Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Lange barbecues in je eigen tuin zijn een genot in de zomer. Als je het gezellig hebt met je vrienden, kan het vaak laat worden. Dan wordt het donker en hebben jij en je vrienden meestal twee opties. Ga of buiten zitten in het donker of verplaats het feest naar binnen. Maar er zijn veel meer mogelijkheden.

Met een buitenhanglamp hoeven je barbecue-avonden niet te eindigen als het donker wordt. Er zijn hanglampen met verschillende aandrijvingen die je buitenruimte verlichten en een sfeervolle ambiance scheppen.
Belangrijk om te weten

 • Hanglampen voor buiten zorgen voor verlichting in je tuin of tent. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Eenvoudige modellen zijn verkrijgbaar tegen zeer lage prijzen. Populaire modellen hebben een oosters of retro ontwerp.
 • Hanglampen worden gevoed door elektriciteit uit het lichtnet of door zonnepanelen. Lampen op zonne-energie besparen elektriciteitskosten, maar ze zijn afhankelijk van de zon. Elektrische verlichting schijnt het hele jaar door, maar vereist een ingewikkelde installatie.
 • Als je een hanglamp koopt, kijk dan zeker naar de IP waarde, want die bepaalt hoe weerbestendig en waterdicht hij is. Een hoge IP rating zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over onweer.

Hanglamp: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn veel verschillende soorten hanglampen. Voordat je een hanglamp koopt, moet je nadenken over de sfeer die je in je tuin wilt scheppen, want hanglampen zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Je moet er ook voor zorgen dat je hanglamp veilig is. De criteria die je kunt gebruiken om hanglampen voor buiten te vergelijken zijn o.a.:

IP waarde

De IP waarde meet in hoeverre een lamp geschikt is voor gebruik buitenshuis. Je vindt de IP waarde in de technische informatie van je hanglamp. IP is de afkorting voor Ingress Protection. De IP waarde bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft de mate van bescherming tegen vaste voorwerpen aan.

Het tweede getal bepaalt de mate van bescherming tegen vocht en water. Je moet vooral letten op het tweede getal van de IP waarde, omdat een buitenlamp vaak aan regen wordt blootgesteld. Hoe hoger de IP waarde, hoe geschikter de lamp is voor gebruik buitenshuis. Om je wat oriëntatie te geven hebben we een tabel met IP waarden en hun betekenis voor je samengesteld.

IP waarde Betekenis
IP20 Stofdicht
IP23 Regenwaterdicht
Straalvast
IP68 Stofdicht en geschikt voor gebruik onder water

Een hanglamp met een IP-waarde van IP20 is niet geschikt voor gebruik buitenshuis, want ze is niet waterdicht en alleen stofdicht. Vanaf een IP waarde van 23 kan een hanglamp buiten geplaatst worden omdat hij regenwaterdicht is.

Ontwerp

Er zijn veel verschillende hanglamp ontwerpen. Welke voor jou geschikt is hangt af van je smaak. Je moet naar je buitenruimte kijken en nadenken over de flair die je wilt creëren. Wil je bijvoorbeeld een exotische flair, dan moet je een exotische hanglamp voor je tuin kiezen.

Hanglampen met een oosterse of retro uitstraling zijn bijzonder populair. Hanglampen met een oosterse vormgeving hebben een speciale perforatie die helpt om een oosters schaduwspel op te roepen. Dit maakt de oriëntaalse vormgeving tot een echte blikvanger. Hanglampen met een retro-ontwerp toveren een elegante verlichtingsvorm met een voorname flair tevoorschijn.

Verlichters

Lichtbronnen produceren het licht in je lamp. Ze bepalen hoe helder je hanglamp is en hoeveel elektriciteit hij verbruikt. Er zijn vier verschillende lichtbronnen. Dit zijn spaarlampen, halogeenlampen, LED lampen en fluorescentiebuizen. Energiebesparende lampen beschermen het milieu en gaan langer mee.

Sommige modellen zijn zelfs dimbaar. Halogeenlampen hebben een bijzonder helder licht. Daarom worden ze bijvoorbeeld op sportvelden gebruikt. Deze verlichtingsbron wordt echter gezien als een uit productie genomen model omdat hij een zeer hoog energieverbruik heeft. LED lampen geven een warm wit licht en scheppen een gezellige sfeer.

In tegenstelling tot spaarlampen gaan LED lampen onmiddellijk aan en de meeste modellen zijn dimbaar. Andere voordelen van LED lampen zijn hun lange levensduur en efficiëntie.

Fluorescentiebuizen zijn in de loop der jaren sterk geëvolueerd. Ze zijn verkrijgbaar in vele vormen en kleuren en besparen elektriciteit.

Lichte kleur

Het licht van je hanglamp heeft een eigen kleur, dit heet lichtkleur. Lichtkleur speelt een belangrijke rol omdat hij mede het effect van het licht bepaalt. De kleurtemperatuur helpt om de lichtkleur te meten en wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger de waarde, hoe koeler wit het licht van je hanglamp.

Lichte kleuren worden in drie verschillende groepen verdeeld. We hebben een tabel voor je samengesteld om je een overzicht te geven van de verschillende lichtkleuren. De tabel beschrijft lichtkleuren, kleurtemperaturen en hun effecten.

Lichtkleur Effect Kleurtemperatuur (Kelvin)
Neutraal wit Dit licht schept een zakelijke sfeer 3.300-5.300
Warm wit Dit licht schept een gezellige sfeer 2.700-3.300
Daglicht wit Dit licht heeft een koel effect meer dan 5.300

Besluit: Welke soorten hanglampen voor buiten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Omdat hanglampen voor buiten niet zo gemakkelijk op het lichtnet aan te sluiten zijn als hanglampen voor binnen, is het belangrijk om over de stroomvoorziening na te denken. Als je besluit een hanglamp voor buiten te kopen, zijn er de volgende productsoorten waaruit je kunt kiezen:

Type stroomvoorziening Voordelen Nadelen
Elektrische lampen Deze lampen geven het hele jaar door licht. Ze zijn betrouwbaar, zelfs op regenachtige dagen en in de winter De installatie is vrij ingewikkeld en je moet misschien gaten graven in je tuin.
Zonnelichten Zonnelichten worden door de zon zelf aangedreven en hoeven niet uitgebreid geïnstalleerd te worden Deze lichten zijn niet betrouwbaar en werken beperkt op bewolkte dagen of in de winter.

Wil je meer te weten komen over het type voeding en de voor- en nadelen ervan, dan kun je dat doen in de volgende hoofdstukken.

Elektrische Leuchten

Elektrische armaturen

Elektrische lampen worden gevoed met elektriciteit uit het lichtnet en zorgen voor permanente verlichting. Alles wat je hoeft te doen is op een knop te drukken en je tuin wordt verlicht. Elk lampje moet echter verbonden worden met een stroomkabel. Als je het een beetje wilt verbergen, kun je het ondergronds leggen. Hij moet minstens 60 cm onder de grond liggen. De kabel zal echter minstens gedeeltelijk zichtbaar zijn, want de lamp hangt van boven naar beneden.

Voordelen
 • Sterkere helderheid
 • Kan ook in de winter gebruikt worden
 • Werkt ook op dagen zonder zon
Nadelen
 • Elektriciteitskosten
 • Ingewikkelder installatie

Elektrische lampen zijn het juiste voor je als je het hele jaar door een betrouwbare lichtbron in je tuin wilt en niet bang bent voor de kosten.

Solarleuchten

Lampen op zonne-energie

Zonnelichten werken op eigen kracht. Dit is geweldig omdat je er geen stroomkabels voor hoeft aan te leggen. Een groot nadeel is echter dat deze lampen dan afhankelijk zijn van de zon. Dit betekent dat ze alleen in de zomer betrouwbaar werken.

Voordelen
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Genereert zelf elektriciteit
 • Gemakkelijk te installeren
Nadelen
 • Werkt alleen als er voldoende zonlicht is
 • Niet geschikt voor de winter
 • Lichtsterkte is lager

Zonne-lampen zijn geschikt voor je als je je tuin op een ongecompliceerde manier wilt verlichten tijdens de zonnige zomermaanden.

Shopgids Hanglamp: Alles wat je moet weten

We beantwoorden de belangrijkste vragen over hanglampen voor buiten in onze gids. Na het lezen van de gids ken je alle belangrijke achtergrondinformatie over hanglampen voor buiten.

Voor wie is een hanglamp voor buiten geschikt?

Hanglampen voor buiten zijn geschikt voor iedereen die ’s zomers graag lang buiten blijft. Het kan vaak laat worden bij een barbecue met vrienden, dus als je niet in het donker wilt zitten, schaf je best een buiten hanglamp aan.

Hängelampe-1

Hanglampen fleuren elke tuin op en scheppen een magische sfeer. Ze zijn er in verschillende vormen.
(Image source: Free-Photos / pixabay)

Een mobiele hanglamp kan ook van pas komen als je van plan bent te gaan kamperen. Met een hanglamp in je tent kun je bijvoorbeeld ’s avonds laat lezen. Ook in de winter kun je baat hebben bij buiten hangende lampen. Ze verlichten je tuin en scheppen een heel bijzondere sfeer.

Hoeveel kost een hanglamp voor buiten?

Eenvoudige hanglampen voor buiten zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 5 €. Deze hebben echter alleen een heel eenvoudige vormgeving en geen bijzondere functies. Wil je een speciaal model met een exotisch ontwerp en speciale functies, zoals dimlicht, dan zul je iets dieper in de buidel moeten tasten.

Voeding prijsklasse
Elektrisch 6 € – 825 €
Op zonne-energie 3 € – 660 €

De meeste hanglampen voor buiten zijn betaalbaar.

Wat zijn de alternatieven voor hanglampen?

Hanglampen zijn een bijzondere vorm van buitenverlichting, maar er zijn ook veel andere buitenlampen. Hiertoe behoren terrasverlichting, buitenverlichting en vloerinbouwspots.

Patiolampen kunnen vrijstaand op het balkon of terras geplaatst worden. Buitenlampen worden aan de buitenkant van een huis geplaatst. Grondinbouwlampen worden in de grond geplaatst en kunnen je helpen bij het parkeren in het donker.

Hängelampe-2

Lantaarns in de tuin scheppen een gezellige sfeer. De kaarsen kunnen gevaarlijk zijn als je ze uit het zicht laat en een plant vlam vat.
(Image source: Garak01 / pixabay)

Kaarsen zijn waarschijnlijk het eenvoudigste alternatief voor hanglampen. Ze kunnen overal geplaatst worden en branden zonder elektriciteit. Maar kaarsen hebben ook veel nadelen. Ze gaan naar buiten in de regen en kunnen gevaarlijk zijn. Als je je kaars op een ongelegen moment uit het oog laat, kan je tuin in brand staan.

Hoe onderhoud ik een hanglamp voor buiten?

Bij elektrisch bediende hanglampen moet je de gloeilamp regelmatig vervangen. Let er bij het kopen op dat je verschillende gloeilampen in je hanglamp kunt gebruiken, zodat je flexibel bent.

Als je je hanglamp op zonne-energie buiten houdt, moet je regelmatig vuil of zelfs sneeuw van de zonnepanelen verwijderen.

De batterij van een zonnelamp moet altijd in beweging gehouden worden, ook in de winter. Daarom is het raadzaam de lamp bij een raam te zetten als je hem binnenshuis opbergt om te overwinteren.

Wat doe ik met de hanglamp tijdens een onweersbui?

Hanglampen met een hoge IP-waarde geven geen problemen bij onweer omdat ze waterdicht zijn. Als het hard waait, moet je hanglampen die niet vast geïnstalleerd zijn naar beneden halen en veilig opbergen, want de wind kan ze wegblazen en dan zijn de hanglampen kapot. Hanglampen die permanent geïnstalleerd zijn zijn geen probleem en kunnen buiten blijven.

Hängelampe-3

Normaal zijn onweer en elektriciteit geen goede combinatie, maar als je een vaste hanglamp hebt met een hoge IP waarde, is dit geen probleem.
(Beeldbron: WikimediaImages / pixabay)

Als je je veilig wilt voelen tijdens onweer, moet je bij de aanschaf van een hanglamp goed letten op de IP-waarde.

Beeldbron: sandipruel/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies