Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Als je een hond in huis neemt, wordt hij een deel van het gezin. Daarom is het normaal dat je je hond altijd het beste wilt geven. In die zin is het van belang om hem goed gehydrateerd te houden met één van de beste honden drinkbakken van 2019. Vooral als je je hond voornamelijk hondenvoer gaat geven.

Als je hond altijd genoeg water drinkt, blijft hij gezond en energiek, zelfs in de warmere maanden. Het kopen van een goede honden drinkbak op de Nederlandse markt is echter niet zo eenvoudig als je zou denken. Door de verscheidenheid aan materialen, maten en soorten, is de kans groot dat je je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we besloten om je hierbij te helpen met deze shopgids.
Belangrijk om te weten

 • De grootte van je hond is een belangrijk uitgangspunt voor de aanschaf van een goede drinkbak. Hoe groter je hond is, hoe meer water hij nodig heeft. Daarom heb je niet veel aan drinkbakken die maar een halve liter kunnen bevatten. Vooral als je vele uren buitenshuis doorbrengt
 • Het materiaal van een hondendrinkbak is heel belangrijk. Sommige drinkbakken van kunststof kunnen bestanddelen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond. En als je viervoeter gevoelig is voor allergieën, moet je een hypoallergene honden drinkbak kopen.
 • Als je hond de neiging heeft om weinig te drinken, en je medische oorzaken uitgesloten hebt , dan kan de beste optie voor je hond een automatische drinkbak of een drinkfontein zijn. Bij dit soort drinkfonteinen stroomt er continu water uit. Op deze manier zal het water zijn aandacht trekken en heeft hij altijd fris en schoon water.

Onze selectie: De beste honden drinkbakken op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste honden drinkbakken voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van de perfecte honden drinkbak wat eenvoudiger.

1e plaats: Road Refresher Pet Travel Bowl

De Road Refresher is de ideale waterbak voor onderweg. Deze bak kan gevuld met water in elk voertuig geplaatst worden zonder dat het water er uit klotst en uw huisdier kan naar behoefte onderweg drinken. De Road Refresher is een slim ontworpen waterbak die dankzij een speciale constructie zorgt dat uw hond 90 % minder “slobbert”. Ideaal voor in huis, caravan, auto of voor op de boot. De waterbak heeft aan de onderzijde klittenband en de bijgeleverde antislip strips zorgen ervoor dat de waterbak vast en stevig blijft staan op iedere vloer. .

2e plaats: PetSafe Drinkwell

Onderzoek heeft aangetoond dat één van de beste manieren om de gezondheid van je huisdier te verbeteren is ervoor te zorgen dat hij meer water drinkt, en de beste manier om dit te doen is met de PetSafe drinkfontein. In de drinkfontein wordt voortdurende stromend water gefilterd en belucht, zodat het veel verser blijft dan stilstaand water in een bak.

De fontein beschikt over een instelbare stromingsregeling. Dankzij een opvanghelling vermindert het spetteren van vallend water. De constante watercirculatie remt de bacteriegroei. Een vervangbaar koolstoffilter neemt vieze smaakjes en luchtjes weg. Een voorfilter vangt haren, vuil- en voerresten weg die in het water zitten. Het product beschikt over een dompelpomp, zodat de fontein geruisloos werkt.

3e plaats: MidWest Snap’y Fit Bowl

Er zijn veel roestvrijstalen voederbakken op de markt, maar er is er geen een als de Snap’y Fit Bowl. Het gepatenteerde Snap’y Fit systeem houdt de voederbak goed op zijn plaats, terwijl het tegelijkertijd makkelijk te verwijderen valt. Hondenliefhebbers zijn al jaren gefrusteerd doordat de hond het iedere keer voor elkaar kreeg de voederbak uit de houder te wippen. Het Snap’Y Fit systeem heeft dit probleem opgelost! Gebruiksvriendelijk, goede kwaliteit en makkelijk te installeren.

4e plaats: Beautifool Suppertime Duo Voerbak/drinkbak

Beautifool Pet Supper Time in het wit met voer- & drinkbak is een elegante en speciale maaltijd set geschikt voor hond en kat. De bakken van Beautifool zijn ontworpen en geproduceerd in Italië. Dankzij het strakke design kan hij in elke omgeving geplaatst worden, zowel modern als klassiek.
De set Supper Time is samengesteld uit een dienblad dat anti-splash, anti-slip en anti-kras is; een stevige schaal met een plastic schaalhouder en twee praktische roestvrijstalen schalen, een kleinere voor water en een grotere voor voedsel.

5e plaats: Opvouwbare honden drinkbak

Opvouwbaar drinkbakje of voerbakje voor je huisdier. Makkelijk mee te nemen tijdens een lange wandeling, een uitstapje of tijdens het kamperen. Handig als je op het terras zit na een fietstocht en je hond iets te drinken of eten wilt geven, die heeft namelijk ook hard gewerkt! Het bakje heeft een handige uitsparing met een gaatje gevormd als een hartje met karabijnhaak zodat je het bakje aan je riem, tas of de halsband van je hond kan bevestigen. Het bakje heeft een inhoud van 0.45L en is gemaakt van Siliconen. Het voer/drinkbakje is opgevouwen slechts 15 mm dik.

Shopgids: Alles wat je moet weten over honden drinkbakken

Het is van groot belang dat je voordat je een honden drinkbak of hondenfontein koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste punten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De anti-slipbasis van de drinkbak zorgt ervoor dat de drinkbak zich niet kan verplaatsen van de plaats waar je hem neerzet.
(Bron: Iakov Filimonov: 123074829/ 123rf.com)

Wat is een honden drinkbak en waar wordt het voor gebruikt?

Een honden drinkbak is eenvoudigweg een bak of schaal waarin drinkwater voor je hond wordt opgeslagen. Hoewel er drinkbakken zijn die speciaal voor honden worden aangeboden, zijn de overgrote meerderheid van hen ook geschikt voor andere huisdieren. De eenvoudigere honden drinkbakken kun je meestal ook voor het voer gebruiken.

Het is essentieel voor je hond’s gezondheid dat hij altijd genoeg water drinkt. Daarom zijn de beste honden drinkbakken, ook de goedkopere, er in verschillende maten. Op deze manier kun je altijd het juiste formaat kopen voor je hond(en). Bovendien worden ze in verschillende materialen vervaardigd (die we in het volgende segment bekijken).

Van welk materiaal kan een honden drinkbak gemaakt zijn?

In grote lijnen kunnen de beste honden drinkbakken van dit moment op de Nederlandse markt in drie verschillende soorten materialen worden aangeboden: kunststof, metaal (voornamelijk roestvrij staal) en keramiek. Het is belangrijk om te weten welk materiaal geschikt is voor jou en je hond. Dit zijn de materialen en de eigenschappen ervan:

 • Kunststof: Drinkbakken van kunststof zijn meestal het goedkoopst. Zonder twijfel, een punt in hun voordeel. Bovendien zijn ze het handigst om op reis mee te nemen. Je moet er echter wel voor zorgen dat de drinkbak van dit materiaal van hoge kwaliteit is en vrij is van BPA, een bestanddeel dat op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid.

Aan de andere kant kan het schoonmaken van deze drinkbakken een echte beproeving zijn. Dit is te wijten aan het feit dat er op kunsstof producten vaak krassen komen die uitgroeien tot kleine scheurtjes. Hierin kunnen zich allerlei soorten bacteriën gemakkelijk verspreiden. Daarom kunnen ze dagelijks onderhoud nodig hebben.

 • Metaal: De beste metalen honden drinkbakken zijn meestal gemaakt van roestvrij staal. Deze zijn veel eenvoudiger schoon te maken. Het roestvast staal is, in tegenstelling tot kunststof, niet poreus, waardoor de aanwezigheid van bacteriën tot een minimum wordt beperkt. Aan de andere kant hebben ze meestal een langere levensduur.

Naast hygiëne en duurzaamheid zijn de beste roestvrijstalen honden drinkbakken iets duurder dan die van kunststof, maar het verschil is niet erg groot. Velen zijn verkrijgbaar met anti-slip of anti-kantelbasis. Dit is een groot voordeel als je hond nogal speels of wild is.

 • Keramiek: De beste honden drinkbakken van keramiek zijn vaak mooi om te zien. Veel van hen, evenals de voerbakken die van dit materiaal zijn gemaakt, hebben vaak aantrekkelijke details of motieven. Aan de andere kant zijn ze meestal zwaar van gewicht, waardoor het moeilijker is om ze te verplaatsen of omver te duwen.

Als nadeel geven sommige deskundigen aan dat keramiek een poreusheid heeft waardoor ze wat de hygiëne betreft op de kunststoffen honden drinkbakken lijken. En als ze niet van goede kwaliteit zijn, kunnen ze relatief gemakkelijk breken. Hun lagere bestendigheid, in vergelijking met metalen of kunststof opties, is dus een punt om in gedachten te houden.

Wat is een ideale drinkbak voor honden?

Als je eenmaal het materiaal hebt gekozen dat het beste bij jou en je huisdier past, is het tijd om de andere aspecten te analyseren die meespelen bij het kiezen van een honden drinkbak. De eerste is nog steeds gerelateerd aan het materiaal dat vooral hypoallergeen moet zijn om mogelijk ongemak te voorkomen. Het andere is dat het model eenvoudig schoon te maken moet zijn.

Lynn DamenMedewerkster van het Care Team van Prins Huisdierenvoeding
“Een hond drinkt meer bij inspanning en warm weer. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, ze kunnen hun warmte alleen kwijt via hun tong en hun voetzolen. Als honden het warm krijgen, gaan ze hijgen om warmte te verliezen. Om te hijgen heeft een hond vocht nodig.”

Bovendien moet het soort drinkbak aan je huisdier worden aangepast. Als je een hele goede honden drinkbak koopt, maar je huisdier niet in staat is om het op de juiste manier te gebruiken, kan het gebeuren dat hij geen zin meer heeft om te drinken. Dit kan zelfs grote problemen met zich meebrengen. Wat de basis betreft, zorg ervoor dat deze anti-slip is, anders zal je hond de drinkbak de hele tijd verplaatsen.

Welke soorten honden drinkbakken zijn er?

In de eerste plaats vinden we onder de beste honden drinkbakken de klassieke bakken die op de vloer (dankzij een anti-slip basis) of op een bepaalde hoogte geplaatst kunnen worden. Dit soort drinkbakken worden soms in dubbel formaat verkocht, waardoor water en voedsel naast elkaar geplaatst kunnen worden. Deze zijn het goedkoopst en hebben geen extra kosten.

Aan de andere kant zijn er automatische fonteinen of drinkbakken. Sommige zijn gebaseerd op opslagtanks voor meerdere liter water (ideaal voor grote honden), andere hebben gesloten circuits die aantrekkelijk zijn voor de hond zodat ze het leuk vinden om eruit te drinken. Sommige drinkbakken zijn speciaal ontworpen voor honden met baarden of lange oren, zodat ze niet nat worden tijdens het drinken.

Welke voordelen hebben automatische drinkbakken of fonteinen?

De nieuwste technologieën hebben het mogelijk gemaakt om automatische drinkreservoirs of automatische fonteinen te ontwikkelen. Aan de andere kant hebben veel van de merken originele en gevarieerde ontwerpen gecreëerd. Deze modellen hebben een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van de meer traditionele drinkbakken:

Voordelen
 • Sommige modellen kunnen op afstand worden geprogrammeerd en bediend via een mobiel apparaat
 • De opslagcapaciteit is zeer gevarieerd, dus er zijn mogelijkheden voor alle soorten honden (grootte of frequentie waarmee de hond drinkt)
 • Als de drinkbak een gesloten waterreservoir of circuit heeft, kan de hond hem niet omverduwen, dus ook al laat je je hond alleen in huis, dan kun je er toch zeker van zijn dat hij altijd water tot zijn beschikking heeft
 • Sommige van deze systemen hebben waterstralen of een constante stroming van het water
 • Ze beschikken over filters om slechte geuren of smaken van het water te voorkomen
 • Sommige modellen zijn voorzien van extra filters om het vuil dat erin kan vallen te verwijderen
Nadelen
 • De beste opties zijn niet bepaald goedkoop (hoewel ze op de lange termijn worden gecompenseerd)
 • De filters moeten om de twee of vier weken worden vervangen wat extra kosten met zich meebrengt (hoewel ze niet zo heel duur zijn)

Is een gecombineerde drink- en etensbak handig?

Dit hangt ervan af. Het kan inderdaad handig zijn, omdat je meer water of een combinatie van hondenvoer en drinken kunt aanbieden. Het kan ook gebeuren dat je hond ze minder leuk vindt. Bovendien is het mogelijk dat er als je hond een beetje wild eet, voer in de waterbak komt. Hoewel honden niet zo scrupuleus zijn als katten, is het mogelijk dat ze dan minder graag willen drinken.

De overgrote meerderheid van de drinkbakken bestaat uit bases die meestal hypoallergeen zijn.
(Bron: pexels: 1284238/ 123rf.com)

Waar kan de honden drinkbak het beste staan?

Gelukkig zijn honden in het algemeen niet zo eigenzinnig als katten. Daarom moet het niet moeilijk zijn om een plaats te vinden voor de honden drinkbak die je gaat kopen. Het is uiteraard het beste om hem op een plaats te zetten waar de hond rustig kan drinken. Bovendien is het beter dat de drinkbak niet in de buurt van het voer staat, zodat het water niet vervuild raakt.

Waarvoor dienen de filters van waterfonteinen of reservoirs?

Eén van de voordelen van de beste automatische drinkfonteinen of drinkreservoirs is dat ze meestal één of meer filters bevatten. Het belangrijkste is het houtskool waterfilter. Het voorkomt mogelijke slechte geuren of smaken in het voedsel. Dit is belangrijk, want als je hond een onaangename geur in het water ruikt, kan hij stoppen met drinken.

Aan de andere kant zijn er filters die helpen om afval en ongewenste stoffen te verwijderen. Zo kan bijvoorbeeld stof of voedsel (vooral als het zich dicht bij de drinkwaterfontein bevindt) en andere elementen in het water vallen, waardoor het water verontreinigd wordt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit soort filters helpen om het water altijd schoon te houden.

Wat voor basis hebben de beste honden drinkbakken en waarom zijn ze belangrijk?

In het algemeen hebben de beste honden drinkbakken van 2019 ruime antislipbases. De materialen die in deze bases worden gebruikt zijn meestal hypoallergeen. Veel merken gebruiken zelfs alleen natuurlijke elementen voor hun fabricage. Op deze manier kun je gerust zijn dat de gezondheid van je hond geen risico loopt.

De antislipbasis zorgt ervoor dat de drinkbak zich niet kan verplaatsen. Hierdoor voorkom je dat deze plotseling kantelt of dat de vloer de hele tijd nat wordt. Grotere modellen, zoals drinkbakken met reservoirs, hebben meestal een kleinere onderkant, maar aangezien ze zwaarder zijn, kunnen ze gemakkelijk aan de vloer worden bevestigd.

Kan een honden drinkbak een allergische reactie bij mijn hond veroorzaken?

De drinkbak op zich niet, maar het materiaal waar deze van gemaakt is wel. Tegenwoordig zijn de grote meerderheid van de honden drinkbakken hypoallergeen. Dus ze zijn gemaakt van materialen die geen allergieën veroorzaken. Maar het kan mogelijk zijn dat de drinkbak die je wilt kopen schadelijke stoffen bevat. Het komt zelden voor, maar het is beter om het even te controleren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een honden drinkbak om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de honden drinkbak te vinden die het beste bij jou en je hond past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de honden drinkbak die je nodig hebt:

 • Type
 • Grootte van de hond
 • Materiaal van de drinkbak
 • Reiniging en duurzaamheid
 • Ontwerp en functionaliteit

Type

Een hond is natuurlijk geen kat. Het is noodzakelijk om hem vaak uit te laten. Maar als je buitenshuis werkt zal je meestal meerdere uren weg zijn. Zelf als je hond op een boerderij of buiten verblijft, heeft hij altijd water nodig tijdens je afwezigheid. In dat geval is een automatische fontein of een drinkbak met reservoir een goede optie.

Grootte van de hond

Het is niet hetzelfde om een chihuahua of een rottweiler te hebben. En je hebt ook niet dezelfde drinkbak nodig voor één hond of voor twee of meer honden. Hoe groter je hond is, of hoe meer honden je hebt, hoe meer water je moet hebben. Daarom moet je goed letten op de inhoud van de drinkbak bij je aankoop. De capaciteit hiervan ligt meestal tussen een halve liter tot circa 8 liter of meer.

Eline MartensHonden Centrum
“Een goede richtlijn is 50 ml water per kilogram lichaamsgewicht. Een hond van 25 kg heeft dus gemiddeld 1250 ml, ofwel 1,2 liter water per dag nodig”.

Materiaal van de drinkbak

Zoals je al hebt kunnen zien bij het hoofstuk over de verschillende materialen, zijn de eigenschappen van kunststof, metaal en keramiek verschillend. Al zijn drinkbakken van kunststof het goedkoopst, hebben ze een aantal nadelen die minder voorkomen bij die van metaal of keramiek.

Reiniging en duurzaamheid

Type Reiniging en duurzaamheid
Kunststof Eenvoudig schoon te maken als hij nog nieuw is. Maar na een tijdje wordt het schoonmaken moeilijker omdat het materiaal krassen en scheurtjes begint te vertonen. Kunststof kan heel duurzaam zijn, maar altijd in mindere mate dan roestvrij staal. Bovendien gaat het materiaal minder lang mee vanwege slijtage
Roestvrij staal Over het algemeen heel eenvoudig te reinigen. Slijt niet snel, zodat er geen bacteriën inkomen zoals bij de kunststof bakken. Wat duurzaamheid betreft zijn de stalen bakken de beste keus. Dit materiaal is steviger, sterker en heeft een hoge slijtvastheid.
Keramiek Zeer eenvoudig te reinigen, al kunnen sommige keramieke drinkbakken dezelfde problemen vertonen als die van kunststof (poreusheid zodat er bacteriën in kunnen komen). Sommige soorten keramiek kunnen snel breken, zodat je overal kleine stukjes moet opruimen als dit gebeurt. Maar over het algemeen is het een sterk en bestendig materiaal op middellange en lange termijn

Ontwerp en functionaliteit

Onafhankelijk van het materiaal van de honden drinkbak die je wilt kopen of hoeveel geld je ervoor wilt uitgeven is het ontwerp en de functionaliteit natuurlijk ook van belang. Het product moet allereerst eenvoudig te monteren en te bedienen zijn. Bovendien moet het aantrekkelijk en eenvoudig in het gebruik zijn. Anders drinkt je hond niet en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Samenvatting

De hond wordt ook wel de beste vriend van de mens genoemd. De wolf en de mens zochten elkaar ongeveer 17 000 jaar geleden voor het eerst op. In al die tijd heeft de hond verschillende taken gehad. Nu is hij steeds vaker een maatje, gezinslid of zelfs collega. Daarom moet je je hond altijd schoon en vers water geven, naast een gebalanceerde voeding, genoeg spel en beweging en genegenheid.

Wat honden drinkbakken betreft, moet je met bepaalde aspecten rekening houden als je er één wilt kopen. Hierbij moet je denken aan het materiaal waar de bak van is vervaardigd, de functionaliteit, de grootte (en die van je hond) of het ontwerp ervan. In deze shopgids hebben we geprobeerd op al deze aspecten van dit belangrijke accessoire in te gaan.

Vond je ons artikel over honden drinkbakken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte honden drinkbak voor hun honden kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: bullltus: 105227817/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies