Een horloge zegt meer over jouw persoonlijkheid dan je misschien denkt.
Laatst bijgewerkt: 04-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Verzorging en punctualiteit. Deze twee concepten zijn gerelateerd aan het heren horloge en dus aan iedereen die er één draagt. Een horloge zegt meer over jouw persoonlijkheid dan je misschien denkt. Bovendien zijn er in Nederland zoveel horloges te vinden, als dat er mensen zijn. Een heren horloge is een verrijkende aanvulling op jouw outfit.

De geschiedenis van het polshorloge is interessant en ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Soldaten vonden het onhandig, om steeds het zakhorloge tevoorschijn te moeten halen om de tijd te weten. Ze bonden ze daarom vast nabij hun pols, om vaker en gemakkelijker op hun horloge te kijken.
Belangrijk om te weten

 • De meeste mannen dragen hun horloge om hun linker pols. Dit schijnt voortgekomen te zijn uit het feit dat het grootste deel van de bevolking rechtshandig is. Terwijl je een taak omhanden hebt aan je rechterhand, kun je de tijd zien op je linker.
 • Ondanks dat iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon bij zich draagt waarop de tijd te zien is, blijft een horloge deel uitmaken van het straatbeeld en modebeeld. Technologiebedrijven hebben zelfs smart watches ontwikkeld die de connectie met de telefoon maken.
 • Zwitserland is het meest erkende land als het gaat om de fabricage van horloges. Het polshorloge is niet ontstaan in dit bergachtige land, maar er is wel een enorme industrie opgebloeid.

Onze selectie: De beste heren horloges op de markt

Horloges voor mannen zijn er in allerlei soorten en prijsklassen. Van een paar tientjes tot miljoenen euro’s. Zo zijn er informele, plastic heren horloges, elegante uitvoeringen en die met goud en diamanten. Voor iedere man en iedere smaak is er wel een horloge te vinden. Het aanbod is immens. Hieronder laten we je onze selectie van de 4 beste heren horloges zien, die momenteel op de markt zijn. Welke vind jij het mooist?

Eerdere Aanbevelingen

Het beste heren horloge met een sportieve look

Het digitale horloge van Casio geeft je een sportieve look. Het horloge heeft een zwarte band die is gemaakt van kunststof. Het wordt aangedreven door een accuraat quartz uurwerk. Hierdoor wordt de tijd heel nauwkeurig weergeven. Casio staat voor kwaliteit, functionaliteit en technologische ontwikkelingen. Het ontwerp van het heren horloge is eenvoudig, maar ook mooi en degelijk. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend in orde.

Het beste heren horloge in een modern smartwatch jasje


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Het klassieke en elegante horloge van Garmin komt in een modern smartwatch jasje met activity tracking dat onder andere je hartslag, stappen, calorieën, stresslevel en slaapritme meet. Het toont daarnaast binnenkomende berichten en notificaties van je smartphone. Uitgebreide berichten zijn te lang, dus die zul je nog even op je telefoon moeten checken. Het is een mooi horloge dat je ook nog eens uitdaagt om vaker de trap te nemen.

Onze favoriete luxe heren horloge

Het horloge uit de Hugo Boss Grand Prix serie is een stijlvol en sportief horloge met een luxe uitstraling. Het heeft mineraalglas, een blauwe wijzerplaat en een stalen horlogekast met een kastdiameter van 44 mm. Het horloge valt op dankzij het prachtige design. Menig persoon zal zijn of haar oog op het ontwerp laten vallen. Hugo Boss staat voor kwaliteit, elegantie en oog voor details. Door het dragen van dit horloge zul je je helemaal de man voelen, daar zijn we van overtuigd.

Het heren horloge met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Ben je op zoek naar een stijlvol en luxe horloge, maar wil je daar niet direct de hoofdprijs voor neerleggen? Dan is het AR2448 heren horloge van Emporio Armani iets voor jou. Het is een echte eye-catcher, voor een relatief zeer schappelijke prijs. Het horloge heeft een quartz uurwerk. De kast is gemaakt van roestvrij staal en heeft een diameter van 43 mm. We waren positief verrast: Het horloge ziet er in het echt nog mooier uit op de plaatjes.

Shopgids: Alles wat je moet weten over het heren horloge

Vanaf de Eerste Wereldoorlog, aan het begin van de 20e eeuw, is er meer dan een eeuw aan wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen voorbij gegaan. Dit is terug te zien in de evolutie van het polshorloge voor heren. Ze zijn erg veranderd en sterk verbeterd, sinds de soldaten zich het klokkijken makkelijker maakten. Momenteel zijn het echte kwaliteitsmechanismen en luxe artikelen.

De meeste mannen dragen hun horloge om hun linker pols.

Mechanische heren horloges zijn complex en doorgaans zeer elegant.
(Bron: Gstockstudio: 37821359/ 123rf.com)

Een heren horloge onderscheidt zich van andere arm- en handsieraden, doordat het ook nog eens heel praktisch is. Vaak kun je aan de hand van een horloge iemands persoonlijkheid aflezen. Het geeft de indruk dat de drager van een heren horloge een georganiseerde, verzorgde en punctuele man is.

Wat zijn de voor- en nadelen van het dragen van een heren horloge?

We leven in een veeleisende samenleving, waarin het imago belangrijk is. Daarom is het zinvol om te investeren in kleding, accessoires en instrumenten die een positieve eerste indruk achterlaten. Wanneer je een heren horloge draagt, wek je de indruk dat je van orde en netheid houdt.

Tijdens een interview of zakelijk gesprek is een heren horloge bijna onmisbaar.

Er zitten weinig nadelen aan het dragen van een heren horloge. Soms kan deze oncomfortabel zitten, omdat hij groot en zwaar is. Of hij kan niet tegen water en je zult hem dus een paar keer per dag moeten afdoen. Kies daarom een heren horloge dat aansluit bij jouw behoeften en wat jij belangrijk vindt.

Welke informatie geeft een heren horloge?

Behalve de tijd, kan een heren horloge nog veel meer soorten informatie geven aan de drager. Denk hierbij alleen al aan de slimme horloges, de zo genaamde smart watches. Deze geven bijvoorbeeld het aantal stappen en jouw hartslag weer. De wijzerplaat is één van de meest zichtbare delen van het heren horloge. Het biedt plaats aan de wijzers die de uren en minuten aangeven.

Een heren horloge geeft doorgaans ook seconden, datum en maand weer.

Heren horloge met wijzers of een digitaal horloge?

Als je een heren horloge gaat kopen, dan baseer je jouw keuze natuurlijk op jouw smaak en behoeften. Wellicht heb je de voorkeur voor een heren horloge met wijzers, of wil je liever een digitaal horloge met aanvullende functies. Alle soorten heren horloges hebben hun voor- en nadelen, ze hebben allemaal andere mechanismes.

Analoge horloges hebben een mechanisme dat twee of drie wijzers laat draaien om de tijd aan te duiden. Digitale horloges laten de tijd zien met nummers op een digitaal display, in een format met 24 of 12 uur. Het mechanische of automatische horloge is doorgaans serieuzer van aard.

Technologiebedrijven hebben zelfs smart watches ontwikkeld die de connectie met de telefoon maken.

Iemand die een heren horloge draagt, werkt een georganiseerde en punctuele indruk.
(Bron: Olegdudko: 48312403/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een kwarts en een mechanisch horloge?

Als we het over kwarts horloges of automatische horloges hebben, dan refereren we aan de aandrijving van het horloge. Een kwarts horloge draait, doordat een klein stukje kwarts steen trilt door het contact met een batterij. De trillingen duwen de wijzers van het horloge een klein stukje vooruit.

Mechanische horloges bevatten een veel complexer aandrijfmechanisme dan een kwarts horloge. Daarom zijn horlogefanaten doorgaans alleen geïnteresseerd in mechanische of automatische horloges. Mechanische horloges worden aangedreven door een complex geheel van raderen die door bewegingen van de pols in beweging worden gebracht. Of door opwinding aan de zijkant van het horloge. De minuscule tandwieltjes laten de wijzers draaien, maar altijd met een lichte afwijking.

“Kijk niet teveel op jouw horloge, maar doe hetzelfde als het horloge, ga vooruit” (Sam Levenson, Amerikaanse comedy acteur)

Mechanisch heren horloge of een kwarts, welke past bij mij?

Of een horloge nu wordt aangedreven door hem op te winden, door polsbewegingen of door een batterij, ieder horloge heeft voors en tegens. Hieronder in het overzicht leggen we het wat beter uit. Zo weet je straks het verschil tussen een mechanisch horloge en een kwarts horloge en weet je waar je voorkeur naar uitgaat.

Type horloge Voordelen Nadelen
Mechanisch horloge Gaan vaak lang mee. Zijn erg mooi gemaakt en vervuilen niet, omdat ze geen batterijen nodig hebben. Gevoeliger voor schokken en stoten. Kunnen minder precies zijn, omdat je de wijzers met bewegingen in gang zet en beïnvloedt.
Kwarts horloge Minder speling of afwijkingen dan het mechanische horloge. Zijn doorgaans veel goedkoper. Als je hem niet gebruikt, dan kan hij kapot gaan. Gebruik je een kwarts horloge niet meer? Verwijder dan de batterij.

Welke onderdelen zitten er op een heren horloge?

Op een heren horloge zitten behalve een glasplaat en een wijzerplaat vele andere onderdelen. De bezel is de ring van het horloge waarin of waaronder het horlogeglas geklemd zit. Bezels op sport- en duikhorloges kun je meestal draaien (om te navigeren). De kroon of rotor is de draaiknop aan een van beide zijden van de wijzerplaat. Je draait hieraan om het horloge op te winden. De behuizing is de romp van het heren horloge. Hierin zit het mechanisme dat het horloge in werking zet.

De veer levert energie aan het horloge en het balanswiel verandert de bewegingen van de draaiende tandwielen. De verdeler voorkomt dat de elektrische impulsen door het hele uurwerk gaan, terwijl de tandwiel aandrijving op de juiste momenten de energie van de batterij aan de tandwielen overbrengt.

De geschiedenis van het polshorloge is interessant en ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Normaalgesproken dragen mannen hun horloge aan hun linkerpols.
(Bron: Kaewsai: 54362873/ 123rf.com)

Is een heren horloge een goede investering?

Er zijn mensen die een heren horloge zien als een investering in de toekomst. Men hoopt dan dat met het verstrijken van de tijd, de waarde van het heren horloge toeneemt. Doorgaans gebeurt dit met zeer dure, mechanische horloges van prestigieuze merken. Het is echter niet zomaar een willekeurige investering. Voordat je investeert in een heren horloge, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende merken, modellen, materialen en kenmerken.

We willen in dit artikel benadrukken dat een goed heren horloge meestal zijn waarde behoudt. Maar het is zeldzaam dat een heren horloge in waarde toeneemt met het verstrijken van de jaren.

Voor het investeren in een heren horloge is de nodige kennis vereist van de sector.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn heren horloge lang meegaat?

Als je een mechanisch of automatisch horloge bezit, kun je deze beter afdoen als je gaat sporten. Zo voorkom je onnodige schokken en stoten, die het uurwerk beschadigen. Kijk ook uit met water of met hevige schommelingen in de temperatuur. Draag hem bijvoorbeeld niet tijdens het zonnebaden of in de sauna. Heren horloges met een lederen polsband houd je in topconditie door deze te verzorgen met leervet en het contact met after shave en parfums te vermijden.

Als je heren horloges spaart en ze alleen tijdens speciale gelegenheden draagt, bewaar ze dan in een droge en donkere omgeving. Het liefst in een horlogedoos, waarin de temperatuur gelijkmatig blijft. Vocht kan er namelijk voor zorgen dat het uurwerk gaat roesten. Vermijd ook onnodige blootstelling aan direct zonlicht, hiermee voorkom je verkleuringen. Maak de behuizing schoon met een zachte microvezel doek.

Wist je dat men in 1971 besloot dat ‘Made in Switzerland’ betekende, dat minimaal 50% van het horloge in Zwitserland gemaakt moest zijn?

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je beslist welk heren horloge je gaat kopen zijn er een aantal aspecten waarop je de verschillende modellen kunt vergelijken. Naast jouw smaak natuurlijk en de gelegenheid waarop je het heren horloge denkt te gaan dragen. Kleed je je meer klassiek en gesofisticeerd of meer sportief en informeel? Je kunt de horloges vergelijken op de volgende criteria:

De glasplaat

De glasplaat bedekt het heren horloge en beschermt de wijzerplaat ervan en kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Het ene materiaal nog kras bestendiger dan het andere:

Materiaal Kwaliteiten
Plexiglas Wordt ook wel biologisch glas, acryl of polycarbonaat genoemd. Het gaat om een doorzichtig plastic, dat gemakkelijk te vormen is, met een bepaalde stevigheid.
Mineraal glas Ook wel gewoon glas genoemd. Is gemakkelijk te vormen en is door de hardheid zeer geschikt voor polshorloges.
Hesaliet Dit is een synthetisch glas. Vaak gebruikt in sporthorloges, vanwege de extreme hardheid. Eventuele barstjes kunnen makkelijk verwijderd worden.
Saffierglas of diamant glas de meest harde glassoorten die er bestaan en vrijwel onmogelijk om te beschadigen.

Het materiaal van de horlogeband

De horlogeband of polsband van een heren horloge kan gemaakt zijn van:

 • Roestvrij staal: roest niet, zoals de naam al zegt en veroorzaakt geen allergische reacties op de huid.
 • Titanium: is zeer kras bestendig en bestand tegen stoten. Veel lichter van gewicht dan roestvrij staal.
 • Leer: geeft een elegante en sobere uitstraling aan een heren horloge. Verdragen echter geen water.
 • Siliconen of plastics: meest gebruikte materiaal voor de polsbanden van sporthorloges, want ze zijn flexibel en vrij stevig.
 • Textiel: vooral populair bij jongere mannen. Zijn wasbaar en zijn er in alle kleuren en materialen.

Waterdichtheid

Een deel van de heren horloges op de Nederlandse markt is bestand tegen ons natte klimaat. Met de meeste van deze waterdichte horloges kun je prima een douche nemen, maar beter niet zwemmen in de zee of in het zwembad. Heeft het horloge van jouw voorkeur het waterdicht of waterproof label? Op sommige modellen heren horloge staat daarnaast aangegeven tot hoeveel meter je ze kunt blijven gebruiken.

 • 30 m / 3 atm: verdraagt regen, zweet en spatwater.
 • 50 m / 5 atm: hiermee kun je zwemmen, maar niet de diepte in.
 • 100 m / 10 atm: met een horloge met deze mate van waterdichtheid kun je duiken op beperkte diepte.
 • 200 m / 20 atm: dit niveau is bestand tegen diepzee duiken.

Mogelijke allergenen

Als je een allergische reactie krijgt door het dragen van jouw horloge, ga dan eerst naar de huisarts. Neem het heren horloge mee om te laten zien. Het kan namelijk zijn dat de band of de behuizing materialen bevat die jouw huid niet verdraagt. Synthetische materialen en textiel geven doorgaans de minste allergische huidreacties. Veel mensen zijn allergisch voor nikkel. Dit geeft een jeukend gevoel aan de huid en soms huiduitslag.

Samenvatting

Het aanbod in heren horloges is enorm, van kleine minimalistische heren horloges tot aan echte mechanische kunstwerken. Heren horloges uit allerlei materialen zijn te verkrijgen, met tegenwoordig al even veel functies. Veel heren horloges die nu uitkomen zijn bovendien smart, wat wil zeggen dat je er meer mee kunt dan alleen klokkijken.

Een heren horloge laat iets zien over het karakter van een man. Het polssieraad kan een georganiseerde en succesvolle indruk geven en een klassieke of sportieve touch geven aan een outfit. Als je verschillende heren horloges bezit, kun je ze afstemmen op het moment van de dag of de gelegenheid. Sportief of elegant, eenvoudig of over de top luxueus of juist smart voor jouw gezondheid. Een heren horloge kan jouw uitstraling maken of breken.

Als je dit artikel interessant vond, deel het dan met jouw vrienden via sociale media. Een reactie hieronder achterlaten kan ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Samathong: 26991432/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies