Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Handschoenen zijn nodig bij buitenactiviteiten zoals sporten, motorrijden, wandelen of gewoon vanwege de lage temperaturen in de winter. Deze verschillen in verschillende modellen, waarbij je snel het overzicht kunt verliezen. De aankoop- en evaluatiecriteria zijn echter voor alle handschoenen dezelfde.

Met onze grote handschoenen test 2021 willen we je helpen de voor jou meest geschikte handschoenen op de markt te vinden. In het volgende bespreken we de eigenschappen en verschillen van de verschillende soorten outdoor handschoenen. We zullen ook de criteria op een rijtje zetten waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. En tenslotte zullen we zorgvuldig de veelgestelde vragen over handschoenen beantwoorden. De duidelijk samengevatte informatie moet je aankoopbeslissing vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Je kunt je handschoenmaat gemakkelijk zelf achterhalen met behulp van een meetlint of duimstok en de juiste maat aflezen van de maattabel.
 • Voordat je handschoenen koopt, moet je goed nadenken over het doel waarvoor je ze zult gebruiken en de omgevingsomstandigheden waarin je ze zult gebruiken, want er zijn grote verschillen tussen de modellen.
 • Als je handschoenen koopt voor training of motorrijden, moet je vooral voorzichtig zijn met je keuze en modellen van hoge kwaliteit kiezen voor optimale bescherming.

Handschoenen: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Afhankelijk van de activiteit waarvoor je handschoenen nodig hebt, zijn de criteria op verschillende manieren belangrijk. Als je bijvoorbeeld winterhandschoenen koopt, zijn eigenschappen als waterafstotendheid en warmte de belangrijkste criteria, terwijl voor motorcross fietshandschoenen de keuze van robuuste stof en hoogwaardige protectoren de doorslag geeft.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende modellen handschoenen te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium inhoudt.

Maat

De maat van de handschoenen is het belangrijkste criterium waarmee je bij het kopen rekening moet houden. Hoe je je hand correct opmeet wordt in meer detail uitgelegd in het gidsgedeelte hieronder. De snelste manier is om met een meetlint het breedste deel van je hand te meten. Hieronder vind je de tabel met de passende Duitse en internationale maten voor kinder-, dames- en herenhandschoenen.

Handomvang kinderen Maat (D) Handomvang dames Maat (D) Handomvang heren Maat (D) Internationale maten
minder dan 12 cm 1 XXS
12 cm 0 15 cm 4 XXS
13 cm 2 15,5 cm 4,5 XS
14 cm 3 16 cm 5 18 cm 6,5 XS
14,5 cm 3,5 16,5 cm 5,5 19 cm 7 S
15 cm 4 17 cm 6 20,5 cm 7,5 S
15,5 cm 4,5 18 cm 6,5 22 cm 8 M
16 cm 5 19 cm 7 23 cm 8,5 M
16,5 cm 5,5 20,5 cm 7,5 24 cm 9 L
17 cm 6 22 cm 8 26 cm 9,5 L
18 cm 6 23 cm 8,5 27 cm 10 XL
19 cm 7 24 cm 9 XL
29 cm 11 XXL

*Kinderen: meer dan 20 cm – kijk naar maten voor volwassenen

*Dames: meer dan 25 cm – kijk bij herenmaten of maak op maat

***Heren: langer dan 31 cm – op maat gemaakt

Stof

De meest voorkomende modellen winterhandschoenen zijn gemaakt van katoen, wol of leer. Er zijn echter verschillende varianten. Hieronder hebben we de eigenschappen van elk materiaal opgesomd.

 • Katoen staat bekend om zijn ademend vermogen
 • Yak wol is comfortabel om te dragen en waterafstotend
 • Alpacawol zorgt voor een uitstekende thermoregulatie, zelfs bij zeer lage temperaturen
 • Kasjmierwol is bijzonder populair omdat het zacht en zacht is
 • Neopreen, leer en textiel zijn de gebruikelijke mix van materialen voor trainingshandschoenen, die robuustheid, ergonomie en bescherming bieden

Bekleding

Als de handschoenen een extra voering van fleece of polyester hebben, zijn ze bijzonder warm. Als de voering van lamsleer is, is die ook antibacterieel en ademend.

Ademend en waterafstotend

Handschoenen die deze twee eigenschappen hebben zijn meerlagig. Ze kunnen gemaakt zijn van stoffen als nylon en siliconen, die veel grip bieden, zelfs als ze nat zijn. Ze hebben ook ademende membranen en stoffen die vocht naar buiten afvoeren. Je handen blijven dus droog, zelfs in de regen, als je met deze handschoenen rijdt.

Beschermers (voor sport- en motorhandschoenen)

Bij motorhandschoenen is bescherming het belangrijkste kenmerk. De zogenaamde beschermers beschermen vooral de knokkels bij een val.

Het is een voordeel als de beschermers van PU schuimmateriaal gemaakt zijn. Zulke materialen verharden als je valt, wat je beschermt tegen mogelijke open wonden.

De onderhandse bescherming bestaat meestal uit schuimrubberen bekleding en een verstevigde binnenrand. De bescherming van de bovenhand kan ook bestaan uit schuimrubberen bekleding. Kevlar of carbon inzetstukken worden gebruikt in de hoogwaardiger versies.

Besluit: Welke soorten handschoenen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Handschoenen verschillen in functie, naargelang ze gewoon als kledingstuk in de winter gedragen worden, voor werk- of beschermingsdoeleinden, of voor sport. In onze test richten we ons op alle soorten outdoor handschoenen, zoals winter-, sport- en motorhandschoenen.

Hieronder zetten we de eigenschappen van verschillende soorten outdoor handschoenen op een rij. De uitleg van de verschillende modellen moet je beslissing gemakkelijker maken als je alle details kent.

Winterhandschoenen

Wintermodellen vind je vooral in de vormen “vingerhandschoenen” en “wanten”. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen ervan op een rijtje gezet.

 • Vingerhandschoenen
Voordelen
 • Gericht vastgrijpen mogelijk
 • Mobiliteit van de afzonderlijke vingers
 • Exacte aanpasbaarheid
Nadelen
 • Het duurt langer voor de handen warm worden
 • Lager isolerend vermogen door het grotere contactoppervlak
 • Wanten
Voordelen
 • Sterke thermische isolatie
 • Goed om skistokken vast te grijpen
 • Gemakkelijk aan te trekken (voor kinderen)
Nadelen
 • Beperkte grip
 • Handen zien er brokkeliger uit

Vouwwanten worden beschouwd als een compromis tussen vingerhandschoenen en wanten. Dit zorgt zowel voor mobiliteit als voor thermische isolatie. De kap van de bovenste handschoen kan binnenstebuiten gekeerd worden. Daaronder zitten de handschoenen met halve vingers, waarmee je fijnere voorwerpen kunt vastpakken.

Sporthandschoenen

Voor veel sporten kunnen handschoenen je training gemakkelijker en beter maken. Kleine verwondingen, blaren en zwellingen moeten ermee voorkomen worden. Sporthandschoenen worden in principe in twee soorten verdeeld: handschoenen met halve vingers en handschoenen met volle vingers, afhankelijk van de eisen van de overeenkomstige sport. Hieronder hebben we samengevat wat de belangrijkste functie van de handschoenen is voor de verschillende sporten:

Sport Functie van de handschoenen
Joggen Warm blijven
Wandelen Warm blijven
Skiën Warm blijven
Fitness Heb een stevige grip, geen verwondingen of blaren
Gewichtstraining Ondersteuning van de gewrichten
Klimmen Betere controle bij het vastbinden en abseilen, betere grip
Fiets en mountainbike Beschermen tegen verwondingen, hebben een stevige grip

Shopgids Handschoenen: Alles wat je moet weten

Hoewel handschoenen tamelijk gewone accessoires in ons dagelijks leven zijn en je meestal niet veel tijd in de aanschaf ervan steekt, zou je aan de veilige kant staan als je uitgerust bent met een paar insider tips over dit onderwerp. Daarom hebben we de belangrijkste tips voor je samengevat in de volgende vragen en antwoorden.

Hoe vind je de juiste maat handschoenen?

Om handschoenen goed te laten passen, moet je je hand goed opmeten. Hoe strak moeten handschoenen zitten en welke maat is geschikt voor mij, zijn de meest gestelde vragen bij het kiezen van handschoenen. Om handschoenen echt nuttig te laten zijn en als een tweede huid te laten passen, moet je de juiste maat kopen. De meting van je hand gebeurt als volgt:

 1. Meet het breedste deel van je hand met een meetlint. Als je op dit moment geen meetlint hebt, kun je ook een touwtje gebruiken.
 2. Als je een touwtje gebruikt, moet je het naast een liniaal leggen en aflezen.
 3. Kijk dan in de maattabel (zie hierboven) om te zien welke maat met je maten overeenkomt.
 4. Pas als je deze stappen doorlopen hebt, kun je de handschoenen kopen en er enig vertrouwen in hebben dat ze je zullen passen.

Handschuhe-1

De pasvorm van sporthandschoenen is heel belangrijk voor een goede grip van de handen op de uitrusting.
(Beeldbron: unsplash.com / Victor Freitas)

Je moet er rekening mee houden dat sommige merken hun maten een beetje kunnen variëren. Vrouwen met lange vingernagels kunnen ook beter iets langere handschoenen kiezen. De vuistregel is dat mensen met kleinere voeten ook kleinere handen hebben, dus schoen- en handschoenmaat correleren.

Hoeveel kosten handschoenen in principe?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende handschoenen. Afhankelijk van de kwaliteit en de extra’s kosten de modellen heel verschillend. De middenprijs van sport- en winterhandschoenen ligt rond de 15-20 euro.

Maar als je heel speciale handschoenen nodig hebt voor fotografie, bijvoorbeeld, kan de prijsklasse oplopen tot 180 euro. Motorhandschoenen kosten ook wat meer, afhankelijk van hun functie. De goedkoopste zijn rond de 20 euro, maar verwarmde motorhandschoenen, bijvoorbeeld, kunnen meer dan 100 euro kosten.

Waarop moet je letten bij het kopen van handschoenen?

Alvorens te kopen moet je weten waar de handschoenen voor gebruikt zullen worden. Natuurlijk moet je ook je maat kennen om de meest geschikte handschoenen te kunnen kopen.

Handschuhe-2

Als je handschoenen koopt voor de wintersport, bijvoorbeeld, dan heb je polyester handschoenen nodig, terwijl katoenen handschoenen prima voldoen voor dagelijks gebruik.
(Image source: unsplash.com / Paul Green)

Ook aan de coatings, grip en noppen moet aandacht besteed worden, vooral bij sporthandschoenen. Handschoenen met rubber beklede handpalmen zijn bijvoorbeeld nuttig bij het fietsen, omdat ze de fietser comfort en veiligheid bieden, ook in de wintermaanden.

Van welke stof houden handschoenen je het best warm?

Handschoenen van katoen en wol houden goed warm, maar ze zijn niet waterdicht, wat problematisch kan zijn, bijvoorbeeld als je lange tijd in de sneeuw staat of loopt.

Handschuhe-3

De nieuwste handschoenmodellen zijn uitgerust met een Capactive Touch functie. Het materiaal van zulke modellen wordt geleidend gemaakt in een speciaal proces met behulp van nanotechnologie. In dit geval kun je je smartphone en tablet ook in de koude winter bedienen zonder je handschoenen uit te hoeven doen.
(Image source: unsplash.com / Mikhail Vasilyev)

Daarentegen bieden polyester handschoenen bescherming tegen water en wind en houden ze je net zo warm als ze ook een voering hebben.

Hoe handschoenen goed verzorgen?

Zoals elk textielproduct hebben ook handschoenen een onderhoudsetiket, meestal aan de binnenkant van een van de handschoenen verscholen.
Wist je dat handschoenen rechtop het beste drogen? Het klinkt misschien eerst vreemd, maar ja – handschoenen drogen het best als ze rechtop liggen. Je kunt creatief zijn: leg bv. je handschoenen op flessen om te drogen of gebruik de skistokken bij het skiën.

Machinewas

Over het algemeen kun je wollen en katoenen handschoenen in de wasmachine wassen. Het is echter een goed idee om ze apart van je andere wasgoed te wassen om verkleuring en matten te voorkomen.

Handwas

Handschoenen van fijnere stoffen of leer moeten met de hand gewassen worden. Je moet vooral voorzichtig zijn bij het wassen van leren handschoenen. Zoals elk leer moet je ze heel zelden schoonmaken. Je kunt ze het beste afvegen met natte doekjes.

Als ze echter erg vuil zijn, is het aan te bevelen leren handschoenen met de hand te wassen, maar dat moet heel voorzichtig gebeuren, zonder de handschoenen te verdraaien of te buigen.

Knijp ze na het wassen zachtjes uit en laat ze aan de lucht drogen, liefst rechtop, op een plek waar het niet te zonnig is en nooit op de radiator. Als de handschoenen al droog zijn, kun je ze ook behandelen met leerverzorgingsproducten.

Kan ik handschoenen dragen tijdens het rijden?

Het is over het algemeen niet aan te raden handschoenen te dragen bij het autorijden. Het gevaar bestaat dat je het stuurwiel niet goed kunt vastpakken. Als alternatief kun je voor het rijden leren handschoenen gebruiken, die zelfs bij warm weer van pas komen. Zulke handschoenen kunnen voorkomen dat zweterige handen op hete zomerdagen over het stuur glijden.

Afbeelding bron: Diaz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies