warmte geven aan autoruiten
Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Heb je wel eens gehoord van een heteluchtpistool? Als je nog nooit eerder van deze tool hebt gehoord, lijkt het misschien wel alsof we het over een futuristisch wapen hebben. Heteluchtpistolen, ook wel heat guns genoemd, lijken echter eerder op haardrogers, maar dan met uitzonderlijk veel vermogen. Een heteluchtpistool is een handige tool, die vaker van pas komt dan je op het eerste gezicht misschien denkt.

Heteluchtpistolen worden voor verschillende soorten taken gebruikt. Als je oude verf of lijm wilt verwijderen, kun je eigenlijk niet zonder een heteluchtpistool. Deze tool maakt dit soort klussen een fluitje van een cent. Je kunt er zelfs oude, moeilijk te verwijderen stickers mee loshalen! In deze shopgids laten we je zien wat de beste heteluchtpistolen zijn en wat je nog meer met dit handige apparaat kunt.
Belangrijk om te weten

 • Als we een kamer, meubel of het hele huis willen schilderen, denken we vaak meteen aan hoe moeilijk het is om eerst de oude verf te verwijderen. Met een heteluchtpistool wordt deze klus een stuk eenvoudig. Bovendien heeft de tool veel extra toepassingen. Het zal de investering dus meer dan waard zijn.
 • Er zijn drie verschillende soorten heteluchtpistolen: elektrische heteluchtpistolen, pistolen die op gas werken en heteluchtpistolen voor industrieel gebruik. Welk model het beste bij je past, hangt af van waar je het pistool voor nodig hebt. Het is belangrijk om de verschillen tussen de soorten te kennen, maar de meest populaire modellen zijn de elektrisch heteluchtpistolen.
 • Om een ​​goede aankoop te doen, is het belangrijk om op een aantal essentiële criteria te letten, zoals de temperatuurdrempel, verschillende verwarmingsniveaus, schermopname en ingebouwde beveiligingssystemen.

Onze selectie: De beste heteluchtpistolen op de markt

Ben je op zoek naar een heteluchtpistool, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wees niet bang! Ons team van experts heeft een selectie gemaakt met de beste heteluchtpistolen die op de markt verkrijgbaar zijn. Door de producten met elkaar te vergelijken, ontdek je wat de belangrijkste kenmerken van deze tool zijn. Misschien vind je zelfs wel het model dat perfect bij je past!

Het heteluchtpistool met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het was geen lastige keuze. Het heteluchtpistool van Einhell komt als absolute favoriet uit onze test. De prijs-kwaliteitverhouding van deze tool is werkelijk fantastisch. Wij zijn fan! De verfafbrander is krachtig en zeer veelzijdig in gebruik.

Het TH-HA 2000 heteluchtpistool kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verwijderen van oude lak en verf, het ontdooien van bevroren leidingen en soldeerwerkzaamheden. Voor een zeer vriendelijke prijs krijg je niet alleen een geweldig heteluchtpistool, je ontvangt ook 4 mondstukken, een schraper en een handige koffer.

Het beste heteluchtpistool voor het verwijderen van stickers

Ben je al dagen bezig om dino-stickers van hout te peuteren? Een heteluchtpistool is je redding! Het heteluchtpistool van Powerplus komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Door de stickers te verwarmen komt deze langzaam los.

Let op dat je het pistool niet te lang gebruikt, om te voorkomen dat het materiaal eronder beschadigd raakt. Naast stickers verwijderen, kun je het pistool ook gebruiken om verf, lak en nat hout te drogen. De temperatuur kan worden ingesteld tot 500 graden, wees dus voorzichtig.

Het beste heteluchtpistool voor het verwijderen van verfresten

Het VONROC heteluchtpistool is ideaal voor het verwijderen van verfresten. De verfafbrander heeft 2 verschillende temperatuurstanden van 400 en 600 graden. Zo kies je eenvoudig de perfecte stand die je op dat moment nodig hebt.

Het heteluchtpistool wordt geleverd met 3 verschillende mondstukken. Ieder mondstuk past bij een ander soort klus. Zo gebruik je het breedstraalmondstuk voor het verwijderen van verf op grote oppervlakken. De tool heeft een lang snoer zodat je het eenvoudig gebruikt waar nodig.

Het meest veelzijdige heteluchtpistool

Het Bosch heteluchtpistool is geschikt voor het vervormen en lassen van kunststof, verwijderen van verflagen en verwarmen van krimpkousen. Het is ook geschikt voor het solderen en vertinnen, losmaken van lijmverbindingen en ontdooien van waterleidingen.

Kort gezegd, dit heteluchtpistool is zeer veelzijdig en voor veel verschillende klussen in te zetten. Het pistool heeft 3 verschillende temperatuurstanden, een compact design en een zeer comfortabele grip. Het apparaat verwarmt snel en is eenvoudig in gebruik. Wat wil je nog meer?

Shopgids: Alles wat je moet weten over heteluchtpistolen

Je zult versteld staan wat je allemaal kunt doen met een heteluchtpistool. Ondanks dat het geen erg gecompliceerde tool is om te begrijpen en te gebruiken, ben je mogelijk nog niet bekend met een aantal handige functies van het apparaat. Om je te helpen het beste heteluchtpistool te kopen, beantwoorden we hieronder de meest gestelde vragen over dit product.

Autowrapper met warmtepistool en wisser voor het kleuren van het raam

Heteluchtpistolen worden voor verschillende soorten taken gebruikt. Als je oude verf of lijm wilt verwijderen, kun je eigenlijk niet zonder een heteluchtpistool.
(Bron: Broggemann: 28368072/ 123rf.com)

Wat zijn heteluchtpistolen en hoe werken ze?

Heteluchtpistolen, ook wel heat guns genoemd, zijn gereedschappen die qua ontwerp lijken op een föhn, maar qua vermogen veel krachtiger zijn. Een heteluchtpistool genereert veel meer warmte en bereikt hogere temperaturen. Ze worden vooral gebruikt om verf- en lijmresten te verwijderen, maar zijn voor nog veel meer klussen te gebruiken.

De werking van een heteluchtpistool en föhn zijn in principe op hetzelfde principe gebaseerd.

Er zijn verschillende soorten heteluchtpistolen. We richten ons vooral op de elektrische apparaten. Een elektrisch model heeft twee elementen, een verwarmingselement en een ventilator. Wanneer je het pistool aanzet, begint het element te verwarmen en de ventilatoren te draaien.

Zo ontstaat er lucht, die vervolgens naar het verwarmingselement wordt geblazen. Daar combineert de lucht zich met de afgegeven warmte, met als resultaat de warme lucht die door de mond naar buiten komt. Door de temperatuur van het heteluchtpistool aan te passen, verander je in werkelijkheid dus de temperatuur van het verwarmingselement.

Waar kun je een heteluchtpistool voor gebruiken?

Sommige mensen denken dat een heteluchtpistool slechts beperkt is tot een zeer eenzijdig gebruik. Dat is echter niet het geval. Een heteluchtpistool is juist een zeer veelzijdig apparaat dat je voor veel verschillende klussen kunt gebruiken. Je kunt er dus niet alleen verfresten mee verwijderen. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste toepassingen van een heteluchtpistool:

 • Reparatie van pijpleidingen of metaal: Met een heteluchtpistool kun je met de juiste accessoires elementen in de gewenste vorm gieten en lassen.
 • Materiaalresten verwijderen: Sommige materialen zijn moeilijk te verwijderen, zoals kaarsvet of lijm die snel uithardt bij het raken van het oppervlak. Met een heteluchtpistool verwijder je dit soort resten een stuk gemakkelijker.
 • PVC-buizen buigen en koperen leidingen solderen: Met de juiste temperatuur kun je zelfs PVC-buizen buigen en koperen leidingen solderen. Zonder heteluchtpistool zouden dit soort klussen veel tijd en energie kosten.
 • Stickers verwijderen: Als je al tijden probeert oude stickers te verwijderen, helpt een heteluchtpistool je uit de brand. Als je dit klusje met je eigen handen zou moeten doen, zou je de hele dag stickers aan het pulken zijn.
 • Verf verwijderen: Om verf te verwijderen kun je natuurlijk zelf schrapen of een verfoplosmiddel gebruiken, maar het zal dagen duren om de verf te verwijderen. Met een heteluchtpistool duurt deze klus slechts een paar minuten. Je kunt er ook oude stukjes behang mee verwijderen.

Zoals je ziet is een heteluchtpistool dus veel meer dan een verfstripper alleen. Een heteluchtpistool is daarmee misschien wel een van de meest veelzijdige apparaten in je gereedschapskist.

Master verwijdert oude blauwe verf van betonnen muur met warmtepistool en schraper. Detailopname

Een heteluchtpistool is misschien wel een van de meest veelzijdige apparaten in je gereedschapskist. 
(Bron: alachevstudio: 63355997/ 123rf.com)

Welke soorten heteluchtpistolen zijn er?

Er zijn verschillende soorten heteluchtpistolen verkrijgbaar. In deze shopgids maken we onderscheid tussen drie soorten: elektrische heteluchtpistolen, pistolen die werken op gas en heteluchtpistolen voor industrieel gebruik. Ieder soort is speciaal ontwikkeld voor de verschillende gebruiken van het apparaat. Hieronder vind je een overzicht met de verschillen tussen de drie soorten:

 • Elektrisch: Dit is de meest populaire soort op de markt. Elektrische heteluchtpistolen hebben meestal een kabel, maar kunnen ook draadloos zijn. Ze produceren in een korte tijd veel warmte. Ze worden gebruikt voor allerlei klussen, zoals voor bij het knutselen, kleine huishoudelijke taken of juist grote industriële processen.
 • Op gas: De heteluchtpistolen die op gas werken zijn beter te vervoeren dan de elektrische pistolen. Ze gebruiken meestal een met butaan gevulde brandstofcel of patroon met elektrische ontsteking. Ze kunnen overal worden gebruikt en zijn een geweldige optie voor grote projecten zonder toegang tot elektriciteit.
 • Industrieel: De heteluchtpistolen die worden ontworpen voor industrieel gebruik zijn groter, krachtiger en duurder dan de andere soorten. Ze zijn speciaal gemaakt voor grote industriële en complexe bouwtaken. Ze hebben meestal veel extra functies.

Wat zijn de verschillen tussen de drie soorten heteluchtpistolen?

Omdat er verschillende soorten heteluchtpistolen zijn, is het handig om te weten wat precies de verschillen tussen deze drie soorten zijn. Alleen op die manier kom je erachter welke soort het beste bij jouw klus past. Hieronder laten we je zien wat de verschillen zijn tussen de drie soorten heteluchtpistolen die we hierboven al even kort aanstipten:

Elektrisch Gas Industrieel
Voeding Kabel of accu Gas Kabel, accu of gas
Verwarmingssysteem Ventilator en verwarmingselement Propaan- of butaangas Keramiek
Gebruik Normaal Normaal of industrieel Industrieel
Het beste voor Doe-het-zelf-taken Doe-het-zelf-taken en krimpen Automobieltechniek, constructie en verpakkingen
Verwarmingsniveau Gemiddeld Hoog Zeer hoog
Temperatuurbereik 100 tot 600 °C Tot 1000 °C Meer dan 1000 °C
Prijs Gemiddeld tot Duur Goedkoop tot gemiddeld Hoog

Wat zijn de voor- en nadelen van heteluchtpistolen?

Er zijn weinig nadelen te bedenken bij het gebruik van een heteluchtpistool, helemaal als je ze tegenover de vele voordelen zet. Een heteluchtpistool is echter een tool waar je voorzichtig mee om moet gaan, aangezien onverantwoord gebruik tot ongelukken kan leiden. Hieronder laten we je zien waarom:

Voordelen
 • Genereren warmte zonder vlammen
 • Binnen een korte tijd heb je een zeer warme temperatuur
 • Koelen ook weer snel af
 • Bevatten de nodige veiligheidsmechanismen
 • Zijn veelzijdig
 • Besparen je veel tijd en energie
Nadelen
 • Er kunnen ongelukken gebeuren als je het heteluchtpistool niet veilig gebruikt
 • Vereisen het nodige onderhoud
 • Sommige modellen zijn duur

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Uiteindelijk komen alle overwegingen neer op één vraag: Waar heb je het heteluchtpistool voor nodig? Hoe eenvoudiger de klus, hoe eenvoudiger de tool die je nodig hebt. Andersom geldt ook, hoe complexer de taak, des te handiger een veelzijdig apparaat is. Hieronder zie je een lijst met de belangrijkste factoren waar je een heteluchtpistool op moet beoordelen, voordat je deze koopt:

Temperatuurniveaus

Als je van plan bent om het heteluchtpistool voor diverse klusjes te gebruiken, is het handig als je de temperatuur van het apparaat kunt aanpassen. Het aantal temperatuurniveaus verschilt per model. Sommige pistolen starten bij lage temperaturen en hebben een oplopend temperatuurbereik van 50 tot 600 graden. Andere pistolen hebben maar één temperatuur te bieden.

Als je op zoek bent naar een heteluchtpistool met meerdere temperatuurniveaus betekent dat vaak dat hier een duurder prijskaartje bij hoort. Als je weinig budget hebt en toch niet van plan bent het pistool voor veel verschillende klussen te gebruiken, kun je hier dus op besparen. Mocht je wel een tool nodig hebben die je veelzijdig in kunt zetten, dan is het zeker de investering waard een apparaat met meerdere temperatuurniveaus te kopen.

Mechanisch verven autoruit met getinte folie of folie

Als je van plan bent om het heteluchtpistool voor diverse klusjes te gebruiken, is het handig als je de temperatuur van het apparaat kunt aanpassen.
(Bron: Broggemann: 23784633/ 123rf.com)

LCD-scherm

Niet alle heteluchtpistolen hebben een ingebouwd LCD-scherm. Dit is een premium-functie die alleen te vinden is op de duurdere apparaten. Als je een hightech-functie als deze wilt, moet je dus bereid zijn om het nodige geld uit te geven. Wel zijn we van mening dat het de investering meer dan waard zal zijn.

Een heteluchtpistool met een LCD-scherm ziet er niet alleen geweldig uit, het maakt het ook veel gemakkelijker om aanpassingen te maken op basis van de graden die je nodig hebt. Dit precisieniveau zal niet voor iedereen nodig zijn, maar wel als je het meeste uit het gereedschap wilt halen.

Beveiligingsmechanismen

De meeste heteluchtpistolen hebben ingebouwde veiligheids- en beschermingsmechanismen om niet alleen ongelukken te vermijden, maar ook om te voorkomen dat het gereedschap kapot gaat. Het apparaat koelt doorgaans snel af en is beschermd met een overstroombeveiliging, waardoor de machine wordt uitgeschakeld en zo kortsluiting door storingen of hoge temperaturen voorkomt.

Comfort

Als je een groot project hebt om aan te werken, zul je het heteluchtpistool veel in je handen hebben. Na verloop van tijd pijn kan je hierdoor last van je handen, polsen of schouders krijgen. Het is daarom belangrijk dat het heteluchtpistool ergonomisch is. Kenmerken van een ergonomisch model zijn onder andere een ontwerp dat zich op natuurlijke wijze naar de hand vormt en een strategische plaatsing van bedieningselementen, zodat je er makkelijk bij komt.

De meeste fabrikanten lijken de behoefte aan een ergonomische ontwerp te accepteren en te gebruiken voor hun gereedschap. Comfortabele producten zijn daarom tegenwoordig niet meer zo moeilijk te vinden. Toch is het belangrijk dat je er niet zomaar vanuit gaat dat een heteluchtpistool ergonomisch is. Je kunt dit eenvoudig controleren door de beschrijving van het product te lezen. De meeste fabrikanten zullen het trots vermelden.

Gewicht

Gekoppeld aan de ergonomie van het product, is het gewicht van een heteluchtpistool minstens zo belangrijk. We raden aan om op zoek te gaan naar een model dat licht van gewicht is. Een paar gram kan aan het einde van een werkdag een groot verschil maken, dus hoe lichter, hoe beter! Er zijn voldoende heteluchtpistolen die maar één kilo wegen. Het lichte ontwerp zorgt ervoor dat je minder wordt belast bij het uitvoeren van je klus.

Mondstukken

Afhankelijk van je klus, heb je verschillende mondstukken nodig voor het perfecte resultaat. Alle heteluchtpistolen worden geleverd met een standaard mondstuk. Sommige pistolen bevatten daarnaast nog andere mondstukken, zodat je deze kunt verwisselen, afhankelijk van de klus. De meest voorkomende mondstukvormen zijn:

 • Reflecterend mondstuk: Wordt gebruikt om pijpen te lassen.
 • Kegel- of reduceermondstukken: Concentreert en bundelt warmte voor een nauwkeurige controle.
 • Platte of fishtail-mondstukken: Verspreidt de warmte over een groot gebied.
 • Mondstuk voor de bescherming van glas: Beschermt ramen tegen directe hitte bij het verwijderen van materiaal uit kozijnen.
 • Schraper: Extra tool om bijvoorbeeld verfresten te verwijderen.

Het hebben van het juiste mondstuk voor iedere klus is een essentiële stap in het proces. Sommige heteluchtpistolen worden geleverd met alle mondstukken die je mogelijk nodig hebt, terwijl andere alleen een standaard-mondstuk bevatten. In het laatste geval moet je dus alle andere mondstukken apart aanschaffen. We raden je daarom aan om een heteluchtpistool te kopen met een groot aantal mondstukken en een koffer om deze op te bergen. Zo zul je een stuk voordeliger uit zijn.

Samenvatting

Heteluchtpistolen, ook wel heat guns genoemd, zijn gereedschappen die qua ontwerp lijken op een föhn, maar qua vermogen veel krachtiger zijn. Als je dus oude verf of lijm wilt verwijderen, kun je eigenlijk niet zonder een heteluchtpistool. Maar een heteluchtpistool is een zeer veelzijdig apparaat dat je voor nog veel meer klussen kunt gebruiken, zoals de reparatie van pijpleiding of het buigen van PVC-buizen.

Uiteindelijk komen alle overwegingen neer op één vraag: Waar heb je het heteluchtpistool voor nodig? Het kost tijd en onderzoek om een heteluchtpistool te vinden dat aan alle noodzakelijke specificaties voldoet. De gemiddelde koper heeft er bovendien simpelweg niet de nodige kennis voor. In deze shopgids helpen we je door te zien wat de beste modellen zijn en op welke factoren je nog meer moet letten bij je aankoop.

Vond je onze shopgids over heteluchtpistolen interessant? Laat hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd naar je mening!

(Bron van de header afbeelding: Rattanasaroj: 56485582/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies