Two persons watching TV
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

105Verzamelde opmerkingen

Het geluid in een bioscoop is hypnotiserend. Het garandeert een unieke ervaring, zelfs wanneer de geprojecteerde film niet al te goed is. Daarom proberen veel mensen deze kwaliteit en intensiteit in hun eigen huis te reproduceren. Dankzij de homecinema of thuisbioscoop is dit mogelijk. Deze apparatuur projecteert het geluid op een omvattende manier, zodat je volledig in de film opgaat.

De keuze van de homecinema-set is afhankelijk van je budget en de grootte van de kamer die je gaat gebruiken om je  favoriete films te bekijken. Het proces kan gecompliceerd zijn omdat elk model een wereld op zich is. Dankzij deze gedetailleerde gids laten we je daarom alles zien wat je moet weten om de beste aankoop te doen
Belangrijk om te weten

 • Enkele van de beste thuisbioscopen worden geleverd met een ingebouwde mediaspeler. Evalueer of je die nodig hebt (misschien wil je de bestaande vernieuwen of een nieuwe kopen). Het aantal formaten dat deze ondersteunt is ook een belangrijk element.
 • Een vermogen van 500 W is meer dan voldoende voor middelgrote en kleine ruimtes. Als je de set in een grote ruimte gaat installeren of waar veel mensen samenkomen, is het ideaal als de thuisbioscoop 1000 W of meer heeft.
 • Opties met wifi of Bluetooth-connectiviteit stellen je in staat om de inhoud van je mobiele apparaten af te spelen. Als je op zoek bent naar een homecinema die je de mogelijkheid geeft om te genieten van je muziek in superieure kwaliteit, dan is dit type verbinding essentieel.

Onze selectie: De beste homecinema-sets op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de beste homecinema-sets voor je uitgezocht die er op de markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte thuisbioscoop voor jou wat eenvoudiger.

De meest complete homecinema-set

Dit complete 5.1 surround home cinema systeem van Sony tilt de bioscoopervaring naar een nog hoger niveau. Het systeem geeft een uiterst scherp beeld dankzij de 3D Blu-ray speler en een indrukwekkend helder geluid dankzij het 1000 Watt sterke 5.1-kanaals magnetic fluid speakersysteem. De ingebouwde receiver zorgt voor een indrukwekkende upsampling van het geluid naar 24bit / 192 kHz. Daarnaast maken functionaliteiten als Wi-Fi, NFC, Bluetooth en screen mirroring het leven net even een stukje makkelijker én leuker.

De beste draadloze homecinema-set

De FS-W50 van Pioneer is voorzien van een volwaardig 2.1-luidsprekersysteem dat ook grote kamers vult met een krachtige, uitgebalanceerde sound. Hiervoor zijn buiten stroomkabels geen extra aansluitingen meer nodig, omdat de subwoofer en de speakers draadloos werken. Ook de muziek hangt niet meer vast aan kabels: met de ingebouwde dual-band WiFi heeft de FS-W50 toegang tot de onuitputtelijke middelen van de streamingdiensten Tidal, Spotify en Deezer, tot duizenden internet-radiostations, en natuurlijk ook tot je lokale muziekbibliotheken.

De homecinema-set met het mooiste design

De Harman Kardon SoundSticks Wireless is een stijlvolle 2.1 speakerset, bestaande uit 2 frontspeakers en 1 subwoofer. De SoundSticks Wireless heeft dezelfde functies als de SoundSticks III maar vanaf nu stream je draadloos al je favoriete muziek vanaf bijvoorbeeld je smartphone of tablet naar het audiosysteem. Het unieke, transparante uiterlijk steelt de show in iedere huiskamer. Je kunt urenlang genieten van een schitterende en heldere geluidskwaliteit en door de SoundSticks Wireless krijgt je muziek of filmgeluid een extra dimensie!

De beste homecinema-set onder de 120 euro

Met de soundbar van Samsung ga je voor perfect geluid. Waar je maar ook zit. Deze set bestaat uit een soundbar en een subwoofer en biedt een totale vermogen van 130 watt. Heb jij een compacte, knusse kamer dan biedt deze set jou een zuiver geluid en diepe bastonen. Bluetooth streaming met de Samsung HW-K335 soundbar. Je hebt de keuze de soundbar te verbinden aan je tv, smartphone, tablet of computer om te luisteren naar muziek of om je tv-geluid meer helder en mooier te laten klinken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over homecinema-sets

Het is van groot belang dat je voordat je een homecinema-set koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

girls looking for a movie

In de thuisbioscoop kun je genieten van je favoriete series en films.
(Bron: Teodor: 54501969/ 123rf.com)

Wat is een homecinema en waar wordt het voor gebruikt?

In principe is een homecinema of thuisbioscoop een apparaat dat bedoeld is voor de weergave van een superieur geluid. Het heeft tot doel de ervaring van het kijken naar films, series, televisieprogramma’s of het spelen van videogames te verbeteren. De installatie maakt een hoge mate van personalisatie mogelijk, zodat je ze kunt aanpassen aan bijna elke kamer of ruimte.

De beste homecinema-sets worden geleverd met een nummer dat het aantal luidsprekers en subwoofers aangeeft dat het model heeft.

Dit cijfer is meestal 5,1 (vier luidsprekers en een subwoofer). Er zijn echter opties van 7.1 of 11.4. Deze zijn aangesloten op een A/V-ontvanger of een ingebouwde versterker die hen in staat stelt om een breed frequentiebereik te reproduceren.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een betere homecinema-set?

Nu je precies weet waar een thuisbioscoop voor is, kun je je afvragen of het de moeite waard is om er één te kopen of niet. Als je gek op films bent, gebruik maakt van streaming platforms of videogames speelt, is het antwoord bevestigend. Met deze systemen kun je je luisterervaring op een uniek niveau brengen.

Voordelen: Ze produceren een warm en echt surroundgeluid. De grote verscheidenheid aan opties stelt je in staat om de beste mogelijkheden voor je te vinden, zowel wat je budget als de ruimte betreft. Met de luidsprekers en subwoofer kun je de lage, middelhoge en hoge tonen veel beter weergeven dan met andere opties (soundbars of ingebouwde luidsprekers).

Sommige modellen bevatten hoge-resolutie videospelers met een hoge resolutie die een groot aantal formaten ondersteunen. Bovendien openen de Bluetooth-connectiviteitsopties een wereld van mogelijkheden voor je mobiele apparaten.

Nadelen: Hun installatie is duurder, omdat ze meestal veel ruimte in beslag nemen. De beste opties kunnen wat duurder zijn, maar ze worden gecompenseerd door hun lange levensduur en talloze functies.

Welke soorten homecinema-sets zijn er?

Het eerste indelingscriterium is dat van het systeem. Zoals we al eerder vermeldden, wordt dit aangegeven met een nummer en verwijst dit naar het aantal sprekers en subwoofers dat het model heeft. Het meest elementaire is 2.1. maar dat kan niet echt worden beschouwd als een thuisbioscoop, aangezien de mogelijkheden ervan zeer beperkt zijn. De 5.1 systemen zijn het uitgangspunt.

Red and black Contemporary home cinema

Als je een thuisbioscoop gaat kopen, zul je zien dat sommige van hen worden geleverd met een ingebouwde speler.
(Bron: De Santis: 63247355/ 123rf.com)

Aan de andere kant kunnen we, afhankelijk van hun connectiviteit, twee verschillende soorten home cinema onderscheiden: wireless homecinema en HDMI homecinema. De eerste hebben bijna geen kabels (sommige helemaal niet) en opereren op basis van onder andere wifi- of Bluetooth-systemen. De tweede doet dit via een kabel die de informatie doorgeeft.

In de afgelopen jaren zijn er andere opties aan de lijst toegevoegd (die al dan niet overeenkomen met de indeling naar connectiviteit). We hebben het over thuisbioscopen met projectoren, waarmee beelden via dit apparaat worden uitgezonden en niet via een televisie. De andere optie is 3D, dat een nog realistischer en meeslepend geluid nastreeft.

Martine Huvennecoördinator van de European Master of Arts in Sound van de KASK in Gent.
“Geluid is het filmisch element bij uitstek om een ervaring over te dragen.”

Hoe installeer ik een homecinema-set?

Het eerste aspect waarmee je rekening moet houden bij het installeren van één van de beste thuisbioscopen op de Nederlandse markt is de ruimte. Houd rekening met de grootte van de luidsprekers of subwoofer. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk passen in de kamer waar je ze wilt gebruiken. Zodra je het product hebt, verdeel je de luidsprekers naar eigen voorkeur.

Zodra de luidsprekers en de subwoofer op hun plaats zijn gezet, is het tijd om ze aan te sluiten. Als je een wireless homecinema hebt aangeschaft, zal het gebruik van kabels worden beperkt tot niet veel meer dan het elektriciteitssysteem. Als dat niet het geval is, zal de gebruiksaanwijzing je de instructies aangeven voor het aansluiten en activeren van de luidsprekers en de subwoofer.

home cinema equipment

Het heeft geen enkele zin om te beschikken over een geavanceerde thuisbioscoop als deze niet compatibel is met je tv.
(Bron: De Santis: 14098158/ 123rf.com)

Ten slotte moet je de ontvanger aansluiten op de smart-tv, projector, computer of een ander afspeelelement dat je wilt gebruiken (zolang de compatibiliteit dit toelaat). Schakel op dit punt de homecinema, de televisie of de gekozen weergavemedia in en controleer of het geluid in alle luidsprekers wordt weergegeven.

Wat voor soort luidsprekers hebben de betere home cinema’s?

De beste wireless of kabelgebonden thuisbioscoop kan tot vier verschillende soorten luidsprekers hebben. Elk type kan één of meer luidsprekers hebben. Het hangt ervan af of het systeem bijvoorbeeld 5.1, 7.1 of 11.4 is. Dit zijn: voorluidsprekers, middenluidsprekers, surround-achterluidsprekers en surround side speakers. Ze werken als volgt:

 • Voorluidsprekers: Deze vormen de basis van het luidsprekersysteem. Ze worden rechts en links van het scherm geplaatst. Om er het meeste uit te halen, moeten ze gericht zijn op de kijker. Dat wil zeggen, ze moeten voor het publiek geplaatst worden en op een optimale afstand staan.
 • Middenluidsprekers: Deze worden meestal achter de televisie, computer of projectiescherm geplaatst. Zij geven intensiteit en kracht aan de belangrijkste geluidskanalen van een film, serie, programma of videogame.
 • Surround-achterluidsprekers: De ideale locatie is aan beide zijden van de toeschouwers. Ze richten zich op het reproduceren van hetzelfde achterste kanaal van audio. Niet alle systemen of modellen hebben ze (bijv. Dolby Digital Surround heeft deze).
 • Surround side speakers: Deze zijn rechts en links geïnstalleerd ten opzichte van de primaire luisterpositie. Ze hoeven niet van uitzonderlijke kwaliteit te zijn, omdat ze bedoeld zijn voor de weergave van bepaalde geluidseffecten.

Wat is een subwoofer voor thuisbioscopen?

De subwoofer in een draadloze of kabelgebonden homecinema-set is niet meer dan een luidspreker. Maar de eigenschappen maken het bijzonder. In feite is het het element dat het verschil maakt tussen een middelmatig of kwaliteitsproduct. De functie ervan is het reproduceren van de laagste frequenties. Hierdoor krijgt het geluid een unieke klank die garant staat voor een hyperrealistische ervaring.

Passief Actief
Voordeel Met een kwaliteitsversterker kun je mogelijkheden van lage frequenties benutten zoals weinig andere. De actieve filters stellen je in staat om het geluid te moduleren zodra het de versterker van de speler verlaat.
Geluidskwaliteit Levendige klank, net als in de bioscoop. Ze maken een veel zuiverder en helderder geluid mogelijk. Ze zijn krachtig in wat decibels en signaal/ruis betreft.
Interne versterker? Omdat het een interne versterker mist, ontvangt en reproduceert het alleen auditieve informatie. Deze is afhankelijk van de interne versterker, dus deze moet vanaf het eerste moment van kwaliteit zijn.
Prijs Meestal zijn het goedkopere opties. Ze zijn meestal iets duurder, hoewel hun kwaliteit over het algemeen beter is.

Waarom is er in sommige thuisbioscopen een speler ingebouwd?

Als je naar de betere homecinema-sets op de Nederlandse markt kijkt, zul je zien dat sommige van deze bioscopen worden geleverd met een ingebouwde speler. In dat geval zal de keuze afhangen van wat je thuis hebt. Misschien kun je alleen de luidsprekers gebruiken, of misschien wil je je bestaande speler daarbij vernieuwen. De keuze is aan jou.

Houd er rekening mee dat een thuisbioscoop zonder speler meestal goedkoper is, maar niet completer. Als je de set met een bijgeleverde speler gaat kopen, zorg er dan voor dat hij Blu-ray kan weergeven. Als het product bovendien de mogelijkheid heeft om andere formaten af te spelen is het nog beter. Je moet ook de maximale resolutie evalueren die mogelijk is en de compatibiliteit met je TV of projector.

Modern living room - TV and speakers home theater.

Een HDMI-verbinding is aanwezig in de meeste thuisbioscopen.
(Bron: Scyther5: 42356368/ 123rf.com)

Wat zijn home cinema decoders?

Bioscopen werken al geruime tijd met geluidsdecoderingstechnieken die ze een drie-dimensionaliteit en een nuance-rijke textuur geven. Elk formaat is onderworpen aan een specifiek laboratorium en octrooi. De beste thuisbioscopen moeten worden uitgerust met de nodige decoders om de meest gebruikte audiosystemen op de markt te reproduceren:

 • Dolby Digital: Veel gebruikt in DVD, Blu-ray en digitale televisie. Gespecialiseerd in lage tonen.
 • Dolby Digital Plus: Variant van het vorige formaat. Inclusief een extra kanaal. Het is echter compatibel met de vorige.
 • DTS (Digital Theater System): Dolby Digital’s ultieme concurrent. Vergelijkbaar met deze laatste en aanwezig in een groot aantal spelers. Het belangrijkste voordeel is dat de geluidseffecten op een apart kanaal worden weergegeven. De DTS:X is de homologe versie van de Dolby Digital Plus.
 • Dolby Pro Logic y Dolby Pro Logic II: Deze hebben minder middelen nodig om een helderder geluid te produceren dan Dolby Digital-decoders (die beide door hetzelfde bedrijf worden beheerd).
 • DTS Neo 6: Net als de vorige, is de technologie gebaseerd op “subbands”. Het maakt gebruik van vijf of zes kanalen met een hoge kwaliteit surround sound.
 • THX-Certified: In plaats van een decoder, is dit een certificering die garandeert dat de apparatuur de minimale kwaliteitsnormen biedt die nodig zijn om geluid van cinematografische kwaliteit te leveren. Het maakt gebruik van een exclusieve equalisatie en is zowel in de bioscopen als in de thuisbioscopen aanwezig.
 • THX Surround EX: Deze zijn compatibel met de bovenstaande decoders, kan een surroundgeluidsatmosfeer creëren door gebruik te maken van een willekeurige homecinema-audiobron.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een homecinema-set om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de thuisbioscoop te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de homecinema die je nodig hebt:

Budget

Een wireless of kabelgebonden thuisbioscoop vraagt meestal enige investering. Gemiddeld kosten ze meestal ongeveer 300 €, maar er zijn goedkopere en duurdere opties. Uiteraard moet je je niet alleen baseren op het geld dat je te besteden hebt, maar ook op je behoeften. Als je bijvoorbeeld al een goede speler hebt, waarom zou je dan een homecinema-set kopen met een ingebouwde speler?

Aan de andere kant, als je op zoek bent naar een systeem met meer dan vier luidsprekers, zul je meer moeten betalen. Bovendien is de betere thuisbioscoop die compatibel is met laserprojectoren over het algemeen duur. Je moet alle variabelen en de geluidskwaliteit die je zoekt evalueren. Maar je hoeft ook weer niet te wanhopen, er zijn tal van goede en betaalbare opties.

George LucasAmerikaanse filmregisseur
“In een actiefilm is het geluid vijftig procent van de film”.

Televisie die je hebt

Je hebt er niets aan om een geavanceerde thuisbioscoop te hebben als deze niet compatibel is met je tv of projector. Het heeft ook geen zin om een compatibele versie te kopen die het niet mogelijk maakt om de maximale resolutie optimaal te benutten. Als je bijvoorbeeld een 3D-tv hebt, is de beste optie om een homecinema met 3D-weergave te kopen.

Aan de andere kant, als je een eenvoudige tv hebt, kan het zijn dat het niet de moeite waard is om een wireless homecinema te kopen. Je kunt ook de optie van het gebruik van een projector in plaats van een tv gebruiken. Als je genoeg ruimte aan de muur hebt, en de ruimte is groot, kan de visuele- en luisterervaring onvoorstelbaar worden.

Connectiviteit

Een HDMI-aansluiting is in veel thuisbioscopen aanwezig. Het zou je eerste keuze moeten zijn als je op zoek bent naar superieure videokwaliteit en ruisvrije audio. Bovendien past dit type connectiviteit als geen ander in het gaming-universum. Dus als je op zoek bent naar de nieuwste games met een uniek geluid, is het een must.

Bovendien kun je zoeken naar opties zoals USB-poorten. Daarmee kun je genieten van de digitale inhoud die je opslaat (van video’s tot foto’s of andere soorten gedigitaliseerde bestanden). Aan de andere kant kan het interessant zijn dat de set een wifi- of Bluetooth-verbinding heeft. Hiermee kun je de inhoud van je mobiele apparaten afspelen.

Vermogen en luidsprekers

Het vermogen is een belangrijk aspect, maar niet doorslaggevend. Het hangt voornamelijk af van de grootte van de kamer. Het hangt ook af van het aantal toeschouwers dat van het product zal genieten. Hoe groter de ruimte en hoe meer mensen, hoe meer vermogen je nodig hebt. Maar er is ook niets uitzonderlijks nodig. Aan 1000 W (gebruikelijk in veel modellen) heb je meer dan genoeg.

Met of zonder ingebouwde speler?

Zoals we al eerder opmerkten, is er bij sommige thuisbioscopen een speler ingebouwd. Evalueer of je deze nodig hebt of dat je liever een aparte koopt (zoals een projector). Aan de andere kant, of deze nu wireless is of niet, is het belangrijk dat het aparaat eenvoudig te bedienen is. Dat wil zeggen, je moet er het volume mee kunnen afstellen, bijvoorbeeld via een mobiel apparaat of een afstandsbediening.

Samenvatting

De betere homecinema-sets qua kwaliteit en prijs bieden een ongeëvenaarde luisterervaring. Iedereen wil genieten van films, series of videospellen alsof ze er middenin zitten. Met de thuisbioscoop is dat mogelijk. En je hoeft er niet vanaf te zien als je een beperkt budget hebt.

Maar vergeet niet om aspecten als compatibiliteit met je televisie of projector te evalueren. Je moet ook beslissen of je deze draadloos of kabelgebonden wilt hebben, en of je de voorkeur geeft aan een ingebouwde speler of niet. Neem de tijd om de juiste homecinema te kiezen en begin te genieten van een immersief, textuurrijk geluid.

Vond je ons artikel over homecinema-sets interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfect thuisbioscoop kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Bigelow: 76948009/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies