German shepherd resting in its wooden kennel
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Als je het besluit genomen hebt om een hond van een groter ras te nemen, is het heel belangrijk om hem een eigen ruimte te bieden, waar hij zich veilig voelt en wat privacy heeft. Hiervoor is een hondenhok een goede investering. Ook als je hond niet alleen buiten maar ook vaak binnen in je huis verblijft.

Grote honden voelen zich vaak verantwoordelijk voor het feit dat ze op je huis passen en ze brengen meestal vele uren in de tuin door. Het is een goed idee om ze een hondenhok te geven waar ze kunnen schuilen en zich kunnen beschermen tegen de regen of de zon. Deze hondenhokken kunnen ook gebruikt worden om je hond op te voeden, en om zich veilig te laten voelen als hij alleen thuis is.
Belangrijk om te weten

  • Een hondenhok kan zowel in een tuin als in huis worden gebruikt. Het is een plek waar een dier zich veilig en beschermd kan voelen.
  • De Nederlandse markt voor deze producten is zeer gevarieerd en het is van belang om goed op de afmetingen van de binnenkant van een hondenhok te letten, om er zeker van te zijn dat je grote hond zich er comfortabel in zal voelen en geen ruimteproblemen zal hebben.
  • Het is gebruikelijk dat een groot hondenhok een soort van bedekking op de vloer heeft om te voorkomen dat de ruimte vochtig wordt.

Onze selectie: de beste hondenhokken op de markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste hondenhokken voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het perfecte hondenhok voor jou wat eenvoudiger.

Het beste hondenhok voor kleine honden

Het hondenhok Zeus 50 is een robuust hok met achterin een instelbaar ventilatierooster en een drainagesysteem in de bodem. De randen van het hok zijn verstevigd zodat je hond of kat er niet op kan kauwen en onder de pootjes van het hok zit anti-slip. Het dak is afneembaar wat het schoonmaken makkelijker maakt. De afmetingen zijn 53 x 46 x 47,5 cm, en de kleur is grijs. Het hok, wat ook voor katten en knaagdieren gebruikt kan worden is van PVC (niet giftig) gemaakt.

De beste hondenkennel voor binnen en buiten

MaxxPet Hondenkennel voor binnen en buiten met afneembaar dak is een veelzijdige hondenkennel dat voor vele dingen kan worden gebruikt: spelen, oefenen en je honden veilig houden. Deze grote hondenkennel biedt voldoende ruimte om te spelen, terwijl het kettingschakel gaas je honden beschermt en ongelukken helpt voorkomen. Daarnaast wordt het hok voldoende geventileerd. De kennel is gemaakt van gegalvaniseerd staal. Het meegeleverde dak is gemaakt van 100% polyethyleen, is vuur- en UV-bestendig en biedt bescherming tegen zon, regen, sneeuw en andere weersomstandigheden.

Het beste cottage-stijl hondenhok

De Woodland Balto 1 cottage van Duvo+ is een zeer stevig hondenhok in cottage stijl geschikt voor kleine honden. Het houten hondenhok is 100% weerbestendig dankzij de roofing dakbedekking. De plastic voetjes houden opstijgend vocht tegen en zorgen ervoor dat je hond altijd warm en droog zit. In de reviews wordt vermeld dat het hok eenvoudig te monteren is en dat het ook voor katten gebruikt kan worden. De afmetingen zijn: 85 x 58 x 58 cm.

Het beste hondenhok met terras

Dit hondenhok van Trixie Natura is gefabriceerd van geglazuurd grenenhout, en heeft een overdekt terras zodat je hond gezellig buiten kan liggen zonder nat te worden of last van de felle zon te hebben. De dakhelften zijn apart van bovenaf te openen zodat het hok eenvoudiger schoon te maken is. Het hok heeft verzonken dakbedekking en is winter- en weerbestendig.

Het hondenhok heeft verstelbare poten van kunststof die het hok beschermen tegen bodemvocht en kou, en zorgen voor een goede luchtcirculatie onder het hok. Het hondenhok van Trixie is eenvoudig in elkaar te zetten. Afmeting: 100 x 82 x 90 cm. Het hok is ook in een grotere maat verkrijgbaar.

Het hondenhok met het leukste ontwerp


Tijdelijk niet leverbaar

Dit hondenhuisje van AXI ziet er niet alleen supergaaf uit, hij is ook van allerlei gemakken voorzien! Je hond kan lekker droog binnen zitten maar wel de buitenwereld in de gaten houden door de raampjes. En wat dacht je van een geïsoleerde vloer. Zo blijft het altijd warm voor jouw lieve viervoeter. Het huisje is gemaakt van blank cederhout, de afmetingen zijn: 95 x 88 x 102 cm (LxBxH) en het hok beschikt over het FSC keurmerk. Geschikt voor middelgrote- tot grote honden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hondenhokken

Het is van groot belang dat je voordat je een hondenhok koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

young woman with dog

Huisdieren maken deel uit van het gezin, en hebben ook hun eigen ruimte nodig.
(Bron: Mark Bowden: 65656020/ 123rf.com)

Wat is het nut van een hondenhok?

Net zoals jij van je privacy en je eigen ruimte houdt, vindt een hond het fijn om een eigen plekje te hebben. Een hondenhok kan buiten of binnen in het huis staan. Buiten kan het gebruikt worden om het dier te beschermen tegen de zon tijdens zijn verblijf in de tuin of om hem warmte te bieden als het koud is.

In het huis kan het dienen als trainingsmethode wanneer je je hond wilt leren om alleen te blijven. Als hij gewend is om met mensen te zijn, kan hij het eng vinden om alleen thuis te blijven, dus het is een goed alternatief om hem een ruimte te bieden waar hij zich comfortabel en beschermd voelt als je naar je werk gaat.

Is het een goed idee dat mijn hond buiten in zijn hondenhok slaapt?

Het komt steeds vaker voor dat honden binnen slapen, zelfs in dezelfde kamer of bed als hun baasjes, maar buiten slapen is geen probleem. Sommige honden zullen het zelfs waarderen. Vooral de grotere rassen, die zich verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van het huis en die, als ze in huis zijn, niet als bewakers kunnen optreden.

De beslissing zal afhangen van het karakter van je hond. Sommige huisdieren raken helemaal gewend aan het leven buitenshuis, vooral in dorpen of huizen met grote tuinen, en willen niet binnen gaan slapen en geven de voorkeur aan hun hok. Maar als merkt dat je hond buiten niet gelukkig is, laat hem dan binnen slapen. Hij kan zich buiten eenzaam voelen.

Wist je dat het hebben van een hond het emotionele gedrag van elk gezinslid kan veranderen of positief beïnvloeden?

Hoe leer ik mijn hond om alleen te blijven met behulp van een hondenhok?

Een hondenhok kan ook zeer nuttig zijn om je hond te leren om alleen te zijn en zich veilig in huis te voelen als je er niet bent. Als hij nog niet lang bij je is, maar je enkele uren per dag naar je werk moet, dan moet je zorgen dat hij zich comfortabel voelt zonder jou. En een hondenhok kan dienen als zijn veilige plekje.

Dus als je hond de eerste paar dagen alleen moet blijven, leg dan iets lekkers voor hem in zijn hok. Na een tijdje zal hij er graag ingaan omdat hij het met iets positiefs zal associëren. En hij zal graag in blijven tijdens je afwezigheid. Voor een hond is het niet prettig om zonder je thuis te zijn, maar als je hem een eigen schuilplaats geeft, help je hem om zich op zijn gemak te voelen.

Curious dog

Het is aan te raden om in het hondenhok een product aan te brengen dat speciaal is om vlooien en teken af te weren.
(Bron: Jaroslav Frank: 31574833/ 123rf.com)

Het is beter als je het hok dicht kan maken. Hij zal het in het begin waarschijnlijk niet leuk vinden. Maar beloon hem en doe alsof het iets vanzelfsprekends is. En begin met een paar uur. Leg er zijn favoriete speelgoed en een deken in. Als hij er eenmaal aan gewend is om alleen in zijn hondenhok te zijn, kan hij zich thuis op zijn gemak voelen terwijl jij naar je werk gaat.

Is het wel goed dat mijn hond vele uren per dag buiten en in zijn hok doorbrengt?

Zoals bij alle beslissingen, moeten deze worden genomen afhankelijk van je hond. Kijk naar zijn reacties om te weten te komen wat hem gelukkig maakt en wat niet. Als je hem in de tuin ziet janken als je niet bij hem bent, is dat niet handig. Maar als je ziet dat hij zich vermaakt, rent, als een waakhond optreedt en zich alleen vermaakt, is er geen probleem met het feit dat hij buiten blijft.

Als je je hond gaten ziet maken in het gazon of de bloempotten, de deurmat of de planten ziet vernielen, dan is dat omdat hij zich buiten alleen verveelt. Maar als je ziet dat hij zich vermaakt en hij staat niet aan de deur van het huis te wachten tot je naar buiten komt, laat hem dan de dag in de tuin doorbrengen. Hetzelfde als hij binnen is en hij vraagt erom om naar buiten te gaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een hondenhok?

De volgende lijst geeft een overzicht van de voor- en nadelen van een hondenhok. Dit product kan op vele manieren worden gebruikt en het gebruik ervan zal grotendeels afhangen van het karakter van je hond. Hier gaan we dieper in op dit onderwerp zodat het hondenhok een positieve aanwinst zal zijn voor jou en je hond.

Voordelen
  • Een goede plek voor je hond om te schuilen tegen regen en zon
  • Nuttig om je hond een veilige plek te geven
  • Je hond heeft zijn eigen ruimte
Nadelen
  • Het gebruik van alleen het hondenhok kan hem eenzaam doen voelen.

Moet ik mijn hond uitlaten ook al beschikt hij over een grote tuin en een hondenhok?

Zelfs als je een grote tuin en een groot hondenhok waar je huisdier kan schuilen en zich prettig voelt, moeten alle honden wandelen en rennen. Honden houden ervan om tijd met hun baasjes door te brengen en het is erg goed voor hun socialisatie en opvoeding om contact te hebben met andere dieren en mensen.

Denk dus niet dat je tuin genoeg is en dat je hond niets anders nodig heeft om zijn behoeften te doen en zijn poten te strekken. Neem een paar uur per dag de tijd om hem nieuwe plaatsen te leren kennen, met hem te wandelen, met andere honden te spelen en te genieten van nieuwe geuren en prikkels. Wat honden het liefst willen is om tijd door te brengen met mensen.

Wat moet ik behalve het hondenhok nog meer in een tuin zetten om het mijn hond naar de zin te maken?

Naast zijn hondenhok heeft een grote hond meer stimulans nodig als je wilt dat hij daar uren doorbrengt en zich niet verveelt. Je kunt kunt bijvoorbeeld een ruimte afbakenen (niet afsluiten) om te spelen. En die ruimte kan zand hebben om zijn speeltjes te verstoppen, die in deze ruimte moeten liggen.

Vermijd ook giftige planten in je tuin of chemicaliën voor je planten. Je kunt ook een gebied creëren waar het dier zijn behoeften doet. Denk er altijd aan dat een tuin het uitlaten niet mag vervangen. Je kunt ook een kuil in je tuin maken voor je hond die hij op warme dagen kan gebruiken om af te koelen.

Joke van LeeuwenNederlandse dichter
“Ik ging niet wandelen met de hond, de hond ging wandelen met mij. Kijk, zei hij, kijk, zo doe je dat: je snuffelt wat, je kruipt eens onder groen, je doet daar wat je daar moet doen, je kwispelt.”

Waar zet ik het hondenhok in de tuin neer?

Het is belangrijk om de favoriete plek van je hond te bekijken als hij in de tuin slaapt of waar hij het meest is. Deze informatie kan zeer nuttig zijn bij het kiezen van de locatie van het hondenhok en het gebruik ervan door je hond. Een ander belangrijk aspect is dat het hok zich in een grote ruimte moet bevinden. De hond moet niet het gevoel hebben dat het een straf is.

Rondom het hondenhok moet er voldoende ruimte zijn om te spelen en te rennen. En het kan geen kwaad als je speelgoed dat hij leuk vindt, en wat comfortabels in het hok legt, zoals een deken of een matras. Het is aan te bevelen dat het dier ook vanuit zijn hok toegang heeft tot het huis van zijn baasjes.

Hoe moet ik het hondenhok schoonhouden?

Als het hondenhok in de tuin staat, loop je het risico dat er een grote verscheidenheid aan insecten en parasieten in komen, vooral bij warm weer. Om dit te voorkomen kun je het hok regelmatig schoonmaken met water en desinfecteren met een chemisch product, zoals ammoniak, en daarna goed uitspoelen.

Het is ook aan te raden om in het hok een product aan te brengen tegen vlooien en teken. Als er matrassen of dekens binnenin liggen, was ze dan regelmatig met zeer heet water in de wasmachine. Als je hond in de buurt van zijn hok plast, gooi er dan water overheen zodra je het ziet en leer hem om een geschiktere plek te zoeken.

wooden dog house

Een techniek die je kunt gebruiken om je hond aan zijn hok te laten wennen is om er snacks of zijn favoriete speelgoed in te leggen.
(Bron: Roman Milert: 31732143/ 123rf.com)

Wat is het nut van een overdekt terras in een hondenhok?

Het is niet moeilijk om een hondenhok met een overdekt terras op de Nederlandse markt te vinden. Het grootste voordeel van deze ruimte is dat je hond buiten kan zijn, maar beschermd is tegen de zon of regen. Deze plek is ideaal voor uw huisdier om een breed zicht te hebben op de omgeving, zonder dat hij buiten hoeft te zijn.

In veel gevallen wil je grote hond misschien een oogje in het zeil houden op voorbijgangers of wat op jouw bezigheden als je in de tuin bent. Maar als het heel zonnig is of veel regent, moet hij bescherming zoeken om zich comfortabeler te voelen. Het extra terras bij het hondenhok biedt deze mogelijkheden voor je hond.

Kids preparing a shelter for their new puppy dog

Zelfs als je hond zich op zijn gemak voelt in de tuin, moet je hem altijd meenemen voor een wandeling, want hij vindt het leuk om tijd met je door te brengen en dit helpt hem om te socialiseren met andere honden en om verschillende nieuwe ervaringen op te doen.
(Bron: Prat Kitchatorn: 87644579/ 123rf.com)

Wanneer moet je geen hondenhok gebruiken?

Als je hond jankt of zenuwachtig is wanneer je hem in de tuin achterlaat, mag zijn hok niet gebruikt worden om hem daar altijd te laten verblijven. Sommige honden kunnen gelukkig zijn in hun eigen hok, maar dat is niet vanzelfsprekend. Gebruik deze ruimte niet als de enigste verblijfplaats voor je hond. Laat hem deel uitmaken van de dagelijkse bezigheden van het gezin.

Als je je hond altijd buiten laat, kan dit ertoe leiden dat hij zich eenzaam of bestraft voelt zonder te weten waarom. Het hondenhok is een goede plek voor je hond om bescherming te zoeken tijdens zijn verblijf in de tuin. Maar je moet hem niet verbieden om ook binnen tijd door te brengen, samen met zijn baasjes.

Waar moet je aan denken bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een hondenhok om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het hondenhok te vinden dat het beste bij jou en je hond past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van het hondenhok dat je nodig hebt:

Materialen: voor- en nadelen

Op de markt van huizen voor onze vierpoters zijn er hondenhokken van verschillende materialen te vinden. Hout en kunststof zijn de meest gebruikte materialen voor een hondenhok. In de volgende tabel laten we je de voor- en nadelen hiervan zien zodat je een keus kan maken:

Materialen voor een hondenhok Voordelen Nadelen
Hout Beschermt je hond beter tegen de warmte in de zomer

Ook als het koud is isloeert dit materiaal zeer goed

Ze staan heel mooi in je tuin

Ze zijn milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar

Ze zijn meestal duurder

Het hout kan gaan rotten vanwege vocht, kou en regen, zodat je er meer onderhoud aan moet geven

Hout is moeilijk schoon te maken

Kunststof Resistent

Je kunt uit veel kleuren en modellen kiezen

Materiaal van goede en duurzame kwaliteit

Eenvoudig schoon te maken

Kunststof kan erg warm worden bij hoge temperaturen, dus in de zomer is het gebruik minder aan te raden

Bij erg koud weer beschermt het niet tegen de lage temperaturen

Het is geen milieuvriendelijk materiaal

Minder bestand tegen bijtgrage honden

Grootte

De perfecte afmetingen van een hondenhok moeten je hond in staat stellen om zich om te draaien, te gaan liggen en zonder problemen in- en uit te stappen. Als je kiest voor een kleiner hok, zal het zeer onhandig zijn voor je hond, en als het groter is kan het in de winter koud zijn. Als je twee honden hebt, zal je zien dat beide er ruim in passen.

Om een hondenhok te kiezen, meet je de hond in de lengte, zonder de staart. Om de hoogte te berekenen meet je de hond vanaf de onderkant van de voorpoot tot de bovenkant van zijn kop en kies een hondenhok dat van binnen iets hoger is dan het dier. Deskundigen adviseren dat de hoogte van het hok maximaal 50% hoger moet zijn dan de hond en maximaal 25% langer dan zijn lichaamslengte.

Het dagelijks uitlaten van je hond en het spelen met hem kan het risico op hart- en vaatziekten, beroertes, depressies en sommige vormen van kanker helpen verminderen.

Ondergrond

Het is het beste dat de vloer een beetje verhoogd is omdat we in Nederland een regenachtig klimaat hebben. Op deze manier komt er geen vocht of kou in het interieur en gaat het materiaal van het hok langer mee. Het kan voorkomen dat de ondergrond van dit hondenhok extra dik is om de luchtvochtigheid te isoleren of dat het hok poten heeft waarop het wordt ondersteund.

In het geval dat het hondenhok niet verhoogd is, is het aan te raden dat de vloer een soort isolatiemateriaal heeft. Bij sommige hokken kan de bodem van de rest van het hok worden losgemaakt voor een betere reiniging. Houd er altijd rekening mee dat deze ondergrond bestand moet zijn tegen het gewicht van je huisdier.

Dak

Een dak van een hondenhok kan verschillende vormen hebben. De daken kunnen voor verschillende klimaten gemaakt zijn, en omdat we in Nederland een nogal regenachtig klimaat hebben, is het aan te raden om het soort dak te kiezen die het geschiktste voor ons weer is. Bovendien zijn veel hokken voorzien van afneembare daken om het schoonmaken van de woning van binnenuit te vergemakkelijken. De meest voorkomende daken zijn:

  • Hellende of zadeldaken. Als je in een gebied met veel regen zoals Nederland woont, moet het dak schuin zijn. Hierdoor kan het water eraf lopen en blijft het niet op het dak van het hok staan.
  • Platte daken. In gebieden waar het klimaat warmer en droger is, zijn platte daken meer geschikt. Het interieur is namelijk comfortabeler, omdat de hoogte van het hele huis binnen hetzelfde is. Deze zijn niet aan te raden voor ons Nederlandse klimaat.
  • Dak met afdekkap. Of het dak nu plat of hellend is, de afdekkap kan je hond helpen beschermen tegen de regen of zon wanneer hij met zijn hoofd naar buiten wil liggen.

Complementen van de hokken

Om een hondenhok comfortabel te maken voor je hond, moet deze over een matras beschikken in zijn interieur. Grotere honden moeten op een zachte, comfortabele ondergrond liggen om beter te kunnen rusten. Je kunt ook een deken toevoegen waar je hond van houdt. Probeer de matras en dekens altijd droog en schoon te houden.

Het hondenhok moet ook geassocieerd worden met plezier en ontspanning van je hond, dus doe er het speelgoed in dat je hond leuk vindt. Daarnaast zijn er deuren in verschillende vormen die je kunt toevoegen aan het hok om je hond warm te houden wanneer hij gaat slapen of rusten en het buiten koud is.

Samenvatting

Als je hond graag uren in de tuin doorbrengt, is het een goed idee om er een hondenhok neer te zetten waar hij af en toe kan schuilen. Deze hondenhokken kunnen ook dienen als een veilige ruimte voor hem wanneer je hem wilt leren om alleen binnen te blijven terwijl jij aan het werk bent.

Het feit dat je grote hond een tuin heeft met een hondenhok betekent niet dat hij niet uitgelaten hoeft te worden. Socialisatie is essentieel. En zelfs als je hond buiten verblijft, laat hem dan toegang hebben tot het huis, zodat hij zich niet alleen of bestraft voelt. Een hondenhok is een ideaal complement om je hond zijn eigen ruimte te geven.

Vond je ons artikel over hondenhokken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte hondenhok voor hun honden kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Alexey Maximenko: 63831998/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies