Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

22Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

De heteluchtoven is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Industriële keukens en huishoudkeukens hebben deze oven omarmd met zijn vele voordelen, onder andere dat ze de voedingsmiddelen gelijkmatig verwarmen, iets waartoe een traditionele oven niet in staat was. De heteluchtoven, ook wel convectie oven genoemd, heeft het kookproces aanzienlijk vergemakkelijkt.

Maar, wat is convectie eigenlijk? Het gaat om een vorm van warmteoverdracht tussen elementen, in dit geval tussen de oven en de voedingsmiddelen. In een convectie oven bevinden zich een of meerdere ventilatoren die de warme lucht laten circuleren. Zij vervangen de koude lucht uit de omgeving en brengen het voedsel aan de kook.
Belangrijk om te weten

 • Een heteluchtoven onderscheidt zich van traditionele ovens doordat ze ventilatoren bevatten die het kookproces beïnvloeden.
 • Met een heteluchtoven kun je tijd besparen, koken natuurlijk, maar ook opwarmen of grillen. Sneller dan met een conventionele oven.
 • Dit type oven is groter dan de traditionele ovens en ook de prijs is hoger. Desalniettemin is het een goede investering op langere termijn.
 • Een ‘geforceerde’ convectie oven verwijst naar het opwarmen van bevroren voedsel, dat wil zeggen, het afvoeren van koude lucht en het gelijkmatig verwarmen van de maaltijd.

Onze selectie: De beste heteluchtovens op de markt

Er bestaat een breed aanbod aan heteluchtovens. Als je er graag een zou willen hebben, dan is het alvast handig om aan een aantal zaken te denken. Bijvoorbeeld, het formaat dat je nodig hebt en de frequentie waarmee je de heteluchtoven denkt te gebruiken. Hieronder hebben we een selectie gemaakt met de nodige informatie, zodat jij jouw geld slim kunt besteden:

De beste vrijstaande heteluchtoven

De Tomado vrijstaande heteluchtoven TEO6001B heeft een netto inhoud van 60 liter. De bakoven heeft 7 verschillende ovenstanden inclusief een ontdooistand. Daarnaast is de oven voorzien van een timer. De heteluchtfunctie zorgt voor een gelijkmatige temperatuur. Voor deze prijs is dit een zeer goed apparaat.

De oven werkt erg intuïtief, zodat je al snel door zal hebben hoe je hem bedient. De heteluchtoven heeft een stijlvol en tijdloos design.

De beste heteluchtoven inclusief draaispit

De vrijstaande oven OV366CS van Inventum heeft een netto inhoud van 36 liter. Het apparaat heeft 6 verschillende ovenstanden, je kunt kiezen uit: onder- en bovenwarmte, bovenwarmte met hetelucht, onder- en bovenwarmte met hetelucht, bovenwarmte met draaispit, onder- en bovenwarmte met hetelucht en draaispit, of de ontdooifunctie.

De draaispit is groot genoeg om 2 kippen op te plaatsen. Nog nooit was het bereiden van een heerlijk kippetje zo makkelijk.

De beste heteluchtoven met 3D-hetelucht

De Bosch HBA534BS0 Serie 4 is een bakoven met 3D hetelucht. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling krijg je de perfecte bakresultaten op 3 niveaus tegelijkertijd. De achterwand heeft een speciale coating die het vet automatisch absorbeert. Daardoor is het heel eenvoudig deze oven te onderhouden.

De klapdeur is afneembaar en daardoor, een enkele keer in de zoveel tijd, nog beter te reinigen. Kies je voor deze Bosch heteluchtoven, dan kies je voor zekerheid en betrouwbaarheid.

De beste combi-magnetron met heteluchtfunctie

De ETNA ECM153WIT combi-microgolfoven is een veelzijdig en veilig keukenapparaat waarmee je op een efficiënte manier kookt. Het is een combinatie tussen een oven en een magnetron. Het heteluchtvermogen van de combi-microgolfoven is 2400 Watt. De maximale oven temperatuur is 240 °C.

Het draaiplateau heeft een diameter van 31,5 cm, zodat je genoeg ruimte hebt voor je pizza en ovenschalen. Het apparaat toont de verdeling van het microgolf vermogen in percentages, daar moet je misschien even aan wennen.

De beste heteluchtoven met friteuse-functie

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De Tefal ActiFry YV9601 is een 2-in-1 heteluchtoven en -friteuse. Het apparaat biedt je een gezonde en gemakkelijke manier om te braden, bakken en koken. De oven heeft een zachte kooktemperatuur (150° C), voor het behoud van vitamines. Gelijktijdige bereiding van verschillende ingrediënten is mogelijk.

Deze populaire heteluchtoven en -friteuse bevat twee gepatenteerde technologieën: heteluchtcirculatie en roterende peddel. Deze heteluchtoven is veilig en gemakkelijk te reinigen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over heteluchtovens

Als je denkt aan de ruimte in jouw huis, je gezondheid en tijd, dan loont het om een heteluchtoven te kopen. Maar, niet alle convectie ovens zullen toereikend zijn voor jou en de behoeften van jouw familie. Voordat je er een koopt moet je je bewust zijn van verschillende kenmerken, voordelen en nadelen. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde gebruikersvragen.

Een heteluchtoven verwarmt de gerechten op een homogene manier, met gebruik van de omgevingswarmte.
(Bron: serezniy: 115296297/ 123rf.com)

Wat is een heteluchtoven?

Een heteluchtoven is een elektrisch huishoudelijk apparaat voor huishoudelijk en professioneel gebruik, dat gekenmerkt wordt door een of meerdere ventilatoren om koude lucht te vervangen door warme lucht en deze zo te laten bewegen dat het kookproces begint. Een heteluchtoven is hetzelfde als een convectie oven. Dankzij de hete lucht functie zijn ze wat duurder dan de traditionele ovens, maar ook daarin bestaat er een brede prijsvariatie.

De convectie oven heeft een bijzonder groot effect gehad op de massaproductie. Door de grotere omvang zijn deze heteluchtovens geschikt om grotere hoeveelheden tegelijk te koken om zo tijd en geld te besparen. Stomen heeft koken op gas en elektriciteit van de troon gestoten, vooral door de lagere kosten.

Wat zijn de voordelen van een heteluchtoven?

Heteluchtovens bieden verschillende voordelen boven traditionele ovens. Bijvoorbeeld, ze beschadigen de voedingsstoffen en moleculaire structuur van etenswaren niet zoals een magnetron doet. Een convectie oven verwarmt de voedingsstoffen met omgevingswarmte, op een gelijkmatige manier.

Langzaam maar zeker is de traditionele oven vervangen door de heteluchtoven in de voedingsindustrie. Hier zijn verschillende redenen voor. Onder andere de voordelige resultaten op meerdere vlakken. Het is wachten totdat de heteluchtoven de traditionele ovens geheel hebben vervangen.

Voordelen
 • Energiebesparing
 • Heteluchtovens koken bijna 30% sneller dan traditionele ovens
 • Ze verwarmen gelijkmatig
 • Magnetrons verwarmen vaak alleen delen van het eten
 • Het voedsel behoudt zijn voedingsstoffen en vitaminen
 • Kook op een lagere temperatuur, trek ongeveer 15°C af van de aangegeven temperatuur
Nadelen
 • Hogere prijs dan traditionele ovens. Echter, de besparingen op de langere termijn zijn groter
 • Niet voor ieder gerecht geschikt. Recepten op basis van meel, zoals biscuits, worden smakelijker in een traditionele oven.

Hoe gebruik ik een heteluchtoven?

Het koken met een heteluchtoven heeft vele voordelen waar je van kunt profiteren als je deze goed weet te gebruiken. Verderop zul je twee factoren leren kennen die doorslaggevend zijn voor een goede textuur en gaarheid van jouw gerechten. Zodat je niet voor niets kookt en bakt!

De warmteverdeling in een heteluchtoven is anders dan in een traditionele oven. De aangegeven temperaturen zijn vaak bedacht voor ouderwetse ovens. De benodigde temperatuur in heteluchtovens ligt meestal 15°C lager en je kunt de kooktijd verkorten met 15% tot 30%.

Als bijvoorbeeld een ovenschotel met kip een temperatuur van 150°C aangeeft en een kooktijd van 2 uur, dan kun je deze met een heteluchtoven verminderen tot 135°C en 84 minuten. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het koken, in het bijzonder bij stoofschotels, groenten en vlees. Zodat de smaak van je gerechten je kookinspanningen beloont.

Welke schalen en gereedschappen heb ik nodig bij mijn heteluchtoven?

Het belangrijkste kenmerk van een heteluchtoven is dat de hete lucht het hele gerecht bereikt, wat een uniforme en perfecte gaarheid oplevert. We koken dus in een zo laag mogelijke schaal of plaat, zodat de lucht overal bij kan.

Let goed op dat de randen van een schaal of schotel de luchtcirculatie niet verhinderen, maar dat zij wel het nodige sap of vet kunnen opvangen dat uit vlees, vis of groenten loopt. Zo niet, dan mag je je voorbereiden op een uitgebreide schoonmaak. Voor gerechten en snacks zonder vet kun je een platte schaal of rooster gebruiken.

Kan ik bakpapier gebruiken in mijn heteluchtoven?

Vanwege de warmteverdeling in een heteluchtoven raden we aan om het gerecht niet af te dekken, maar onder een gerecht is er geen enkel probleem. Let wel op dat de hoekjes goed vastzitten, zodat ze niet gaan wapperen en het kookproces verstoren.

In heteluchtovens kun je grotere hoeveelheden koken en daarmee tijd en geld besparen op langere termijn.
(Bron: serezniy: 115300575/ 123rf.com)

Wat gebeurt er als ik de ventilator in mijn heteluchtoven uitschakel?

Als je de ventilatoren in een heteluchtoven uitschakelt, dan verander je deze automatisch in een traditionele oven. De meeste heteluchtovens beschikken over deze mogelijkheid, maar niet allemaal. Sommige modellen bieden je de mogelijkheid om de temperatuur van de bovenlucht en de onderlucht te reguleren. In de handleiding staat dan aangegeven wanneer dit jouw gerecht ten goede komt.

Stefan BouwmanChefkok
“De experimentele keuken waar ik voor sta heeft tot doel om een culinaire belevenis te creëren die zich voortdurend ontwikkelt. Dit zou niet hetzelfde zijn zonder de heteluchtoven.”

Wat kan ik bereiden in een heteluchtoven?

Als je een krokante en goudbruine finish aan je eten wilt bereiken in zo min mogelijk tijd, dan is een heteluchtoven jouw metgezel. Maar, eerlijk is eerlijk, niet ieder gerecht komt perfect uit deze oven. Hieronder een paar voorbeeldgerechten die ideaal zijn voor de heteluchtoven:

 • Stoofschotels: Voedingsmiddelen die moeten sudderen krijgen een perfecte finish in de heteluchtoven. Dankzij de beweging van de warme lucht in deze oven, zal het gerecht gelijkmatig garen. Ook kun je met deze oven dezelfde resultaten bereiken in minder tijd en op een lagere temperatuur.
 • Gril-gerechten: Een groot voordeel van het grillen van vlees en groenten in een heteluchtoven is dat het gerecht sappig blijft. De hete lucht voorziet jouw maaltijd van een aantrekkelijk knapperig laagje. Zoals je hebt kunnen lezen zijn de snelheid en gelijkmatige verwarming die je met dit keukenapparaat bereikt onovertroffen.
 • Gedroogde gerechten: Een heteluchtoven droogt net zo goed, zo niet beter dan, een droogmachine. Dit komt, omdat de ventilator of convectie cyclus het droogproces op gang brengen. Je krijgt uitstekende resultaten bij het drogen van vers fruit, groenten of noten.

Wat kan ik beter niet koken in een heteluchtoven?

Hoewel heteluchtovens vele voordelen hebben, zijn er ook gerechten die je beter met een traditionele oven kunt bereiden. Biscuits en brood bijvoorbeeld. Deze worden echt smaakvoller in de vochtige lucht van een traditionele oven.

Desalniettemin is een heteluchtoven ideaal voor de bereiding van andere gerechten, bijvoorbeeld met kip. De droge lucht zorgt voor een perfecte textuur en een mooi laagje. En het mooie is, dat de geuren en smaken intact blijven en niet teveel in elkaar overlopen. Een perfect resultaat noemen we dat.

Hoe maak ik mijn heteluchtoven schoon?

Het schoonmaken van een huishoudelijk apparaat dat in contact staat met ons voedsel is van groot belang. Net zoals de gereedschappen en schalen die we gebruiken tijdens het koken. Hierom is het belangrijk deze apparaten regelmatig te reinigen. Je kunt er gezondheidsproblemen mee voorkomen.

Als je klaar bent de heteluchtoven te gebruiken, laat dan de wanden afkoelen en haal er een doek doorheen met de schoonmaakmiddelen die aangegeven staan in de handleiding. Je kunt je oven beter niet schoonmaken met chloor of door er water in te spuiten.

Welke soorten heteluchtovens bestaan er?

Je kunt in de markt wel 5 soorten ovens tegenkomen. Hoewel het einddoel van iedere oven gelijk is, bieden de verschillende ovens nuttige functies en unieke eigenschappen. Alles hangt af van wat je nodig hebt, van wat je wilt bereiken en hoe. Hieronder kun je de verschillen zien en die oven kiezen die jou het meeste op zal leveren.

 • Regeneratieoven. Deze apparaten kenmerken zich door de ventilatoren die de voedingsmiddelen ontdooien met behoud van voedingswaarden. Dit type oven wordt vaak gebruikt in professionele keukens, omdat ze in het bijzonder geschikt zijn om bevroren voedsel op kamertemperatuur te brengen.
 • Stoomoven. Met deze ovens kunnen we met relatief lage temperaturen goede resultaten bereiken. De warmte en het stoom vermengen zich en samen behouden ze de natuurlijke smaak van etenswaren. Ook is stomen van voedsel milieuvriendelijk, want niet vervuilend.
 • Sous-vide oven. Zoals de naam al zegt kook je in een sous-vide oven in een vacuüm op lage temperaturen. Het voedsel behoudt zijn smaak en is zeer gezond. Vacuüm-koken gebeurt vaak door de ingrediënten in een gesloten zak te garen. Zo worden ook besmettingen tegengegaan.
 • Multifunctionele oven. Vervullen verschillende functies: koken, opwarmen, ontdooien. Sommige modellen bieden ook vacuüm-koken aan. Door de verschillende functies die deze ovens vervullen, zijn dit de meest dure apparaten. Ze worden vaker in professionele keukens dan in huiskeukens gebruikt.
 • Heteluchtoven. In tegenstelling tot de voorgaande typen ovens, is de heteluchtoven bedoeld om algemeen mee te koken. Heteluchtcirculatie zorgt ervoor dat je tijdens het koken tijd en energie bespaart.

Wat is een geforceerde heteluchtoven?

Deze term refereert aan het in de oven ontdooien of opwarmen van bevroren of zeer koud voedsel. De ventilator in een heteluchtoven verspreidt de koude lucht, zodat het gerecht stukje bij beetje wordt opgewarmd. Daarmee bereiken we het effect van direct eetbaar warm eten.

In de voedingsmiddelenindustrie wordt de zogenaamde geforceerde convectie vaak gebruikt, omdat het warmte opwekt op eenvoudige wijze. Op deze manier kan de temperatuur met precisie worden geregeld. Zo kan er meer bespaard worden met elektrische ovens dan ovens op gas. Geforceerde heteluchtovens zijn zogezegd rendabeler.

Waarom is een elektrische heteluchtoven beter dan een heteluchtoven op gas?

Heteluchtovens op elektriciteit streven hun soortgenoten op gas voorbij. Zo is de hete luchtstroom stabieler en de installatie eenvoudiger. Ook bespaar je met een elektrische heteluchtoven veel tijd en geld en is het minder vaak nodig deze te onderhouden of vervangen.

Zoals je ziet zijn huishoudelijke apparaten op gas veel beperkter dan apparaten op elektriciteit, maar deze laatste zijn sowieso makkelijker te verkrijgen. Desalniettemin kleven er ook nadelen aan een elektrische heteluchtoven, bijvoorbeeld dat hoe groter de oven is, hoe meer energie deze zal gebruiken. En de beschikbare energie is misschien niet altijd toereikend.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je een heteluchtoven koopt moet je aan verschillende factoren denken om maximaal van dit apparaat te kunnen profiteren. De functionaliteiten, de inhoud, het formaat en het vermogen. De beste optie is die optie die het beste aansluit bij jouw behoeftes. In de paragrafen hieronder laten we je een aantal criteria zien waar je je uiteindelijke keuze op kunt baseren:

 • Functionaliteit
 • Capaciteit
 • Formaat
 • Accessoires
 • Vermogen

Functionaliteit

Er bestaan eenvoudige en multifunctionele heteluchtovens in de markt. Deze laatste heteluchtovens zijn duurder uiteraard. Sommigen beschikken over 5 of wel 12 andere functionaliteiten, waarbij je de warmte, het spit en de heteluchtcirculatie kunt instellen en combineren. Het hangt er helemaal vanaf wat je nodig hebt aan functionaliteiten om de beste keuze te kunnen maken.

Capaciteit

Heteluchtovens helpen je om verschillende voedingsmiddelen tegelijkertijd te koken, zonder dat de smaken erg in elkaar overlopen. Om tijd te besparen kunnen we zelfs meerdere borden of schalen tegelijkertijd in deze oven zetten en hem aanzetten. Kijk hiervoor goed naar de inhoud of capaciteit van de heteluchtoven. Er zijn heteluchtovens die 10 liter kunnen bevatten en er bestaan er tot een capaciteit van 40 liter. Alles hangt af van het gebruik van de oven.

Formaat

Een belangrijke factor om rekening mee te houden is het formaat van de heteluchtoven. Er zijn ovens in alle vormen en maten. Je kiest er natuurlijk een die niet teveel ruimte inneemt wanneer je een kleine keuken hebt. Op die manier bespaar je zowel ruimte als geld.

Accessoires

Naast de verschillende functies die een heteluchtoven kan hebben, gaan heteluchtovens vaak gepaard met bijpassende accessoires. Zij vergemakkelijken het koken, bakken en braden. Zo komen sommige heteluchtovens met bijpassende ovenschalen, roosters, grill-ijzers, bakplaten en ovenwanten. Oven-accessoires kunnen jouw kookervaring verrijken.

Vermogen

Een belangrijk onderwerp om over na te denken is het vermogen van onze oven. Het is waar dat een hoger voltage de kooktijd verkort, maar, het betekent ook een hoger energieverbruik en een hogere energierekening. Let daarom op dat je je heteluchtoven zuinig gebruikt.

Samenvatting

Koken in een heteluchtoven heeft vele gezondheidsvoordelen in vergelijking met het koken in een andere soort oven. Zo bespaart het koken met een heteluchtoven meer tijd dan het koken in een traditionele oven. De voedingsmiddelen in een heteluchtoven worden op gelijkmatige wijze verwarmd. Dat wil zeggen, alle delen van jouw gerecht zijn even warm. Ook is de finish vaak beter, met een goudgeel knapperig laagje.

Desalniettemin moet je goed nadenken hoe je het meeste profijt hebt van je heteluchtoven. Ga je voor een eenvoudig keukenmodel of kies je liever voor een professionele heteluchtoven met meerdere functionaliteiten? Bij het kiezen van een heteluchtoven houd je al je wensen en behoeften in gedachten, zoals de manier waarop je het liefste kookt, hoeveel je wilt investeren in een heteluchtoven en welk formaat oven goed in jouw keuken past. Hoe het ook zij, het aanschaffen van een heteluchtoven is altijd een goed idee.

Wanneer je dit een interessant artikel vond, vergeet deze dan niet te delen in al jouw sociale netwerken. Een reactie achterlaten hieronder mag natuurlijk ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: serezniy: 115296458/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies