orange plastic bowl full and overflowing with dry pet - dog food bits with toys on wooden table background top view mock-up
Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Als je bij deze shopgids bent beland, is er een grote kans dat je op zoek bent naar heerlijke en gezonde botten voor je hond. Wat is een hond zonder bot? Je verwent je hond echt door hem een bot te geven. Je harige vriend keurt dit goed met kwispelende staart, terwijl hij je met opgewonden vreugde aankijkt.  Honden vinden het nou eenmaal erg leuk om te kauwen op een hondenkluif.

Kauwen op een hondenbot kan ook nog eens heel gezond zijn voor het hondengebit. Om optimaal te genieten van een hondenbot, helpt het als je de beste botten op de markt kent. Het is tenslotte niet zo makkelijk als het lijkt om het bot te vinden dat het beste bij je hond past. Om je hierbij te helpen, beantwoorden we in deze shopgids de meest gestelde vragen over dit product.
Belangrijk om te weten

 • Je kunt je hond echt verwennen met een hondenbot. Honden vinden het leuk om te kauwen op een hondenkluif. Daarnaast kan het kauwen op hondenbotten ook goed voor het hondengebit zijn.
 • Er zijn ook recreatieve hondenbotten. Deze worden gekenmerkt door gaten in hun uiteinden waar je snacks in kunt verbergen. Met de belofte van de snack op het einde, zal de hond zichzelf lang kunnen vermaken.
 • Hondenbotten kunnen bovendien erg handig zijn voor pups die last van pijn hebben tijdens het wisselen van de tanden. Ook kunnen ze helpen om ongepast gedrag te verminderen. Als je bijvoorbeeld een hond hebt die steeds je schoenen stuk maakt door erin te bijten, kan een bot je helpen om alle energie en kracht van het beestje ergens anders op los te laten.

Onze selectie: De beste hondenbotten op de markt

Er zijn veel verschillende soorten hondenbotten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen kauwsticks of vulbare kauwspeeltjes. Andere voorbeelden zijn gedroogde buffelhuid of runderpens. Door de vele opties kan het zijn dat je twijfelt over welk hondenbot of -kluif het beste is voor jouw trouwe viervoeter. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete hondenbotten die je op de markt kunt vinden.

Het beste geurloze hondenbot

Het Nylabone kauwbot met heerlijke kipsmaak, voor honden tot 30 kg, is vervaardigd uit duurzaam hoogwaardig nylon. Nylabones zijn goed gekeurd door dierenartsen om aan de kauwdrift van je hond te voldoen.

Nylabones zijn eenvoudig te reinigen, stinken niet en geven niet af op de vacht van je hond of op je interieur. De kleine stukjes Nylabone die je hond opeet vormen geen lichamelijke reactie en verlaten het lichaam in dezelfde staat als opgegeten. Dit in tegenstelling tot onder meer latex en vinyl speeltjes.

Het beste hondenbot voor tanden en tandvlees

De 8in1 Delights, de gepatenteerde, gezonde manier om je hond te belonen en gelijktijdig de tanden en het tandvlees te verzorgen. Ze zijn bijzonder lekker, natuurlijk en neutraal van geur en bevatten geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Dit hondenbot bevat veel lekker kippenvlees, dat met bijtvaste runderhuid omwikkeld is. Het vlees wekt bij de hond de natuurlijke drang om te kauwen, knagen en bijten op. De knapperige vleessnack zorgt ervoor, dat het kauwplezier van lange duur is en je hond er geen genoeg van kan krijgen!

Het beste buffelhoorn hondenbot


Tijdelijk niet leverbaar

De Petsnack T-Rex is een 100% natuurlijk stuk buffelhoorn voor stevige kauwers. De hoorn gaat zeer lang mee en splintert niet. Daarnaast is de buffelhoorn rijk aan mineralen en stinkt de snack niet. Kortom een heerlijke snack voor de hond, waar hij uren zoet mee kan zijn.

Naast dat de T-Rex een lekkere snack is, zorgt het kauwen voor een goede reiniging van het gebit van jouw hond. Dit product zijn de extra harde eindstukken van de buffelhoorn, pakket van 3 stuks.

Het beste hondenbot voor fanatieke kauwers

De grondstoffen die gebruikt worden in Farm Food hebben een hoge mate van zuiverheid en bevatten dus geen kunstmatige geurstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen. Dit gewei van Farm Food is een ideale kauwkluif voor sterke en fanatieke kauwers, omdat het voor de hond een hele uitdaging is om bij het merg te komen.

Deze geweien zijn afkomstig van edelherten en zijn hierdoor een 100% natuurlijk product. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Verpakking van 4 stuks.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hondenbotten

Een hondenbot is erg populair als kauwobject voor honden. Wist je ook al dat het eten hiervan bij het natuurlijke dieet van het beestje hoort? Het kauwen op een bot houdt het hondengebit gezond. Je maakt je huisdier echt blij met een hondenbot. Maar welke hondenbotten zijn het beste? En zijn alle hondenbotten veilig? Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit heerlijke product voor honden.

Dog with bone

Het kauwen op een hondenbot reinigt en versterkt het gebit, door het schrapen langs de tanden en de extra opname van calcium.
(Bron: Jaromír Chalabala: 28351805/ 123rf.com)

Wat zijn hondenbotten precies en waar zijn ze goed voor?

Een hondenbot is veel meer dan een lekker tussendoortje voor je hond. Hoewel dit misschien een onnodige vraag lijkt, is de markt tegenwoordig zo geavanceerd, dat een hondenbot niet langer alleen een hard stuk is dat dient om je harige viervoeter te voeden. Vandaag de dag vind je ook hondenbotten die van synthetisch materiaal zijn gemaakt, of met speciale eigenschappen voor een gezond gebit. Hieronder vind je een handig overzicht van de voor- en nadelen van hondenbotten:

Voordelen
 • Hondenbotten helpen honden om een gezonde mond en een sterk gebit te behouden
 • Ze stimuleren de cognitieve ontwikkeling van de hond
 • Ze helpen om de aangeboren instincten van de hond op een positieve manier los te laten
 • Verbeteren het gedrag van honden
 • Helpen hen ontspannen en zichzelf te vermaken
Nadelen
 • Niet alle botten zijn geschikt voor ieder soort hond
 • Vereisen toezicht om verstikking of andere problemen te voorkomen

Zijn hondenbotten veilig?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten hondenbotten die er zijn, is het belangrijk om te weten of hondenbotten veilig zijn voor je hond. Het kan zijn dat je hier nog over twijfelt. Veel baasjes stellen zichzelf deze vraag. Maar maak je geen zorgen, hondenbotten zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor je huisdier. Omdat ze niet allemaal hetzelfde zijn, is het natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid als eigenaar om het juiste bot te kiezen.

Als je onvoldoende aandacht besteedt aan de keuze voor een bot, kan het fout gaan. De bekendste merken die hondenbotten op de markt aanbieden, bieden meestal botten in verschillende maten aan. Een bot van 25 cm lang is bijvoorbeeld geen goed idee als je een mopshond hebt. Let ook goed op het materiaal en hoe de hond het bot moet gebruiken. Een rubberbot wordt bijvoorbeeld niet hetzelfde gebruikt als een ruw leerbot.

Zijn alle hondenbotten hetzelfde?

Voor een hond niet. Toch zal je harige vriendje zich bovenop het bot gooien dat naar hem geworpen wordt, ongeacht de grootte, het materiaal of de ingrediënten ervan. Het is echter belangrijk om je er bewust van te zijn dat er veel verschil zit in de diverse botsoorten voor honden. Het helpt om de verschillende soorten botten te kennen, zodat je er zeker van bent dat je de juiste koopt.

 • Rauwe botten: Voor veel experts zijn rauwe botten het summum van hondenbotten. In feite zijn ze niets anders dan een getrouwe afspiegeling van de oorspronkelijke voedingsbron. Rauwe botten zijn zeer rijk aan voedingsstoffen. Wel hebben ze het nadeel dat ze minder veilig zijn. Ze zijn de ideale voedingsbodem voor bacteriën.
 • Natuurlijke koeienbot: Een alternatief voor rauwe botten, dat iets veiliger is. De botten ondergaan voorafgaand aan de verkoop een sterilisatieproces, meestal worden ze geroosterd. Er zitten echter veel minder goede voedingsstoffen in dan in rauwe botten. Bovendien is er kans op splintering, wat je huisdier kan beschadigen.
 • Gedroogde buffelhuid: Technisch gezien zijn het niet echt botten, omdat ze zijn gemaakt van de binnenlaag van de huid of het leer van buffels. De taaie huid is over het algemeen lastig te verteren, dus moet het met kleine beetje tegelijk afgekauwd worden. De buffelhuid is ideaal voor het versterken van het gebit. Vaak worden er smaakversterkers van natuurlijke aard gebruikt, om ze aantrekkelijker te maken voor de hond.
 • Kauwsticks tegen tandplak: Zo heb je ook kauwsnacks en gebitsverzorgende snacks. Dit zijn producten die speciaal zijn ontworpen voor de verzorging van de mond en tanden van de hond. Dankzij het kauwen kan de hond voedseldeeltjes verwijderen die tussen de tanden en het tandvlees zijn achtergebleven. Sommige van deze opties helpen niet alleen de mondgezondheid te verbeteren, maar verfrissen ook de adem van de hond.
 • Kauwbotten als voedingssupplement: Dit zijn botvormige snacks die de hond volledig kan opeten. Het voordeel? Ze zijn verrijkt met veel voedingsstoffen. Om deze reden dienen ze niet alleen als beloning voor het goede gedrag van de hond, maar ook als een manier om zijn voeding te verbeteren. Ideaal en handig als je hond niet zo goed eet.
 • Synthetische kauwbotten: Sommige hondenbotten zijn voor puur recreatieve doeleinden op de markt gebracht. Erg populair zijn de vulbare kauwspeeltjes. Ze zijn gemaakt van synthetische materialen zoals rubber. De hond kan ze niet opeten. Ze zijn een goede optie voor je puppy tijdens het wisselen van de tandjes. Bovendien zijn ze het perfecte speeltje om verveling tegen te gaan.

adorable white dog chewing big bone on the green grass

Kauwsticks tegen tandplak zijn hondenbotten die speciaal worden gebruikt voor de verzorging van de mond en tanden van de hond.
(Bron: Blanscape: 12970723/ 123rf.com)

Waar worden vulbare kauwspeeltjes voor honden voor gebruikt?

Vulbare kauwspeeltjes zijn erg populair. Binnen deze categorie vallen alle soorten hondenbotten die interactief zijn. Je kunt er van alles instoppen, van brokjes tot vlees tot pindakaas. De meeste honden kauwen hier goed door. Ze krijgen het lekkers alleen te pakken door het speeltje te vervormen. Bovendien kan een interactief speeltje de cognitieve ontwikkeling van je huisdier verbeteren.

Het meest bekend zijn misschien wel de speeltjes van KONG. De speeltjes hebben 2 uiteinden, elk met 2 gaten. Hier stop je de snacks in. De geur van de snack en de nieuwsgierigheid van je huisdier doen de rest. Je hond zal willen ontdekken wat er verborgen is in het bot dat zo lekker ruikt. Het unieke ontwerp zorgt dat de hond uitgedaagd wordt en blijft spelen.

Welke voedingsstoffen zitten er in hondenbotten?

Het antwoord op deze vraag hangt gedeeltelijk af van het soort hondenbot dat je koopt. Als het synthetisch is, biedt het je hond niet meer dan plezier en amusement, tenzij het een specifieke coating heeft. De overige hondenbotten, vooral de verrijkte producten, bieden echter een belangrijke voedingswaarde:

 • Verschillende eiwitten
 • Collageen, drager van 2 essentiële aminozuren zoals proline en glycine, evenals mucopolysachariden
 • Calciumfosfaat
 • Natrium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Zink
 • Vitaminen en andere essentiële verbindingen, in het geval van de verrijkte

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Honden houden van kauwbotten. En dat heeft een goede reden: kauwbotten dienen als gebitsverzorging, smaken erg lekker en zorgen voor kauwplezier. Nu je meer weet over de verschillende soorten hondenbotten en over wat hun nut is, is het tijd om er een te kiezen. Om het hondenbot te vinden dat het beste bij je past, vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van hondenbotten:

Natuurlijk of synthetisch

Als je alleen maar op zoek bent naar een goedkoop hondenbot waarmee je je hond eenvoudig kunt entertainen, is het antwoord duidelijk. De beste optie is dan om een synthetisch hondenbot te kopen. Als je echter op zoek bent naar iets totaal anders, bijvoorbeeld naar botten met een hoge voedingswaarde of kauwsticks tegen tandplak, zijn natuurlijke botten een betere investering.

bowl full and overflowing with dry pet - dog food bits with toys on wooden background top view mock-up

Veel hondenbotten zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
(Bron: Oksana Mironova: 85586276/ 123rf.com)

Maat

Zoals je in onze selectie met favoriete hondenbotten hebt kunnen zien, zijn niet alle hondenbotten even groot. Veel merken die botten of kluiven op de markt brengen, bieden de mogelijkheid om het bot in verschillende maten te kopen. Kijk daarom goed naar de grootte van je hond voordat je een aankoop doet. Een boxer heeft niet hetzelfde bot nodig als een Yorkshire-terriër.

Speeltje of gezondheid

Hierboven heb je kunnen lezen hoe hondenbotten in verschillende maten verkrijgbaar zijn. In grote lijnen kun je hondenbotten onderverdelen in 2 groepen: hondenbotten die dienen als speeltje en botten die dienen voor gezondheidsredenen. Een hondenbot kan ook in de beide categorieën vallen. Hieronder vind je het verschil tussen de 2 soorten en onze tips om te bepalen welk soort bot je nodig hebt:

Als ik wil… Moet ik mijn hond bieden
Het verlangen om te spelen stimuleren Recreatieve botten, zoals KONG-speeltjes.
Voor de mondgezondheid zorgen Kauwsticks tegen tandplak zoals Pedigree Dentastix.
Helpen bij pijn die ontstaat door het verwisselen van tandjes Synthetische kauwbotten.
Helpen om te leren beter te kauwen Hier kunnen synthetische kauwbotten of gedroogd leer bij helpen.

Interactief

Als je de cognitieve ontwikkeling van je hond wilt stimuleren, bestaan er dus interactieve botten. Zoals we eerder hebben uitgelegd, kun je met dit soort alternatieven snacks of andere lekkernijen in de uiteinden van het bot plaatsen. De meeste honden kauwen hier goed door. Ze krijgen het lekkers alleen te pakken door het speeltje te vervormen.

Gezondheid

Voordat je een nieuw product aan je hond geeft, is het essentieel om je dierenarts te raadplegen. Het advies van de dierenarts is erg belangrijk om het meest geschikte hondenbot voor je huisdier te kopen. Overweeg de gezondheidsstatus van je hond. Als het beestje bijvoorbeeld orale problemen heeft gehad of een oudere hond met een kwetsbaar gebit is, is het niet raadzaam om hem botten te geven die te hard of groot zijn.

Samenvatting

Een hondenbot is veel meer dan een lekker tussendoortje voor je hond. Je verwent je hond echt met een hondenbot. Honden vinden het heel leuk om te kauwen op een hondenkluif. Kauwen op een hondenbot kan ook nog eens heel gezond zijn voor het hondengebit. Er zijn veel verschillende soorten hondenbotten te vinden, ieder met zijn eigen doel. Hondenbotten zijn veilig en lekker. Wacht dus niet langer en trakteer je trouwe viervoeter op een lekkere kluif!

Kauwen is een gezonde en stimulerende bezigheid voor je hond. Hij is vaak wel even zoet met zijn hondenkluif, wat hem van allerlei kattenkwaad afhoudt. Er zijn verschillende criteria waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een hondenbot. Hondenbotten hebben bijvoorbeeld verschillende maten, die geschikt zijn voor verschillende rassen. Bovendien zijn niet alle producten eetbaar. Met deze shopgids hopen we je te helpen het hondenbot te vinden dat het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over hondenbotten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Jaromír Chalabala: 28351804/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies