breast pump
Laatst bijgewerkt: 31-07-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Je baby borstvoeding geven is een van de mooiste en meest lonende ervaringen die je als moeder kunt hebben. Als je echter veel buiten de deur bent en een druk leven hebt, moet je op zoek gaan naar manieren die je tijd besparen, zonder dat je kleintje hieronder lijdt. Je kunt nou eenmaal niet altijd in de buurt van je baby zijn. Kolven is dan een goede oplossing. Het helpt je om deze belangrijke fase voor jou en je baby rustig te laten verlopen.

Welk kolfapparaat het beste bij je past, hangt er onder andere vanaf met welk doel en hoe vaak je gaat kolven. Een handkolf is de oplossing voor veel van de tegenslagen die kunnen optreden tijdens het geven van borstvoeding. Het is een kolfapparaat die je met de hand bedient. Veel moeders vinden een handkolf gebruiksvriendelijk omdat ze meer controle kunnen uitoefenen over de kolf en het apparaat geen stroom gebruikt. In deze shopgids lees je alles wat je moet weten over de handkolf.
Belangrijk om te weten

 • Met een kolfapparaat kun je jouw baby op ieder gewenst moment, op een veilige manier voorzien van de beste moedermelk. Je kunt als moeder nu eenmaal niet 24 uur bij je baby doorbrengen. Een kolfapparaat helpt je om meer van de prachtige fase van het geven van borstvoeding te genieten.
 • Het drinken van moedermelk heeft veel voordelen. De aanschaf van een handmatige borstpomp helpt ons om onze baby optimaal van deze voordelen te laten genieten. Je kunt een handkolf overal mee naar toe nemen.
 • Als je een handkolf wilt kopen, is het belangrijk om het product op een aantal aankoopcriteria te beoordelen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de kwaliteit, het materiaal, de bijbehorende accessoires, het gebruiksgemak en de reinigingsinstructies van het apparaat.

Onze selectie: De beste handkolven op de markt

Dankzij het enorme aanbod aan verschillende maten en merken, is het niet altijd eenvoudig om de handkolf te vinden die het beste bij je past. Om je zoekopdracht te vergemakkelijken, vind je hieronder een selectie met onze favoriete handmatige kolfapparaten op de markt. De producten zijn geselecteerd vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en lovende beoordelingen van andere moeders van over de hele wereld.

De handkolf met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Elke moeder bevindt zich weleens in een situatie waarin ze voor haar eigen comfort melk moet afkolven. Deze Medela borstkolf is bijzonder geschikt voor moeders die op pad zijn: als back-up voor een dubbele elektrische borstkolf of als je niet vaak afkolft.

De handmatige borstkolf heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de handige technologie kun je zacht en effectief pompen. De borstkolf werkt vrijwel geluidloos en is gemakkelijk in je handtas mee te nemen.

De meest comfortabele handkolf

De Philips Avent handkolf ontvangt veel goede recensies van borstvoedinggevende moeders. De fles heeft voldoende capaciteit om 125 ml moedermelk op te slaan. Het zachte massagekussen is zo ontworpen dat het bij de grote meerderheid van de moeders comfortabel zit.

Het bootst het zuigpatroon van de baby na en stimuleert de melk om naar buiten te komen. Met deze borstkolf kun je gemakkelijk blijven zitten, zonder dat je voorover hoeft te leunen.

De beste handkolf in een set van 2

De handkolf van AWEMOZ komt in een set van 2. Het is heel handig dat er een extra borstkolf bij zit. Het prijsverschil tussen een losse borstkolf en deze set van 2 is nihil. Daar haal je dus veel voordeel uit.

Deze siliconen borstkolven zijn zeer eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt er gemakkelijk 120 ml moedermelk mee bewaren. De borstkolf is erg licht en past altijd in je tas.

De meest comfortabele handkolf


Tijdelijk niet leverbaar

De comfortable handkolf van Cangaroo is licht en discreet. Het stijlvolle design zorgt ervoor dat het geen straf is om deze handkolf uit je tas te halen. Het praktische ontwerp maakt dat het apparaat tegelijkertijd prettig in de hand ligt.

Als je je prettig en ontspannen voelt, gaat de melkafgifte tijdens het kolven gemakkelijker. De Cangaroo handborstkolf is zeer comfortabel. Hij heeft een zacht siliconen kolfdeel, waardoor het voelt alsof je aan het voeden bent.

Shopgids: Alles wat je moet weten over handkolven

Als je een handmatige borstkolf wilt kopen, is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste kenmerken van dit apparaat zijn en welke rol zij spelen bij het geven van borstvoeding. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over handkolven. We hopen je zo te helpen de borstkolf te vinden die je echt nodig hebt en die het beste bij je behoeften past.

blue eyes baby

Veel borstvoedende moeders vinden een handkolf gebruiksvriendelijk omdat ze méér controle kunnen uitoefenen over de kolf en omdat een handkolf geen stroom gebruikt.
(Bron: Reana: 37371555/ 123rf.com)

Wat is een handkolf precies en wat zijn de voordelen?

Een handmatige borstkolf is een apparaat dat, zoals de naam al aangeeft, dient om handmatig moedermelk uit een borst te kolven, zonder dat er batterijen of elektriciteit nodig is. Handkolven zijn gemakkelijk te vervoeren, omdat ze zeer weinig ruimte innemen. In tegenstelling tot elektrische borstkolven kunnen de handmatige modellen overal worden gebruikt, omdat ze geen elektrische stroom nodig hebben.

Het feit dat je ze overal mee naar toe kunt nemen, vergemakkelijkt het borstvoeding geven en stelt je in staat om op elke gewenste plaats en tijdstip van de dag melk af te kolven. Je werkt bovendien in je eigen tempo, omdat jij degene bent die het apparaat bestuurt en de snelheid bepaalt.

Voordelen
 • Maakt weinig geluid
 • Weegt bijna niets
 • Neemt weinig ruimte in
 • Goed betaalbaar
 • Gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Eenvoudig te reinigen
Nadelen
 • Vermoeiend bij lange sessies
 • Het kolven duurt langer dan met een elektrisch apparaat

Hoe moet je een handkolf schoonmaken en steriliseren?

Je moet een handmatige borstpomp vóór het eerste gebruik schoonmaken. Vervolgens is het belangrijk om de kolf na ieder gebruik te wassen om te voorkomen dat bacteriën zich verzamelen. Het wordt ook aanbevolen om het apparaat eenmaal per dag te steriliseren. Het is belangrijk om de zuiger volledig van het apparaat te halen voordat je deze wast, net als alle andere onderdelen. Je kunt de kolf handmatig of in de vaatwasser wassen.

Als je de handkolf handmatig wilt wassen, gaat dat als volgt. Zodra je alle delen uit elkaar hebt gehaald, spoel je deze met kraanwater af en dompel je ze onder in een sopje. Wrijf het apparaat schoon en spoel opnieuw. Drogen doe je door de stukken op een schone, droge doek te plaatsen en te wachten tot ze volledig zijn uitgelekt. Je kunt het apparaat steriliseren in een pan met kokend water, in een sterilisator of met speciale magnetronzakken.

Carlos GonzálezKinderarts en schrijver van de bestseller ‘Breastfeeding Made Easy’
“Moedermelk is het beste voedsel dat je je kind kunt geven.”

Wanneer moet je een handkolf gebruiken?

Soms kun je niet anders dan een kolfapparaat te gebruiken. Te vroeg geboren baby’s die in ziekenhuizen moeten blijven, krijgen bijvoorbeeld moedermelk via een kolfapparaat. Ook wanneer pasgeborenen het moeilijk hebben om te zuigen omdat de borsten van moeders te gezwollen zijn, is een kolf een onmisbaar apparaat. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom je een kolfapparaat moet gebruiken:

 • Voor te vroeg geboren baby’s of baby’s die problemen hebben met zuigen.
 • Vanwege gezwollen borsten, die pijnlijk aanvoelen of last van gebarsten tepels hebben.
 • Vanwege ontstekingen van de borst die gepaard gaan met een infectie.
 • Voor het stimuleren van de melkproductie.
 • Voor het bewaren van de melk voor een later gebruik.
 • Voor het weggooien van melk in verband met het gebruik van medicijnen.

Als je gaat kolven is het belangrijk om altijd een aantal basis hygiënemaatregelen te volgen, zoals het wassen van je handen (voor en na het kolven) en het op tijd reinigen en steriliseren van de borstpomp. Dit voorkomt infecties, zowel in het lichaam van de moeder als de baby. Vergeet tot slot niet om een rustige plek te vinden voor het kolfmomentje.

manual pump

Haal bij het reinigen van het kolfapparaat alle onderdelen los, was ze met water en zeep, droog ze af met een doek en steriliseer ze eenmaal per dag.
(Bron: Evgeniia Sobolevskaia: 84261781/ 123rf.com)

Waarom is het belangrijk om mijn baby moedermelk te geven?

De melk die je lichaam produceert is uniek. De samenstelling ervan is gepersonaliseerd. Dat wil zeggen, het bevat precies de specifieke voedingsstoffen die je baby nodig heeft. De melk van geen enkele vrouw is gelijk aan die van een ander, omdat het reageert op de specifieke kenmerken en behoeften van je baby. Soms is de melk bijvoorbeeld frisser en op andere momenten vloeibaarder. Ook geven moeders ‘op maat gemaakte’ melk om de ziektes te bestrijden waaraan hun baby’s worden blootgesteld.

Als je je kind borstvoeding geeft, groeit de emotionele band tussen jullie. Je zult ontdekken dat je kind na iedere borstvoeding met meer liefde naar je kijkt. De tijd die de moeder en baby tijdens het voeden doorbrengen, is onbetaalbaar.

Wist je al dat baby’s die borstvoeding krijgen volgens studies minder allergisch zijn voor factoren uit de omgeving en voedsel? De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om alle baby’s borstvoeding te geven tot een leeftijd van 6 maanden om daarna met aanvullende voeding te beginnen. De organisatie raadt aan om gedurende 2 jaar borstvoeding te blijven geven, maar eigenlijk zolang de moeder en het kind dit wensen.

Hoe ga je door met borstvoeding als je weer gaat werken?

Hoewel je niet altijd bij je baby kunt blijven, kun je met een borstkolf gelukkig wel doorgaan met het geven van borstvoeding. Hiermee kun je je borsten ontlasten wanneer nodig, maar je kind niet in de buurt is. Tegelijkertijd kun je melk opslaan die, als je het goed bewaart, je op een later moment aan je baby kunt geven.

Als de moeder niet bij de baby is, voelen ze allebei de afwezigheid van de ander. Als je de borst geeft als je thuiskomt, kun je het contact herstellen. Dit is een van de redenen waarom het wordt aanbevolen om niet te stoppen met het geven van borstvoeding als je weer aan het werk gaat. Bovendien heb je volgens de Nederlandse wetgeving ook op je werk recht op tijd en ruimte om te kolven. Vergeet niet om daar gebruik van te maken!

Advies om te stoppen met borstvoeding

Ook wanneer het tijd is om te stoppen met het geven van borstvoeding, zijn borstpompen onze beste bondgenoten om ontstekingen en ander ongemak te voorkomen. Er bestaan bovendien moedermelkbanken dankzij de hygiënische mogelijkheid van het kolven. Kies voor het model dat het beste bij je past en zorg er voor dat je altijd de volledige instructies uit de handleiding volgt.

Mama with baby

Handmatige borstpompen nemen weinig ruimte in beslag.
(Bron: Alena Ozerova: 53676502/ 123rf.com)

Waar moet ik op letten bij het kolven met een handkolf?

Voor het gebruik van een handkolf is het belangrijk dat je van tevoren (en erna) goed je handen wast. Hetzelfde geldt voor de onderdelen die je gebruikt. Er zijn speciale verpakkingen of zakken voor het bewaren van de melk. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 100 ml per verpakking op te slaan en altijd de datum van het kolven te noteren. De melk kan een paar uur bij kamertemperatuur en tot enkele maanden in een vriezer bewaard worden. Hieronder vind je een handige tabel met de nodige bewaartijden:

Bewaarlocatie Temperatuur Bewaartijd
Buiten de koelkast 16 °C tot 25 °C Zo’n 4 tot 6 uur
Koelkast 0 °C tot 4 °C Zo’n 3 tot 5 dagen
Vriezer -18 °C 4 maanden
Vriezer Professioneel 9 maanden

Houd er ook rekening mee dat ingevroren moedermelk in de koelkast zelf kan worden ontdooid, zodat de temperatuurverandering niet zo abrupt is. Eenmaal ontdooid, kan deze maximaal 2 uur bij kamertemperatuur en maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard. De melk kan in geen geval opnieuw worden ingevroren. Het beste is om de melk in een waterbad te verwarmen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van de beste handkolf is geen eenvoudige taak. We zijn er echter van overtuigd dat als je je goed informeert over de belangrijkste aspecten, je de meest geschikte handkolf zult kopen. Hieronder maken we deze taak een beetje eenvoudiger. Lees de volgende lijst met aankoopcriteria zorgvuldig door:

Kwaliteit en materiaal

Als je een handmatige borstkolf gaat kopen, is het belangrijk dat je kijkt naar de stevigheid van de materialen die er zijn gebruikt. Er zijn chemische stoffen die in plastic worden gebruikt en die op de lange termijn de gezondheid van moeders en baby’s kunnen beïnvloeden. Let daarom altijd goed op of de borstkolf die je wilt kopen geen giftige elementen bevat.

Vermijd producten met stoffen zoals bisfenol A (BPA), ftalaten en lood. Je kunt het beste op zoek gaan naar flessen die zijn gemaakt van polypropyleen (PP) en siliconen spenen. Polypropyleen is een veilig materiaal dat bestand is tegen temperatuurschommelingen. Er zijn spenen die voor 100% zijn gemaakt van voedselsilicone. Ook kun je kiezen voor glazen flessen, die geven geen stoffen af en absorberen geen geurtjes.

feeding a baby

Een van de voordelen van handmatige borstpompen is dat ze geen batterijen of elektriciteit nodig hebben.
(Bron: Kuzmina: 48931104/ 123rf.com)

Accessoires en reserveonderdelen

Handkolven kunnen met of zonder fles worden geleverd. Soms betekent dit dat je spenen moet kopen die op de fles passen als je de baby direct wilt voeden. Sommige borstkolven komen met borstschilden, tepelbeschermers of bewaarbakjes. Controleer daarom bij het kiezen goed welke accessoires de set bevat om te bepalen welke je moet kopen.

Mogelijk heb je spenen of tepelbeschermers in de juiste maat voor je borst nodig. Sommige moeders gebruiken speciale verpakkingen om melk in de koelkast of vriezer te bewaren. Vergeet niet om voor een handkolf te kiezen die past bij de flessen die je gebruikt of die gemakkelijk verkrijgbare reserveonderdelen heeft als een onderdeel beschadigd is.

Gebruiksgemak en onderhoud

Hoe gemakkelijker je de handkolf kunt gebruiken en schoon kunt maken, hoe aangenamer het is om te kolven. Kijk naar de werkingsmodus en het aantal onderdelen waar het apparaat uit bestaat. Dit geeft je een idee hoe lang het duurt om hem in elkaar te zetten, uit elkaar te halen en te reinigen. Over het algemeen zijn handmatige borstpompen eenvoudiger te installeren en gebruiken dan elektrische modellen.

Dit gebruiksgemak maakt dat veel vrouwen die een tijdje een elektrisch kolfapparaat hebben gebruikt, besluiten over te stappen naar een handmatig model. Het is belangrijk om bij het reinigen niet te vergeten alle onderdelen uit elkaar te halen. Was ze met water en zeep, droog ze af met een doek en steriliseer ze eenmaal per dag.

Samenvatting

Door te kolven kun je je baby moedermelk blijven geven, ook als je niet in de buurt van je kleintje bent. Handkolven zijn handig, gemakkelijk te gebruiken en reinigen. Ze hebben geen batterijen of elektriciteit nodig en stellen je in staat om op elk gewenste plaats en moment melk af te kolven.

Met een handmatige borstpomp kun je je borsten ontlasten met de snelheid en intensiteit die je zelf kiest, aangezien jij degene bent die de snelheid bepaalt. Veel borstvoedende moeders vinden een handkolf gebruiksvriendelijk omdat ze méér controle kunnen uitoefenen over de kolf en omdat een handkolf geen stroom gebruikt.

Vond je onze shopgids over handkolven interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Mukhina1: 39555344/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies