Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

57Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote hengel test 2021. Hier presenteren we alle visrillen die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hengel voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een visreel koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In principe worden er twee verschillende soorten visreels verkocht. Dit zijn een stationaire haspel en een multi haspel. In de meeste gevallen ben je goed uitgerust met een stationaire haspel.
 • Stationaire reels zijn echte allrounders en ideaal voor zowel beginners als gepassioneerde vissers. Een multiriem is de juiste keuze als je op vis jaagt met echt zwaar tuig.
 • De rem is een van de belangrijkste onderdelen van een visreel. Je kunt kiezen tussen een voorrem, een achterrem en een vechtrem.

Hengel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een visreel koopt

Wat zijn de verschillende visreels?

Hengelhaspels zijn een bijzonder belangrijk onderdeel van elke visuitrusting. Er is een basisonderscheid tussen stationaire haspels en multi-haspels, waarbij de stationaire haspel gebruikelijker is.

zijn vaste visreels waarop de vislijn over de hengel wordt gewonden. De lijn glijdt van de spoel als hij geworpen wordt, en wordt dan met behulp van een lijnvanger weer opgewonden.

Wist je dat je je visreel kunt impregneren met geweerolie of siliconenolie?

Voordat je je reel in contact brengt met zout water, moet je hem impregneren met olie. Dit geldt vooral voor aluminium onderdelen. Spoel de haspel na gebruik grondig met zoet water, droog hem af en impregneer hem opnieuw.

Eenvoudig gezegd zijnvrijloopspoelen een verdere ontwikkeling van stationaire spoelen, omdat ze ook een geïntegreerd vrijloopmechanisme hebben. Als dit geactiveerd is, kan de vis zonder weerstand lijn van de reel trekken.

In principe is de capsulehaspel ook een haspel met vrije spoel, waarin de vislijn onder een omhulsel wordt opgewonden. Capsule reels zijn ideaal voor het vissen op wilde plaatsen, want er kunnen geen plantendelen in de reel verstrikt raken. Bovendien kunnen capsule haspels met één hand bediend worden.

Voor het wijdverbreide spinvissen worden spinrollen gebruikt, die speciaal ontworpen zijn voor de voortdurende belasting van het actief vissen met kunstaas. Meestal zijn spinrollen stationaire spoelen, maar het kunnen ook kleine multi-spoelen zijn.

Met de Multi spoel de vislijn wordt parallel aan de hengel opgehaspeld. Als het kunstaas geworpen wordt, draait de spoel steeds mee, wat het belangrijkste verschil is met een stilstaande spoel. Er is echter altijd direct contact tussen de reel en het kunstaas.

Person hält Angelrute

Hengelhaspels horen bij elke basisuitrusting voor de hengelsport. Er zijn verschillende soorten visreels, zoals stationaire reels of multi-reels. (Foto: Free-Photos / pixabay.com)

Lichtgewicht multi-reels, zogenaamde baitcasters, zijn nu ook populaire visreels voor de binnenwateren.

De juiste keuze van een visreel is essentieel, want ze zijn heel verschillend in gebruik. Bovendien heeft de gebruikte hengel een aanzienlijke invloed op de werpafstand en de draaikarakteristieken bij het vissen.

Wanneer is een stationaire haspel de juiste keuze voor jou?

Stationaire haspels zijn echte allrounders.

In veel gevallen ben je heel goed uitgerust met een stationaire haspel. De bediening van stationaire haspels is betrekkelijk eenvoudig en kan snel geleerd worden. Dankzij de lijnvanger raakt de vislijn zelden in de knoop. Stationaire reels zijn daarom ideale visreels voor beginners.

Met een vrijloopreel heb je ook het voordeel dat je niet vlak naast de hengel hoeft te staan als je beet hebt. Dankzij het vrijloopmechanisme kan de vangspiegel moeiteloos lijn van de spoel trekken tot je op de reelrem drukt om hem te laten landen.

Wanneer is een multi reel de juiste keuze voor jou?

Oorspronkelijk werden multiriemen vooral gebruikt voor zeevissen of trollen. Tegenwoordig worden ze echter ook steeds meer in de binnenvisserij gebruikt om op echt grote vissente vissen.

Door hun grote stabiliteit zijn de multi reels bij uitstek geschikt voor het gebruik van zwaar vistuig.

Een ander voordeel van multi-reels is dat je een directe verbinding hebt van de visreel naar het aas of de vangst. Het hanteren van multi-spoelen is echter iets ingewikkelder dan met stationaire spoelen.

Tot de sterke punten van multi reels behoren voordelen als grote stabiliteit en directe verbinding tussen hengel en kunstaas.

Multi-reels hebben een hoge stabiliteit en zijn daarom geschikt voor het vissen op grote vis. (Bron: 123rf.com / 34533919)

Hoeveel kost een visreel?

De prijzen voor visreels hebben een groot bereik. Ze zijn vaak sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte haspelonderdelen.

De goedkoopste visreels op de markt zijn al verkrijgbaar vanaf 20€. Toch kunnen deze al voldoende goede kwaliteit bieden voor beginners. Je moet rekenen op een prijs tussen € 50 en € 100 voor een middenklasse hengel. Kwalitatief goede visreels kunnen tot €250 kosten.

Let bij het kopen van een visreel ook op het materiaal. Er zijn veel keuzemogelijkheden, van aluminium tot magnesium, dat ook een grote rol speelt in duurzaamheid en functionaliteit.

Besluit: Welke soorten visreels zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten visdreggen onderscheiden

 • Stationaire haspel
 • Vermenigvuldigingsspoel
 • Vliegenhaspel

Door de bouwwijze zijn de respectieve functies en toepassingsgebieden van deze visrillen verschillend. Er zijn dus voordelen en nadelen aan elk van deze soorten constructie. Afhankelijk van het beoogde gebruik, de voorkeur en de te vangen vis, is een bepaalde reel het meest geschikt voor je.

In het volgende gedeelte leggen we kort de verschillen uit tussen de afzonderlijke soorten visreels, zodat je zelf kunt beslissen welke visreel het beste bij jou en je beoogde gebruik past. We vergelijken ook de voor- en nadelen van elk type.

Hoe werkt een stationaire haspel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De stationaire haspel is de meest gebruikte hengel. Met behulp van een kogellager wordt de draaiing van de zwengel overgebracht op de zitting van de haspel en zo op de lijn. Afhankelijk van de richting waarin de zwengel gedraaid wordt, kan de lijn opgewonden of afgewikkeld worden.

Voordelen
 • Flexibel en eenvoudig
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Niet geschikt voor zwaar kunstaas

De heuvel kan na het werpen neergeklapt worden om de lijn vrij te laten lopen en weerstand te voorkomen. Dit maakt de kans veel groter dat de vissen zullen bijten.

Het aantal kogels in de kogellager is geen kwaliteitscriterium en moet bij aankoop dus buiten beschouwing gelaten worden.

Afhankelijk van het model zit de rem aan de achterkant of aan de kop van de visreel. Verschillen kunnen hier verwaarloosd worden. Zowel de vrije-spoelhaspel als de spinhaspel zijn slechts verdere ontwikkelingen van de stationaire haspel en zijn dus geen op zichzelf staande vissershaspels.

Hoe werkt een vermenigvuldigingsspoel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het grootste verschil tussen een meerspoelhaspel en een vaste spoelhaspel is de constructie. De haspel werkt met behulp van een overbrengingsverhouding waarmee de spoel sneller kan worden opgewonden door aan de slinger te draaien. Dit maakt verhoudingen mogelijk die groter zijn dan de gebruikelijke 1:1 overbrengingsverhouding.

Voordelen
 • Geschikt voor zwaar kunstaas en montages
Nadelen
 • Raken gemakkelijk in de knoop
 • Relatief duur

De multiplier reel, ook wel multi reel genoemd, kan in twee verschillende soorten verdeeld worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gewone multi reels en baitcaster reels. Gewone reels worden meestal vanuit een boot geworpen.

De overbrengingsverhouding moet altijd gekozen worden in overeenstemming met de visplek en de te vangen vis.

Baitcasters worden meestal gebruikt voor het spinvissen. Zowel de baitcast reel als de elektrische reel zijn slechts verdere ontwikkelingen van de multiplier reel en dus geen op zichzelf staande soorten vissershaspels.

Hoe werkt een vliegenhaspel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De vliegenhaspel, of Nottingham reel, wordt vooral gebruikt bij het vliegvissen. Deze reel is een van de allereerste visreels. In principe bestaat de vliegenreel alleen uit een spoel waarop de slinger direct bevestigd is en een lijn die erop gewikkeld wordt.

Voordelen
 • Geschikt voor vliegvissen
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • Niet geschikt voor de moderne visserij

De Nottingham reel heeft noch een remsysteem, noch een verhoogde overbrengingsverhouding. De vliegenreel is heel eenvoudig van constructie en wordt voor de moderne visserij niet gebruikt vanwege de ongemakkelijke hanteerbaarheid.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om visreels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om visreels te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Lijncapaciteit
 • Overbrengingsverhouding
 • Remsysteem

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Angelrolle Nahaufnahme

Afhankelijk van de doelvis moet je letten op de juiste sterkte en lengte van de lijn die op je visreel gespoeld kan worden. (Foto: LUM3N / pixabay.com)

Lijncapaciteit

Bij het kopen van een hengel moet je rekening houden met de lijncapaciteit. Meestal geven producten aan hoeveel meter lijn van welke sterkte op de spoel past.

Wist je dat je met een gevlochten lijn beter beetgevoel hebt?

Vanaf een bepaalde waterdiepte zul je aanbeten veel beter voelen aan een gevlochten lijn dan aan een monofilament lijn. Tegelijk heb je minder rek in de lijn. Bij harde aanbeten kan dit leiden tot het verlies van de vis. Daarom is het de moeite waard er een fluorcarbon of monofilament leader aan toe te voegen.

Er zijn hier geen standaardmaten. Het is belangrijk dat je voldoende vislijn van de gewenste sterkte (afhankelijk van de beoogde vis) op je toekomstige visreel kunt spoelen.

Soms wordt de capaciteit van de lijn ook in Lb/Yds gegeven. Met de gebruikelijke omrekeningen kun je ook de maximale lengte van de vislijn berekenen die op de spoel past.

Kijk ook of er al een geschikte vislijn in de molen zit, of dat je de lijn apart moet kopen.

Overbrengingsverhouding

De overbrengingsverhouding beschrijft het aantal omwentelingen dat de spoel maakt per omwenteling van de slinger. Afhankelijk van het gebruikte kunstaas en het seizoen zijn andere verhoudingen optimaal.

Hengelhengels met een gemiddelde overbrengingsverhouding zijn allrounders die eigenlijk in bijna alle situaties gebruikt kunnen worden.

Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen lage overbrengingsverhoudingen (3.8:1 tot 4.8:1), gemiddelde overbrengingsverhoudingen (5.0:1 tot 5.8:1) en hoge overbrengingsverhoudingen (6.0:1 en hoger).

Remsysteem

De remsystemen zijn een elementair onderdeel van hengels. Voor stationaire spoelen wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende remsystemen

 • Voorrem
 • Achterrem
 • Gevechtsrem

In het algemeen kan de voorrem gevoeliger afgesteld worden, terwijl de achter- en tegenremmen gemakkelijker te bedienen zijn omdat ze aan het onderste uiteinde van het versnellingshuis bevestigd zijn. Intussen bieden steeds meer fabrikanten visreels aan die met alle drie de remsystemen zijn uitgerust, waardoor ze ideaal zijn voor alle gevallen.

Er zijn twee verschillende remsystemen voor multirollen: De sterrem en de schijfrem.

Sterremmen worden veel gebruikt en zijn minder duur dan schijfremmen. Deze hebben op hun beurt een grotere remkracht, wat vooral belangrijk is bij het vissen op echt vette vis.

Beeldbron: Pixabay.com / annca

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies