Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

62Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote head up display test 2021. Hier stellen we alle head up displays die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste head up display voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een head up display wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Head up displays stellen je in staat belangrijke informatie te projecteren zonder je ogen van de weg te halen.
 • In principe zijn er combiner en augmented reality head up displays, waarbij beide soorten verschillende voordelen en prijsklassen hebben.
 • Er zijn veel goedkope manieren om een head up display te kopen, het zijn meestal achteraf aan te brengen apparaten.

Head up Display: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een head up display koopt.

Wat is een head up display?

Met een head up display, of kortweg HUD, kan belangrijke informatie in het gezichtsveld van de bestuurder geprojecteerd worden, zodat je je ogen niet van de weg hoeft te halen. Letterlijk vertaald betekent het “head up display” en dient het, zoals de naam al doet vermoeden, om je hoofd omhoog en je ogen op de weg te houden.

Een head-up display toont bestuurders belangrijke informatie zonder dat ze hun ogen van de weg hoeven te halen. (Beeldbron: 123rf.com / 79277674)

In nieuwere versies heet het een augmented reality beeldscherm, dat dan de integratie van nog meer virtuele hulpmiddelen met zich meebrengt. Het wordt veel gebruikt in de vliegtuigindustrie, maar wordt ook steeds vaker in auto’s ingebouwd of achteraf ingebouwd.

Het idee erachter is meer veiligheid. Alle belangrijke informatie bevindt zich in het gezichtsveld.

Het kan veel verschillende gegevens uit de auto of via GPS lezen en op je voorruit projecteren, zoals snelheid, navigatie, actuele tijd, waarschuwingen, brandstofverbruik, enz. In deze video van Continental worden de structuur en de veiligheidshulp uitgelegd.

Hoe werkt een Head up Display?

In principe bestaat een head up display uit 2 delen, een beeldprojecterende eenheid en een reflecterend oppervlak. Het beeld wordt gegenereerd op de projectie-eenheid (meestal een beeldscherm) en wordt met behulp van spiegels op het reflecterende oppervlak geprojecteerd.

Het projectie-oppervlak is de voorruit, maar er moet een doorschijnend reflecterend plakband aan bevestigd worden. Of een plastic oppervlak dat uitgevouwen is. Dit projecteert het gespiegelde beeld en geeft de bestuurder de indruk dat het beeld met de informatie 2 m tot 3 m boven de weg voor hem hangt. Deze informatie kan op 2 verschillende manieren visueel worden weergegeven.

Statische informatie Analoge contactinformatie
De standaard informatie en beschikbaar op de meeste toestellen. Het is stevig voor de bestuurder en zit altijd op dezelfde plaats op de voorruit. Meestal gaat het om informatie zoals snelheid en toerental. Deze informatie is tamelijk zeldzaam en meestal alleen beschikbaar op dure deskundige toestellen. De tentoonstellingselementen lijken letterlijk een integraal deel van de natuur te zijn. Dat zijn dan functies als het weergeven van de veilige afstand tot de volgende auto, of de richtingspijl van de navigatie, alsof die op de grond ligt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Head Up Displays?

Omdat head-up displays een vrij nieuw extraatje zijn in de autosector, is er veel scepsis en onwetendheid over voordelen en nadelen. We willen je hier de voor- en nadelen laten zien en beschrijven wat we over dit onderwerp gevonden hebben:

Voordelen
 • Veiligheid
 • Gemak
 • Premium extra voor weinig geld
Nadelen
 • Je ziet niets met een zonnebril op
 • Kan ‘s nachts irritant zijn
 • Dure nieuwe auto inbouwapparatuur

Hieronder volgt een uitleg van de voordelen van Head Up Displays:

 • Veiligheid: Een head up display verhoogt de veiligheid, je hoeft niet meer naar beneden te kijken op de snelheidsmeter of de meters.
 • Comfort: Natuurlijk verhoogt het comfort bij het rijden en vooral bij het navigeren.
 • Premium extra voor weinig geld: Head up display oplossingen voor achteraf inbouwen zijn meestal niet duur en doen waar ze goed voor zijn.

En hier zijn de verklaringen van de nadelen:

 • Met een zonnebril zie je niets: Met een gepolariseerde zonnebril is de HUB op veel modellen nauwelijks of helemaal niet te zien. In dat geval moet je de helderheid verhogen of het zonder de zonnebril doen.
 • Kan ‘s nachts irritant zijn: Heb je een erg heldere HUB of een met veel beeldschermen, dan kun je je er ‘s nachts gemakkelijk aan ergeren.
 • Dure nieuwe inbouwapparatuur voor de auto: Een head up display kan meteen bij de configuratie van de auto worden toegevoegd en geïnstalleerd. Deze zijn meestal erg duur (afhankelijk van de fabrikant).

Het is echter veel belangrijker of je enig voordeel ziet in een head up display, dus is het raadzaam er gewoon een uit te proberen en voor jezelf te beoordelen of het iets is dat je bij dagelijks gebruik wilt hebben.

Wat kost een Head up Display?

Zoals al gezegd in de voor- en nadelen van het artikel, is de prijsklasse van head up displays zeer breed. De categorieën hangen af van de kwaliteit, de functies en de achterliggende technologie. Retrofit toestellen beginnen bij een zeer beginnersvriendelijke prijs van €25 en kosten meestal niet meer dan €100, omdat de technologie erachter heel eenvoudig is.

Natuurlijk zijn er enkele functies waar je het helaas zonder moet doen. Professionele toestellen zijn daarentegen erg duur omdat ze ingebouwd zijn en dus een ingewikkelder ontwerp hebben. Ze bieden de gebruiker echter een hogere esthetiek en meer functies, zoals analoge contactinformatie.

Type Prijsklasse
Inbouwapparaten 25-100€
Professionele inbouwapparaten 200-3000€

Er zouden na aankoop geen verdere kosten mogen zijn. In het geval van ingebouwde apparatuur mag alleen voor het installeren en instellen van de apparatuur volgens de voorschriften een servicekosten worden aangerekend.

Wat zijn de alternatieven voor een Head up Display?

Er zijn maar heel beperkte alternatieven voor een head-up display. Natuurlijk ken je de klassieke snelheidsmeter met displays voor alle informatie, aanwijzingen en storingen aan de auto. Als je zegt dat je je informatie niet de hele tijd in je zicht hoeft te hebben, is de klassieke misschien iets voor jou.

In de motor- en brillensector zijn er al verschillende modellen en toestellen die ook augmented reality willen creëren met behulp van projecties en displays. Zo kunnen bijvoorbeeld kleine projectoren of beeldschermen in motorhelmen gebruikt worden om hetzelfde effect te bereiken als een head-up display in een auto. Of er zijn al slimme brillen waarin zo’n functie geïntegreerd is.

Besluit: Welke soorten head up displays zijn er en welke is de juiste voor mij?

Voor je een head up display koopt, is het belangrijk dat je beslist welk type je wilt kopen:

 • Combiner Head up Displays
 • Augmented reality Head up Displays

Het belangrijkste verschil is de soort projectie en op welk oppervlak de gegeven informatie geprojecteerd wordt. In het volgende gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beide soorten voor jou.

Wat onderscheidt een combiner head up display en wat zijn de voor- en nadelen?

Een combiner head-up display lijkt erg op de augmented reality head-up display. Het verschil is dat een klein plastic paneeltje dat voor de voorruit geplaatst is, dient als reflectie-oppervlak voor de combiner-apparaten.

In de meeste gevallen kan de ruimte door zijn compactheid beter geoptimaliseerd worden. Hij heeft echter evenveel voordelen als nadelen, die we je graag uitleggen vóór je koopt, zodat je precies de juiste voor je behoeften vindt.

Voordelen
 • Plat en compact
 • Vereist minder inbouwruimte
 • Meestal goedkoper
Nadelen
 • Alleen statische informatie
 • Iets moeilijker te lezen
 • Kan er minder esthetisch uitzien

Hij scoort zeker punten voor zijn compactheid, maar het projecteren van veel statische informatie (zie hoofdstuk “Hoe werkt een head up display”) maakt het voor het oog moeilijker om de informatie te lezen. Deze combiner head up displays kun je zowel ingebouwd als niet ingebouwd kopen, meestal kost de ingebouwde oplossing je maar 4-5 keer de prijs.

Wat zijn de kenmerken van een augmented reality head up display en wat zijn de voor- en nadelen?

Ze worden ook wel head up displays voor de voorruit genoemd en weerkaatsen, zoals de naam al zegt, de inhoud op de voorruit of op een speciaal aangebrachte folie. Dit type head up display heeft dus de mogelijkheid om contact-analoge informatie in het gezichtsveld te projecteren. Dit betekent dat de inhoud direct in het gezichtsveld verschijnt. Je krijgt de indruk dat de inhoud op de weg is en zo kun je beter reageren op mogelijke gevaartekens.

Voordelen
 • Contact analoge informatie
 • De inhoud direct voor je
 • Top in veiligheid en comfort
Nadelen
 • Duurder
 • Moeilijker te installeren
 • Moeilijk af te lezen in de zon

Voor een duurdere investering, meestal bij de configuratie van een nieuwe auto, krijg je een heel handig en veilig systeem dat je alle informatie geeft die je nodig hebt om je te helpen bij dagelijkse veiligheids- en navigatieproblemen. Augmented reality displays zijn alleen ingebouwd verkrijgbaar, omdat ze ook veel informatie heen en weer sturen met de auto zelf. Zo heeft elk model een op maat gemaakt augmented reality scherm.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om head-up displays te vergelijken en te evalueren.

Hier laten we je zien op welke manieren je head up displays kunt onderscheiden en waar je bij aankoop op moet letten:

 • Functies
 • OBD-2 of GPS
 • Omvang en bescherming
 • Draadloze en mobiele telefoon head up displays
 • Motorhelm en fiets head up displays
 • Prijs-prestatie verhouding

In de volgende paragrafen geven we meer uitleg over de afzonderlijke criteria.

Functies

Bij de aanschaf van een head up display is het belangrijk te weten wat voor informatie je erop wilt hebben, en hoewel het een goed idee is er een te kopen met zo veel mogelijk functies, is meer niet beter. Veel head up displays zijn overladen met informatie en daardoor alleen maar een afleiding en ergernis voor de gebruiker.

Maar natuurlijk hebben betere toestellen ook de mogelijkheid om de informatie die voor jou belangrijk is te tonen en te verbergen. We verdelen deze informatie weer in statische en contact-analoge informatie, want ook dit hangt natuurlijk af van het soort toestel dat je koopt.

Statisch Contact Analoog
Snelheid Verkeersbordherkenning
Snelheid Lane Departure Warning
Brandstofverbruik Afstand
Reistijd Navigatiepijlen
Reisafstand Begeleiding elke omgeving
Batterijspanning

Natuurlijk, als je meer functies wilt, krijg je met een augmented reality head up display meer. Maar als je het apparaat om veiligheidsredenen koopt, of niet veel informatie nodig hebt, is een opgewaardeerd Combiner Head Up Display waarschijnlijk iets voor jou.

OBD-2 of GPS

Als je een auto hebt die nieuwer is dan 2004, dan zit er ook een OBD-2 poort in je auto om de interne codes van de auto uit te lezen. Deze poort kan veel, hij geeft je zo’n beetje alle voertuigrelevante gegevens in real time en je kunt hem gebruiken voor je externe head up display.

GPS daarentegen is, zoals de naam al zegt, gebaseerd op een GPS signaal, waarmee geprobeerd wordt je gegevens zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. Het is daarom aan te bevelen om zo mogelijk de OBD-2 variant te gebruiken, want vanaf het moment dat je je auto start zijn er meer gegevens en, belangrijker nog, nauwkeurigere gegevens beschikbaar.

Omvang en bescherming

Groter betekent niet beter. Zoals bij de functies al beschreven is, kan een te groot en met informatie overladen display niet alleen hinderlijk zijn tijdens het rijden, maar ook de veiligheid in gevaar brengen.

Als je veel door beeldschermen wordt afgeleid en je er de hele tijd op moet concentreren, merk je de omgeving slechter op dan wanneer slechts een heel klein deel van je gezichtsveld ermee in beslag wordt genomen.

Draadloze en mobiele telefoon head up displays

Met een grote markt van betaalbare head up displays zijn er natuurlijk veel variaties. Een term die ook belangrijk is bij de keuze van wat je gaat kopen is een draadloze verbinding.

Draadloos is alleen mogelijk met een GPS toestel, maar dat is meestal voldoende – afhankelijk van het gebruik, natuurlijk.

Voor één versie van deze head up displays heb je zelfs alleen je mobiele telefoon nodig, die met behulp van een app als projector wordt gebruikt. Deze oplossing is natuurlijk uiterst goedkoop, want het apparaat dat je moet kopen hoeft geen werk te doen, maar alleen je mobiele telefoon tijdens het rijden in de houder te houden.

Zoals reeds gezegd worden de gegevens berekend aan de hand van GPS en leveren ze dus geen 100% juiste weergave op, en het is ook belangrijk dat de mobiele telefoon voldoende batterijvermogen heeft.

Omdat de gegevens berekend worden met GPS, is de weergave niet altijd juist. (Beeldbron: 123rf.com / 32493060)

Vooral als je lang rijdt, zul je op z’n laatst een soort stroomvoorziening met een kabel moeten gebruiken.

Hoofddisplays voor motorhelmen en fietsen

Maar je hebt geen auto, je hebt een motorfiets, of je rijdt liever op de fiets, maar je zou ook graag zulke informatie willen hebben? Er zijn ook zogenaamde slimme helmen in de motorsector. Het enige nadeel is dat er zo weinig plaats is, dat hij niet veel mag wegen en dat de helm ook comfortabel moet blijven.

Daarom vordert de ontwikkeling van deze head-up displays maar langzaam, maar er zijn al een paar modellen die zelfs achteraf op je eigen helm gemonteerd kunnen worden. Als je fietst, heb je ook de mogelijkheid om GPS gegevens op te vragen en deze informatie op een scherm te laten verschijnen. Er zijn ontwikkelde modellen die op elke zonnebril bevestigd kunnen worden en alle informatie over de route op je zonnebril weerkaatsen.

Prijs-prestatie verhouding

De complexiteit van de installatie en de kwaliteit van het product spelen een grote rol in de prijs. Bedenk daarom van tevoren wat je precies wilt. Het is belangrijk de reeds hierboven uiteengezette koopcriteria door te nemen en zo de belangrijke eigenschappen van kwaliteitsproducten te weten te komen.

Als je onze head up display test doorleest, hebben we retrofit producten met een goede prijs-prestatie verhouding voor je uitgezocht. Als je een inbouwtoestel wilt kopen, zijn er heel goede sites zoals: Leebmann24.de waar je ook de prijs en prestaties van de verschillende modellen kunt vergelijken. Wees alleen gewaarschuwd, er is meestal niet veel keus aan inbouwapparatuur, afhankelijk van je automodel.

Wetenswaardigheden over head up displays

Wat is jouw ervaring met head up displays?

Na het installeren of achteraf inbouwen van een head up display kunnen veel gebruikers het apparaat niet meer uit hun dagelijks leven wegdenken. Vooral het comfort en het gevoel van meer veiligheid worden zeer geprezen.

Natuurlijk is niet iedereen overtuigd van een head up display en sommigen hebben slechte ervaringen opgedaan met onherkenbare toestellen. Maar de meerderheid schijnt enthousiaster te zijn over de voordelen ervan en beveelt het testen en gebruiken ervan aan aan iedereen die er belangstelling voor heeft.

Wat zijn Head up Displays in de museumsector?

Intussen bestaan head up displays niet alleen in de vliegtuig- en automobielsector, ze bestaan zelfs in de museum- en beurssector. Hier staan head up displays, of beter augmented reality displays genoemd, van formaten tot 80 inch opgesteld om bezoekers een nieuwe kijk op de dingen te geven.

Deze augmented reality beeldschermen bieden je een holografische 3D wereld die lijkt samen te smelten met de gewone wereld. Zo wordt bijvoorbeeld een echte dinosaurus die er uitziet in de ruimte op het scherm geprojecteerd, zonder virtual reality bril.

Omdat de gegevens met GPS berekend worden, kloppen de renderings niet altijd. (Beeldbron: 123rf.com / 32493060)

Ze bieden musea de mogelijkheid om inhouden levendiger en realistischer te tonen dan anders. Op beurzen helpen ze de aandacht te trekken en in verkoopruimten kunnen ze alle voorwerpen virtueel tonen en zelfs op maat maken.

Wat is de ontwikkeling/toekomst van head up displays?

Door de gestage verspreiding van head up displays veroveren de head up display technologieën steeds meer toepassingsgebieden. De functies van de huidige apparaten lijken nog maar het begin te zijn. Augmented reality en head up displays werken hand in hand en in de niet al te verre toekomst kan de technologie onze rijveiligheid nog meer ondersteunen met behulp van sensoren en camera’s.

Van spiegel- en lijnsystemen die de meest nauwkeurige informatie kunnen geven over de omgeving en mogelijke gevaren. Aan het begrijpen en lezen van verkeersborden en verkeerssituaties. Deze technologie biedt ook op vele andere gebieden een groot voordeel en zal ons daarom in ons dagelijks leven steeds vaker confronteren.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies