Harde schijf
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

25Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Bij het aanschaffen van een harde schijf voor een desktop computer of een laptop draait het niet alleen om de opslagcapaciteit. Het is om te beginnen goed te kijken welk type harde schijf de voorkeur heeft, een zogenaamde HHD of een SSD. Vandaag de dag worden de harde schijven, oftewel de HDD, veel gebruikt aangezien ze een reeks belangrijke voordelen hebben.

Terwijl de SSD technologie continu bezig is met het uitzoeken van een serie beperkingen, blijft de HDD in veel gevallen toch de beste optie te zijn op het moment dat je een harde schijf in je computer wilt installeren. Om die reden hebben we een gids voor je samengesteld die je kan helpen bij het maken van je keuze voor een harde schijf die past bij jouw behoeftes.
Belangrijk om te weten

  • De eerste harde schijf werd in de jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld door IBM en woog niet minder dan een ton.
  • De harde schijf biedt de mogelijkheid om van grote opslagcapaciteit gebruik te maken voor behoorlijk voordelige prijzen.
  • Het is steeds meer en meer gebruikelijk om een SSD eenheid en een harde schijf (HDD) te combineren. De eerste wordt dan gebruikt om het besturingssysteem te installeren, terwijl de tweede wordt ingezet om grote bestanden te bewaren.

Onze selectie: De beste harde schijven op de markt

Hieronder presenteren we je een selectie die we voor je hebben samengesteld met de beste harde schijven die er op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. We hebben geprobeerd om een lijst te maken met zo divers mogelijke artikelen, maar altijd met de producten die een zo goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding hebben.

De beste portable harde schijf voor onderweg

Met de Seagate Expansion Portable kun je eenvoudig en snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop. De schijf heeft een opslaggeheugen van 1TB. Dankzij de USB 3.0 aansluiting is de bestandsoverdracht in een mum van tijd geregeld.

Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat je de harde schijf eenvoudig met je meeneemt en kunt gebruiken, waar en wanneer je maar wilt. Het apparaat is ook compatibel met PlayStation 4.

De beste harde schijf om snel bestanden over te zetten

Met de Toshiba Canvio Basics zet je super snel bestanden over. Dit komt doordat de harde schijf beschikt over USB 3.0, waardoor je snel al je gegevens over hebt gezet. Het apparaat wordt automatisch herkend, waardoor je direct bestanden kunt overzetten of ophalen.

Ook werkt de Toshiba harde schijf met USB 2.0 aansluiting, zodat je het apparaat op elke computer kunt aansluiten. De harde schijf beschikt over 1 TB aan opslagcapaciteit.

De ideale harde schijf voor reizigers, fotografen en videomakers


Tijdelijk niet leverbaar

De LaCie Rugged Mini 2TB is een schok- en valbestendige harde schijf die is voorzien van een rubberen hoes voor extra bescherming. Deze schijf is bovendien bestand tegen regen en druk. Het schijnt zelfs dat als je er overheen rijdt met een auto van een ton, de schijf nog altijd prima functioneert.

De harde schijf heeft een compact en licht formaat, waardoor je hem gemakkelijk met je meeneemt. De encryptie biedt een extra beschermingslaag tegen onbevoegde toegang.

De beste harde schijf voor voor Windows-pc’s

De harde schrijf van WD Elements is een harde schijf met een opslagcapaciteit van 1 TB en 2,5″ formaat. Het apparaat is erg geschikt voor laptops en videocomputers, alhoewel hij ook prima gebruikt kan worden voor een desktopcomputer. Bovendien kan deze harde schijf als externe harde schijf worden gebruikt door middel van een USB. Het toerental van deze schijf is 5.400 rpm.

Hij heeft een buffergrootte van 128 MB en de interface is SATA 6.0 Gb/s. Tevens is het een vrij stille harde schijf die niet snel te warm wordt. Met deze harde schijf kun je genieten van een apparaat van het gerenommeerde bedrijf Western Digital en dat alles voor een redelijk voordelige prijs.

De beste harde schijf met 2TB

De Intenso Memory Case is een zeer stille en compacte harde schijf. Het apparaat heeft een opslagcapaciteit van 2TB. Er is geen extra voeding nodig om de schijf te gebruiken. Hij is voorgeformateerd met fat32, handig voor mediaopslag.

De kabel is misschien aan de korte kant, maar dat is voor de meeste gebruikers geen probleem. Ga voor de gigantische opslag van 2 TB en bewaar elke film die je hebt of maak een complete back-up van je computer.

Shopgids: Alles wat je moet weten over harde schijven

Op het moment dat je een harde schijf gaat aanschaffen, is het aan te raden om een aantal criteria in je achterhoofd te houden. Er zijn namelijk tegenwoordig zo veel verschillende modellen op de markt en elk model levert weer andere prestaties. Juist om deze reden gaan we in de volgende sectie een aantal veelvoorkomende vragen van kopers van harde schijven voor je beantwoorden.

Harde schijf

De harde schijf is ideaal om de opslagcapaciteit van je computer te verhogen.
(Bron: Rido: 36168169/ 123rf.com)

Wat zijn harde schijven?

De benaming HDD, oftewel harde schijf, komt van het Engelse Hard Drive Disk of mechanische harde schijven. Het zijn apparaten met een grote opslagcapaciteit. Eigenlijk bestaan de harde schijven uit opslageenheden voor informatie een aantal magnetische schijven zitten, waarvan alleen het oppervlakte magnetisch is.

De schijven (of platters) draaien op hoge snelheid over eenzelfde punt waarbij het mogelijk is voor de lees en schrijf koppen om gemagnetiseerde data op de oppervlakte te lezen of te schrijven. Het grootste voordeel van de harde schijf ten opzichte van andere opslagapparaten is dat hij veel data kan opslaan voor een erg voordelige prijs.

Harde schijf

Data opslaan was nog nooit zo gemakkelijk; harde schijven zijn eenvoudig te gebruiken en voordelig geprijsd.
(Bron: Ronstik: 89327714/ 123rf.com)

Wat zijn de onderdelen van een harde schijf?

Een harde schijf bestaat uit een of meerdere schijven of ook wel platters genoemd van aluminium of van glas. Deze platters draaien op hetzelfde moment over hetzelfde punt. Elke platter heeft twee zijdes. De kop is een apparaatje dat kan lezen en schrijven en is eigenlijk niet meer dan een aantal armen die op een verticale manier gelinieerd zijn.

Op een arm, die wordt aangestuurd door een zogenaamde spreekstoel, bevinden zich de kopjes voor het lezen en het schrijven. In totaal zijn er een kop voor voor elke zijde van een schijf nodig. Bovendien heeft de spreekstoel twee soorten magneten, een elektromagneet en een permanente magneet. Tot slot zit er een omhulsel om het geheel ter bescherming van al die onderdelen van de harde schijf.

Disco externo y teclado

Om een goede harde schijf uit te kunnen kiezen is het goed om een beetje te weten hoe die technisch in elkaar zit.
(Bron: Boonyarattaphan: 59012854/ 123rf.com)

Hoe werkt een harde schijf?

Als de harde schijf in gebruik zijn, zijn de platters constant aan het draaien. Op deze manier krijgen ze het voor elkaar om de overdrachttijden van de data te verminderen.  Als er dan vanaf het besturingssysteem een leesopdracht wordt gevraagd, bepaalt de harde schijf op welke schijf en welk gedeelte de gevraagde data zich bevindt en beweegt de leeskop zich daar naartoe.

Het schrijven van data op de harde schijf wordt gedaan door de uitgave van elektronische pulsen door een apparaatje dat zich in een gemagnetiseerde kop bevindt. Deze data worden zo op de magnetische oppervlakte geschreven op lijnen die een cirkelvorm hebben. Wanneer de lijn “vol” is geschreven, verplaatst de kop zich naar een nieuwe cirkelvormige lijn.

Wat zijn de verschillen tussen HDD en een SSD?

Sinds een aantal jaren zijn er de zogenoemde SSD (Solid State Drive) opslagdrive. Deze opslagdrives slaan de gegevens op in flash geheugenchips. Aangezien het opslaan niet gaat door middel van mechanische delen is het voor de SSD opslagdrive mogelijk om gegevens veel sneller te lezen en schrijven dan de harde schijven.

Andere interessante voordelen die de SSD opslagdrives bieden zijn een lager energieverbruik en dat ze veel stiller werken.  Aangezien het gaat om nog een relatief nieuwe technologie hebben ze toch ook nog wat mindere punten, zoals bijvoorbeeld relatief hogere kosten per gigabyte vergeleken met de traditionele harde schijven.

SSD opslagschijf Harde schijf (HDD)
Gevoelig voor schade? Aangezien ze geen mechanische onderdelen hebben, zijn ze niet gevoelig voor mechanische schade. Kunnen schade oplopen door een klap of een val.
Geluid Een ander voordeel van de afwezigheid van de draaiende platters is dat de SSD opslagschijf geluidlozer zijn, minder energie gebruiken en minder warm worden. De harde schijf is dat ze meer geluid produceren, meer energie verbruiken, aangezien de platters constant draaien, en daarom ook sneller (te) warm worden.
Gegevens opslag De SSD opslagschijf heeft minder opslagcapaciteit. De harde schijf heeft meer opslagcapaciteit.
Leessnelheid De leessnelheid ligt significant hoger. Ze zijn daarom ideaal om het besturingssysteem op te starten. De lees- en schrijfsnelheid is niet erg hoog, in het bijzonder als er met een groot bestand moet worden gewerkt.
Overschrijven Gegevens kunnen maar een beperkt aantal keren worden overgeschreven. Een gemiddelde gebruiker zal niet zo snel dit aantal mogelijke keren overschrijden. Gegevens kunnen oneindig overgeschreven worden.
Prijs Alhoewel de prijs redelijk is verlaagd in de loop van de tijd, is de prijs per gigabyte nog steeds redelijk hoog. De prijs per gigabyte is veel lager in vergelijking met die van de SSD opslagschijf.

Wat zijn de voor- en nadelen van een harde schijf?

De harde schijven hebben een aantal voordelen waardoor ze onder computergebruikers blijvend populair zijn. Om te beginnen hebben ze een grote opslagcapaciteit voor een zeer voordelige prijs. Bovendien kan er op harde schijven eindeloos gegevens worden herschreven. De lees- en schrijfsnelheid is echter wel veel lager.

Voordelen
  • Grote opslagcapaciteit
  • Het is makkelijk om verloren gegevens te herwinnen
  • Een schijf kan oneindig veel keren worden herschreven
Nadelen
  • De snelheid van zowel lezen en schrijven zijn beperkter
  • Zijn gevoeliger voor schade als gevolg van een klap of een val

Is het het waard een harde schijf aan te schaffen?

Vandaag de dag is het antwoord op deze vraag en zonder enige twijfel: ja. Zelfs als je kiest om een SSD opslagdrive te installeren, is het nooit een slecht idee om een harde schijf te installeren als een soort secundaire schijf, zodat je meer opslagcapaciteit hebt. Bovendien is de prijs van een harde schijf zo laag dat het geen grote financiële investering vraagt.

Voor wie is het handig om een harde schijf aan te schaffen?

Als je een computer hebt, of het nu een desktop of een laptop is, je hebt een harde schijf nodig. In het geval dat je een redelijke hoeveelheid opslagcapaciteit hebt en een beperkt budget voor de aanschaf van opslagcapaciteit is het aan te raden om een harde schijf te kiezen, of het nu als hoofdopslag is of als extra opslag.

Over het algemeen is voor een gemiddelde gebruiker die geen computer met heel erg hoge prestaties nodig heeft een harde schijf een zeer goede optie. De prijs-kwaliteit verhouding is nu eenmaal erg goed. Ook in het geval dat je bijvoorbeeld veel met videobewerking bezig bent en grote hoeveelheden gegevens moet opslaan, is het aan te bevelen om een harde schijf aan te schaffen.

Wat zijn de formaten van een harde schijf?

De harde schijven met een afmeting van 2,5″ en van 3,5″ worden het meest gebruikt in computers. De eerste wordt vooral gebruikt in laptops en in desktop computers worden er meestal harde schijven van 3,5″ geïnstalleerd. Het is goed om er rekening mee te houden dat de afmeting niet alleen invloed heeft op de hoeveel ruimte dat het inneemt, maar dat het ook de prestaties beïnvloed.

Harde schijf van 2,5″ Harde schijf van 3,5″
Gebruik Worden vaak gebruikt in laptops en spelcomputers. Worden vooral gebruikt in desktopcomputers.
Opslagcapaciteit Hebben de beschikking over minder opslagcapaciteit en een lagere draaisnelheid. Over het algemeen werken ze op 5.400 draaibewegingen per minuut. Hun opslagcapaciteit is veel groter en hun draaisnelheid is over het algemeen ook veel hoger, meestal zijn het 7.200 draaibewegingen per minuut.
Cachégeheugen Hebben een minder grote hoeveelheid cachégeheugen tot hun beschikking. Hebben een grotere hoeveelheid cachégeheugen tot hun beschikking.

Wat is de oorsprong van de harde schijf?

De oorsprong van de harde schijf moet gezocht worden in de jaren 50 van de vorige eeuw. Het Amerikaanse bedrijf IBM heeft de eerste harde schijf gemaakt. Die eerste harde schijven hadden een opslagcapaciteit van slechts 5 MB. De eerste harde schijven gebruikten magnetische linten, die vrij langzaam werkten.

De eerste harde schijven wogen een ton en waren groter dan een koelkast. Sindsdien is de ontwikkeling van de harde schijven snel gegaan. Er was steeds meer opslagcapaciteit in fysiek kleinere apparaten. Op deze manier werden er in 1992 een harde schijf met een opslagcapaciteit van 250 MB geproduceerd terwijl er in 2002 al harde schijven op de markt kwamen met 40 GB. Op dit moment bestaan er harde schijven met TB.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een harde schijf gaat aanschaffen, is het goed om rekening te houden met een aantal criteria. Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we een aantal criteria geselecteerd waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn. We hopen dat deze gids nuttig voor je is en dat het dient om een harde schijf met de beste kwaliteit-prijs verhouding uit te zoeken.

Hoe je de harde schijf gaat gebruiken

Op het moment dat je een harde schijf aan gaat schaffen, is het aan te bevelen om te bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken. En natuurlijk in welk apparaat je hem gaat installeren. Je hebt namelijk niet hetzelfde soort harde schijf nodig voor een laptop als voor een desktopcomputer. Voor een laptop zal een harde schijf met een formaat van 2,5″ wellicht interessant zijn in plaats van een in het traditionele 3,5″ formaat.

Op dezelfde manier kun je denken aan of je de computer vooral voor basis zaken gaat gebruiken of juist op een professionele manier of bijvoorbeeld om videospelletjes te spelen. Voor elk soort gebruik is een ander soort harde schijf interessant. Het kan zelfs ook interessant zijn om een SSD opslagdrive en een harde schijf (HDD) te combineren om zo te kunnen genieten van de voordelen van beide soorten.

Gran capacidad de almacenaje

De harde schijven hebben een lage prijs en veel opslagcapaciteit.
(Bron: Jarochkin: 35798383/ 123rf.com)

Opslagcapaciteit

Er is geen twijfel over mogelijk dat de opslagcapaciteit van een harde schijf een belangrijke kwestie is op het moment van aankoop. Toch is het, zoals we al eerder hebben genoemd, goed om je niet alleen dor die factor te laten leiden. Vandaag de dag hebben de harde schijven meer dan voldoende capaciteit om de gemiddelde gebruiker tevreden te stellen.

Tegenwoordig bestaan er harde schijven met een opslagcapaciteit die loopt van de 500 GB tot aan de 12 TB. Voor een gemiddelde gebruiker is een harde schijf met 1 TB meer dan genoeg. Als je je computer gaat gebruiken om er videospelletjes op te gaan spelen, is een combinatie van bijvoorbeeld een SSD opslagdrive van 250 GB en een harde schijf (HDD) van 2 TB of meer.

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid van een harde schijf is een cruciale factor van het prestatievermogen van het apparaat. Aan de snelheid wordt echter niet altijd het belang gegeven dat het verdient. Een hogere leessnelheid zorgt ervoor dat de computer veel sneller het besturingssysteem opstart als die in deze harde schijf is geïnstalleerd.

Op dezelfde manier is de leessnelheid ook van invloed op de andere applicaties die op de computer zijn geïnstalleerd. Toch zul je de invloed van de snelheid op applicaties minder opvallen, maar als je bijvoorbeeld een videospelletje aan het spelen bent, zul je merken dat het niet zo veel invloed heeft op het prestatievermogen van het spel, maar wel in de laadtijd van het spel.

Harde schijf

Als je een computer hebt, heb je zeker weten een harde schijf nodig.
(Bron: Jipen: 28293938/ 123rf.com)

Toerental

De snelheid van het lezen en schrijven van een harde schijf hangt voor een groot gedeelte af van het toerental van de platters. Deze draaisnelheid wordt gemeten in toerental per minuut (oftewel de uit het Engels afkomstige rpm, rotations per minute). Vandaag de dag is het gebruikelijk om harde schijven te vinden die een toerental hebben van 5.400 rpm en 7.200 rpm, alhoewel er tegenwoordig ook harde schijven bestaan met  zelfs 10.000 rpm.

Voor een desktopcomputer waar je wilt genieten van een goed prestatievermogen zou je kunnen kiezen voor een harde schijf die een minimale toerental van 7.200 rpm. Voor de meeste laptops is het echter gebruikelijk om een toerental van 5.400 rpm te hebben doordat ze te maken hebben met de beperking van de harde schijven met het formaat 2,5″.

Cachégeheugen

De harde schijf heeft twee geheugengebieden. In het ene gebied worden de gegevens bewaard, ook wanneer er geen elektriciteit is. Dit is het belangrijkste gedeelte waar gegevens worden opgeslagen. In het andere gebied, die van het cachégeheugen, worden tijdelijke gegevens opgeslagen en dat gebeurt alleen wanneer de harde schijf aangesloten is op het elektriciteitsnetwerk.

Door het gedeelte met het cachégeheugen kan de harde schijf veel sneller bij de informatie komen. Daarom laat de harde schijf elke keer dat hij een stukje informatie leest, ook iets opgeslagen in het cachégeheugen. Over het algemeen hebben de cachégeheugens een capaciteit van 64 MB. Logischerwijs geldt dat hoe groter de capaciteit, hoe sneller en hoe meer gegevens de harde schijf kan vinden.

Interface

Tegenwoordig kunnen de harde schijven verschillende interfaces gebruiken om zich te verbinden met de basisschijf: de belangrijkste zijn SATA, IDE, SAS en SCSI. De meest standaard is zonder twijfel de SATA. Deze wordt namelijk praktisch gezien in elke desktop en in elke laptop van de laatste generatie gebruikt.

De harde schijven van tegenwoordig verbinden zich door middel van de SATA-III. Deze kan een snelheid van 6 Gb/s bereiken en in theorie geeft dat een resultaat van gegevensoverdracht van 750 MB/s. In de praktijk wordt echter de snelheid van 600 MB/s bereikt.

De maximale snelheid van de SATA-II is 300 MB/s en van de SATA is dat 150 MB/s.

Merk

Er bestaan veel fabrikanten van harde schijven en helaas bieden ze niet allemaal dezelfde kwaliteit. Om je te verzekeren van de hoogste kwaliteit, raden we je aan om t e kijken naar de volgende merken: Toshiba, HGST, Trekstor, Seagate of Western Digital. Van de Chinese merken staat ExelStor bekend om zijn goede reputatie.

Samenvatting

De harde schijf is een onmisbaar onderdeel voor zowel desktop computers als laptops. Tegenwoordig zijn veel gebruikers begonnen met het installeren van SSD opslagdrives in hun computers. Toch zijn de harde schijven (HHD) nog steeds de beste optie en de meeste gevallen door de lage prijzen die ze hebben en het grote opslagvermogen.

Om een goede harde schijf uit te kiezen is het aan te bevelen om kennis te hebben van een aantal technische aspecten van deze apparaten die meestal net iets specifieker zijn dan de gemiddelde gebruiker kent. Daarom is het handig om zoveel mogelijk informatie te hebben en om die reden hebben we deze gids geschreven. Zodat, mocht je een vrij beperkte kennis van de technische kant van computers hebben, toch een goede keuze kunt maken.

Als je denkt dat deze gids nuttig is geweest in je keuzeproces voor een harde schijf, kun je hieronder een commentaar achterlaten of dit artikel delen met je vrienden op een van je social media.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Wklzzz:10252220/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies