook andere voorwerpen die met huis, tuin en kinderen te maken hebben met andere gebruikers kunt delen. Woon je in Berlijn, München of een andere stad? Kijk dan eens op Ebay Kleinanzeigen onder het trefwoord “Bollerwagen mieten”.

Is een handkar geschikt voor het vervoer van kinderen?

Voor kinderen is een handkar een ontspannen manier om tijdens een uitstapje zoveel mogelijk te zien. Ze kunnen gewoon in het wagentje zitten, worden geduwd en kunnen hun omgeving rustig observeren. Hoewel handkarren ideaal zijn voor kinderen, zijn er een paar dingen die je moet overwegen voor je je kinderen er in laat rijden. Enerzijds moet het materiaal van de handkar vrij zijn van schadelijke stoffen.

Anderzijds moet je ook nagaan of je kind goed zelfstandig kan zitten voor je het in een handkar zet. Anders zouden ze zich kunnen verwonden.

Om er absoluut zeker van te zijn dat je kind veilig in de kinderwagen zit, is het ook raadzaam naar het juiste keurmerk te zoeken, waar de veiligheid van de kinderwagen getest is voor hij wordt toegekend.

Zijn alle kinderwagens geschikt voor het strand?

Wegens de verschillende bodemgesteldheid mag een gewone handkar niet in het zand gebruikt worden. Er zijn enkele criteria waarmee je rekening moet houden als je een handkar op het strand wilt gebruiken

  • Brede banden, zodat je je handkar zonder moeite door het zand kunt trekken. Luchtbanden zijn hier de beste keuze.

Het is het beste een handkar te gebruiken die waterafstotend is, zodat hij op het strand niet stuk gaat. Een opvouwbare handkar is ideaal als je hem in de auto naar het strand wilt vervoeren. Anders maakt het niet uit of de kar opvouwbaar is of niet. Wandelwagens zijn een prima manier om alles wat je nodig hebt voor een dagje strand mee te nemen. Bovendien geven ze je kinderen een plaats om te zitten en uit te rusten na een drukke dag als je weer naar huis gaat.

Een handkar is ook ideaal voor een dagje aan het strand. Opvouwbare handkarren kunnen zelfs in de kofferbak van de auto worden opgeborgen. (Image source: 123rf.com / Tatiana Kostareva)

Wat is het verschil tussen een bassinet en een ladderwagen en een handkar? En welke alternatieven zijn er?

De basinet en ladderwagen worden vaak als synoniemen voor de handkar gebruikt, en daarom hebben ze meer uitleg nodig. Naargelang je de handkar wilt gebruiken voor kinderen, hondensport of als hulpje in de tuin en rond het huis, komen andere alternatieven in aanmerking, zoals een kruiwagen of een fietskar. Een bassinet is een rieten rijtuig met wieltjes dat speciaal ontworpen is als slaapplaats voor kinderen en baby’s.

Terwijl in de Middeleeuwen de kinderen van boerengezinnen vaak in kruiwagens vervoerd werden, ontwikkelde het idee van de bassinet zich daarna in de 19de eeuw, aanvankelijk vooral in stedelijke kringen. Het verschil tussen de Stubenwagen en de Bollerwagen is dat de Bollerwagen niet alleen gebruikt wordt om kinderen te vervoeren en bovendien vooral buiten gebruikt wordt.

De ladderwagen, daarentegen, is een subcategorie van de handkar en wordt vaak als synoniem gebruikt. Het verschil zit in de structuur van de zijwanden, die, zoals de naam al doet vermoeden, op een ladder lijken. Grotere modellen speelden in de geschiedenis een essentiële rol in de landbouw, want ossen of paarden werden bijvoorbeeld voor de wagens gespannen om de oogst binnen te brengen.

De karakteristieke vormgeving hield in dat hooi of stro met een hooivork tussen de sporten uit de wagen getrokken kon worden. Bovendien was het gemakkelijk om de wagen om te bouwen en andere goederen te vervoeren die omvangrijker waren.

Het verschil tussen een ladderwagen en een bollerwagen zijn de zijwanden: de ladderwagen heeft sporten, de bollerwagen heeft gesloten zijwanden.

Je kunt hier lezen over een aantal alternatieven, afhankelijk van het gebruiksgebied. Op het gebied van huis en tuin zijn er ook. Deze driewielige vervoermiddelen worden vaak gebruikt om te tuinieren. Nadeel: Het driewielige ontwerp betekent minder stabiliteit en kan problemen geven als je erg zware goederen wilt vervoeren.

Bij het trekken van honden is het alternatief in de winter het gebruik van lopers in plaats van wielen. Een slee kan een geweldig alternatief voor je zijn als je met je hond door besneeuwde landschappen wilt rijden. Er zijn veel andere mogelijkheden voor kinderen en baby’s, afhankelijk van of je ze zelf wilt “dragen” of op een ander vervoermiddel wilt overschakelen. Bijvoorbeeld: draagdoek, rugzak, buggy, kinderwagen en fietskar.

Welke banden zijn er voor handkarren en welke zijn geschikt voor het vervoer van kinderen?

Er zijn verschillende soorten banden voor handkarren, die allemaal hun voor- en nadelen hebben, maar die ook verschillend geschikt zijn voor het vervoer van kinderen. De soorten banden die het meest voor handkarren gebruikt worden zijn luchtbanden en harde kunststof banden.
Soort band voor handkar Geschiktheid voor kinderen
Luchtbanden Zeer geschikt omdat luchtbanden aan het gewicht aangepast kunnen worden en ook oneffenheden op de grond kunnen opvangen
Harde kunststof banden Niet ideaal voor kinderen omdat de banden wat onstabieler zijn dan luchtbanden

Besluit: Welke soorten handkarren zijn er en welke is geschikt voor jou?

Het soort handkar dat je kiest hangt af van wat je ermee wilt doen. Wil je zware lasten trekken of de kar gebruiken op de weg en op reis? Of zoek je een tijdloos mooi houten model? Een handkar is een kar met vier wielen en een dissel, die gebruikt wordt om lasten te trekken en door kinderen om te spelen. Er worden drie soorten handkarren onderscheiden

 • Klassieke handkar
 • Opvouwbare en inklapbare handkar
 • Transportwagen

Wat onderscheidt de klassieke handkar en wat zijn zijn voor- en nadelen?

De klassieke handkar heeft geen extra voorzieningen en overtuigt door zijn robuustheid, stabiliteit en duurzaamheid. Onder de klassiekers zijn de meeste modellen van hout, maar ook van functioneel textiel en aluminium of een combinatie van beide.

Voordelen
 • Stabiliteit
 • Duurzaamheid
 • Flexibel gebruik
Nadelen
 • Onpraktisch als er niet genoeg plaats is in de auto of op reis
 • Gewicht

Het nadeel van een klassieke duwkar zonder vouwmogelijkheid is dat ze veel plaats innemen in de auto, trein of bus en ook zwaarder zijn. Je wilt je handkar niet vervoeren en alleen thuis of in je onmiddellijke omgeving gebruiken? In dat geval zou de enige doorslaggevende factor voor jou het mogelijk hogere gewicht kunnen zijn in vergelijking met andere modellen.

Wist je dat het wiel de hoeksteen van de handkar was? Zonder het wiel zou de handkar vandaag niet bestaan. Want het wiel is de basisbouwsteen van alle vervoermiddelen.

Wat zijn de kenmerken van de opvouwbare en inklapbare handkar en wat zijn de voor- en nadelen?

Opvouwbare en inklapbare handtrucks zijn bijzonder indrukwekkend door hun flexibiliteit. Zo kun je je karretje gemakkelijker opbergen in de bergruimte of in de auto. Modellen met functionele stoffen zijn gemakkelijk schoon te maken en zijn er ook in vele dessins en kleuren.

Voordelen
 • Flexibiliteit – gemakkelijk op te bergen gegarandeerd
 • Gevarieerde ontwerpen
Nadelen
 • Minder robuust dan het statische houten model

Er is een kleine aftrek voor het feit dat opvouwbare modellen iets minder robuust zijn dan de statische houten modellen. Dit betekent dat ze weliswaar veel voordelen hebben door hun flexibiliteit, maar dat ze door het proces van assemblage en demontage ook sneller stuk kunnen gaan dan een statisch model.

Wat onderscheidt de transportwagen en wat zijn de voor- en nadelen?

De trolley is speciaal ontworpen voor het verplaatsen van voorwerpen die zwaar of omvangrijk zijn. Je wilt je tuingereedschap vervoeren of je surfplank meenemen van de vakantieflat naar het strand? Kijk dan eens goed naar dit model. De transportwagen maakt indruk door zijn robuustheid en multifunctionaliteit. 

Voordelen
 • Vervoer van zware en volumineuze voorwerpen
 • Robuustheid
 • Multifunctionaliteit
Nadelen
 • Pragmatische modellen, maar minder aantrekkelijke ontwerpen

Transportkarren zijn onovertroffen praktisch, maar sommige modellen zijn visueel niet te vergelijken met de klassieke of opvouwbare modellen. Daarom is er op dit punt een aftrek voor het ontwerp.

Koopcriteria: Deze factoren kunnen gebruikt worden om handtrucks te vergelijken en te evalueren

We willen het je zo gemakkelijk mogelijk maken om je aankoopbeslissing te nemen, dus hebben we criteria opgesteld om je te helpen bepalen of een product geschikt is voor jou. In het volgende geven we een overzicht van de criteria

 • Afmetingen / Gewicht
 • Materiaal
 • Inklapbaar en opvouwbaar
 • Luifel
 • Veiligheid
 • Extra zakken
 • Keuze van banden
 • Omgaan met

De genoemde criteria worden nu in detail becommentarieerd, zodat je een overzicht krijgt.

Afmetingen / Gewicht

Bij het kiezen van de juiste afmetingen en het juiste gewicht van de handkar is het belangrijk dat je weet waar je de handkar voor wilt gebruiken. Bovendien moet je nagaan of de robuustheid of de flexibiliteit van het model voor jou het belangrijkst is. Als je de trolley alleen voor een paar aankopen wilt gebruiken, is de XXL versie eerder overbodig. Maar als je vijf kinderen van een kinderdagverblijf samen wilt vervoeren, kijk dan naar de grotere modellen.

Als je voor Vaderdag een barbecue, bierkrat en luidsprekerboxen wilt vervoeren, overweeg dan een grotere versie van de trolley. Maar wees voorzichtig: hoe groter de kar, hoe zwaarder hij is en hoe moeilijker hij te trekken is. Het gewicht speelt een rol bij het feit dat een handkar uiteindelijk getrokken wordt en het zal veel gemakkelijker zijn voor degene die hem trekt als hij niet onnodig zwaar is.

Dit komt omdat er behalve het eigen gewicht van de trolley ook het gewicht van de kinderen of de proviand is. De zwaardere modellen zijn meestal van hout gemaakt en zijn steviger. De opvouwbare modellen zijn lichter en flexibeler. De laatste variant is bijzonder geschikt voor vakantiereizen, verblijf aan het strand en alle uitstapjes waarbij een zware trolley een nadeel is.

Robuuste houten modellen zijn bijvoorbeeld heel geschikt om groepen kinderen te vervoeren. De op deze pagina voorgestelde handtrucks hebben een tarragewicht van 11-21 kg. 10 kg kan een cruciaal verschil maken in de vraag of onderweg zijn een plezier of een pijn is. Denk daarom goed na over welke eigenschappen van de handkar voor jou een prioriteit zijn.

Materiaal

Behalve de klassieke houten handkar zijn er tegenwoordig ook veel andere materialen verkrijgbaar, zoals aluminium of polyester. Het voordeel van functionele materialen is hun stevigheid en het feit dat ze in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn – er is dus voor elk wat wils. Hout is stabiel en duurzaam. Opklapbare aluminium frames beloven flexibiliteit. In principe is de keuze van het materiaal een kwestie van smaak.

Als je echter waarde hecht aan kwaliteit, moet je erop rekenen meer geld uit te geven. Wil je de handkar verven? Dan is een handkar van onbehandeld hout een goede keuze voor je. Je kunt het schilderen met acrylvernis of aquarelverf, bijvoorbeeld, en het dan met blanke vernis bedekken.

Opvouwbaar en

inklapbaar Het opvouwbare en inklapbare karakter van de handkar is interessant voor je als je veel met de handkar reist en weinig bergruimte hebt. Deze functie is ook van belang als je de handkar op dit moment niet gebruikt en hem in je bergruimte wilt opbergen om ruimte te besparen.

Hier moet je opmerken dat de constructie van de handkar snelle montage en demontage mogelijk maakt, zodat je onderweg geen onnodige tijd verliest. Opvouwbare en inklapbare modellen zijn meestal bijzonder licht omdat het gebruikte materiaal van textiel is. Dit maakt ze gemakkelijker te vervoeren.

Luifel

Een extra luifel is een voordeel om kinderen of vervoerde goederen tegen weersinvloeden te beschermen. Een beschermend dak kan zowel gebruikt worden als zonnescherm en om de jongen tegen tocht te beschermen. Bij regenachtig weer kan het dak direct als paraplu voor de kleintjes gebruikt worden. Het beschermende dak is ook een goede investering voor alle transportgoederen die niet nat mogen worden of in de zon moeten opwarmen. Je wilt immers geen verhit bier drinken of doorweekte proviand hebben tijdens een excursie, nietwaar? De luifel is praktisch voor volwassenen, en kan een leuk speeltje zijn voor kinderen, want hij kan met een dak en een extra deken omgebouwd worden tot een hol.

Veiligheid

Het onderwerp veiligheid is bijzonder belangrijk voor een handkar, want enerzijds moeten kleine kinderen veilig van A naar B kunnen komen, en anderzijds moeten ongelukken met zware lasten vermeden worden.

Bij het reizen met een handkar moet rekening gehouden worden met de nodige veiligheidsmaatregelen voor kinderen. (Afbeelding bron: 123rf.com / David Benes)

Ten eerste vermindert een parkeerrem het risico dat de handkar wegrolt op oneffen terrein. De parkeerrem is in Duitsland niet verplicht, maar is beslist een verstandige investering. Producten met en zonder parkeerrem worden op deze pagina voorgesteld.

Een tweede kenmerk van de handkar moet een lage vloer zijn – dit vermindert het risico van omkantelen.

Als je met de handkar alleen korte afstanden aflegt en je niet van de handkar verwijdert, is een rem niet absoluut nodig. Als je de handkar gebruikt om te tuinieren en alleen kleine hoeveelheden gewicht vervoert, is de rem niet essentieel. Anderzijds zorgt dit ervoor dat bijvoorbeeld een kind dat erin slaagt over de zijwand te klimmen, niet te ver valt, zodat het risico op verwondingen kleiner wordt. Hier moet aan toegevoegd worden dat hoge zijwanden een verdere beschermende maatregel zijn om kinderen tijdens de rit tegen verwondingen te beschermen. Vulling in de zijwanden en vloer absorbeert schokbewegingen als je met de familie van verharde wegen af wilt, en is ook een nuttige extra optie. Het is echter aan te bevelen extra dekens of kussens in de auto te leggen om het comfort tijdens de reis te verhogen.

Extra vakken

Sommige producten hebben extra voorzieningen, zoals een geïntegreerde koelbox, een bijpassende draagtas of zijvakken op de trolley. Een geïntegreerde koelbox is interessant voor iedereen die drankjes en snacks mee wil nemen op een wandeling of excursie. Extra zijvakken op de trolley zijn handig als je veel kleine voorwerpen mee moet nemen. Deze extra functie is bijvoorbeeld voordelig als je kind speelgoed in de trolley wil meenemen of als je veel kleine voorwerpen wilt vervoeren.

Dit spaart tijd en zenuwen bij het kamperen, want je kunt je spullen sneller terugvinden. Extra draagzakken beschermen het materiaal tegen slijtage, vuil en weersinvloeden tijdens het vervoer, zodat de handkar nog langer gebruikt kan worden. Ze maken het gemakkelijker om je trolley in de auto, op de trein of in de trein te dragen. Op sommige modellen vind je ook extra opbergruimten of bankjes, die ook helpen om de kar opgeruimd te houden of een zitplaats voor de kinderen te creëren.

Keuze van banden

De meeste modellen hebben luchtgevulde banden of banden van hard plastic, die vooral verschillen in prijs en comfort. De eerste zijn beter geschikt om schokken of schokkerige bewegingen in het terrein op te vangen. Bij het vervoer van kinderen zijn luchtgevulde banden dus de betere optie, omdat ze meer bescherming bieden tegen verwondingen dan een harde plastic band. Als je een goedkoop model wilt kopen, zoek er dan een met harde kunststof banden.

Als een comfortabele zitplaats en veilig vervoer voor jou essentiële criteria zijn, kies je best een model met luchtbanden. Het is ook nuttig te zoeken naar modellen met voorbanden die 360 graden kunnen draaien. Deze extra mogelijkheid maakt het je gemakkelijker om de buggy te hanteren bij het nemen van bochten.

Hantering

Je moet ook kijken hoe de trekstang en handgreep op de verschillende modellen zijn gebouwd, want die dragen in belangrijke mate bij tot het comfortabele gebruik voor degene die de kar trekt. Ten eerste is een in lengte verstelbare dissel voordelig. Daardoor kan hij op de hoogte van een volwassene worden gebracht voor langere wandelingen en worden ingekort voor kinderen om te spelen.

Sommige fabrikanten gebruiken ook de term “telescopische” dissel. Als deze term in de beschrijving voorkomt, gaat het ook om lengte-instelling. Bovendien hebben sommige modellen een gewatteerde handgreep. Dit maakt het comfortabel om de dolly te trekken en te duwen, zelfs op langere reizen of met zware bagage.

Wetenswaardigheden over de handkar

De handkar als buggyvervanger voor wandelingen

Wandelingen met kind en kinderen (of: handkar) kunnen spannend zijn voor ontdekkingsreizigers van alle leeftijden. In de handkar is niet alleen plaats voor de kinderen, maar ook voor speelgoed, snacks en strandspeelgoed. Bovendien is de opvouwbare of inklapbare versie van de buggy praktisch in de auto of in het openbaar vervoer. Een extra zonnekap beschermt de gevoelige huid van je kind tegen gevaarlijke UV-straling.

De “box” is echter niet de beste optie voor een comfortabel en ergonomisch zitje voor het kind en je moet je daarom beperken tot korte (zondagse) uitstapjes naar de dierentuin, speeltuin, strand of grootouders. Luchtbanden kunnen helpen om schokkerige en verpletterende bewegingen te verzachten. Leuk weetje voor verveelde kinderen: neem een deken mee en bouw de trolley om tot een grot. Als al het andere mislukt, kun je ook overwegen een draagdoek, kinderwagen, fietskar of buggy te gebruiken om het volgende gezinsuitstapje tot een succes te maken.

Is mijn hond geschikt om lasten te trekken?

Je hond is volkomen geschikt als hij meer dan 25 kg weegt en een rustig, geduldig karakter heeft. Andere hondenrassen die niet aan deze criteria voldoen mogen niet gebruikt worden. Je wilt graag met je hond op excursies gaan en denkt eraan hem als trekhond te gebruiken? Overweeg dan het volgende: Kleine rassen zoals Teckels en Jack Russell Terriers zijn vanwege hun grootte waarschijnlijk niet geschikt om je bagage te sjouwen.

Maar voor grote hondenrassen zoals de Duitse Herder of Berner Sennenhond kan het een plezier en een leuke uitdaging zijn. Het moet een rustiger hondenras zijn en het dier moet minstens 25 kg wegen. De voordelen zijn duidelijk: het vertrouwen tussen mens en dier wordt versterkt en de behendigheid van het dier bevorderd.

Wist je dat grote hondenrassen oorspronkelijk gefokt werden om zware lasten te trekken? Er zijn echter verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke honden. Terwijl de teef gevoeliger is en minder bereid om zware lasten te trekken, heeft de reu meer energie en is daardoor bereid om zwaardere lasten te trekken.

Doe het zelf: tips om je eigen te bouwen

Noch kopen (tweedehands) noch lenen en huren zijn een optie voor je en je hebt heel precieze ideeën over hoe je handkar eruit moet zien? Wil je hobby-ambachtsman worden? Je eigen handkar bouwen kan erg leuk zijn en is niet zo moeilijk. Wat je nodig hebt voor je doe-het-zelf handkar

 • Houten planken voor vloer en wanden en zijkanten
 • Houten of plastic wielen
 • Inklapbaar scharnier
 • Aluminium stangen (als assen)
 • Houtschroeven, deuvels en lijm
 • Boormachine
 • Sluitringen en dopmoeren
 • Ronde staaf als handvat
 • Andere houten onderdelen voor aslagers en dissels

Nadat je je doe-het-zelf handkar gebouwd hebt, kun je hem vastlijmen, verven of er comfortabele kussens of kistjes op leggen om snuisterijen in op te bergen, afhankelijk van je smaak. Een andere mogelijkheid voor je eigen doe-het-zelf handkar is het installeren van een motor, zodat je nieuwe elektrische handkar het werk van het trekken voor je doet.

De handkar en het gebruik van Mannen- en Vaderdag: als pek en zwavel

Het middelpunt van een geslaagd Vaderdag- of Mannenfeest in de bossen en weiden is de handkar. Dit gebruik kan teruggevoerd worden op een lange traditie. In andere landen zijn uitstapjes van mannen met de sektewagen echter niet gebruikelijk. In Duitsland zochten mannen oorspronkelijk een speciale dag voor zichzelf om zich af te zetten tegen Moederdag en hun mannelijkheid te vieren. Dit gebruik dateert uit de 19e eeuw. Ook toen al verlangden de mens(en) naar een terugtocht op het platteland en speelde alcohol een essentiële rol. Sindsdien is het jaarlijkse mannenuitje niet meer weg te denken uit de handkar.

Ondanks alle feestvreugde toch een korte opmerking over de veiligheid: volgens de Duitse wet is voor de handkar op de openbare weg geen rem nodig.

Maar als je een grote mei-tocht plant met een XXL handkar en veel bagage in de vorm van bierflessen, luidsprekerboxen en campingstoelen, overweeg dan ook een rem te laten installeren.

Beeldbron: pixabay.com / Couleur

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies