Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Lekker weer nodigt uit om van de buitenlucht te genieten. Als het zonnetje schijnt, is er niets fijner dan tijd in je tuin met je familie door te brengen of een heerlijk dutje in de schaduw te doen. Stel je voor dat je voor al dit soort momentjes een hangmat klaar hebt hangen. Zo heb je altijd een gratis, veilige en comfortabele slaapplek in de buurt.

Hangmatten zijn echter niet alleen geschikt voor in de tuin, maar kunnen ook op het balkon opgehangen worden. Er zijn zelfs modellen die geschikt zijn voor binnen. Om de hangmat te vinden die het beste bij je past, hebben we deze shopgids samengesteld. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om de beste hangmat voor bij jou thuis of in de tuin te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel verschillende hangmatten op de markt verkrijgbaar. Voordat je een hangmat koopt, moet je van tevoren bedenken waar je de hangmat voor wilt gebruiken, zodat je het meest geschikte model koopt.
 • In deze shopgids helpen we je de hangmat met de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Zo zul je binnen no-time genieten van een heerlijk middagdutje in je nieuwe hangmat.
 • Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten als je een hangmat koopt. Je ontdekt onder andere wat het beste materiaal is en of je beter een draagbare hangmat, of juist een met een standaard kunt kopen.

Onze selectie: De beste hangmatten op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste hangmatten die op de markt verkrijgbaar zijn. Ons team van experts heeft bij de selectie rekening gehouden met onder andere de prijs, kwaliteit en het gebruiksgemak van de verschillende modellen. De lijst helpt je om duidelijk te krijgen wat de belangrijkste kenmerken van een goede hangmat zijn. Misschien ontdek je zelfs het perfecte model voor jou. Lees snel verder!

De beste hangmat voor in de tuin


Tijdelijk niet leverbaar

Ben je op zoek naar een hangmat voor in de tuin? Deze hangmat van Benson is een echte musthave voor iedereen die op zoek is naar een één-persoons hangmat voor in de tuin, inclusief ophang-elastiek. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een hangmat waarin je een heerlijk dutje zult doen.

De hangmat is gemaakt van katoen en is geschikt voor een maximaal gewicht van 120 kilo. Het model heeft een gestreept design, dat gezellig staat in ieder soort tuin.

De beste hangmat voor twee personen

Deze twee-persoons hangmat van Vita5 wordt inclusief standaard en bekerhouder geleverd. De bekerhouder is groot genoeg om naast je glas bijvoorbeeld ook je boek of een fles wijn te plaatsen. Ideaal voor een romantisch moment met je partner tijdens een zwoele zomeravond.

De hangmat is geschikt voor een maximaal gewicht van 205 kg. Het doek is gemaakt van ademend katoen. Door het lage gewicht is de hangmat bovendien gemakkelijk te verplaatsen.

De beste hangmat voor een heerlijke stabiele ligging

De luxe en comfortabele hangmat van Bo-Camp geeft een bijzondere touch aan je tuin of terras. De hangmat heeft een trendy design, dat geschikt is voor zowel binnen als buiten. Dankzij de spreidstok van 100 cm blijft de hangmat altijd mooi open staan en biedt deze een heerlijke stabiele ligging.

De hangmat heeft een maximaal draagvermogen van 150 kilo, is gemaakt van katoen en polyester en wordt inclusief draagtas geleverd. Wel zonder standaard, let daar dus op bij je aankoop.

De beste hangmat met standaard

Een voordeel van een hangmat met een standaard is dat je hem tijdens de winter ook gewoon binnen kan zetten. De hangmat van Amazonas komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Hij is eenvoudig op te hangen. Binnen no-time lig je dus lekker onderuit in deze comfortabele hangmat.

De hangmatten van Amazonas zijn geweven op een milieuvriendelijke manier van gerecycled draad en zijn geproduceerd in Brazilië. Het doek is wel vrij groot, waardoor je veel ruimte nodig hebt om hem te plaatsen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hangmatten

Hierboven lieten we je al zien wat de beste hangmatten op de markt zijn. Mogelijk heb je inmiddels een model gevonden dat goed bij je behoeften past. In ieder geval helpt de selectie je om te ontdekken wat de belangrijkste kenmerken van een hangmat zijn. Om je verder te helpen bij het kopen van de beste hangmat, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over dit product.

meisje rusten in een hotel

Een voordeel van een hangmat met standaard is dat je hem in de winter ook gewoon binnen kan zetten. 
(Bron: Vu Thu Giang: Hcmgz1OQa_I/ Unsplash.com)

Wat is een hangmat precies?

Hoewel het antwoord op deze vraag misschien voor de hand ligt, is het toch belangrijk om te beginnen met de definitie van een hangmat. Een hangmat is een doek dat tussen twee bevestigingspunten wordt geknoopt. Hierop kan men liggen om te slapen of te luieren. Er zijn verschillende soorten hangmatten verkrijgbaar: met of zonder standaard, voor binnen of voor buiten en met verschillende designs. Iedere hangmat heeft echter hetzelfde doel: jou heerlijk laten ontspannen.

Welke formaten hangmatten zijn er?

Je kunt hangmatten op meerdere manieren van elkaar onderscheiden. Een van die manieren is door een onderscheid te maken tussen de verschillende formaten. Het is belangrijk dat je een formaat kiest dat bij je behoeften past. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende groottes die er zijn. Houd er rekening mee dat de afmetingen bepalend zijn voor de manier waarop je de hangmat kunt gebruiken:

 • Hangmat voor één persoon. Dit soort hangmatten zijn meestal minimaal 140 centimeter breed. Om hem op te hangen, heb je ongeveer een afstand van 270 centimeter tussen de muren en de hangmat nodig. Meestal is de afstand tussen de hangmat en de grond minimaal 120 centimeter. Het maximale gewicht dat dit soort hangmatten kunnen dragen ligt tussen de 120 en 150 kilo.
 • Hangmat voor twee personen. De breedte van deze hangmatten ligt meestal tussen de 140 en 160 centimeter. Het maximale gewicht dat ze kunnen dragen is gemiddeld 200 kilo. Je hebt ongeveer drie meter van links naar rechts nodig om de hangmat op te hangen. De afstand tussen de vloer en de hangmat moet minimaal 140 centimeter zijn.
 • Familiehangmat. Om deze naam te krijgen, moet het doek minimaal 180 centimeter breed zijn. Familiehangmatten zijn bedoeld voor een stel en één of twee kinderen. We raden af om de kinderen alleen achter te laten in een hangmat. Om de hangmat te plaatsen heb je 360 ​​centimeter in de breedte en 160 centimeter vanaf de grond nodig.
 • Extra grote hangmat. Dit zijn de grootste hangmatten die je op de markt vindt. Er is geen specifieke maat voor dit soort hangmatten, dit hangt volledig van de fabrikant af. Ze worden vooral gebruikt op plekken zoals luxe hotels en campings.

Zoals je ziet zijn er verschillende soorten hangmatten waar je uit kunt kiezen. Bedenk van tevoren met hoeveel mensen je gebruik wilt maken om te bepalen welk formaat het beste bij jou en je huishouden past.

hangmat voor picknick in het bos

Hangmatten voor één persoon zijn meestal minimaal 140 centimeter breed.
(Bron: Angelina Kichukova: AjaOjlImLjM/ Unsplash.com)

Welke soorten hangmatten zijn er?

Bij het onderscheid tussen hangmatten wordt niet alleen gekeken naar hun grootte, maar ook naar hun ontwerp. Hieronder bespreken we de belangrijkste modellen hangmatten die je op de markt tegenkomt, gegroepeerd op basis van hun ontwerp. Dit helpt je om de beste aankoopbeslissing te nemen:

Model Bevestigingspunten Vast of verplaatsbaar Snel droog? Bed of omhulling
Zonder balk 2 Vast en verplaatsbaar Verschillend Omhulling
Met balk 2 Vast en verplaatsbaar Verschillend Bed
Reismodel 2 Verplaatsbaar Droogt snel Beide
Stoel 1 Vast Droogt langzaam
Met standaard 2 Vast Verschillend Beide

Wat voor bevestigingssets zijn er voor hangmatten?

Er zijn in principe twee soorten hangmatbevestigingen. Bij het eerste soort hangt de hangmat als het ware aan de uiteinden ergens aan vast. Dit is het soort dat je het meest zult tegenkomen. De twee uiteinden worden aan een muur, boomstam of ander object vastgemaakt. Als je de hangmat aan een muur bevestigt is het belangrijk dat je dat aan een draagmuur doet. Verder moet er voldoende ruimte tussen de twee muren zitten. Het beste is om je te laten adviseren door een professional.

Er zijn ook hangmatten die je aan het plafond verankert door middel van een ketting of touw. Het dak moet dan het gewicht dragen. Raadpleeg daarom ook in dit soort gevallen van tevoren een professional. Kies niet voor deze optie als je een verlaagd plafond of een plafond met een gipsplaat hebt.

Kees van Dijkoprichter van webwinkel HangmatGigant
“Als je me vraagt wat de voornaamste reden is voor die omzetgroei dan denk ik dat het de passie is, die ik voor webwinkels en voor het product, de hangmat, heb. Ik geloof dat de hangmat het meest relaxte product te wereld is! Ik geloof dit nu al jaren en niemand heeft mij op een relaxter product kunnen wijzen.”

Hoe moet je een hangmat buiten ophangen?

De warmere maanden van het jaar nodigen uit om zoveel mogelijk buiten te zijn. Hoe heerlijk is het als je je eigen tuin niet hoeft te verlaten om van het goede weer te genieten? Als je een tuin, terras of veranda hebt, is het daarom altijd een goed idee om een hangmat te plaatsen. In de onderstaande tabel zie je hoe eenvoudig dit gaat:

Optie Soort hangmat
Twee bomen of twee muren Een hangmat die je aan het uiteinde ophangt
Stevig dak of boom Een hangmat die je aan het plafond of een stevige boom bevestigt

Hoe onderhoud je een hangmat?

Hangmatten hangen voor een groot gedeelte van de tijd buiten. Het is daarom belangrijk dat je een hangmat koopt die gemaakt is van materiaal dat goed bestand is tegen de zon. We raden aan om de hangmat op te bergen als je er geen gebruik van maakt om te voorkomen dat de hangmat onnodig beschadigd raakt.

Met een aantal basismaatregelen zorg je ervoor dat je lang gebruik zult blijven maken van de hangmat. Zo is het belangrijk dat de hangmat altijd goed droog blijft. Op die manier voorkom je dat er schimmel op komt. Als je van plan bent de hangmat vooral in de buitenlucht te gebruiken, raden we aan een model te kopen dat zo min mogelijk vocht absorbeert. Dat soort doeken drogen vaak ook sneller op. Controleer tot slot altijd, voordat je een hangmat gebruikt, of deze in goede staat is.

hangmat bij landhuis in het bos

Een hangmat is een doek dat tussen twee bevestigingspunten wordt geknoopt. Hierop kan men liggen om te slapen of te luieren.
(Bron: Cara Fuller: BeHRkALwXIw/ Unsplash.com)

Hoe moet je in een hangmat gaan liggen?

Hoewel het makkelijk lijkt, is het dat niet altijd. Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe je het beste in een hangmat kunt gaan liggen. Vooral bij hangmatten die met een balk aan beide zijden strak zijn gespannen moet je oppassen dat je je evenwicht niet verliest. De volgende tips helpen je zonder kleerscheuren in een hangmat te gaan liggen. Belangrijk is dat je je aanpast aan het model dat je koopt. Veiligheid voorop!

 • Open de hangmat met twee handen.
 • Ga met je rug naar de hangmat toe op het midden van de hangmat zitten.
 • Plaats naast iedere zijde van je lichaam een hand op de hangmat.
 • Til nu je voeten op en leg je benen in de hangmat.
 • Draai je lichaam.
 • Nu kun je lekker in de hangmat gaat liggen.

We hebben nog een extra tip: ga schuin liggen! Schuin in je hangmat lig je het lekkerst en wordt je lichaam optimaal ondersteund.

meisje in haar hangmat rusten

Er zijn ook hangmatten die je aan het plafond verankert door middel van een ketting of touw.
(Bron: Cecilia Medina: YS5P7fEQCD0/ Unsplash.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van hangmatten?

Tot nu toe heb je in deze shopgids al kunnen lezen wat de belangrijkste kenmerken van een hangmat zijn. Om de beste hangmat te kopen, is het echter belangrijk dat je weet op welke factoren je nog meer moet letten. Maar voordat we je laten zien welke factoren dat zijn, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste voor- en nadelen van dit product. Zo zul je bepalen of een hangmat daadwerkelijk hetgeen is waar jij naar op zoek bent:

Voordelen
 • De meeste modellen zijn erg aantrekkelijk
 • Je kunt er heerlijk in luieren en zelfs slapen
 • Hangmatten zijn erg veelzijdig en eenvoudig te gebruiken
Nadelen
 • Je hebt voldoende ruimte nodig
 • Niet alle modellen zijn even comfortabel

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Deze shopgids komt al bijna tot een einde. We hebben je hierboven laten zien wat de beste hangmatten zijn en antwoord gegeven op de meest gestelde vragen over dit product. Om te besluiten welke hangmat het beste bij je past, hebben we tot slot een lijstje gemaakt met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten als je een hangmat gaat kopen. Je vindt ze hieronder:

Veiligheid

De hangmat moet voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Het is bovendien belangrijk dat het product is onderworpen aan relevante resistentietesten om er zeker van te zijn dat hij stevig genoeg is. Controleer of de bevestigingsset sterk genoeg is en aan wat voor soort steunen je de hangmat vast kunt maken. Deze informatie vind je allemaal in de productbeschrijving van het artikel. Gebruik een hangmat altijd op een verantwoordelijke manier om ongelukken te voorkomen.

hangmat in rustruimte

Veel hangmatten hebben een aantrekkelijk design.
(Bron: Ostap Senyuk: mdHRaq_pwsI/ Unsplash.com)

Weerstand

Als je een hangmat voor binnen koopt, zul je deze een stuk minder goed hoeven te onderhouden. Als je de hangmat echter buiten hangt, waardoor deze wordt blootgesteld aan bepaalde weersomstandigheden zoals regen of juist veel zon, is het belangrijk dat je de hangmat goed onderhoudt. Het is het beste om voor een model te kiezen dat goed bestand is tegen de invloed van de zon, weinig vocht opneemt en snel opdroogt.

Draagbaar

Een draagbare hangmat is een interessante optie, zowel voor in de tuin als wanneer je op reis gaat. Als je een verplaatsbare hangmat zoekt, let er dan op dat deze gemakkelijk op te hangen is. Ook is het handig als je het model eenvoudig kunt opvouwen en opbergen. Controleer tot slot of de hangmat in een draagtas geleverd wordt, samen met de tools die je nodig hebt om de hangmat op te hangen. Dat scheelt een hoop gedoe tijdens bijvoorbeeld je vakantie.

Samenvatting

Een hangmat maakt het leven een stuk beter. Als het zonnetje schijnt, is er niets lekkerder dan tijd in je tuin door te brengen met je familie of een heerlijk dutje in de schaduw te doen op zondagmiddag. Er zijn verschillende soorten hangmatten verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hangmat voor binnen of buiten, met of zonder standaard of zelfs een hangmat die je aan het plafond bevestigt. Het belangrijkste is dat je een model vindt dat bij je behoeften past.

Om de hangmat te vinden die het beste bij je smaak en behoeften past, hebben we deze shopgids samengesteld. Zo lieten we je zien welke verschillende soorten er zijn, wat de beste hangmatten zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.

Vond je onze shopgids over hangmatten interessant? Laat hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Katarzyna Białasiewicz: 105476068/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies