Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Hoofdtelefoons verdringen zich op dit moment op de markt. Met hun veelzijdige mogelijkheden kunnen ze op alle gebieden van het dagelijks leven gebruikt worden. Op het werk, onderweg, thuis bij het spelen van spelletjes of op de sportschool, overal waar geluid is, zijn er headsets. Draadloos of met draad, met microfoon of zonder, in het oor of over het oor, met hun verschillende prestaties, is de koptelefoon geschikt voor iedereen.

Met deze koptelefoon test 2021 willen we je helpen de juiste koptelefoon voor je te kiezen. We laten je zien welke soorten headsets er zijn, met welke toestellen ze compatibel zijn en waar je bij aankoop op moet letten. Lees onze gids en laat ons je helpen de juiste beslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Headsets bestaan uit een combinatie van een hoofdtelefoon en een microfoon. Ze stellen je in staat in twee richtingen met de ontvanger te communiceren, door te luisteren en te spreken.
 • Er zijn drie soorten headsets: over-ear, on-ear en in-ear. Ze verschillen vooral in draagcomfort, maar ook in geluidsbereik.
 • Maak je koptelefoon nooit schoon met veel water en agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen het materiaal en de elektronica beschadigen. Gebruik zachte en licht vochtige doeken om vuil van je koptelefoon te verwijderen.

Headset: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor headsets

Met zoveel headsets op de markt kan het moeilijk zijn het juiste model voor je te vinden. We willen je helpen snel en gemakkelijk je beslissing te nemen. Daarvoor hebben we koopcriteria geselecteerd om je te helpen de aangeboden headsets te beoordelen. De criteria die je kunt gebruiken om de headsets met elkaar te vergelijken zijn:

Je vindt wat deze criteria zijn in de volgende hoofdstukken.

Aansluiting

Je kunt je koptelefoon op drie manieren op je toestel aansluiten. Jack en USB zijn de meest voorkomende twee aansluitingen, maar er is ook de Registered Jack (afgekort RJ). Deze RJ wordt rechtstreeks op de standaard aansluiting van een bureautelefoon aangesloten, ter vervanging van de hoorn.

De jacks zijn er in twee maten, 2.5 en 3.5 mm. De 2.5 mm aansluiting wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt op oudere mobiele telefoons en op sommige bureautelefoons.

De meeste eindapparaten zijn alleen compatibel met de 3.5 mm jack. Vroeger waren aparte aansluitingen nodig voor microfoon en geluid, vandaar dat sommige koptelefoonmodellen nog steeds twee aansluitingen hebben. De meeste toestellen hebben echter de twee jacks gecombineerd en kunnen nu met één 3.5 mm jack bediend worden.

De USB poort vind je op headsets die je op je computer aansluit. Je kunt ze gewoon inpluggen en alle audiofuncties werken via je koptelefoon. Zulke headsets hebben meestal ook knoppen om het volume te regelen.

Noise cancelling

Hoofdtelefoons met ruisonderdrukkende functie vullen gestaag de markt. Deze headsets kosten vaak meer, maar hebben het voordeel dat ruis wordt weggefilterd. Dit betekent dat je ongestoord kunt genieten van je muziek, je telefoongesprek of je consolegame.

Om je te helpen begrijpen hoe ruisonderdrukking werkt, volgt hier een korte uitleg. De microfoon van je koptelefoon vangt de geluidsgolf van het omgevingsvolume op, zet een antigeluid (zelfde frequentie maar 180 graden gedraaid) in werking en neutraliseert zo de ruis. Daardoor neem je de ruis (bijna) niet waar.

Als je de ruisonderdrukking inschakelt en je in het openbaar bevindt, vergeet dan niet op het verkeer te letten.

Anders kun je in een gevaarlijke situatie terechtkomen.

Deze functie is vooral aan te bevelen als je je koptelefoon gebruikt in een lawaaierige omgeving, zoals een vliegtuig, een kantoor in de open lucht of een café. Zo kun je je gemakkelijk afzonderen van iedereen en je concentreren op je werk.

Bedraad

Je kunt de koptelefoon via een kabel of via Bluetooth op een toestel aansluiten. Sommige hebben ook de mogelijkheid om de kabel los te koppelen en Bluetooth te gebruiken. Dit is erg handig als je de koptelefoon deels thuis gebruikt, maar ook in het openbaar waar de kabel je zou kunnen hinderen. De kabel kan een USB of jack aansluiting hebben, zoals hierboven beschreven.

Het is er in verschillende lengtes. Sommige modellen hebben extra lange kabels, zodat je ze bijvoorbeeld op een spelconsole kunt aansluiten en niet te dicht bij de TV hoeft te zitten.

Bluetooth helpt je kabelchaos te vermijden.

Hoofdtelefoons met Bluetooth hebben het voordeel dat je niet gestoord wordt door de kabel en je ook van het toestel weg kunt gaan zonder het audiocontact te onderbreken.

Een nadeel is echter dat je deze headsets moet opladen en dat, afhankelijk van het model, de batterij niet erg lang meegaat. Bovendien kunnen andere frequenties de verbinding tussen je hoofdtelefoon en het toestel verstoren en de geluidskwaliteit beïnvloeden.

Het soort aansluiting dat je moet kiezen hangt af van waarvoor je de koptelefoon wilt gebruiken. Als je veel onderweg bent, raden we je aan naar de Bluetooth functie te kijken, want die kan je het leven gemakkelijker maken. Wil je de koptelefoon echter alleen achter een bureau of voor de TV gebruiken, dan is de bekabelde verbinding volkomen voldoende.

Microfoon

De meeste headsets hebben een ingebouwde microfoon. Deze is ofwel aan de hoofdband of aan de kabel bevestigd. Zo kun je de koptelefoon gebruiken voor gesprekken, videoconferenties of online spelletjes.

Er zijn echter ook modellen die zonder microfoon komen en alleen geluid uitzenden. Voor zo’n model kun je een extra microfoon kopen als je later besluit er een bij te nemen. Helaas heb je dan nog meer kabels bij je en is de hanteerbaarheid beperkt. We raden aan headsets met een microfoon te kopen, tenzij je zeker weet dat je er geen nodig hebt.

Zo heb je een breed scala aan gebruiksmogelijkheden en kun je de koptelefoon voor verschillende activiteiten gebruiken. Je bespaart later ook geld als je besluit een microfoon te kopen en het kabeldrama te vermijden.

Frequentie

Goede headsets bestrijken het frequentiegebied van 20 tot 20.000 hertz, dat boven het waarnemingsniveau van de mens ligt. Wat echter van belang is voor headsets, is het bereik tussen 50 en 10.000 hertz, dat bijna alle modellen bestrijken.

Om de luisterervaring spannend te maken, moet het frequentieschema op een badkuip lijken.

Het is ook belangrijk dat de frequentierespons gelijkmatig is. Dit voorkomt dat het volume ongelijk is bij verschillende frequenties.

Men heeft het vaak over een badkuipklank, omdat veel mensen de lage tonen (bass) en de hoge tonen (treble) willen benadrukken. Zo wordt de muziekervaring spannend en niet eentonig. Je kunt uit zogenaamde frequentiediagrammen opmaken hoe de frequentierespons er voor bepaalde hoofdtelefoons uitziet.

Bij de aanschaf moet je je bewust zijn van het gebruiksgebied waarvoor je de koptelefoon wilt. Als het voor muzikale activiteiten is, moet je vooral letten op het frequentiediagram en zelf bepalen welke gebieden de hoofdtelefoon moet benadrukken.

Natuurlijk hangt de keuze ook af van je persoonlijke smaak. Als een sterke bas belangrijk voor je is, dan moet je hoofdtelefoon vooral het lage frequentiebereik benadrukken.

Besluit: Welke soorten headsets zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een koptelefoon wilt kopen, zijn er drie soorten producten waaruit je kunt kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Headset Over-Ear Natuurlijk en ruimtelijk geluid Pasmaat moet juist gekozen worden
Headset On-Ear Kleiner dan Over-Ear maar met hetzelfde geluid Beperkt draagcomfort
Headset In-Ear Compact en klein Risico op gehoorbeschadiging

Als je meer over deze headsets wilt weten, hebben we in de volgende hoofdstukken informatie voor je samengesteld.

Headset Over-Ear

Over-ear headsets hebben een hoofdband en grote kussentjes die om het oor gewikkeld worden. Het contactoppervlak verdeelt de druk beter, wat bijdraagt tot het comfort bij langdurig dragen. De grote drivers kunnen de tonale bandbreedte vergroten en zo het klankbeeld verbeteren.

Vooral door de lucht tussen het kussen en de oorschelp wordt het geluid als natuurlijker en ruimtelijker ervaren. Een nadeel is zeker dat deze koptelefoon groter en zwaarder is. Dit maakt het moeilijker om hem mee te nemen als je onderweg bent. Bij dit type koptelefoon moet je er ook op letten dat hij goed past.

Als het te strak zit, kan het een onaangenaam gevoel van druk geven. Als hij te breed is, bestaat het gevaar dat hij wegglijdt, wat de luisterervaring beïnvloedt.

Voordelen
 • Bredere geluidsbandbreedte
 • Comfort bij langdurig dragen
Nadelen
 • Gewicht en maat
 • Vind de juiste pasvorm

Conclusie: Zoek je een koptelefoon die je lang kunt dragen en die een helder geluidsbeeld geeft, kijk dan eens naar de over-ear modellen.

Hoofdtelefoon On-Ear

On-ear hoofdtelefoons hebben ook een hoofdband en iets kleinere kussentjes dan over-ears. Dit betekent dat ze niet het hele oor bedekken, maar erop rusten. Dit maakt dit type lichter en gemakkelijk mee te nemen.

Net als de over-ear hoofdtelefoon produceert de on-ear natuurlijke en ruimtelijke klanken en is hij vooral geschikt voor stemweergave en klassieke en jazz opnamen. De on-ear pasvorm kan echter een oncomfortabel draaggevoel veroorzaken als hij lange tijd gedragen wordt.

Door de anatomie en het ontwerp van het model kunnen de kussentjes te hard op de oren drukken of eraf glijden. Een ander nadeel is dat als de schelpen niet goed passen, er veel geluid verloren kan gaan. Zo neemt je geluidskwaliteit af, je hoort meer omgevingsgeluid en je buurman zal klagen over je geluiden.

Voordelen
 • Gewicht en grootte
 • Goed geluid voor stemweergave
 • klassiek en jazz
Nadelen
 • Beperkt draagcomfort
 • Geen helder geluid bij verkeerde pasvorm

Conclusie: Zoek je een hoofdtelefoon die je gemakkelijk mee op pad kunt nemen zonder aan geluidskwaliteit in te boeten, dan raden we de on-ear modellen aan.

Hoofdtelefoon In-Ear

In-ear hoofdtelefoons zijn de kleinste soort en kunnen op verschillende plaatsen gebruikt worden. Ze hebben geen hoofdband en zijn daarom bijzonder geschikt voor sport. De moderne modellen hebben een goede grip, ook tijdens het rennen of joggen, en vallen niet uit.

Bovendien zijn ze compact op te bergen en passen ze in elke broekzak. Omdat ze direct in de gehoorgang worden gestoken, heeft de hoofdtelefoon weinig energie nodig om het juiste volume te bereiken.

Ze zijn bijzonder goed in het benadrukken van diepe bassen. Bovendien kan geluid van buitenaf geïsoleerd worden, ervan uitgaande dat de in-ears goed in het oor zitten en de gehoorgang afsluiten.

Het nadeel is dat dit type koptelefoon heel dicht bij het trommelvlies zit en bij hoog volume gevaar voor gehoorbeschadiging oplevert. Bovendien kan de isolatie van buitengeluiden in het openbaar gevaarlijk zijn als je het verkeer niet kunt horen.

[/cross_list]

Voordelen
 • Klein en compact
 • Goede grip voor sport
 • Sterk basbereik, vooral voor hip-hop en pop
Nadelen

Gevaar voor gehoorbeschadiging; Isolatie gevaarlijk in het verkeer

Conclusie: Zoek je een koptelefoon die je voor sport kunt gebruiken en tegelijk een sterke bas weergeeft, blader dan eens door de in-ear modellen.

Gids: Veelgestelde vragen over koptelefoons in detail beantwoord

Voordat je een koptelefoon koopt, willen we je onderweg wat nuttige informatie geven. Lees de relevante vragen in deze gids door en maak je aankoopbeslissing gemakkelijker.

Wat is een koptelefoon?

Een koptelefoon bestaat uit een combinatie van een koptelefoon en een microfoon en wordt direct op het hoofd bevestigd. Het stelt je in staat om in twee richtingen te communiceren door te luisteren en te spreken. De koptelefoon kan handsfree gebruikt worden en met andere toestellen verbonden worden. Je vindt meestal een volumeregelaar op de aansluitkabel of op de hoofdtelefoon zelf.

Headset-1

De koptelefoon is een combinatie van hoofdtelefoon en microfoon. Door hem op andere toestellen aan te sluiten, kun je handsfree met anderen communiceren.
(Image source: Petr Macháček / unsplash)

Hoofdtelefoons worden vooral gebruikt voor videoconferenties, gamen of telefoneren. Hij wordt ook vaak op werkplekken gebruikt om naar muziek te luisteren, maar ook om tegelijk gesprekken aan te nemen zonder het toestel te wisselen.

In call centers of bij de klantenservice worden ze gebruikt zodat de medewerker tegelijk informatie voor de klant in de computer kan opzoeken zonder het gesprek te onderbreken.

Bluetooth headsets geven je de vrijheid om door de kamer te zwerven terwijl je aan het bellen bent. Je wordt niet tegengehouden door een kabel en kunt tegelijk met andere activiteiten aan de slag. Ook hoef je geen extra adapters te kopen om je met apparaten te verbinden, want de verbinding is draadloos.

Op welke apparaten kan ik een koptelefoon aansluiten?

In principe kan de koptelefoon op alle toestellen aangesloten worden, zolang ze maar een USB of jack aansluiting hebben. Dit kan een computer zijn, een mobiele telefoon of spelconsoles zoals de Xbox, PS4 of Nintendo Switch. Je moet altijd nagaan welke aansluitingen deze toestellen hebben en of de koptelefoon ermee compatibel is.

Tegenwoordig zijn er steeds meer apparaten waarmee je je koptelefoon via Bluetooth kunt koppelen.

Dit is vooral handig als je je vrij door de kamer wilt bewegen. Als je je toestel niet rechtstreeks via Bluetooth met de koptelefoon kunt verbinden, raden we je aan een Bluetooth adapter te kopen. Je kunt dit via de USB ingang op het apparaat aansluiten. Op deze manier koppel je je koptelefoon indirect met het toestel via deze adapter.

Welke soorten headsets zijn er?

De koptelefoon kan bedraad zijn, via Bluetooth werken of beide functies hebben. De laatste optie is vooral aan te bevelen als je veel onderweg bent en geen kabelzooi wilt hebben, maar de koptelefoon ook thuis gebruikt.

Sommige modellen worden geleverd met een microfoon, andere zonder, maar je kunt altijd een microfoon als optie kopen. De microfoon zit ofwel op de kabel, waar je ook de volumeregelaar vindt, of vast aan de koptelefoon.

Je kunt hem op de juiste hoogte voor je mond instellen en opvouwen als je hem niet gebruikt, zodat hij niet in de weg zit. Er zijn ook on-ear en over-ear headsets, die een hoofdband hebben, en in-ear headsets, die in het oor gestoken worden. Deze kunnen verschillende aansluitingen hebben, jack, USB of Bluetooth.

Headset-2

Hoofdtelefoons zijn er in verschillende stijlen. Met draad of draadloos, met of zonder microfoon, alles is hier inbegrepen. Vind de juiste koptelefoon voor jou die bij je levensstijl past.
(Image source: Jordan Cormack / unsplash)

Welk model bij je past hangt af van waar je je koptelefoon voor wilt gebruiken. Voor het sporten is het een goed idee om een in-ear koptelefoon met Bluetooth verbinding te kopen, zodat je je vrij kunt bewegen. Voor de werkplek zijn on- en over-ears met microfoon comfortabeler om te dragen en ze kunnen gebruikt worden voor gesprekken, videoconferenties of het luisteren naar muziek.

Wat kost een koptelefoon?

De kosten van een koptelefoon variëren naargelang het merk, de kwaliteit en de extra mogelijkheden. Er is dus geen algemene prijsklasse. Ruisonderdrukkende hoofdtelefoons zijn meestal duurder dan gewone hoofdtelefoons vanwege hun technologie. Je vindt modellen voor 40 euro en meer, maar ook voor meer dan 300 euro.

Zelfs in-ear hoofdtelefoons kunnen zo weinig als 15 euro kosten of in de drie-cijferige range gaan. Gaming headsets beginnen bij een prijs van 25 euro, maar kunnen ook in de honderden lopen. Je moet er altijd op letten dat deze headsets compatibel zijn met je spelconsoles, zodat je ze gemakkelijk kunt koppelen.

Hoofdtelefoons met goede geluidskwaliteit vind je voor 80 euro. Maar er zijn ook veel duurdere modellen.

Gemiddeld vind je koptelefoons met een goede geluidskwaliteit voor rond de 80 euro. Wil je de nieuwste technologie en een mooi ontwerp, dan moet je bereid zijn meer te betalen. De goedkopere modellen hebben meestal een slechtere geluidskwaliteit en zijn gemaakt van teer materiaal dat snel kan breken.

Welke hoofdtelefoon je moet kopen hangt af van waar je hem voor nodig hebt. Voor activiteiten waarbij goede geluidskwaliteit en comfort belangrijk zijn, raden we aan iets meer te investeren. Maar als je een koptelefoon alleen nodig hebt voor af en toe gebruik, kan een goedkoper model prima voldoen.

Wat is een alternatief voor de koptelefoon?

Als je een alternatief zoekt voor een koptelefoon, kun je op zoek gaan naar een gewone koptelefoon en een aparte microfoon kopen. Dit wordt vooral gedaan in de muziekindustrie of op streaming platforms, omdat de opnamekwaliteit van deze afzonderlijke microfoons beter is dan die van de geïntegreerde.

Headset-3

Als je een betere opnamekwaliteit nodig hebt, raden we je aan een aparte microfoon te kopen. Deze kan op verschillende hoofdtelefoons worden aangesloten, maar is veel beter dan de ingebouwde microfoons.
(Image source: Will Francis / unsplash)

Als opnamekwaliteit en een goede microfoon belangrijk voor je zijn, dan raden we je aan een eenvoudige koptelefoon aan te schaffen en te investeren in een aparte microfoon. Je krijgt nauwkeurige stemopnamen. Je kunt de hoofdtelefoon ook apart gebruiken. Als je echter beide functies in één toestel wilt hebben, zijn headsets de juiste keuze.

Hoe sluit ik mijn koptelefoon goed aan?

In de volgende paragrafen leer je hoe je je koptelefoon kunt aansluiten op een Xbox, PS4, computer, TV en Nintendo Switch.

Xbox One

Als je je koptelefoon op je Xbox One wilt aansluiten, kun je dat rechtstreeks via de controller doen. Steek de stekker in de poort en klaar is Kees. Met deze optie is het echter wat onhandig om het volume te regelen, want je moet naar de instellingen gaan.

De Xbox One ondersteunt geen Bluetooth headsets.

Om het volume gemakkelijker te regelen kun je een stereo hoofdtelefoon adapter aansluiten op de USB ingang van de controller en dan je hoofdtelefoon toevoegen. Zo kun je gemakkelijk het volume regelen en de microfoon aan- en uitzetten via de adapter. Tot nu toe ondersteunt de Xbox One geen koptelefoonverbinding via Bluetooth.

Als je al een draadloze koptelefoon hebt, moet je een Bluetooth adapter op je console aansluiten en je koptelefoon ermee verbinden. Dit is de enige manier om je Bluetooth koptelefoon met de Xbox One te koppelen.

PS4

Je kunt je koptelefoon op twee manieren op de Playstation 4 aansluiten, via een kabel of via Bluetooth. Je kunt je bedrade koptelefoon gewoon op je controller aansluiten via de jack ingang. Dan kun je naar de instellingen gaan en op de optie Audio Devices drukken. Je zou nu de vermelding Headset connected to controller moeten zien, wat betekent dat je koptelefoon met succes gekoppeld is.

In de instellingen kun je ook het volume en de balans naar wens instellen. Als je je koptelefoon op de PS4 wilt aansluiten, moet je nagaan of hij compatibel is met de console. Helaas kunnen niet alle headsets draadloos met de Playstation 4 verbonden worden.

Als hier alles in orde is, kun je naar de instellingen op je console gaan en naar Bluetooth apparaten navigeren. Zet dan je koptelefoon aan en start het koppelingsproces (hoe je dit doet kun je lezen in de gebruiksaanwijzing). Nu moet de naam van je koptelefoon op je console verschijnen en kun je de twee toestellen koppelen.

PC

Het aansluiten van je koptelefoon op je computer is vrij eenvoudig. Steek de jacks of de USB connector in de daarvoor bestemde poort op de PC (aan de voor- of achterkant van de computer). Als je koptelefoon twee aansluitingen heeft, is de groene aansluiting voor de koptelefoon en de rode voor de microfoon.

Als je geen jack aansluiting op je computer hebt, kun je ook een adapter kopen en je koptelefoon op deze manier op de PC aansluiten. Als alternatief kun je een koptelefoon met een USB verbinding kopen.

Met moderne computers kun je je koptelefoon ook via Bluetooth koppelen. Zet de koppelingsfunctie op je koptelefoon aan en zoek je toestel in je Bluetooth instellingen. Het zou dan automatisch verbinding moeten maken met de audioweergave. Is dat niet het geval, controleer dan of je koptelefoon in de geluidsinstellingen geselecteerd is om het geluid af te spelen.

TV

Bedrade headsets kunnen alleen op TV’s worden aangesloten als ze ingebouwde hoofdtelefoonaansluitingen hebben. Als je TV dat niet doet, kun je proberen de USB poort te gebruiken, maar dat hangt af van het TV model. Als je TV een composiet AUDIO uitgangsaansluiting heeft, kun je een stereo-ontvanger op deze aansluiting aansluiten en dan je koptelefoon op deze ontvanger aansluiten (via een kabel of draadloos).

Als je een stereo-ontvanger voor draadloze koptelefoons op de composiet audio-uitgang van de TV aansluit, kan het nodig zijn de interne TV luidspreker uit te schakelen.

De meeste moderne TV’s hebben een Bluetooth functie waarmee je je draadloze koptelefoon kunt verbinden. Ga hiervoor naar de instellingen van je TV en navigeer naar de Bluetooth apparaten (de naam varieert naargelang het TV model). Start dan het koppelingsproces op de koptelefoon, selecteer je toestel op de TV en de verbinding is tot stand gebracht.

Nintendo Switch

Op dit moment kun je je koptelefoon op de Nintendo Switch aansluiten via de jack of indirect via Bluetooth, maar alleen om te luisteren en zonder microfoon. Je moet er ook op letten dat je bedrade koptelefoon compatibel is met de Switch.

Je 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting bevindt zich direct op de handset van de Switch, naast de geheugenkaartsleuf. Steek daar je koptelefoonaansluiting in en het geluid gaat door je koptelefoon. Als je je draadloze koptelefoon op de Nintendo Switch wilt aansluiten, heb je een USB ontvangermodule nodig, die je op het dock van je spelcomputer moet aansluiten.

Je verbindt dan je koptelefoon via Bluetooth met deze ontvangermodule en zo indirect met de Nintendo Switch.

Hoe maak ik een koptelefoon schoon?

Om de geluidskwaliteit en de microfoon van je koptelefoon op peil te houden, moet je je koptelefoon regelmatig schoonmaken. Hier leggen we uit hoe je dat goed doet.

Reinigen van on- &amp Over-ear hoofdtelefoons

 1. Veeg je hoofdtelefoon lichtjes af met een droge vezeldoek. Dit zal licht vuil verwijderen.
 2. Kussendoppen: Als je koptelefoon model verwijderbare kussentjes heeft, haal ze dan van de oortjes. Veeg ze af met een vochtige doek en een mild afwasmiddel. Laat ze volledig drogen. Als je de kussendoppen niet kunt verwijderen, zorg dan dat je zo weinig mogelijk water gebruikt.

  Belangrijk: Gebruik zo weinig mogelijk water en gebruik geen detergenten. Ze kunnen het materiaal en de elektronica beschadigen.

 3. Hoofdband: Maak de buitenkant van de hoofdtelefoon alleen schoon met een zachte, licht vochtige doek en zonder afwasmiddel. Voor moeilijke plekken kun je wattenstaafjes gebruiken. Pas op dat je geen vuil naar binnen duwt, vooral rond de oorschelpen. Droog de hoofdband met een doek.

Reinigen van in-ear headsets

 • Siliconen oorstukjes: Verwijder de hulpstukken en maak ze schoon onder warm stromend water. Verwijder hardnekkig vuil met je vingers. Droog af met een zachte doek en zet ze weer op.
 • Luidsprekergrille: Als er vuil op het luidsprekergrille zit, probeer het dan te verwijderen met een tandenstoker (niet erin drukken!). Als alternatief kun je lijm gebruiken en het vuil voorzichtig “uitsteken”. Als je vreemde voorwerpen vindt (bijvoorbeeld zandkorrels), kun je ze met een fijn borsteltje wegvegen.

Belangrijk: Gebruik nooit water of alcohol op in-ear hoofdtelefoons!

 • Stevige hulpstukken: Vaste hulpstukken (bijvoorbeeld AirPods) kunnen met een zachte doek afgeveegd worden. Nogmaals, gebruik geen vloeistof of afwasmiddel.

Waarom werkt mijn koptelefoon niet goed?

Als je koptelefoon problemen heeft, kun je proberen ze zelf te verhelpen. We hebben enkele mogelijke oplossingen geselecteerd om je te helpen met je problemen.

De ene kant is stiller/luider dan de andere kant

 • Maak je koptelefoon goed schoon en controleer opnieuw of het probleem aanhoudt.
 • Probeer de geluidsbalans op je toestel zo in te stellen dat het volume juist verdeeld wordt.
 • Als dit defect te wijten is aan het wisselcontact, dan hoef je alleen de koptelefoon te vervangen. Als je nog garantie hebt op je koptelefoon, kan dit de kosten dekken.

Apparaat wordt niet herkend

 • Probeer de stekker van de koptelefoon uit het stopcontact te halen en er weer in te steken.
 • Controleer ook de instelling op je toestel om te zien of het geluid via de koptelefoon afspeelt.
 • Steek de koptelefoon in een ander apparaat en probeer hem daar uit. Het kan een defect in de koptelefoon zelf zijn en moet gerepareerd worden.

De koptelefoon maakt veel lawaai

 • Controleer eerst of je koptelefoon goed is aangesloten.
 • Test verschillende aansluitingen (indien beschikbaar).
 • Controleer de instellingen van je toestel (bijvoorbeeld niveau, geluidsweergave, geluidsbalans).
 • Als het probleem met de koptelefoon zelf is, moet hij vervangen worden.

Beeldbron: Drobot/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies