Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Bij handwarmers geldt het principe: wat op het etiket staat, is wat er in zit. In de koude wintermaanden houden ze je handen lekker behaaglijk als je jaszak niet groot genoeg is of als je je handschoenen vergeten bent. Handwarmers zijn ook ideaal voor wie koude handen krijgt en zich wil opwarmen.

De bedoeling van deze handwarmer test 2021 is je te helpen een geschikte handwarmer te kiezen. Ik heb een lijst van handwarmers samengesteld waarin ik gewone warmte/gel kussentjes vergelijk met benzine-aangedreven zakverwarmers, warmtekussens en handwarmers en ook de voor- en nadelen opsom. Dit alles moet het je gemakkelijker maken om een handwarmer te kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Handwarmers stellen ons in staat onze handen warm te houden, zelfs in het koudste seizoen als handschoenen of de jaszak niet voldoende zijn.
 • Deze zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen, die allemaal een verschillende tijd meegaan en allemaal hun voor- en nadelen hebben.
 • Afhankelijk van de activiteit die je wilt doen, heb je baat bij een handwarmer die je handen langer of korter warm houdt. Van allemaal gaat de zakverwarming met koolstofstaafjes het langst mee.

Handwarmer: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor handwarmers

Je kunt overal zo veel handwarmers kopen, maar welk product is uiteindelijk het beste voor jou? Juist daarom heb ik een lijst van criteria samengesteld waarmee je rekening moet houden als je een handwarmer koopt:

Materiaal

Met dit en de volgende punten hangt het er echt van af welk model je uiteindelijk kiest.

De buitenste schil van warmte- of gelkussentjes is meestal van plastic, terwijl de vloeistof binnenin veel moeilijker is. Dit is meestal een zoutoplossing die stolt als de metalen plaat gebogen wordt.

In het geval van wegwerp handwarmers hebben we weer te maken met een chemische reactie, namelijk de oxidatie (combinatie van een stof met zuurstof) van het ijzer in de handwarmer. De wegwerp handwarmers bevatten ook water, keukenzout, ijzerpoeder, actieve kool en vermiculiet (een mineraal). Dit alles wordt omgeven door een luchtdoorlatend membraan.

Het principe van een zakkachel is daarentegen weer eenvoudiger; hij is van metaal en werkt ofwel met geperste staafjes steenkool, houtskool of aanmaakhout. De naam zegt het al; handwarmers van stof of bont zijn, nou ja, van stof of bont gemaakt. Deze zijn meestal van lams- of schapenvacht of van imitatiebont. Deze worden dan bedekt met een waterafstotende stof.

Toepassingsgebied

Ook hier spreekt de eigennaam voor zich. Handwarmers worden meestal gebruikt in de handen, jaszakken of handschoenen.

Handwarmers passen niet alleen in de handen, maar ook in jaszakken.

Hoewel handwarmers meestal in of bij de handen gebruikt worden, kun je de wegwerpkussentjes bijvoorbeeld ook in je schoenen stoppen. Handwarmers van bont of stof worden vaak gebruikt bij kinderwagens om de handen warm te houden als je ze duwt.

Herbruikbaarheid

Je kunt hitte- of gelkussentjes opnieuw gebruiken door ze bijvoorbeeld in een ketel te koken. Als het kompres weer vloeibaar is, buig je het metalen plaatje weer om en je handen zijn weer verwarmd.

Zoals de naam al doet vermoeden zijn wegwerp handwarmers niet herbruikbaar, maar je vindt wel verschillende kussentjes in de verpakkingen. Zelfs in de metalen zakkachels kun je de koolstofstaafjes gewoon vervangen of de aanmaakvloeistof bijvullen en je bent weer klaar om te gaan.

Eigenlijk kunnen alle handwarmers hergebruikt worden – behalve de wegwerppads. Maar dan heb je er verschillende in een pakje.

De handwarmers van bont of stof kun je eigenlijk de hele tijd gebruiken, tenzij je ze moet wassen. Een voortdurende behulpzame metgezel tijdens koude winterdagen!

Milieuvriendelijkheid

Milieuvriendelijkheid is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden. Daarom mag het niet verwaarloosd worden bij de beslissing wat te kopen. Herbruikbare handwarmers, ook die van stof of bont, zijn veel milieuvriendelijker dan wegwerphandwarmers. Deze moeten na elk gebruik weggegooid worden, waardoor het plasticverbruik toeneemt.

Maar zelfs de zakkachels zijn niet zonder zorgen. Tenminste die met koolstofstaafjes worden bediend. Bij deze kan er een onaangename geur hangen als de kolen verbrand worden. De handwarmers die met aanstekervloeistof werken zijn echter ongevaarlijk, omdat er geen vlam in de behuizing is en ze geen geur afgeven.

Duurzaamheid van de temperaturen

Het warmte- of gelkussen kan een temperatuur van 45 graden Celsius bereiken na een activeringstijd van ongeveer 20 seconden. Na twee uur is de hitte echter al weer gezakt. De wegwerp handwarmer blijft tot 12 uur warm met een gemiddelde temperatuur van 55 graden Celsius.

Bei den Taschenöfen gibt es Unterschiede bezüglich Maximaltemperatur und Wärmedauer
Handwarmers die op lichtere brandstof werken kunnen meer dan zeven uur warm blijven bij een maximum van 55 graden Celsius. Door brandende stokjes kunnen de zakovens tot 65 graden Celsius worden, maar ze geven na ongeveer zes uur geen warmte meer af.

Van alle hier voorgestelde handwarmers houden de wegwerpkussens en de zakkacheltjes het langst warm bij een hoge temperatuur. Het principe van duurzaamheid kan niet echt overgebracht worden op handwarmers van bont of stof. Want zodra koude lucht bij de open verwarmers komt, houdt de door het lichaam opgewekte warmte niet lang aan.

Besluit: Welke soorten handwarmers zijn er en welke is geschikt voor mij?

In dit gedeelte laat ik je kennismaken met de verschillende handwarmer mogelijkheden en hun respectieve voor- en nadelen. Dit moet je helpen je aankoopbeslissing gemakkelijker te maken.

Warmte-/Gel kussen

Warmte / gel kussentjes

Het grootste voordeel van een warmte- of gelkussen zit in het gebruik. Alles wat je moet doen om de hitte te activeren is het kleine metalen plaatje buigen. Als de handwarmer stevig en koud geworden is, kun je hem in kokend heet water leggen. Als de substantie in het kompres weer vloeibaar geworden is, kun je de handwarmer weer vanaf het begin gebruiken.

Voordelen
 • gemakkelijk te gebruiken
 • herbruikbaar
 • klein en licht
Nadelen
 • wordt niet zo warm als andere handwarmers
 • korte looptijd

Voor zijn relatief kleine en gemakkelijk te gebruiken formaat houdt deze handwarmer de warmte niet erg lang vast. Vergeleken met de volgende modellen blijft het warmte- of gelkussen maar ongeveer 2 uur warm bij een temperatuurniveau van 46 graden Celsius.

Wegwerp handwarmer

Wegwerp handwarmer

Vergeleken met een warmtekussen blijft de wegwerp handwarmer veel langer warm bij een hogere temperatuur. Wat gebruiksgemak betreft doen ze niet onder voor de hierboven beschreven handwarmers; scheur gewoon de verpakking open en het kompres warmt op. Ze passen ook perfect in handschoenen of jaszakken!

Voordelen
 • blijven heel lang heel warm
 • goedkoop
 • gemakkelijk in gebruik
 • passen perfect in handschoenen of jaszakken
Nadelen
 • niet herbruikbaar
 • creëert meer afval dan een warmtekussen
 • korte opstarttijd

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn wegwerp handwarmers niet herbruikbaar. Na gebruik gooi je ze weg, waardoor nog meer afval ontstaat – niet bepaald positief voor het milieu. Bovendien warmen de pads niet altijd onmiddellijk op; sommige hebben ongeveer vijf minuten nodig om op te warmen.

Zakkachel

Zakoven

Net als hun voorgangers zijn de zakkachels klein en handzaam en passen ze gemakkelijk in je jaszak. Dankzij het metalen oppervlak geeft deze handwarmer goed en lang warmte af. Door de goede afwerking blijft ook de geur van benzine binnen de perken, wat te danken is aan de effectieve verbranding. De zakverwarming houdt ook geen enkel gezondheidsrisico in.

Voordelen
 • klein en handzaam
 • reukloos
 • geeft goed en lang warmte af
Nadelen
 • Benzine is niet bij de levering inbegrepen
 • temperaturen kunnen schommelen
 • invloed op het milieu bij verbranding van benzine

Helaas is de benzine die gebruikt wordt om deze handwarmer aan te drijven niet bij de levering (van Amazon) inbegrepen. Ook apparaten die op koolstofstaafjes werken hebben niet de beste invloed op het milieu, maar hier is het veel minder erg dan bij een auto, bijvoorbeeld. De temperaturen in een zakoven kunnen schommelen als de zuurstoftoevoer niet gegarandeerd is of als de omgevingstemperaturen te laag zijn.

Bont/stof handwarmer

Handwarmer van bont / stof

De handwarmers van bont of stof zijn heel gemakkelijk te gebruiken met drukknopen en passen universeel op elke kinderwagen. Aan de binnenkant houden ze de handen lekker warm met schapenvacht of lamsvel of imitatiebont, maar ook met fleece of katoen, terwijl de buitenkant wind- en waterdicht is.

Voordelen
 • gemakkelijk te gebruiken
 • winddicht en waterdicht
 • aangenaam warm
 • past in elke kinderwagen
Nadelen
 • Warmte houdt niet aan

Door de openingen voor de handen kan de warmte die door je eigen lichaamstemperatuur wordt opgewekt niet al te lang blijven hangen en juist door die openingen ontsnappen.

Gids: Veel gestelde vragen over handwarmers in detail beantwoord

De belangrijkste vragen over handwarmers hebben we hieronder zo gedetailleerd mogelijk voor je beantwoord.

Wat is een handwarmer / zakverwarmer?

Een handwarmer is een bron van warmte voor je handen die je overal mee naartoe kunt nemen.

Handwärmer-2

Niemand wil ijskoude handen, letterlijk. Daarom kunnen handwarmers heel nuttig zijn.
(Beeldbron: 123rf.com/ serezniy)

Er zijn veel verschillende ontwerpen (die ik hier aan je voorleg) met verschillende chemische en fysische principes.

Hoeveel kost een handwarmer?

Ook hier hangt het af van welke handwarmer je koopt en waar. Om je beslissing te vergemakkelijken, vind je hier een vergelijking van prijzen en modellen.

Type Prijs
Warmte/gel kompres vanaf €9.90
Wegwerp handwarmer 11,90€
Pocket Stove 19,90€
Handwarmer van bont/stof 9,99€

Net als bij andere producten moet je meer betalen als je hoge kwaliteit van je product verwacht. Maar ze zullen langer meegaan.

Wat zit er in een handwarmer?

Een warmte- of gelkussen bevat een vloeistof, natriumacetaat trihydraat (een soort vloeibaar zout) genoemd, die stolt als de metalen plaat gebogen wordt.

Wegwerp handwarmers zijn gemaakt van ijzerpoeder, keukenzout, geactiveerde houtskool, water en vermiculiet (een mineraal). Dit alles is omgeven door een zacht en luchtdoorlatend membraan.

Afhankelijk van hoe de zakverwarming werkt, bevat hij aanstekervloeistof of geperste koolstofstaafjes. Handwarmers van bont of stof kunnen gemaakt zijn van lams- of schapenvacht of imitatiebont, of gevoerd met fleece of wol. De buitenkant is meestal winddicht en waterdicht weefsel.

Hoe lang moet ik een handwarmer laten koken?

Dit geldt alleen voor warmte- of gelkussentjes. Je kookt de handwarmer in heet water tot de inhoud weer helder is. Dit duurt meestal ongeveer 10 minuten.

Hoe werkt een handwarmer?

 1. Trigger kristallisatie: zodra je op het kleine metalen plaatje binnenin de pad drukt, stolt de vloeistof. Bij deze overgang van vloeistof naar vaste stof komt de warmte vrij.
 2. Opwarming: Je (stevige) handwarmer zal je nu ongeveer 2 uur warmte geven.
 3. Warmte: Zodra de handwarmer geen warmte meer afgeeft, kun je hem ongeveer 10 minuten in heet water verwarmen. Hierdoor wordt de binnenkant van de warmer weer vloeibaar.
 4. Afkoelen: Zodra de binnenkant van de handwarmer weer vloeibaar is en is afgekoeld, kun je hem weer gebruiken. Deze toestand heet supergekoelde smelt.

Bij een wegwerp handwarmer is de chemische reactie van oxidatie in het spel. Zodra je de enkelvoudige verpakking opent, verbindt de zuurstof zich met het ijzer. Dit wordt ook wel een exotherme reactie genoemd. De reactiewarmte die vrijkomt verwarmt vervolgens je handen. Als de zakkachel met benzine werkt, vindt de verbranding plaats via een katalysator.

Het hele proces is vlamloos. Steek hem eenvoudig aan met koolstokjes en sluit je zakkachel goed af. Als je meer warmte nodig hebt, kun je de stokjes van beide kanten aansteken. Het principe van handwarmers van bont of stof is heel eenvoudig. Leg je handen er gewoon in en ze worden warm.

Hoe vaak kan ik een handwarmer gebruiken?

Je kunt een handwarmer of gelkussen zo vaak gebruiken als je wilt, maar het kan na verloop van tijd verslijten als je het veel gebruikt. Hetzelfde geldt voor een zakverwarming, maar daarvoor geldt dezelfde regel van slijtage, of een handwarmer van bont of stof. Vergeet alleen niet deze tussen gebruik door te wassen! Een pakje bevat meestal 10 of meer individueel verpakte wegwerp handwarmer pads. Maar je kunt een pad maar één keer gebruiken. Maar het blijft veel langer warm.

Hoe lang blijft een handwarmer warm?

Het hangt ervan af welke handwarmer je gebruikt. Ik heb de volgende tabel samengesteld om je een overzicht te geven.

Type Opwarmtijd
Warmte/gel kompres 1,5 – 2 uur
Wegwerp handwarmer 12 uur
Zakverwarming 12 uur
Handwarmer van bont/stof hangt af van hoe groot de handopeningen zijn

Uiteindelijk hangt je keuze af van hoe lang je de handwarmer voor welke activiteit zult gebruiken.

Hoe kan ik de handwarmer opladen?

Je kunt warmte- of gelkussentjes opladen door ze ongeveer 10 minuten in kokend water te leggen. Wegwerphandwarmers en handwarmers van bont of stof kunnen niet opnieuw opgeladen worden. Bij zakkachels vul je gewoon de aanstekervloeistof bij of vervang je de koolstofstaafjes.

Foto bron: guasor/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies