Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

65Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

100Verzamelde opmerkingen

Denk je erover om harmonica te leren spelen en zoek je nu het juiste model voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres! De keuze is vooral voor beginners moeilijk, maar het juiste instrument is essentieel om de beste start te vinden.

In onze grote harmonicatest 2023 stellen we alle harmonica’s die we getest hebben in detail voor en leggen we uit wat belangrijk is bij het kopen van een muziekinstrument. Je leert er alles wat je moet weten over harmonica’s. Bovendien kunnen onze koopcriteria je helpen de perfecte harmonica voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een harmonica is een klein, verhoudingsgewijs goedkoop, maar ook zeer onderhoudsvriendelijk muziekinstrument. De parallelle luchtkanalen bevatten metalen rietstengels die trillen als er direct op geblazen wordt.
 • We maken onderscheid tussen de chromatische harmonica en de diatonische harmonica. Afhankelijk van je muzikale stijl is de ene of de andere soort meer geschikt voor je.
 • Je kunt harmonica’s kopen van enkele tientallen euro’s tot enkele honderden euro’s.

Harmonica: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een harmonica koopt

Hoeveel kost een harmonica?

De handige instrumenten zijn er in alle prijsklassen. Je moet van tevoren weten hoe serieus je het spelen wilt nemen en rondkijken in de juiste prijsklasse.

Voor beginners Voor gevorderden
Diatonische harmonica’s vanaf €3 tussen €25 en €30
Chromatische harmonica’s vanaf €60 vanaf €150

Diatonische harmonica’s beginnen bij €3, waarmee ze een van de goedkoopste muziekinstrumenten zijn die er zijn. Wel moet je letten op een minimum kwaliteitsniveau, dat meestal gegeven wordt voor een prijs van 25,- tot 30,- €.

Chromatische harmonica’s voor beginners beginnen bij ongeveer 60,- €, voor gevorderden liggen de chromonica’s in de prijsklasse vanaf 150,- €. Vanaf 200,- € zijn er nog beter gemaakte types met 16 gaten verkrijgbaar.

Zijn er harmonica’s speciaal voor kinderen?

Voor kinderen is de harmonica een uitstekend instrument voor hun eerste stappen in het maken van muziek. Als je er een koopt, moet je letten op grootte en handzaamheid, zodat het leren van de eerste melodieën niet te moeilijk is voor de kleintjes en veel plezier oplevert. Een robuuste constructie en grote, weinige, ver uit elkaar geplaatste kammen zijn aan te bevelen.

Een Richter-C harmonica in de tweede stand is een optimale harmonica voor beginners. Het geluid zal zijn wat je verwacht. (Image source: pixabay.com / Stocksnap)

Welke verzorging heeft een harp nodig?

Om zo lang mogelijk van je harmonica te kunnen genieten, moet je hem goed verzorgen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er niet onder de 10 graden Celsius op gespeeld mag worden, want dat verstoort de respons van de rieten. Het beste is er voorzichtig in te blazen om hem op bedrijfstemperatuur te brengen.

De rieten kunnen niet oneindig belast worden, dus is het belangrijk dat je niet met te veel druk speelt en dat je ook op de juiste speelaanpak let. Ademen vanuit de buik beschermt de harmonica en maakt ook dat hij minder snel uit de toon zal vallen.

Vooral bij speeltechnieken als buigen en overblazen moet je je ervan bewust zijn dat je de noten niet moet forceren, want ze kunnen ook met weinig lucht en zonder inspanning bereikt worden. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat er geen voedsel meer in je mond zit en dat je kleverige drankjes vermijdt, anders blijven ze in je riet vastzitten.

Speel idealiter niet onmiddellijk na het eten en drink alleen water of spoel je mond grondig voordat je de harmonica in de buurt van je mond brengt. Als je harmonica een plastic of aluminium body heeft, kun je hem na het spelen ook afkloppen of afspoelen om aanslag van speeksel te voorkomen.

 • Spelen op de mondharmonica
 • Vermijd temperaturen onder de 10 graden Celsius
 • Speel alleen met een schone mond
 • De juiste luchtdruk en speeltechniek
 • Uitkloppen en schoonmaken na het spelen

Als je deze tips volgt, zal je harmonica lang goed blijven werken, en kan zijn potentieel van meerdere levensjaren ten volle benut worden. Van tijd tot tijd is echter een grondiger schoonmaakbeurt nodig.

Dit betekent dat je af en toe de harmonica uit elkaar moet halen en de rietplaten in een lauw mengsel van azijn en water moet weken.

Moet ik een harmonica stemmen?

Als de harmonica krom klinkt als je blaast of aan de chanter trekt, wordt alle beginners aangeraden hem niet zelf te stemmen. Het vereist veel handigheid, want de rieten kunnen gemakkelijk beschadigd worden.

In dit geval is het beter in handen van een vakman. Als je niettemin zelfverzekerd bent of bereid bent af te zien van de kosten van zo’n dienst, heb je eerst het juiste gereedschap nodig. Deze omvatten:

 • Stemschraper
 • Afstemmingsbestand
 • Haakgereedschap (tang) om bleke rietstengels op te tillen
 • Losmaakmes met rietcentersleutel
 • Gecombineerde schroevendraaier (sleuf / kruissleuf)

Bovendien voor het schoonmaken van chromatische harmonica’s

 • Kleplijm
 • Reserve ventielen
 • Fles siliconenolie

Dit kun je bijvoorbeeld in sets kopen bij diverse harmonicafabrikanten. Door de uiteinden van de rieten te vijlen, kun je de respectieve toonhoogte verhogen.

Zodra je het uiteinde van het riet in de lengterichting vijlt of krast, stem je de toon lager af. Als een toon metaalachtig klinkt, raakt hij waarschijnlijk de rand van de rietplaat. Dit kan voorzichtig gecorrigeerd worden met de centreersleutel.

De kleppen van een Chromonica moeten na een bepaalde tijd vervangen worden. Dit moet altijd gebeuren vóór het stemmen, want een ventiel monteren kan de noten weer ontstemmen.

Nadat het oude ventiel verwijderd is, kun je de stemschraper gebruiken om de plek wat op te ruwen, zodat het nieuwe ventiel beter blijft plakken. Als je toch een riet breekt, kun je het vervangen door een nieuwe set rietplaten, die je bij bekende fabrikanten kunt kopen.

Het deksel van de harmonica moet verwijderd worden en de oude rietplaten voorzichtig losgemaakt. De montage gebeurt met de schroeven die in de set zitten.

Harmonica’s kunnen gestemd worden, maar laat het altijd door een vakman doen. (Image source: pixabay.com / Sebastiano Rizzardo)

Welke accessoires moet je kopen?

Behalve stemgereedschap zijn er nog een paar andere gebruiksvoorwerpen die nuttig kunnen zijn bij het bespelen en bewaren van een harp. Een harmonica houder is bijvoorbeeld een must om parallel gitaar te spelen. Afhankelijk van hoe intensief je van plan bent hem te gebruiken, moet je ook beslissen over de prijs.

De goedkoopste modellen kosten ongeveer 10 euro, maar die moeten alleen dienen om ze uit te proberen. Voor 20 euro en meer kun je stabielere, duurzamere houders kopen. Je moet ook zorgen voor een geschikte opslag, vooral als je een harmonica van hoge kwaliteit gekocht hebt.

Geschikte koffers zijn geschikt voor enkele harmonica’s, maar als je er meerdere tegelijk bij je hebt, moet je denken aan een praktische harmonicariem of een harmonicakoffer. Spelen met een microfoon en versterker is ook erg populair. Welke modellen aan te bevelen zijn hangt af van de muziekstijl die je wilt spelen.

Voor typische country blues is een zangmicrofoon geschikt, terwijl Chicago blues eerder een microfoon vereist waar je je hand omheen kunt wikkelen, zoals een zogenaamde fietslampmicrofoon. Het is het beste om een paar combinaties uit te proberen voor je er een kiest.

Wat zijn de speeltechnieken?

Er zijn verschillende speeltechnieken die je kunt gebruiken om muziek te maken op een harmonica. In de volgende tabel hebben we kort enkele technieken geïntroduceerd:

Speeltechniek Verklaring
“Lippen/Pucking” melodie spelen Er wordt maar één toonkanaal tegelijk gespeeld. Ademhalingstechniek met gebruik van het middenrif.
“Tong-blokkerende” melodie speelt Drie tot vier kanalen worden met de lippen omsloten, de tong bedekt ze allemaal behalve de meest rechtse. Deze techniek vormt de basis voor het combineren van melodiespel met akkoordbegeleiding.
Akkoordbegeleiding Verschillende kanalen worden met de lippen ingesloten en bespeeld.
Bending Door de vorm van de keel en de positie van de tong te veranderen, wordt de toonhoogte op een kanaal “naar beneden gebogen”.
Overblazen De respectieve lagere tonen van een chanter worden verhoogd door overblazen of overtrekken. Als deze moeilijke techniek geperfectioneerd kan worden, is men in staat chromatisch op een diatonische harmonica te spelen.
Tremolo Snelle herhaling van dezelfde toon door het openen en sluiten van de vrije hand, die een resonantiekamer rond de harmonica heeft gevormd. De noot “trilt”.

Hoe leer ik harmonica spelen?

Kennis van noten is niet absoluut nodig om harmonica te leren spelen, want het spelen wordt vaak duidelijk gemaakt met behulp van kanaalnummers. Of je jezelf harmonica moet leren spelen, online cursussen moet boeken of liever je eigen leraar binnen een muziekles hebt, is een individuele beslissing.

Het is beslist mogelijk om in betrekkelijk korte tijd zelf de grondbeginselen van het bespelen van de harmonica te leren, vooral als je al enige ervaring met het bespelen van muziekinstrumenten hebt opgedaan.

Hoewel het de goedkoopste optie is, vereist het ook meer zelfdiscipline om bij de les te blijven dan bij je eigen leraar die je bij steeds terugkerende afspraken test. Als je wat budget over hebt om te leren, kun je kiezen tussen haptische leerboeken met oefen-cd’s en interactieve online cursussen, naast de meestal duurste (privé) lessen op een muziekschool.

Wist je dat er harmonicafestivals en -wedstrijden zijn? Deze festivals brengen harmonicaspelers en -liefhebbers uit de hele wereld bijeen. Sommige spelen zich zelfs in Duitsland af. Behalve cursussen en wedstrijden wordt er natuurlijk ook veel harmonica gespeeld. Harmonicafans krijgen de gelegenheid contacten te leggen en hun enthousiasme voor dit instrument te delen.

Besluit: Welke soorten harmonica’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten harmonica’s

 • Chromatische harmonica
 • Diatonische harmonica

Deze twee soorten worden gekenmerkt door specifieke stemsystemen en verschillende toonreeksen, die elk hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen.

Er zijn ook andere sub-types binnen de diatonische harmonica’s (Richter, octaaf en tremolo), die zich door bepaalde kenmerken onderscheiden. Welk type harmonica het beste voor je is, hangt bijvoorbeeld af van welke muziekstijl je erop wilt spelen en wat je doelen zijn.

Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen welke harmonica voor jou geschikt is. Daartoe introduceren we de hierboven genoemde soorten harmonica blaasinstrumenten en schetsen hun voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van de diatonische harmonica en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Diatonische instrumenten kunnen alleen in één toonaard gespeeld worden, omdat ze alleen tonen van de betreffende toonladder hebben. Bijvoorbeeld, de C majeur toets van een 10-gaats harmonica is beperkt tot de tonen C,D, E, F, G A en B, wat op een piano alleen de witte toetsen voorstelt. Met een diatonische harmonica (ook wel blues harp genoemd) kunnen , vele melodieën worden gerealiseerd.

Omdat ze meestal tussen 2 en 3 octaven beslaan, kunnen de meeste van de bekendere stukken met een blues harp gespeeld worden. De blues harp werd ook ontworpen met het idee dat hij gebruikt zou worden om veel volksliedjes te spelen.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Veel gebruikt harmonicatype
 • Geschikt als begeleiding
 • Geschikt voor akkoordenspel
 • Compact: Mee te nemen en onderweg te spelen bijzonder ongecompliceerd
 • Gemakkelijk te spelen en te leren
 • Mogelijkheid om nog meer noten te spelen door verfijnde buigtechnieken
Nadelen
 • Voor meer variaties heb je meerdere harmonica’s nodig
 • Niet zo geschikt voor veeleisende muziekstijlen

Toch ontkom je er niet aan, als je een grotere variatie nodig hebt, meerdere diatonische harmonica’s in verschillende toonsoorten te kopen. Dit heeft echter het voordeel dat consequente ademhalingspatronen sneller worden geïnternaliseerd en dat je ook gemakkelijker op het gehoor kunt leren spelen dan met bijvoorbeeld een chromatische harp.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van de chromatische harmonica en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In de muziektheorie is chromatisch de term voor een toonladder die uit halve tonen bestaat. Als je het vergelijkt met de piano, omvat de chromatische toonladder alle toetsen, zowel zwarte als witte.

Voordelen
 • Alle sleutels beschikbaar, geen ontbrekende halve tonen
 • Toonschikking altijd identiek, ongeacht het octaaf
 • Kleppen maken het gemakkelijk ombuigen van blaas- en tekentonen mogelijk
 • Lager luchtverbruik
 • Preciezere respons
Nadelen
 • Hogere prijsklasse
 • Kan slechts in beperkte mate als begeleiding gebruikt worden
 • Reageert gevoeliger op vochtigheid en temperatuurverschillen
 • Ingewikkelder onderhoud
 • Variaties in toonsoort vereisen een diepere kennis van muziektheorie en veel oefening van de verschillende adempatronen

Met een chromonica is het mogelijk om te spelen met een chromonica is het mogelijk alle grondnoten en alle gekleurde tussentonen te spelen, dus er zijn geen beperkingen wat de toonsoorten betreft.

Het heeft een complexere constructie met kleppen en vele rieten die het hiertoe in staat stellen. Er zitten praktisch twee harmonica’s in het chroom, waartussen met behulp van een schuif gewisseld kan worden.

Welke toonhoogte moet mijn harp hebben?

Voor beginners is een diatonische harmonica in C majeur een goede keuze, want de meeste instructieboeken zijn ook op deze toonsoort gebaseerd.

klap kanaal teken
C1 1 D1
E1 2 G1
G1 3 H1
C2 4 D2
E2 5 F2
G2 6 A2
C3 7 H2

Om zonder speciale buigtechnieken uit de voeten te kunnen, maar toch de meeste liedjes te kunnen spelen, heb je diatonische harmonica’s nodig in C, D, F, G en A. Om de typische bluesklank te bereiken, bespeel je in het beste geval een Richter-C harmonica in de tweede positie (ook wel kruisharp genoemd), dus in de toonaard G.

Voor een beter overzicht zijn er harpklokken, ook voor doe-het-zelvers, die precies laten zien welke noten in welke toonaard gespeeld kunnen worden. Ze geven ook de juiste blues harp aan, afhankelijk van de positie waarin gespeeld moet worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om harmonica’s te vergelijken en te evalueren

Je moet rekening houden met de volgende criteria om harmonica’s op de beste manier te vergelijken

 • Afmetingen
 • Gewicht
 • Sleutel
 • Toonkanalen
 • Aantal rietstengels
 • Rietplaatmateriaal
 • Materiaal van de kam
 • Ook geschikt voor beginners
 • Geschikt voor alle stijlen

Dingen die je over harmonica’s moet weten

Hoe werkt een harmonica?

Als blaasinstrument werkt de harmonica met behulp van koperen rieten. Deze splitsen de lucht zodra je door de luchtkanalen trekt of blaast, wat de tonen produceert.

De toonhoogte hangt af van de volgende factoren: Ten eerste speelt de dichtheid en elasticiteit van het rietmateriaal een rol, en ook de dikte en lengte van het riet. In een harmonica wordt slechts één rietmateriaal verwerkt, dus de afmetingen ervan bepalen in de eerste plaats de toonhoogte: hoe korter het riet, hoe hoger de toon.

Wie vond de mondharmonica uit en hoe lang bestaat hij al?

Rond 1800 beschikten orgelbouwers en horlogemakers al over de kennis en vaardigheden om een mondharmonica te maken. In sommige geschriften wordt de muziekinstrumentenmaker Christian Friedrich Ludwig Buschmann als de uitvinder genoemd – maar het bewijs hiervoor is nogal dun en het is dus onmogelijk één enkele uitvinder aan te wijzen.

Dit komt ook doordat de harmonica, in tegenstelling tot bijvoorbeeld orgels, maar heel weinig aandacht kreeg, en daarom zijn er in de beginperiode geen octrooirechten bekend.

Verslagen van uitvoeringen door de koordirigent Franz Xaver Gebauer met een harmonica-achtige “Jodenharp” zijn opgetekend in de omgeving van Wenen van 1810 tot 1822. Er waren daar gedocumenteerde verkopen van harmonica’s vanaf 1823.

Wist je dat de harmonica het eerste muziekinstrument in de ruimte was? Overigens is de hierboven genoemde mondharmonica, door de fabrikant Hohner liefkozend “Little Lady” genoemd, de kleinste mondharmonica ter wereld met een lengte van slechts 3,5 cm.

In 1965 nam de Amerikaanse astronaut Walter Schirra dit dametje mee aan boord van zijn ruimteschip en speelde op 25 december 1965 het liedje “Jingle Bells”. Hij werd vergezeld door zijn collega Thomas Stafford, die de klokken bespeelde. Dit was de eerste keer dat mensen muziek hadden gespeeld in de ruimte.

“Play Me the Song of Death” – met welke harmonica?

Het waarschijnlijk bekendste lied op de mondharmonica, oorspronkelijk gespeeld door Franco Gemini, wordt het best gespeeld met een diatonische G majeur. Het vereist echter ook de buigtechniek, en daarom is het een stuk voor gevorderde harmonicaspelers.

Foto credit: 809499 / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies